SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Een tevreden mens telt voor twee  (gelezen 5342 keer)

Offline gallito

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.162
 • Plaats: Midden Nederland
Een tevreden mens telt voor twee
« Gepost op: 13 november 2015, 00:00:57 am »
Bejaard stel woont jarenlang alleen in verlaten Spaans dorp
Bijna vier decennia geleden verlieten de laatste dorpsgenoten La Estrella. In twee jaar tijd woonden ze er opeens met zijn tweetjes. En dat doen Juan Martin Colomer en zijn vrouw Sinforosa, beiden eind tachtig, nog steeds. Want het bevalt ze prima in het verlaten La Estrella.


Natuur wint terrein
Ooit was het er bruisender, met een paar honderd inwoners. Tot langzamerhand iedereen begin jaren zeventig naar stad en kust vertrok voor een beter leven. Dit gebeurde in zoveel dorpen in het uitgestrekte binnenland. Spanje telt ruim 3700 van dit soort bijna (of helemaal) verlaten gehuchten. Langzaam neemt de vergetelheid ze over. Huizen raken in verval en de natuur wint terrein.


De laatste twee
Over Juan Martin en Sinforosa werd de korte documentaire The Last Two gemaakt die hierboven te zien is. Sinforosa wil niet weg. Ze werd in La Estrella geboren, ontmoette er haar man en ze verloren er hun twaalfjarige dochter aan een hersenbloeding. Het gaat goed met ons en we zorgen voor elkaar en voor onze dieren. We slikken geen pillen en we eten waar we zin in hebben. Hun maaltijden bestaan uit zelfverbouwde groente, eieren en honing. Ruim twintig katten en een paar honden houden het echtpaar gezelschap. Soms gaan ze met hun busje naar de dichtstbijzijnde supermarkt, een dokter of bezoeken ze hun zoon.


Oorverdovende stilte
Water halen ze uit een bron verderop. Hier doet Sinforosa ook de was op de hand. Wel hebben ze sinds een paar jaar elektriciteit via zonnepanelen. Hun mobiele telefoon gebruiken ze amper, want er is alleen bereik op de top van een heuvel verderop. We eten wanneer we honger hebben en gaan naar bed als we moe zijn. Als ze wel een keer de tijd willen weten, lopen ze naar de zonnewijzer op het dorpsplein. De overheersende stilte wordt alleen twee keer per jaar doorbroken wanneer er een bedevaart uit een ruim twintig kilometer verderop liggend dorp La Estrella aandoet.


Gratis dorp
Het fenomeen verlaten dorpen keert af en toe weer terug in het Spaanse en ook internationale nieuws. Met enige regelmaat wordt een dorp voor een prikkie aangeboden. The Guardian schreef zelfs eerder dit jaar over de burgemeester van een gehucht in Galicië, die zijn dorp gratis weggeeft aan iemand met een fatsoenlijk ontwikkelingsplan. Ook lokten andere burgervaders in de heftige Spaanse crisis nieuwe inwoners met gratis huizen en een baan, om zo hun dorp voor verval te behoeden. Elders worden dorpen opgeknapt en ingezet voor toeristische doeleinden. Ook het aantal ecoaldeas neemt toe: dorpen bevolkt door mensen die dichterbij de natuur willen leven en zich zo los proberen te koppelen van het gestreste en afhankelijke bestaan in grote steden.
Vluchtelingen
Begin september kwam de Spaanse actiegroep Manos Limpias nog met het ludieke voorstel om asielzoekers op te vangen in de verlaten dorpen. In antwoord op het nieuws uit Brussel dat de EU minstens 200.000 vluchtelingen dient op te vangen. Voor Spanje zou het quotum 15.000 zijn. Nieuwe bewoners op de vlucht voor oorlog, geweld en honger kunnen het verlaten binnenland cultiveren, de woningen opknappen en er een nieuw leven beginnen.


Demografische woestijnen
Voor wie interesse heeft in een (bijna) verlaten dorp zijn er websites met meer informatie (hier en hier). Wel moet je bereid zijn te verhuizen naar het midden of ruige noorden van Spanje. Hier liggen de zogenaamde demografische woestijnen met minder dan tien inwoners per vierkante kilometer.


Geluk, gezondheid en gevoel voor humor
Juan Martin en Sinforosa houden in elk geval stand en zijn gelukkig. Naar eigen zeggen dankzij hun gezondheid, hun gevoel voor humor en voor elkaar. Tot hun gezondheid het niet meer toelaat. Dan trekken ze in bij hun zoon die in een dorp op vijftien kilometer afstand woont.
Bron:www.Lindanews.nl

Offline Neptunus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 43
 • Plaats: Mijas-Costa of Midden Nederland
Re: Een tevreden mens telt voor twee
« Reactie #1 Gepost op: 17 november 2015, 19:02:52 pm »
Wat een tevreden leven hebben deze mensen en geen angst voor aanslagen door een stelletje malloten, zoals in Parijs. Zelfs geen bonnetje voor fout parkeren. 

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.957
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Re: Een tevreden mens telt voor twee
« Reactie #2 Gepost op: 17 november 2015, 19:20:54 pm »
Ik was afgelopen week in een typisch Spaans dorpje op bezoek bij een oom en een tante. Ik kom er erg graag want het is er prachtig en we eten er gegarandeerd heerlijk. Maar het is ver weg en er is deze tijd van het jaar vrijwel elke dag mistig en ik durf niet goed over die weggetjes te rijden met mist. Dus ik had ook gezegd dat ik alleen langs zou komen mits het niet mistig was maar uiteindelijk heb ik toch enige ochtend mist getrotseerd. De natuur is werkelijk spectaculair en het is een waar genot daar naar toe te rijden. Als toerist kom je er nooit natuurlijk of je moet heel erg verdwaald zijn. Het eerste wat me altijd opvalt als ik de auto parkeer is de stilte in het 50 inwoners tellende dorp. Daarnaast de bouwstijl van de huizen, de bloemen langs de gevels en de tuintjes. Plots loopt er een kudde schapen midden door het dorp. Vaak gaan we even wandelen daar door de prachtige natuur.

Als je gestrest bent is dit de perfecte plek om tot rust te komen. Maar om te wonen moet het heel erg saai zijn. Dorpsbewoners lijken ouder dan dat ze zijn. Hun levensstijl is tenslotte niet dat van actieve stadsmensen. Wat ook heel apart is, is dat onze tante zo een openstaande deur van een buurvrouw opentrekt, binnen gaat en hard roept of Rossi even ons komt begroeten. Stel je voor dat ik hier in Madrid zo bij mijn buren binnen loop.

Het is een totaal ander maar fascinerend leven in de dorpjes. Overigens valt mij op dat je dorpjes hebt die redelijk geisoleerd liggen maar naar Nederlandse begrippen kleine stadjes zijn met alles erop en eraan. Die mensen leven voor dorpsfeestjes, stieren rennen en de bezoekjes aan de bar. En je hebt de dorpjes zoals hier beschreven met slechts een paar huizen, en zeer weinig inwoners. In beide gevallen hebben Spanjaarden het over dorpjes maar wat mij betreft zijn het verschillende dingen.

Offline Marcella

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.297
Re: Een tevreden mens telt voor twee
« Reactie #3 Gepost op: 17 november 2015, 19:43:58 pm »
De man van het stel is niet erg tevreden hoor, je hoort hem¨ zeggen, kom hier maar eens wonen  dan zal je zien hoe het is.¨
Zijn vrouw wil niet weg hij is er niet blij mee!

Offline willeke

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.255
 • Plaats: Brabant
Re: Een tevreden mens telt voor twee
« Reactie #4 Gepost op: 18 november 2015, 09:24:57 am »
Als het aan hem had gelegen hadden ze het dorp al heel lang geleden verlaten, maar zij wil niet weg en hij kan haar daar niet alleen achter laten. Dit zijn hem woorden, dan ben je dus zeker niet gelukkig als je al zo'n lange tijd zo leeft! Maar wel moedig van hun dat ze het samen zo volhouden hoor.

Offline M@rtIn

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 812
 • Plaats: Barcelona
Re: Een tevreden mens telt voor twee
« Reactie #5 Gepost op: 18 november 2015, 12:47:27 pm »
Willeke, soms moet je water bij de wijn doen in het leven.

Offline Marcella

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.297
Re: Een tevreden mens telt voor twee
« Reactie #6 Gepost op: 18 november 2015, 18:53:04 pm »
dat noem ik geen wijn meer ...... als er zoveel wáter bij moet........40 jaar in een uitgestorven dorp moeten wonen,omdat 1 van de 2 dat wil. Ik zou zeggen de volgende 20 ga ik ergens anders wonen

Offline M@rtIn

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 812
 • Plaats: Barcelona
Re: Een tevreden mens telt voor twee
« Reactie #7 Gepost op: 19 november 2015, 16:20:11 pm »
Ja Marcella, hij moet wel nog naar wijn smaken.

Offline Marcella

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.297
Re: Een tevreden mens telt voor twee
« Reactie #8 Gepost op: 21 november 2015, 16:20:17 pm »
precies

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent