SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: slachtoffers en terreur, een pleidooi  (gelezen 2503 keer)

Offline rix legene granada

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.778
 • rix legêne almería
 • Plaats: almería
slachtoffers en terreur, een pleidooi
« Gepost op: 28 april 2012, 12:26:56 pm »
Laat ik met de deur in huis vallen. We vervangen het woord 'slachtoffers' in dit geval door 'nabestaanden.' Naar het woord 'slachtoffer' (wat héb ik een hekel aan dat woord!) gaan mensen stáán, hun gezicht wordt anders, hun houding verlamt. In groepen en verenigingen houdt men zich overeind door samen te praten. Dat is de goede kant. De lelijke kant is het onderling vesterken van rancune, haat en onverzoenlijkheid, die verlammende drieling die belet om via een natuurlijk rouwproces in het reine te komen met het verdriet en een negatieve zwarte schaduw blijft werpen over het geleden verlies.
Het verleden wordt een dood paard,een  loodzware last die door het samen gedragen en gekoesterd slachtofferschap nóg zwaarder wordt en blíjft.

Dit collectief opgelegde vedriet houdt vaak een samenleving in gijzeling en bepaalt mede de agenda van de toekomst. Het is onverdraagzaam en laat geen derden toe in het excluief beleden en gedragen leed. Toen de burgmeester van Alphen aan den Rijn de ouders van de moordenaar in zijn toespraak betrok, was het huis te klein: alleen leden mogen worden toegelaten tot het exclusieve domein van het slachtofferschap.
De verenigingen van nabestaanden van de Atocha-aanvallen rollen over straat in hun gevecht om de exclusieve rechten van het enige en echte nationaal beleden slachtofferschap en tonen zich onbuigzaam tegenover de overheid maar vooral tegenover elkaar. Ze houden de flauwekul-theorie van een 'rood' comlot in stand als richtpunt voor hun rancune.

Nu naar het recente Spanje. In een oceaan van (in mijn ogen) economische blunders dreef gisteren een lichtend baken: de PP regering heeft toegezegd dat onder bepaalde omstandigheiden ETA-gevangenen (alstublieft: géén 'politieke' gevangenen, die leugen is onverdraaglijk!) kunnen worden overgebracht naar gevangenissen in Euskadi. Dat is een plan dat in verscherpte vorm (nl. mét excuses aan de nabestaanden) werd gelanceerd door de PSOE-regering van Zapatero maar niet kon worden geëffectueerd door een regering van die kleur.
Alleen de PP kon dit doen en dééd het ook: met weglating van de excuses. Dat is een daad van grote moed en wijsheid die nodig is om het pad van de vrede verder te effenen. Ik neem voor dit besluit mijn hoed af.

En dan zijn daar de slachtoffers, nee, de nabestaanden van diegenen die door moordenaarshand zijn gevallen. Men zag de voorzitter van één van de verenigingen in gesprek met de minister van binnenlands zaken. Haar gezicht was in de loop der jaren gestold in plooien van eeuwige verontwaardiging. Ze gijzelt zichzelf, haar verdriet, haar lotgenoten en als het kan heel de Spaanse samenleving met haar rouwproces. Geen duimbreed zullen ze wijken, de slachtoffers. Rancune en haat, die slopende emoties, zullen de agenda blijven bepalen.
Niemand kan en durft dit onder woorden te brengen en ieder loopt met een wijde boog om die gevoelens heen alsof men op eieren loopt.

Heb ik geen begrip voor de nabestaanden van terreur? Wals ik met botte poten over persoonlijk verlies heen? Ik hoop het niet en ik wil zeker niet de suggestie wekken. Ik probeer dat leed te begrijpen en te doorgronden, ik wil het niet kleineren en mag dat ook niet doen. Waar ik tegen ageer is dat het de agenda van de toekomst bepaalt, dat het een actieve en noodzakelijkwijs negatieve en remmende rol speelt bij de vredesagenda in dit land.

Rouw en verdriet zijn persoonlijke emoties die in de private sfeer moeten worden beleefd en verwerkt. De overheid moet daar faciliteiten toe verlenen (opgravingen van gefusilleerden, instand houden van monumenten, subsidies voor onderzoeken naar het verleden; maar dit private verdriet mag nóóit of te nimmer de politieke agenda kleuren. Ze is van nature destructief en remmend, hoe begrijpelijk ook het verdriet van velen die hebben geleden onder de zinloze en walgelijke terreur van de ETA. Wij allen moeten verder. De nabestaanden in de eerste plaats. Hóe zij dat doen is hun eigen zaak. Hoe wij dat doen de onze: de collectieve zaak van ons allemaal en dus van de politiek. Als die twee zaken elkaar niet verdragen, moeten we (de Spaanse samenleving dus) kiezen voor de tweede. Het is niet anders.

Onze regering heeft de wijsheid getoond dat te begrijpen en verdient daarvoor een dikke pluim.
« Laatst bewerkt op: 28 april 2012, 19:28:39 pm door 24 »

Offline pietmeijers

Reageer op: slachtoffers en terreur, een pleidooi
« Reactie #1 Gepost op: 28 april 2012, 14:32:17 pm »
Zoals de huidige regering ook het onderzoek naar de roof van babies onder het Francoregime fors faciliteert.
Dat was ook niet eerder mogelijk.
Heeft niets met economie en crisis te maken, maar met fatsoen. Het licht breekt door.
« Laatst bewerkt op: 28 april 2012, 21:32:17 pm door 835 »

Offline Gabriella

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.365
 • Plaats: Igualada (Barcelona)
Reageer op: slachtoffers en terreur, een pleidooi
« Reactie #2 Gepost op: 29 april 2012, 11:38:13 am »
Niet Rajoy, maar Rix for president!
« Laatst bewerkt op: 29 april 2012, 18:38:13 pm door 1466 »

Offline rix legene granada

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.778
 • rix legêne almería
 • Plaats: almería
Reageer op: slachtoffers en terreur, een pleidooi
« Reactie #3 Gepost op: 29 april 2012, 21:49:52 pm »
Dat is lief van je Gabriel-la maar ik ben beter in het toeteren langs de kant.
« Laatst bewerkt op: 30 april 2012, 04:49:52 am door 24 »

Offline sarvam

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.832
Reageer op: slachtoffers en terreur, een pleidooi
« Reactie #4 Gepost op: 30 april 2012, 16:18:00 pm »
Een zucht van verlichting klinkt uit Mojácar.
« Laatst bewerkt op: 30 april 2012, 23:18:00 pm door 827 »

Offline lange tom

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 140
 • Plaats: gandia
Reageer op: slachtoffers en terreur, een pleidooi
« Reactie #5 Gepost op: 30 april 2012, 17:23:07 pm »
Wanneer een vliegtuig neerstort door motorisch falen zal het verdriet van de nabestaanden niet leiden tot verbittering en rancune. En de collectieve rouw, steunbetuigingen en herdenkingen  zouden, veronderstel ik, door de nabestaanden juist worden gewaardeerd. Ware het vliegtuig verongelukt tengevolge van een terroristische aanslag, dan krijgt de ramp een politieke dimensie. Dit leidt dan vaak tot de verkramping die Rix treffend beschrijft, waarbij nabestaanden zich terugtrekken in hun bastion en de samenleving wordt verlamd.
Ik denk dat door politici vaak misbruik wordt gemaakt van de slachtoffers. Angst is een belangrijk machtsmiddel. De angst voor terroritische aanslagen, voor gekken die in winkelcentra en op scholen moorden, voor herhalingen van wreedheden uit de geschiedenis, is een vrijbrief voor de overheid om meer te beveiligen, meer te bewapenen, meer te controleren, meer bevoegdheden af te dwingen - meer macht uit te oefenen over de burgers.
Na de aanslag op een Joodse school in Frankrijk hoorde ik een rabbijn in het NOS-journaal de overheid oproepen om alle Joodse scholen in Nederland beter te beveiligen. Verdriet, rouw, angst: in de politieke arena zijn het allemaal wapens.
« Laatst bewerkt op: 01 mei 2012, 00:23:07 am door 1168 »

Offline rix legene granada

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.778
 • rix legêne almería
 • Plaats: almería
Reageer op: slachtoffers en terreur, een pleidooi
« Reactie #6 Gepost op: 30 april 2012, 22:18:19 pm »
Hé, Lange Tom, ook weer eens van de partij? Goed om weer van je te lezen.
Dank voor je waardevolle aanvulling die inderdaad ontbrak in mijn stukkie: politiek misbruik,  juist.
« Laatst bewerkt op: 01 mei 2012, 05:18:19 am door 24 »

Offline nicolette

 • Sponsor
 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.752
Reageer op: slachtoffers en terreur, een pleidooi
« Reactie #7 Gepost op: 07 mei 2012, 12:59:46 pm »
@ rix, ik had laatst je naam gegoogled omdat ik maar steeds las "rix legende granada" en ik meer wilde weten over die legende. toen las ik op de site van bruna dat je een reisverhaal hebt geschreven http://www.bruna.nl/auteurs/in-de-zilveren-zee-9789077731048.

ik (en vele met mij volgens mij) genieten altijd van jouw stukjes en inzichten van de spaanse geschiedenis. is het geen idee om deze stukjes te bundelen. ik zou dat tenminste enorm interessant vinden. want het is natuurlijk enorm fijn dat je het hier op het sf plaatst maar daarmee verdwijnt jouw kennis wel en gebeurt er verder niet zo veel mee.

zomaar een ideetje!
« Laatst bewerkt op: 07 mei 2012, 19:59:46 pm door 232 »

Offline rix legene granada

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.778
 • rix legêne almería
 • Plaats: almería
Reageer op: slachtoffers en terreur, een pleidooi
« Reactie #8 Gepost op: 07 mei 2012, 13:50:58 pm »
Ha, Nicolette, wat attent van je om dat te suggereren. Ik moet in mijn bescheidenheid blijven met je suggestie. Er zijn me velen voorgegaan die in alle toonaarden aspecten van de Spaanse samenleving en geschiedenis hebben geschreven en beduidend minder uit de losse pols dan ik hier heb gedaan. Als ik ooit een boek zal schrijven over de Spaanse geschiedenis dan zal het zijn "Mujeres Libres" over de anarchistische vrouwenrevolutie tijdens de Burgeroorlog. Het ruwe materiaalligt al jaren te wachten....

Wat ik hier schrijf is voor de forumlezers en het deert me niet dat het 'verloren gaat' want dat is maar betrekkelijk. Ik vind je suggestie erg vleiend en ik dan dank je ervoor.

Mijn werk aan de dubbele William the Conqueror biografie laat me nu en de komende jaren ook geen ruimte voor ander schrijfwerk dan af en toe hier op het forum.

Ja, de 'Zilveren Zee' is, naar ik heb begrepen van de uitgever, uitverkocht maar er zijn nog exemplaren bij Bruna, denk ik, te krijgen als het je interesseert.

Ik wil wel een keer alle oude stukkies bij elkaar brengen en 'bundelen' op het forum onder een bepaald lemma, als daar belangstelling voor is. Dan kan iedereen ze achter elkaar lezen.

Nogmaals, dank je wel, ik voel me vereerd.

Overigens is mijn naam Legêne, zonder 'd.' Een legende ben ik niet en zal ik ook nooit worden.
« Laatst bewerkt op: 07 mei 2012, 20:54:40 pm door 24 »

Offline nicolette

 • Sponsor
 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.752
Reageer op: slachtoffers en terreur, een pleidooi
« Reactie #9 Gepost op: 07 mei 2012, 13:56:36 pm »
 
Overigens is mijn naam Legêne, zonder ‘d.’ Een legende ben ik niet en zal ik ook nooit worden


ja dat zag ik dus ook pas toen ik je naam op bruna's website las.

interessant onderwerp over de vrouwenrevolutie.

ms is het verzamelen van jouw stukjes een mooi klusje voor de suport desk of iemand hier op het sf die even wat tijd en interesse heeft.

succes met je biografie van willem de veroveraar!!
« Laatst bewerkt op: 07 mei 2012, 21:01:14 pm door 232 »

Offline rix legene granada

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.778
 • rix legêne almería
 • Plaats: almería
Reageer op: slachtoffers en terreur, een pleidooi
« Reactie #10 Gepost op: 08 mei 2012, 11:47:26 am »
Dank je,  Nicolette en nogmaals, ik ben je erkentelijk voor je compliment.
« Laatst bewerkt op: 08 mei 2012, 18:47:26 pm door 24 »

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent