SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: sociale functie Spanje Forum  (gelezen 3147 keer)

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.165
 • Plaats: Vic,BCN.
sociale functie Spanje Forum
« Reactie #15 Gepost op: 31 januari 2010, 19:07:19 pm »

In weze is er niet veel verschil tussen chat en dit forum...het is als een chat met wat vertraging.


« Laatst bewerkt op: 01 februari 2010, 02:07:19 am door 36 »

Offline onb.

 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 0
sociale functie Spanje Forum
« Reactie #16 Gepost op: 31 januari 2010, 19:54:57 pm »

Ok, Kees, hou die hond even aangelijnd.

@Gata, een chat is wat de chattende mensen ervan maken en niet per definitie holle praat. Over het algemeen zijn de postings hier, naar mijn mening, geen holle praat.

@Roelant, ja grotendeels correct. Het grote verschil is m.i. het vergankelijke en daarmee meer vrijblijvende stamtafel karakter.

Blijft nog steeds mijn vraag of SF een sociale functie kan-mag-moet-wil hebben. Schot voor de boeg: ik zou dat wel prettig vinden.

(ik durf er geen nieuwe topic over te beginnen, maar ben me zeer bewust van mijn taalgebruik. Vooral omdat sommige leden grote indruk op me maken met prachtige postings, waarvoor dank).


vriendelijke groet,

Hanny


« Laatst bewerkt op: 01 februari 2010, 02:54:57 am door 208 »

Offline rix legene granada

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.788
 • rix legêne almería
 • Plaats: almería
sociale functie Spanje Forum
« Reactie #17 Gepost op: 31 januari 2010, 20:46:02 pm »

PLEASE, niet doen. Ik weet niet wat het is, maar het woord alleen al staat me tegen. Er wordt hier, naast allerlei, óók gediscussieerd en van gedachten gewisseld. Laten we het zo houden. Niets ontbreekt de meesten. Als je wilt...eh...dingesen, dan moet je een ander medium aankloppen. De vers aangebrachte discipline heeft juist de flauwekul kantjes ervan af geslepen. Tsjetten klinkt me in de oren als gewauwel (letterlijk) in de ruimte. Electronisch sociaal zijn komt me nogal kunstmatig en oppervlakkig voor. Bellen, briefje schrijven, melen, borrelen, allemaal sociaal dus wat let een mens om dat te doen?


Wanneer iemand zich met eigen naam bekend had willen maken, dat was dat hier ook al gebeurd en in sommige gevalen ís dat ook gedaan. Wie dat niet wil, doet dat niet, met of zonder tsjetten. Zet een ander forumpje op waarop iedereen kan tsjetten, (het klinkt als sjoelen met servies) of kan dat niet zomaar? Dit lijkt me toch vooral een informatie- en discussiepanel.


« Laatst bewerkt op: 01 februari 2010, 03:46:02 am door 24 »

Offline Kees CV

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 522
sociale functie Spanje Forum
« Reactie #18 Gepost op: 31 januari 2010, 21:03:06 pm »

Rix ik zit al op het internet sinds het enkel via de universiteit te verkrijgen was, toen was het chatten(IRC) serieus en een goed communicatie middel. Toen internet publiek ging veranderde dit door de jaren heen naar dom gezwets en het kwellen van andere chatters tot zelfs het bruut overnemen van een chat door relschoppers.


Laat het forum nou maar gewoon het forum, voor chatten kun je ook IRC, MSN, Skype,ICQ, Yahoo,................. Gebruiken.


« Laatst bewerkt op: 01 februari 2010, 04:03:06 am door 83 »

Offline rix legene granada

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.788
 • rix legêne almería
 • Plaats: almería
sociale functie Spanje Forum
« Reactie #19 Gepost op: 31 januari 2010, 21:06:22 pm »

Yep!


« Laatst bewerkt op: 01 februari 2010, 04:06:22 am door 24 »

Offline ankestorm

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 334
sociale functie Spanje Forum
« Reactie #20 Gepost op: 31 januari 2010, 21:16:34 pm »

Voor of tegen, maakt volgens mij niet uit. Wat is er tegen om bezoekers de MOGELIJKHEID te bieden en dan te kijken hoeveel gebruik ervan gemaakt wordt? Ja, ook ik ken het oeverloos gezwets en de irritante gewoonte dat iedere nieuwe bezoeker van de chatsite door 1233 medechatters begroet wordt. Ik ben zeker geen fan van chatsites en maak er geen gebruik van. Maar binnenkort vertrek ik zelf definitief naar Spanje en ik kan me voorstellen dat het dan wel heel leuk is om met medestanders te kunnen chatten en ervaringen uit te wisselen. Het niveau bepaal je zelf en bovendien HOEF je er geen gebruik van te maken, maar dan KUN je het wel.


« Laatst bewerkt op: 01 februari 2010, 04:16:34 am door 927 »

Offline Don Esteban

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.622
sociale functie Spanje Forum
« Reactie #21 Gepost op: 31 januari 2010, 21:26:21 pm »

CHATTEN:

Vanaf begin 90ger jaren tot een paar jaar geleden hadden we de van orgine Amerikaanse provider CompuServe die tot recent ook in Nederland actief was. Via CompuServe werden allerlei Fora opgericht. Ieder met een eigen thema. Zo had je in Nederland het NL CHat Forum, het NL Relatieforum, het NLHelp Forum, het New Age forum, het NL Entertainment Forum, Het Muziekforum, het NL Computerforum en nog een paar anderen. Ik ben jarenlang sysop en teamlid geweest bij een aantal van die Fora.


Op de meeste Fora kon men chatten maar het was met name het NL Chat Forum waar dit vooral gedaan werd. Daar was het Forum blijkens zijn naam dan ook in hoofdzaak voor bedoeld. Vooral midden tot eind 90ger jaren was het daar een drukte van jewelste en had je soms 100 en meer chatters die verdeeld over een aantal chatkamers met elkaar kletsten, grapten of ruzie maakten. Als een chat uit de hand liep of men misdroeg zich, moesten er soms mensen voor kortere of langere tijd geblokt worden. Als teamlid van zo'n Forum was het dan ook maar beter dat je werkelijke naam en vooral je adres onbekend waren. In elk geval moest er veel uren per dag gemodereerd worden en maar goed dat er meerdere teamleden waren die de tijd verdeelden want anders had je er een dagtaak aan.


Op den duur bood Internet steeds meer alternatieven: IRC, msn, aol messenger e.a. en het bezoek aan de CompuServe fora begon terug te lopen. Wat als eerste sterk terugviel was het chatten. En nog niet eens zozeer vanwege de concurrentie maar omdat het fenomeen chatten gewoonweg op zijn retour was. Net als de CB (het bakje met microfoon en lange antenne op het dak) zijn opkomst en teloorgang heeft meegemaakt, ging het ook met chatten. Eerst was het leuk maar als het niveau daalde tot ver beneden AP was de lol over. Het NL Chat Forum heeft uiteindelijk zijn poorten dan ook moeten sluiten terwijl de informatiefora zoals het NLHelp Forum en het NL Computerforum nog prima bestaansrecht hadden totdat vorig jaar de stekker helemaal uit CompuServe is getrokken. Er is inmiddels op eigen initiatief van enkele CompuServe vrijwilligers weer een nieuw NL Computerforum opgestart waar een aantal sysops belangeloos mensen helpen met computerproblemen.


Waarom vertel ik dit allemaal? Ondanks dat Hanny het goed zal bedoelen zal chatten op dit forum m.i. nooit meer een succes kunnen worden. Misschien een paar leden die er mee zouden beginnen maar wil je regelmatig chatten moet je tijden afspreken en vooral ook teamers hebben die bereid zijn te willen modereren. Het gebeurt tenslotte openbaar en iedereen kan meelezen. Wil je privé chatten? Neem dan een account bij Live (hotmail) en chat via msn. Ook daar kan je groepchat doen.

Wat misschien wel leuk zou zijn is ook hier de N8W8 toestaan zoals op het oude Spanjeforum. Op het Frankrijkforum heet het Marianne en verloopt daar blijkbaar nog altijd succesvol. De N8W8 (Nachtwacht) is chatten via berichten die direct achter elkaar getuurd worden. Iemand opent het onderwerp N8W8 en mensen online kunnen meedoen als ze zin hebben. De inhoud en niveau van de N8W8 chat is totaal onbelangrijk. Gewoon wat geklets aan de virtuele bar voor het slapengaan. Maar ik ga het hier niet meer voorstellen. Ik heb al meer voorgesteld waar ik ook niks meer van gehoord heb. Hanny noemde dat treffend 'afgeserveerd' 8)


Tot slot even de medaille omdraaien: ik heb met chatten leuke IRL vrienden overgehouden. Ik heb er in 1997 een opgezocht in Palmetto Florida. De man -van orgine Spaans- vond het prachtig om jarenlang aan mijn schriftelijk Spaans te schaven. Ik ben hem daar persoonlijk voor gaan bedanken. Wat was dat een leuke ontmoeting. Zo leerde ik ook een familie uit Barcelona kennen die uiteindelijk 2 weken bij ons in NL op vakantie zijn geweest. Superleuke mensen! Dit bericht is nu al te lang dus ik noem geen verdere chatvrienden meer. MAAR, dat is allemaal gegroeid in de periode toen chatten nog IN en leuk was. Toen het nog enig niveau had!! Nu kan je die vrienden net zo goed maken middels berichten. (die dan weer te lang worden omdat er niemand is die je interrumpeert :P)


« Laatst bewerkt op: 01 februari 2010, 04:26:21 am door 28 »

Offline onb.

 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 0
sociale functie Spanje Forum
« Reactie #22 Gepost op: 31 januari 2010, 21:27:33 pm »

Ankestorm, dank je. Ik ben het met jou, Kees en Gata eens dat de meeste chatsites vervuild zijn. Op SF zie ik een groep mensen die op een ander niveau met elkaar van gedachten wisselen. Ik gebruik Skype en MSN om contact te houden met familie en vrienden, maar een doelgroepgerichte chatmogelijkheid zou ik fijn vinden.

@Pietmeyers en forum, de meeste links brengen mij op spaanstalige sites. Daarvoor is mijn spaans echt nog niet goed genoeg. Ik heb hier wel de link opgepikt van sharedtalk.com en die is voor mij zeer nuttig. Daarvoor dank.

@Rix, hoewel ik je postings en reacties altijd met plezier en bewondering lees, stel je me wel teleur met je mening over tsjetten.....hoewel, sjoelen met servies....kan leuk zijn. Heeft er iemand nog wat oude borden en schotels?


« Laatst bewerkt op: 01 februari 2010, 04:27:33 am door 208 »

Offline Team Spanjeforum

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 453
sociale functie Spanje Forum
« Reactie #23 Gepost op: 31 januari 2010, 21:28:33 pm »

Ik geloof dat we de Pol voor de animo tot chatten al niet meer hoeven te houden? gezien de reacties van onze leden. De kans op misbruik, beledigingen etc. is heel erg hoog bij chatten. Het is realtime. We kunnen dat niet onafgebroken 24 uur controleren. Als het nu ergens fout gaat, kunnen we achteraf, maar toch vrij snel ingrijpen, en dat wordt wel gewaardeerd ondervinden wij.


Chatten kan via messenger, Intenet bellen kan via skype en discusseren kan via het forum. Dat moeten we maar zo houden.


« Laatst bewerkt op: 01 februari 2010, 04:28:33 am door 8 »

Offline Kees CV

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 522
sociale functie Spanje Forum
« Reactie #24 Gepost op: 31 januari 2010, 21:33:23 pm »

Don


Quote (selected)
Op den duur bood Internet steeds meer alternatieven: IRC, msn, aol messenger


IRC was er al lang voor je publiek internet had, en via IRC heb ik mijn vrouw leren kennen(zij in Spanje ik in Nederland), maarja dat is al lang geleden toen was chatten nog leuk.


Nu loopt publiek chatten 9 van de 10x uit op ruzie helaas.


« Laatst bewerkt op: 01 februari 2010, 04:33:23 am door 83 »

Offline Team Spanjeforum

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 453
sociale functie Spanje Forum
« Reactie #25 Gepost op: 31 januari 2010, 21:35:16 pm »

@ Don er wordt hier niemand afgeserveerd? Misschien is je voorstel niet direct begrepen. Kijk waar deze Topic onder valt, Stamtafel N8W8. gelijktijdig werden onze berichten geplaatst en sluit de onze aan op die van jou. Toevallig? nee hoor.


het heeft meer met kennis van Internet gerelateerde zaken te maken.


« Laatst bewerkt op: 01 februari 2010, 04:35:16 am door 8 »

Offline Jeff

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 272
sociale functie Spanje Forum
« Reactie #26 Gepost op: 31 januari 2010, 21:44:14 pm »

Chatten was leuk, toen het nog in beperkte groep kon.

Los van alle negatieve kanten vind ik het bij chatten nogal irritant, dat bij veel deelnemers de chronologie van het gesprek totaal de mist ingaat.


« Laatst bewerkt op: 01 februari 2010, 04:44:14 am door 788 »

Offline Don Esteban

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.622
sociale functie Spanje Forum
« Reactie #27 Gepost op: 31 januari 2010, 21:47:46 pm »

>>@ Don er wordt hier niemand afgeserveerd? Misschien is je voorstel niet direct begrepen.<<

Mijn voorstel (privé ingezonden) was prima begrepen en ik heb er dan ook een vriendelijk privé-antwoord op gehad. En dat was het dan.


Wat bedoel je met de N8W8? Dat snap ik even niet.


« Laatst bewerkt op: 01 februari 2010, 04:47:46 am door 28 »

Offline Don Esteban

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.622
sociale functie Spanje Forum
« Reactie #28 Gepost op: 31 januari 2010, 21:53:51 pm »

Quote (selected)
IRC was er al lang voor je publiek internet had

En zo was het ook met CompuServe Kees. Daar waren we al op aan het chatten toen was er eigenlijk nog helemaal geen Internet zoals we het nu hebben.


Quote (selected)
maarja dat is al lang geleden toen was chatten nog leuk.


Precies. Dat was ook de strekking van mijn epistel :wink:


« Laatst bewerkt op: 01 februari 2010, 04:53:51 am door 28 »

Offline Legendario

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 512
sociale functie Spanje Forum
« Reactie #29 Gepost op: 31 januari 2010, 21:54:47 pm »

Een chat met sociale functie op dit forum lijkt mij overbodig. De leden die hier veel posten en zelfs een band met elkaar opbouwen, zullen denk ik op andere manieren met elkaar in contact zijn of komen.


Wel is er op dit forum enorm veel kennis aanwezig, zo heb ik gemerkt. Wellicht zou het interessant zijn om een soort specialisten-spreekuur in een chat te houden. Mensen met specifieke kennis zouden dan vragen kunnen beantwoorden op hun kennisgebied. Mits die personen daar natuurlijk tijd en zin in hebben.


Ikzelf zou wel wat zien in een poezie-uurtje met mevrouw Legene, maar dat zag ik net als sneeuw voor de zon verdwijnen.  :(


« Laatst bewerkt op: 01 februari 2010, 04:54:47 am door 907 »

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent