SpanjeForum

Fora => Van alles over taal => Topic gestart door: Anna-ES op 01 januari 2011, 17:58:49 pm

Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Anna-ES op 01 januari 2011, 17:58:49 pm
<p>Hallo,</p>

<p>Ik wil graag mijn Spaans, wat op dit moment nog maar weinig tot niets voorstelt, gaan verbeteren. Ik heb het nodig omdat ik steeds vaker in Spanje vertoef. </p>

<p>Zelf denk ik om privélessen te volgen, zo´n twee/drie keer in de week, in Spanje dus. Naar een taalschool gaan is geen optie. </p>

<p>Ik ben in principe niet uit op tips bij wie of welke instantie ik moet zijn, ik ben meer benieuwd naar de ervaringen van forumgebruikers hoe jullie dit hebben opgepakt en hoe jullie dit hebben ervaren. Of je het achteraf beter of anders had moeten doen of juist niet. </p>

<p>Ook ben ik benieuwd naar het moment dat je zelf tevreden was met je niveau en daarmee voldoende het Spaans meent te beheersen.</p>

<p>Ik geef mezelf een jaar de tijd, is dat voldoende?</p>

<p>Anna

</p>

Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Bob op 01 januari 2011, 18:32:20 pm

Samen gaan wonen met een Spaanstalige partner die geen Engels of Nederlands spreekt werkt zeer bevordelijk voor het snel leren van de taal.  :wink:


Als dat geen optie is zou ik zeggen, gewoon volledig je op die taal richten. De hele dag woordjes leren, gramatica oefeningen doen etc. Bij je ontbijt, als je koffie drinkt, kortom de hele dag jezelf er toe dwingen. Als je even een moment hebt, woordjes herhalen. Hoe sneller je het vocabulair beheerst, hoe meer je begrijpt van wat er gezegd wordt. En kranten lezen met je woordenboek. Kortom, even een paar weken prioriteit geven aan het leren van de taal, levert je daarna alleen maar profijt op!


Ik kon na 3 weken in het Spaans communiceren met mijn omgeving, begrijpen wat er gezegd werd en antwoorden. Maar ik was er al die tijd de hele dag mee bezig en deed alles via zelfstudie. Wel heb ik vroeger op school Spaans als 2e taal gehad, dus ergens in mijn achterhoofd had ik wel de basis, maar ik kon absoluut niet communiceren met mijn omgeving toen ik in Spanje aankwam.


Quote (selected)
Ook ben ik benieuwd naar het moment dat je zelf tevreden was met je niveau en daarmee voldoende het Spaans meent te beheersen.Ik ben nog steeds niet 100% tevreden en leer nog steeds. Ook is het een kwestie van bijhouden. Soms zakt het weer wat weg..


Het begin is het moeilijkst, daarna is het een kwestie van de puntjes op de i zetten.

Succes!


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Don Esteban op 01 januari 2011, 20:59:07 pm

Ik weet niet of het per persoon verschillend is maar ik heb altijd veel meer moeite gehad met verstaan dan met spreken. Veel Spanjaarden brabbelen me vaak te snel. Een verzoek om langzamer te praten wordt meestal wel gehonoreerd maar dat duurt dan hooguit 3 zinnen. In conversaties knik ik nog wel eens ja terwijl ik niet alles goed verstaan heb. Oppassen natuurlijk want ja zeggen waar nee had gemoeten, is pijnlijk;-)


Tevreden met mijn niveau? Eigenlijk niet. Ik kan converseren over allerlei onderwerpen en vrienden en kennissen die geen Spaans spreken en mij met een Spanjaard horen praten, denken dat ik vloeiend Spaans spreek.  Maar ja, in het land der blinden is eenoog koning ;-) Heb ik echter weer eens zo'n rappe tong aan de telefoon die me een Telefonica-aanbieding wilt aanpraten, heb ik het best moeilijk om haar goed te verstaan. Vroeger legde ik op mijn beste Spaans uit dat aanbiedingen voor mij als niet resident niet lonen. Maar dan ging na een korte denkpauze de ratelarij gewoon weer door. Tegenwoordig zeg ik: 'sprechen Sie Deutsch?' en dan is het zó afgelopen:-)


Anna, zoals Bob al schrijft, een taal leren is veel van buiten leren, herhalen, oefenen, iedere gelegenheid te baat nemen om het te spreken en vooral ook veel luisteren en lezen. Ben je bang om fouten te maken? Dan heb je bij een taal leren een achterstand want dat zal dan een belemmering vormen.


Bob schrijft:

Quote (selected)
Ik kon na 3 weken in het Spaans communiceren met mijn omgeving

Dan ben je OF een wonderkind Bob OF je basis was al zeer breed. Tenzij je met communiceren bedoelt: 'oiga camarero, una cerveza por favor' ;-)


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Elsje Poblets op 02 januari 2011, 05:54:57 am

Quote (selected)
Tenzij je met communiceren bedoelt: 'oiga camarero, una cerveza por favor'  
Als je prioriteiten moet stellen, lijkt me dit toch een goede start  :wink:


Quote (selected)
Ik geef mezelf een jaar de tijd, is dat voldoende?
Als je niet het hele jaar in Spanje bent, en uitsluitend dan een paar uurtjes per week lessen volgt, denk ik dat een jaar niet veel is, maar sommigen leren sneller dan anderen.


Ik had mezelf ook een jaar gegeven, maar spreek nu, na ruim 3 jaar nog geen vloeiend spaans. Ik begrijp alles, maar moet nog vaak naar de juiste woorden zoeken om antwoord te geven. Ik heb dan ook geen spaanstalige partner, en voornamelijk engelse vrienden.


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: olieman op 02 januari 2011, 07:49:56 am

Anna-ES:

Ondanks de mooie verhalen die men soms verneemt, een vreemde taal goed leren is gene kattepis.

Denk terug hoe wij het Nederlands geleerd hebben, eerst een jaar of vijf van ons vader en moeder, daarna tot ons twaalfde naar de basisschool, dan het middelbare en dan hoort men nog soms;

Ik werkt bij de Hema. :D


Neen, het is beslist niet eenvoudig, zelf heb ik ondervonden dat het een vol jaar duurt voordat men de mensen in je nieuwe omgeving kan verstaan, ongeacht het land waar je naar toe gaat.


Daarna duurt het nog een paar jaar voordat je redelijk kan omgaan met je nieuwe taal.

Echt 100% vloeiend wordt men nooit, met uitzondering van je (jonge) kinderen.


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Marcella op 02 januari 2011, 08:45:49 am

Helemaal mee eens Olieman, helemaal vloeiend word je nooit/niet.Het is inderdaad zo dat het voor andere buitenlanders al gauw klinkt alsof jij heel goed spaans kan.Maar het tempo en het dialect/plat praten door spanjaarden helpt ook niet echt. Als je in een groot gezelschap zit met ook nog harde muziek op de achtergrond....nou vergeet het dan maar.

Wij hebben  3jaar les gehad op een avondschool en 1 jaar prive (allemaal maar 1 keer per week) we woonden hier toen al en Moesten elke dag spaans praten, dat heeft ook véél geholpen.Toch zijn er nog vaak woorden die ik niet ken of dan maar een omschrijving maak van wat ik wil zeggen.

Ik red me goed maar een jaar lijkt me niet lang,tenzij je erg veel dicipline op kunt brengen,en niet bang zijn om fouten te maken.Naar de radio of tv luisteren helpt ook!


Veel succes er hangt veel vanaf of je spaans gaat spreken!


Marcella


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: ElDuqueDeAlba op 02 januari 2011, 22:39:26 pm

Ik ben op mijn 13e Spaans gaan leren met een thuiscursus en legde eerst een goede basis qua grammatica en vocabulaire. Vervolgens veel Spaanse "penvrienden" (klinkt ouderwets) gehad, kranten en magazines gelezen. Later op de Meao slaagde ik met een 10 voor Spaans dat ik daarna op de Heao herhaalde. Op dat moment was ik dik tevreden met mijn kennis maar e.e.a viel tegen toen ik in Chili begon te werken! Pas na een jaar Chili was ik écht tevreden. Dus mijn manier was een goede basis aanleggen d.m.v. zelfstudie, het laten toetsen van de zelf-opgedane kennis d.m.v. examens op 2 niveaus en vervolgens het daadwerkelijk in de praktijk brengen van de taal in het dagelijkse leven. In totaal heeft het 11 jaar geduurd, maar ik spreek de taal dan ook werkelijk vloeiend (het kan dus wél!) Belangrijk: ik was zwaar gemotiveerd omdat ik de taal persé wilde leren en ik op school alleen Engels, Frans en Duits kreeg.


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Don Esteban op 02 januari 2011, 22:51:08 pm

Quote (selected)
ik spreek de taal dan ook werkelijk vloeiend (het kan dus wél!)

Natuurlijk kan het. En ik zou het ook gekund hebben als ik op mijn 13de  :!:  begonnen was.


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: ElDuqueDeAlba op 02 januari 2011, 22:55:08 pm

Ik ken zat mensen uit die tijd die net als ik op hun 13e begonnen maar ook op hun 13e stopten... Motivatie en discipline zijn essentieel.


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Don Esteban op 02 januari 2011, 23:11:21 pm

Het gaat hier even niet om de motivatie maar om het feit dat 13 jarigen met jonge hersenen en midden in het leerproces veel gemakkelijker een taal kunnen leren dan 50 plussers.


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Ana op 02 januari 2011, 23:18:56 pm

Ik ben in Spanje geboren, mijn nederlandse moeder was toen 25 jaar en heeft een jaar in Spanje gewoont, na mijn geboorte verhuisde we naar Nederland, mijn spaanse vader had veel moeite met het nederlands, thuis spraken we dus altijd spaans en toen ik 13 en mijn moeder 38 jaar was zijn we weer terug naar Spanje verhuist, ik spreek natuurlijk vloeiend spaans, maar mijn moeder ook, niemand hoort aan haar uitspraak dat ze een guiri is, sommigen kennissen merken dat pas als ze haar achternaam of mijn tweede achternaam horen of ergens geschreven zien staan.


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: ElDuqueDeAlba op 03 januari 2011, 00:42:08 am

Quote (selected)
Het gaat hier even niet om de motivatie maar om het feit dat 13 jarigen met jonge hersenen en midden in het leerproces veel gemakkelijker een taal kunnen leren dan 50 plussers.


Sorry, ik hou het op motivatie en discipline. Dat geldt voor het leren van een taal maar in feite voor alles, uitgaande van normale omstandigheden qua gezondheid. Ook op oudere leeftijd kun je nog gemakkelijk een vreemde taal vloeiend leren spreken. Ook daar ken ik voorbeelden van.


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Danielle op 03 januari 2011, 13:52:47 pm

Volgens mij is dat waar, leeftijd is geen excuus, al heb ik natuurlijk geen ervaring, maar ik was wel 30+ dus ook geen 13 meer.


Ik heb het geleerd via een intensieve cursus en zweer erbij. Wij hadden 3 maanden lang les, 5 dagen per week, 5 uur per dag + huiswerk.


Ik kon ook na 3 weken communiceren, en daar bedoel ik dan mee; zeggen wie je bent, de weg vragen, bestellen in winkels en horeca en informeel kletsen met mensen.


Van een uurtje in de week leer je dat niet zo snel.


Na die 3 maanden was de kennis groot genoeg om bij een Spaanstalig bedrijf te gaan werken en vandaar heb ik het verder uitgebouwd door het elke dag te gebruiken. Ik begrijp ook wel dat je dat alleen kunt doen als je al hier woont en niet vanuit NL, dan kun je het niet heel de dag oefenen en ook niet als je gepensioneerd bent of bij een buitenlands bedrijf werkt.


Ik ben nog steeds niet tevreden over mijn niveau en leer nog elke dag bij, maar dat ligt meer aan mijn karakter dan aan iets anders vrees ik.


Als mensen voor werk de taal moeten leren dan is deze manier absoluut aan te raden. Ik ken mensen die al jaren een paar uur per week (privé) les hebben en nog steeds geen normaal gesprek voeren, dus dan denk ik dat ze net zo goed dat geld in een keer uit kunnen geven voor een intensieve cursus. Moet je wel tijd voor hebben/maken natuurlijk.


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: JoopBuis op 03 januari 2011, 14:32:51 pm

dos cervezas por favor  :D


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Marcella op 03 januari 2011, 14:43:38 pm

@Joop dat´por favor´ word hier dus bijna niet gebruikt.

Mensen zijn dat niet zo gewend als wij of de britten om overal ´DANK JE´achter te zeggen.

Sterker nog het werd mij zelfs gezegd! sin porfavor.

Bedelaars zeggen wél porfavor dus het zal wel iets te maken hebben met bedelen?

Ik vind persoonlijk dat er erg veel gebiedenderwijs word gesproken en daar moest ik wel aan wennen.


Marcella


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: 90 op 03 januari 2011, 14:52:21 pm

?? ik zeg het zo al meer als 25 jaar.

is naar mijn mening helemaal goed zo.


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Marcella op 03 januari 2011, 14:57:41 pm

@Carlo, zeker is het correct,maar hier in mijn omgeving hoor ik het spanjaarden (bijna) NOOIT GEBRUIKEN.


Marcella


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: 90 op 03 januari 2011, 15:02:13 pm

nou kan teleac die hele cursus weggooien marcella :wink:


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Don Esteban op 03 januari 2011, 16:12:07 pm

Marcella, jammer als de Spanjaarden 'por favor' in jouw omgeving niet gebruiken want het is nu juist een Spaans beleefdheidsgebruik om het WEL te doen.

In gezelschap van Spanjaarden grijp ik iedere gelegenheid aan om mijn Spaans te verbeteren. Ik herinner me nog goed dat ik in een bar in gesprek met een Spaanse kennis de glazen nog eens wilde laten vullen en zei: dos más. Ik werd direct door hem verbeterd. Het was veel correcter om te zeggen dos más por favor!! Ik praat nu over 13 jaar geleden en dat is me altijd bijgebleven. Het klopte trouwens 100% want ik hoor het regelmatig gebruiken.


Quote (selected)
Volgens mij is dat waar, leeftijd is geen excuus, al heb ik natuurlijk geen ervaring

@Danielle, leeftijd is geen excuus, inderdaad. Leeftijd is een handicap. Ik denk niet dat er EEN 50 plusser op dit forum is die het eens zal zij met de stelling dat leeftijd geen rol speelt in het leren van een nieuwe taal. Tenzij die persoon de lat wel erg laag wilt leggen.

Ik word in de familie versleten als iemand met een talenknobbel. Ik heb meerdere talen 'onder de knoet' en kan er redelijk tot goed in converseren. Daar hoort Spaans ook bij, maar je wil niet weten hoeveel bloed zweet en tranen het me gekost heeft om tot het huidige niveau te komen. Ik begon er pas op mijn 52ste mee. Daarom ben ik het dan ook totaal niet eens met de stellingen van ElDuque.


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: gallito op 03 januari 2011, 16:57:22 pm

Zo heb ik veel moeite gehad met alleen het woord 'oiga'... Het klinkt zo onvriendelijk en bevelend. In Nederland roepen wij 'ober'..., maar ik heb me wel eens uit laten leggen dat je dat zo niet roept in Spanje. Je roept iemand niet met zijn beroep, dat is net zoiets als je iemand aanroept met b.v. schilder! of metselaar!.


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: lucky op 03 januari 2011, 17:05:30 pm

@Gallito dat gaat nog in Belgie roepen ze garson uitgesproken "Carçon".....ook als de kelner al 50 jaar of ouder is  :P  :P


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Bob op 03 januari 2011, 17:48:06 pm

Quote (selected)
Bob schrijft:


Ik kon na 3 weken in het Spaans communiceren met mijn omgeving


Dan ben je OF een wonderkind Bob OF je basis was al zeer breed. Tenzij je met communiceren bedoelt: 'oiga camarero, una cerveza por favor'  


Ik had al 3 jaar Spaans op school gehad. Dus ergens had ik al kennis van de taal. En toen ik in Spanje aankwam was ik de enige Nederlander in mijn omgeving. Ik werd meteen in het diepe gegooid. En ik ben zelf enorm fanatiek met dat soort dingen. Als ik me kwaad maak om iets dat ik wil bereiken bijt ik me helemaal vast in dit soort dingen. Die eerste weken was ik er echt de hele dag mee bezig. In het begin begreep ik vrijwel niets, maar na de door mij genoemde 3 weken kon ik me redden, maar dat was wel boerekool Spaans. Ik ben nog zeker een jaar doorgegaan met het perfectioneren maar hou het inmiddels niet goed meer bij (Net als mijn Nederlands en Engels). En op gramaticaal gebied zijn alle drie die talen minder geworden.


Veel tijd om me voor te bereiden had ik niet, want tussen werkzoekend zijn in Nederland en plots een baan in Spanje te krijgen zat nauwelijks tijd. Voor ik het wist was ik hier.  :D


Er zijn zeker Spanjaarden die ik niet goed versta, zeker over de telefoon. Maar Spaans is de taal waarmee ik met mijn vrouw communiceer en dat gaat zonder problemen. (ben bij haar ook niet zo bang om een grammaticale fout te maken in tegenstelling tot anderen, waar ik me dan voor schaam en dus aarzelender ga praten soms.)


En tot slot, ik ervaar de taal als golven (van water, niet de sport). Soms gaat het fantastisch en denk ik er niet eens meer bij na, en soms gaat het weer behoorlijk roestig, dit in een golf beweging.


Maar ik adviseer iedereen, zich zeker in het begin er goed in vast te bijten. Succes!


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Marcella op 03 januari 2011, 17:58:01 pm

@Don, ik denk dat het ook hiermee weer zo is dat het er erg aan ligt wáár je woont.


Hier in het binnenland van de costa blanca is het gebruik van por favor dus op z,n minst anders te noemen dan daar waar jij woont.


Begrijp me goed, ik vind het ook prettiger klinken mét por favor.


Marcella


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: 90 op 03 januari 2011, 18:09:02 pm

ik leerde spaans rond mijn 20ste, en kocht toen iedere dag de sportkrantjes.

de woorden die ik die dagen gehoord had las ik terug in die krantjes en door de zinsopbouw te zien begreep ik vrij snel wat de "missing links" betekenden.

het geleerde bracht ik s'avonds in praktijk (onder toen nog het genot van een sigaretje) in de kroeg tijdens een spelletje domino.

denk nog altijd dat dit de snelste methode is, natuurlijk in combinatie van een spaanse partner.


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Gabriella op 03 januari 2011, 18:37:23 pm

Ik had tijdens mijn studie (in NL) een spaans vriendje. En toen sprak ik binnen een half jaar vloeiend spaans (echt waar). Maar ik had idd en vrij brede basis, met frans en latijn. En het voordeel dat ik gemakkelijk talen leer.


Toen heb ik een VWO eindexamencertificaat gedaan. Voor het schriftelijk had ik een 8 komma nog wat, en voor het mondeling had ik eerst een 9, maar daar is een 8 van gemaakt omdat ik te vulgair spaans sprak  :evil:


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: JoopBuis op 04 januari 2011, 10:14:38 am

Ik dacht dat 'hola' een soort van bekenden groet was en 'buenos días' wat meer formeel. Maar ik merk dat er vaak 'hola, buenos días' gezegd wordt.

Vertel...


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Don Esteban op 04 januari 2011, 10:57:42 am

@Joop, Hola kan je overal gebruiken als algemene groet. Ook bij onbekenden. Het is inderdaad beleefder om er buenos días, buenas tardes of buenas noches aan toe te voegen. Het ligt ook een beetje aan de situatie. Als ik bij de bakker binnenloop, zeg ik hola, buenos días. maar als ik mijn bowlingvriendjes tref, zeg ik 'hola, ¿qué tal? (hallo, hoe gaat het?) En dan ga ik geen buenas d/t/n daaraan toevoegen.

Overigens, dat 'qué tal' is zeer gebruikelijk als je de mensen kent. Meestal volgt: muy bien en daarmee is de begroeting afgelopen.

Zelfs nieuwslezers op TV vragen jou '¿qué tal?' Doen de Amerikanen ook met 'how are you'. Ik vraag me dan altijd af of ze nog antwoord verwachten  8)


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Elsje Poblets op 04 januari 2011, 12:33:05 pm

Quote (selected)
Ik vind persoonlijk dat er erg veel gebiedenderwijs word gesproken en daar moest ik wel aan wennen
Idem hier. Ik vind het wel lekker makkelijk, want die gebiedende wijs is zo moeilijk nog niet  :D


En ook dat groeten is zo eenvoudig: alleen buenos/as volstaat  :D


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: KarinNL op 04 januari 2011, 13:58:05 pm

Dat is precies hetzelfde als in het Nederlands, Joop.

Hallo is prima, maar wel een beetje amicaal. Goedemiddag, goedemorgen is wat netter. Op het werk zeg je geen hallo tegen je klanten. Maar als je bekenden tegenkomt zeg je gerust; hallo goedemorgen, of hallo hoe is het?


En het is wat Elsje zegt, alleen ´Buenas´ is ook prima hier. Hier zijn ze buiten de stad trouwens ook niet zo van de ´Por Favor´, zijn toch een beetje boers.


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Bob op 04 januari 2011, 14:03:10 pm

Hoe vertaal je "de mazzel!" of "de ballen!"  of "doeiiiiiiiiiiii!" of "houdoe" of "laterrrrrr!"  eigenlijk?  :wink:


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: KarinNL op 04 januari 2011, 14:04:18 pm

Die laatste zeggen ze hier vaak als : Luegoooooo

en doei is: adiooooooooooo


En houdoe?  :D We hebben hier alleen een harde J  :D


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Bob op 04 januari 2011, 14:07:35 pm

Tja, die laatste had ik hier nog nooit gehoord. Maar wat ik ook nooit begrepen heb is dat ze hasta luego vaak uitspreken als hasta logo...


En de mazzel is dan La suerte? En de ballen, las pelotas? Dat ga ik hier binnenkort maar eens gebruiken, kijken hoe ze reageren!  :D


Ik vind "doei" tegenwoordig overigens één van de meest grappige/leuke Nederlandse woorden. Tot ziens schijnt voor buitenlanders ook vreemd te klinken.


Overigens heb ik zelf blijkbaar een zeer zwaar Nederlands accent. Voornamelijk in het Engels hebben ze na anderhalf woord meestal al door dat ik Nederlander ben. Nu hoor ik dat vrijwel alle Nederlanders sterke accenten hebben maar bij mij hebben ze het meestal wel erg snel door.  :?


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Gabriella op 04 januari 2011, 14:11:56 pm

Wij zeggen hier wel eens "hasta luec"


Bob, als je snel "luego" zegt, gaat dat op "logo". Een nederlander is al snel geneigd om echt duidelijk "loeweeko" te zeggen, zoals je het schrijft dus. Dat doet een spanjaard niet. Net als een nederlander, als hij "dat weet ik niet zegt" dat als "da weeknie" klinkt. :wink:


En het is helemaal niet fout hoor, als ze aan je horen waar je vandaan komt. Dat vind ik het leuke aan spaanse politici: je hoort onmiddellijk of een spaanse politicus uit Andalusia komt, of uit Galícia, of uit het Baskenland... terwijl ze in NL vrijwel allemaal ABN spreken.


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Bob op 04 januari 2011, 14:25:17 pm

Maar wat wij ABN noemen, dus het bepalen dat een bepaald accent officieel is, kennen ze in het Spaans of Engels volgens mij helemaal niet. Ik heb er nooit van gehoord overigens. (hoewel in het Brits Engels een bepaalde tongval wel belangrijk kan zijn in het zaken doen. Maar dat is meer vanwege het inschatten van je sociale stand dan afkomst)


En nee, ik vind het helemaal niet erg dat ik een accent heb en wil daar ook niet van af. Hoewel ik wel de woorden correct wil uitspreken. Soms spreek ik opzettelijk met een zwaarder Nederlands accent om te benadrukken dat ik Nederlander ben. Soms doe ik juist mijn best om iets neutraler te spreken maar dat is meestal tevergeefs...


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Marcella op 04 januari 2011, 14:32:49 pm

@ Bob bij engelsen noemt men dat ¨the queens english¨maar ik ken maar héééél weinig britten die dat spreken. :(

Ze praten maar wat in hun eigen dialect en verwachten dat je het allemaal verstaat.


Marcella


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Don Esteban op 04 januari 2011, 15:36:41 pm

Quote (selected)
Maar wat ik ook nooit begrepen heb is dat ze hasta luego vaak uitspreken als hasta logo...

Da's met name in en rondom Madrid gebruikelijk heb ik begrepen. Waar ik woon is de uitspraak over het algemeen precieser. Een winkelbediende zei onlangs hasta logo. Ik zeg: u komt uit de buurt van Madrid? Zij: ja, kan u dat horen? Het zal wel een toevalstreffer geweest zijn;-)  


Quote (selected)
En de mazzel is dan La suerte? En de ballen, las pelotas? Dat ga ik hier binnenkort maar eens gebruiken, kijken hoe ze reageren!

Bob, ze snappen dat uiteraard direct. Net zoals een Fransman het zal snappen als ik me verafscheid met 'au reservoir'..


'Doei' (en doeg) is typisch iets voor de Nederlanders die boven de grote riolen wonen. In Brabant is het Houdoe en de Limburgers houden het op hoie of in Noord Limburg haie. En dan heb je nog Kerkrade waar 'adieje wah' populair is. Geen adios, adieu of adéu maar adieje. De gemiddelde Limburger gaat er van over zijn nek maar da's weer een ander onderwerp:-)


Quote (selected)
Overigens heb ik zelf blijkbaar een zeer zwaar Nederlands accent.

Heb je Louis van Gaal al eens Spaans horen spreken? Ik immiteer het wel eens bij Spaanse vrienden die dan in de lach schieten.


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Bob op 04 januari 2011, 15:53:09 pm

Quote (selected)
Bob, ze snappen dat uiteraard direct. Net zoals een Fransman het zal snappen als ik me verafscheid met 'au reservoir'..


Dat was ook niet serieus bedoelt Don.  :wink:


En tegen een Frans man kan je ook ooievaar zeggen en tegen een Spanjaard gratis jas (=gracias)


Quote (selected)
Heb je Louis van Gaal al eens Spaans horen spreken?

Nou, zo slecht ben ik zeker niet!! Daar ben ik te perfectionistisch en zelf kritisch voor. "toe sjempre nekatifo, nunka posietifo" haha!


Overigens had ik het voornamelijk over mijn accent in het Engels waar ze me snel als Nederlander herkennen. Spanjaarden horen alleen maar dat ik buitenlander ben maar trekken geen conclusie waar ik vandaan kom.


Wat betreft het haie in Noord Limburg, dat is gek genoeg ook wat Engelsen uit Liverpool zeggen, haie!


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: anne op 04 januari 2011, 16:24:09 pm

Helemaal vreemd om te horen voor mij de eerste keer was: 'Hola, que tal estas?'

Leek mij dubbel op maar het wordt hier gebruikt om een informele groet wat persoonlijker te maken.


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Don Esteban op 04 januari 2011, 16:34:26 pm

Quote (selected)
Dat was ook niet serieus bedoelt Don.

Nee, tuurlijk niet. Ah, ik zie het al. Ik had de smiley vergeten;-)


Quote (selected)
En tegen een Frans man kan je ook ooievaar zeggen en tegen een Spanjaard gratis jas (=gracias)


En zo hebben we Julio met zijn regejas enz.


We liepen in 2002 met de sportclub de marathon van Barcelona. De penningmeester van de club genaamd Jos schreef later een stukje in het clubblad. Hij liet weten dat de Spanjaarden zo'n vriendelijk volk waren. Overal waar hij kwam, hoorde hij: Ha die Jos.... :D


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Gabriella op 04 januari 2011, 16:48:04 pm

:D  :D  :D


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: willemina op 04 januari 2011, 19:35:58 pm

Hier in Andalucia hoor je wanneer ze gedag zeggen: talogo of dio omdat ze snel praten en veel letters weglaten.


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Don Esteban op 04 januari 2011, 21:00:40 pm

Ik vroeg een paar jaar geleden op de markt in Alcala de Real naar iets wat dus 2 euro bleek te kosten. Ik vroeg dus: '¿Cuánto vale? Antwoord: doh oyroh (foenetisch dus;-) Andalusisch plat. Maar onlangs sprak ik met een medewerkster van een hotel in Sevilla. Ze kwam zelf uit Dos Hermanas. Ik heb zelden iemand zo gedistingeerd en duidelijk Spaans horen spreken. Dus het kan ook anders in Andalusië.


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: 90 op 04 januari 2011, 21:03:00 pm

spaans voor spanjaarden, gat in de markt ? :D


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: willemina op 04 januari 2011, 22:00:06 pm

Ik denk niet dat Spanjaarden daar interesse in hebben. Zijn misschien bang dat ze dan voor zuid Amerikanen worden aangezien.  :D Is waarschijnlijk hetzelfde wanneer je tegen iemand uit Limburg zegt zal ik jou eens Nederlands leren?

Mijn ervaring is dat de mensen uit Bolivia, Ecuador en andere zuid Amerikaanse landen zeer duidelijk en netjes Spaans spreken. Alleen wat ze onderling spreken is voor mij geen touw aan vast te knopen.


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Don Esteban op 04 januari 2011, 22:32:02 pm

Quote (selected)
Mijn ervaring is dat de mensen uit Bolivia, Ecuador en andere zuid Amerikaanse landen zeer duidelijk en netjes Spaans spreken. Alleen wat ze onderling spreken is voor mij geen touw aan vast te knopen.

Ik denk dat we dat fenomeen in veel landen kennen. In onze straat in Ampuria wonen Belgen uit Sint-Niklaas. Als die onderling het sintniklaasoriaans spreken, versta ik er ook geen woord van.

Tijdens een Cubareis begin dit jaar sprak de reisleider met de buschauffeur plat Cubaans. Dat klinkt dus Russisch-Chinees met een vleugje Esperanto... of zo.  Hij sprak met mij echter zeer verstaanbaar Spaans.


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: 90 op 04 januari 2011, 23:05:38 pm

ben het volledig met je eens wilhelmina dat die limburgers nu maar eens goed nederlands leren spreken. :wink:


krijg ik dan ook een grotere boot ? :D


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: vigilina op 05 januari 2011, 00:02:39 am

Belgische Limburgers of Nederlandse Limburgers  :wink:


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Jote op 05 januari 2011, 05:55:19 am

Quote (selected)
ben het volledig met je eens wilhelmina dat die limburgers nu maar eens goed nederlands leren spreken


Goed idee! 8O

Mag ik dan tóch nog 'hoie' zeggen? en 'wesjwief' en 'kaanjel' en 'sjroap' en ..... 8)


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Don Esteban op 05 januari 2011, 08:24:41 am

Quote (selected)
krijg ik dan ook een grotere boot ?

Boten krijg je niet, die moet je kopen...  :wink: Maar dan ben je er nog niet. Zo'n ding moet aan een steiger liggen en dat is bepaald niet gratis. En qua onderhoud is het ook een gat in het water waar je je geld ingooit. Een benzinetank van 180 liter die na 6 uur varen weer leeg is en na afloop van een gezellig dagje varen met vrienden word je hartelijk bedankt en kan je beginnen met poetsen. Nee... super zo'n boot. Ik vind het prachtig als ik ze nu zie varen, temeer omdat ik die van mij 4 jaar geleden eindelijk wist te verkopen 8)


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Elsje Poblets op 05 januari 2011, 09:18:13 am

Quote (selected)
Ze praten maar wat in hun eigen dialect en verwachten dat je het allemaal verstaat
Het merendeel van mijn vrienden komt uit engeland en schotland en ik heb totaal geen moeite met de verschillende dialecten. Voor mijn gevoel zijn de spaanse dialecten veel lastiger, het valenciaans vaak onbegrijpelijk. Maar wellicht komt dit door de rappe tong en het feit dat mijn engels beter is dan mijn spaans  :(


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Gabriella op 05 januari 2011, 11:25:16 am

Ja Elsje, waarschijnlijk heb jij een hoog niveau engels. Zelf vind ik verschillende dialekten spaans en verschillende dialekten catalaans gemakkelijker.


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Bob op 05 januari 2011, 13:33:05 pm

Ik heb voornamelijk Engels sprekende in mijn omgeving uit Liverpool, en een aantal Schotten (vaak hele leuke mensen die Schotten! :D ) , een mengeling uit midden Engeland en Londen en Ieren. Ik heb in Bristol gewoond. Ik heb vaak best wel moeite met die accenten en heb vaak tijd nodig om eraan te wennen. Voor een groot deel ook om alle lokale uitdrukkingen te leren en de typische woorden uit bepaalde streken. Fizzy drinks of Sparkling. Toilet, restroom of Loo (ja je verzint het niet!) En een van de ergste woorden vind ik "fag" of te wel, sigaret. Brit: "I am going to have a fag."  8O Ik:"excuse me, you are going to do what????) Ik denk dan aan andere grote mensen hobbies die met een F beginnen.


Laatst een Canadees stel ontmoet, wat een verademing om voor mij weer helder duidelijk Engels te horen!


In Spanje versta ik ook niet alle accenten en ik heb moeite als ze me niet aankijken en er veel achtergrond geluid is, bijvoorbeeld in een groep in een café.


Overigens net bij een Spanjaard op zijn kantoor binnengekomen en nog voor ik zat zij hij, "ah een Nederlander te horen aan je accent.."  :?


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Anna-ES op 05 januari 2011, 20:42:58 pm

Heerlijk wat zo´n draadje oplevert als je vraagt naar ervaringen betreffende het leren van de Spaanse taal  :wink:


Ik ben zelf tot de conclusie gekomen dat ik het binnen een jaar wel moet kunnen ´redden´ in het Spaans. Vooral het verstaan lijkt voor mij het meest problematisch, vooral in Andalusië waar er duidelijk veel wordt weggelaten en ook veel wordt gelispeld.


Dan nu toch nog maar wat tips gevraagd over de privé-lessen. Mij lijkt het goed om door een professional te worden onderwezen, maar liefst door een echte Spaanse/Spanjaard.


Engelse privé onderwijzers lijken er genoeg te zijn, maar dan ben je in feite met drie talen aan het stoeien. Lijkt me niet bevorderlijk.


Een Spaanse lera(r)ar(es) die ook nog het Nederlands beheerst. Is dat teveel gevraagd of bestaat er zo iemand. Omgeving Marbella.


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: vigilina op 05 januari 2011, 20:48:35 pm

@Anna,

Een goeie spaanse leraar hoeft niet meer te kennen als spaans hoor


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: willemina op 06 januari 2011, 08:15:19 am

Hier in de omgeving zijn geen lesgevers te vinden die ook Nederlands spreken. Daarom heb ik spaanse les gehad van een Spanjaard die ook engels sprak. Ik denk dat vooral de grammatica makkelijker toe te passen is vanuit het engels dan vanuit het Nederlanders. Een voorbeeld: er is een tijd genaamd Gerundio en wordt gebruikt wanneer je bezig bent iets te doen. In het nls moeilijk te herkennen maar in het engels wordt deze vorm veel gebruikt: I am typing.


********+ correctie, zie gedragsregels *****


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: KarinNL op 06 januari 2011, 08:22:25 am

Anna, je leert het beste als er alleen Spaans gesproken wordt. Zelfs bij Don Quijote, wat een Nederlands bolwerk is, spreken de leraren alleen Spaans, alleen de administratieve staf is half Nederlands.

Ik weet dat lijkt niet logisch maar bedenk dat je als kind ook niet eerst een andere taal leert.


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: pietmeijers op 06 januari 2011, 08:39:17 am

Quote (selected)
Zelfs bij Don Quijote, wat een Nederlands bolwerk is
Deze school is al een jaar of zeven spaans eigendom, zonder enig nederlands belang.

Overigens geven alle bij Cervantes geaccrediteerde taalscholen alleen spaans vanuit de spaanse taal, en zeker niet vanuit een andere taal.


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: KarinNL op 06 januari 2011, 08:55:00 am

Dat wist ik niet Piet, jaren geleden (langer dan 7) hadden ze ook een kantoor in Rotterdam en op de scholen zaten meer Nederlandse dan anders taligen. De website is zo te zien nog steeds ook in het Nederlands.


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: pietmeijers op 06 januari 2011, 08:57:49 am

Het is 100% eigendom van Enforex, ze hebben websityes in 26 talen.


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Don Esteban op 06 januari 2011, 10:45:38 am

Quote (selected)
er is een tijd genaamd Gerundio en wordt gebruikt wanneer je bezig bent iets te doen.


I am writing, estoy escribiendo, ik ben aan het schrijven.

I am eating, estoy comiendo, ik ben aan het eten. Enz.

Ik vind de gerundio eigenlijk een makkelijke tijd. Die had ik bij mijn Nederlandse leraar Spaans snel onder de knoet.

De subjuntivo is echter andere koek. Het Duits (voor mij een gemakkelijke taal omdat ik in NL bij de grens woon) heeft me hier goed in geholpen. Wenn ich das gewusst hätte u.s.w.. Si lo hubiera sabido etc.

Voor de rest heb ik in de loop de jaren ervaren dat het goed leren van een taal vooral ook bestaat uit aanleg, doorzettingsvermogen en 'mucho pero mucho práctico' :-)


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: ElDuqueDeAlba op 06 januari 2011, 17:39:05 pm

Er zijn veel mensen die privélessen aanbieden maar niet allemaal zijn ze goed. Ik ken een Spaanse die voor de EU gewerkt heeft en die nogal wat privéleerlingen heeft die ze in het Engels onderwijst. Van zowel haar Engels in het algemeen als haar spelling van het Spaans ben ik niet onder de indruk... Stel je leert Spaans van haar, dan kun je er moeilijk van uitgaan dat je perfectie zult bereiken.

Overigens ben ik het eens met de stelling dat de grammatica van het Engels dichterbij die van het Spaans ligt dan de grammatica van het Nederlands.


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Vonne op 06 januari 2011, 20:56:35 pm

Don: "mucha pero mucha práctica"  :-)


Het maakt niet zoveel uit vanuit welke taal je Spaans leert, maar een basiskennis aan grammatica is wel een groot pluspunt. Ook scheelt het of je als ondergrond een Germaanse of een Romaanse taal beheerst, dat laatste maakt het leren van het Spaans een stuk makkelijker.


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Don Esteban op 06 januari 2011, 21:10:33 pm

Zei ik muchO? Don toch :-)

Inderdaad. Als ik hoor hoe de Catalaanse middenstand soms het Frans uit de mouw schudt tegen Franse klanten ben ik er best jaloers op. Maar hun Duits en Engels is daarintegen weer tenenkrommend :wink:


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Espana1313 op 08 januari 2011, 05:23:31 am

Nou, ik kan wel zeggen dat dat Spaans mijn NEUS uit komt. Ben blij als we er zo daadwerkelijk wonen en het, naast les, op een natuurlijke wijze gaan leren.

Wel gaan we daar apart les nemen. Doordat ik jonger ben  :D wat meer gevoel voor taal heb maar ook een baan heb waarbij ik altijd bezig ben met "leren", lijkt het ons verstandiger om daar in Spanje ieder op z'n eigen tempo door te lessen. Aankomende maandag hebben we onze laatste les thuis maar vrijdag ga ik naar onze lerares toe en gaan we in razend tempo nog de laatste 2 hoofdstukken door van het boek. Een week later is het 'adios holanda'.


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Bob op 08 januari 2011, 08:00:59 am

Quote (selected)
ik kan wel zeggen dat dat Spaans mijn NEUS uit komt


Dat is juist niet bevordelijk om het te leren. Je moet er je hobby van maken! En van de taal gaan houden. TV kijken, lezen etc.  :wink:


Maar als je straks het de hele dag om je heen hoort gaat het veel makkelijker hoor, zeker als je een talen knobbel hebt. Ik heb niet heel veel gevoel voor talen en als ik één taal probeer te verbeteren gaat het bij ten koste van een andere taal.


Geniet ervan!!   :D


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: JoopBuis op 08 januari 2011, 09:07:25 am

@Espana1313


Gaat nu wel heel erg dichtbij komen.  :D


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: KarinNL op 08 januari 2011, 09:10:29 am

Is begrijpelijk hoor España, uit boekjes leren in NL is ook niet echt leuk natuurlijk. Hier lekker kletsen met je nieuwe buren en wie je maar tegenkomt op een terrasje in het zonnetje, maakt het leuk oefenen  :D

Het is nu bijna zover, veel succes met de laatste loodjes.


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: ElDuqueDeAlba op 08 januari 2011, 17:39:44 pm

Quote (selected)
ik kan wel zeggen dat dat Spaans mijn NEUS uit komt


Dat is juist niet bevordelijk om het te leren. Je moet er je hobby van maken! En van de taal gaan houden. TV kijken, lezen etc.  Helemaal mee eens! Naar Spaanse liederen luisteren helpt trouwens ook. Zo'n Julio Iglesias - of je er nu van houdt of niet - is vrij gemakkelijk te verstaan. Verder ben ik in mijn leerperiode wijzer geworden door liederen van Mecano en Presuntos Implicados. De eerste groep bestaat niet meer, de tweede probeert een comeback te maken met een nieuwe zangeres. Op YouTube vind je echter genoeg materiaal van deze en vele andere Spaanstalige groepen.


Titel: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: rix legene granada op 09 januari 2011, 21:00:40 pm

Even een paar dingen op een rij voor de vrager naar informatie. Laat je niet ontmoedigen door grote verhalen. In een half jaar vloeiend Spaans leren is onmogelijk. Ik denk zelfs, dat vloeiend een vreemde taal leren als volwassene helemaal onmogelijk is. Maak je daar nu maar geen illusies en niet druk over. Na een paar jaar spreek je goed of heel goed Spaans en dat is voldoende voor de rest van je leven hier. Ik weet niet onder welke omstandighden je hier komt wonen, ben je alleen, waar ga je wonen? Ikzelf ben alleen naar Spanje gekomen dus heb niet blootgestaan aan de verleidingen van thuis-conversaties in de moers taal. Daarnaast woon ik in een door en door Spaanse omgeving en daardoor kon ik mezelf dwingen om een half jaar lang uitsluitend met Spanjaarden te verkeren, maar dan ook écht uitsluitend. Alleen door de telefoon sprak ik noch Nederlands met mijn dierbaren. Dat half jaar was fantastisch. Het ging erg snel allemaal en pas daarna heb ik mezelf toegestaan om ook andere nationaliteiten te ontmoeten.

Moet gezegd, dat ik al een idiote manier van Spaans leren achter de rug had: ben gedichten van García Lorca gaan vertalen in het Nederlands. Een harde en moeilijke maar zeer dankbare leerschool. Daarna (meer normale) vocabulaire en grammatica, vooral dat laatste. De rest komt vanzelf. Wat je eraan overhoudt? Een groep geweldige vriendinnen en vrienden.

Neem voor een voor jezelf bevredigend niveau ca. drie jaar de tijd. Daarna wordt het polijsten en schaven op de mooie kanten van de taal. Succes ermee!


Titel: Reageer op: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: 90 op 23 januari 2013, 00:22:59 am
Anna-ES,

We zijn nu 2 jaar verder, hoe staat je "spaans" er nu voor ?
Titel: Reageer op: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Anna-ES op 23 januari 2013, 12:38:52 pm
Ja Carlo, ik heb het nog lang niet onder de knie. Ik heb het wat anders aangepakt, lekker aangepapt met een lieve Spaanse man. Nieuwe liefde. En iedereen begrijpt dat je dan eigenlijk alleen maar tijd hebt voor één ding.. Hij helpt me overal, alles doen we saampjes. We reden ons volledig in het Engels en hij leert ondertussen mijn taal een beetje, en ik de zijne. Véél goedkoper dan welke opleiding dan ook.

 :oops:  :oops:
Titel: Reageer op: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Gabriella op 23 januari 2013, 14:53:37 pm
Zie je wel, dat is echt de meest effectieve manier om een taal goed te leren,  :wink:

Dat heb ik al eerder gezegd hier. Maar er moet dan natuurlijk wèl toevallig een leuke spaanse vent rondlopen... gelukkig is dit bij jou het geval, Anna!
Titel: Reageer op: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: 90 op 23 januari 2013, 20:17:30 pm
Mooi om te horen Anna-ES en veel succes met de taal en nog veel meer geluk met je spaanse vriend.

Titel: Re: Spaans leren, ervaringen.
Bericht door: Julia op 28 september 2017, 16:29:13 pm
Mijn Spaanse man komt uit Sevilla. Zijn moeder komt uit Sevilla en vader komt uit Galicie. Hijzelf spreekt een soort ABN Spaans........Altijd zeggen ze : jij komt niet uit Andalusie toch??? Of jij bent geen Sevillano...Doodmoe wordt hij ervan. In Sevilla gaan ze hem vaak alles uitleggen..Kun je nagaan hij komt er vandaan...

Dus ja het kan, onze kinderen nu ook spreken geen Andalusisch   Gelukkig! Beter voor later!