SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Rekening rijden en het mooie klimaat  (gelezen 1883 keer)

Offline Rupert

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 355
Rekening rijden en het mooie klimaat
« Gepost op: 17 november 2009, 20:55:29 pm »
<p>terwijl ik hier met de hond avonds een rondje loop, na een dag met gemiddeld 23º zoals de hele maand november inmiddels, besef ik hoe bevoorrecht wij zijn om in dit land met dit klimaat te mogen wonen (Costa del Sol). Terwijl men in Nederland in herfstachtige omstandigheden zich druk maakt om het aankomende rekening rijden en sommigen om hun spaar geld bij DSB genieten wij van de rust, het prachtige klimaat en de ruimte. </p>

<p>Vanmiddag reed ik van Marbella naar Coin, tegemoet komende auto´s knipperde met hun lichten. En ja hoor zo maar een snelheid controle. Met 1 km verderop een groepje Guardia Civil. Het Spaanse waarschuwing systeem van knipperende tegenliggers werkt ook hier nog steeds effectief.</p>

<p>Wat een prachtig land toch, zeker in deze maanden.

</p>

« Laatst bewerkt op: 18 november 2009, 03:55:29 am door 263 »

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.990
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Rekening rijden en het mooie klimaat
« Reactie #1 Gepost op: 17 november 2009, 21:26:32 pm »

Rupert, ik ben het 200% met je eens. Ook ik bedenk dagelijks hoe goed ik het heb vergeleken met de achterblijvers uit mijn verleden. Ze werken allemaal veel harder en hebben een hele andere levenstijl.


En inderdaad, de nieuwe wegenbelasting maakt het nog duurder om in Nederland te leven. Ik zou me in Nederland niet de auto kunnen veroorloven die ik hier rij.


We wonen in een prachtig land met een heerlijk klimaat een fantastische cultuur en leuke mensen. We kunnen veel buiten zijn, kopje koffie hier, wijntje daar. De natuur in of iets historisch bezoeken. We zijn bevoorrecht!


« Laatst bewerkt op: 18 november 2009, 04:26:32 am door 66 »

Offline Don Esteban

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.622
Rekening rijden en het mooie klimaat
« Reactie #2 Gepost op: 17 november 2009, 22:42:48 pm »

Heren Rupert en Bob: ik wil u de pret niet bederven maar of het resident in Spanje wonen nou zo zaligmakend is als jullie willen doen geloven, daar heb ik toch mijn vraagtekens bij.

Ikzelf woon verdeeld over verschillende periodes in het jaar in totaal 6 maanden in Nederland en 6 maanden in Spanje. Ben je zonliefhebber? Dan is Spanje natuurlijk een fantastisch land. En reken mij beslist onder de zonliefhebbers. Maar als je van jaargetijden houdt zoals ik, waardeer je van tijd tot tijd ook storm, regen, hagel, mist, sneeuw, vrieskou enz.


Heerlijk die wandelingen in de sneeuw in Nederland begin dit jaar. We konden zelfs weer schaatsen op natuurijs. De huiselijke sfeer met familie en vrienden als het buiten klettert en stormt heeft ook een charme die ik in Spanje niet zo snel tegenkom, ondanks de hoge pet die ik op heb van het Spaanse familieleven.


Bob, er komt geen nieuwe wegenbelasting  maar vanaf 2012 wordt de wegenbelasting afgeschaft. Er voor in de plaats komt rekeningrijden. Betalen per kilometer. Men zegt dat 60% van de automobilisten er beter van wordt. De tijd zal leren maar IK zal er beslist op vooruit gaan. Ik rijd nog maar een paar duizend km per jaar nu ik gepensioneerd ben.


Spanje is inderdaad een prachtig land. Ik vertoef er graag maar reis ook eens door Nederland met boot of caravan. Stap op de fiets (geen beter fietsland ter wereld dan Nederland) en zoek de natuur op. Sta verbaasd van de schoonheid van je eigen moederland. Ook Nederland kent een schat aan cultuur en natuurlijk ook het kopje koffie, het wijntje, de pannenkoek, het bord erwtensoep, de fricandel, de stampot, de boerenkool, de paling, de maatjesharing, de kibbeling, de Hollandse garnalen, dropjes, de chocoladeletter van Sinterklaas, enz. enz.


Rupert, dat knipperen met lichten bij een snelheidscontrole: De Fransen zijn er zéér goed in maar het wordt ook nog altijd in Nederland gedaan. Maar een stuk minder want in NL rijden velen tergend langzaam en is het niet meer zo aan de orde. Ik geef toe, in Spanje kan ik nog een gas geven. In Nederland val ik bijna in slaap achter het stuur. Gelukkig rijd ik nog maar weinig auto na mijn pensionering. Van de andere kant, het aantal verkeersslachtoffers is in verhouding in Spanje natuurlijk veel hoger dan in Nederland.


Wat de DSB betreft, ik zie even niet wat dat te maken heeft met de bevoorrechting in Spanje te mogen wonen.


Resumerend, ik denk dat het goede van twee landen genietend een meer bevoorrechte positie is dan in november roepen hoe lekker het is in Spanje met 23 graden. Of zie ik dat verkeerd? ;-)


« Laatst bewerkt op: 18 november 2009, 05:42:48 am door 28 »

Offline Dianmolinos

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 695
Rekening rijden en het mooie klimaat
« Reactie #3 Gepost op: 17 november 2009, 22:55:15 pm »

Rupert, wij voelen het precies hetzelfde en zijn het helemaal met je eens over hoe bevoorrecht we zijn dat we in dit heerlijke land wonen. Hier leef je, in Nederland wordt je geleefd. Gezelligheid is er tegenwoordig ver te zoeken. Als je met iemand af wil spreken wordt er in de agenda gekeken en als je geluk hebt is er ergens 2 maanden verder een gaatje voor je. Ik hoop echt dat het hier niet hetzelfde stressklimaat wordt want dan moeten we hier ook weer weg.


« Laatst bewerkt op: 18 november 2009, 05:55:15 am door 175 »

Offline Jan CdS es

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 335
Rekening rijden en het mooie klimaat
« Reactie #4 Gepost op: 17 november 2009, 23:09:40 pm »

Het feit dat ik in Spanje mag en kan wonen heb ik uiteindelijk aan mijn geboorteland (Nederland) te danken,

en........... dank daarvoor want ik zou echt niet meer terug willen.

Jan CdS   es


« Laatst bewerkt op: 18 november 2009, 06:09:40 am door 130 »

Offline Hans

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 574
 • Plaats: NL SP
Rekening rijden en het mooie klimaat
« Reactie #5 Gepost op: 18 november 2009, 06:39:31 am »

Rupert en Bob, is het niet zo dat je het "goed" hebt of bevoorrecht bent wanneer je in Spanje Niet hoeft te werken??

Als je er moet werken ziet het plaatje er ineens heel anders uit.


« Laatst bewerkt op: 18 november 2009, 13:39:31 pm door 132 »

Offline Rupert

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 355
Rekening rijden en het mooie klimaat
« Reactie #6 Gepost op: 18 november 2009, 06:53:39 am »

Ik werk zelf nog hard in Spanje, maar met een grote mate van vrijheid. Na 20 jaar hier vindt ik de zon niet altijd belangrijk, het klimaat wel! De zachte winterse temperaturen. Ik verloochen mijn afkomst zeker niet, maar de rust die je 9 maanden lang o.a. hier naast de zomers drukke Costa del Sol kan vinden i.c.m. het heerlijke klimaat,  is een voorrecht. Sneeuw in Nederland? mis ik iets... Ieder jaar rondom de kerst en oud en nieuw zijn wij met gezin in Oostenrijk. Vindt ik ook een voorrecht. Juist een stukje echte winter hier mis ik in Spanje. Vandaar Oostenrijk. Omdat zoals ik het volg echte winters in Nederland ook ver te zoeken zijn.


Het sociale welzijn met families in Nederland kan in veel gevallen een groot bezit zijn. Wij hebben die sociale band in Nederland minder, en zonder dat hebben wij in Spanje er veel meer voor terug. Ok wel anders, maar we leven hier wel en heb nog steeds het idee dat wij hier niet geleefd worden.


« Laatst bewerkt op: 18 november 2009, 13:53:39 pm door 263 »

431

 • Gast
Rekening rijden en het mooie klimaat
« Reactie #7 Gepost op: 18 november 2009, 07:08:19 am »

Hans, het is ook erg afhankelijk van het soort werk wat je doet.

Hier kan ik met mijn pc, zoals nu op dit moment op mijn terras, kijkend over de baai van Málaga, dit schrijven.

Ik denk juist dat als je niet werkt, de verveling hier snel toeslaat. Juist omdat de sociale kontakten minder en anders zijn dan in Nederland.

Ik zie zo veel niet werkenden de tijd doden en elkaar uit verveling in de haren vliegen.

Bezig zijn is geen straf. Of het nu werken is voor de boterham of als vrijwilliger. Je voelt je er al snel prettiger bij. Althans zo voel ik het.

Voor mij is de ideale combinatie een internet bedrijf draaien vanaf je terras.

De laatste tijd zijn meerdere emigranten hier neergestreken die internetbedrijven hebben opgericht. Vertalers, spaanse les via Skype, webwinkeliers, organisatie adviseurs, accountants etc. en die dat vanaf hun terras of aan het strand doen.

De wereld verandert.


« Laatst bewerkt op: 18 november 2009, 14:08:19 pm door 431 »

Offline Rupert

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 355
Rekening rijden en het mooie klimaat
« Reactie #8 Gepost op: 18 november 2009, 07:13:51 am »

Van Don Esteban zijn etens voorkeuren in Nederland, daar missen wij hier toch ook weinig van. Pannenkoeken, Calve pindakaas, rauwe andijvie, stamppotten, bal gehakt allemaal geen probleem hier. Alleen voor de Ruyter hagelslag en Heinz sandwich spread af en toe naar een van de Hollandse winkels. En de Ned. tv ook dat is bekend, in die zin missen wij hier toch weinig. Gisteren zag ik hier in Fuengirola bij de Euromarkt Peyenburg ontbijtkoeken. Conimex producten zijn al lang te krijgen daar, evenals de lekkerste appelmoes (Frankrijk).


Wat betreft het knipperen met de lichten i.g.v. snelheidscontrole hier in Spanje, klopt dat deed men vroeger ook in Nederland. Maar daar waar het nog kan in Ned. staat verderop ook weer agenten omdat te controleren. Komen we uit op het politiebeleid in Nederland., vooral het verschrikkelijke parkeerbeleid dan kunnen we dit forum vol schrijven. Maar als ik midden November hier langs de boulevard loop met dit klimaat overdag of avonds, voel ik mij bevoorrecht.


« Laatst bewerkt op: 18 november 2009, 14:13:51 pm door 263 »

Offline EP

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 181
Rekening rijden en het mooie klimaat
« Reactie #9 Gepost op: 18 november 2009, 07:14:49 am »

Voor iedereen is dat "gevoel" anders.

De ene kiest of kan er voor kiezen om bepaalde tijden van het jaar hier of daar te wonen.

Een ander heeft deze "keuze" niet.

Wij persoonlijk missen niets uit België. Daar ik met mijn gezondheid door het klimaat daar meer binnenshuis zat dan buitenshuis kon vertoeven was een groot probleem voor ons. Wij hadden, voor ik ziek werd, een heel actief/ druk leven, zowel op sociaal als beroeps vlak. In het totaal zat ik sinds '99 over een geheel jaar bekeken 7 à 8 maanden binnenshuis wegens de vochtigheid, dat doet wat met een mens. Sinds ik hier woon kan ik bijna altijd buiten, tenzij het hier eens een keertje regent of er echt heel veel vochtigheid in de lucht zit, wat maar zelden is. Wij hebben terug een actiever sociaal leven en op beroeps vlak is het voor mijn man nog steeds hetzelfde en voor mij is het terug beter, ik kan tenminste terug een beetje werken, niet zoals vroeger, maar het doet me goed.

Gelukkig heeft mijn man een hekel aan regen, storm, sneeuw en wind en had hij geen enkel probleem om deze stap te maken.

Wat de feestdagen betreft, je maakt het maar net zo gezellig en aangenaam als je zelf wil. Belastingen, leven of geleefd worden, files of geen files, etc. etc., die dingen zijn voor ons allemaal bijzaak. Dat alles is natuurlijk mooi meegenomen, je zou gek zijn als je dat niet apprecieert.

Ik prijs me gelukkig dat mijn man het zag zitten om deze stap te nemen. Ik prijs me gelukkig dat ook onze zoon hier zo goed zijn draai heeft gevonden. Wij prijzen ons gelukkig, dat we hier kunnen wonen, werken en terug genieten van onze vrije tijd samen.


Kortom, wij zijn terug gelukkig en kunnen terug genieten van ons leven. Dat was 6j geleden ons doel en voor ons het belangrijkste, en het is ons gelukt!


« Laatst bewerkt op: 18 november 2009, 14:14:49 pm door 120 »

Offline Rupert

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 355
Rekening rijden en het mooie klimaat
« Reactie #10 Gepost op: 18 november 2009, 07:18:09 am »

Mooi EP ik kan mij daar alles bij voorstellen.


« Laatst bewerkt op: 18 november 2009, 14:18:09 pm door 263 »

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.990
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Rekening rijden en het mooie klimaat
« Reactie #11 Gepost op: 18 november 2009, 09:49:07 am »

Hoe je een land beleefd is natuurlijk persoonlijk. Maar ik wil nog even twee dingen opmerken.


Ik heb in het Noord Amerika gewoond in de winter, ben in de winter in Canada en ook Rusland geweest (dat was het koudst) maar de meeste sneeuw wat ik ooit van mijn leven gezien heb was hier in Spanje (Vitoria/Logroño 2005). Daarnaast vind ik het ook wel leuk om af en toe winterweer te hebben en dan rij ik de bergen in en wandel ik tussen de besneeuwde naaldbomen en dan heb ik echt meer winter gevoel dan in Nederland. En het leuke is dat ik dan ook weer terug kan rijden en bij een beetje gunstig weer dezelfde dag nog buiten op een terrasje kan zitten.


Een ander punt is dat ik hier werk maar minder hard dan mijn kennissen en familie in Nederland. Ook dat is persoonlijk want ik weet dat er ook in Spanje veel mensen erg hard werken. Maar het mooie is dat direct na of voor het werk ik hier lekker buitenzit met een kopje koffie.


Maar dit alles is persoonlijk. Er zijn ook mensen die het heerlijk vinden om in Ierland als het buiten lekker regent gezellig in een Pub een pint Guines te drinken...


« Laatst bewerkt op: 18 november 2009, 16:49:07 pm door 66 »

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.990
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Rekening rijden en het mooie klimaat
« Reactie #12 Gepost op: 18 november 2009, 09:50:47 am »

En dan heb ik het nog niet eens gehad over hoe mooi de herfst hier is met al die prachtig gekleurde bomen en strak blauwe lucht!


« Laatst bewerkt op: 18 november 2009, 16:50:47 pm door 66 »

Offline onb.

 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 0
Rekening rijden en het mooie klimaat
« Reactie #13 Gepost op: 18 november 2009, 09:56:46 am »

EP,


Chapeau voor jullie. Alle stormen hebben jullie doorstaan. Neem mijn chapeau af en buig diep. Dat het niet van een leien dakje ging, hebben we afgelopen jaren op diverse fora kunnen lezen.

Doet goed te lezen dat jullie je happy voelen.


« Laatst bewerkt op: 18 november 2009, 16:56:46 pm door 285 »

Offline Hans

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 574
 • Plaats: NL SP
Rekening rijden en het mooie klimaat
« Reactie #14 Gepost op: 18 november 2009, 11:50:55 am »

Vreemd, ik hoor toch van veel werkende ouders dat het daar net zo tobben is als in NL, smorgens kinders aankleden naar school brengen, door naar het werk, tijdens siesta snel wat boodschappen doen, terug naar het werk, op tijd bij school zijn om de kinderen op te halen, eten maken en afwassen en kinders op bed leggen, daarna zelf moe ook maar naar bed geen puf meer om een mooie strandwandeling om 21.00u te doen.

Volgende dag weer hetzelfde verhaal eigenlijk niets anders dan in NL toch?

Ohja het is altijd maar de vraag of je je baan kan houden, maar zon heb je tenminste wel...


« Laatst bewerkt op: 18 november 2009, 18:50:55 pm door 132 »

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent