SpanjeForum

Fora => Van alles over taal => Topic gestart door: Dianmolinos op 14 mei 2010, 13:29:24 pm

Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Dianmolinos op 14 mei 2010, 13:29:24 pm
<p>Ik woon nu bijna 5 jaar in Spanje, tot nu toe heel gelukkige jaren maar de laatste tijd ga ik mij ineens zorgen maken over de taal. Ik beheers het wel een beetje maar wat als er wat ergs gebeurd met een van ons en de instanties kunnen ons niet verstaan? Mijn angst wordt nu zo groot dat ik er over nadenk om daarvoor terug naar Nederland te gaan. Hoe gaan jullie hiermee om? Ik neem tenminste aan dat ik niet de enige ben die moeite heb om de taal goed te leren? Ik had vroeger best aanleg voor talen maar dat is nu ik 54 ben hopeloos verdwenen. Maak ik mij onnodig zorgen omdat er bijvoorbeeld overal wel Engels gesproken wordt? Ik heb zelf niet die indruk, vooral niet van de oudere Spanjaarden.

</p>

Titel: Problemen met de taal
Bericht door: pietmeijers op 14 mei 2010, 13:41:09 pm

Hallo,

Ik herken het. Ik heb helemaal geen talenknobbel. Op mijn 55e gestart met spaans en volgehouden. Tot en met de Staatsexamens DELE.

Dagelijks hebben wij er plezier van. Ongelukkigerwijze vaak in ziekenhuizen gelegen en mij nooit onthand gevoeld voor wat betreft de taal.

Ik ben ervan overtuigd dat je dat ook moet lukken.Start met een veertiendaagse cursus intensief spaans voor senioren. Dan heb je de uitspraak redelijk goed zitten en dat motiveert echt. Studeer dan dagelijks volgens een uitgekiend schema en neem na een maand of twee weer een cursus van twee weken intensief. etc. etc.

Het is even doorbijten maar loont echt de moeite.


Ik denk dat het je meer voldoening zal geven dan terug te gaan naar Nederland.

Ik heb er geen enkel probleem mee om je individueel advies te geven.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Zonnetje op 14 mei 2010, 13:59:26 pm

Hoewel ik het een goed idee vind om (meer) Spaans te leren hoef je je geen zorgen te maken. In veel Centro de Salud's en ziekenhuizen hebben ze vertalers (meestal Engels en Duits) Maar je kunt ook gebruik maken van de Nederlandstalige privé (huis)artsen als je meer vragen hebt of zoals hierboven aangeboden.Verder kan een woordenboek tijdens een gesprek met een (huis)arts veel duidelijk maken.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: danny001 op 14 mei 2010, 14:07:48 pm

Het probleem van vele Nederlanders en Belgen is dat ze zich isoleren van de Spanjaarden en op die manier de taal nooit goed vatten. Bij de Engelsen is dit nog veel erger.


Ik woon niet in Spanje maar praat vrij goed Spaans door reeds meer dan 15 jaar tijdens de vakantie in een bergdorpje tussen de Spanjaarden te leven. Ik vind de Spanjaarden bijzonder gastvrij en de meesten doen ook erg veel moeite om zich verstaanbaar te maken door extra traag te praten. Ik heb nooit les gevolgd maar lees de Spaanse krant en kijk steeds op TVE.


Probeer Spaanse vrienden te maken als het enigszins mogelijk is. In het begin is het heel moeilijk maar nadien komt de stroomversnelling en voor je het goed en wel beseft ben je geadopteerd.


Suerte!


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Els op 14 mei 2010, 14:08:22 pm

Als we echt heel oud worden, zal elke taal die je op late leeftijd hebt geleerd een probleem kunnen worden. Het is een bekend fenomeen onder NL emigranten die na de 2e WO naar Austrsalie, Nieuw Zeeland en Canada vertrokken. Het Nederlands komt dan geheel terug. Daarom zijn er speciale verzorgingshuizen voor ouderen met NL personeel.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Dianmolinos op 14 mei 2010, 14:24:48 pm

Dank jullie wel. Ik wil eigenlijk ook helemaal niet terug naar Nederland, ga dan toch maar weer eens een cursus proberen. Zoeen speciaal voor senioren, waar Piet het over heeft, dat lijkt me wel wat, ik wist niet dat zoiets bestaat, ik ga er meteen naar op zoek op het internet.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: pietmeijers op 14 mei 2010, 14:25:22 pm

Quote (selected)
Hoewel ik het een goed idee vind om (meer) Spaans te leren hoef je je geen zorgen te maken. In veel Centro de Salud's en ziekenhuizen hebben ze vertalers (meestal Engels en Duits) Maar je kunt ook gebruik maken van de Nederlandstalige privé (huis)artsen als je meer vragen hebt of zoals hierboven aangeboden.Verder kan een woordenboek tijdens een gesprek met een (huis)arts veel duidelijk maken.

En dat is nu echt een groot probleem als de situatie zeer ernstig is. Een tolk is geen 24 uur paraat, ook niet als iemand op de IC ligt. Veel spaanse artsen hebben een grote hekel aan tolken, ze worden dan weer eens met de neus op hun eigen tekortkoming gedrukt en veel tolken laten zich verleiden tot klachtenpraatpaal met alle gevolgen van dien. De goeden niet te na gesproken uiteraard.

Wellicht in touristengebieden kun je met een tolk uit de voeten, in de periferie en de grote steden is het een groot, heel groot probleem. En zal dat voorlopig blijven.

Een tolk kan nooit compenseren wat je mist als je zelf de taal niet spreekt. Dat heeft het werken tien jaar lang in de ziekenhuizen hier aan de Costa del Sol mij wel geleerd.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Bob op 14 mei 2010, 14:34:34 pm

Is er op talengebied verschil tussen particuliere verzekeringen en sociale verzekering?


Ik kan me ook voorstellen dat het voor een patient niet prettig is om zijn prive problemen via een tolk met een arts te bespreken...


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: gallito op 14 mei 2010, 14:55:23 pm

Mijn zwager had als wens om zich na zijn pensioen in Spanje te vestigen. Dus begon hij zo'n 10 jaar daarvoor al serieus met het studeren van de taal. Overal lagen aantekeningen en studieboeken.

Na zijn pensioen kon hij zich dan ook taalkundig heel goed redden. Totdat hij na 7 jaar Spanje een hersenbloeding kreeg...

Onvoorstelbaar maar waar, hij wist geen woord meer. Echter het Engels dat hij in zijn jeugd op school en in zijn werk had geleerd, beheerste hij nog wel.


Als je na je 50ste een nieuwe taal wilt leren spreken moet je, zoals Piet schrijft, veel discipline en motivatie hebben.

Bij ons was dat in het begin ook wel aanwezig, maar doordat wij in een multiculi urbanisatie wonen, lag Engels en Duits vaker voor de hand. Ik kan het Spaans redelijk volgen en verstaan, maar grammaticaal ben ik echt een dombo met het spreken.


Dianmolinos, zorg dat je altijd een A-4tje bij je hebt met daarop je eventuele operaties die je hebt ondergaan en in welk jaar. De medische terminologie is internationaal.

Slik je medicijnen, daarvan ook een notitie toevoegen, welke en de dosering, evenals eventuele allergische reacties en je bloedgroep. Hoewel dat laatste altijd gecontroleerd wordt.

Op die manier ben je al een stukje gerustgesteld als je door de zenuwen niets meer weet.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: pietmeijers op 14 mei 2010, 14:59:27 pm

Gebaseerd op tien jaar ervaring met hulpverlening in de regio hier, spant men zich in een publiek ziekenhuis meer in dan in een particulier.

De meest ernstige problemen komen uiteindelijk toch in een publiek ziekenhuis terecht.

In een publiek ziekenhuis zijn meer assistent artsen die talen iets beter machtig zijn, maar lang niet altijd.

Mijn ervaring in de grote particuliere ziekenhuizen is dat er vaker een nederlandse arts stage loopt of afstudeert, ook al is het in een andere studierichting dan de ziekte van de patiënt. Die wordt er dan bijgehaald om het slechte nieuws (of goede nieuws) te brenegen en zeker te stellen dat een en ander goed begrepen is.

Overigens gebeurt hetzelfde in de nederlandse ziekenhuizen met buitenlanders.

Het is inderdaad zo dat een tolk belemmerend werkt naar alle kanten. Het is niet prettig, echter beter dan niets.

In Andalucia is er ook een systeem van teletolk, waarbij de arts een driegesprek met een thuiswerkende tolk kan regelen. Dat werkt goed, alleen wordt nog te weinig toegepast.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: gallito op 14 mei 2010, 15:02:33 pm

Bob, ik heb alleen ervaring met de particuliere zorg, eerst via Asisa Spanje, later via CZ Nederland. De specialisten die ik in de loop der jaren geraadpleegd heb, waren allemaal uit de tijd van Franco en toen mocht je geen andere taal studeren, geloof ik.

Met andere woorden; woordenboek en handen- en voetenwerk.

Als ik tegenwoordig jongere medici en verpleegkundigen spreek, beheersen die vaak wel het Engels, of ze zijn zelf van buitenlandse afkomst.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Marieta op 14 mei 2010, 15:38:05 pm

In de tijd van Franco studeerde de mensen Frans en Engels op school, tenminste de Spanjaarden die naar school konden gaan en niet hoefden te gaan werken op 12 jarige leeftijd,  de meeste Frans, er was een talenverbod voor andere Spaanse talen, maar niet voor buitenlandse talen.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Dianmolinos op 14 mei 2010, 15:40:41 pm

Het is niet alleen het ziekenhuis waar ik me zorgen over maak, het gaat er mij bijvoorbeeld ook om als een van mijn kinderen een aanrijding zou krijgen op de weg of een uit de hand gelopen vechtpartij tijdens het stappen en het een rechtzaak zou worden en dat ik ze dan niet tot steun zou kunnen zijn.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Enrique Quinto op 14 mei 2010, 15:44:33 pm

Ik zou er niet zo'n zwartgallige gedachten op na houden, probeer behalve de Spaanse taal ook een beetje de Spaanse mentaliteit te over te nemen; geniet van je verblijf in Spanje, en mijn ervaring is dat in nood situaties de mensen hier enorm behulpzaam zijn en veel moeite doen om een ander te helpen. So don't worry, be happy!


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: lucky op 14 mei 2010, 16:12:31 pm

@Dianmolinos ,als ik in zo'n tweifel situatie kom dan maak ik altijd een lijstje , links de positieve dingen en rechts de negatieve dingen .Aan het einde van de lijst staat je besluit snel vast .Zonder je lijst te zien denk ik dat er in Spanje veel meer positief is dan in N.L. en/of B.E .

Zelf spreek ik ook geweldig slecht Spaans ,maar dat houd mij niet tegen hier te blijven .Hulp komt hier van overal en als je echt in de problemen zou komen kan je nog altijd een internationale advocaat in huren , die zijn hier met hopen .

Maak je niet te veel zorgen en geniet van elk mooi moment ,

de zomer begint weldra ,dan word alles nog mooier .

Kop op .   :D


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Marcella op 14 mei 2010, 16:16:54 pm

Geef jezelf het voordeel van de twijfel en ga die cursus doen! Hebben wij ook gedaan na 2 jaar cursus via volwassene onderwijs en daarna prive met een spaanse.Het is zó fijn om gewoon te kunnen communiceren met (bijna) iedereen. Ik help anderen als ¨tolk¨in het ziekenhuis en word door de specialisten regelmatig de hemel in geprezen! De artsen vinden het zelf ook heel naar als ze het idee hebben dat de patient het niet goed begrijpt.Het is zo jammer als je jezelf die kans niet geeft!Realiseer je dat alleen jij zelf je kansen beperkt!

Willen is kunnen.


Heel veel succes!


Marcella


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Dianmolinos op 14 mei 2010, 16:17:48 pm

Jullie hebben gelijk, ik zit waarschijnlijk in een midlifecrisis, ga proberen positief te denken en het toch maar weer eens proberen met het leren van de taal.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Andres op 14 mei 2010, 16:19:04 pm

@Dianmolinos, de beste leerschool is alles op alles te zetten om zonder uitzondering dagelijks met spanjaarden in contact te zijn, in je buurt, winkeltje, barretje, vereniging, school, sport of anderszijds.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Marcella op 14 mei 2010, 16:19:40 pm

Dian zoek spaanse mensen op die je graag willen helpen! je zult zien die zijn er véél.Dat is ook  nog gezellig!


Marcella


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Dianmolinos op 14 mei 2010, 16:25:21 pm

Jullie opbeurende woorden doen me goed, bedankt daarvoor. Het komt ook door mijn kinderen, die hebben zoveel vrienden dat ik wel eens bang ben dat ze te naief zijn en daardoor in de problemen zullen komen.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Andres op 14 mei 2010, 16:27:42 pm

Dat laatste met je kinderen begrijp ik niet Dianmolinos.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Dianmolinos op 14 mei 2010, 16:36:34 pm

Ze hebben vrienden van allerlei allooi. Zitten hele serieuze types onder maar ook waar we onze twijfels bij hebben. Door ons gebrek aan het Spaans komen we er niet achter want als ze hier over de vloer zijn kunnen we niet goed met ze praten. Zelf vind ik dat je in het leven maar een paar echt goede vrienden kan en hoeft te hebben. Doen ze alles om er maar bij te horen omdat ze buitenlander zijn?


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: lucky op 14 mei 2010, 16:44:19 pm

Dian mag ik vragen hoe oud zijn je kinderen ?


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Juan el guapo op 14 mei 2010, 16:52:42 pm

Door veel contact met Spanjaarden versta ik Spaans steeds beter en beter, maar zelf praten is moeilijk, zeker met het juiste werkwoord (verleden tijd etc).

We hebben nu sinds kort privé-les en dat bevalt erg goed, Beter afgestemd op onze behoeften en flexibeler dan een taalschool. En het hoeft niet duur te zijn.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Dianmolinos op 14 mei 2010, 16:59:22 pm

Lucky, we hebben een zoon van 16 en een die onlangs 18 is geworden.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: lucky op 14 mei 2010, 17:11:36 pm

Al eens aan gedacht Dian , als je nu terug moest gaan hoe erg het voor die jongens zou zijn ?Dan moeten ze hun vrienden weer achter laten , na 5 jaar terug in N.L. naar school .

En of het op een andere plek beter is voor die mannen is dan nog de vraag .

Dian soms helpt eens goed met elkaar praten ook al een heel stuk ,het zijn tenslotte toch al jong volwassenen.

Het komt wel in orde .


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Dianmolinos op 14 mei 2010, 17:18:35 pm

Ik hoop het Lucky. Mijn man zegt precies dezelfde dingen tegen me. Ik praat wel met ze maar meestal krijg ik dan een diepe zucht terug. Ik wil ook geen zeurmoeder zijn dus laat zo weinig mogelijk merken van mijn zorgen. Nu willen ze misschien nog mee terug naar Nederland. Als ik aan zou dringen. Maar daar zal ook wel wat zijn. Moeilijke beslissingen. Was ik nog maar zo gelukkig als in het begin van onze emigratie.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: lucky op 14 mei 2010, 17:47:04 pm

Heb jij heimwee ? of voel je je eenzaam ? zijn het echt de zorgen om de jongens ? mis je sociaal contact ?

Voor alles is er een oplossing .Kijk eens goed rond naar het wereldnieuws , dan besef je hoe goed wij het hebben .


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Marieta op 14 mei 2010, 17:57:54 pm

Dianmolinos, het heeft niets met de taal te maken, je kinderen zoeken toch zelf hun vrienden, of je ze nu begrijpt of niet, dat maakt niets uit, als ze niet willen dat je ze echt zou leren kennen, doen ze zich toch anders voor dan ze zijn, vertrouw in je kinderen en probeer het vertrouwen die zij in jou hebben niet te verliezen.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Dianmolinos op 14 mei 2010, 18:02:48 pm

Heb absoluut geen heimwee en goede kontakten heb ik genoeg. Zeker in de vakanties met alle familie die over komen. Vind het gemis van het goed spreken van het Spaans in het kontakt met instanties en vrienden van mijn zoons wel een probleem. En met 30% werklozen is het hier in Andalusië echt niet zo goed meer hoor.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: lucky op 14 mei 2010, 18:06:58 pm

Dan zit er maar één ding op ! Rap naar de cursus !   :D   :wink:


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Dianmolinos op 14 mei 2010, 18:13:06 pm

De intensieve cursus voor 55 plussers, ben benieuwd of die er wel wat bij mij in krijgen zodat het blijft hangen.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Dianmolinos op 14 mei 2010, 18:17:51 pm

Marieta, je hebt gelijk, met mijn verstand weet ik het ook wel alleen zit ik met mijn gevoel en het loslaten is moeilijker dan ik dacht. Ik geef de emigratie de schuld maar dat zou ik waarschijnlijk ook in Nederland gehad hebben.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Gata op 14 mei 2010, 21:36:34 pm

Quote (selected)
Ik woon nu bijna 5 jaar in Spanje, tot nu toe heel gelukkige jaren maar de laatste tijd ga ik mij ineens zorgen maken over de taal. Ik beheers het wel een beetje maar wat als er wat ergs gebeurd met een van ons en de instanties kunnen ons niet verstaan? Mijn angst wordt nu zo groot dat ik er over nadenk om daarvoor terug naar Nederland te gaan. Hoe gaan jullie hiermee om? Ik neem tenminste aan dat ik niet de enige ben die moeite heb om de taal goed te leren? Ik had vroeger best aanleg voor talen maar dat is nu ik 54 ben hopeloos verdwenen.


Hoi Dianmolinos : Maak je geen zorgen, komt echt wel goed hoor. Ik denk dat je je druk maakt om dingen die er niet zijn of zouden kunnen gebeuren. Maar dan is het leven overal ''eng''. Gewoon die cursus doen en gaan en dan krijg je vanzelf wel wat zelfvertrouwen. Lijkt erop dat je dat een beetje kwijt bent.


Ik heb het zelf met al m'n talen al een tijdje en ook m'n Nederlands dus. Ik word af en toe gek van mezelf, omdat ik gewoon niet meer op woorden kan komen en raak daardoor dan weer totaal gefrustreerd en dan weer onwijs pissed op mezelf. Ik weet niet of het de leeftijd is (48)in mijn geval of de jarenlange stress waar ik aan bloot sta, maar ik word er hopeloos van. Ik hou het maar op een mengeling van beiden, want ben wel meer kwijt uit m'n geheugen, bijna alles wat ik geleerd heb en dat is nogal wat, heb altijd een fotografisch (haha lol) geheugen gehad, kon heel makkelijk leren. Voel me nu vaak een grote oen.

Om mezelf niet nog meer te frustreren, heb ik mezelf tegenwoordig maar op simple modus gezet, dat leeft voor mij nu even wat makkelijker, want ik maakte me ook best wel zorgen en schrok er best wel van. Nou ja goed, ik dwaal een beetje af......je bent in iedergeval nooit te oud om te leren, zeggen ze in Nederland.


Maak je niet te druk om je taal en ga gewoon lekker die lessen volgen.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Dick op 15 mei 2010, 06:57:35 am

Goedemorgen allemaal.


Met interesse heb ik alle vragen en antwoorden over het onderwerp Problemen met taal,gelezen.

Zelf worstel ik ook met het taal probleem,maar wil het toch zo goed mogelijk oplossen.

Ik las over een intensieve cursus 55 plussers,of een veertien daagse cursus,zo dat niet het zelfde is.

Graag zou ik van die mogelijkheid/en wat meer contact/adres gegevens hebben.

Kan iemand mij daaraan helpen? waarvoor bij voorbaat dank.

Dick.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Marieke op 15 mei 2010, 07:03:29 am

@Dianmolinos: hoe herkenbaar wat je schrijft! Heb zelf zoon van nu inmiddels 19 en dochter 17, spreken vloeiend spaans, vele vrienden. Man spreekt vloeiend spaans (en begrijpt soms bepaalde zaken nog steeds niet! zeker niet in het ziekenhuis of wettelijke zaken); ik werk 2 dagen in de week een paar uur; alleen maar spanjaarden om ons heen, en mij slaat de schrik ook wel eens om m'n hart 'wat als er iets gebeurt met man of kind(eren)'

En dan bedenk ook ik maar meteen: dan zijn er een heleboel mensen (spanjaarden en/of een enkele engelse die al jaren met een spanjaard getrouwd is) die me dan zullen helpen!

Maar zo'n intensieve cursus lijkt mij ook wel wat!

(ben 49 dus waarschijnlijk ook midlife crisis/pre-overgang) :D


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: pietmeijers op 15 mei 2010, 08:03:25 am

Desgevraagd:

Een cursus voor senioren wordt door sommige taalscholen gegeven.

Zelf volgde ik deze (als eerste cursus in een lange rij) in Málaga.

Met leeftijdsgenoten volg je per week 15 pure taallessen en diverse culturele lessen, deels bestaand uit excursies, museumbezoek etc. Alles met de nadruk op uitbreiding van de vocabulaire en conversatie. Grammatica wordt wel behandeld maar minder uitputtend. De groepsgrootte is meestal rond een persoon of 6.

Ik vond het voordeel dat het tempo aangepast was. En zker dat de onderwerpen interessant waren en direct toepasbaar.


Zelf speel ik met de gedachte om een cursus van twee weken te gaan organiseren met de nadruk op survival spaans in medische situaties. Compleet met plaatjeswoordenlijsten/boeken en spaans/nederlandse handleidingen.

Uiteraard in samenwerking met een gerenommeerd taalinstituut, zo in het najaar 2010.

Misschien niet eens een gek idee om dat in Forumverband te organiseren.

Vanuit de praktijk van onze hulpverleningsaktiviteiten kennen wij de problemen waartegen aangelopen wordt, als geen ander. Dus 100% doelgericht.

Als er belangstelling is, lees ik het wel.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Dianmolinos op 15 mei 2010, 11:49:15 am

Wat ben ik toch blij met dit forum, heb er in de loop der jaren veel steun aan gehad, bedankt daarvoor.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: rix legene granada op 15 mei 2010, 13:36:43 pm

Nog een relativerend geluid, Dian. Ik heb vijf jaar klassiek gitaar gespeeld en intensieve lessen gehad. Op zeker moment merkte ik, dat ik mijn grenzen had bereikt, onuitstaanbaar voor ons, volwassenen, om tegen onze beperkingen aan te lopen. Zelf heb ik uiteindelijk met enigemoeite geaccepteerd dat ik geen podia zou bestormen. Die acceptatie gaf rust. Als je het kunt, accepteer dan dat je Spaans nooit dat zal worden wat je ervan verwacht had. Er is nog nooit iemand vroegtijdig gestorven door falende hulpverlening als gevolg van een taalbarrière. Mensen hebben gereisd in Tibet, Nieuw Guinea, Patagonië, Groenland, de Boerjatenrepubliek, Tadjikistan en Ndambebeleleland zonder zich ooit zorgen te maken over hun verstaanbaarheid. Je Spaans is ongetwijfeld beter dan de kennis die die reizigers van de lokale talen in hun reisdoelen hadden. Toch hebben zelfs zij zich geen zorgen gemaakt. Ik zou dus zeggen: zoek je grens op waar het de Spaanse taal betreft en aanvaard die waar je hem tegenkomt. Je zult de limiet herkennen als-ie daar is. Dat geeft rust en, nogmaals, je veilighid en die van je liefsten is geen moment in gevaar. We kunnen niet alles volbrengen wat we in ons hoofd hebben, zoals een mooi Keltisch gebed leert: "Heer, geef me de kracht te bereiken wat ik kan, de moed te accepeteren wat ik niet kan en de wijsheid om het verschil daartussen te kennen."

PS. Ook zonder 'Heer' werkt het.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: lucky op 15 mei 2010, 13:50:36 pm

Innerlijke rust krijgt men van zulke wijze raad .


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: vigilina op 15 mei 2010, 14:14:03 pm

Mooi, heel mooi gezegd


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Elsje Poblets op 16 mei 2010, 17:02:37 pm

Iedereen die goed spaans spreekt: geweldig, ik ben er (een beetje) jaloers op. Petje af voor jullie  :D Ik kan me redelijk redden in het spaans, maar heb me er nog niet toe kunnen zetten om verder te gaan. Redenen? Tijdgebrek en weinig noodzaak. Ik leef in een toeristengebied en werk voornamelijk met engelsen, duitsers en nederlanders.


Quote (selected)
Het probleem van vele Nederlanders en Belgen is dat ze zich isoleren van de Spanjaarden en op die manier de taal nooit goed vatten. Bij de Engelsen is dit nog veel erger.
Misschien klopt dit gedeeltelijk, maar het werkt ook 2 richtingen op. We krijgen niet altijd de kans om ons te ontwikkelen op taalgebied. Voorbeeld: mijn man had een probleem met zijn bril, de glazen waren wit uitgeslagen (later bleek, bij een andere opticien, dat de coating aangetast was, maar dat terzijde). Hij heeft dat in het spaans vertaald naar ´de brillenglazen zijn wittig, beetje mistig´ en de bril ook laten zien. Als het winkelpersoneel vervolgens onbegrijpend reageert en zegt dat men je spaans niet begrijpt, kan ik goed begrijpen dat je de volgende keer maar gewoon in het engels je boodschappen gaat doen... :(


En voor wat betreft de engelsen: vrijwel al mijn engelse vrienden spreken goed engels en zijn in hun woonplaatsen graag geziene inwoners...Degenen die het spaans nog niet goed beheersen zijn allemaal op les. Dat kan ik van nederlanders helaas niet altijd zeggen.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: lucky op 16 mei 2010, 17:21:16 pm

Elsje

Quote (selected)
vrijwel al mijn engelse vrienden spreken goed engels

De mijne ook     :?    :wink:


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Andres op 16 mei 2010, 17:32:46 pm

Volgens mij, ook al had je het winkelpersoneel in hun eigen moerstaal gesproken dan nog hadden ze onbegrijpend gereageert.  :wink:


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Marcella op 16 mei 2010, 18:47:48 pm

Elsje Poblets,

In het werk wat ik doe maak ik veel engelsen mee die bijna allemaal niet veel verder komen dan buenos dias. De duitsers doen net of  ze spaans verstaan en vallen dan na een paar vragen door de mand. Maar mijn ervaring is dat de Nederlanders juist wél hun best doen.Grappig hoe verschillend onze ervaring is.Wij wonen in een dorp in  het binnenland van de costa blanca.


Marcella


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Elsje Poblets op 17 mei 2010, 11:56:18 am

Haha Lucky, nee, mijn engelse vrienden spreken juist slecht engels (er wordt weleens gezegd dat ik beter engels spreek en schrijf als zij...nou ja, of we dat dan moeten geloven... :wink:).


Maar inderdaad, ze spreken bijna allemaal erg goed spaans. Bij Marcella niet, grappig, die woont ook aan de costa blanca (ik trouwens vlakbij Denia, Marcella). Misschien ligt het aan de leeftijd? Ik ga het meest om met engelsen tussen de 35 en de 50? Hebben vaak nog kinderen op school, werk etc. Ik kan me voorstellen dat de oudere engelsen het minder snel oppakken, doordat ze niet (meer) hoeven te werken en de noodzaak van spaans leren ontbreekt. :?:


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Erem op 21 mei 2010, 12:30:19 pm

ik vind Spaans leren hartstikke leuk! Ik ben wel geïnteresseerd Piet, lijkt me wel wat  :P Ga je dat via internet doen? Ik vind het zo jammer dat ik de vaak de humor niet meekrijg  :(

Zoals de opmerking van Rix: werkt zonder 'Heer'ook... dat mag ik wel :D en vertaald zou ik die ook wel snappen maar het gebeurt me vaak dat ik nou net het lollige niet meekrijg. Ook bepaalde uitdrukkingen krijg ik niet duidelijk bv. dar palo al agua (oid) hoorde ik laatst maar kan dat in het woordenboek niet vinden... Pues, Piet, para que lo sepas  :wink:

Is 'n taaltopicje leuk? Met oefeningen enzo. Kunnen we met elkaar oefenen?  8)Piet, volgens mij had jij toch een página met allerlei dingen? Zou ik nog weleens willen kijken


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: pietmeijers op 21 mei 2010, 12:41:57 pm

www.ikleerspaans.nl, daar staat wel wat.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Erem op 21 mei 2010, 13:16:48 pm

¡mil gracias Piet!


en Rix, gezien jij docent bent ben ik nieuwsgierig naar wat jij van het doeltaal-voertaalprincipe in de klas vindt. Mag ik vragen of je nog steeds les geeft en welk vak?


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Marcella op 21 mei 2010, 18:33:44 pm

@Elsje Poblets,

Ik heb inderdaad met veel gepensioneerde engelsen te maken.Blijkbaar vinden zij het op hun leeftijd lastiger (daar zit wel wat in) en zien ze de noodzaak niet zo. Maar ik blijf wél zeggen willen is kunnen. Ook op latere leeftijd, je hebt er zóveel gemak van.Overigens zijn er bij ons veel kroegen en bars die door engelsen worden uitgebaat dus dan hebben ze er niet zo,n last van dat ze geen spaans spreken. Ze zoeken elkaar daar altijd op. Intergreren heeft niet hun hoogste prioriteit.Blijkbaar???Ik woon vlakbij Hondon de las Nieves (Elche)


Marcella


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Marieta op 21 mei 2010, 19:03:48 pm

Quote (selected)
dar palo al agua
haha, "no dar ni clavo, no dar ni golpe, no dar ni chapa, no hincarla, no dar un palo al agua" zijn allemaal uitdrukking gericht aan mensen die erg lui zijn en voor wie werk of ook maar iets positiefs te presteren een veel te grote inspanning is.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: rix legene granada op 21 mei 2010, 20:54:15 pm

Erem, ik ben historica en heb (cultuur)geschiedenis gedoceerd op een Conservatorium en geschiedenis aan een HAVO/VWO-school  (ben al vier jaar gepensioneerd), dus niet de eerst-aangewezene om iets slims te zeggen over doel- en voertaal maar wel enige ervaring ermee. Op tweetalige scholen, ook hier in Spanje, wordt les gegeven in de voertaal (meestal één van de officële talen van ons land) en Engels, net als in Nederland. Daar worden in de grensstreek met Duitsland overigens ook deellessen in het Duits gegeven, goddank. Frans is tot veler verdriet al eeuwen geleden bij het grof vuil gezet. Het probleem in beide landen (en andere naar ik aanneem) is dat de om- of bijgeschoolde docent bijna altijd een tenenkrommend soort ellende Engels uitkraamt waaraan je je kind niet zou willen blootstellen. Wat dat bijdraagt aan de taligheid van een kind is niet precies duidelijk te maken. Het systeem van ondertitelen in bioscoop en op TV lijkt me persoonlijk een heel wat slimmere manier om je vertrouwd te maken met een taal. Het taalonderwijs in Nederland is schrikbarend in elkaar gezakt de laatste twintig jaar en dat in Spanje krabbelt op uit een diep dal. Binnen enige tijd ontmoeten ze elkaar ergens binnen een rampgebied waar hoofdzakelijk steenkool zal worden gedolven..Afijn, het is beter dan niets. Gelukkig zijn de meeste buitenlanders zo vriendelijk en voorkomend ons te willen doen geloven, dat we voortréffelijk hun taal spreken.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Erem op 22 mei 2010, 07:59:59 am

Hahaha, ja Rix, ik vind dat altijd zó aardig! Het klinkt nergens naar en dan nog complimenteren ze je  :P

Ik heb op een tweetalige school gewerkt maar heb daar wel meteen aangegeven dat ik me prima kan redden in het Engels maar een slecht voorbeeld zou zijn om in die taal les te geven. Toch waren ze van mening dat 'iets' beter is dan 'niets', een standpunt waar ik het niet mee eens ben.

Ik ben ook helemaal voor ondertiteling: zíen wat er gezegd wordt helpt mij in ieder geval om het Spaans te begrijpen. Trouwens, dit doet me denken aan mijn poging om een tv-kanaal op internet te vinden dat ik graag bekeek toen ik in Granada was, ik meen dat het een cultuurzender was. Heb jij 'n idee welke ik bedoel? Ik neem aan dat je in Granada woont (gezien je naam hier)?


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Elsje Poblets op 22 mei 2010, 14:05:52 pm

Ik geloof dat het systeem van ondertiteling ook een uitkomst kan zijn voor ouderen. De combinatie van beelden, gesproken tekst en ondertitel is een makkelijke manier om de taal te leren.


Mijn schoonmoeder heeft nooit engels geleerd, maar door dagelijks te kijken naar eastenders en ´ATWT´ heeft zij een redelijk basis niveau van de engelse taal opgedaan. En dat zonder enige moeite! :D Ik ben nog steeds verbaasd als ik haar engels hoor spreken (ik heb voor mijn engels 9 jaar op school gezeten......het niveau is natuurlijk hoger, maar ik heb er dan ook veel meer moeite voor moeten doen  :?)


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: nieuwenoord op 25 mei 2010, 16:21:05 pm

Wat een interessant topic! We zijn net een paar dagen terug van onze oriënterende reis naar Spanje (en verliefd geworden op de Hondon Vallei) en heb dit even gemist.


Ik ben 44 en heb net vier privélessen Spaans gehad, hier in Nederland. De eerste twee lessen samen met mijn man, maar hij heeft het voorlopig even opgegeven. Hij is als chauffeur vroeger veel in Spanje geweest en het is wonderbaarlijk hoe hij zich met enkele woorden in de dagelijkse dingen als eten, drinken, boodschappen doen en een praatje maken redt. Gewoon met losse woorden met een uitspraak waar je van huivert.


Ik wil echt wel goed Spaans leren en ken mezelf, ik ga tot het gaatje als ik iets echt wil. Ik ben dus erg blij met mijn Spaanse les, maar merk wel dat ik het niet meer zo snel oppik als vroeger. Of denk ik dat maar en wil ik te snel?


Het was wel erg leuk om te merken dat ik in Spanje vooral veel dingen al wel begreep door ze te lezen, maar verstaan is een heel ander verhaal. Die Spanjaarden zijn wel erg rad van tong hoor.


Het medische aspect speelt bij ons een grote rol. We zullen verzekerd zijn bij de Seguridad Social en vanwege onze diabetes vrijwel zeker voor dat deel al niet particulier kunnen bijverzekeren. We zullen dus vaak in publieke ziekenhuizen terecht komen en ik ben erg blij met de mening van Piet Meijers dat dat zeker niet slecht hoeft te zijn.


Piet, ik hou me aanbevolen voor je cursus 'medisch' en een taaltopic hier op het forum is wat mij betreft van harte welkom! En als we straks echt in Spanje wonen, overweeg ik zeker de intensieve cursussen die jij beschrijft.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: pietmeijers op 25 mei 2010, 16:36:17 pm

@ Nieuwenoord,

Uit een andere draad :


Hier staat een woordenlijst met medische termen.

Er is in dit dokument ook een link opgenomen naar een oefenmodule, waarbij de woorden geleerd kunnen worden.


http://www.linkolink.com/downloads/ziektes-ned-spaans.pdf


En,

Er is een handig gidsje in de handel ik dacht 5 euro, vol met medische termen.

http://ikleerspaans.web-log.nl/ikleerspaans/2010/01/page/2


Ik zou dat gidsje altijd aanschaffen.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Fire op 25 mei 2010, 17:07:17 pm

En als je nou lekker je spaans wilt oefenen, moet je gaan telefoneren met de klantenservice van telefonica of Movistar zoals het nu heet. Ze bellen ons nu plat en ik weet nog steeds niet waarom omdat ze mijn mannetje willen spreken, op zijn naam staat de telefoonlijn. Dat ik met hem samen ben, en ook het meeste bel, doet niet ter zake. Maar mijn mannetje spreekt geen spaans... En ik blijf maar roepen dat het ADSL wel goedkoper mag, dat ik mijn buitenland gesprekken niet via hun voer omdat dat te duur is en dan roepen zij weer terug dat ze mijn ventje willen spreken. Ook al weet ik 1000% zeker dat hij het met mij eens is betreffende goedkoper ADSL... Oeverloze gesprekken maar als oefening niet slecht...  :D  :D  :D  :D  :D  :D


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: sarvam op 25 mei 2010, 18:56:26 pm

Voor alle Nederlanders die ondertiteling willen bedenk wel dat in delen van Spanje veel mensen (voornamelijk vrouwen maar ook veel mannen) boven de 50 jaar analfabeet zijn.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: lucky op 25 mei 2010, 19:31:29 pm

Quote (selected)
bedenk wel dat in delen van Spanje veel mensen (voornamelijk vrouwen maar ook veel mannen) boven de 50 jaar analfabeet zijn.

Ik heb mij al dikwijls afgevraagd waarom zie ik zo weinig vrouwen boven de 50 jaar met de wagen rijden ?.Is dat dan de reden  ,dat ze niet naar de rijschool konden daar ze niet kunnen lezen ?


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Fire op 25 mei 2010, 19:48:46 pm

Eigenlijk ongelooflijk in deze tijd maar we moeten natuurlijk niet vergeten dat Spanje nog een beetje achter loopt met alles.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: sarvam op 25 mei 2010, 19:52:54 pm

Kan zijn Lucky, maar hier kregen mannen een rijbewijs omdat ze een auto hadden.

Vroeger in Nederland ook een hoekje om met de tractor en het was geregeld.

Ik lijk nu wel heel oud maar dat valt wel mee alleen altijd uit de campo.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: sarvam op 25 mei 2010, 19:57:08 pm

@Fire het is geen kwestie van achter lopen.

Het was meer de enorme armoede in die tijd en het politieke systeem.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Fire op 25 mei 2010, 20:11:28 pm

Dat bedoel ik Sarvam en mede daardoor kon Spanje ook niet met de tijd mee.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Fred op 25 mei 2010, 21:01:31 pm

Dag,

Zo'n 3 jaar geleden nooit gedacht dat ik ooit in Spanje zou verblijven. Toen kwam ik Joke tegen en zit nu regelmatig voor langere tijd in Spanje. Ik spreek de Spaanse taal niet. Ik voel me een allochtoon, zoals we deze mensen in NL noemen. Dat is een heel aparte ervaring. Qua taal leun ik erg op Joke en ik steek erg veel van haar op. Toch zal ik er weleens aan moeten geloven, al was het alleen maar omdat ik me minder voel leven, omdat ik de taal niet machtig ben.

Mhg, Fred


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: pietmeijers op 25 mei 2010, 21:06:30 pm

@ Fred,


Het is mij ook gelukt. Heb helemaal geen talenknobbel, verre van. Beginnen en volhouden. En je zult zien dat het lukt.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Marieta op 25 mei 2010, 21:22:22 pm

Ik heb in 1972 mijn rijbewijs gehaald in Madrid en geloof me, mijn klasgenootjes waren net zo goed vrouwen als mannen, ikzelf heb ook héél veel van deze  Spanjaarden geleerd, zowel van mannen als van vrouwen die echt niet achter lopen, op individueel gebied is zelfs de cultura general van deze oudere generatie ongeveer gelijk aan die van mijn Nederlandse ouders.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Vonne op 26 mei 2010, 08:33:54 am

Mijn rijbewijs dateert van 1979 Barcelona, en ik heb dezelfde ervaring als jij Marieta. Alleen de instructeur was een beetje anti-vrouw-achter-het-stuur, maar dat heb ik hem afgeleerd  :D


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Creatiefonline op 26 mei 2010, 09:12:25 am

Een cursus is wel zeker een goed idee!

Heb één keer 112 in Spanje moeten bellen omdat een vriendinnetje in de metro een paniekaanval kreeg. Dat was de eerste keer in spanje en ik kon amper spaans. NIET door te komen.

In het ziekenhuis was het niet veel beter, zeker wel een aanrader om een cursusje op te pakken.


Mijn ouders zijn op hun 60e begonnen met een vreemde taal en dat gaat ze erg goed af. Die drempel valt wel mee, al is het wel begrijpelijk dat je er wat tegenop ziet.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Rinconero op 26 mei 2010, 12:23:56 pm

Sarvam:


Onze ervaring is geheel anders. Wij hebben ongeveer twee jaar les gehad (gratis)bij een gemeentelijk school, doch gesubsidieerd door de Junta. In het begin vijf avonden in de week á 2 uur plus eventueel nog een uurtje of vijf huiswerk. MAAR: voorafgaand aan onze lessen, waren er lessen voor Spaanse volwassenen. In Nederland zouden we dit KLES-cursussen noemen (Cursus lezen en schrijven) voor buitenlanders en zéér laag opgeleide Nederlanders. Deze cursussen (hier in Spanje dus, om verwarring te voorkomen) werden vrijwel alleen bevolkt door een groot aantal spaanse vrouwen van zo rond de vijftig en ouder. En trots dat ze waren dat zij wel konden lezen en schrijven en rekenen en hun echtgenoten mooi niet!!!!!

Ik denk dat de reden hiervan, net zoals bij vele buitenlanders, is, dat mannen niet zo'n behoefte hebben aan de lessen en vrouwen over het algemeen leergieriger zijn en in de praktijk ook vaak beter Spaans spreken dan hun echtgenoten, althans dat is onze ervaring hier aan de Costa del Sol.  :D


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Marcella op 26 mei 2010, 13:25:10 pm

@Rinconero, die indruk krijg ik hier ook. De vrouwen doen meer hun best dan de mannen. Hun¨smoes¨is dat ze geen tijd hebben????

Beetje flauw voor gepensioneerden niet?

Marcella


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Fire op 26 mei 2010, 13:34:31 pm

Gepensioneerden hebben nooit tijd. Mijn ouders genieten ook van hun pensioen maar ze hebben het altijd druk... :evil:


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Renebalear op 22 juni 2010, 20:19:17 pm

Misschien leuke manier om "al zingende" Spaans bij te houden:

Omdat ik van Spaanse muziek en taal houd, ben ik een blog begonnen met vertalingen van liedjes met de originele tekst en videoclips erbij.

Kijk maar eens op:

http://spaans-leren-muziek-vertaling.blogspot.com/


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Amber op 22 juni 2010, 21:34:34 pm

:D Leuk gedaan !

En wat grappig is dat ik al best veel woordjes herken als ik ze lees!

Lezen is makkelijker dan verstaan....meer tijd om even na te denken denk ik :?:


Even een vraag voor de andere forum lezers hier:

Klopt het dat je via je je gemeente een taalcursus mag volgen?

Spreekt de spaanse leraar dan engels/spaans?

Of Spaans/ Nederlands?

Hoe zijn die cursussen over het algemeen?

Of kan ik beter op zoek gaan naar een privé leraar/es


Mocht er hier op dit forum iemand weten die op een leuke speelse manier les geeft in de buurt van Denia...je mag me mailen !

Ik heb zin in leren !!!!!!


Saludos :D


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Fire op 23 juni 2010, 10:13:04 am

Amber, dat klopt. Ik heb het in teulada gedaan en dat kostte 2 a 3 euro per les. 2x2 uur per week. Ik heb er wel wat geleerd maar niet zo veel... De lerares sprak ook engels om  de grammatica een beetje extra te verduidelijken. En spaans vind ik vanuit het engels makkelijker te leren dan vanuit het nederlands  8O


Kunnen we niet samen op les? Mijn spaans is nog steeds om te huilen  :(  :wink:


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Amber op 23 juni 2010, 10:18:48 am

@ Fire


Ok dank voor de info!

We zoeken nu dus samen naar een gezellige goede leraar/es. :wink:


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Dianmolinos op 23 juni 2010, 22:20:27 pm

Doe ik echt mijn uiterste best om perfekt Spaans te praten, krijg ik alleen maar ¿qué dices? als antwoord.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: SandraV op 24 juni 2010, 04:45:51 am

toen ik in spanje was had ik ook zoiets. Na de derde spanjaard die me raar en vragend aankeek toen ik vroeg: Te quieres beber? vroeg ik maar eens na aan mijn vriend wat ik verkeerd deed. Ik wist toch zeker dat beber drinken was. Toen moest hij lachen en zei je spreekt ook de B uit als de W dus het wordt wewer. Ze hebben de hele tijd gedacht ik vroeg of ze een baby wilde, want zo scheen ik uit het spreken.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Dianmolinos op 24 juni 2010, 18:56:10 pm

En dan durven ze te beweren dat het Spaans een makkelijke taal is om te leren  :-)


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: rix legene granada op 24 juni 2010, 20:11:58 pm

Wie 'ze' ook zijn, geen enkele taal is in zijn fijne nuances gemakkelijk te leren, geen énkele, die illusie hoeven we ook niet te hebben, gelukkig. De communicatie is het doel van de taal en hoe verfijnder de kennis, hoe verfijnder de communicatie maar dat is absoluut geen eis voor niemand, van niemand. Uiteindelijk kun je duidelijk maken wat je wilt, wanneer en hoe en waar je wilt, maar dat duurt lang! Heb je vrienden gehad, die je corrigeerden? Dat helpt. Niet alle vriendjes want er moet nog iets te praten blijven, maar een paar...


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Fire op 24 juni 2010, 20:12:45 pm

Wie hebben dat beweerd? Ik vind spaans een hele moeilijke taal maar ik geloof dat mijn taaltalent meer ligt in de noorderlijke tale; engels, duits, skandinavische talen.. Met de romaanse talen heb ik niet zo veel; in de franse taal was ik ook al zo'n kneus..  :|


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: gallito op 24 juni 2010, 20:18:13 pm

Quote (selected)
Heb je vrienden gehad, die je corrigeerden? Dat helpt.


Mijn ervaring is dat de Spanjaarden te beleefd zijn om je te corrigeren, ook al vroeg ik ernaar.

Vond ik wel jammer.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: SandraV op 24 juni 2010, 20:28:54 pm

Bij mij niet maar dat komt misschien ook omdat het familie is. Ze vertellen juist precies wat ik wel en niet goed zei en als ik het niet begreep dan gingen ze heel langzaam praten en kwamen we er toch uit. Ik weet het, een spanjaard die langzaam praat is uniek, maar toch kunnen ze het. :-)


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Catalina op 24 juni 2010, 21:20:26 pm

Ik had een jaar spaanse les gehad in Nederland en wilde het graag in de praktijk uit proberen toen ik in Madrid op vakantie was. Maar alle vrienden van mijn vriend vonden het erg leuk om hun engels op mij uit te proberen en hadden niet het geduld om mijn spaans aan te horen. Was een leuke tijd, maar spaans in de praktijk, nee!


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Corberana op 25 juni 2010, 04:43:47 am

Spaans is een makkelijke en vooral logische taal kwa uitspraak en lezen of schrijven: geen twijfel mogelijk, alle letters (behalve de H)worden uitgesproken. Niet zoals bijv het NL met eu, au, ui, ei, ij en ou of ch en g; d of t of dt, daar is voor buitenlanders niet door te komen.

Het probleem is dat onze tong niet ingesteld is op de spaanse uitspraak  :D.

De werkwoordsvervoegingen zijn wel lastig, al was het alleen maar omdat het spaans een verleden tijd kent die in NL niet voorkomt.

Spaans is in principe niet zo´n gecompliceerde taal, wel zijn de nuances en verschillende dialecten moeilijker te begrijpen, zoals Rix aangaf. Maar dat is inderdaad in elke taal zo.

Een buitenlander zal moeite hebben met bijvoorbeeld de Nederlandse humor en vooral de woordspelingen.

Het begrijpen van de humor van een land of streek vind ik altijd een goede graatmeter van je talenkennis.

Iemand die de chirigotas van Cadiz kan volgen is een topper! :D


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: SandraV op 25 juni 2010, 05:15:24 am

Ik heb het even net aan mijn vriend gevraagd over de chirigotas (ik had er nog nooit van gehoord) en hij moest lachen. Hij kan het wel verstaan, maar je moet wel ongeveer goed het nieuws gevolgd hebben om te snappen waar het over gaat. Dus mijn vriend is maar een halve topper  :D

Maar goed zijn vader komt dan ook uit Cadiz  :wink:


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Corberana op 25 juni 2010, 05:42:01 am

Quote (selected)
maar je moet wel ongeveer goed het nieuws gevolgd hebben om te snappen waar het over gaat

Dat klopt, maar behalve dat is deze gezongen satire ook moeilijk te volgen vanwege de snelheid en het dialect van Cadiz. Wel erg leuk om te volgen tijdens het carnaval


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: lucky op 25 juni 2010, 05:48:52 am

Quote (selected)
Mijn ervaring is dat de Spanjaarden te beleefd zijn om je te corrigeren, ook al vroeg ik ernaar.

Gallito , daar heb ik dan weer een andere ervaring mee ,zelfs de bouwvakkers die hier bezig zijn verbeteren me de hele tijd ,soms is dat echt absurd ,als je weet dat ik echt slecht Spaans spreek ,maar er word enorm veel gelachen .En zolang dat kan (mag) is er niks aan de hand .Hoofdzaak we hebben allemaal een reuze fijne tijd .Zolang we weten waarover het gaat is het voor mij o.k.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: SandraV op 25 juni 2010, 06:16:30 am

Het dialect van Cadiz is inderdaad moeilijk te volgen. Maar mijn vriend is met dat dialect opgegroeid dus voor hem is het normaal. Sterker nog, mijn schoonzusje kan 'normaal' spaans niet eens volgen, alleen het dialect van Cadiz haha.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Corberana op 25 juni 2010, 06:35:23 am

Lucky, het leuke van deze uitwisselingen is dat er soms ook dingen aan de "spaanse kant" blijven hangen.

Mijn kinderen op school spelen soms tikkertje en het is leuk om te horen dat alle klasgenootjes bij het tikken ipv "te pillé" "tikkie" roepen. Mijn kinderen hebben dat ooit ingevoerd (1 van de weinige dingen die ze kennen in het NL) en het is kennelijk aangeslagen.

Een ander voorbeeld is abuela / oma. Mijn kids zeggen oma ipv abuela tegen mijn schoonmoeder en ook dat wordt door iedereen gebruikt, inclusief mijn spaanse neefje van 1,5 jr.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Andres op 25 juni 2010, 08:21:33 am

SandraV, Andalusisch is geen dialect hoor,  :wink: het zit het gewoon in die tipische tongval, snelle half onvolledige uitspraak, en in de locale woorden/betekenissen en uitdrukkingen. Maar dit is heel normaal hoor in zo´n groot land als Spanje met al zijn regios.


Zelfs tussen de andalusische provincies en streken/dorpen is een eigen tongval waar te nemen.


¡De Cai picha!


(http://www.youtube.com/watch?v=VgcfyWMvr-s)


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Corberana op 25 juni 2010, 08:46:16 am

Po' supuesto no e' un dialecto, er Andalu' e' un idioma, e' arte, e' un sentimiento,olé, olé y olé.

¿Sabe lo que te quiero decir, picha?  :D :D


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Andres op 25 juni 2010, 08:49:30 am

:D


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: SandraV op 25 juni 2010, 09:19:00 am

Haha Corberana. Die is leuk.

Maar ik begin het steeds meer te begrijpen dat Andalusisch. Ik kon zelfs meelachen met een grap die snel verteld werd haha. Het kan ook komen omdat ze tegen mij langzaam praten  :-)

En die typische tongval dat herken ik heel goed Andres. Mijn vriend krijgt ook een hele andere vorm van de mond als hij spaans spreekt. Is heel grappig om te zien.

Mijn schoonvader praat nederlands zoals hij andalusisch gewend is. Spreekt vaak de laatste letters niet uit. Appelmoes is appelmoe enz. Roan (onze zoon) is Roa. Is wel grappig.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: rix legene granada op 25 juni 2010, 09:24:59 am

¿A donde va'? Pa' Du'ca' In mijn straatje woont een familie, die nogal a-sociaal is. Iedereen hier noemt ze inmiddels Lo' Tokkie. :D


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: SandraV op 25 juni 2010, 09:26:05 am

:D


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Corberana op 25 juni 2010, 09:33:47 am

Quote (selected)
¿A donde va'? Pa' Du'ca'

En dat wordt dan vast en zeker keihard door de straat geschreewd!  :D

O'paaaaaaaaaaaaaaa me vooyyy,'sta luegoooo


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: pietmeijers op 25 juni 2010, 09:43:24 am

Wij leven in Málaga en kunnen ons redelijk verstaanbaar maken. Ook het Andaluz weten we meestal wel te ontrafelen.

Echter als wij in Madrid of een andere stad in het midden of noorden van Spanje zijn, is het een verademing om te ontdekken dat je bijna alles kunt volgen en meestal ook nog begrijpt.

Toch moet ik zeggen, dat ik de taal, en dan vooral de problemen met het vloeiend gebruik van de taal, een van de grootste dagelijks terugkerende handicaps vind. Ook nog na 13 jaar!


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Rinconero op 25 juni 2010, 12:02:46 pm

Amber, misschien heb je mijn posting gemist, maar in vrijwel elke plaats (dorp) wodt vanuit de overheid Spaanse les gegeven. Dit gebeurt door (in osn geval) door een echte lerares Spaans (Universitair geschoold) en is geheel gratis. Informeer maar eens bij gemeentehuizen in de buurt. Je kunt ook in een andere plaats gaan kijken indien in jouw dorp of stad geen les wordt gegeven (Español para Extranjeros ), suk6


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Fire op 25 juni 2010, 12:38:02 pm

Het is niet overal gratis maar voor bv 2 euro per les van 2 uur mag je niet mekkeren. Ik denk dat er in Pedreguer wel les wordt gegeven en anders zeker in Denia. Het staat wel op de website van de gemeente. Meestal beginnen de lessen weer in september/oktober tot januari m.u.v. de kerstvakantie.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Fire op 25 juni 2010, 12:56:16 pm

Ik heb even gezocht op de websites van pedreguer en Denia. heb het niet kunnen vinden maar dat komt misschien doordat het eerst nog zomervakantie moet worden...  :wink:


Op de gemeentewebsite van Benissa staat het al wel en, heel handig, alleen in het Valenciano  :!: Maar goed, lessen beginnen in oktober, eindigen in maart en 60 uren betaal je 110 euro. 2x per week 1,5 uur. Kan 's morgens maar ook 's avonds dus er is rekening gehouden met de werkenden onder ons  :D Ik neem aan dat Denia ook zoiets biedt.


Titel: Problemen met de taal
Bericht door: Amber op 25 juni 2010, 14:30:23 pm

Ohhh allemaal dank!!!

Ik ga de gemeentesites van Denia en Pedreguer dus maar goed in de gaten houden!

Benissa is net ietsjes uit de richting 2x in de week..maar als het ECHT niet anders kan dan moet het maar :-)

En wat goedkoop! In nederland betaalden we met zn 2en 40 euro per les! 110 is dus helemaal niks ;)


Nogmaals heel erg bedankt :D