SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Autonoom en seguridad social  (gelezen 2978 keer)

3414

 • Gast
Autonoom en seguridad social
« Gepost op: 18 januari 2013, 14:54:22 pm »
Ik heb een vraag en gezien de kennis hier aanwezig ben ik benieuwd naar de juiste info.
 
Is het mogelijk om mij als autonoom aan te melden in Spanje, maar zonder gebruik te maken van de seguridad social. Een Spaanse gestor die ik heb bezocht zegt dat het niet mogeljk is, seguridad social is een verplichting bij elk type van ondernemerschap in Spanje.

Toch hoor ik hier div. verschillende berichten over. Wij hebben een particuliere verzekering lopen bij Sanitas en zijn daar best tevreden over. Pensioen opbouw heb ik hier in Spanje niet nodig, wat er bij in zit aan dat wat men betaald aan de seguridad social heb ik begrepen. Ik ben benieuw wat anderen hierover weten te vertellen.

Fred.
« Laatst bewerkt op: 18 januari 2013, 21:54:22 pm door 3414 »

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.863
 • Plaats: Vic,BCN.
Reageer op: Autonoom en seguridad social
« Reactie #1 Gepost op: 18 januari 2013, 15:46:33 pm »
Dit vraagstuk is als eens langsgekomen,en toen losgebrand in een onduidelijke discussie :(
Ik kan er het volgende over zeggen,ik hoop dat je er wat aan hebt:
-Naar mijn weten is de énige wettige verplichting die je hebt,dat je je bij Hacienda in laat schrijven.Zo kun je fakturen uitschrijven en IVA berekenen an afstaan.
-Je bent dan echter géén autonomo.
-Je moet wél iets hebben voor je ziektenkosten verzekering,maar of jouw privé-Sanitas verzekering daar voor goed wordt aangezien;zou best kunnen van wél.
-Sommige beroepen,zoals ingenieurs of advocaten,die als zelfstandige werken,lossen het op de volgende manier op:
Ze zijn lid van het hun toebehorende bedrijfscollectief,daar betalen ze een maandbedrag aan wat véél lager is als de minimumcuota van de SegSoc.en daarmee hebben ze dezelfde dekking als iemand die "gewoon" zn autonomo´s betaald,maar ze hoeven zich niet als zodanig in te schrijven.
Fred,een laatste advies van mij:vraag het persoonlijk na bij de Seguridad Social en liefst het antwoord op schrift!Dat is echt de enige manier om zekerheid te krijgen over jouw eigen geval,vaak weet een gestor ook niet veel meer als het dagelijkse abc...
« Laatst bewerkt op: 18 januari 2013, 22:46:33 pm door 36 »

3414

 • Gast
Reageer op: Autonoom en seguridad social
« Reactie #2 Gepost op: 18 januari 2013, 16:27:28 pm »
Duidelijk verhaal Roelant, ik zal eens bij de seguridad sociaal zelf langsgaan. Je schrijft, het liefst het antwoord op schrift. Dat zullen toch niet zomaar doen, tenzij ze daar kant en klare informatie over hebben liggen. Ik ben benieuwd of er duidelijke richtlijnen over bestaan op papier. Als ik bij de seguridad social zelf meer duidelijkheid heb verkregen, zal ik dat laten weten.
« Laatst bewerkt op: 18 januari 2013, 23:27:28 pm door 3414 »

Offline Jan CdS es

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 335
Reageer op: Autonoom en seguridad social
« Reactie #3 Gepost op: 18 januari 2013, 18:02:28 pm »
nee!
(sorry, niet meer en niet minder, volgens zeggen is zelfs de koning verplich verzekerd bij de Sec. Soc. maar ik denk niet dat hij daar gebruik van maakt. Hij is ook particulier verzekerd.)
« Laatst bewerkt op: 19 januari 2013, 01:04:51 am door 130 »

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.863
 • Plaats: Vic,BCN.
Reageer op: Autonoom en seguridad social
« Reactie #4 Gepost op: 18 januari 2013, 19:34:30 pm »
Jan,je moet dan je antwoord wél ergens op funderen.Zoals ik doe met het voorbeeld van sommige beroepen die zich via hun eigen zogenaamde "Mutualidad" ahw vrijwaren van aanmelding bij de Seguridad Social.
Ja,in weze loopt het natuurlijk óók via de SegSoc.,maar het is mogelijk om legaal te werken zónder simpelweg die cuota te betalen.
Eén ding is wél zeker:de koning is géen autonomo :wink:
« Laatst bewerkt op: 19 januari 2013, 02:36:12 am door 36 »

Offline Jan CdS es

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 335
Reageer op: Autonoom en seguridad social
« Reactie #5 Gepost op: 18 januari 2013, 21:52:39 pm »
Partner  (werkt als autonomo in tourisme) heeft op allerlei manieren, via verschillende gestoren, geprobeerd niet in de sec. soc. te komen. Het bleek niet mogelijk.
« Laatst bewerkt op: 19 januari 2013, 04:52:39 am door 130 »

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.863
 • Plaats: Vic,BCN.
Reageer op: Autonoom en seguridad social
« Reactie #6 Gepost op: 18 januari 2013, 22:26:20 pm »
Jan,ok.Maar mijn partner weer wél...Ik heb gezegd dat bepaalde beroepsgroepen,zoals advokaten,het wél kunnen.Via hun "mutua".
Een nl-vriend van me,die in Sevilla woont,veregenwoordigt een nl-bedrijf als autonoom en heeft het óók zo geregeld.Bij hem gaat het via de Camara de Comercio,die hem weer met een ondernemersclub in verbinding hebben gesteld.Die "club" heeft een Mutua voor dat soort beroepen.
Het heeft er dus óók mee te maken wáár je woont/werkt.
Maar vak is er meer mogelijk dan wat je op het eerste gezicht denkt;die ondernemersclub doet óók je boekhouding,als je dat wilt.Dus een gestor zal je logischerwijze daar niet zo snel naar dóór verwijzen.
« Laatst bewerkt op: 19 januari 2013, 05:26:20 am door 36 »

Offline Andres

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 5.104
Reageer op: Autonoom en seguridad social
« Reactie #7 Gepost op: 18 januari 2013, 23:21:20 pm »
Fred, ondanks dat het in de volksmond nog zo gebruikt wordt is Seguridad Social geen synoniem meer van ziekenfonds maar van gelijk meer aan de NL Premie Volksverzekeringen, dus voor je ziektewet, arbeidsongeschiktheid, AOW etc.

Het ziekenfonds/asistencia sanitaria is al een paar decenia terug overgeheveld aan de autonomias/regios en wordt uit de algemene middelen bekostigd.
Werk geeft wel per direct recht op ziekenfonds, zeg maar door het actiefstatus in het Seg. Socialsysteem.
« Laatst bewerkt op: 19 januari 2013, 06:37:21 am door 18 »

Offline pietmeijers

Reageer op: Autonoom en seguridad social
« Reactie #8 Gepost op: 19 januari 2013, 09:41:47 am »
 
Wij hebben een particuliere verzekering lopen bij Sanitas en zijn daar best tevreden over.

Mag hopen dat u weet wat de fundamentele beperkingen van een particuliere dekking zijn. Anders maar even de zoekfunctie hier gebruiken.
Het is een illusie te denken dat dit een vervanger kan zijn van de publieke gezondheidsverzekering.
« Laatst bewerkt op: 19 januari 2013, 16:41:47 pm door 835 »

Offline riojafan

 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 3
Reageer op: Autonoom en seguridad social
« Reactie #9 Gepost op: 19 januari 2013, 15:49:23 pm »
Oei, Weet wat je zegt Piet. Inmiddels zijn er veel particuliere verzekeringen die heel wat meer zekerheid bieden dan de seguridad social, die er de komende jaren zeker niet op vooruit zal gaan. Bedenk goed hoe je situatie is. Het is verstandig een particuliere verzekering af te sluiten als je van plan bent je oude dag hier te slijten en je nu nog geen 60 bent. Daarna is het nl veel moeilijker/duurder. Bedenk dan ook hoe jou situatie is. Wil je een verzekering voor de dure ziekenhuiskosten, maar ben je niet bang voor eigen risico? Dan kun je echt goedkoop een goede verzekering vinden, met goede medische zorg naar eigen smaak. Bedenk dan ook wat het wegvallen van de eindeloze wachttijden bij de publieke zorg mag kosten.
Het moge duidelijk zijn: Ik ben NIET gecharmeerd van de bende bij de publieke zorginstellingen, maar ja, wat wil je dan ook als ze die kaarten gratis aan jan en alleman verstrekken. Ik maak er voor kleine dingen nog wel gebruik van, maar om me ´gezond´ te voelen, heb ik toch een particuliere verzekering af gesloten.
« Laatst bewerkt op: 19 januari 2013, 22:49:23 pm door 3419 »

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.863
 • Plaats: Vic,BCN.
Reageer op: Autonoom en seguridad social
« Reactie #10 Gepost op: 19 januari 2013, 15:58:54 pm »
..."Ik ben NIET gecharmeerd van de bende bij de publieke zorginstellingen, maar ja, wat wil je dan ook als ze die kaarten gratis aan jan en alleman verstrekken."...
Riojafan,allereerst begroet ik je graag,als nieuwe poster.
Toch moet ik helaas meteen met je in diskussie treden;maar ik respekteer natuurlijk ieders mening,daar niet van.
Het is alleen zó,dat als je met wélke partikuliere verzekeing dan óók ooit eens met iets gecompliceerds te maken krijgt(bv radioterapia,quimio etc..),zul je tóch in een ziekenhuis van de seguridad social terecht komen.
Verder is het écht onzin dat het gratis zou zijn,dat is nou al zo vaak hier voorbij gekomen.
Dat iemand die niet zo´n kaart heeft en in levensgevaar verkeerd ook geholpen wordt,is een ander verhaal.
« Laatst bewerkt op: 19 januari 2013, 22:58:54 pm door 36 »

Offline riojafan

 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 3
Reageer op: Autonoom en seguridad social
« Reactie #11 Gepost op: 19 januari 2013, 16:18:00 pm »
Sorry Roelant, maar ik woon nu bijna 3 jaar in Spanje, heb in die drie jaar niet gewerkt en géén belasting of zo betaald (wel netjes aangegeven), rentenier zogezegd van een zeer bescheiden kapitaaltje. Wél heb ik een tarjeta sanitaria, waarvoor ik dus niks betaal. Nee, pensioenopbouw uiteraard niet, maar we hebben het hier over de medische verzekeringen. Indien ik naar het ziekenhuis moet (uit ervaring van het afgelopen jaar) kan ik met mijn particuliere verzekering naar de universiteitskliniek en hoef géén 3 maanden te wachten, omdat het niet bedreigend is, hooguit ´vervelend´. Ja, daar komen ook pacienten uit de publieke zorg, die wél op een wachtlijst komen en niet de luxe zorg krijgen die je als particulier te beurt valt. En alles bij elkaar ben ik nog steeds goedkoper uit dan een hollandse verzekering, waar de wachtlijsten ook al de pan uit rijzen.
« Laatst bewerkt op: 19 januari 2013, 23:18:00 pm door 3419 »

Offline pietmeijers

Reageer op: Autonoom en seguridad social
« Reactie #12 Gepost op: 19 januari 2013, 16:18:48 pm »
@riojafan,
Ja, ik weet wat ik schrijf. Gebaseerd op jaren ervaring en ellendige zaken met de particuliere verzekeraars op het moment dat patiënten tegen de uitsluitingen aanliepen.
De uitspraken over de publieke gezondheidszorg laat ik voor jouw rekening.
« Laatst bewerkt op: 19 januari 2013, 23:24:03 pm door 835 »

Offline Juan el guapo

 • Sponsor
 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 5.301
Reageer op: Autonoom en seguridad social
« Reactie #13 Gepost op: 19 januari 2013, 22:24:58 pm »
Bestaat er inmiddels al een part. verzekeraar die de benodigde medicijnen vergoedt? ALs ik het juist had begrepen, worden/werden die niet vergoed, alleen door de sec. soc.

Goed, het s.s. systeem is een beetje ouderwets hier in spanje, maar met de zorg zelf is niets mis. Er zijn wachttijden, maar die zijn hier in Granada in ieder geval niet eindeloos. Tja, zonder wachttijd en in eigen taal of Engels zou handiger zijn, maar voor mij persoonlijk is dat prijskaartje te hoog.
« Laatst bewerkt op: 20 januari 2013, 05:24:58 am door 19 »

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.863
 • Plaats: Vic,BCN.
Reageer op: Autonoom en seguridad social
« Reactie #14 Gepost op: 19 januari 2013, 23:16:17 pm »
Tsja,het vraagstuk over de voor- en nadelen tussen seguridad social of partikuliere verzekering is wel een draad op zichzelf waard denk ik.
Maar de vraagstelling was hier of het mogelijk is om als autonoom te werken zónder die beruchte cuota van bijna 300€ maandelijks te moeten betalen.
Volgens mij kan dat dus wél,volgens de aangegeven methodes.Via zulke profesionele "verenigingen" en hun "Mutuas" krijg je overigens meestal zorg gewoon via de seguridad social,alleen is de maandlast lager.
In alle gevallen ben je wél aangemeld bij de SEg.Social.
« Laatst bewerkt op: 20 januari 2013, 06:16:17 am door 36 »

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent