SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Hoe kwam je hier aan werk ?  (gelezen 11854 keer)

Offline Juan el guapo

 • Sponsor
 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 5.301
Hoe kwam je hier aan werk ?
« Reactie #30 Gepost op: 18 oktober 2010, 06:55:48 am »

We zijn hier een eigen bedrijf begonnen en hebben die nog steeds.


Dat van Barc vind ik geen liegen (en zeker geen grove leugen zoals hierboven genoemd werd), het is een creatieve manier om binnen te komen in het Spaanse systeem. Uiteraard dien je (vind ik) bij een gesprek wel eerlijk te zijn. D.w.z., je mag geen onjuiste info geven. Is het weglaten van informatie toegestaan? Ik vind van wel indien nodig.

Vroeger was ik ook volledig eerlijk en open, nu gepokt en gemazeld vele jaren verder nog steeds eerlijk (liegen doe ik niet en bedonderen al helemaal niet), maar indien nodig niet geheel open meer, dat werkt soms erg in je nadeel.


Een te grote c.v. met te hoge opleiding of teveel werkervaring kan ook in je nadeel werken. Vaak zijn werkgevers alleen geinteresseerd in relevante werkervaring, een niet te lange c.v. met weglaten van niet ter doene zaken kan soms prettig werken.


« Laatst bewerkt op: 18 oktober 2010, 13:55:48 pm door 19 »

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.990
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Hoe kwam je hier aan werk ?
« Reactie #31 Gepost op: 18 oktober 2010, 10:46:03 am »

Ik heb meerdere keren succes gehad door gewoon naar bedrijven toe te gaan en me te presenteren. Ik geloof dat dat uiteindelijk beter is dan alleen maar CV's versturen. Je moet er wel rekening meehouden dat je vaak na 5 minuten weer buiten staat en je mensen ook kan irriteren. En je moet inderdaad langs de receptie zien te komen. Je moet er ook heel voorzichtig mee omgaan. Laten zien dat je durft en bereid bent ver te gaan, maar ook weer niet te opdringerig overkomen. Zo is het me toch gelukt om in moeilijke tijden eerder werk te vinden dan collega's van me in vergelijkbare situaties.


Daarnaast is en blijft netwerken heel belangrijk. Nooit om een baan vragen, maar wel zorgen dat de mensen je kennen en weten wat je kan en wilt.


En altijd positief en optimistisch zijn!! Nooit gaan zitten klagen dat het niet lukt, altijd vertrouwen hebben dat het vroeg of laat wel komt!!


Ik ben overigens in Spanje terecht gekomen omdat ik hier aan het werk kon en in Nederland niet. Nu wil ik hier nooit meer weg!!!


(Oh ja, een afwijzing hoeft helemaal niet negatief te zijn. Wellicht krijg je daardoor een mooiere aanbieding later. Ik ben banen misgelopen waarvan ik heel erg baalde, terwijl ik achteraf beter terecht kwam en blij ben dat ik niet bij die eerdere bedrijven ben aangenomen!)


« Laatst bewerkt op: 18 oktober 2010, 17:46:03 pm door 66 »

Offline Gabriella

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.365
 • Plaats: Igualada (Barcelona)
Hoe kwam je hier aan werk ?
« Reactie #32 Gepost op: 18 oktober 2010, 12:50:11 pm »

Voordat ik hier kwam had ik al spaans en catalaans geleerd.

Ik ben aan werk gekomen doordat ik een celloleraar van het conservatorium in NL kende (de toenmalige leraar van mijn huidige man)(daarom kende ik deze leraar). Hij gaf elke zomer een cursus in Catalonië. Daar ben ik toen in 1997 geweest en heb toen een andere celloleraar leren kennen. Hij gaf les aan een conservatorium in Catalonië. Een jaar later wist ik via via dat hij daar weg zou gaan, heb hem toen een brief gestuurd en gevraagd of ik zijn baan over mocht nemen. Waarop hij positief reageerde. De directie van het conservatorium heeft wel nog referenties gevraagd van de leraar uit NL. En die heeft ook in mijn voordeel gesproken.


En zo begon ik hier.


De branch waarin ik werk hangt veel van contacten af. Je schrijft je niet in bij een uitzendbureau, en CV's worden in een la gegooid en zelden eruit gehaald (alleen als ze niemand weten, of een vervanging nodig hebben). Mond op mond reclame, daar moeten we het van hebben.


« Laatst bewerkt op: 18 oktober 2010, 19:50:11 pm door 1466 »

Offline Peter J. Veldman

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 567
Hoe kwam je hier aan werk ?
« Reactie #33 Gepost op: 18 oktober 2010, 13:19:06 pm »

Wat is liegen??

Als je idd 100% moet voldoen aan de profiel eisen van een baas hebben veel mensen al een probleem. Vaak wil men dan dat je NIET ouder bent dan 30 (ik zeg nu maar wat) en dat je die en die diplomas hebt en zoveel jaar ervaring....


Ik ben ervan overtuigd dat iedereen wel eens een kleine leugen verteld heeft in een sollicitatie gesprek....zeker weten!! (ik ook)


Als je vb. met een mavo diploma gaat solliciteren naar een functie voor algemeen direkteur van een lokaal ziekenhuis denk ik dat je fout bezig bent...maar goed dat is een beetje gechargeerd gezegd maar jullie begrijpen wel wat ik bedoel. Met bluffen kun je soms een heel eind komen (zeker in latino cultuur!!) echter val je vroeg of laat door de mand...met alle problemen van dien.


veel ervaring vb kan een gemis aan diplomas vaak goedmaken.....


tevens ben ik ervan overtuigd dat je in Spanje het vooral hebben moet van informele netwerken en kennissen en vrienden. Als je idd enkel vastpind op de arbeidsbvuros ga je het zeer lastig krijgen vrees ik.


verder wil ik toch iedereen die NU op zoek is naar werk veel geluk toewensen......het zal zeker niet makkelijk zijn echter denk ik dat het toch niet onmogelijk is. Als je idd ergens in La Mancha in een klein dorpje woont....tsja...dan vraag je er natuurlijk ook wel om als je daar geen werk kunt vinden...ik bedoel maar.


wat je nu vooral hier ziet is dat veel jongeren kiezen voor de traditionele beroepen (en dito opleidingen) en daarom vaak buiten de boot vallen. De meesten willen enkele werken in een "officina" zonder ooit echt te hoeven werken...tsja en dat wordt lastig.

Vaak kun je door met je handen te werken net zogoed verdienen (of zelfs meer!)...maar dat snappen ze dus (nog) niet. ER ius hier in PY vb een ENORM tekort aan vakkrachten op allerlei gebied...electriciens,bouwvakkers,loodgieters of mechanico´s.


Een eigen zaak is niet voor iedereen weggelegd....als ik sommige postings hierzo lees (zonder namen te noemen) van mensen die een horecazaak willen opzetten vraag ik me af of ze ueberhaupt wel weten waar ze aan beginnen!!!


suerte


Peter.


« Laatst bewerkt op: 18 oktober 2010, 20:19:06 pm door 1136 »

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.990
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Hoe kwam je hier aan werk ?
« Reactie #34 Gepost op: 18 oktober 2010, 13:30:02 pm »

Ik ben altijd eerlijk bij sollicitaties. Ook als dat tegen me werkt en het heeft wel eens tegen me gewerkt. Maar het heeft ook wel eens voor me gewerkt omdat ze zien dat je eerlijk bent. Bijvoorbeeld de vraag of je bij een grote concurrent zou gaan werken als je die kans krijgt. Ze weten ook wel dat je dat natuurlijk doet als daar de carriere kansen en contracten beter zijn. Dus als je nee zegt om hun een plezier te doen scoor je volgens mij geen punten. Ik heb op een sollicitatie op deze lastige vraag gewoon geantwoord dat ik dat zou doen als ik de kans had, maar dat ik niet verwachte dat die mogelijkheid zich voor zou doen en ik zolang volledig voor hun bedrijf zou gaan. Waarop de interviewer zei dat hij dat ook zou doen en ik was aangenomen!


Waar ik last mee gehad heb is dat ik 2 opleidingen heb gevolgd. In de richting van mijn 2e opleiding was geen werk te krijgen dus moest ik werk zoeken in mijn originele branch. Daar zagen ze op mijn CV dat ik geinvesteerd had in een andere opleiding en dus niet loyaal zou zijn aan hun bedrijf als ik de kans zou hebben om mijn gewenste richting op te gaan. Dat heeft me wel veel tegengewerkt, maar waarom zou ik me in allerlei bochten gaan wringen om dat te verdoezelen? Uiteindelijk is het toch goed gekomen...


« Laatst bewerkt op: 18 oktober 2010, 20:30:02 pm door 66 »

Offline Kees Vis

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 893
 • Plaats: Polop de la Marina
Hoe kwam je hier aan werk ?
« Reactie #35 Gepost op: 18 oktober 2010, 14:09:46 pm »

Vanmorgen het volgende verhaal gehoord van een vriend. Zijn vriendin (28) is op zoek naar werk. Hij ontmoet algelopen weekend een persoon die wel een baan voor haar heeft. Zij vanmorgen er naar toe. En daar werd het volgende voorgesteld:


7 dagen in de week werken in een telefoon winkel waarvan één dag van 9.00 tot 19.00 uur totaal per week 42 uur. Salaris per maand......... :D  :D  :D € 500,-  :P  :P


Kijk hier word een mens vrolijk van!! Zij heeft dit uiteraard niet aangenomen deze ruitelijke aanbieding.


Maar nu begrijp ik waarom ik altijd zo beroerd geholpen werd in telefoon winkels  :evil:


« Laatst bewerkt op: 18 oktober 2010, 21:09:46 pm door 1402 »

Offline Michel Las Rozas

 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 5
Hoe kwam je hier aan werk ?
« Reactie #36 Gepost op: 18 oktober 2010, 14:28:44 pm »

Mijn tips, gebaseerd op het zoeken naar een ‘kantoorbaan’:


-Wees niet te bescheiden over je talenkennis. ‘Bilingue’ in Spanje is wat je in Nederland ´(redelijk) goed’zou noemen.

-Voortbordurend op wat hierboven staat; zorg dat je CV makkelijk te begrijpen is. Ik heb mijn CV een aantal keren moeten ‘versimpelen’, omdat recruiters niet begrepen wat ik gedaan had.

-Interviews zijn in vergelijking met Nederland weinig diepgaand en er wordt vaak niet teveel interactie tussen de recruiter en de kandidaat verwacht. Het hoeft zeker niet aan jou te liggen als je voelt dat het interview niets om het lijf had.

-Maak gebruik van sites als Linkedin. Ik heb een aantal interviews over gehouden aan het plaatsen van mijn CV op Linkedin.


Als iemand meer info wil – de mail me functie staat aan!


« Laatst bewerkt op: 18 oktober 2010, 21:28:44 pm door 1898 »

Offline Fire

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.591
Hoe kwam je hier aan werk ?
« Reactie #37 Gepost op: 18 oktober 2010, 15:19:09 pm »

@Kees Vis, 42 uur werken voor 500 euro per maand? Dat is echt crisis! Maar goed, zouden ze het mij aangeboden hebben afgelopen juli zou ik het toch aangenomen hebben. Beter iets dan niets en ondertussen verder blijven kijken! Het valt voor mij onder uitbuiterij..  :evil:


« Laatst bewerkt op: 18 oktober 2010, 22:19:09 pm door 147 »

Offline Danielle

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 755
Hoe kwam je hier aan werk ?
« Reactie #38 Gepost op: 18 oktober 2010, 15:20:50 pm »

Toen ik pas in Spanje aankwam ben ik na het leren van de taal (3 maanden intensief) in mijn beste pak op pad gegaan met een stapel CV´s in de (wijde)regio waar ik wilde werken. Ik ben overal langsgegaan waar ze maar enigszins in contact waren met buitenlandse klanten of prospectus. Dus hotels, makelaars, (dokters) recepties in toeristengebieden, de ANWB, maar ook uitzendbureaus etc. Bij nr 52 was het raak! Vrienden en kennissen zeggen dan al snel, ja maar jou lukt het altijd, jaja, ik ken anders heel veel mensen die niet de moeite nemen om eerst Spaans te spreken om vervolgens bij nr 15 te menen dat er echt geen werk is. Doorgaan tot je iets gevonden hebt is de enige manier.


« Laatst bewerkt op: 18 oktober 2010, 22:20:50 pm door 158 »

Offline lucky

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.963
 • Good luck
 • Plaats: Alzira
Hoe kwam je hier aan werk ?
« Reactie #39 Gepost op: 18 oktober 2010, 15:21:11 pm »

@ Michel Las Rozas je moet je mail functie van het forum wel aanzetten mocht je mails willen ontvangen !


« Laatst bewerkt op: 18 oktober 2010, 22:21:11 pm door 993 »

Offline Michel Las Rozas

 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 5
Hoe kwam je hier aan werk ?
« Reactie #40 Gepost op: 18 oktober 2010, 15:36:54 pm »

Oeps.... het staat nu wel aan. En dan te bedenken dat ik hier in Spanje werk heb gevonden op een IT-afdeling....  :(


« Laatst bewerkt op: 18 oktober 2010, 22:36:54 pm door 1898 »

Offline Fire

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.591
Hoe kwam je hier aan werk ?
« Reactie #41 Gepost op: 18 oktober 2010, 16:22:38 pm »

maar het forum is dan ook heeeel ingewikkeld....  :wink:


« Laatst bewerkt op: 18 oktober 2010, 23:22:38 pm door 147 »

Offline pietmeijers

Hoe kwam je hier aan werk ?
« Reactie #42 Gepost op: 18 oktober 2010, 16:30:32 pm »

Of bij de sollicitatie een beetje gejokt, tja dan val je door de digitale amnd !  :D


« Laatst bewerkt op: 18 oktober 2010, 23:30:32 pm door 835 »

Offline Michel Las Rozas

 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 5
Hoe kwam je hier aan werk ?
« Reactie #43 Gepost op: 18 oktober 2010, 17:19:27 pm »

Geen probleem. Mijn baas spreekt geen Nederlands.  8)


« Laatst bewerkt op: 19 oktober 2010, 00:19:27 am door 1898 »

Offline rix legene granada

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.812
 • rix legêne almería
 • Plaats: almería
Hoe kwam je hier aan werk ?
« Reactie #44 Gepost op: 18 oktober 2010, 20:32:35 pm »

Hoef wel niet te leven van mijn 'winkeltje' maar eens lesgegeven blijft het toch door je bloed stromen. Ik heb voor mijn rondleidinkjes door de Albaicín een week of vier alles gelezen wat los en vast zit over de geschiedenis van de wijk en een expeditie gevolgd die elke baksteen uit de Moorse tijd heeft beschreven, daarna zelf een paar weken op 'expeditie' geweest door mijn wijk en toen wist ik genoeg. Daarna allerlei B&B's benaderd met een folder waarin staat wat ik doe. Niet te veel, want het moet niet op werken gaan lijken. Sindsdien is er een gestaag stroompje liefhebbers van Moorse geschiedenis dat me van een bescheiden zakgeld voorziet. Heb het in vier talen gedaan wat erg leuk en spannend was! Zoiets kun je echter ook veel grootser en uitgebreider aanpakken maar je hebt wel de kans de officiële gidsen voor de voeten te lopen, die overigens lang niet allemaal zijn uitgerust met de nodige actuele historische kennis, heb ik gemerkt. Verder zijn het vaak stomvervelende vertellers, vol maten gewichten en jaartallen. 't Was maar een idee en de achtergrondkennis was er ook natuurlijk maar toch...dat zegt niet zoveel.


« Laatst bewerkt op: 19 oktober 2010, 03:32:35 am door 24 »

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent