SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Als belgisch pensionist optreden in spanje (Catalonie)  (gelezen 2250 keer)

Offline roelant

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 10.164
  • Plaats: Vic,BCN.
Re: Als belgisch pensionist optreden in spanje (Catalonie)
« Reactie #15 Gepost op: 11 januari 2019, 20:49:39 pm »
JF,je hebt in alles gelijk uiteraard wat je zegt omtrend dat er géén verschil wordt gemaakt tussen amateur en prof,of je 30€ verdient of 3000€.Iederéén hoort zich in te schrijven bij Seg.Soc en Hacienda,je gaat dan als autonomo aan de slag,kunt faktureren etc...Maar dat zegt de wet inderdaad,tóch is de praktijk anders.
De vraag is in feite:als een autonomo minder verdient als het minimum loon,moet hij dan de volle mep betalen maandelijks(zo´n 275€)?.....Wéttelijk dus wél.maar tóch is niet álles zo zwart-wit,misschien heeft Louwe er nog wat aan.Het is in Spanje gewoon zó dat er veel autonomo´s zijn die niet genoeg verdienen om zelfs maar die maandlast te kunnen betalen.Om het verhaal kort te houden,het volgende:
In 2007 is er een uitspraak gedaan door het hoogste gerechtshof van Spanje,die zegt dat als je mínder als het minimumloon faktureerd,je géén maandbedrag hoeft te betalen aan de seg.soc.(die 275€ dus).
De wet is echter niet aangepast,maar die uitspraak is jurisprudentie wat eigenlijk een soort aanvulling is op een bestaande wet.
Wat is nu dan de situatie precies voor autonomo´s die niet genoeg omzet draaien?
Ten eerste,ze moeten ingeschreven staan bij Hacienda in de aktiviteit die ze bedrijven (dat is gratis).
Ze moeten al huninkomsten opgeven.
Ze schrijven zich pas in bij de seg.soc. als ze zien dat ze meer als het minimumloon omzet gaan hebben.
Als de seg.soc. om hun geld komt vragen,zul je de rechtszaak winnen,door die jurisprudentie;hierdoor zullen ze dat ook meestal niet tot een rechtszaak laten komen.

Als advies aan Louwe zou ik zeggen laat je het liefst met een envelopje betalen,dan zal je geen gezeur hebben.
Maar het is maar even om te laten zien dat niet alles zo strak geregeld is als we wel eens denken...

JF

  • Gast
Re: Als belgisch pensionist optreden in spanje (Catalonie)
« Reactie #16 Gepost op: 11 januari 2019, 21:47:49 pm »
Roelant,  er is inderdaad een rare situatie want de wet zegt iets wat anderzijds tegengesproken wordt door een juridische uitspraak. Ik persoonlijk houd mij aan wat de wet zegt om het simpel te houden. Ik heb geen advocaat :)
Als je optreed in een publiek  lokaal waar drank of eten verkocht wordt of inkom gevraagd wordt zal dit lokaal de nodige documenten moeten kunnen voorleggen als er inspektie komt. Een truk zou zijn om alle papieren te hebben en wanneer er geen controle komt deze te verliezen. Maar ik houd het liever bij hoe het wėl moet.
In de realiteit moet je enkel oppassen als je te veel op affiches voorkomt (of facebook)
Een sympatieke gepensioneerde die soms mensen gelukkig maakt zal hacienda niet vervolgen. Dit zou te zot zijn. Alleen wou ik uitleggen hoe de wet is voor muzikanten.
Groeten

Offline louwe

  • Nieuw
  • **
  • Berichten: 14
  • Plaats: Spanje
Re: Als belgisch pensionist optreden in spanje (Catalonie)
« Reactie #17 Gepost op: 12 januari 2019, 12:59:02 pm »

Beste.Prachtig commentaren , waarmee iets te doen is  , ik zal de nodige stappen zetten binnenkort , ( heb nu wat anders nog te doen ) maar ik zal zeker iets kunnen doen met jullie fijne comentaren. Super.


Ik hou je wel op de hoogte , optredens zijn er niet , maar ik kan nu wel aan de slag gaan en me voorbereiden op optredens , en mij nog wat inleven in mijn muziek.


als er nog gedachten zijn , laat ze maar komen


Een fijn weekend aan iedereen.
Met veel waardering.
louwe46


 

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent