SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Spaans leren, ervaringen.  (gelezen 22423 keer)

Offline Anna-ES

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 33
Spaans leren, ervaringen.
« Gepost op: 01 januari 2011, 17:58:49 pm »
<p>Hallo,</p>

<p>Ik wil graag mijn Spaans, wat op dit moment nog maar weinig tot niets voorstelt, gaan verbeteren. Ik heb het nodig omdat ik steeds vaker in Spanje vertoef. </p>

<p>Zelf denk ik om privélessen te volgen, zo´n twee/drie keer in de week, in Spanje dus. Naar een taalschool gaan is geen optie. </p>

<p>Ik ben in principe niet uit op tips bij wie of welke instantie ik moet zijn, ik ben meer benieuwd naar de ervaringen van forumgebruikers hoe jullie dit hebben opgepakt en hoe jullie dit hebben ervaren. Of je het achteraf beter of anders had moeten doen of juist niet. </p>

<p>Ook ben ik benieuwd naar het moment dat je zelf tevreden was met je niveau en daarmee voldoende het Spaans meent te beheersen.</p>

<p>Ik geef mezelf een jaar de tijd, is dat voldoende?</p>

<p>Anna

</p>

« Laatst bewerkt op: 02 januari 2011, 00:58:49 am door 1942 »

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.963
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Spaans leren, ervaringen.
« Reactie #1 Gepost op: 01 januari 2011, 18:32:20 pm »

Samen gaan wonen met een Spaanstalige partner die geen Engels of Nederlands spreekt werkt zeer bevordelijk voor het snel leren van de taal.  :wink:


Als dat geen optie is zou ik zeggen, gewoon volledig je op die taal richten. De hele dag woordjes leren, gramatica oefeningen doen etc. Bij je ontbijt, als je koffie drinkt, kortom de hele dag jezelf er toe dwingen. Als je even een moment hebt, woordjes herhalen. Hoe sneller je het vocabulair beheerst, hoe meer je begrijpt van wat er gezegd wordt. En kranten lezen met je woordenboek. Kortom, even een paar weken prioriteit geven aan het leren van de taal, levert je daarna alleen maar profijt op!


Ik kon na 3 weken in het Spaans communiceren met mijn omgeving, begrijpen wat er gezegd werd en antwoorden. Maar ik was er al die tijd de hele dag mee bezig en deed alles via zelfstudie. Wel heb ik vroeger op school Spaans als 2e taal gehad, dus ergens in mijn achterhoofd had ik wel de basis, maar ik kon absoluut niet communiceren met mijn omgeving toen ik in Spanje aankwam.


Quote (selected)
Ook ben ik benieuwd naar het moment dat je zelf tevreden was met je niveau en daarmee voldoende het Spaans meent te beheersen.Ik ben nog steeds niet 100% tevreden en leer nog steeds. Ook is het een kwestie van bijhouden. Soms zakt het weer wat weg..


Het begin is het moeilijkst, daarna is het een kwestie van de puntjes op de i zetten.

Succes!


« Laatst bewerkt op: 02 januari 2011, 01:32:20 am door 66 »

Offline Don Esteban

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.622
Spaans leren, ervaringen.
« Reactie #2 Gepost op: 01 januari 2011, 20:59:07 pm »

Ik weet niet of het per persoon verschillend is maar ik heb altijd veel meer moeite gehad met verstaan dan met spreken. Veel Spanjaarden brabbelen me vaak te snel. Een verzoek om langzamer te praten wordt meestal wel gehonoreerd maar dat duurt dan hooguit 3 zinnen. In conversaties knik ik nog wel eens ja terwijl ik niet alles goed verstaan heb. Oppassen natuurlijk want ja zeggen waar nee had gemoeten, is pijnlijk;-)


Tevreden met mijn niveau? Eigenlijk niet. Ik kan converseren over allerlei onderwerpen en vrienden en kennissen die geen Spaans spreken en mij met een Spanjaard horen praten, denken dat ik vloeiend Spaans spreek.  Maar ja, in het land der blinden is eenoog koning ;-) Heb ik echter weer eens zo'n rappe tong aan de telefoon die me een Telefonica-aanbieding wilt aanpraten, heb ik het best moeilijk om haar goed te verstaan. Vroeger legde ik op mijn beste Spaans uit dat aanbiedingen voor mij als niet resident niet lonen. Maar dan ging na een korte denkpauze de ratelarij gewoon weer door. Tegenwoordig zeg ik: 'sprechen Sie Deutsch?' en dan is het zó afgelopen:-)


Anna, zoals Bob al schrijft, een taal leren is veel van buiten leren, herhalen, oefenen, iedere gelegenheid te baat nemen om het te spreken en vooral ook veel luisteren en lezen. Ben je bang om fouten te maken? Dan heb je bij een taal leren een achterstand want dat zal dan een belemmering vormen.


Bob schrijft:

Quote (selected)
Ik kon na 3 weken in het Spaans communiceren met mijn omgeving

Dan ben je OF een wonderkind Bob OF je basis was al zeer breed. Tenzij je met communiceren bedoelt: 'oiga camarero, una cerveza por favor' ;-)


« Laatst bewerkt op: 02 januari 2011, 03:59:07 am door 28 »

Offline Elsje Poblets

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.622
Spaans leren, ervaringen.
« Reactie #3 Gepost op: 02 januari 2011, 05:54:57 am »

Quote (selected)
Tenzij je met communiceren bedoelt: 'oiga camarero, una cerveza por favor'  
Als je prioriteiten moet stellen, lijkt me dit toch een goede start  :wink:


Quote (selected)
Ik geef mezelf een jaar de tijd, is dat voldoende?
Als je niet het hele jaar in Spanje bent, en uitsluitend dan een paar uurtjes per week lessen volgt, denk ik dat een jaar niet veel is, maar sommigen leren sneller dan anderen.


Ik had mezelf ook een jaar gegeven, maar spreek nu, na ruim 3 jaar nog geen vloeiend spaans. Ik begrijp alles, maar moet nog vaak naar de juiste woorden zoeken om antwoord te geven. Ik heb dan ook geen spaanstalige partner, en voornamelijk engelse vrienden.


« Laatst bewerkt op: 02 januari 2011, 12:54:57 pm door 163 »

Offline olieman

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.202
Spaans leren, ervaringen.
« Reactie #4 Gepost op: 02 januari 2011, 07:49:56 am »

Anna-ES:

Ondanks de mooie verhalen die men soms verneemt, een vreemde taal goed leren is gene kattepis.

Denk terug hoe wij het Nederlands geleerd hebben, eerst een jaar of vijf van ons vader en moeder, daarna tot ons twaalfde naar de basisschool, dan het middelbare en dan hoort men nog soms;

Ik werkt bij de Hema. :D


Neen, het is beslist niet eenvoudig, zelf heb ik ondervonden dat het een vol jaar duurt voordat men de mensen in je nieuwe omgeving kan verstaan, ongeacht het land waar je naar toe gaat.


Daarna duurt het nog een paar jaar voordat je redelijk kan omgaan met je nieuwe taal.

Echt 100% vloeiend wordt men nooit, met uitzondering van je (jonge) kinderen.


« Laatst bewerkt op: 02 januari 2011, 14:49:56 pm door 1497 »

Offline Marcella

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.297
Spaans leren, ervaringen.
« Reactie #5 Gepost op: 02 januari 2011, 08:45:49 am »

Helemaal mee eens Olieman, helemaal vloeiend word je nooit/niet.Het is inderdaad zo dat het voor andere buitenlanders al gauw klinkt alsof jij heel goed spaans kan.Maar het tempo en het dialect/plat praten door spanjaarden helpt ook niet echt. Als je in een groot gezelschap zit met ook nog harde muziek op de achtergrond....nou vergeet het dan maar.

Wij hebben  3jaar les gehad op een avondschool en 1 jaar prive (allemaal maar 1 keer per week) we woonden hier toen al en Moesten elke dag spaans praten, dat heeft ook véél geholpen.Toch zijn er nog vaak woorden die ik niet ken of dan maar een omschrijving maak van wat ik wil zeggen.

Ik red me goed maar een jaar lijkt me niet lang,tenzij je erg veel dicipline op kunt brengen,en niet bang zijn om fouten te maken.Naar de radio of tv luisteren helpt ook!


Veel succes er hangt veel vanaf of je spaans gaat spreken!


Marcella


« Laatst bewerkt op: 02 januari 2011, 15:45:49 pm door 154 »

Offline ElDuqueDeAlba

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 283
Spaans leren, ervaringen.
« Reactie #6 Gepost op: 02 januari 2011, 22:39:26 pm »

Ik ben op mijn 13e Spaans gaan leren met een thuiscursus en legde eerst een goede basis qua grammatica en vocabulaire. Vervolgens veel Spaanse "penvrienden" (klinkt ouderwets) gehad, kranten en magazines gelezen. Later op de Meao slaagde ik met een 10 voor Spaans dat ik daarna op de Heao herhaalde. Op dat moment was ik dik tevreden met mijn kennis maar e.e.a viel tegen toen ik in Chili begon te werken! Pas na een jaar Chili was ik écht tevreden. Dus mijn manier was een goede basis aanleggen d.m.v. zelfstudie, het laten toetsen van de zelf-opgedane kennis d.m.v. examens op 2 niveaus en vervolgens het daadwerkelijk in de praktijk brengen van de taal in het dagelijkse leven. In totaal heeft het 11 jaar geduurd, maar ik spreek de taal dan ook werkelijk vloeiend (het kan dus wél!) Belangrijk: ik was zwaar gemotiveerd omdat ik de taal persé wilde leren en ik op school alleen Engels, Frans en Duits kreeg.


« Laatst bewerkt op: 03 januari 2011, 05:39:26 am door 2049 »

Offline Don Esteban

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.622
Spaans leren, ervaringen.
« Reactie #7 Gepost op: 02 januari 2011, 22:51:08 pm »

Quote (selected)
ik spreek de taal dan ook werkelijk vloeiend (het kan dus wél!)

Natuurlijk kan het. En ik zou het ook gekund hebben als ik op mijn 13de  :!:  begonnen was.


« Laatst bewerkt op: 03 januari 2011, 05:51:08 am door 28 »

Offline ElDuqueDeAlba

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 283
Spaans leren, ervaringen.
« Reactie #8 Gepost op: 02 januari 2011, 22:55:08 pm »

Ik ken zat mensen uit die tijd die net als ik op hun 13e begonnen maar ook op hun 13e stopten... Motivatie en discipline zijn essentieel.


« Laatst bewerkt op: 03 januari 2011, 05:55:08 am door 2049 »

Offline Don Esteban

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.622
Spaans leren, ervaringen.
« Reactie #9 Gepost op: 02 januari 2011, 23:11:21 pm »

Het gaat hier even niet om de motivatie maar om het feit dat 13 jarigen met jonge hersenen en midden in het leerproces veel gemakkelijker een taal kunnen leren dan 50 plussers.


« Laatst bewerkt op: 03 januari 2011, 06:11:21 am door 28 »

Offline Ana

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 513
Spaans leren, ervaringen.
« Reactie #10 Gepost op: 02 januari 2011, 23:18:56 pm »

Ik ben in Spanje geboren, mijn nederlandse moeder was toen 25 jaar en heeft een jaar in Spanje gewoont, na mijn geboorte verhuisde we naar Nederland, mijn spaanse vader had veel moeite met het nederlands, thuis spraken we dus altijd spaans en toen ik 13 en mijn moeder 38 jaar was zijn we weer terug naar Spanje verhuist, ik spreek natuurlijk vloeiend spaans, maar mijn moeder ook, niemand hoort aan haar uitspraak dat ze een guiri is, sommigen kennissen merken dat pas als ze haar achternaam of mijn tweede achternaam horen of ergens geschreven zien staan.


« Laatst bewerkt op: 03 januari 2011, 06:18:56 am door 58 »

Offline ElDuqueDeAlba

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 283
Spaans leren, ervaringen.
« Reactie #11 Gepost op: 03 januari 2011, 00:42:08 am »

Quote (selected)
Het gaat hier even niet om de motivatie maar om het feit dat 13 jarigen met jonge hersenen en midden in het leerproces veel gemakkelijker een taal kunnen leren dan 50 plussers.


Sorry, ik hou het op motivatie en discipline. Dat geldt voor het leren van een taal maar in feite voor alles, uitgaande van normale omstandigheden qua gezondheid. Ook op oudere leeftijd kun je nog gemakkelijk een vreemde taal vloeiend leren spreken. Ook daar ken ik voorbeelden van.


« Laatst bewerkt op: 03 januari 2011, 07:42:08 am door 2049 »

Offline Danielle

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 755
Spaans leren, ervaringen.
« Reactie #12 Gepost op: 03 januari 2011, 13:52:47 pm »

Volgens mij is dat waar, leeftijd is geen excuus, al heb ik natuurlijk geen ervaring, maar ik was wel 30+ dus ook geen 13 meer.


Ik heb het geleerd via een intensieve cursus en zweer erbij. Wij hadden 3 maanden lang les, 5 dagen per week, 5 uur per dag + huiswerk.


Ik kon ook na 3 weken communiceren, en daar bedoel ik dan mee; zeggen wie je bent, de weg vragen, bestellen in winkels en horeca en informeel kletsen met mensen.


Van een uurtje in de week leer je dat niet zo snel.


Na die 3 maanden was de kennis groot genoeg om bij een Spaanstalig bedrijf te gaan werken en vandaar heb ik het verder uitgebouwd door het elke dag te gebruiken. Ik begrijp ook wel dat je dat alleen kunt doen als je al hier woont en niet vanuit NL, dan kun je het niet heel de dag oefenen en ook niet als je gepensioneerd bent of bij een buitenlands bedrijf werkt.


Ik ben nog steeds niet tevreden over mijn niveau en leer nog elke dag bij, maar dat ligt meer aan mijn karakter dan aan iets anders vrees ik.


Als mensen voor werk de taal moeten leren dan is deze manier absoluut aan te raden. Ik ken mensen die al jaren een paar uur per week (privé) les hebben en nog steeds geen normaal gesprek voeren, dus dan denk ik dat ze net zo goed dat geld in een keer uit kunnen geven voor een intensieve cursus. Moet je wel tijd voor hebben/maken natuurlijk.


« Laatst bewerkt op: 03 januari 2011, 20:52:47 pm door 158 »

Offline JoopBuis

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 301
Spaans leren, ervaringen.
« Reactie #13 Gepost op: 03 januari 2011, 14:32:51 pm »

dos cervezas por favor  :D


« Laatst bewerkt op: 03 januari 2011, 21:32:51 pm door 1770 »

Offline Marcella

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.297
Spaans leren, ervaringen.
« Reactie #14 Gepost op: 03 januari 2011, 14:43:38 pm »

@Joop dat´por favor´ word hier dus bijna niet gebruikt.

Mensen zijn dat niet zo gewend als wij of de britten om overal ´DANK JE´achter te zeggen.

Sterker nog het werd mij zelfs gezegd! sin porfavor.

Bedelaars zeggen wél porfavor dus het zal wel iets te maken hebben met bedelen?

Ik vind persoonlijk dat er erg veel gebiedenderwijs word gesproken en daar moest ik wel aan wennen.


Marcella


« Laatst bewerkt op: 03 januari 2011, 21:43:38 pm door 154 »

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent