SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Trabajador autónomo en España  (gelezen 2348 keer)

Offline Cas

 • Sponsor
 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 599
 • Sail with the wind from today!
 • Plaats: Paterna
Trabajador autónomo en España
« Gepost op: 05 augustus 2018, 13:50:06 pm »
De afgelopen jaren, en recentelijk weer door mijn contactpersoon bij La Caixa, is mij met grote regelmaat gevraagd waarom ik geen SL heb. Oftewel mijn bedrijf niet uitoefen in deze vennootschappelijke ondernemingsvorm.
 
Nu ben ik van oudsher een liefhebber van het gebruik van vennootschappen, met name de ouderwetse offshore LTD´s gerund vanuit Londen en gevestigd op Guernsey. Ook de mijn laatste NL-holding was met de werk BV´s was ondergebracht in een dubbele Luxemburgse Holding structuur.
Maar goed deze tijden zijn inmiddels voorbij, en voor mij is inmiddels alles fiscaal verjaard dus doe daar verder niet geheimzinnig over.
 
In een recent OESO onderzoek (heb dit helaas niet voor handen) kwam naar voren dat de Autónomo vorm de minst vriendelijke ondernemingsvorm in Europa is.
 
Enkele problemen waar ik tegen aanloop;
-          Per kwartaal met de IRPF afrekenen zonder compensatie van het vorige kwartaal. Dit kan pas het jaar daarop en een terugvordering. Dus bij bijvoorbeeld 2 kwartalen verlies (dan gebeurt er niets) en bij de volgende 2 kwartalen winst (graag direct aftikken zonder compensatie van de vorige 2 kwartalen!) Kortom bij een volatiele kwartaalwinst jaarlijks een onaangename voorfinanciering van IRPF
-          Als autónomo krijg je geen IVA nummer, je moet bij de kwartaal aangifte je NIE nummer gebruiken. Geen probleem als er geen intracommunautaire transacties zijn. Doch bij import ontstaan de problemen, het NIE nummer is niet in de EU VIES database vermeld en de leverancier zal dus weigeren op 0% tarief te leveren. Kortom je "verliest" 21%, die overigens wel als kosten bij de IRPF aangifte aftrekbaar zijn.
Ik heb eens in BCN een poging gedaan om als autónomo een VIES registratie te krijgen, maar je kan beter om de kroonjuwelen vragen. Wat een stel malloten. Spanje is overigens het enige land in de EU die dit systeem hanteert. In NL krijg iedere ZZP’er gewoon een volwaarding BTW nummer.
-          In Spanje word je, is mijn ervaring als Autónomo onderneming, als bedrijf niet echt serieus genomen. Ik weet niet precies waar dit in zit, misschien cultuur?
-          Groot nadeel is dat er geen VOF vorm voor 2 autónomos (man-vrouw) mogelijk is, als de vrouw nu meewerkt, dient ze zich officieel ook als een autónomoo te registreren en de kosten gaan gewoon x2. Uiteraard doen vele dit niet (ook wij niet) maar dat blijft bij een eventuele controle een kwetsbaar punt.
-          Geen belastingvrije voet, gewoon van de 1e € belasting gaan betalen. Dus voor kleintjes een erg onaantrekkelijk systeem, met als gevolg dat veel mensen maar zwart allerlei werkzaamheden doen of leuke dingen produceren. Gevolg je bouwt als "bedrijf" geen historie, wat later toch jammer kan zijn.
-          Geen fiscale of sociale voordelen als je boven de 65 onderneemt. OK, als je nu begint krijg je het eerste jaar een flinke korting op de sociale premie, maar deze recente regeling is voor mij boter na de vis.
-           
De voordelen (voor mij!), als die er niet zouden zijn, dan was ik uiteraard al lang van ondernemingsvorm verandert.
 
-          Groot voordeel is de wel zeer eenvoudige administratieve verplichtingen voor een autónomo boekhouding. Geen uitgebreide balansen publicatie, per kwartaal inkoop, verkoop, eventuele afschrijvingen en IVA gespecificeerd vermelden in een Excel sheet welke de gestor omzet in een aangifte en afrekenen. Idem voor de IVA aangifte.
-          De negatieven of positieve kwartaal IVA mag wel per kwartaal worden verrekend
-          Als je (tijdelijk) stopt met de onderneming is het na de laatste aangifte gewoon klaar. Uiteraard met je wel de aanwezige voorraad, bedrijfsmiddelen en afschrijvingen fiscaal corrigeren
-          Heb de indruk dat de fiscus wat minder snel in het controle systeem plaatst. Uiteraard zal/kan dit wel plaatsvinden maar niet vergelijkbaar met een vennootschap.
 
Kortom het blijft continue een afweging van situaties en belangen.
 
Ik ben heel benieuwd of er op dit forum nog meer autónomos aanwezig zijn, en die hun ervaringen willen delen. Voor vertrouwelijke items kunnen we uiteraard via PM of gewone email communiceren. Even voor de duidelijkheid, ik geef geen adviezen, wil alleen mijn ervaringen delen!

Lonnes

 • Gast
Re: Trabajador autónomo en España
« Reactie #1 Gepost op: 05 augustus 2018, 16:32:41 pm »
Geen ervaring nog, maar ik hik aan tegen die 275 euro of zo, die je verplicht per maand moet afdragen, ook al verdien je niks. Volgens mij is er voor de eerste 6 of 12 maanden een verlaagd tarief van 50 euro, maar dat biedt slechts een jaar respijt. Ik vind die verplichte verzekeringen het erg onaantrekkelijk maken. Nog even los van alle fiscale rompslomp. Met name omdat het in mijn geval om een zeer lage omzet zal gaan.

Ik wil namelijk niet gaan ondernemen met de hoofdletter O, maar gewoon weer aan de slag als tekstschrijver. Omdat ik alleen voor opdrachtgevers in Nederland zal werken, overweeg ik om me maar weer in te schrijven bij de KvK in Nederland, ook al woon ik in Spanje. Zal belastingtechnisch ook wel gedoe opleveren, maar ik maak het voor mijn Nederlandse opdrachtgevers eenvoudiger en voor mezelf een stuk goedkoper.

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.000
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Trabajador autónomo en España
« Reactie #2 Gepost op: 05 augustus 2018, 16:59:39 pm »
@Cas,je NIE laten activeren als geldig BTW-verlegbaar nummer is echt niet moeilijk,maar wat je niet moet gaan doen is het over VIES-nummer etc hebben want daar weet men dan weer niks over.Dat is ook alleen maar een systeem waar je kunt checken of een klant van jou en zijn doorhem opgegeven BTW nummer kloppen of niet,is verder niet zo erg spaans alhoewel het hier ook wel werkt.Maar ga gewoon even bij Hacienda te rade,en je weet :je kunt niks meer voor elkaar krijgen zonder cita previa!
@Lonnes,als je de situatie vergelijkt tussen een NL-ZZP`er en een spanse autonomo,lijkt het op het eerste gezicht véél duurder in Spanje,maar je moet er wél rekening mee houden dat in het maandbedrag je ziektekostenverzekering zit inbegrepen.Hoeveel kost dat niet in NL?En die korting is overigens uit te spreiden over 2 jaar,progressief btaal je elke 6 maanden meer zeg maar.Ja,ik weet dat het voor hele lage omzetten niet voordelig is,maar daar zijn weer andere oplossingen voor.Bijvoorbeeld:je zou kunnen proberen,als je werk dat toelaat,ál je werk in één maand te konsentreren,je doet je dan de alta ,faktureert alles en je doet je de baja...Dat mag nm zo vaak als het maar nodig is en is gratis,alleen wat ik al eerder zei is dat je verzekeing dan waarschijnlijk óók stopt...Maar dat zouden we eens goed uit moeten zoeken,want in principe heeft elke Español en dus ook resident recht op social seguridad al heeft ie maar 1 dag in zn leven gewerkt..(een Español hoeft trouwens niet eens die éne dag gewerkt te hebben...).
Nog even @Cas:als SL heb je in Spanje véél meer aftrekposten dan als autonomo.Alles hangt van je activiteit af:als je bv verzekeringsagent bent,advokaat,of ipv in loondienst op commisie werkt voor een ander bedrijf dan doe je dat meestal als autonomo.Gewoon omdat je ten eerste geen personeel in dienst hebt en niet o nauwelijks onkosten hoeft te maken om je geld te verdienen.Maar jij als groothandel,waarbij je niet je huis gebruikt maar een apart bedrijfspand hebt om maar even wat te noemen,verzekeringen,misschien financieringskosten voor je stock,verzekering om betalingen aan jou veilig te stellen noem maar op,dan is het beter (lees voordeliger om even goed duidelijk hollands te spreken) om een SL bedrijfsvorm te kiezen.

Lonnes

 • Gast
Re: Trabajador autónomo en España
« Reactie #3 Gepost op: 05 augustus 2018, 17:28:06 pm »
@roelant, dat concentreren van die opbrengsten in één maand is misschien nog wel een interessante optie. Dank, die kende ik nog niet. Ik snap dat die 275 euro me een seguridad social verzekering oplevert, maar ik ben nu particulier verzekerd (zonder eigen risico) voor 53 euro per maand.

Offline Cas

 • Sponsor
 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 599
 • Sail with the wind from today!
 • Plaats: Paterna
Re: Trabajador autónomo en España
« Reactie #4 Gepost op: 05 augustus 2018, 17:57:37 pm »
NIE laten activeren als geldig BTW-verlegbaar nummer is echt niet moeilijk,maar wat je niet moet gaan doen is het over VIES-nummer etc hebben want daar weet men dan weer niks over.Dat is ook alleen maar een systeem waar je kunt checken of een klant van jou en zijn doorhem opgegeven BTW nummer kloppen of niet,is verder niet zo erg spaans alhoewel het hier ook wel werkt.Maar ga gewoon even bij Hacienda te rade,en je weet :je kunt niks meer voor elkaar krijgen zonder cita previa!

Iedereen die een Intracommunautaire levering doet controleert het BTW nummer in de VIES database. Dat is het advies en ook soms ook het werk van praktisch ieder boekhouder. Geen vermelding, dan kan je l*** als Brugman dan men levert niet op 0% tarief. Ze zijn veel te benauwd dat ze zelf voor deze BTW opdraaien. Wij zijn 2x bij de Hacienda in BCN geweest, het kon, maar kregen 2 A4-tjes met voorwaarden.

Mijn gestor, had mij al gewaarschuwd. Hij zei begin daar niet aan, krijg je spijt van voor die €1000,- per jaar. Deel gaat in de IRPF en overige moet je maar als verlies nemen of een SL opzetten.

Ik ga nu eens uitzoeken, omdat het nu toch wat meer gaat worden, of ik eventueel daar kan terugvorden. Andere optie om mij daar te laten inschrijven als ZZp-er en zodoende aan mijzelf factureer.  Heb dat tijdens mijn boot verbouwing tijd ook gedaan, woonachtend in de UK en in NL ingeschreven bij de KVK en kreeg toen een NL BTW nummer.

Het is niet voor mijn handel want ik voer alles in als MARGE goederen, maar dat is weer een apart verhaal :-)
als SL heb je in Spanje véél meer aftrekposten

Dit begrijp ik niet helemaal Roelant, ik voer alle bedrijskosten, die ik maak op als afrekpost op. Zou niet weten welke kosten (en waarom) ik niet kan opvoeren omdat ik als autonomo werk?

Offline Cas

 • Sponsor
 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 599
 • Sail with the wind from today!
 • Plaats: Paterna
Re: Trabajador autónomo en España
« Reactie #5 Gepost op: 05 augustus 2018, 18:10:02 pm »
Nederland zal werken, overweeg ik om me maar weer in te schrijven bij de KvK in Nederland, ook al woon ik in Spanje.

Zie mijn bovenstaand reactie, inschrijven in NL is hiervoor niet direct noodzakelijk. Doch zodra jij de inkomsten uit arbeid in Spanje aangeeft onstaan er m.i. wel conflicten.

Weet niet je gezinssamenstelling, maar ik betaal €290,- per maand voor een gezin met 4 personen, en vind niet overdreven. De dekking behelst meer dan alleen ziektekosten, ok het is allemaal geen vetpot maar je betaald ook niet de hele wereld. Medische hulp is, zover wij nu hebben ervaren, best goed geregeld.

Daarbij is er zover ik weet in NL het max. iets van €9.500,- per jaar dus z´n €800 per maand. Je zou dus moet kijken met je verwachte inkomsten waar het omslagpunt ligt.

Offline Irene W

Re: Trabajador autónomo en España
« Reactie #6 Gepost op: 05 augustus 2018, 18:15:14 pm »
In die 275 zit ook een arbeidsongeschiktheid verzekering, hoe lang het maximaal doorloopt weet ik niet precies, maar mijn echtgenoot heeft ooit een paar maanden een uitkering gehad, je moet wel vaak op controle dat wel. De uitkering krijg je op basis van een tabel en niet van je werkelijke inlomsten.

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.000
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Trabajador autónomo en España
« Reactie #7 Gepost op: 05 augustus 2018, 18:42:59 pm »
Cas,in welke epigraaf ben jij ingeschreven als autonomo?Daar staat namelijk precies wat je wél en niet af kunt trekken als bedrijfsvoeringskosten.
Lonnes,is die verzekering van 53€ geaccepteerd hier als vervanging voor de seg.sociaal?Dat is niet duur dan...

Offline Cas

 • Sponsor
 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 599
 • Sail with the wind from today!
 • Plaats: Paterna
Re: Trabajador autónomo en España
« Reactie #8 Gepost op: 05 augustus 2018, 19:07:48 pm »
Cas,in welke epigraaf ben jij ingeschreven als autonomo?Daar staat namelijk precies wat je wél en niet af kunt trekken als bedrijfsvoeringskosten

Heb even enkele Modelos zitten bekijken maar kan daar niets over vinden. Waar zou dit moeten staan?

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.000
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Trabajador autónomo en España
« Reactie #9 Gepost op: 05 augustus 2018, 19:35:28 pm »
Toen je autonomo werd heb je een formulier ingevuld wat "censo" heet,het is formulier 036.Daar staat die epigraaf vermeld.Als je nu elk kwartaal je Modelo 303 van de IVA invult,wordt er wél om gevraagd in de beginfase maar het komt niet terug op het aangifte formulier,vandaar dat je het niet kan vinden.
Als je dat nummer gevonden hebt,kun je op de website van Hacienda opzoeken wat wél en niet kan,
bv een comercieel figuur kan véél meer kilometrs aftrekken en een personenauto als bedrijfswagen hebben,maar een bakker kan dat veel beperkter en zal het met een bestelwagen moeten stellen.

Offline Cas

 • Sponsor
 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 599
 • Sail with the wind from today!
 • Plaats: Paterna
Re: Trabajador autónomo en España
« Reactie #10 Gepost op: 05 augustus 2018, 19:47:41 pm »
OK, thanks, ga ik even opzoeken en laat ik hier even weten. Overigens kom jij inmiddels wel in aanmerking voor het predikaat "Mr. Wikipedia"  ;D

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.000
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Trabajador autónomo en España
« Reactie #11 Gepost op: 05 augustus 2018, 20:00:13 pm »
Nee hoor,maar altijd eigenlijk autonomo geweest hier,op een paar jaar na alles altijd zélf gedaan en nu is mijn vrouw autonoma en doe ik haar administratie/fakturatie en dergelijke.

Lonnes

 • Gast
Re: Trabajador autónomo en España
« Reactie #12 Gepost op: 05 augustus 2018, 21:13:12 pm »
Lonnes,is die verzekering van 53€ geaccepteerd hier als vervanging voor de seg.sociaal?
Yup, ik heb er mijn residencia mee verkregen. De mevrouw achter de balie heeft de polisvoorwaarden nauwkeurig bestudeerd...

Weet niet je gezinssamenstelling, maar ik betaal €290,- per maand voor een gezin met 4 personen, en vind niet overdreven.
Ik ben alleen, dus dan vind ik 275 euro een dure grap. Ik heb geen hoge verwachtingen van het pensioen dat je opbouwt of die arbeidsongeschiktheidsuitkering. Ik gok dat ik meer opbouw als ik van die 275 euro 53 aftrek en de rest zelf beleg...

In die 275 zit ook een arbeidsongeschiktheid verzekering
Ik meen ergens gelezen te hebben dat die alleen wordt uitbetaald als je minstens 8 of 10 jaar hebt afgedragen. En dan nog zal het een luttel bedrag zijn.

Daarbij is er zover ik weet in NL het max. iets van €9.500,- per jaar dus z´n €800 per maand. Je zou dus moet kijken met je verwachte inkomsten waar het omslagpunt ligt.
Ik weet niet of je daarmee bedoelt wat je in Nederland als zzp'er belastingvrij kunt verdienen, maar als je alle aftrekposten en kortingen meetelt kom je op maar liefst 24.000 euro belastingvrij per jaar. Maar inderdaad, het zal belastingtechnisch vast vragen om problemen zijn: wonen in Spanje en een eenmanszaak in Nederland...

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent