SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Creditcards van Spaanse banken  (gelezen 3092 keer)

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.008
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Creditcards van Spaanse banken
« Reactie #15 Gepost op: 20 augustus 2019, 21:23:12 pm »
Hier hadden we het laatst over;ik denk dat het een fenomeen is wat,als je er zélf niet mee te maken hebt,langs je heen gaat,maar wel degelijk bestaat.
Het lijken onbenullige bedragen,alhoewel het soms ook tot 6000€ of meer kan oplopen,maar de tragiek hiervan is dat het leningen zijn die nooit af te lossen zijn,omdat er alleen maar rente wordt verrekend.
Het begint écht een sociaal probleem te worden,de mini-kredieten tegn woekerrentes.Schandalig trouwens dat er zoveel reklame op tv voor wordt gemaakt.
https://www.elmundo.es/economia/ahorro-y-consumo/2019/08/19/5d40104ffdddff5e568b463c.html

Offline SpanjeForum nl

 • Administrator
 • Forumlid
 • *****
 • Berichten: 1.037
 • Welkom - bienvenido
 • Plaats: Benahavís (Malaga)
Re: Creditcards van Spaanse banken
« Reactie #16 Gepost op: 20 augustus 2019, 21:52:41 pm »
@Roelant de tragiek hiervan is dat het leningen zijn die nooit af te lossen zijn,omdat er alleen maar rente wordt verrekend.   
   
Dit is niet helemaal juist Roelant. Als men het openstaande bedrag betaald is het krediet ingelost en wordt er geen rente meer berekend. WiZink is ook een bank waarvoor men moet oppassen. Die kopen mini kredieten op van banken om zodra het even tegenzit bij de consument woeker rentes er over te berekenen. De zwakste klanten worden het hards aangepakt CQ kaal geplukt door de Spaanse banken. Triest maar waar.

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.008
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Creditcards van Spaanse banken
« Reactie #17 Gepost op: 20 augustus 2019, 22:07:10 pm »
Uiteraard is de lening afgelost als je het gehele bedrag betaald;dat is juist ée´n van de dingen die deze manier van handeling legaal maakt.Maar de hele markt voor deze mini kredieten is juist gefokussed op mensen waarvan men vrijwel zeker is dat die niet binnen de gestelde termijn kunnen terugbetalen.Al gaat het maar om 100€,dit komt écht veel voor.
Nogmaals:het gaat om aanbiedingen van "mini-creditos"(zonder dat daar veel dingen voor nodig zijn),en de zogenaamde "revolving credit cards".Wat is dat laatste?Je denkt een normale credit-card aan te vragen,waarbij als je hem niet gebruikt om op krediet te kopen je hooguit een jaarlast zou betalen,30€ of zo.Maar het is kompleet anders:als die credit-card jouw verkocht wordt met bv 2000€ limiet,wordt dat bedrag onmiddelijk zelfs zónder dat jij daarom vraagt op je rekening gestort.Terwijl je dat helemaal niet wilde...
Vanaf dat moment begint het bedrijf achter die credit card uiteraard de maandlast van je "krediet" te innen...

Offline lucky

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.768
 • Good luck
 • Plaats: Alzira
Re: Creditcards van Spaanse banken
« Reactie #18 Gepost op: 20 augustus 2019, 23:23:48 pm »
Gebruik je kredietkaart als spaarrekening ...dat brengt (bij sommige banken) meer op als een spaarboekje ...het voordeel is dat je bij aankopen je kosten al vooraf betaald hebt en niet achteraf met de rentekosten zit .

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.008
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Creditcards van Spaanse banken
« Reactie #19 Gepost op: 20 augustus 2019, 23:45:14 pm »
Maar dat kan alleen bij de autenthieke credit-cards,dei slechts in rekening brengen wat je uitgeeft.
Deze cards heten "revolving" en hierbij gaat het om iets héél anders,namelijk dat er een lening wordt verstrekt waar jijzelf niet om gevraagd hebt,maar die je dus wél vanaf dag 1 moet betalen.
Dat credit-kaartje wat eraan vastzit,is slechts een rekening,verbonden met de kredietverstrekkende instantie,waarbij díe instantie geld van jouw rekening af kan schrijven om jouw lening af te lossen,al zou je geen saldo hebben.Zodoende zak je in een steeds dieper gat.Het heeft niets met een echte credit-card te maken.

Offline SpanjeForum nl

 • Administrator
 • Forumlid
 • *****
 • Berichten: 1.037
 • Welkom - bienvenido
 • Plaats: Benahavís (Malaga)
Re: Creditcards van Spaanse banken
« Reactie #20 Gepost op: 21 augustus 2019, 11:17:56 am »
@Roelant het artikel van El Mundo waarnaar jij verwijst, vertaald.   
   
 De 'oninbare schuld' van gezinnen voor roterende kaarten neemt toe: in twee jaar tijd stijgt de 'oninbare schuld' van gezinnen met een revolverende kaart met 10%.
Waar veel gezinnen een snelle weg naar gemakkelijke financiering zagen, was er in feite de poort naar een bijna eeuwigdurende schuld.
Verschillende mensen in een winkelcentrum in Madrid. DE WERELD
 
    Verbruik Revolving' kaarten moedigen een nieuwe golf van vorderingen op banken aan.
 
Winkelcentrum. Iemand loopt rustig tussen de winkels door als een handelsagent hem plotseling overvalt om hem een kredietkaart aan te bieden. Het is gemakkelijk te krijgen, met nauwelijks wachttijden en met de mogelijkheid om het geld zonder vertraging beschikbaar te hebben. Interesse? Dat is de sleutel.
 
Veel mensen zullen deze scène, die zich vaak herhaalt in winkelcentra en winkelcentra, waarschijnlijk herkennen. Daarachter zit een groot deel van de toename van het aantal roulerende kaarten, dat wil zeggen betaalkaarten die voornamelijk worden gebruikt voor de financiering van betalingen aan consumenten, met kredietlijnen tot 5.000 of 6.000 euro die op uitgestelde basis worden afgeschreven, in termijnen en met de bijbehorende rente. Deze rentetarieven variëren van 20%-30%, tegenover 7%-11% van de gemiddelde rentevoet die door de Bank van Spanje is vastgesteld voor dit soort leningen; deze vertraging heeft ertoe geleid dat het Hooggerechtshof over "woekerrente" spreekt en heeft een golf van rechtszaken tegen instellingen aangewakkerd.
 
Waar veel gezinnen een snelle weg zagen naar gemakkelijke financiering was er in feite de poort naar een bijna eeuwigdurende schuld. De eeuwige betaling", noemen ze het in het Onderhandelingsagentschap voor Bankproducten, "dat wil zeggen, "dat men nooit stopt met betalen omdat men niet begint af te schrijven en alles wat betaald wordt is rente". In het agentschap zorgen zij ervoor dat zij steeds meer claims hebben van families met ernstige moeilijkheden die aan dit soort producten zijn ontleend.
 
Hun aantal ondersteunt dit: het specifieke gewicht van de roulerende kaarten in de totale consumentenkredietvorderingen van degenen die een hergroepering aanvragen, is gestegen van 11% in 2017 naar 14% in 2018 en 21% tot nu toe alleen in 2019. 10% in minder dan twee jaar. Waarom? Omdat het heel gemakkelijk te krijgen is," zeggen ze. De B-kant van die eenvoud is in het belang dat zij eisen, aangezien het het duurste krediet op de markt is; meer dan consumentenleningen en veel meer dan hypotheken, het meest voorkomende type lening.
 
Het agentschap, dat optreedt als kredietbemiddelaar met financiële instellingen om te onderhandelen over de hergroepering van de schulden van hun klanten, wijst er ook op dat niet alleen de gevallen stijgen, maar ook het gemiddelde bedrag dat gezinnen betalen voor roterende kaarten, dat is gestegen van 5.000 euro in 2017 tot 7.000 euro vandaag.
 
 
Al deze gegevens maken deel uit van de snelle toename van het consumentenkrediet in de afgelopen twee jaar. Het herstel van de economie en de werkgelegenheid heeft het vertrouwen in het systeem aangewakkerd en heeft de huishoudens ertoe aangezet opnieuw goederen zoals apparaten, meubilair of auto's te kopen, wat tijdens de crisis is vertraagd. Daarnaast is er een breed scala aan instellingen die, met rentevoeten op historische dieptepunten, in dit soort krediet een manier hebben gevonden om de lage rendementen van de rest van de bedrijfstakken tegen te gaan.
 
Het resultaat is een toename van het consumentenkrediet met meer dan 40% sinds 2015, volgens gegevens van de Bank van Spanje. De evolutie heeft ertoe geleid dat de regulator zelf een waarschuwend signaal heeft afgegeven aan de instellingen. De gouverneur, Pablo Hernandez de Cos, heeft de bank gevraagd om de voorwaarden voor het verstrekken van persoonlijke leningen aan de opleving van de criminaliteit aan te scherpen.
 
In dit verband wordt in het laatste overzicht van bankleningen in Spanje, dat door de toezichthouder is gepubliceerd, gesteld dat "de criteria voor het verstrekken van leningen voor consumptie en andere doeleinden tussen april en juni 2019 zijn aangescherpt" als gevolg van een lagere risicotolerantie van de banken en "een verslechtering van de solvabiliteitsvoorwaarden voor kredietnemers.
 
Het Onderhandelingsagentschap is het eens over deze diagnose en spreekt niet zozeer van "overmatige schuldenlast" van huishoudens als wel van "ondermatige schuldenlast", wat "nefast en gevaarlijk" is voor de financiële stabiliteit van het gezin. Dit is ook merkbaar in de samenstelling van de schuld: het percentage van het krediet dat niet bestemd is voor de aankoop van een woning (consumentenkrediet) in het totaal van het krediet dat in een schuldenpoolingoperatie wordt geherfinancierd is ongeveer 20%. Op een andere manier: één op de vijf euro die Spaanse gezinnen herfinancieren is afkomstig van consumentenkrediet en de rest komt overeen met de hypotheek.
 
"Het probleem is dat het betalen van 20% van het totaal veel problemen oplevert, omdat de rente zeer hoog is en het vaak gaat om schulden die zonder criteria worden aangegaan", zeggen ze in het bedrijf. Binnen dit percentage van het consumentenkrediet behoort een deel tot het krediet zelf en een ander deel tot het krediet van de kaarten in een verhouding van een tot drie, d.w.z. voor elke euro die het gevolg is van het consumentenkrediet, zijn er drie te wijten aan het uitstel van de afgifte van kaarten.
"Woekerrente
 
Duizenden roterende kaarten zijn de afgelopen jaren op de markt gebracht door middel van campagnes die de nadruk legden op de mogelijkheid om toegang te krijgen tot snelle kredieten met weinig of geen papierwerk.
 
Dit is een van de "valkuilen" waar gebruikers rekening mee moeten houden, zoals ze benadrukken vanuit Reclama por mí. Het platform behandelt een groeiend aantal juridische claims die onderdak hebben gevonden in een recente uitspraak van het Hooggerechtshof dat van mening is dat, als aan de vereisten wordt voldaan om te oordelen dat een krediet in strijd is met de wet op de onderdrukking van woekerrente, moet worden beschouwd als onrechtmatig en dus nietig. De wet, gedicteerd in 1908, stelt geen precieze grenzen, maar stelt wel de vereisten vast om een lening als leonine te beschouwen: het zal een lening zijn die een rente "die beduidend hoger is dan de normale geldrente" vaststelt en die "kennelijk onevenredig is aan de omstandigheden van het geval", wijzen zij erop.
     
Vertaald met DeepL.
« Laatst bewerkt op: 21 augustus 2019, 13:09:15 pm door SpanjeForum nl »

Offline catalan

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.755
 • Plaats: Hoeilaart (België)
Re: Creditcards van Spaanse banken
« Reactie #21 Gepost op: 21 augustus 2019, 13:04:46 pm »
Zaak is dat dit soort "oplichtingskaarten" vooral gebruikt worden door financieel minderbedeelden.  In België tracht men dit soort kredieten zo sterk mogelijk te beperken, maar dit kan helaas niet steeds.  Ik heb zelfs weet van een gerechtelijke uitspraak waarin de debiteur vrijgesteld werd van schuld wegens "roekeloos toekennen van kredieten door de verstrekker".

Offline SpanjeForum nl

 • Administrator
 • Forumlid
 • *****
 • Berichten: 1.037
 • Welkom - bienvenido
 • Plaats: Benahavís (Malaga)
Re: Creditcards van Spaanse banken
« Reactie #22 Gepost op: 21 augustus 2019, 13:08:03 pm »
Een prepaid creditcard van de Nederlands Bunq bank is een betere keuze en kan vanuit Spanje worden afgesloten, https://www.bunq.com/nl/travel-bank-account  Bij deze nieuwe internet banken, net als N26 geen onverwachte verassingen of torenhoge commisies, boetes, rentes etc. De N26 bank biedt geen creditcard en hun Mastercard debitcards wordt, met name door enkele grote  autoverhuurbedrijven op luchthavens, niet geaccepteerd.

Offline Carlo

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 520
 • Plaats: Alhama de Granada
Re: Creditcards van Spaanse banken
« Reactie #23 Gepost op: 21 augustus 2019, 13:28:23 pm »
Laten we het beestje bij zijn naam noemen.

Dit is gewoon crimineel gedrag en zou absoluut verboden moeten worden.
Het is een gotspe en maakt de banken steeds onbetrouwbaarder.

Piet zei trouwens al jaaaaren geleden hier op het forum dat er tijden komen dat je betaald om je spaargeld op een bank te bewaren en steeds meer banken gaan over om inderdaad een percentage op je spaargeld in te houden.


Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.008
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Creditcards van Spaanse banken
« Reactie #24 Gepost op: 21 augustus 2019, 13:51:38 pm »
Catalan,het is precies zoals jij zegt:die revolving-cards vallen áltijd in handen van de minst-bedeelden,omdat dat juist de doelgroep is waar men op mikt.Als je netjes de lening aflost,verdienen ze niet veel.De ellende begint bij het niet tijdig kunnen aflossen.Wettelijk zijn de maximale interesten vastgelegd,maar zo´n uitleenbedrijf kan allerlei bijkomende kosten verzinnen en opleggen.
Oók in Spanje volgt meestal vrijspraak,dus in het voordeel van de klant.Maar je moet de weg weten,zin hebben...vaak is het niet het enige probleem waar men op een gegeven moment mee te kampen heeft en laat men het maar varen,waardoor het al maar erger wordt.

Offline SpanjeForum nl

 • Administrator
 • Forumlid
 • *****
 • Berichten: 1.037
 • Welkom - bienvenido
 • Plaats: Benahavís (Malaga)
Re: Creditcards van Spaanse banken
« Reactie #25 Gepost op: 21 augustus 2019, 14:12:19 pm »
@Catalan, Roelant klopt helemaal. Reageren, schrijven, verwijzen naar hun fraudeleuze praktijken helpt. Deze krediet vertrekkers weten dat slechts een klein deel tegen hun fraudeleuze praktijken ingaat.  Is allemaal ingecalculleerd in hun bedrijf en verdienmodel.

Alhoewel beter is om niet aan deze snelle consumer kredieten te beginnen. Verkopers staan in veel winkels in Spanje de consument de creditcards door de strot te douwen. Het kost niks, gratis enz. Maar owee als ze een keer niet kunnen innen, dan worden de maandelijkse plm. 40% rente en kosten in rekening gebracht. Een gewaarschuwd mens telt voor 2  ;)

Offline Menno V

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 765
 • Plaats: Murcia
Re: Creditcards van Spaanse banken
« Reactie #26 Gepost op: 22 augustus 2019, 10:18:04 am »
Welliswaar minder erg, maar ik krijg ook mijn bank elke 4 maanden aan de lijn of ik nog een persoonlijk krediet nodig heb, 25000 voor een nieuwe auto ofzo. Banken verdienen door uit te lenen en persoonlijke kredieten zijn nog leuker dan hypotheken waar veel minder aan verdiend wordt.

Alles lijkt in Spanje wel op krediet te moeten, auto's, Carrefour, elke winkel biedt het aan. Trouwens ik las dat de consumptieven bestedingen, procentueel,  in Spanje een stuk hoger liggen dan in Nederland en Duitsland. De consument laat het geld goed rollen in Spanje.

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent