SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: 2 talig opvoeden  (gelezen 10615 keer)

Offline JOEPEL

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 369
2 talig opvoeden
« Gepost op: 30 mei 2014, 12:06:45 pm »
Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat mijn zoon met zijne spaanse schone een baby krijgen. Nu willen ze deze 2 talig (ned en spaans) opvoeden. Nu vraag ik of iemand hier uit EIGEN ervaring weet wat eventueel de valkuilen en voordelen zijn en waar we op moeten letten. De bedoeling is dat mijn zoon (vader)  en opa en oma ned spreken en moeders natuurlijk spaans.

ES_001

 • Gast
Re: 2 talig opvoeden
« Reactie #1 Gepost op: 30 mei 2014, 12:38:43 pm »
Joepel, ten eerste van Harte gefeliciteerd.

Wij (mijn spaanse vrouw en ik van nederlandse komaf) hebben een zoon en een dochter, waarvan de zoon wel nederlands spreekt en mijn dochter niet.

Het verschil zat erin dat mijn zoon enkele jaren op de nederlandse basisschool heeft gezeten en mijn dochter niet waardoor ik altijd nederlands ben blijven praten met mijn zoon als ik thuis was.

Mijn dochter heeft  helemaal geen nederlandse basisschool gehad en is op zeer jonge leeftijd naar spanje gekomen en daar ze meer tijd doorbracht met mijn vrouw en de spaanse familie sprak ik in de uren die s'avonds overbleven ook spaans met haar waardoor het nederlands er nooit van gekomen is.

Ze neemt me dat begrijpelijker wijs nu nog kwalijk.

Ik zie nu bij genoeg mensen die in vergelijkbare omstandigheden als ons hebben geleefd, dat als ik wel nederlands was gaan en blijven spreken met mijn dochter zij nu hoogstwaarschijnlijk ook die taal zou hebben gesproken of op zijn minst een goede basis in die taal zou hebben gehad.Als verzachtende omstandigheid  ;)  wil ik wel nog aangeven dat mijn kinderen engels onderwijs hebben genoten en daardoor veel in die taal comuniceerden als ze thuis met vriendjes en vriendinnetjes kwamen en thuis werd dus ook heel veel engels gesproken.


Ze hebben trouwens nu wel veel profijt van het engels dus kijk ook even naar die optie zou ik zeggen.
« Laatst bewerkt op: 30 mei 2014, 12:46:37 pm door carlo »

Offline nicolette

 • Sponsor
 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.732
Re: 2 talig opvoeden
« Reactie #2 Gepost op: 30 mei 2014, 13:56:39 pm »
er zijn eigenlijk 2 systemen: persoonsgebonden taal leren of plaatsgebonden.

bij de eerste zal je zoon dus nl praten en de moeder spaans. heel consequent. je zou er dan nog voor kunnen kiezen dat met zijn drieen er bijv engels wordt gesproken.

bij het tweede systeem wordt er bijv aan tafel spaans gesproken, in de auto nederlands. dit wordt bijv gebruikt als beide ouders allebei de talen spreken.

belangrijkste is dat het heel consequent wordt toegepast. het kan even duren voordat het kind gaat praten. ik heb gezien in mijn omgeving dat sommige kinderen iets later zijn met praten omdat ze eerst alles opnemen.

onze situatie is anders omdat we allebei nl zijn, en met onze dochter op haar vierde naar het buitenland gingen. po school raadden ze aan om thuis ook engels te gaan praten om zo haar woordenschat snel te vergroten maar dat heb ik niet gedaan omdat mijn engels uitstekend is maar geen moedertaal. alleen in de auto van naar school sprak ik engels.

mijn zoon had in brazilie een nanny die braziliaans met hem sprak, dat was dus ook heel consequent met een persoon.

het is een verrijking voor je kleinkind om meerdere talen te spreken. maar nogmaals consequent zijn is het sleutelwoord anders krijg je situatie waarbij het kind geen van beide talen goed spreekt en blijft hangen in een baby brabbel taaltje (heb ik ook van dichtbij gezien in de familie, is niet leuk).
wat kan helpen is als ze in spanje wonen, nl tv of andersom in nl spaanse tv.

gefeliciteerd in ieder geval en geniet er vooral van!

Offline El Burro

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 678
 • Rebuzné una vez y ya por burro me quedé.
Re: 2 talig opvoeden
« Reactie #3 Gepost op: 30 mei 2014, 16:04:36 pm »
Hoewel ik alweer 8 jaar terug ben in Nederland, hebben mijn vrouw en ik ruim voor de geboorte van ons dochtertje (nu bijna 20 maanden oud) besloten haar tweetalig op te voeden.


Vanaf het moment dat zij voor het eerst op mijn borst lag na de geboorte heb ik uitsluitend Spaans tegen haar gesproken en hou dat ook nu nog heel consequent vol. In het begin kostte het best de nodige moeite aangezien zo'n kleintje nu eenmaal niets terug zegt en de monoloog tegen een baby in welke taal dan ook erg repeterend is, maar het wende erg snel en nu weten we allebei niet beter.
 
Helaas zijn er in het dagelijks leven hier in de Zaanstreek niet veel Spaanse invloeden te vinden, maar in huis creëer ik altijd een soort van Spaanse sfeer om ons heen, zet ik veel Spaanse muziek en radio op, lees ik haar voor in het Spaans, kijk ik samen met haar naar de wekelijkse aflevering van Cuéntame en zet ík voor haar altijd een Spaanse kinderserie aan als het daar tijd voor is (Pocoyó is haar grote favoriet en het eerste wat ze roept als de televisie aangaat is "patooooo").


Nu de tijd van eerste woordjes en zinnetjes aangebroken is, merken we al dat ze prima in staat is de beide talen uit elkaar te houden en aangezien de voertaal in ons gezin verder gewoon Nederlands is, verwachten wij (en de deskundigen die we hierover geraadpleegd hebben) niet dat de tweetaligheid een taalachterstand op zal leveren. We merken wel dat het iets langer duurt voordat ze daadwerkelijk zinnetjes begint te bouwen, maar dit is volgens dezelfde deskundigen ook te wijten aan het feit dat ze nu niet alleen hoeft te herhalen wat ze geleerd heeft, maar ook moet/wil "beslissen" wanneer ze welke woordjes (lees taal) gebruikt.


Gisteren raakte ik op een familiefeestje in gesprek met Daniel, een Spanjaard die al zo'n 40 jaar in Nederland woont en die het logischerwijs altijd heerlijk vindt om een Spaanse boom op te zetten over politiek, sport en natuurlijk de crisis. Ik had het zelf niet in de gaten, maar mijn schoonvader vertelde me later dat mijn dochter gedurende het hele gesprek aan onze lippen had gehangen, volledig gebiologeerd door het feit dat er blijkbaar nog meer mensen zijn die dat geheimzinnige taaltje spreken. Ik ben erg benieuwd naar haar reactie wanneer we over een paar maanden weer in Spanje op vakantie zijn bij en met onze vriendengroep daar.

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.524
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: 2 talig opvoeden
« Reactie #4 Gepost op: 30 mei 2014, 16:45:15 pm »
Ik vind ook dat het belangrijk is of de ouders bv allebei hollander zijn of één spaans en één niet...
Mijn vrouw is spaans,mijn kinderen (7 en 11) zijn allebei in Spanje geboren,ze zijn zelfs nooit in NL geweest tot nu toe,en spreken géén nederlands...En waar gaan ze wonen cq naar school.
Een taal zoals Nederlands is wel het beste om als baby al mee te beginnen;hebben wij dus niet gedaan,maar goed,we leven nog...;-)
Talen zoals frans,duits en engels:daar zie ik dat kinderen zo vanaf hun 7de of 8ste er les in krijgen op school,en dat gaat heel vlot.
Een spaans gezegde:"el saber no ocupa lugar" wil zeggen dat kennis géén ruimte in neemt en daar ben ik het mee eens.Maar mocht je je kind ééntalig opvoeden,is er ook geen man overboord.
« Laatst bewerkt op: 30 mei 2014, 16:54:04 pm door roelant »

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.629
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Re: 2 talig opvoeden
« Reactie #5 Gepost op: 30 mei 2014, 17:24:16 pm »
Ik heb de indruk dat spreken beter gaat dan schrijven bij kinderen uit meertalige gezinnen. Ik ken inmiddels volwassen Engelsen en Nederlanders die met hun ouders hun hele leven in Spanje zijn opgegroeid (dus geen Spaanse ouders) Zij hebben hun hele leven dus nooit in Nederland/Engeland gewoond en hebben allemaal duidelijk voordeel van hun talen kennis op de Spaanse arbeidsmarkt.

Mijn Spaanse vrouw wil ook dat als wij in de toekomst kinderen hebben, ik met hun Nederlands praat. Echter, ik vind Nederlands een vrij onbelangrijke taal in de wereld en heb liever dat kinderen hun capaciteit voor Engels gebruiken. Echter, Engels leren ze later wel op school en kunnen ze beter niet van mij leren aangezien het mijn moeder taal niet is.

En ondanks dat Nederlands een relatief onbelangrijke taal is, helpt het wel enorm hier als je het spreekt.

Kortom, elke taal die een kind spreekt, is later meegenomen.
« Laatst bewerkt op: 30 mei 2014, 17:36:42 pm door Bob »

Offline jochem8

Re: 2 talig opvoeden
« Reactie #6 Gepost op: 30 mei 2014, 19:12:02 pm »
Mijn Spaanse vrouw wil ook dat als wij in de toekomst kinderen hebben, ik met hun Nederlands praat. Echter, ik vind Nederlands een vrij onbelangrijke taal in de wereld en heb liever dat kinderen hun capaciteit voor Engels gebruiken. Echter, Engels leren ze later wel op school en kunnen ze beter niet van mij leren aangezien het mijn moeder taal niet is.

Poeh, dan kunnen ze Engels beter van jou leren denk ik. Ik heb in Spanje nog geen leraar Engels fatsoenlijk Engels horen praten. "I am berry geppy" is een veel gehoorde uitspraak. Onlangs stuurde een Spaanse docent Engels (met degree) mij een stuk tekst toe dat hij had vertaald van het Spaans naar het Engels. Ik kon daar natuurlijk geen uitspraak uit horen maar het stikte wel van de grammaticale en tekstuele fouten. Onvoorstelbaar.

ES_001

 • Gast
Re: 2 talig opvoeden
« Reactie #7 Gepost op: 30 mei 2014, 20:03:16 pm »
Bob, je hebt gelijk wat betreft het nederlands schrijven.

Mijn zoon spreekt perfect nederlands maar het schrijven is veel minder.

Daarom vindt ik het ook goed dat op dit forum niet over de taal zou moeten worden geemmerd, want veel mensen doen daarom niet mee op dit forum terwijl ze genoeg te vertellen hebben en over veel zaken meer weten als de gemiddelde forumleden.

Offline nicolette

 • Sponsor
 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.732
Re: 2 talig opvoeden
« Reactie #8 Gepost op: 30 mei 2014, 20:13:22 pm »
Mijn kinderen schrijven goed Nederlands. Dochter geeft zonder al te veel moeite toelatingsexamens nl gehaald voor universiteit. Zoon geeft nooit in nl gewoond maar schrijft ook perfect nl. Lezen is het beste om taal goed bij te houden.

ES_001

 • Gast
Re: 2 talig opvoeden
« Reactie #9 Gepost op: 30 mei 2014, 20:22:01 pm »
Met alle respect nicolette, ik denk toch dat in een gemixed huwelijk het schrijven van de taal van het land waar men niet woont veelal een valkuil zal zijn waarna joepel vraagt.

Ben het met je eens dat lezen de beste optie is.

Offline nieuwenoord

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.852
 • Plaats: Macisvenda (Murcia)
Re: 2 talig opvoeden
« Reactie #10 Gepost op: 30 mei 2014, 20:38:06 pm »
Ik merk bij het 10-jarig zoontje van Nederlandse vrienden goed dat hij nooit Nederlands onderwezen heeft gekregen. Hij spreekt vloeiend en goed Nederlands, thuis wordt niet anders gesproken. Maar op school spreekt hij Spaans (en ook Valenciaans) en zijn taalonderwijs is puur Spaans.

Vorige week had hij een fles barbecuesaus uit Nederland waarop 'barbecue' stond. Hij vroeg me wat 'barbekoe-e' was. Ik zeg dus 'barbecue', glimlachende om zijn Spaanse manier van lezen. Ah, zegt hij: barbacoa! Heerlijk :-)
« Laatst bewerkt op: 30 mei 2014, 20:40:50 pm door nieuwenoord »

Offline nieuwenoord

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.852
 • Plaats: Macisvenda (Murcia)
Re: 2 talig opvoeden
« Reactie #11 Gepost op: 30 mei 2014, 20:38:28 pm »
Edit

Offline nieuwenoord

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.852
 • Plaats: Macisvenda (Murcia)
Re: 2 talig opvoeden
« Reactie #12 Gepost op: 30 mei 2014, 20:38:42 pm »
Dubbel, sorry!

Offline nicolette

 • Sponsor
 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.732
Re: 2 talig opvoeden
« Reactie #13 Gepost op: 30 mei 2014, 21:57:57 pm »
Op zich heb je zeker gelijk carlo, dat het in een gemengd huwelijk wat ingewikkelder is om meerdere talen te beheersen en het vergt zeker een investering, in moeite en tijd.

Overigens worden hier in de omgeving de meeste kinderen twee talig opgevoed. Sowieso castellaans en valenciaans. Gaat vaak niet zo goed want wordt erg door elkaar gemixt.

Offline Florsita

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.321
Re: 2 talig opvoeden
« Reactie #14 Gepost op: 31 mei 2014, 12:00:20 pm »
Ik heb met mijn dochter vanaf haar geboorte Nederlands met haar gesproken
en ze spreekt dit dan ook heel goed. Ze heeft echter niet de ruime woorden-
schat zoals NLse kinderen en regelmatig moet ik een woord uitleggen maar
dat geeft niet.
Schrijven en lezen is moeilijker maar dankzij een NLstalige typecursus
(computerschrijven heet dat tegenwoordig) heeft ze enorm bijgeleerd
en weet ze nu biivoorbeeld hoe je letters uitspreekt zoals eu, ei, ij, ui.

Wat betreft Engels en Frans kan ik zeggen dat het tweetalig zijn ook voor
deze talen handig blijkt, ze heeft een behoorlijk uitspraak en verstaat
over het algemeen meer dan (sommigen van) haar klasgenoten.
Volgens de leerkrachten is dit typisch voor meertalige kinderen, zij zijn
al gewend om andere klanken te horen en te gebruiken en hebben zo
een voordeel op kinderen die nooit iets anders dan Spaans (Canarisch) horen.

 

Zoeken in het archief van 175.000 postings! Om te kunnen zoeken, dient u ingelogd te zijn.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent