SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Problemen met de taal  (gelezen 6180 keer)

Offline Elsje Poblets

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.622
Problemen met de taal
« Reactie #45 Gepost op: 17 mei 2010, 11:56:18 am »

Haha Lucky, nee, mijn engelse vrienden spreken juist slecht engels (er wordt weleens gezegd dat ik beter engels spreek en schrijf als zij...nou ja, of we dat dan moeten geloven... :wink:).


Maar inderdaad, ze spreken bijna allemaal erg goed spaans. Bij Marcella niet, grappig, die woont ook aan de costa blanca (ik trouwens vlakbij Denia, Marcella). Misschien ligt het aan de leeftijd? Ik ga het meest om met engelsen tussen de 35 en de 50? Hebben vaak nog kinderen op school, werk etc. Ik kan me voorstellen dat de oudere engelsen het minder snel oppakken, doordat ze niet (meer) hoeven te werken en de noodzaak van spaans leren ontbreekt. :?:


« Laatst bewerkt op: 17 mei 2010, 18:56:18 pm door 163 »

Offline Erem

 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 7
Problemen met de taal
« Reactie #46 Gepost op: 21 mei 2010, 12:30:19 pm »

ik vind Spaans leren hartstikke leuk! Ik ben wel geïnteresseerd Piet, lijkt me wel wat  :P Ga je dat via internet doen? Ik vind het zo jammer dat ik de vaak de humor niet meekrijg  :(

Zoals de opmerking van Rix: werkt zonder 'Heer'ook... dat mag ik wel :D en vertaald zou ik die ook wel snappen maar het gebeurt me vaak dat ik nou net het lollige niet meekrijg. Ook bepaalde uitdrukkingen krijg ik niet duidelijk bv. dar palo al agua (oid) hoorde ik laatst maar kan dat in het woordenboek niet vinden... Pues, Piet, para que lo sepas  :wink:

Is 'n taaltopicje leuk? Met oefeningen enzo. Kunnen we met elkaar oefenen?  8)Piet, volgens mij had jij toch een página met allerlei dingen? Zou ik nog weleens willen kijken


« Laatst bewerkt op: 21 mei 2010, 19:30:19 pm door 1324 »

Offline pietmeijers

Problemen met de taal
« Reactie #47 Gepost op: 21 mei 2010, 12:41:57 pm »

www.ikleerspaans.nl, daar staat wel wat.


« Laatst bewerkt op: 21 mei 2010, 19:41:57 pm door 835 »

Offline Erem

 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 7
Problemen met de taal
« Reactie #48 Gepost op: 21 mei 2010, 13:16:48 pm »

¡mil gracias Piet!


en Rix, gezien jij docent bent ben ik nieuwsgierig naar wat jij van het doeltaal-voertaalprincipe in de klas vindt. Mag ik vragen of je nog steeds les geeft en welk vak?


« Laatst bewerkt op: 21 mei 2010, 20:16:48 pm door 1324 »

Offline Marcella

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.298
Problemen met de taal
« Reactie #49 Gepost op: 21 mei 2010, 18:33:44 pm »

@Elsje Poblets,

Ik heb inderdaad met veel gepensioneerde engelsen te maken.Blijkbaar vinden zij het op hun leeftijd lastiger (daar zit wel wat in) en zien ze de noodzaak niet zo. Maar ik blijf wél zeggen willen is kunnen. Ook op latere leeftijd, je hebt er zóveel gemak van.Overigens zijn er bij ons veel kroegen en bars die door engelsen worden uitgebaat dus dan hebben ze er niet zo,n last van dat ze geen spaans spreken. Ze zoeken elkaar daar altijd op. Intergreren heeft niet hun hoogste prioriteit.Blijkbaar???Ik woon vlakbij Hondon de las Nieves (Elche)


Marcella


« Laatst bewerkt op: 22 mei 2010, 01:33:44 am door 154 »

Offline Marieta

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 832
Problemen met de taal
« Reactie #50 Gepost op: 21 mei 2010, 19:03:48 pm »

Quote (selected)
dar palo al agua
haha, "no dar ni clavo, no dar ni golpe, no dar ni chapa, no hincarla, no dar un palo al agua" zijn allemaal uitdrukking gericht aan mensen die erg lui zijn en voor wie werk of ook maar iets positiefs te presteren een veel te grote inspanning is.


« Laatst bewerkt op: 22 mei 2010, 02:03:48 am door 97 »

Offline rix legene granada

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.816
 • rix legêne almería
 • Plaats: almería
Problemen met de taal
« Reactie #51 Gepost op: 21 mei 2010, 20:54:15 pm »

Erem, ik ben historica en heb (cultuur)geschiedenis gedoceerd op een Conservatorium en geschiedenis aan een HAVO/VWO-school  (ben al vier jaar gepensioneerd), dus niet de eerst-aangewezene om iets slims te zeggen over doel- en voertaal maar wel enige ervaring ermee. Op tweetalige scholen, ook hier in Spanje, wordt les gegeven in de voertaal (meestal één van de officële talen van ons land) en Engels, net als in Nederland. Daar worden in de grensstreek met Duitsland overigens ook deellessen in het Duits gegeven, goddank. Frans is tot veler verdriet al eeuwen geleden bij het grof vuil gezet. Het probleem in beide landen (en andere naar ik aanneem) is dat de om- of bijgeschoolde docent bijna altijd een tenenkrommend soort ellende Engels uitkraamt waaraan je je kind niet zou willen blootstellen. Wat dat bijdraagt aan de taligheid van een kind is niet precies duidelijk te maken. Het systeem van ondertitelen in bioscoop en op TV lijkt me persoonlijk een heel wat slimmere manier om je vertrouwd te maken met een taal. Het taalonderwijs in Nederland is schrikbarend in elkaar gezakt de laatste twintig jaar en dat in Spanje krabbelt op uit een diep dal. Binnen enige tijd ontmoeten ze elkaar ergens binnen een rampgebied waar hoofdzakelijk steenkool zal worden gedolven..Afijn, het is beter dan niets. Gelukkig zijn de meeste buitenlanders zo vriendelijk en voorkomend ons te willen doen geloven, dat we voortréffelijk hun taal spreken.


« Laatst bewerkt op: 22 mei 2010, 03:54:15 am door 24 »

Offline Erem

 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 7
Problemen met de taal
« Reactie #52 Gepost op: 22 mei 2010, 07:59:59 am »

Hahaha, ja Rix, ik vind dat altijd zó aardig! Het klinkt nergens naar en dan nog complimenteren ze je  :P

Ik heb op een tweetalige school gewerkt maar heb daar wel meteen aangegeven dat ik me prima kan redden in het Engels maar een slecht voorbeeld zou zijn om in die taal les te geven. Toch waren ze van mening dat 'iets' beter is dan 'niets', een standpunt waar ik het niet mee eens ben.

Ik ben ook helemaal voor ondertiteling: zíen wat er gezegd wordt helpt mij in ieder geval om het Spaans te begrijpen. Trouwens, dit doet me denken aan mijn poging om een tv-kanaal op internet te vinden dat ik graag bekeek toen ik in Granada was, ik meen dat het een cultuurzender was. Heb jij 'n idee welke ik bedoel? Ik neem aan dat je in Granada woont (gezien je naam hier)?


« Laatst bewerkt op: 22 mei 2010, 14:59:59 pm door 1324 »

Offline Elsje Poblets

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.622
Problemen met de taal
« Reactie #53 Gepost op: 22 mei 2010, 14:05:52 pm »

Ik geloof dat het systeem van ondertiteling ook een uitkomst kan zijn voor ouderen. De combinatie van beelden, gesproken tekst en ondertitel is een makkelijke manier om de taal te leren.


Mijn schoonmoeder heeft nooit engels geleerd, maar door dagelijks te kijken naar eastenders en ´ATWT´ heeft zij een redelijk basis niveau van de engelse taal opgedaan. En dat zonder enige moeite! :D Ik ben nog steeds verbaasd als ik haar engels hoor spreken (ik heb voor mijn engels 9 jaar op school gezeten......het niveau is natuurlijk hoger, maar ik heb er dan ook veel meer moeite voor moeten doen  :?)


« Laatst bewerkt op: 22 mei 2010, 21:05:52 pm door 163 »

Offline nieuwenoord

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.978
 • Plaats: Macisvenda (Murcia)
Problemen met de taal
« Reactie #54 Gepost op: 25 mei 2010, 16:21:05 pm »

Wat een interessant topic! We zijn net een paar dagen terug van onze oriënterende reis naar Spanje (en verliefd geworden op de Hondon Vallei) en heb dit even gemist.


Ik ben 44 en heb net vier privélessen Spaans gehad, hier in Nederland. De eerste twee lessen samen met mijn man, maar hij heeft het voorlopig even opgegeven. Hij is als chauffeur vroeger veel in Spanje geweest en het is wonderbaarlijk hoe hij zich met enkele woorden in de dagelijkse dingen als eten, drinken, boodschappen doen en een praatje maken redt. Gewoon met losse woorden met een uitspraak waar je van huivert.


Ik wil echt wel goed Spaans leren en ken mezelf, ik ga tot het gaatje als ik iets echt wil. Ik ben dus erg blij met mijn Spaanse les, maar merk wel dat ik het niet meer zo snel oppik als vroeger. Of denk ik dat maar en wil ik te snel?


Het was wel erg leuk om te merken dat ik in Spanje vooral veel dingen al wel begreep door ze te lezen, maar verstaan is een heel ander verhaal. Die Spanjaarden zijn wel erg rad van tong hoor.


Het medische aspect speelt bij ons een grote rol. We zullen verzekerd zijn bij de Seguridad Social en vanwege onze diabetes vrijwel zeker voor dat deel al niet particulier kunnen bijverzekeren. We zullen dus vaak in publieke ziekenhuizen terecht komen en ik ben erg blij met de mening van Piet Meijers dat dat zeker niet slecht hoeft te zijn.


Piet, ik hou me aanbevolen voor je cursus 'medisch' en een taaltopic hier op het forum is wat mij betreft van harte welkom! En als we straks echt in Spanje wonen, overweeg ik zeker de intensieve cursussen die jij beschrijft.


« Laatst bewerkt op: 25 mei 2010, 23:21:05 pm door 853 »

Offline pietmeijers

Problemen met de taal
« Reactie #55 Gepost op: 25 mei 2010, 16:36:17 pm »

@ Nieuwenoord,

Uit een andere draad :


Hier staat een woordenlijst met medische termen.

Er is in dit dokument ook een link opgenomen naar een oefenmodule, waarbij de woorden geleerd kunnen worden.


http://www.linkolink.com/downloads/ziektes-ned-spaans.pdf


En,

Er is een handig gidsje in de handel ik dacht 5 euro, vol met medische termen.

http://ikleerspaans.web-log.nl/ikleerspaans/2010/01/page/2


Ik zou dat gidsje altijd aanschaffen.


« Laatst bewerkt op: 25 mei 2010, 23:36:17 pm door 835 »

Offline Fire

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.591
Problemen met de taal
« Reactie #56 Gepost op: 25 mei 2010, 17:07:17 pm »

En als je nou lekker je spaans wilt oefenen, moet je gaan telefoneren met de klantenservice van telefonica of Movistar zoals het nu heet. Ze bellen ons nu plat en ik weet nog steeds niet waarom omdat ze mijn mannetje willen spreken, op zijn naam staat de telefoonlijn. Dat ik met hem samen ben, en ook het meeste bel, doet niet ter zake. Maar mijn mannetje spreekt geen spaans... En ik blijf maar roepen dat het ADSL wel goedkoper mag, dat ik mijn buitenland gesprekken niet via hun voer omdat dat te duur is en dan roepen zij weer terug dat ze mijn ventje willen spreken. Ook al weet ik 1000% zeker dat hij het met mij eens is betreffende goedkoper ADSL... Oeverloze gesprekken maar als oefening niet slecht...  :D  :D  :D  :D  :D  :D


« Laatst bewerkt op: 26 mei 2010, 00:07:17 am door 147 »

Offline sarvam

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.832
Problemen met de taal
« Reactie #57 Gepost op: 25 mei 2010, 18:56:26 pm »

Voor alle Nederlanders die ondertiteling willen bedenk wel dat in delen van Spanje veel mensen (voornamelijk vrouwen maar ook veel mannen) boven de 50 jaar analfabeet zijn.


« Laatst bewerkt op: 26 mei 2010, 01:56:26 am door 827 »

Offline lucky

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.975
 • Good luck
 • Plaats: Alzira
Problemen met de taal
« Reactie #58 Gepost op: 25 mei 2010, 19:31:29 pm »

Quote (selected)
bedenk wel dat in delen van Spanje veel mensen (voornamelijk vrouwen maar ook veel mannen) boven de 50 jaar analfabeet zijn.

Ik heb mij al dikwijls afgevraagd waarom zie ik zo weinig vrouwen boven de 50 jaar met de wagen rijden ?.Is dat dan de reden  ,dat ze niet naar de rijschool konden daar ze niet kunnen lezen ?


« Laatst bewerkt op: 26 mei 2010, 02:31:29 am door 993 »

Offline Fire

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.591
Problemen met de taal
« Reactie #59 Gepost op: 25 mei 2010, 19:48:46 pm »

Eigenlijk ongelooflijk in deze tijd maar we moeten natuurlijk niet vergeten dat Spanje nog een beetje achter loopt met alles.


« Laatst bewerkt op: 26 mei 2010, 02:48:46 am door 147 »

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent