SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Wert en het historsich perspectief  (gelezen 434 keer)

Offline rix legene granada

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 4.752
  • rix legêne almería
  • Plaats: almería
Wert en het historsich perspectief
« Gepost op: 05 december 2012, 17:06:10 pm »
Wat nu gaande is in de Spaanse onderwijswereld is een bijna letterlijke herhaling van wat zich telkens weer voordeed in de donkere jaren van de Tweede Republiek (1931-1936). In die jaren waarin Spanje sabbelde aan de zuurstok van de democratie werden de twee kampen onmiddellijk en onverzoenlijk zichtbaar: het 'nationalistisch-centralistische katholieke kamp' en het 'rood-liberale modernistische kamp.' Er zijn vier verkiezingen geweest in die jaren en na elke verkiezing kwam de tegenpartij (weer) bovendrijven.
Wat elke keer opnieuw gebeurde was dat de nieuwe regering begon met het terugdraaien van vrijwel elke maatregel die de vorige regering had getroffen.
Dat verdiepte uiteindelijk de kloof zozeer dat een staatsgreep en een daaropvolgende burgeroorlog onvermijdelijk werden.

Nu zal ik niet beweren dat we voor hetzelfde lot staan, goddank niet maar wie oplet ziet toch heel sterke parallelle tendensen.
Wert's onderwijsfratsen dragen overduidelijk het karakter van centralistisch-katholicisme en sommige wetten van de vorige regering zijn ongedaan gemaakt (Ciudadanía, abortus, fiscaliteit). gelukkig niet allemaal, daarvoor is Spanje een te open democratie geworden maar de teneur is er toch-

Die onderwijswetten verdiepen, net als toen, de kloof tussen beide Spanjes en ik moet even denken aan de prachtige regels van de grote Antonio Machado:

"kleine Spanjaard, word je geboren,
dat God je beware:
één van de beide Spanjes
zal je hart stil doen staan."

(de vertaling is van mij dus persoonlijk gekleurd)

Het vreemde is, dat ik me eigenlijk niet kan voorstellen dat deze gevaarlijke maatregelen door Rajoy persoonlijk zijn geïnitieeerd. Ik vrees dat we hier weer te maken hebben met een bekend probleem; een ploeg ministers die hun eigen gang gaan, aarzelend en van een afstand bekeken door de zwalkende leider van de club die nooit anders heeft gedaan dan de problemen uitzitten tot ze van de frontpagina's zijn verdwenen.
Een zeer gevaarlijke tactiek naar blijkt. Een land onder deze omstandigheden met een uitgesproken zwakke stuurman is wel het laatste dat je een volk toewenst.
En de vorige blonk ook al niet uit door economische daadkracht....
« Laatst bewerkt op: 06 december 2012, 00:11:01 am door 24 »

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent