SpanjeForum

Fora => Werken in Spanje => Topic gestart door: Anna22 op 24 maart 2016, 14:13:34 pm

Titel: Als zzp'er tijdelijk in Spanje wonen
Bericht door: Anna22 op 24 maart 2016, 14:13:34 pm
Hallo allemaal,

Aankomende zomer ga ik met mijn gezin voor ongeveer twee jaar in Spanje wonen omdat mijn man tijdelijk wordt uitgezonden voor zijn werk. Hij blijft voor een Nederlandse werkgever werken, maar wij schrijven ons natuurlijk wel uit uit Nederland.
Ik heb als zzp'er een eigen taalbureautje (ik ben vertaler en docent) en wil mijn werk vanuit Spanje voortzetten. Vertalen kan overal, ik kan voor dezelfde klanten blijven werken. Mijn bedrijf is dus Nederlands, maar als ik straks officieel niet in Nederland woon dan neem ik aan dat mijn bedrijf officieel zou moeten meeverhuizen.
Ik wil graag weten of ik me dan in Spanje moet registeren als freelancer bij de Spaanse KvK of iets dergelijks. En ik neem aan dat ik in Spanje belasting zal moeten afdragen?
Ik heb geen idee hoe ik het aan moet pakken.
De informatie die ik op Internet vind, is gericht op mensen die naar het buitenland verhuizen en daar een onderneming starten, maar mijn situatie is natuurlijk anders.

Weet iemand hier misschien meer van?

Alvast bedankt!
Titel: Re: Als zzp'er tijdelijk in Spanje wonen
Bericht door: Juan el guapo op 24 maart 2016, 19:06:16 pm
De maximale tijd dat je uitgezonden kan worden door je werkgever is 2 jaar, daarna valt je onder het sociale stelsel van het land. Uitzondering en verlenging weer mogelijk.

Hier kun je al wat meer vinden:
http://europa.eu/youreurope/citizens/work/work-abroad/posted-workers/index_nl.htm
Titel: Re: Als zzp'er tijdelijk in Spanje wonen
Bericht door: Texas op 24 maart 2016, 19:32:17 pm
Is het niet vestandiger om gewoon in Nederland ingeschreven te blijven, je man zal ook wel in NL belasting betalen?
Titel: Re: Als zzp'er tijdelijk in Spanje wonen
Bericht door: willeke op 24 maart 2016, 19:58:57 pm
Je verteld zelf dat je voor ongeveer 2 jaar in Spanje gaat wonen, dus ik neem aan dat het de bedoeling is dat jullie na de tijdelijke uitzending van je man terug gaan naar NL? In dat geval lijkt het mij niet verstandig om jullie uit te schrijven in NL.
Titel: Re: Als zzp'er tijdelijk in Spanje wonen
Bericht door: olieman op 25 maart 2016, 13:45:51 pm
Bij uitzending voor een langere periode door een werkgever is het beter alles volgens het boekje te doen en je uit te schrijven.
Het enige nadeel is dat men tijdens het buitenlandse verblijf Nederlandse AOW rechten verliest.

Als olieman ben ik jarenlang naar verschillen plekken uitgezonden, nooit problemen gehad met welk land dan ook, het leuke is dat tijdens je legale verblijf in een land dat een overeenkomst heeft met de SVB, je na pensionering ook daar je lokale opgebouwde AOW kan claimen.

"De wet heeft geen achterdeurtjes"

Zie de link hieronder:  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/persoonsgegevens/vraag-en-antwoord/wanneer-in-brp-nschrijven-en-uitschrijven
Titel: Re: Als zzp'er tijdelijk in Spanje wonen
Bericht door: Juan el guapo op 25 maart 2016, 16:10:41 pm
olieman, die rechten hoef je niet te verliezen als je voor max. 2 jaar gedetacheerd wordt
Titel: Re: Als zzp'er tijdelijk in Spanje wonen
Bericht door: roelant op 25 maart 2016, 16:44:12 pm
Maar jullie hebben het nu over haar man.Die is in nederlandse loondienst,alles wordt geregeld door de werkgever
Het gaat om háár situatie,die is anders.
Ik heb gehoord over een residentie voor bepaalde tijd,waarbij uitschrijving uit NL niet nodig is.Ik vraag het even na.Het gaat sowieso maar om 1,5 jaar,omdat de eerste 6 maanden je zeker ingeschreven kunt blijven.
Titel: Re: Als zzp'er tijdelijk in Spanje wonen
Bericht door: olieman op 25 maart 2016, 17:09:00 pm
Juan, inderdaad, het in mijn periode gebruikte form E101 betrof voornamelijk EU landen, zelfs dat was in het verleden ook niet allemaal klip en klaar, mijn detachering naar de UK in 1978, liep nogal uit de hand, de voorspelde 2 jaar durende klus, bleek uiteindelijk 8 jaar te duren.

Niet dat ik loop te klagen hoor, maar toen ik 65 werd, met slechts 14 jaar 28% AOW rechten in NL, met daarnaast rechten in 3 andere landen waarvan twee buiten de EU bleek dat een behoorlijke klus.
Dat het allemaal goed is afgelopen was vooral dankzij de mensen van de SVB, die hebben alles tot in de puntjes geregeld.
Zelf moest ik wel de nodige bewijsstukken aandragen.
   
Titel: Re: Als zzp'er tijdelijk in Spanje wonen
Bericht door: Texas op 25 maart 2016, 17:40:31 pm
Ik heb gehoord over een residentie voor bepaalde tijd,waarbij uitschrijving uit NL niet nodig is.Ik vraag het even na.Het gaat sowieso maar om 1,5 jaar,omdat de eerste 6 maanden je zeker ingeschreven kunt blijven.

en je kan als ZZPer gewoon facturen maken in NL met NL adres, doen we al meer als 10 jaar.
Titel: Re: Als zzp'er tijdelijk in Spanje wonen
Bericht door: Juan el guapo op 25 maart 2016, 18:15:02 pm
Roelant, de AOW kun je vrijwillig bijverzekeren (tot max. 10 jaar) en ik vraag me af of ze als zzp´er vrijwillig voor de werknemersverzekeringen betaald.
Titel: Re: Als zzp'er tijdelijk in Spanje wonen
Bericht door: jeroenb op 07 augustus 2017, 17:27:07 pm
Beste Texas,

Ik neem aan dat je zelf dan nog in NL bent ingeschreven en je bedrijf ook bij de KvK in NL is geregistreerd en dat je in Nederland belasting betaalt?

Ik verhuis binnenkort naar Spanje en het lijkt erop dat ik in Spanje als zzp'er meer belasting moet betalen dan in Nederland. Met name de zelfstandigenaftrek en MKB-vrijstellng van 14% maken dat ik in NL relatief weinig belasting betaal. Daar komen dan nog de maandelijkse kosten in Spanje als 'autonomo' bij van zo'n 200 Euro.

Ik moet nog de hele berekening maken, maar ben benieuwd naar jou oplossing. Waar ik me bijvoorbeeld een beetje zorgen over maak is als ik in Spanje woon en reiskosten heb, ik werk vooral internationaal, of de NL belastingdienst niet moeilijk doet als ik vluchten vanuit Alicante naar Zuid-Amerika declareer terwijl ik sta ingeschreven in Nederland.

Ik ben erg benieuwd naar hoe jij dit doet met facturen met Nederlands adres erop.

Wij verhuren overigens onze woning in NL dus ik neem aan dat ik me beter elders in NL kan registreren. Bijvoorbeeld bij mijn ouders. Ben benieuwd naar je reactie en natuurlijk kun je mij mailen.

Hartelijke groeten,

Jeroen

Titel: Re: Als zzp'er tijdelijk in Spanje wonen
Bericht door: roelant op 07 augustus 2017, 20:21:48 pm
In NL met een NL-BTW nummer faktureren terwijl je Resident bent in Spanje,zou hooguit kunnen als je óók een Spaans geregistreerd bedrijf zou hebben.Dus een NL-bedrijf met een vestiging in Spanje,of andersom.
En op die manier moet je goed met de 183 dagen regeling om kunnen gaan,anders loopt het spaak.

De tijdelijke residentie waar ik naar zou kijken,is alleen voor personen die een visum nodig hebben om in Spanje te verblijven,wij dus niet.

Jeroen,aftrekposten zijn in Spanje voor autonomo´s afhankelijk van de bedrijfscategorie waar je je in inschrijft.Een vertaler,die vanuit huis werkt,zal een deel van gas licht water en huur af kunnen schrijven,maar weinig of niks van reiskosten.
Bij een verkoper zal het weer net andersom zijn.
Je hebt het over maandelijkse bijdrage autonomo van 200€...dat is volgens mij méér.Wél bestaan er hulpplannen voor starters,waarbij je de eerste 6 maanden 50€ betaald en gelijdelijk aan de volle mep gaat betalen.
Neem in je kostenberekening mee,dat met de cuota autonoma je gehele gezin verzekerd is voor ziektekosten in de Seguridad Social.
Verder betaald een autonomo 21% inkomstenbelasting over de winst,dus wat je faktureerd min aftrekposten.
Als laatste wil ik je waarschuwen dat inschrijven bij iemand in NL financiele gevolgen kan hebben voor die peroon,afhankelijk van zijn of haar financiele afhankelijkheid.
Titel: Re: Als zzp'er tijdelijk in Spanje wonen
Bericht door: jeroenb op 08 augustus 2017, 01:06:19 am
Beste Roelant,

Heel hartelijk dank voor je reactie. Ik neig steeds meer naar in zijn geheel over naar Spanje. Dat klopt ook met mijn nieuwe situatie. Of het voordelen heeft om een vestiging in NL aan te houden ga ik uitzoeken. Mogelijk voor mijn Nederlandse klanten of werk dat ik doe met Nederlandse ambassades.

Je noemt iets nieuws: "als autonomo betaal je 21% belasting over je winst".

Ik ging er vanuit dat ik belasting betaal zoals over inkomen, zoals aangegeven hieronder:
•   Up to EUR 12,450: 19 percent
•   EUR 12,450–20,200: 24 percent
•   EUR 20,200–35,200: 30 percent
•   EUR 35,200–60,000: 37 percent
•   More than EUR 60,000: 45 percent

21% over de winst zou niet slecht zijn zeker in beter jaren ;-)). Een vraag daarbij, bij inkomstenbelasting is er in Spanje volgens mij een belastingvrije voet van 5500 euro per persoon. Is er voor autonomo's ook zoiets of betaal je gewoon 21% over je volledige netto winst?

P.S.: Leuk dat je in Vic zit. Een Nederlandse vriend van mij woonde daar een jaar en ik heb daar een erg leuke bruiloft meegemaakt.
Titel: Re: Als zzp'er tijdelijk in Spanje wonen
Bericht door: roelant op 08 augustus 2017, 20:16:34 pm
Jeroen,je hebt helemaal gelijk;het schema van jou is correct voor opgave over 2016.Er kunnen kleine verschillen afhankelijk van de Comunidad Autonoma waar je je vestigd.Ik was even afgeleidt door het feit dat bv mijn vrouw,die als autonoma werkt,dus die 19% elke 3 maanden afdraagt,maar dat er rond april de jaarlijkse eindafrekening volgt.Erg slordig van me,hoop dat ik je niet op het verkeerde been gezet heb.
Hoe is je spaans eigenlijk?Want ik heb goede links over aftrekposten etc,maar ze zijn (uiteraard) in het spaans.
Er is een belastingvrije voet,maar het is te ingewikkeld om daar zomaar een bedrag voor te noemen,het hangt van bepaalde factoren af.
Ik ken een nederlander in Vic die 2 of 3 jaar terug hier met ééntje uit Vic getrouwd is;hij is ober en zij werkt als visboer.Was die het?
Titel: Re: Als zzp'er tijdelijk in Spanje wonen
Bericht door: jeroenb op 08 augustus 2017, 21:14:02 pm
Geen problem. Het is mij aardig duidelijk aan het worden.
Ik begrijp inderdaad dat er nog andere aftrekposten zijn zoals 2400 voor eerste kind, 3400 als je getrouwd ben voor je vrouw of man en ook nog 5% of 2000 euro voor autonomos als kosten 'zonder dat je die hoeft te kunnen verantwoorden met facturen' en ik geloof ook nog voor kosten voor school (onze dochter gaat naar een priveschool).

Mijn Spaans is prima dus als je een goede link hebt, graag. Ik googlede al wat in het spaans maar vond het niet heel duidelijk met IRPF en zo. Tot dusver vond ik de Engelse info duidelijker, maar die was niet volledig.

En nee, mijn vriend was niet degene die ging trouwen. Het was zijn 'zus' van de Spaanse familie waarbij jij inwoonde.

Hartelijke groeten,

Jeroen
Titel: Re: Als zzp'er tijdelijk in Spanje wonen
Bericht door: roelant op 08 augustus 2017, 22:19:24 pm
Je zou het haast niet zeggen,maar in Vic wonen en werken best veel nederlanders.Alleen ontbreekt hier volkomen dat gedoe zoals in plaatsen als in benidorn,waar het lijkt dat alle nderlanders zich willen verenigen..Hier is het andersom,niemand wil niks van se ander weten...En er zijn best veel hollanders die hier wonen maar men wil gewon het "ieder voor zich".Waarom zou je iets met hollanders willen?Je woont toch hier...
Titel: Re: Als zzp'er tijdelijk in Spanje wonen
Bericht door: jeroenb op 09 augustus 2017, 00:58:42 am
Tja, zo ben ik ook een beetje. Op de camping "Ahh meneer, in die hoek staan alle Nederlanders". "Okay, doe mij dan maar die andere hoek." Daarvoor ga ik toch niet naar het buitenland op vakantie  :)

Maar goed, als je elkaar tegenkomt en het klikt hoef je elkaar natuurlijk ook niet te vermijden. Met een Spaans-Nederlands koppel, ouders van de school in Orba, hebben we goed contact. En informatie uitwisselen zoals hier is zeker handig.
Titel: Re: Als zzp'er tijdelijk in Spanje wonen
Bericht door: Anna22 op 01 oktober 2017, 13:27:28 pm
Hallo allemaal,
Bedankt voor alle reacties tot dusver! Ik woon inmiddels al ruim een jaar in Bilbao en het is onduidelijk hoe lang we hier nog blijven. Misschien nog een jaar, maar misschien ook nog maar een paar maanden.

Over 2016 hebben wij in NL aangifte gedaan met een M-formulier omdat we dat jaar minder dan 186 o.i.d dagen in Spanje woonden. Over 2017 moeten we straks wel in Spanje aangifte gaan doen.
Wij staan hier ingeschreven bij de gemeente, dat stelde de werkgever van mijn man verplicht. Wij hebben een A1-verklaring en zijn nog in NL verzekerd voor sociale zekerheid, zo hebben we bijv. nog een NLse zorgverzekering, dat stelt de werkgever van mijn man wederom verplicht. Voor hem is het allemaal keurig geregeld.
Over 2016 heb ik zelf ook sociale premies betaald in NL. Ik heb de afgelopen tijd toevallig alleen voor Italiaanse en Belgische klanten gewerkt, waardoor de BTW automatisch wordt verlegd, en heb bij de aangifte IB 2016 natuurlijk gewoon mijn omzet aangegeven in NL.

Omdat ik nu mogelijk voor een Spaanse klant ga werken (lesgeven op de universiteit) weet ik niet zo goed hoe ik dat bij de belastingdienst moet aangeven. Ik neem aan dat ik daarover in Spanje inkomstenbelasting verschuldigd ben.
Ik wil me hier in Spanje niet registeren als autonomo: we gaan misschien zeer binnenkort terug naar NL en ik werk en verdien veel te weinig om de kosten daarvoor te kunnen betalen, het gaat bij mij om een paar honderd euro per maand.

Kan ik gewoon met mijn Nederlandse onderneming factureren naar een Spaanse klant en dat straks opgeven bij de Spaanse fiscus? Of moet ik dat ook nog apart in Nederland opgeven?

Weten jullie of de BTW bij Spaanse klanten alsnog verlegd wordt? Mijn onderneming is nog wel Nederlands natuurlijk.

Voor die paar honderd euro zou ik het het liefst zwart doen, maar een universiteit gaat mij natuurlijk niet zwart betalen en wil een factuur zien.

Alvast bedankt!