SpanjeForum

Fora => Stamtafel N8W8 => Topic gestart door: Wilfried op 24 september 2016, 11:40:37 am

Titel: Turista vuelve a casa
Bericht door: Wilfried op 24 september 2016, 11:40:37 am
Ik weet het, onlangs is hier op het forum een gelijkaardige draad verwijderd nadat iemand zich ongelukkig had uitgedrukt waardoor de draad ontspoorde, toch wil ik het er graag nog eens over hebben.
Op het internet en in de media verschijnen regelmatig foto’s met de slogan “tourist go home”. Ik ben graag in Spanje en persoonlijk heb ik steeds het gevoel gehad er welkom te zijn. Zelf ben ik de slogan nog niet tegen gekomen - in Barcelona zag ik enkel eens een spandoek aan een balkon met "Tourist, respect please" - en ben ook nooit een misnoegde ingesteldheid van locals tegenover toeristen ervaren maar ik zou er toch mee inzitten moest ik daar op een dag toch mee geconfronteerd worden. Daarom zou ik graag eens brainstormen over de oorzaken van die negatieve houding tegenover toeristen.

Het gedrag

Ik kan mij goed voorstellen dat iemand die in Magaluf of op Ibiza (of andere feestlocaties) leeft en zeker als die er ook nog probeert kinderen op te voeden schoon genoeg heeft van het decadente, respectloze gedrag van een groot aantal feestneuzen die hun vakantie zien als één grote dronken orgie.

Drukte

Pittoreske, gezellige, rustige wijken zijn toeristische hotspots geworden en veranderen gedurende enkele maanden per jaar in een drukke lawaaierige massa toeristen die vinden dat ze er een minimum aan service en op zijn minst voldoende waar voor hun geld moeten krijgen, desnoods ten koste van de leefkwaliteit van lokale bewoners.

Gebrek aan respect voor de cultuur

Dat de Corridas onder vuur liggen is niets nieuws maar het is een stukje Spaanse cultuur, best mogelijk dat enkele voorstanders geïrriteerd zijn door de inmenging van vreemden.
San Ferminfeesten lijken vaak ook meer op een toeristische attractie dan op folklore.
Op bepaalde plaatsen bv. op de markt "La Boqueria" stromen massaal toeristen binnen die er zich gedragen alsof ze zich in een dierentuin bevinden, zonder enige waardering voor waar die markt voor staat nl. degelijkheid, kwaliteit en topproducten, iets baar BCN terecht fier op mag zijn.
Toeristen verorberen massaal junkfood i.p.v. lokale specialiteiten, zelfs mensen die al jaren naar Catalonie komen kennen geen calcots, cargols, conill a la brasa of pa amb tomàquet i pernil


Natuur en natuurlijke hulpbronnen onder druk

Toeristen verbruiken behoorlijk veel van het schaarse water, produceren veel afval en laten zwerfvuil achter.
Er verdwijnt wel wat natuur t.b.v. accommodatie voor toeristen en de wegen daar naartoe.
Onvoorzichtigheid leidt wel eens tot een ware milieuramp

Veel kosten weinig baten

De toeristische sector is erg belangrijk voor de Spaanse economie maar hoe ervaart de modale Spanjaard dat?
Mensen die in de toeristisch sector te werk worden gesteld worden wel eens vaker uitgebuit. Enkel in het hoogseizoen werken, aan een minimumtarief, overuren niet uitbetaald, weinig sociale bescherming tegenover de uitbuiting en dan worden vele van die jobs nog ingenomen door Oost-Europeanen en Noord-afrikanen. 
Toeristen boeken een all-in vakantie in grote hotels die eigendom zijn van investeerders of ze verblijven op een appartementje, eigendom van dezelfde investeerders.
Feestneuzen doen hun drinkgeld op in clubs en feesttenten die meestal ook weer eigendom zijn van buitenlanders en zo zijn vaak ook de uitbaters, de DJ’s enz.
Souvenirwinkels worden uitgebaat door Aziaten en men kan er een wuivende poes of een boedabeeldje  :o kopen

Mijn eerste herinneringen van Spanje dateren van pakweg 40 jaar geleden en toen zaten we op hotel bij Jordi, gingen we iets drinken bij Manolita & Josep en aten we ’s avonds bij Juan. Ma kocht bij wijze van souvenir een ter plaatse, ambachtelijk gemaakte, rundslederen handtas en wij kregen elk een paar espardenyes ... niet made in China.


Groeten, Wilfried.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: roelant op 24 september 2016, 12:27:52 pm
Je bent een prima observateur,chapeau!
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: lucky op 24 september 2016, 14:40:03 pm
Bedankt om het thema terug op te halen !
Ik vroeg zelf aan Irene om het weg te halen , kan mezelf namelijk niet zo goed uitdrukken en schrijf soms wat warrig en/of onduidelijk zodat anderen een heel verkeerd idee krijgen van wat ik echt bedoel .
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: roelant op 24 september 2016, 15:46:40 pm
Wat bedoel je nou?...:-)
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Annevandermolen op 24 september 2016, 17:50:22 pm
Dag Wilfried,

Toeristen die zwerfafval veroorzaken? Zie wel eens dat Spanjaarden lege sigarettenpakjes achteloos op straat gooien en dat toeristen meestal om een afvalbak zoeken omdat ze dat thuis ook zo gewend zijn. En nog iets: ook in niet toeristische gebieden ligt er veel afval in bermen en greppels etc.. Ook zie je veelvuldig achtergelaten bouwafval. Kan me niet voorstellen dat alleen toeristen dit veroorzaken.

Vriendelijke groet,
Anne.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Bob op 24 september 2016, 18:09:38 pm
Dat is absoluut waar!
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Texas op 24 september 2016, 18:57:35 pm
Souvenirwinkels worden uitgebaat door Aziaten en men kan er een wuivende poes of een boedabeeldje   kopen

Heb je het over toeristen of over alle expats.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Wilfried op 24 september 2016, 20:11:29 pm
Bedankt voor het compliment, Roelant.
Dat is waar, Spanjaarden zijn kampioen in het creëren van zwerfvuil en sluikstorten, zeker op het platte land, in bewoonde agglomeraties en op toeristische plaatsen zie ik dat zelden tenzij door toeristen. Sigarettenpeuken (http://www.spanjevandaag.com/16/08/2016/roken-honden-nudisme-wat-mag-wel-en-wat-mag-niet-op-de-spaanse-stranden/) en ander zwerfvuil (http://www.spanjevandaag.com/04/08/2016/reuzenafval-als-onderdeel-van-campagne-op-stranden-van-ibiza/) op het strand zijn blijkbaar een bron van ergernis.
@ Texas, ik wilde aangeven dat een groot deel van de uitgaven door toeristen niet meer ten goede komt aan de Spaanse middenstand maar vaak aan buitenlanders en buitenlandse investeerders zoals souvenirverkopers,  hotel-, restaurant- en dancinguitbaters en hun personeel, fastfood- en supermarktketens, noem maar op die de Spanjaarden buitenspel hebben gezet. Op die manier moeten de Spanjaarden wel instaan voor de ongemakken die het toerisme met zich meebrengt maar kunnen ze zelf geen graantje meepikken.

Groeten, Wilfried.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Wilfried op 24 september 2016, 20:12:00 pm
foutje
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: sarvam op 24 september 2016, 20:16:00 pm
Ik probeer al jaren het zwerfafval hier in de rambla op te ruimen,geeft een stuk meer voldoening dan me te ergeren aan de volsterkte randdebielen die het er neer gooien.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Wilfried op 24 september 2016, 20:40:28 pm
Zo is het Sarvam. Dat verklaart meteen ook waarom gij nooit een anti-toeristische slogan op een historisch monument hebt staan kladden  ;).
Zwerfvuil op de Rambla? Dat moet daar toch door een Spaanse randdebiel zijn weggeknikkerd  ;).

Groeten, Wilfried.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: llampec op 24 september 2016, 23:51:33 pm
In Barcelona worden binnenstad bewoners helemaal mesjoche van de rolkoffertjes.
En....wie verplicht, in godsnaam, toeristen rare kleren aan te trekken? Een "piratenbroek" is wel de onbetwiste winnaar van onbegrijpelijke kleding.
Maar dan de Autochtonen, die kunnen er ook wat van. Op mijn dagelijkse wandeltocht in de bossen van Tordera zie ik met regelmaat dat weer een of andere bouwneef zijn zijn puinzooi tussen de struiken heeft geflikkerd. Terwijl de vuilstort gratis is????!!!! Maar verder leef ik hier een buitengewoon prettig leven. En..omdat ik zo aardig ben wil niemand mij naar mijn vaderland wensen.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Wilfried op 25 september 2016, 00:15:33 am
Maar verder leef ik hier een buitengewoon prettig leven.
Dat zal wel zijn als gij elke dag door de bossen van Tordera kunt gaan wandelen.
Quote (selected)
En..omdat ik zo aardig ben wil niemand mij naar mijn vaderland wensen.
Daar ben ik van overtuigd, bliksem, maar gij zijt dan ook al lang geen toerist meer.

Groeten, Wilfried.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: George van de Rebelleclub op 25 september 2016, 10:31:36 am
ik wilde aangeven dat een groot deel van de uitgaven door toeristen niet meer ten goede komt aan de Spaanse middenstand maar vaak aan buitenlanders en buitenlandse investeerders zoals souvenirverkopers,  hotel-, restaurant- en dancinguitbaters en hun personeel, fastfood- en supermarktketens, noem maar op die de Spanjaarden buitenspel hebben gezet.
Zou het misschien komen omdat "de Spanjaard" het wel leuk vond om snel geld te verdienen aan die buitenlanders, Maar het nog beter vond om zijn zaak voor veel geld aan een buitenlander te verkopen i.p.v. geld te steken in vernieuwingen, moderniseringen e.d.
Veel spaanse bars zijn nu in handen van Chinezen, ja. Maar hoe komt dat?? Vaak zijn de oude eigenaars te oud om door te gaan en willen lekker met pensioen. Hun kinderen hebben geen zin om de bar over te nemen want zij hebben gezien hoe hun ouders hebben moeten zwoegen om uit die bar genoeg inkomsten te halen om van te kunnen leven. Dus dan gaat de bar in de verkoop. Spanjaarden, als ze al zo'n bar willen kopen, kunnen meestal niet genoeg krediet krijgen bij de bank. Chinezen daarentegen, die onder elkaar een eigen economie hebben, kunnen daardoor wel het benodigde geld opbrengen.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Menno V op 25 september 2016, 11:02:22 am
En volgens mij werken Chinezen ook harder dan Spanjaarden. Hoewel ik moet zeggen dat sommige Chinezen de winkel ook om 2 uur dichtgooien, blijven velen open. Het is gewoon een andere mentaliteit, Chinezen werken, niet omdat het moet of leuk is, maar omdat het hoort en nou eenmaal zo is. En bij Spanjaarden heb ik wel eens het idee ddat ze bij de dag leven. Dus fiesta.... deur op slot en morgen zien we verder.
Trouwens, de Chinezen die hier wonen zijn natuurlijk gewoon vaak Spanjaarden dus om ze buitenlander te noemen..
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: roelant op 25 september 2016, 11:52:06 am
En op wat grotere schaal nemen chinezen ook de leiding:Het emblematische "Edificio Madrid" is opgekocht door een chinees investeringsbedrijf.Had zo´n Armancio Ortega dat niet kunnen doen,of El Corte Ingles?
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: sarvam op 25 september 2016, 12:46:44 pm
Misschien hebben ze het onder elkaar wel heel gezellig,maar ik ervaar 9 van de 10 Chinezen als sacherijnige werkrobots.Geef mij maar de Andalusiërs met hun mañana en feestinstelling.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Texas op 25 september 2016, 12:55:06 pm
Tja, de Chinezen, ze zijn zo lastig maar op dit moment stort de halve container business in elkaar omdat handel met China afneemt, wat willen we nu, met of zonder ;-)
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Wilfried op 25 september 2016, 13:05:11 pm
Trouwens, de Chinezen die hier wonen zijn natuurlijk gewoon vaak Spanjaarden dus om ze buitenlander te noemen.
Ja, zo hebben wij ook "Belgen" die Achmed heten en hier bommen laten ontploffen maar die discussie ga ik hier echt niet voeren, dat is te gek voor woorden.
Geef mij maar de Andalusiërs met hun mañana en feestinstelling.
Lijkt mij ook, die ingesteldheid maakt voor mij een behoorlijk deel uit van wat ik als aangenaam ervaar aan Spanje: mijn vaste marktkramer die de tijd neemt om een praatje met mij te doen, Paco, waar ik 's ochtends een koffie ga drinken en de krant tracht te ontcijferen die er effe komt bijzitten en met oprecht interesse vraagt hoe het met mij gaat,dat is toch anders dan een koffie bij Granier.

Groeten, Wilfried.


Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Wilfried op 25 september 2016, 13:06:50 pm
Tja, de Chinezen, ze zijn zo lastig maar op dit moment stort de halve container business in elkaar omdat handel met China afneemt, wat willen we nu, met of zonder ;-)
Handel met China is toch nog iets anders dan de imperialistische nijging die in hun mentaliteit blijkt te zitten.

Groeten, Wilfried
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Texas op 25 september 2016, 13:11:05 pm
Handel met China is toch nog iets anders dan de imperialistische nijging die in hun mentaliteit blijkt te zitten.

Weet niet wat dit ermee te maken heeft maar hoe anders zijn de andere grootmachten?
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: elsvr op 25 september 2016, 13:36:16 pm
In Belgie gebeurt uiteindelijk ook hetzelfde met alle frituren die er hier nu overgenomen worden door chinezen.Vandaar het nieuwe woord: frietchinees  ):D

Ik denk dat het toch ook wel veel te maken heeft met de instelling van de jongere generatie.Op het gehucht waar wij wonen is er 1 frituur.Die werd uitgebaat door een jong koppel,in het begin ging dat allemaal goed,maar op de duur was de frituur nog enkel open op donderdag,vijdag,zaterdag en zondag.En als je op zaterdagavond om 9u nog een frietje wou halen was je eraan voor de moeite.Resultaat : bijna geen klanten meer.
De frituur is nu sinds een paar maanden overgenomen door chinezen,is terug elke dag open en in het weekend tot middernacht.Het is intussen een hele drukke zaak geworden waar je op eender welk moment van de week moet aanschuiven.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Wilfried op 25 september 2016, 13:42:11 pm
Nagel op de kop, Texas, daar gaat het onderwerp net om!
Ik stel de vraag of de modale Spanjaard toerisme niet meer als lucratief ervaart omdat investeerders uit dergelijke "grootmachten" een belangrijk deel van de toerismemarkt hebben ingepikt. Feesttenten als "De Klomp" en "Patje Patatje" worden waarschijnlijk niet uitgebaat door een Chinees maar ook niet door een Spanjaard, er zullen vast wel een aantal hotels zijn opgetrokken met Russische centen enz...
Ik viseer geen Chinezen hoor, ik vraag mij enkel af welke de aanleiding zou kunnen zijn voor een houding tégen toeristen.
@Els, het gaat mij ook niet over Belgische frituren, nogmaals het gaat over de negatieve houding van sommige Spanjaarden tegenover toeristen.

Groeten, Wilfried.

Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: elsvr op 25 september 2016, 13:52:31 pm
Onrechtstreeks heb je het wel over de chinezen he.Je haalt aan dat de uitgaven van de toeristen niet meer bij de spanjaarden terechtkomt maar bij de vele aziaten en dat de spanjaarden daardoor misschien de toeristen alleen nog maar als een last beschouwen.Terwijl het misschien gewoon hun eigen schuld is omdat zij niet meer bereid zijn om zo hard te werken als de chinezen duidelijk wel nog willen doen.
Vandaar mijn reactie dat dit niet enkel in Spanje gebeurt...
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Bob op 25 september 2016, 14:22:02 pm
Ik heb regelmatig de discussie met mijn vrouw en haar familie dat ik vind dat we geen cent uit moeten geven bij chinezen maar mijn vrouw vind het juist zo handig dat het zo lekker goedkoop is.

Maar als we met zijn allen naar de chinezen gaan om een paar euro te besparen gaan alle Spaanse middenstanders failliet.

En ik vraag me af hoe ze zo goedkoop kunnen zijn. Wat ik wel zie is dat er hier gewoon kinderen van jonger dan 10 jaar achter de kassa staan.

Maar als voordeel van de twijfel gun ik de iets duurdere Spaanse middenstand mijn zaken en ik vind het moeilijk te begrijpen dat juist de Spanjaarden zelf dit niet zien en alleen maar naar de goedkope prijzen kijken.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Texas op 25 september 2016, 14:49:38 pm
Maar als voordeel van de twijfel gun ik de iets duurdere Spaanse middenstand mijn zaken en ik vind het moeilijk te begrijpen dat juist de Spanjaarden zelf dit niet zien en alleen maar naar de goedkope prijzen kijken.

Gebeurt in veel landen, Nederland met zijn Action, Amerika met zijn Walmarts en Dollar Stores en zie Primark, mensen staan in de rij als een Primark word geopend terwijl het eigenlijk weggooi kleding is.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Bob op 25 september 2016, 14:53:04 pm
En zo zijn we onze eigen vijand. Uiteindelijk zijn er alleen nog maar lage lonen baantjes over. Niemand wil meer iets betalen dus niemand kan meer iets verdienen.

Ik moet overigens toegeven dat ik wel een klant ben van Primark.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Carimar op 25 september 2016, 15:00:08 pm
Ik heb soms wel begrip voor de inwoners van Barcelona dat sommige toeristen beter thuis kunnen blijven. Lopen in Barcelona is bijna onmogelijk fietsers die je zonder pardon omver rijden zodat je bijna een olympisch record haald om je lijf te redden. De stegway zijn ook van die voertuigen die levensgevaarlijke capriolen uithalen.
En dan ook nog de illegale verhuur van appartementen de eigenaars meestal geen Spanjaarden betalen geen belastingen en voldoen niet aan de eisen.en de huurders zijn ook niet de meest geliefde toeristen urineren in de portal braken vanaf hun balkon ect.E n over hun kleding maar niet te spreken ontbloot bovenlijf (verboden) doen ze dat in hun thuisland ook?
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: lucky op 25 september 2016, 15:13:30 pm
Dat Chinese produkten zo goedkoop zijn is omdat bijna alle fabrieken in China staatssubsidies krijgen , lage lonen moeten betalen, ze maken praktisch alles na dus hoeven ze geen ontwikkelkosten te maken en vooral kijk welke materialen worden gebruikt , men neemt het niet zo nauw met milieu en gezondheidsnormen .
Bekijk onderstaande fotos eens
http://www.fxck.nl/pics-daarom-zijn-producten-uit-china-zo-goedkoop/ (http://www.fxck.nl/pics-daarom-zijn-producten-uit-china-zo-goedkoop/)
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Bob op 25 september 2016, 15:24:29 pm
Ja maar hoe zit het met die Chineze kleermaker hier bv? Hoe kan die zoveel goedkoper zijn dan een Spaanse?
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Texas op 25 september 2016, 15:46:37 pm
Ja maar hoe zit het met die Chineze kleermaker hier bv? Hoe kan die zoveel goedkoper zijn dan een Spaanse?

Zal wel met zijn kosten te maken hebben, inkoop en ook privè.  Noemde net Primark als voorbeeld, maar ga eens na een markt, denk nog lagere kwaliteit en veelal een Spanjaard in de verkoop.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Bob op 25 september 2016, 15:54:03 pm
maar ze huren toch hetzelfde lokaal als een ander.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: elsvr op 25 september 2016, 16:09:54 pm
Ik denk dat ze ook bereid zijn om veel meer uren te kloppen voor dezelfde winst.Als je een lager uurloon rekent wordt het prijskaartje lager,zelfs met dezelfde vaste kosten.Doordat ze goedkoper werken hebben ze veel meer werk dus verdienen ze op het einde van de rit even veel als de duurdere kleermakers,alleen moeten zij er meer uren per dag voor werken.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Texas op 25 september 2016, 16:12:50 pm
maar ze huren toch hetzelfde lokaal als een ander.

Huur is een deel van je overhead, maar denk dat ze een stuk minder betalen aan inkoop, verzekeringen, belastingen en dagen zullen wel langer zijn en allerlei familieleden die ergens helpen
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: sarvam op 25 september 2016, 16:41:56 pm
Help!de Chinezen nemen alles over en straks eten ze ook nog onze honden op.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: lucky op 25 september 2016, 17:15:01 pm
Die Chinezen werken tenminste voor hun boterham en leven niet van welfare ,
trouwens de Indiers verkopen spullen voor dezelfde prijzen .

Het ging hier toch over toeristen en ook die kan je niet over 1 kam scheren .Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Menno V op 25 september 2016, 17:44:17 pm
Ik heb regelmatig de discussie met mijn vrouw en haar familie dat ik vind dat we geen cent uit moeten geven bij chinezen maar mijn vrouw vind het juist zo handig dat het zo lekker goedkoop is.

Maar als we met zijn allen naar de chinezen gaan om een paar euro te besparen gaan alle Spaanse middenstanders failliet.

En ik vraag me af hoe ze zo goedkoop kunnen zijn. Wat ik wel zie is dat er hier gewoon kinderen van jonger dan 10 jaar achter de kassa staan.

Maar als voordeel van de twijfel gun ik de iets duurdere Spaanse middenstand mijn zaken en ik vind het moeilijk te begrijpen dat juist de Spanjaarden zelf dit niet zien en alleen maar naar de goedkope prijzen kijken.
Ik zie Chinezen als residenten/ Spanjaarden, vaak zie je hun kinderen (pubers) vloeiend Spaans sprekend op straat. Ja ze zijn SOMS goedkoper, echt niet altijd en voor mij zijn het gewone middenstanders zoals de native Spanjaarden. En de prijs, ach ik zie hier vele ketens die waarschijnlijk eigendom zijn van enkele rijke Spanjaarden, buitenlanders of investeringsmaatschappijen. Die zijn het die de kleine middenstand eruit duwen. Dan maar liever naar een kleine winkel, van een Chinees of Spanjaard.

Er zijn hier niet veel toeristen in de stad en de kust draait erop. Ik word gezien als een toerist/ buitenlander maar voel geen aversie. Volgens mij krijg je alleen negatieve sentimenten als het ontspoort zoals in Barceloneta in Barcelona of plaatsen met teveel dronken jongeren.Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Carimar op 25 september 2016, 20:25:27 pm
Ik heb soms wel begrip voor de inwoners van Barcelona dat sommige toeristen beter thuis kunnen blijven. Lopen in Barcelona is bijna onmogelijk fietsers die je zonder pardon omver rijden zodat je bijna een olympisch record haald om je lijf te redden. De stegway zijn ook van die voertuigen die levensgevaarlijke capriolen uithalen.
En dan ook nog de illegale verhuur van appartementen de eigenaars meestal geen Spanjaarden betalen geen belastingen en voldoen niet aan de eisen.en de huurders zijn ook niet de meest geliefde toeristen urineren in de portal braken vanaf hun balkon ect.E n over hun kleding maar niet te spreken ontbloot bovenlijf (verboden) doen ze dat in hun thuisland ook?
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: George van de Rebelleclub op 26 september 2016, 07:30:09 am
E n over hun kleding maar niet te spreken ontbloot bovenlijf (verboden) doen ze dat in hun thuisland ook?
Nee, daar is het daar te koud voor.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: sarvam op 26 september 2016, 07:39:48 am
Je hebt toeristen en massa toeristen,massa toeristen komen massaal naar een mooie plek verzieken die in een aantal jaren volkomen en gaan dan elkaar achterna om de volgende plaats uit te wonen.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Texas op 26 september 2016, 08:41:51 am
Nee, daar is het daar te koud voor.

Laatste keer dat ik ´s winters in Schotland liep met een dikke winterjas aan liepen de dames in minirokjes, ze kunnen beter tegen de kou in sommige landen.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: nieuwenoord op 26 september 2016, 08:45:52 am
Ik heb ooit 1 nacho doorgebracht un het appartement van Spaanse vrienden aan de kust van de Mar Menor, vlakbij het strand. Ernaast een straatje vol bars en restaurants. Veel Engelse, maar ook heel veel Spaanse toeristen.

Ik heb geen oog dichtgedaan, met name doordat een paar Spaanse meiden tot 4 uur 's nachts op 1,5 meter van mijn bed feestvierden op hun terras. Inherent voor dat soort plekken, ik zou er voor geen goud willen wonen of vakantie vieren, maar ik denk dat er ook weinig mensen permanent wonen.

In steden als Barcelona wonen echter mensen al van oudsher en komen de toeristen hun leefomgeving binnen met schaamteloos gedrag. Dat is niet alleen de schuld van de middenstand en de horeca. Of die nu wordt uitgebaat door Chinezen of Spanjaarden, feit is dat toerisme geld in het laatje brengt, maar ook schaamteloos gedrag door mensen die denken dat elders alles kan, wat thuis als onfatsoenlijk wordt gezien. Ik snap de bewoners wel ... gek zou je ervan worden!
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Wilfried op 26 september 2016, 11:54:33 am
Goed, in de draad " komt het nog goed met Spanje?" is reeds aangehaald dat ze hun economische malaise deels aan zichzelf te danken hebben, gebrek aan ondernemerschap, motivatie, beroepsethiek, efficiëntie en competitiegeest maar zou het niet kunnen dat Spanje een bepaald soort toeristen aantrekt

Hmm, ik ga eens een uitspraak doen, kijken wat jullie ervan vinden.
"Spanje is de ALDI van mediterraan toerisme".
Ik verklaar mij nader. In de jaren '60, '70, '80 was een vakantie in Spanje goedkoop door de lage koers van de Peseta, na 2008 werd, door overaanbod na jaren van ongebreidelde bouwwoede,  accommodatie in Spanje goedkoop. Deze lage prijzen trekt een bepaald publiek aan, ter illustratie, toestanden zoals waar Magaluf en Ibiza voor bekend staan en wat Carimar hier beschrijft daarover hoort ge toch minder in Italië, Kroatië, Griekenland of Turkije.

Bepaalde toeristen komen naar Spanje voor zon, zee, strand ... vreten, zuipen en met de wijven (excusez les mots) en hebben voor het overige absoluut niks met Spanje, haar natuur, haar cultuur, haar inwoners en haar mentaliteit, dat soort toeristen gaat ge zelden aantreffen in Toscane. Dat zijn de toeristen die zo goedkoop mogelijk een appartementje of hotelkamer boeken in een etablissement dat eigendom is van Бори́с, feesten in "De Klomp" en de "Hangover"schransen bij "Richard's" en een broodje bestelt bij die Poolse van bij de Granier, kortom voor behoorlijk veel overlast zorgen maar de Spaanse middenstand er weinig voor terug geven, zelfs niet een minimum aan respect. Voor de duidelijkheid, ik heb niets tegen die Poolse van bij de Granier want ik denk dat ze een heel lief meisje is en bovendien praat ze beter Engels dan haar collega's, heeft de uitbater van "De Klomp" een gouden neus voor commerce in het nachtleven en heeft Бори́с een klare kijk op de immobiliënmarkt ... maar daar gaat het niet om

Bepaalde toeristen, vaak jonge gezinnen, komen naar Spanje voor zon, zee, strand ... en trachten de financiële aderlating die vakantie heet binnen de perken te houden. Na een jaar afstompend labeur is er nood aan enkele weken vakantie. Een kamer met ontbijt en een zwembad. Ontbijten doen ze pas laat op de voormiddag, als ze dan nog een broodje extra smeren dan kunnen ze de lunch over slaan. 's Namiddags dat extra broodje en een koffiekoek bij diezelfde Poolse van bij de Granier en 's avonds naar een fastfoodketen want de kids hebben dat graag ... en vooral 't s goedkoop Voor de duidelijkheid, ik vind ook dat elk gezin een vakantie verdient ... maar daar gaat het niet om

Zou het niet kunnen dat de Spaanse toeristische sector net dat soort types aantrekt?

Groeten, Wilfried.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: pietmeijers op 26 september 2016, 11:59:27 am
"Spanje is de ALDI van mediterraan toerisme".

Tjonge tjonge, wat een uitspraak.

Je doet ernstig tekort aan de culturele betekenis van het patrimonium dat Spanje bezit en dat bezocht wordt door een totaal ander type toerist.

Eveneens wordt tekort gedaan aan het turismo rural.

Dat wilde ik even opmerken.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: roelant op 26 september 2016, 12:19:26 pm
Piet,dat is zeker waar.Maar ik denk ook dat het toerisme waar Wilfried het over heeft de overhand heeft.
Toch bestaan plekken als Magaluf ook in andere landen hoor,zoals Rimini in Italië en in Griekenland zijn er ook zat.Er is nou eenmaal behoefte aan.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: George van de Rebelleclub op 26 september 2016, 13:00:32 pm
Waarom zijn zo veel goedlopende zaken, niet alleen de bars, in handen van guiris?? Het lijkt mij wel duidelijk.
De Spaanse winkels zijn minstens één dag in de week gesloten. Alle winkels in handen van b.v. Chinezen, Morokkakenen, Hindoestani, zijn 7 dagen in de week open, van ´s morgens vroeg tot ´s avonds laat, dit terwijl de Spanjaarden hun toko 3-4  uur sluiten voor de broodnodige siesta. Daardoor verliezen ze veel klanten.
Ik kom regelmatig in Gerona. Tussen 13:00 en 17:00 uur kun je daar in het centrum een kanon afschieten, je zult niemand treffen want de straten zijn gewoon leeg. De winkels sluiten wanneer de mensen tijd hebben om hun inkopen te doen. Dan vraag je je af, wie is er voor wie?? De winkel voor de klant of de klant voor de winkel??
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: lucky op 26 september 2016, 13:09:29 pm
 
Bepaalde toeristen, vaak jonge gezinnen, komen naar Spanje voor zon, zee, strand ... en trachten de financiële aderlating die vakantie heet binnen de perken te houden.
Wij waren een paar weken geleden nog in Rome en omstreken en wat je schrijft over die aderlating , klopt volgens mij .
We betaalden voor  2 GLAZEN bruiswater 7,20 euro en dan nog niet eens op een terasje aan een toeristische bezienswaardigheid .
We logeerden in een familiehotel in Vertibo ongeveer 100 km van Rome omdat we rust wilden des nachts en die  hadden we daar .

Geef mij maar Spanje , zeker voor de mentaliteit van de mensen .
Als je In Italie je portomonai klaar hield waren ze super vriendelijk maar zo ....heel anders dan Spanjaarden
Het wegennet was een catastrofe , de snelweg van de ferryhaven in Civitavecchia naar Vertibo leek een 2e rangswegeltje ....alsof men zo toeristen wou weren
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: nicolette op 26 september 2016, 13:39:12 pm
ja lucky ,we zijn gewoon verwend hier in spanje. het is prachtig en betaalbaar. ben net weekendje weg geweest en heerlijk gegeten, leuk hotel en het kost allemaal weinig.

afgelopen jaren zijn we in de pyreneen naar  een prachtig plaatsje geweest bij baquera beret. een duur wintersport oord. we hadden daar een appartement in een 15e eeuws kasteeltje, echt prachtig. per week meen ik 800 euro voor vijf personen. van de week zat ik te kijken naar ander appartment, ehhhhhhh vanaf 700 euro per nacht en lang niet zo mooi en leuk. kennelijk past spanje zich nu ook aan aan de prijzen van andere landen. daar moeten ze wel beetje mee oppassen want juist door de aantrekkelijke prijzen is spanje zo´n populair land
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: elsvr op 26 september 2016, 13:51:06 pm
@Wilfried: de Spaanse costa's met Toscane vergelijken is natuurlijk ook een beetje appelen met peren vergelijken.Griekenland hetzelfde.
Ga naar Lido di Jesolo in Italië, Chersonissos in Griekenland en Sunny Beach in Bulgarije en ik kan je verzekeren dat het daar minstens even erg,zo niet erger is dan aan de Spaanse kust.
Turkije is in dat opzicht anders omdat de overlast zich meestal beperkt tot de all inclusive hotels zelf,die Spanje nu eenmaal niet in die hoeveelheid kent.De turken verdienen zelf dan weer wel aan alle winkeltjes,omdat zij dezelfde openingsuren aanhouden als de chinezen in Spanje,daar kunnen de chinezen dus al geen meerwaarde bieden  ;D
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Wilfried op 26 september 2016, 14:13:22 pm
Tjonge tjonge, wat een uitspraak.

Ja, Piet, de uitspraak is gewaagd maar ik denk dat ik wel heb duidelijk gemaakt dat dit niet mijn persoonlijke visie is maar een discussietje dat ik hier wil open trekken en inderdaad, gij slaat de nagel op de kop, alleen, het gaat niet over mij persoonlijk dus van  "je doet ernstig tekort", maak ik "dat doet ernstig tekort" en dan drukt gij precies uit wat ik bedoelde.
Je dat doet ernstig tekort aan de culturele betekenis van het patrimonium dat Spanje bezit en dat bezocht wordt door een totaal ander type toerist.

Eveneens wordt tekort gedaan aan het turismo rural.

Maar kijk eens rond u, Piet, dat is wel de manier waarop een flink aantal toeristen Spanje bezoekt, HELAAS!

Persoonlijk ben ik in Spanje nooit een feesttent binnen geweest, nooit een fastfoodrestaurant, nooit een Aziatische souvenirverkoper en nooit een All-in formule geboekt en ga ik voor groenten en fruit eerder naar de dagelijkse lokale groentemarkt dan naar een Mercadona of een Consum, daarvoor houd ik te veel van Spanje, haar natuur en cultuur en heb te veel respect voor de Spanjaarden hun ingesteldheid en hun trots. Mijn stulpje, mijn uitvalsbasis, geraakt stilaan opgeknapt en wees maar zeker dat ik nu het binnenland ga verkennen, en hoop er het échte Spanje te ontdekken. Hetzelfde geldt voor de enorm rijke geschiedenis van Spanje, te bedenken dat weinig landen zo hun stempel hebben gedrukt op de geschiedenis van onze landjes.
Als snotneus en als jonge gast bezocht ik Spanje quasi jaarlijks, daarna ben ik er tientallen jaren niet meer geweest tot enkele jaren geleden en ik vond het confronterend te zien hoe sommige dingen in Spanje voor een stuk gedegenereerd zijn tot een kitscherige karikatuur van wat het ooit was.

@ George, gij hebt gelijk maar houden wij niet voor een stuk van Spanje omwille van dat soort joie de vivre zoals de manana-cultuur dat met zich meebrengt.

Geef mij maar Spanje , zeker voor de mentaliteit van de mensen .

Merci, Lucky, dat is juist wat ik wilde zeggen  ;)!

... daar moeten ze wel beetje mee oppassen want juist door de aantrekkelijke prijzen is spanje zo´n populair land
En het is misschien die populariteit die de pot soms doet overkoken?

@ Els. Tuurlijk zijn Toscane en de Costas niet echt vergelijkbaar maar het is door nu en dan zulke knuppels in het kiekenkot te smijten dat er gereageerd wordt en ja, Magaluf-toestanden vinden stilaan navolging op andere plaatsen. Gij kent de places-to-be blijkbaar beter dan ik  ;). Turkije, de mentaliteit is er over het algemeen meer die van de ondernemende commerçant en ik denk dat de overheid zich daar ook protectionistischer opstelt.

Viva España,visca Catalunya, Wilfried.

Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: lucky op 26 september 2016, 14:21:31 pm
ga ik voor groenten en fruit eerder naar de dagelijkse lokale groentemarkt dan naar een Mercadona
Niet vergeten dat mercadona veel groenten en fruit ea. produkten van plaatselijke boeren en telers betrekt .
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: pietmeijers op 26 september 2016, 14:33:57 pm
Maar kijk eens rond u, Piet, dat is wel de manier waarop een flink aantal toeristen Spanje bezoekt, HELAAS!
Dat heb ik afgelopen 20 jaar wis en waarachtig gedaan en zal het blijven doen zolang als ik kijken kan.
Weinig plekken in Spanje die ik niet gezien heb, inclusief de plekken die U eerder aanduidde, maar die U vermoedelijk zelf niet gezien heeft, zo mag ik opmaken uit Uw betoog.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: nicolette op 26 september 2016, 15:07:15 pm
het is inderdaad tenenkrommend hoeveel toeristen hier rondlopen en geen flauw idee hebben van de cultuur en pracht van het land.

ik vind het vreselijk om te zien dat ons dorp benissa wordt overgeslagen door toeristen. ze gaan wel naar het strand hoor maar het echte dorp wordt maar door weinigen bezocht. en het is echt mooi. op een pleintje waar ik wel eens een tapa eet zie ik amper mensen, laat staan buitenlanders, in toscane zou zo´n zelfde pleintje afgeladen zijn.

in het dorpje waar ik van het weekend was, morella, lag een folder bij het gemeentehuis over de toekomst van het toerisme. komende week geloof ik is een conferentie om daarover te discusieren. moet je als gemeente grote aantallen toeristen willen gezien bijv het tekort aan water. moet je tegenover toeristen maar verzwijgen dat ze zuinig zouden moeten zijn met water, of wel waarschuwen met gevaar dat ze wegblijven.

ik denk wilfried dat je gelijk hebt dat mensen spanje zien als een soort aldi. maar dat is het natuurlijk echt niet. ik zou zo graag mensen dat willen laten inzien en dan vooral via de maag want ik vind het geweldig hoe de cultuur en gastronomie met elkaar verweven zijn. ik heb een facebook pagina waar ik mn tripjes deel, moet het even bijwerken want ik maak ook veel tripjes in het buitenland. www.facebook.com/qolcostablanca qol staat voor quality of life want dat is het hier zeker!!
admin: als de link hierboven niet mag, haal maar weg hoor
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: pietmeijers op 26 september 2016, 15:10:49 pm
Nicolette, haal nu niet teveel mensen naar het binnenland ........ de echt geïnteresseerden weten het echt te vinden, toch?
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: nicolette op 26 september 2016, 15:12:43 pm
haha dat zegt mn man ook altijd, we houden het gewoon mooi voor onszelf.

Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: pietmeijers op 26 september 2016, 15:14:43 pm
Verstandige man, laat de massa zich maar concentreren met alle nevenverschijnselen van dien.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: lucky op 26 september 2016, 15:17:14 pm
de echt geïnteresseerden weten het echt te vinden, toch?
Helemaal waar !!
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: catalan op 26 september 2016, 15:20:05 pm
Zowat alle kritiek op toeristen die hier te lezen valt, is zonder de geringste twijfel het geval langs de costa's, zowel op het vasteland als op de eilanden.  Spanje is echter véél meer dan die kuststroken.   Ik heb nog zelden of nooit wangedrag meegemaakt in het hinterland.  Integendeel, overal had ik de indruk dat toeristen zich netjes gedragen en met ver- en bewondering het spaanse culturele erfgoed en de sociale levenswijze bewonderen.  Zelfs in de grootsteden langs de costa's zoals Cadiz, Malaga, Alicante en ja, zelfs Barcelona.....
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: George van de Rebelleclub op 26 september 2016, 15:27:35 pm
ik zou zo graag mensen dat willen laten inzien en dan vooral via de maag want ik vind het geweldig hoe de cultuur en gastronomie met elkaar verweven zijn.
Nicolette, ik weet niet of jij je nog de reclame van Transavia kan herinneren van zo'n 15 jaar geleden? Toen begonnen ze net met goedkope vluchten naar Spanje. Je zag daar een vader en zoon paella eten in een restaurant. Pa vraagt en ze zoon "en hoe bevalt de paella?" Waarop zoonlief antwoord "is bijna hetzelfde als Nasi".
Daar kun je volgens mij wel uit opmaken dat heden ten dage, voor de gemiddelde "spanjetoerist" het ontdekken van de spaanse cultuur via de maag niet te doen is.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: roelant op 26 september 2016, 15:29:33 pm
Als je met je gezin een trip boekt vanuit NL om strandvakantie te houden,zou je weer een auto moeten huren om het binnenland te bezoeken wat het een stuk duurder maakt.En voor de meeste kinderen is cultuur en gastronomie niet iets waar ze echt warm voor lopen.Dat wat betreft de jonge gezinnen.
De engelse Malaluf toeristen boeken zo´n week ,vaak met vrij drinken in bepaalde tenten,voor minder dan 300€,vlucht inbegrepen.Dus een paar dagen autohuur zou hun budget verdubbelen;godzijdank doen ze dat dus niet.
Wisten jullie trouwens dat de english in Salou op "studieweek" daar zijn?Jaja,de wonderen zijn de wereld nog niet uit...
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: nicolette op 26 september 2016, 15:58:02 pm
ik denk dat ze wat van de bloemetjes en bijtjes bestuderen en natuurlijk welke soorten bier er zijn in salou en dat ook allemaal nog in de praktijk brengen ook. sommige dingen wil je eigenlijk niet weten
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Mieke op 26 september 2016, 16:10:09 pm
koekoek, hihihhiii,

schatjes, ruim gelijk hebben jullie over Spanje, maar, haal de toeristen, de buitenlanders die hier een woning hebben of huren enz. eens weg???? waar staat Spanje dan nu op dit moment?? ik vind het ook niet prettig om aan de costa's over de koppen te lopen,zeker niet, maar voor de bevolking is het toch misschien ni slecht.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: George van de Rebelleclub op 26 september 2016, 16:54:36 pm
@Mieke??
Schatjes??? Als wij je schatjes zijn, hoe noem je dan je echtgenoot?? Of je kinderen??
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: roelant op 26 september 2016, 17:00:45 pm
Die noemt ze gewoon"Hé",net zoals mijn vrouw mij noemt...;-)

Maar hé kiekeboe:als je nou even goed de berichten leest,kom je misschien tot de conclusie dat het voor de bevolking misschien helemaal niet altijd zo geweldig is om massatoerisme te moeten ondergaan.De winst gaat veelal naar buitenlandse exploitanten.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Wilfried op 26 september 2016, 17:09:01 pm
Weinig plekken in Spanje die ik niet gezien heb, inclusief de plekken die U eerder aanduidde, maar die U vermoedelijk zelf niet gezien heeft, zo mag ik opmaken uit Uw betoog.

Maakt het feit dat ik niet zelf getuige was van de orgie datgene wat ik in dat betoog vertel dan minder waar? Ik denk dat ik mijn tijd op een betere manier kan besteden dan dat ... in dat mooie binnenland misschien. Ik begin alvast in Vic, ergens in november dus Roelant, als ge tijd en goesting hebt om nog eens een pint te gaan pakken ...  ;)

De engelse Malaluf toeristen boeken zo´n week ,vaak met vrij drinken in bepaalde tenten,voor minder dan 300€,vlucht inbegrepen.

Amai en dan valt men hier over de term "ALDI van het mediterrane toerisme".


het is inderdaad tenenkrommend hoeveel toeristen hier rondlopen en geen flauw idee hebben van de cultuur en pracht van het land.

...

ik denk wilfried dat je gelijk hebt dat mensen spanje zien als een soort aldi. maar dat is het natuurlijk echt niet. ik zou zo graag mensen dat willen laten inzien en dan vooral via de maag want ik vind het geweldig hoe de cultuur en gastronomie met elkaar verweven zijn.

Ik ben het roerend met u eens, Nicolette!

Groeten, Wilfried.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: pietmeijers op 26 september 2016, 17:20:07 pm
Zelf iets ervaren doet genuanceerd denken, toch?
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Wilfried op 26 september 2016, 17:23:21 pm
Dat is waar.

Groeten, Wilfried.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: pietmeijers op 26 september 2016, 17:50:26 pm
Een ding is wel duidelijk, HET Spanje bestaat niet. Het is zo divers.

Sommige steden en streken laten het buitennissig gedrag van toeristen (of eigen inwoners) gewoon niet toe.

Ga bijvoorbeeld eens naar Cádiz of Málaga om er maar twee te noemen. Excessen zul je er nauwelijks aantreffen.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Wilfried op 26 september 2016, 19:01:16 pm
Niet vergeten dat mercadona veel groenten en fruit ea. produkten van plaatselijke boeren en telers betrekt .

Ah, dat is fijn om weten maar daar kan ik geen klappeke gaan doen met de marktkramers.

Een ding is wel duidelijk, HET Spanje bestaat niet. Het is zo divers.

Mooi hé!

Quote (selected)
Sommige steden en streken laten het buitennissig gedrag van toeristen (of eigen inwoners) gewoon niet toe.

Ga bijvoorbeeld eens naar Cádiz of Málaga om er maar twee te noemen. Excessen zul je er nauwelijks aantreffen.

En dat is maar goed ook.

Dat heb ik afgelopen 20 jaar wis en waarachtig gedaan en zal het blijven doen zolang als ik kijken kan.

En ik hoop oprecht, uit de grond van mijn hart dat dat nog lang mag blijven duren.

Groeten, Wilfried.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: pietmeijers op 26 september 2016, 20:06:41 pm
Welgemeend dank voor je laatste zin !
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Carimar op 26 september 2016, 23:29:18 pm
Ook namens Carlos  en Marjon  daar je nog heel lang mag genieten van al het moois wat er nog is op deze dwaze en Rara wereld te zien is en dat je toch nog af en toe naar je geliefde Malaga met een bezoek kan vereren.Hoop het zo voor jou en je vrouw jullie hebben zoveel ondersteuning gegeven aan mensen in nood veel mensen weten daat niet.
Respect voor jullie.
Lieve groetjes.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: ES_001 op 26 september 2016, 23:30:05 pm
Uiteindelijk een zeer leeswaardige draad geworden.

Zelf mis ik nog de spaanse toerist in eigen land, de spaanse toerist besteed volgens mij meer als de buitenlandse toerist evenzo de spaanse locale horeca bezoeker die het kan betalen want deze zijn iedere dag te vinden in een horeca gelegenheid omdat het bij hun levenspatroon hoort.

Velen, en dat beseft niet iedere expat, hebben de toeristen niet nodig, ze zullen ze altijd welkom heten maar het is voor hun "bijvangst"
Buitenlanders met een horecagelegenheid mikken daarintegen weer volop op de landgenoot of andere toeristen en zien de spanjaard nog niet eens als bijvangst.

Ruraltoerisme en dan vooral in combinatie met sportactiviteit is en blijft een geweldige groeimarkt waar, zoals ik al vaker heb bepleit heel veel winst te halen is voor iemand die spaans en meerdere andere talen spreekt, sportminded is en kennis heeft van de moderne communicatie vaardigheden en  zich verdiept in de gekozen streek.

Trouwens, veel opgesomde gebeurtenissen zouden net zo goed betrekking kunnen hebben op straten en wijken in Nederland. 
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Carimar op 26 september 2016, 23:49:57 pm
Dit jaar wederom een stijging turiismo rural is booming n de kwaliteit. Word steeds beter veel activiteiten .de Spanjaarden vieren kortere vakanties maar kiezen voor diversitat Rural,stedeñ en cultuur en strandvakanties kortere duur maar wel kwaliteit..
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: sarvam op 27 september 2016, 08:12:57 am
Wij hebben veel Spaanse en Franse gasten en dat bevalt over en weer uitstekend!
En inderdaad meest korte termijn behalve in de zomervakantie.
Nederlanders en dan speciaal de overwinteraars willen vaak voor een dubbeltje op de eerste rang en belanden na eerst bij ons te huren vaak bij onze Duitse concurrenten  ):D [size=78%]die €50,00 per maand goedkoper zijn.[/size]
Weet iemand trouwens hoe die registratie bij het registro de tourismo de Andalucia verloopt?
Wij hebben ons half mei geregistreerd en nog niks gehoord,ze zouden bellen.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Menno V op 27 september 2016, 10:21:31 am
Ben het wel met Wiflried eens, aan de costas komen veel toeristen voor de zon, zee en uitgaan. Het had net zo goed in Tunesie kunnen liggen. Jongeren komen omdat het goedkoop is, men kan uitgaan en het ook mooi weer is (al sinds de jaren 70/80 is Spanje een goedkope bestemming). Veel gezinnen omdat het goedkoop en er mooi weer is. Autos huren, extra hotels in het binnenland boeken om het land te verkennen? Erg kostbaar met een gezin met schoolgaande kinderen= vakantie in het hoogseizoen.
Veel succes om Spaanse cultuur te vinden in sommige plaatsen aan de kust. De meeste mensen willen iets bekend dus gaan naar de Hema of Friet van Piet  ;D
Wij waren recent in het binnenland, 1 week na de vakantieperiode, veel toeristen zie je niet, wat Spanjaarden in Cuenca en Albarracin, maar ook de meeste Spanjaarden gaan naar de kust. Hier vanuit Murcia vooral naar Mar Menor, waar ze vaak een huisje hebben. En als men al naar het binnenland gaat komt men ook niet verder dan het restaurant/ zonder restaurant gaat men al geeneens. Ja er is wat rural toerisme, maar erg beperkt als je ziet hoeveel Spanjaarden er zijn. Ook hier in de sierra kom je amper wanderlaars/ mountainbikers tegen i hhet weekend (in Nederland zou het mutjevol zijn).
De kritiek is dat de buitenlandse toerist niet op zoek is naar 'Spanje' geldt zeker voor een groot deel van de costa gangers, de geinteresseerde vind je in het binnenland en de steden. Maar de Spanjaard gaat meestal geeneens naar het buitenland en is mijn inziens amper geinteresseerd in het buitenland, ook niet in het eten. Bijna geen buitenlandse keukens hier (op een paar slechte Chinezen na)  in een stad ter grote van Den Haag.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Bob op 27 september 2016, 10:30:39 am
Wat je in heel Europa hebt en vooral in steden van Oost Europa maar dus ook in de Spaanse steden is dat doordat vluchten nu zo goedkoop zijn groepen vrijgezellen feestjes gaan houden in die steden en dat is vaak heel destructief toerisme. Mensen die alleen maar dronken willen worden. Vroeger zouden ze in hun eigen land een weekend weg gegaan zijn maar nu kunnen ze een low cost pakken en naar een mooie stad gaan. Maar niet voor de cultuur maar voor het (goedkope) bier. En dat vind ik erg jammer.

Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: nicolette op 27 september 2016, 11:53:04 am
heb in nov en dec aantal vluchten geboekt voor 40 euro retour eindhoven - alicante. echt niet normaal dat soort prijzen
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Bob op 27 september 2016, 11:56:54 am
Met de lage olie prijs hebben veel maatschappijen flink uitgebreid. Er zijn nu teveel vluchten en de concurrentie is enorm en dat drijft de prijs omlaag. Maar er zijn ook heel veel vertragingen vanwege het overvolle luchtruim.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: lucky op 27 september 2016, 14:28:53 pm
Menno schreef Spanjaarden gaan niet naar het buitenland , de welgestelde Spanjaard toch wel .
Als ik zeg dat ik van B. kom dan zegt oa. onze apotheker , veterinair , advocaat en architect oh ja , daar waren we al eens op verlof en allen bezochten ze Brugge en vonden het een prachtige stad .
Onze vet. gaat in nov. 2 weken op cruise (vertrek vanuit N.Y.) om hun 10 jarig huwelijk te vieren .
Vele (gewone) gepensioneerden gaan naar Duitsland om kinderen en kleinkinderen op te zoeken die daar bleven wonen nadat pa en ma weer naar Spanje vertrokken met pa zijn pensionering , idem met Frankrijk .
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Wilfried op 27 september 2016, 14:59:00 pm
Zelf mis ik nog de spaanse toerist in eigen land, de spaanse toerist besteed volgens mij meer als de buitenlandse toerist evenzo de spaanse locale horeca bezoeker die het kan betalen want deze zijn iedere dag te vinden in een horeca gelegenheid omdat het bij hun levenspatroon hoort.

Velen, en dat beseft niet iedere expat, hebben de toeristen niet nodig, ze zullen ze altijd welkom heten maar het is voor hun "bijvangst"
Buitenlanders met een horecagelegenheid mikken daarintegen weer volop op de landgenoot of andere toeristen en zien de spanjaard nog niet eens als bijvangst.

Carlo, ik sta wel eens meer te kijken van uw heldere kijk op de zaken en dit is weer een staaltje van hoe men en onderwerp vanuit een ander perspectief kan bekijken en het zo een andere wending kan geven, Knap. Geeft ook weer aan hoe egocentrisch wij noorderlingen denken: toerisme in Spanje, oh, dan gaat het over ons ... Mooi niet dus  ::)!

Als ik uw gedachtegang laat bezinken dan zie ik hier twee aparte circuits, de guiris en hun reeds besproken vakantiegedrag van maximaal consumeren en minimaal betalen en dat van de  de Spaanse toerist die - dat zie ik hier althans - een beetje verder landinwaarts op restaurant gaat, waar het wel ietsje duurder is maar kwalitatief pakken beter en met zicht op de beboste heuvels en op de velden en waar de wijn nog in een poron op tafel komt ... en waar op het einde de autochtone uitbater ook beter van wordt.

... die €50,00 per maand goedkoper zijn.

Erg hé. Ik ga Piet alsnog gelijk moeten geven, Spanje is niet de Aldi van het mediterrane toerisme, het is "onze" mentaliteit, die is van den Aldi!

heb in nov en dec aantal vluchten geboekt voor 40 euro retour eindhoven - alicante. echt niet normaal dat soort prijzen

Hier doe ikzelf ook aan mee, nov, retour Eindhoven Girona, voor twee, 50 Euro, de parking in Eindhoven kost meer.
Oh, nu zie ik het, de 50 Euro die ze bij Sarvam uitsparen daar kopen ze dus hun vliegtickets mee.

Groeten, Wilfried.Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: catalan op 27 september 2016, 18:29:08 pm
Eén ding heb ik, vooral de jongste jaren (de wijsheid komt dan toch met de jaren..... ;-) ), namelijk dat wanneer men zich een mening vormt, het grootste gevaar erin bestaat dat men al te gauw veralgemeent, vooral als het over de medemens gaat.  Alhoewel ik mij er toch nog te vaak aan bezondig.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: ES_001 op 27 september 2016, 23:55:31 pm
Wilfried,

door het ontbreken van spanjaarden op dit forum (zou gestimuleert moeten worden om ze aan het schrijven te krijgen met taalgebrek en al)) probeer ik vaak te lezen vanuit spaans oogpunt en dan stoor ik me wel eens en soms probeer ik dan wat aan te geven, maar dat blijkt niet eenvoudig.

Zaken als politiek, eten en drinken, familiezaken, zaken doen en nog veel meer wordt heel anders beleefd en ervaren als bij "ons" (de PP gaf ons een kerstpakket met ham en alles en de psoe niet meer)
Ik bemerk dat op dit forum alles vanuit noordelijk perspectief wordt bezien (ook wel verklaarbaar natuurlijk) maar de historie van spanje dat in sneltreinvaart zich heeft ontwikkelt de laatste pakweg 35 jaar is niet uit te wissen in diezelfde 35 jaar.

Veel word door vooral de oudere generatie spanjaarden nog beleefd naar de waarden van vroeger en dat is voor "ons" vaak onbegrijpbaar omdat wij toch echt wel de meest liberale samenleving hebben ervaren in vele opzichten.

Ik zou graag het begrip voor de ouwe spanjaard en zijn denkwijze hier op het spanjeforum vaker terugzien want denk dat alleen dan de noorderling spanje en zijn bewoners beter zou begrijpen.
Spanje beweegt zich op vele vlakken richting de waarden van de noordelijke landen en het zal echt geen generaties meer duren dat we elkaar op alle vlakken volledig als gelijke gaan zien, maar we moeten nog even geduld hebben en op andere vlakken zal er spijt zijn achteraf gezien.

Voor mij na meer als dertig jaar in Andalucia is de conclusie nu wel dat ik me in het achterland gelukkiger voel, de wijn beter smaakt, het vlees van verre te ruiken is en de vrijheid onbetaalbaar is.

Turista vuelve a casa,
Ik zou zeggen,
Turista descubre España !
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Jos van A. op 28 september 2016, 00:42:20 am

door het ontbreken van spanjaarden op dit forum (zou gestimuleert moeten worden om ze aan het schrijven te krijgen met taalgebrek en al))

Er zitten misschien hele of halve Spanjaarden op dit forum die weten dat je spanjaard met een hoofdletter schrijft, en dat gestimuleert met een d  wordt geschreven. ;) :))
Sorry, kort lontje (eigen aan de familie). Mijn dochter wordt zelfs "Spaanse furie" genoemd op haar werk.


Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: pietmeijers op 28 september 2016, 00:52:46 am
Ondanks de smileys toch een lullige opmerking.  ):D
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: ES_001 op 28 september 2016, 00:56:31 am
Ongetwijfeld Jose, maar zijn er ook nederlanders en belgen die weten dat het gros van de oudere spanjaarden waarvan velen in de noordelijke landen hebben gewoond en gewerkt nauwelijks kunnen schrijven en zich daar erg voor schamen en voor wie een correctie op dit gebied reden is om niet deel te nemen op een forum ?


Waarom heb je dat van "kort lontje er later aan toegevoegd?
Het laat mij denken dat je mijn eerdere berichten niet begrepen hebt !?


Ik ga mij trouwens niet excuseren voor mijn taalfouten, maar wil wel nogmaals aangeven dat ik al heel lang uit nederland weg ben en ik schrijf nederlands alleen op deze forums en soms een beetje op fb.
Ik weet dat ik het beter zou kunnen door het weer wat op te pakken , maar ik vindt andere zaken belangrijker, dus ik schrijf d of dt waar ik het leuk vind uitzien haha.
Ik lees wel mijn berichten na plaatsen even terug en verander wat typefouten om het enigszins leesbaar te maken.


Wie weet zou mijn dochter je moeder erop hebben aangesproken  ;)
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: pietmeijers op 28 september 2016, 01:04:21 am
Ooit werd er op het forum over taalfouten het volgende geschreven:

De drijfveer hier is dat iedereen kan posten zonder zich in zijn hemd gezet te voelen.

Aan ons allen is het om daar vorm en inhoud aan te geven.


Dus geen gezever over taalfouten etc.

Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Jos van A. op 28 september 2016, 01:46:40 am
Dat "kort lontje" heb ik er nog aan toegevoegd voor ik de reactie van Piet had gelezen. Mijn laatste les Nederlands heb ik ook 45 jaar geleden gekregen.
Op mijn werk was de voertaal Engels en Spaans. Ik kon het effe niet hebben dat je het over taalgebrek van de Spanjaarden had. Dat had me geraakt. Daarom dat ik een ongepaste weerwraak nam, waarvoor mijn diepste excuses.

Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: ES_001 op 28 september 2016, 02:15:40 am
Pasar pagina  :)
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: pietmeijers op 28 september 2016, 09:16:08 am
Op mijn werk was de voertaal Engels en Spaans. Ik kon het effe niet hebben dat je het over taalgebrek van de Spanjaarden had. Dat had me geraakt. Daarom dat ik een ongepaste weerwraak nam, waarvoor mijn diepste excuses.

Nou Jos, Gij hebt uw lessen Nederlands goed geleerd !

Voor als je er nog zin in hebt :

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdletter_in_de_Nederlandse_spelling
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Menno V op 28 september 2016, 10:19:37 am
Ik weet niet wanneer een Spanjaard een oude Spanjaard is/ wordt. Begrip kan ik nog wel opbrengen, goedkeuring is iets anders. Dit geldt voor zaken als stierenvechten en bv Franco. Ik weet nog dat ik in het mausoleum was lang geleden (ligt Franco er nog?) en dat er vele Spanjaarden vol lof spraken over Franco. Dat was 30 jaar geleden en dat zal nu de oudere generatie zijn.
Spanje is een prettig land om te wonen, althans zo ervaar ik het, ook als familie. De omgangsvormen zijn hier prettig (misschien als je in Madrid woont is het anders), maar in vergelijking met een even grote stad in Nederland is men relaxed, rustig. Spannjaarden hebben wel wat andere waarden, maar ook hier zijn er aardige (vrienden) en onaardige mensen net als in Nederland.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Bob op 28 september 2016, 10:19:50 am
Carlo, ik lees al je berichten graag en mis ze als je een tijdje niet post. Je bent één van de grote Spanje kenners. Ik denk dat jou Spanje iets anders is als mijn Spanje of het Spanje van andere posters. Althans, de referentiekaders. En ik denk dat het overgrote deel van de buitenlanders hier geen interesse hebben in de achtergronden en cultuur van Spanje. Maar men oordeelt wel heel snel terwijl ze vaak geen idee hebben.

Het toerisme brengt, hoe je het went of keert veel geld en banen naar Spanje. Ik denk dat de meeste zich wel goed gedragen maar het is altijd de minderheid die het verpest. Maar dat gebeurd in andere landen ook.

Mijn vrouw verteld me hoe ze vroeger na school met haar vriendinnen naar een bepaald strand ging. Nu is dat strand door de toeristen ontdekt en zogenaamd hip. Nu moet je betalen om er te komen en zie je vooral mensen die zichzelf graag laten zien. Belachelijk natuurlijk maar dat is een van de consequenties van het toerisme. Maar ik zou me Spanje ook niet voor kunnen stellen zonder toerisme. We verdienen er vrijwel allemaal aan.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: rix legene granada op 28 september 2016, 12:02:49 pm
Zonder mij te willen identificeren met de massa-toerist wil ik toch een liberale lans breken voor de sol y playa bezoeker. Het getuigt van een vevelend soort snobisme (mij ook niet vreemd) om de tweeweken-bezoeker te verwijten dat die geen belangstelling heeft voor cultuur, taal, natuur en al dat andere moois dat slechts een kleine elite (die graag even massaal samenklontert aan de Costa Brava overigens, ook niet het meest pure Spanje)) weet te genieten.

Het recht van mensen om zich tweee weken te laven aan zon en zand zonder zich te bekreunen om cultuur is diep verankerd in het verschijnsel vakantie. Sommigen willen een kerk en een kasteel anderen een borrel en kuil in het zand.
Daar is niets mis mee en zich afzetten tegen bezoekers uit het buitenland en zelf de urbanizaciones van de costa volmaken heeft iets onaangenaams: "ik ben hier resident en begrijp deze wereld, jullie zijn slechts bezoekers en zien het licht niet schijnen." ik heb daar moeite mee.

overigens, Wilfried, Uw proza is néctar en ambrozijn voor me. Prachtig.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Wilfried op 28 september 2016, 14:53:28 pm
Turista descubre España !

Maar ook weer niet té massal, zo heb ik begrepen  ;).

Carlo, ik lees al je berichten graag en mis ze als je een tijdje niet post.

Gij niet alleen, Bob en zo zijn er nog wel een paar bv. el Burro om er maar één te noemen. Reden te meer om andere kenners met een klare kijk hier op het forum te koesteren.

Je bent één van de grote Spanje kenners. Ik denk dat jou Spanje iets anders is als mijn Spanje of het Spanje van andere posters.
Dat heeft volgens mij heel veel te maken met de mate waarin men is gevorderd in "Turista descubre España !" en Carlo is bij de koplopers, op de voet gevolgd door kleppers als Roelant en Piet en nog wel enkele anderen. Ik hoop dat ik ook in die richting mag evolueren.

@ Rix, volgens mij wilde men in deze draad niet elitair of snobistisch overkomen tegenover bepaalde toeristen maar wel een onderscheid maken tussen de verschillende vormen om eens te bespreken waaraan sommige Spanjaarden zich aan zouden kunnen storen. Dat neemt niet weg dat ik bepaalde vormen van toerisme en een bepaalde houding t.o.v. culturen toch wel nobeler vind dan andere.

In de laatste decennia heb ik wat in Azië rond gereisd. Ik vond het raar hoe de mensen er naar het toilet gingen en hoe ze zich na het toiletbezoek reinigden, ook hun varianten op het gebruik van een zakdoek was met momenten zelfs vies, zo vond ik ... tot ik die klik maakte dat wat die mensen doen niet raar is maar onze gewoonten zijn raar! Die klik heb ik ervaren als dé stap die ik heb gemaakt van toerist naar reiziger en ik voelde mij op slag rijker, ik had een compleet andere bril opgezet - het zal deze geweest  O0 zijn - en ja, ik voelde mij wel een beetje verheven tegenover diegenen die de klik nog niet waren tegen gekomen. Die houding t.o.v. het nieuw te ontdekken die wil ik blijven aannemen, niet die van bezoeker aan een dierentuin maar meer die van een David Attenborough in de wildernis. (Pfff, amai mijn sokken, dat heb ik weer geweldig geformuleerd maar ik ga het toch zo laten staan  ???)

overigens, Wilfried, Uw proza is néctar en ambrozijn voor me. Prachtig.

Ja, nu gij het zegt, het lijkt soms wel proza. Soms lijk ik mezelf wel te overtreffen  8)  ;).


Groeten, Wilfried.Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: lucky op 28 september 2016, 14:57:44 pm
Ja ....wat kan die man het toch mooi verwoorden !
Zalig om de berichtjes te lezen .
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Carimar op 28 september 2016, 19:55:06 pm
Zeker leuk dit soort gedichtjes.
Maar ik vind het minder leuk dat er op de taalfouten word gelet ik schrijf ook al 40 jaar bijna geen Nederlands meer.
Spreek 6 talen en ik voel me daar heel rijk mee goed kunnen communiceren met mensen.
Maar schrijven is niet mijn sterkste kant en dan krijg je nog commentaar op bedankt Jos!!!!!.
Het ontneemt mijn lust weer om te reageren stop daar nu eens mee dacht dat we in het verleden er al genoeg over geschreven was en verzocht hiermee te stoppen.
Fijne avond Jos denk er maar over na dat je sommige mensen waaronder ik ervan weerhouden om te schrijven.
Marjon
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: pietmeijers op 28 september 2016, 20:04:01 pm
Maar ik vind het minder leuk dat er op de taalfouten word gelet ik schrijf ook al 40 jaar bijna geen Nederlands meer.
Spreek 6 talen en ik voel me daar heel rijk mee goed kunnen communiceren met mensen.
Maar schrijven is niet mijn sterkste kant en dan krijg je nog commentaar op bedankt Jos!!!!!.
Het ontneemt mijn lust weer om te reageren stop daar nu eens mee dacht dat we in het verleden er al genoeg over geschreven was en verzocht hiermee te stoppen.
Fijne avond Jos denk er maar over na dat je sommige mensen waaronder ik ervan weerhouden om te schrijven.
Marjon

Marjon,

Trek je niets aan van de vervelende opmerkingen die eerder gemaakt werden.

Je hebt gelezen dat ook ik mij er groen aan geërgerd heb.

Blijf alsjeblieft plaatsen ook al zitten er fouten in. Wat je wil uitdrukken is meer dan duidelijk.

En laat de taalpuristen een eigen draadje of forum openen.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Carimar op 28 september 2016, 21:48:54 pm
Mucho gracias Piet.
Ik ga in de toekomst meer posten en laat me niet meer beïnvloeden door de perfecte mens.
Zou helpen wanneer het mogelijk is maar mijn situatie is zo anders hier dat ik met bepaalde vragen geen oplossing weet.
Gehuwd met een Spanjaard 32 jaar werkzaam hier nu helaas afgekeurd maar heb  hier heel veel Nederlanders  Belgen Duitsers Zwitsers en Franse bijgestaan bij arts en ziekenhuis bezoeken gestors noem maar op .
Maar veel vragen komen van personen die hier en in Nederland wonen dat zijn andere situaties zoals vragen over uitkeringen Uwv en afgekeurd in Nederland daar heb ik niet genoeg kennis van wel hier in Spanje hoe het werkt en dan ook weer in Catalonië. Buiten Catalonië zijn er weer andere regels en wanneer je het niet echt weet  is het beter om niet te antwoorden.
Slechte adviezen heeft niemand iets aan eerst zeker weten en dan antwoorden het forum is al vervuild met veel onzin en niemand word daar beter van.
Zo ik heb gesproken punto.....
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: catalan op 28 september 2016, 21:56:30 pm
Wijze woorden, Marjon.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Jos van A. op 29 september 2016, 00:04:51 am
Zeker leuk dit soort gedichtjes.
Maar ik vind het minder leuk dat er op de taalfouten word gelet ik schrijf ook al 40 jaar bijna geen Nederlands meer.
Spreek 6 talen en ik voel me daar heel rijk mee goed kunnen communiceren met mensen.
Maar schrijven is niet mijn sterkste kant en dan krijg je nog commentaar op bedankt Jos!!!!!.
Het ontneemt mijn lust weer om te reageren stop daar nu eens mee dacht dat we in het verleden er al genoeg over geschreven was en verzocht hiermee te stoppen.
Fijne avond Jos denk er maar over na dat je sommige mensen waaronder ik ervan weerhouden om te schrijven.
Marjon
Toch wel raar dat jij je persoonlijk aangesproken voelt op een antwoord dat ik aan Carlo heb gegeven, en dat is al uitgeklaard. Had je mijn waarom in de verdere uitleg gelezen, dan had je wel beter geweten.
Proficiat met je 6 talen. Ik moet het voorlopig met 5,5 talen stellen. Die 0,5 staat voor mijn Duits schrijven.
Maar ik ga je zeer waarschijnlijk bijbenen. Vanaf volgende week begin ik aan een cursus Zweeds voor Spaanstaligen.
Voor mij mag je gerust taal-en spellingsfouten maken. Je mag zelfs dyslectisch schrijven, dan geraak ik er ook nog wijs uit. Ikzelf heb een rare afwijking waardoor ik even goed links, rechts en in spiegelschrift kan schrijven. Nog sterker, ik schrijf simultaan normaal met mijn rechterhand en in spiegelschrift met mijn linkerhand. 't Moet dan wel dezelfde tekst zijn voor beide handen want voor het simultaan schrijven van verschillende teksten ben ik nog niet gek genoeg.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: elsvr op 29 september 2016, 07:32:19 am
Wie biedt meer? ):D
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: lucky op 29 september 2016, 08:49:59 am
Ooooh, nu kan ik niet mee dingen naar de hesp .... ;D   :D    ;)
Hier speken we maar 3 talen , brabbelen een beetje Spaans
en gebruiken de oude Vlaamse gebarentaal , correct schrijven kan ik geen enkele taal  ???   :-[   :-\ 
Maar het houd me niet tegen om hier te posten en in het gewone leven trek ik toch mijn plan en ben zelfs een beetje gelukkig en tevreden  O0
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: nieuwenoord op 29 september 2016, 09:16:58 am
Ik zeg maar zo, ik zeg maar even niks :o
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: George van de Rebelleclub op 29 september 2016, 10:07:16 am
Wat jammer dat deze, in beginsel erg interessanta draad uitmond in gehakketak op taalfouten  :-X
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: pietmeijers op 29 september 2016, 10:21:56 am
Dat neemt niet weg dat ik bepaalde vormen van toerisme en een bepaalde houding t.o.v. culturen toch wel nobeler vind dan andere.

Wilfried,

Zoals ......
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Jos van A. op 29 september 2016, 10:53:52 am
Gisteren een ernstige woordenwisseling gehad met 2 verkopers van alarmsystemen. Ze zegden dat alle buitenlanders rijke profiteurs zijn die met de Spaanse rijkdommen gaan lopen, en dat de buitenlanders de baas willen spelen in Spanje. Die discussie kwam er nadat ik ze verzocht had om het gebouw te verlaten.
Ze beweerden dat de gangen van een privé appartementsgebouw publiek Spaans bezit zijn en dat iedereen daar vrij mag rondlopen. Ze dreigden zelfs om de GC te bellen. Ik heb gezegd "doe maar, anders doe ik het wel" en toen dropen ze af.


Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: rix legene granada op 29 september 2016, 11:01:01 am
ook in Spanje bijt men doorgaans niet de hand die te eten geeft en ook hier komt het vreten voor de moraal. waar het toerisme een hoofdbron van inkomsten is zal men de verdraagzaamheid oprekken tot net over de grens. Gelukkig beperken de uitwassen zich min of meer tot een seizoen en geografisch gezien een beperkte ruimte.

Ik snap wat je bedoelt, Wilfried, het gaat niet om onze eigen voorkeuren maar om het om het recht van bezoekers om zich in een cocon van zon en zand te wikkelen en de boel de boel te laten. Als daarbij de alcohol vloeit zonder misdragingen, soit. daarbij past ons residenten een terughoudende en tolerante houding, zoals ook de meeste Spanjaarden die - schouderophalend en hoofdschuddend - zich hebben eigen gemaakt.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Texas op 29 september 2016, 11:52:46 am
Wat jammer dat deze, in beginsel erg interessanta draad uitmond in gehakketak op taalfouten  :-X

Yip, diverse topics totaal off-topic en vaak door mensen die piepen als het off-topic gaat.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: MalagaHenk op 29 september 2016, 12:20:56 pm
Ja, jamer dad deze topic weer verzant in spelvouten. Ik vint het nog steets interesand, hoe snel een onderwerp kan versanden in perzoonlijke aanfallen op een colega pozter.

Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: sarvam op 29 september 2016, 13:40:25 pm
Alvorens ik Rix voordraag voor een eredoctoraat aan de volksuniversiteit van Mojacar wil ik nog even terug komen op wat ik bedoel met massa toerist.
De massatoerist beweegt zich massaal door musea als ware men bij de Ikea en bevolkt al twitterend de grachtengordel,Granada,Machu Pichu,Rome en zo nog wat erfgoed om het te veranderen in een pretpark.
Van mij mag het allemaal maar ik ben blij dat ik b.v.het Alhambra nog in de jaren 70 gezien heb en mijn reizen gedaan heb toen de gekte nog niet was uitgebroken.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: sarvam op 29 september 2016, 14:07:47 pm
Wie biedt meer?

Ik kan met één hand klaarkomen.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: lucky op 29 september 2016, 14:11:08 pm
Sarvam , foei dat vertel je toch niet op een forum als dit  ;D ^-^
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: nicolette op 29 september 2016, 14:20:42 pm
haha ik ben dus gewoon een vervelende snob dat ik niet heel veel op heb met sol/playa toeristen.

ik merk trouwens wel dat het makkelijker is om meer in het land te verdiepen door de kinderen. dochter is natuurliefhebber en heeft ons al heel wat mooie plekken laten zien om te wandelen.
zoon is gek op geschiedenis en weet van elke plek waar we komen wel te vertellen wat de achtergrond is
en ik ben lekkerbek dus de combi met een fijne lunch is vaak gemaakt.
ik vrees dat ik zonder de kinderen toch beetje aan de oppervlakte was blijven hangen en niet zoveel geweten/gezien had van het land
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Jos van A. op 29 september 2016, 15:09:28 pm
Ik kan met één hand klaarkomen.
Terwijl je het proza van Wilfried leest ?
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Menno V op 29 september 2016, 16:03:31 pm
Alvorens ik Rix voordraag voor een eredoctoraat aan de volksuniversiteit van Mojacar wil ik nog even terug komen op wat ik bedoel met massa toerist.
De massatoerist beweegt zich massaal door musea als ware men bij de Ikea en bevolkt al twitterend de grachtengordel,Granada,Machu Pichu,Rome en zo nog wat erfgoed om het te veranderen in een pretpark.
Van mij mag het allemaal maar ik ben blij dat ik b.v.het Alhambra nog in de jaren 70 gezien heb en mijn reizen gedaan heb toen de gekte nog niet was uitgebroken.

Wij waren in Granada in November en het Alahambra was niet veel drukker dan 30 jaar geleden. Wel was het opgeknapt. Ook ik ben blij dat ik op sommige plaatsen al geweest ben, Machu Pichu ten tijde van het Lichtend Pad, erg stil, Egypte was ook stil toen wij er waren, en ik denk nu ook rustig. Het is waar dat er meer plaatsen druk zijn geworden, Myanmar/Birma is opengegaan, ik was er ten tijde van de generaals, erg weinig toeristen.
Als ik naar Spanje kijk en het vergelijk met 20 /30 jaar terug dan zijn sommige plaatsen druk geworden, zoals Toledo. Plaatsen zonder toeristen hebben ze nu ook zoals Caceres, Segovia, Avila en ga maar door. Niet overspoeld maar er komen buitenlandse en ook Spaanse toeristen. Voordeel iis dat er meer hotels zijn en ook restaurants.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Wilfried op 29 september 2016, 18:07:11 pm
Wilfried,
Zoals ......
Te beginnen met een oprecht interesse tonen in de samenleving waar men op bezoek is en zich gedragen naar de normen van die samenleving, ter illustratie, in Pakistan liep ik zoals elke Pakistaan in Salwar Kameez en enkel al dat gebaar opende vele deuren, zelfs die van erg conservatieve Pashtun. Ge zijt bij iemand op bezoek, hé, gedraag u daar dan ook naar.

Gooi een egocentrische houding overboord, ga er niet van uit dat wij goed bezig zijn en dat onze normen universeel en de enige goede zijn. Ik gaf al het voorbeeld van het toiletbezoek: wij verspillen per boodschap 10 liter kwalitatief hoogstaand drinkwater, bezoedelen die met chemicaliën uit wc-blokjes, detergenten en desinfectantia waarop we er ook nog eens een prop chloor-gebleekt toiletpapier achteraan smijten of erger een vochtige tissue en dan gaat dat hele gebeuren door een aparte riolering naar een waterzuivering, in Nepal bv. stapt ge binnen in een hutje op palen, uit vloer ontbreekt een plank en in de hoek ligt een hoopje dennennaalden en staat een fles met water ...  hurken, door de ontbrekende plank mikken, reinigen met de linkerhand en een geut water en daarna de uitdraai afdekken met een laagje dennennaalden, dit wordt daarna gecomposteerd. Ik laat het aan de lezer om uit te zoeken welke de meest duurzame methode is. Zo kan ik nog een hele boom opzetten over het toiletbezoek in diverse, meestal rurale gebieden in Azie maar ook boeren en mondgeluiden tijdens het eten, eten met stokjes en met de handen, eten, zittend op de grond of op een tafel, tafeletiquette, ingredienten zoals insecten, rat, hond, vleermuis, slang, ....  Ik had telkens eigen vervoer mee en ging off the beaten track ... tot er soms letterlijk geen track meer over bleef en ik weken lang geen mogelijkheid had om verbaal te communiceren .. zichzelf meermaals tegenkomen aan de grens van het eigen kunnen en dan opeens overvallen worden door het meest ultieme gevoel van vrijheid dat ik ooit heb meegemaakt. In dergelijke situaties zijt ge zo kwetsbaar, zo klein en zo afhankelijk van de hulp van de plaatselijke bevolking dat ge u wel anders moét opstellen en dan gaat ge veeel relativeren .... een verrijking! En dan ga ik één der groten op dit forum citeren  ;)
Zelf iets ervaren doet genuanceerd denken, toch?Gisteren een ernstige woordenwisseling gehad met 2 verkopers van alarmsystemen. Ze zegden dat alle buitenlanders rijke profiteurs zijn die met de Spaanse rijkdommen gaan lopen, en dat de buitenlanders de baas willen spelen in Spanje.

Zo nu en dan komt het er wel uit wat bij sommigen diep vanbinnen zit.

... ik ben blij dat ik b.v.het Alhambra nog in de jaren 70 gezien heb en mijn reizen gedaan heb toen de gekte nog niet was uitgebroken.

Awel, die gedachtegang heeft mij doen besluiten om in de voorbije decennia stukjes van Azië te verkennen want Azië stond op het punt om te boomen, te veranderen, de eerste Mc Donnalds doken al op in Delhi.

Het is waar dat er meer plaatsen druk zijn geworden, Myanmar/Birma is opengegaan, ik was er ten tijde van de generaals, erg weinig toeristen.

chançard  ;)!

Groeten, Wilfried.

Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: catalan op 29 september 2016, 18:51:58 pm
Tja, niet iedereen kan naar Azië of Afrika reizen, om duizend-en-een redenen.  Voor velen zijn de spaanse costa's of een of ander exotisch strand of all-inclusieve hotel, het hoogst haalbare.  Het weze hen gegund. Alhoewel het ab-so-luut niet mijn ding is.  Meer zelfs, als ik aan Spanje denk, ban ik ahw de diverse costa's uit mijn "toeristisch geheugen"
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: pietmeijers op 29 september 2016, 18:58:19 pm
Wilfried, Mijn veaag sloeg op Spanje, niets anders.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Wilfried op 30 september 2016, 21:41:09 pm
Uiteraard, op een Spanjeforum ...

Hier ging het dus over:
Dat neemt niet weg dat ik bepaalde vormen van toerisme en een bepaalde houding t.o.v. culturen toch wel nobeler vind dan andere.

Wilfried,

Zoals ......

... Mijn veaag sloeg op Spanje, niets anders.

Op de rooster gelegd door de grootmeester himself maar OK, ik doe een poging.

Aan mezelf heb ik gemerkt dat ik een volgende evolutie doormaak: vakantieganger --> toerist --> reiziger --> ?? hoe verder in die evolutie hoe nobeler ik het gebeuren ervaar.
Reiziger wordt ge niet door gepakt en gezakt op een vliegtuig te stappen maar het is een proces dat zich voordoet tussen uw twee oren en ter hoogte van uwe tikker, gevoed door zintuiglijke prikkels en waarbij een zo ruim mogelijke geest en een zo gering mogelijk egocentrisme erg bevorderlijk zijn.

De vakantieganger
Begeeft zich naar een bepaalde locatie met als doel vermaak of rust of iets anders, zonder voor het overige geïnteresseerd te zijn in de omgeving, de plaatselijke gebruiken, de achtergrond, .... De prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. De vakantieganger betaalt voor een week feesten en krijgt een week feesten, betaalt voor een week relaxen in een all-inclusive en krijgt een week zalig niks doen, betaalt voor een paar dagen achtbaan in Salou, krijgt achtbaan in Salou. Een beetje zoals in de Aldi, ik betaal voor een saucisse en ik krijg een saucisse en het kan mij weinig schelen hoe de Aldi is ontstaan, hoe de werkomstandigheden zijn en of de Aldi morgen haar deuren sluit. Op zich niks mis mee, in het beste geval is het gewoon eerlijke handel.

De toerist
doet al eens mee aan een excursie, wil wat van de couleur locale opsnuiven, bezoekt toeristische bezienswaardigheden, musea ook en proeft wat van de plaatselijke keuken. Al bij al begeeft de toerist zich nog altijd binnen het decor, de façade die door diverse toerismebureaus wordt opgetrokken, een enkeling die ook al eens nieuwsgierig is naar wat er zich achter die façade afspeelt. Ook hier is niks mis mee, mensen worden er vrolijk van en de toeristische sector bloeit.

De reiziger
Wil het decor ook wel een kans geven maar gaat toch vooral actief op zoek naar wat er zich achter dat decor afspeelt, gij gaf al een voorbeeld: turismo rural.
De reiziger wil het niet enkel vanop een afstandje gezien hebben, hij wil het beleefd hebben er deel van uitmaken, streven naar het moment dat het onder de huid kruipt en hij als het ware een alter ego wordt van zichzelf. Als de juiste omstandigheden zich voordoen blijft een reiziger in dat alter ego en keert niet weer naar huis en zo ontstaan soms expats en residenten. Wie wel weerkeert merkt dat "thuis" een beetje een vreemde wereld is geworden waar men zich weer aan moet aanpassen.

En ik voor wat Spanje betreft?
Ik denk dat ik stilaan op het punt sta om een stapje verder te zetten dan die van toerist. Het forum helpt om dat te vergemakkelijken, goede info van mensen die vaak het stadium "reiziger" al voorbij zijn, diverse meningen en standpunten, heel leerrijk vind ik.
Ter illustratie
Deze draad ben ik gestart om te weten waarom de slogan-schrijver boos is op mensen zoals wij, dat houdt mij bezig.
Merk op dat ik de draad "komt het nog goed met Spanje" aandachtig heb gelezen en samengevat want dat raakt mij.
Het politieke gebeuren in Spanje is nog te zeer een ingewikkeld kluwen, inmiddels kan ik op bepaalde namen wel al een gezicht plakken en ze aan een politieke partij linken. Hier helpt het forum ook weer om daar stilaan meer zicht op te krijgen.
Ik ben achter het decor wat aan het aftasten dus.

Groeten, Wilfried die uw spelfout gerust door de vingers wil zien
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: pietmeijers op 30 september 2016, 21:49:35 pm
Wilfried, wil je je even gewoon gaan gedragen, je begrijpt wel wat ik bedoel. Graag.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: rix legene granada op 30 september 2016, 22:24:01 pm
Je oplopende schaal, Wilfried, hoe interessant en intelligent ook, blijft buiten het simpele gegeven dat de meeste Spanjaarden zelf ook toeristen in eigen land zijn, net als buitenlanders.
Hoe gaarne ik ook mee zou drijven met de opwaardering van "toeristen" in welke schaal ook maar, het blijft aan me knagen dat, wat we in onze residentie als beneden onze waardigheid en ordinair beschouwen, in de samenleving waar we vandaan komen nooit zouden durven veroordelen, althans niet hardop, nl. dat sommige eh...minder welopgevoede klassen beter thuis kunnen blijven omdat we ons storen aan hun gedrag.

Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: sarvam op 02 oktober 2016, 10:20:58 am
Massatoerisme in Amsterdam.
http://www.volkskrant.nl/binnenland/politie-slaat-alarm-overvol-amsterdam-kan-gevaar-zijn~a4387605/
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Wilfried op 02 oktober 2016, 12:16:44 pm
Heb ik mij misdragen, Piet?
Eigenlijk weet ik niet wat gij bedoelt maar allez, vooruit, nog een poging maar dan is het goed geweest, de draad is stilaan uitgesponnen.

Zoals ik al schreef hangt veel van de eigen ingesteldheid af maar volgende vormen van toerisme lijken mij een goede basis om wat meer te ontdekken dan wat de massatoerist beleeft. Een voordeel van het zich (kunnen) verwijderen uit het massatoerisme is dat men makkelijker mensen ontmoet die u nog beschouwen als een reizend medemens en niet als een wandelende portemonnee.

Backpacken vind ik een goede basis, niets is op voorhand voorzien of vastgelegd, vervoer, accommodatie en activiteiten moet men zelf ter plaatse organiseren waardoor  contact met locals vanzelfsprekend is. Men is zeer flexibel en kan de reis snel een andere wending geven. Mijn ervaring is dat backpackers ook makkelijk informatie aan elkaar doorgeven. Nadeel: men is afhankelijk van het openbaar vervoer en dikwijls komt men dan weer niet veel verder dan de massatoerist.

De fietstoerist, die heeft dan weer wél het  voordeel zich onafhankelijk van het openbaar vervoer te kunnen verplaatsen en reist aan een snelheid waarop men nog door mensen aangesproken kan worden en waarop men makkelijker interessante zaken ontdekt.

Eco-/natuurtoerist. Deze vorm van toerisme kan gaan van gewoon genieten van de natuur via bijleren van plaatselijke milieugroeperingen tot zelf meewerken aan beheerprojecten. Een voorbeeld: onlangs nog iemand ontmoet, werkzaam bij natuurpunt, gespecialiseerd in insecten en vooral solitaire bijen die  zijn lange vakantie ging opofferen om mee te werken aan een project in Portugal. Ik ben zelf imker en op deze manier ben ik met deze man in contact gekomen.

Plattelandstoerisme. Dit is breed, men kan er op hotel gaan en afstand bewaren, men kan er ook voor kiezen om zo veel mogelijk betrokken te worden.  Opnieuw een voorbeeld: enkele ex-collega’s gaan al tientallen jaren helpen met de druivenpluk en zijn inmiddels zowat kind aan huis bij Louis Casters, ja, in Frankrijk maar iets gelijkaardig kan ook in Spanje.

Sociaal engagement. En nog eens een voorbeeld: als jonge 20er heeft een vriendin die voor maatschappelijk assistente studeerde een vakantie opgeofferd om vrijwillig een hand toe te steken bij SKF  (Sozialdienst katholischer Frauen)in Köln maar dat kan momenteel even goed in Malaga. Ik hoor van u dat gaarkeukens in Malaga handen te kort komen. Mouwen opstropen en u daar inzetten doet gegarandeerd deuren open gaan.

Actieve vakanties. Hier kan heel veel: wandelen, fietsen, klimmen, duiken, zeilen, zee- en whitewater- kajaken, outdoor en bushcraft, wintersport, noem maar op . Weliswaar weer niet in Spanje maar ik ken tal van duikers die tijdens hun vakantie “gewerkt” hebben in duikcentra in Frankrijk, taal bijgeschaafd, unieke ervaringen opgedaan en contacten voor het leven opgebouwd.
In  Spanje zou nog veel mogelijk kunnen zijn, ook in het binnenland, een voorbeeld: overnachtingsplaatsen op mooie fietsafstand van elkaar afgestemd op fiets en fietser en de mogelijkheid om bagage van de ene naar de andere accommodatie te laten overbrengen, doelgroepen: wandelaars, fietsers, wielrenners, mountainbikers, zeekajakers, ruiters, … Met de huidige technologie (gps) is zoiets perfect uit te werken.

Cultuur en erfgoedtoerisme. Iemand die hierin is geïnteresseerd gaat, denk ik, weinig landen vinden waar Spanje voor moet onder doen. De Iberische cultuur heeft zijn eigenheid en verscheidenheid, Moorse, Joodse en koloniale invloeden maken het nog unieker, rijker en weelderiger en daar is best veel van bewaard gebleven.
Ik ken er zelf niks van maar namen als Picasso, Dali, Gaudi, Miro, Goya, ... zeggen mij toch ook nog iets.
Waarschijnlijk zijn er ook nog tal van Fiëstas met een verregaande historische achtergrond en die nog heel traditioneel gevierd worden zonder massatoeristen, kwestie van ze te vinden.

Zo, nu hoop ik dat ik bij deze op uw vraag heb geantwoord.

Groeten, Wilfried.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: pietmeijers op 02 oktober 2016, 13:20:42 pm
Op de rooster gelegd door de grootmeester himself maar OK, ik doe een poging.

Wilfried,

Het lijkt wel of je irritatie wilt oproepen.

En als ik een typefout maak, veaag ipv vraag, vind je het nodig om dat extra onderstreept even te melden.

Als je wist hoe ik moet typen en met welke problemen (ik heb er wel eens wat over geswchreven) zou je je diep schamen.

Zoek een ander om te bashen.

Je taalgebruik mag dan in de ogen van anderen ambrozijn etc zijn, maar richting mij gebruik je venijn en azijn.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: sarvam op 02 oktober 2016, 13:31:58 pm
Wilfried,
Ik mis nog het Jihad en het ramptoerisme.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Wilfried op 02 oktober 2016, 13:54:54 pm
Het lijkt wel of je irritatie wilt oproepen.
Neen, dat was een poging om op een ironische wijze onderstrepen hoe kleingeestig de vorige opmerking over spelfouten was, ik ben het met uw opmerking daarover roerend met u eens. Hebt gij ook gezien dat ik mijn bericht als volgt heb afgesloten?

Groeten, Wilfried die uw spelfout gerust door de vingers wil zien

Ik heb in het verleden wel eens meer taalfouten zien opduiken, persoonlijk heb ik daar geen probleem mee zolang ik de context begrijp, een taal dient in de eerste plaats om te communiceren en zolang we dat kunnen zijn we goed bezig.

Ik mis nog het Jihad en het ramptoerisme.

Hmm, die vind ik net iets minder nobel.

Groeten, Wilfried.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: pietmeijers op 02 oktober 2016, 14:31:27 pm
Voor mij heb je je noblesse helemaal verspeeld. Zeker nu.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Wilfried op 02 oktober 2016, 14:59:43 pm
Tja jong, dat zegt meer over u dan over mij, het is jammer maar helaas ...

Groeten, Wilfried.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: pietmeijers op 02 oktober 2016, 19:55:03 pm
Onderstaande link gaat naar een overzicht dat er zijn mag :

http://www.spanjevandaag.com/02/10/2016/welke-van-deze-tien-toeristentypes-ben-jij-als-je-spanje-bezoekt/
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: nicolette op 02 oktober 2016, 21:55:02 pm
Zo zie je maar weer in wat voor prachtig land we wonen. Voor ieder wat wils.

Ik mis trouwens in bovenstaande overzicht het ski toerisme. Zeker in de pireneos kun je heerlijk skiën en er komen veel Fransen op af.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Wilfried op 02 oktober 2016, 22:58:38 pm
Ik mis trouwens in bovenstaande overzicht het ski toerisme. Zeker in de pireneos kun je heerlijk skiën en er komen veel Fransen op af.

Absoluut waar, er was trouwens nog een ander overzicht waar dat wel in vermeld stond

Actieve vakanties. Hier kan heel veel: wandelen, fietsen, klimmen, duiken, zeilen, zee- en whitewater- kajaken, outdoor en bushcraft, wintersport, noem maar op.

Groeten, Wilfried.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: nicolette op 03 oktober 2016, 10:32:12 am
¨Sociaal engagement. En nog eens een voorbeeld: als jonge 20er heeft een vriendin die voor maatschappelijk assistente studeerde een vakantie opgeofferd om vrijwillig een hand toe te steken bij SKF  (Sozialdienst katholischer Frauen)in Köln maar dat kan momenteel even goed in Malaga. Ik hoor van u dat gaarkeukens in Malaga handen te kort komen. Mouwen opstropen en u daar inzetten doet gegarandeerd deuren open gaan.¨

dit is het soort toerisme waar ik sterk mijn twijfels bij heb. tuurlijk mooi om ergens in een gaarkeuken de handen uit de mouw te steken maar ik zie ook reizen voorbij komen waarbij ik denk dat er heel veel aan verdient wordt, en niet ten goede komt van de hulpvrager. veel mensen die een tussen jaar doen (jaar tussen middelbare school en uni) kiezen voor een sociaal project in een ontwikkelings land. dit gaat dan via een bureau die stage regelt. de prijs van zo´n stage zijn vrij hoog. ik heb bedrage voorbij zien komen vanaf 800 euro voor 2 weken voor kost een inwoning. de stagair geeft dan bijv 2 weken engelse les aan kinderen en na die 2 weken blijven de kindertjes achter. die hebben zich mss gehecht aan de stagiair maar de volgende staat alweer klaar. 

een paar jaar geleden hebben we ons er even in verdiept maar ik kreeg er een nare bijsmaak van.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: pietmeijers op 03 oktober 2016, 10:51:09 am
Ik hoor van u dat gaarkeukens in Malaga handen te kort komen. Mouwen opstropen en u daar inzetten doet gegarandeerd deuren open gaan.¨

Dat deze handen via reizen naar Málaga komen is voor mij volledig nieuw. De gaarkeukens ken ik maar al te goed.
Op vrijdagavond is er nog altijd plaats voor hulp....
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Wilfried op 11 oktober 2016, 14:51:45 pm
Magaluf wil zich meer gaan richten op families. (http://www.spanjevandaag.com/09/10/2016/ook-feestparadijs-magaluf-op-mallorca-wil-gezinsvriendelijker-gaan-worden/)

Bonne Chance, Wilfried.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: gallito op 11 oktober 2016, 18:05:39 pm
Wilfried, ik heb u een pb gestuurd.
Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: lucky op 03 augustus 2017, 19:05:52 pm
http://www.standaard.be/cnt/dmf20170803_03001025
Quote (selected)
Catalanen zijn het beu: ‘Ik ben geen toeristenattractie’

Titel: Re: Turista vuelve a casa
Bericht door: Menno V op 04 augustus 2017, 12:13:44 pm
Denk dat diezelfde inwoners  gaan janken als er geen toerist meer zou kommen. Ik heb er gewoond toen het  nog niet zo toeristisch was, en mis ook de houten restaurantjes op het strand van Barceloneta. Net zoals ik niet happy was om zoveel toeristen te zien in Sevilla, Granada, Cordoba, Ronda, Toledo, ja zelfs in Segovia en Avila, dit itt 25 jaar geleden.

Maar ja, niet alleen de buitenlandse toerist komt, ook de Spaanse toerist heeft Spanje ontdekt.
Blijft dat de verhuur wat gereguleerd zou moeten worden.