SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Vraag over autónomo en IVA  (gelezen 3470 keer)

Offline jochem8

Vraag over autónomo en IVA
« Gepost op: 05 oktober 2015, 21:46:59 pm »
Een vraag over autónomo zijn en IVA. Een Spaanse autónomo factureert mijn Nederlandse BV maandelijks voor zijn geleverde diensten (vertalingen, onderhoud website, etc.), het gaat hier dus niet over producten die door hem ingekocht en aan mij verkocht worden, maar alleen om diensten.

Nu heeft hij mij altijd facturen gestuurd met 0% BTW omdat dit naar mijn mening zo moet. Nu zegt zijn gestor dat hij wel 21% IVA in Spanje af moet dragen. Dat kan toch niet kloppen? Het gaat hier toch om intracommunautaire diensten waarbij beide partijen geen BTW hoeven te berekenen/verschuldigd zijn?Offline SpanjeForum nl

 • Administrator
 • Forumlid
 • *****
 • Berichten: 1.037
 • Welkom - bienvenido
 • Plaats: Benahavís (Malaga)
Re: Vraag over autónomo en IVA
« Reactie #1 Gepost op: 05 oktober 2015, 22:29:49 pm »
@Jochem, het zou niet zo moeten zijn. Voor IVA verlegging moet jouw Spaanse dienstverlener daarvoor wel een IVA nr. hebben. Vele doen zich voor als autonoom maar hebben dat IVA nr. niet en werken met hun NIE nr. Indien dat het geval is moet hij over het jaar belasting betalen over zijn inkomsten. dat zou best wel eens in de buurt van 21% kunnen zijn.

Een van onze backoffice medewerkers werkt als autonoom met zijn NIE. Eens per jaar (in februari) betalen wij de belasting die aan hem door belast worden door Hacienda over zijn inkomsten over het afgelopen jaar. Dus is de vraag heeft jou dienstverlener een IVA nr? en zo ja is hij aangemeld voor operadores IVA intracom unitarias españoles. Als dat laatste niet het geval is moet hij hier alsnog de IVA afdragen. (Ronald).
« Laatst bewerkt op: 05 oktober 2015, 23:07:43 pm door SpanjeForum nl »

Offline adje

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.052
 • A rienda suelta
 • Plaats: Móstoles, Moraira, soms Amstelveen
Re: Vraag over autónomo en IVA
« Reactie #2 Gepost op: 06 oktober 2015, 09:41:39 am »
Je kan uitsluitend een factuur sturen met 0% BTW als je het Spaanse IVA nummer hebt van de klant. Dan doe je een zogenaamde intracommunautaire levering en vult het IVA nummer en het bedrag van de levering in op je BTW aangifte. Heeft de klant geen IVA nummer, dan dien je 21% BTW te factureren. Heb je dat niet gedaan dan dien je wel degelijk 21% BTW af te dragen aan de belastingdienst zonder dat je ze zelf gevangen hebt. Je klant zonder IVA zou je nog een factuur kunnen sturen voor de BTW welke je niet hebt gefactureerd.
Hieronder een link welke het één en ander toelicht;
http://www.mkbservicedesk.nl/2212/ik-met-mijn-webwinkel-producten.htm
En in jouw geval andersom, hij stuurt je facturen. In mijn beleving kan dat alleen met IVA (nummer) als bedrijf. Jij op jouw beurt dient de levering met zijn IVA nummer op jouw BTW aangifte te vermelden. Geen IVA nummer geen factuur met IVA dus. Wel IVA ontvangen, maar niet afdragen? IVA kan niet via IB afgedragen worden. Als een ontvanger van IVA/BTW niet afdraagt is de gene welke deze gefactureerd heeft gekregen mede schuldenaar. Ofwel is de IVA/BTW niet aftrekbaar.   
 
« Laatst bewerkt op: 06 oktober 2015, 11:05:00 am door adje »

Offline pietmeijers

Re: Vraag over autónomo en IVA
« Reactie #3 Gepost op: 07 oktober 2015, 23:51:33 pm »
Lees ook deze link :


http://pic.vicinity.nl/1786/80541892858462dcadca1bbad47e41a7/220691


Geeft een heldere toelichting op de officiële regeling.

Offline adje

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.052
 • A rienda suelta
 • Plaats: Móstoles, Moraira, soms Amstelveen
Re: Vraag over autónomo en IVA
« Reactie #4 Gepost op: 12 oktober 2015, 13:48:31 pm »
@Jochem Je hebt de Spaanse autónomo eruit geknikkerd?

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent