SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: De stap.  (gelezen 5609 keer)

Offline Heintje

 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 10
 • Plaats: Den Haag
De stap.
« Gepost op: 04 januari 2017, 21:47:04 pm »
Hallo allemaal,

De hoogste tijd om mijn verhaal even te doen. Bij voorbaat excuses voor de lap tekst, wegklikken mag altijd. :o

Na hier lang en veel te hebben 'gelurkt' (lees: veel nuttige informatie vinden, waarvoor al grote dank!), heb ik toch ook nog wat vragen.  ^-^
(Ik ben goed bekend met fora en vind het dus ook niet meer dan normaal om een bijdrage te leveren. Echter, ik kan wat betreft Spanje nog over weinig dingen meepraten. Waar ik wel kan helpen zal ik ongetwijfeld bijdragen.) 

Eerst even voorstellen, wel zo netjes.
Ik ben Hein, 41 jaartjes op aarde en woon en werk in Den Haag. Zoals velen ben ook ik van plan om naar Spanje te gaan en mijzelf daar te barsten te werken. Maar, als beloning wil ik ook genieten van het klimaat en een heerlijk wijntje. Ik vertrek echter niet zomaar of volgens het concept 'Help, mijn man wil nú naar de zon en helpt ons een diep Spaans dal in'. Ik wil goed doordacht, voorbereid en serieus aan het werk. Ik ben niet iemand die over één nacht ijs gaat en als ik iets doe, wil ik het goed doen.
Ik heb een zeer brede werkervaring opgedaan in mijn jonge (en wilde *kuch*) jaren, maar ben 'gestrand' in het basisonderwijs. Wat overigens ontzettend leuk en dankbaar, maar bovenal zwaar werk is. Nu, een kleine 15 jaar verder in dit werk, ben ik mentaal aardig moe geworden. De mensen hier die in het onderwijs of de zorg werken kunnen beamen wat ik bedoel; van bovenaf weinig waardering en inleving, maar wel verwachten dat je twintig beroepen hebt in een werkweek van in 1,0 fte. En natuurlijk dat je vrijwillig overwerkt. Maar goed, uiteraard is het plezier en voldoening wel de reden dat je toch nog even dat jaartje blijft. Daarnaast moet je de hele dag aandacht geven en uiterst scherp, duidelijk en consequent zijn. Super allemaal, maar dat maakt het bij elkaar opgeteld extra zwaar. Het is tijd voor wat anders. Over de cliché-uitspraak "Je leeft maar één keer", heb ik de laatste tijd wel erg serieus nagedacht. Ik wil nu voltijd gaan ondernemen en vooral, autonoom zijn. Fouten wil ik mezelf aan kunnen rekenen en niet onmachtig staan tegenover een stel beleidsmakers dat nog nooit een mens in het echt heeft gezien.
Nu denk ik dat alleen al op dat gebied een leuke boterham te verdienen valt in Spanje. Want er is zover ik heb kunnen opmaken uit verschillende bronnen, vraag naar remedial teaching, coaching, begeleiding en bijles aan Nederlandse en Engelse expatkinderen (logisch, we wonen niet allemaal in Finland). Dat is leuk, maar is niet wat ik wil gaan doen. Ik kan natuurlijk altijd kijken waar en of ik mensen kan helpen, pb's/mails hierover zijn ook altijd welkom.

Mijn eigenlijke idee is om mijn bedrijfje (dat ik zo'n tien jaar als rendabele hobby ernaast heb) in te zetten in de provincie Alicante. Wat dat precies is, wil ik later vertellen. Om de reden dat ik een goed idee liever niet te grabbel gooi. Ik las ook de draad over gaten in de markt en een hoop mensen zijn, zo te lezen, op zoek naar een manier om in Spanje geld te verdienen. Hopelijk is er dus begrip voor. Als de tijd rijp is zal ik het zeker melden. En zal ik adverteren op deze site, want mijn vermoeden is dat dit forum aardig wat klikken aan unieke bezoekers per dag mag ontvangen?

Ik denk dat er een behoorlijke markt is voor wat ik wil gaan doen. Na een aantal maandjes wat (markt)onderzoek te hebben gedaan en wat plaatsen in de provincie te hebben bezocht met dit doel, weet ik dat bijna zeker. Zowel onder de toeristen als onder de expats, en een deel onder de plaatselijke bevolking. Ik wil dan ook aankomende zomer de markt gaan 'proeven', te beginnen in Benidorm. Slaat het aan, zeg ik mijn baan op en blijf ik.
Maar nu komt het, ik wil (nog) niet emigreren. Mijn idee is om er uiteindelijk per jaar een maand of acht te keihard te werken, en in november t/m februari wat tijd in Nederland te hebben voor bezoeken aan familie, vrienden en het doen van de nodige administratieve zaken.
Het uiteindelijke idee is om dan privé en zakelijk gewoon in Nederland ingeschreven te blijven, mijn huisje te houden etc., en in Spanje mijn inkomsten te genereren en te verblijven voor die periode. Dit moet, volgens mijn (bewust minst rooskleurige) berekeningen, te doen zijn. Ik schat zo in om alleen van het toerisme te kunnen leven en alles wat de combinatie resident/expat/local mij aan klandizie oplevert, een dankbare maar welkome aanvulling zal zijn.

Al met al dus met recht een hele onderneming, maar ik zou inmiddels niets anders willen.

Voor wie mijn vragen zou kunnen en willen beantwoorden, heel graag!

1. Inkomsten
Wat ik inmiddels heb begrepen is dat ik in Spanje zonder problemen kan werken, mits ik een NIE-nummer heb indien ik langer dan 183 dagen in Spanje verblijf. (Hoop dat dit klopt.)
Ik kan op internet weinig vinden over wonen in Nederland en werken als zzp-er in Spanje, en het financiële plaatje dat erbij hoort. Mijn vraag:
De inkomsten die ik in Spanje genereer, mag ik die direct storten op mijn Nederlandse zakelijke rekening?

2. Woninghuur
Omdat ik hier ook erg groen in ben is het voor mij nog een warrige boel. Wat veilig is en wat niet, wel of niet een derde inschakelen wanneer het gaat om het huurcontract, huurprijzen etc. Ik heb wat woningen bekeken op idealista.com en zie redelijke prijzen. De vragen:
Stel, ik huur een woning voor een maand. Is het in Spanje gebruikelijk om te verlengen? En hoe veilig is het om te huren, zowel van een particulier als een agentschap/makelaar?

Alvast heel veel dank! 

Offline Jos van A.

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.575
 • Plaats: Orihuela Costa / Antwerpen
Re: De stap.
« Reactie #1 Gepost op: 04 januari 2017, 23:31:22 pm »
1) FOUT : als je langer dan 183 dagen per jaar in Spanje verblijft, moet je bovenop je NIE resident worden.
Denk ook aan je auto die met Nederlandse nummerplaten maar 183 dagen per jaar in Spanje mag vertoeven.
Hoe lang mag je van je Nederlandse ziekteverzekeraar in het buitenland verblijven ?
Enz ...

2) Je denkt toch niet dat een eigenaar zijn huis of appartement voor jou gaat reserveren, voor het geval dat jij er misschien nog een maand langer wil huren ?

Grootse plannen, maar op de simpelste primaire zaken heb je nog geen antwoord . Zo te zien is nog veel voorbereidend werk aan de winkel .
Er bestaat een boekje dat alle nodige info geeft voor Nederlanders die naar Spanje willen emigreren of er een zaak willen beginnen, maar de naam schiet me nu niet te binnen.

Offline Heintje

 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 10
 • Plaats: Den Haag
Re: De stap.
« Reactie #2 Gepost op: 04 januari 2017, 23:37:32 pm »
Jos, hartelijk dank!

Uiteraard ben ik er nog zeker niet aan voorbereiding. Ik ben ook nog niet weg. :)

ad 1. Dus toch? Zo zie je maar.
ad 2. Reserveren niet nee. Snap ik. Meer de vraag hoe flexibel ze zijn.

Nogmaals dank, ben erg benieuwd naar de naam van dat boekje!

Offline Menno V

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 693
 • Plaats: Murcia
Re: De stap.
« Reactie #3 Gepost op: 05 januari 2017, 08:33:11 am »
Huren voor 1 maand kan, maar dan huur je een vakantiewoning. Naar mijn idee zullen weinig eigenaren happig zijn om 1 maand te verhuren, de meeste op idealista willen vaak minimaal 1 jaar verhuren (tenzij anders aangegeven). Ik heb het over normale woningen. Natuurlijk kun je altijd weg, ook tussentijds, maar dan verlies je waarschijnlijk je borg, of krijgt er ruzie over.
Houd rekening met 1 maand commissie als je via een agent/makelaar huurt en min. 1 maand borg.

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.563
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: De stap.
« Reactie #4 Gepost op: 05 januari 2017, 09:32:26 am »
Als je in NL ingeschreven staat als ZZPér betaal je daar je inkomstenbelasting en BTW etc.Indien je  langer als 183 dagen hier blijft en bovendien een bedrijf gaat hebben,zul je hier in Spanje óók moeten betalen,in dit geval betaal je dan dus dubbel.Dat moet je dus anders zien op te lossen.

2)Je kunt in principe voor elke willekeurige termijn huren,al is het 1 dag.Dat is ten eerste een kwestie van afspraak tussen huurder/verhuurder maar (ten 2de) zal je dat zeer duur uitkomen relatief gezien.En zoals Menno al zegt kom je in de vakantieverhuur terecht.Een standaard huurkontrakt voor een 1ste woning is 1 jaar geldig,stilzwijgend 3 maal te verlegen telkens voor een periode van 1 jaar(dus totaal 4 jaar).
Ik zou zéker een derde,liefst een advokaat,hierbij inschakelen.
Hoe is je spaans eigenlijk?Alle kontrakten moeten altijd in het spaans zijn,anders zijn ze papel mojado.

Offline olieman

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.191
Re: De stap.
« Reactie #5 Gepost op: 05 januari 2017, 09:42:15 am »
@heintje, naast de waarschijnlijk tientallen andere reacties, wil ik je graag een link geven naar de rijksoverheid, dat is voor jouw vragen in het algemeen een nuttige bron.
succes.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/ben-ik-verzekerd-voor-de-zorgverzekering-als-ik-in-het-buitenland-woon

Offline Heintje

 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 10
 • Plaats: Den Haag
Re: De stap.
« Reactie #6 Gepost op: 05 januari 2017, 11:56:04 am »
Menno, Roelant en olieman, hartelijk dank voor de nuttige info!  :)

@Menno,
Daar was ik al bang voor. Het huren van een vakantiewoning komt al snel in de buurt van een jaar een appartement huren. Ik moet dat zeker goed overwegen. Extra betalen, zoals de borg of een extra maand is een optie die ook te bekijken is. Gedonder wil ik niet, moet allemaal wel op de juiste manier.

@Roelant,
Dat belastingverhaal blijft nog een beetje onduidelijk. Ik kwam deze pdf tegen van de belastingdienst. Moet dit nog goed bestuderen maar ik maak er een beetje uit op dat door dit verdrag voorkomen wordt dat een ondernemer dubbel af moet dragen en heeft volgens mij te maken met waar het 'zwaartepunt' van je inkomsten liggen? Maar nogmaals, ik moet nog flink diep duiken in deze materie. 

Die periode van een jaar en mogelijkheid tot verlengen ben ik van op de hoogte. Wel goed dat je dit nog aanhaalt, zeker van belang.
Mijn Spaans is onvoldoende. Wanneer het zover is wil ik dat zeker gaan veranderen. Ik op de hoogte van dat de contracten in het Spaans opgesteld moeten zijn.

@olieman,
Wat betreft de zorgverzekering had ik inderdaad al begrepen dat dit gevolgen zal hebben. Ook dit ga ik netjes uitzoeken. Mijn doorlopende reisverzekering is al aardig gedekt maar zal nog zeker niet voldoende/toegestaan zijn voor die periode. ;)   
Dank voor de link!

Offline rix legene granada

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.676
 • rix legêne almería
 • Plaats: almería
Re: De stap.
« Reactie #7 Gepost op: 05 januari 2017, 12:08:42 pm »
Je affakkelen in het lokaal kan ik goed volgen, Heintje. Heb er 37 jaar rondgehost. Jammer dat je op Alicante inzet. Mijn luxe appartement in granada staat van 8 februari tot 12 maart leeg.
Als er iemand anders is, die wil genieten van deze schitterende stad, men melde zich! Alleen energie, geen huur.

Offline Heintje

 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 10
 • Plaats: Den Haag
Re: De stap.
« Reactie #8 Gepost op: 05 januari 2017, 12:26:51 pm »
@rix legene granada,
Haha, ja affakkelen is wel een passend woord in deze.  :-X

Hartelijk dank voor je aanbod, erg leuk!
Ik mik juist op Alicante vanwege het massatoerisme, en vooral in de zomermaanden. Het aftasten wil ik deze zomer gaan doen in Benidorm. Eens kijken of er klandizie schuilt onder de half miljoen mensen die zomers over de boulevard struinen. ;)

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.563
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: De stap.
« Reactie #9 Gepost op: 05 januari 2017, 12:45:52 pm »
Heintje,ok zal proberen het belastingverhaal te verduidelijken,maar je zegt het zélf eigenlijk al:
fiscale residentie is inderdaad (onder anderen)daar waar het zwaartepunt van je inkomsten ligt.En dat is waar je je geld verdient,dus in Spanje!Wat ik dus niet zie kunnen is dat je dat doet én in NL ingeschreven staat.Het verdrag is er inderdaad,maar dan moet je wél de regels volgen.
In het plaatje wat jij schetst(nederlandse zzp'er die meer als de helft van zn werk in Spanje faktureerd) zouden ál je fakturen dus een NL-BTW nummer hebben.Hierdoor kom je in de knoop met de IVA ,die dan namelijk zoals dat heet "verlegd" zou worden.Op jouw fatuur staat dan "BTW 0%tarief",maar dat gaat in Spanje niet geaccepteerd worden.
Mocht je bv alleen aan partikulieren je diensten/goederen gaan leveren,zoals bv een slager die aan zn klant alleen een kassabon geeft,dan is er mogelijkheid tot een speciaal belastingregime,waarbij je elk trimester een vastgelegd bedrag betaald ipv over je werkelijke fakturatie.
Maar om daarvoor in aanmerking te komen moet je écht geheel resident hier zijn.
Het lijkt ingewikkelder dan het is,alleen moet je het wel even goed uitzoeken want jouw eerste suggestie...dat gaat niet.

Offline Heintje

 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 10
 • Plaats: Den Haag
Re: De stap.
« Reactie #10 Gepost op: 05 januari 2017, 13:12:01 pm »
Roelant, wederom dank. Duidelijk.

Ik neem aan dat de controle over die 6 maanden plaatsvindt door middel van adresgegevens in Spanje? Ik bedoel, wil best ter onderbreking halverwege een weekje terug naar Nederland, maar ik neem aan dat de Spaanse overheid daar niet heel makkelijk in zal trappen.  :)
Dan speelt ook de controle mee op wat ik daar verdien denk ik? Want ik verwacht dat de meeste klanten contant af willen tikken.

Offline pietmeijers

Re: De stap.
« Reactie #11 Gepost op: 05 januari 2017, 14:42:10 pm »
Ik denk dat je je serieus af moet vragen of je ondernemer bent.

Je aanpak staat bol van de ingebouwde veiligheden, waarmee je al aangeeft het liefst risicoloos te willen proeven aan Spanje.

Een ondernemer gaat er vol voor, gelooft in het product en kent de markt voordat hij begint in een vreemd land.

Ik mis in je opzet de opmerking dat je vergunningen moet hebben, afhankelijk van wat je gaat doen.
Dat je geen spaans spreekt en toch economisch actief wil zijn, zal je vroeg of laat lelijk opbreken, ook al denk je het niet nodig te hebben omdat je je heil zoekt in producten voor nederlandstaligen en expats en deels voor spanjaarden.

Alleen al voor de regelgeving zul je meer dan elementair spaans nodig hebben, anders ben je volledig afhankelijk van adviseurs (al of niet bekwaam) en vervliegen je verdiensten erg snel.

Elke constructie om elders geld te genereren waarbij de wet niet gevolgd wordt, anderen wezen er ook op, is op termijn tot mislukken gedoemd. Het sprookje van even een weekje naar Nederland en dan weer terug om geen 183 dagen vol te maken, is een sprookje en werkt niet. Neem aan dat je dat al lurkend op het forum al eerder tegengekomen bent.

Vergis je niet, in Spanje is de belasting een brengschuld. Als je het niet brengt, wordt het gehaald, en wel genadeloos.

Begin maar met een NIE-nummer, dat heb je nodig om economisch actief te mogen zijn in Spanje. Dat staat volledig los van de vraag of je mag werken en voor hoelang etc. Je aanname is dus onjuist.

Hoe je nota-s stuurt en of BTW/IVA verrekend staat daar volledig los van. Je wil autonoom werken, welnu je hebt dan te maken met de spaanse wetgeving ten aanzien van afdracht van IVA en sociale premies.

Een particuliere reisverzekering dekt geen verblijf met commerciële activiteiten als oogmerk, let daar wel op.

Ik laat het hier even bij.

Ik wens je veel succes met je plannen. Er is nog weinig niet beschikbaar in Spanje. Hetgeen niet wil zeggen dat er geen gat in de markt zou kunnen zijn.
« Laatst bewerkt op: 05 januari 2017, 14:50:01 pm door pietmeijers »

Offline Heintje

 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 10
 • Plaats: Den Haag
Re: De stap.
« Reactie #12 Gepost op: 05 januari 2017, 15:37:23 pm »
Piet, hartelijk dank! Top.

Klopt, ik stap ook niet direct in de auto om maar te zien waar het schip strand. Als ik de stap zet ga ik er ook vol voor, maar wil graag een béétje voorbereid aan de slag. Da's niet zo raar toch? :)
Lijkt mij weinig mis met het eerst eens zien wat de markt doet her en der in verschillende plaatsen. Anders kan ik beter gelijk meedoen aan ellende-tv. Ik zit niet op een schopstoel, en daarnaast neem ik graag de tijd om alles goed te regelen. En die tijd heb ik dan ook.

Er zijn nog vele vragen die ik heb en vele formaliteiten die geregeld moeten worden. Ik plemp ze niet meteen allemaal hier neer. Dat lijkt me een beetje gemakzuchtig. Daarnaast vind ik het uitzoeken juist een leuke klus!  8)

Elk advies dat gegeven wordt waardeer ik en neem ik zeker mee, dank nogmaals!

Offline pietmeijers

Re: De stap.
« Reactie #13 Gepost op: 05 januari 2017, 15:43:28 pm »
Lijkt mij weinig mis met het eerst eens zien wat de markt doet her en der in verschillende plaatsen.

Als je dat concreet gaat doen, heb je wel vergunning daarvoor nodig, anders zit je in no-time in een ellende-tv programma, zo vrees ik. Je kunt niet zomaar economisch actief worden zonder dat je daarvoor iets zult moeten regelen .....

Offline Heintje

 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 10
 • Plaats: Den Haag
Re: De stap.
« Reactie #14 Gepost op: 05 januari 2017, 15:47:45 pm »
Dat besef ik ook, uiteraard.

 

Zoeken in het archief van 175.000 postings! Om te kunnen zoeken, dient u ingelogd te zijn.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent