SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Verkiezingen Euskadi en Galícia  (gelezen 519 keer)

Offline Gabriella

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.359
 • Plaats: Igualada (Barcelona)
Verkiezingen Euskadi en Galícia
« Gepost op: 22 oktober 2012, 09:48:28 am »
Gisteren waren er verkiezingen in Galícia en in Euskadi. Natuurlijk had de PP in Galícia weer veel succes, maar ik heb het idee dat dat een beetje komt doordat grote PP'ers als Fraga en Rajoy uit deze streek komen, en Galícia goed wordt behandeld door Madrid. Anders begrijp ik de uitslag niet.
Anderszijds, het nationalisme in het Baskenland is duidelijk. In de "seu" van Bildu (hoe heet dat in het nederlands: de plek/zaal/gebouw waar mensen van dezelfde partij zitten) was ook een enkele catalaanse vlag te zien. Heel logisch dat het nationalisme ook hier is gegroeid.

Maar ja, ik ben geen expert op politiek gebied. Ik wacht op een visie van onze docente politicologie Rix  :wink: . Altijd boeiend en leerzaam. En ik ben vast niet de enige die erop wacht!
« Laatst bewerkt op: 22 oktober 2012, 16:48:28 pm door 1466 »

Offline Andres

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 5.104
Reageer op: Verkiezingen Euskadi en Galícia
« Reactie #1 Gepost op: 22 oktober 2012, 10:10:52 am »
M.b.t de PP in Galicia denk ik dat dat zeker van invloed is Gabriela.

Verder denk ik dat de 'straf' van de vorige Psoe-minderheidsregering nog regionaal vertaald moest worden. En nu is links naar de linkerzijde gaan shoppen.

Ernstiger voor de toekomstige politiek is de duidelijke onafhankelijksstreven in de regios Cataluña en Baskenland.
« Laatst bewerkt op: 22 oktober 2012, 17:24:52 pm door 18 »

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.892
 • Plaats: Vic,BCN.
Reageer op: Verkiezingen Euskadi en Galícia
« Reactie #2 Gepost op: 22 oktober 2012, 13:32:45 pm »
Soms vraag ik me af waarom de verschillende grote partijen eigenlijk sowieso meedoen aan democratische verkiezingen,waar de uitkomst juist ervoor zou moeten borg staan dat álle verschillende stromingen vertegenwoordigd zijn in het parlement,met evenredige stemrecht naar gelang hun verworven aantal stemmen.
Het lijkt er méér op dat men verkozen wil worden als alléénheerser;als een partij met een minimaal verschil wint,is dat toch géén reden om de ander uit te schakelen?
Een begrip als "coalitie" bestaat praktisch niet in Spanje;er wordt alleen druk onderhandeld over "pakten".
De resultaten bekijkend in Galicie (Baskenland is wat moeilijker omdat Bildu in2009 niet bestond),zien we aan de éne kant in alle media een grote overwinning van de PP,die ook idd wer een paar zetels erbij heeft.
Maar kijken we naar het totaal aantal stemmers,blijkt ineens dat de PP bijna 150.000 stemmen mínder heeft als in 2009.
En dat heet een overwinning?Het is meer een kwestie van slecht funcioneren van het verkiezingsstelsel.
Het verlies van de PSOE is wel duidelijker,meer als de helft stemmen minder.
« Laatst bewerkt op: 22 oktober 2012, 20:32:45 pm door 36 »

Offline rix legene granada

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.756
 • rix legêne almería
 • Plaats: almería
Reageer op: Verkiezingen Euskadi en Galícia
« Reactie #3 Gepost op: 28 oktober 2012, 20:54:16 pm »
In Spanje, zoals in heel veel andere landen, is een districtenstesel in gebruik. Hierbij wordt het land (of de regio) verdeeld in kiesdistricten. De winnaar van het district gaat naar het (regio)parlement, de verliezers staan met lege handen. Hierdoor kan het gebeuren dat de grootste partijen permanent worden bevoordeeld boven de kleinere. Het zijn echter alleen juist díe partijen die ervan profiteren, die het stelsel moeten veranderen en dat dus niet doen.

In Nederland (en dat is werkelijk een uitzondering) is een evenredig kiesstelsel. bij ca. 60.000 stemmen verdien je een Kamerzetel. Daardoor kunnen ook veel kleinere partijen naar grootte vertegenwoordigd zijn.
Hierdoor is het nodig om altijd compromissen te sluiten omdat geen enkele partij ooit de absolute meerderheid zal halen. Dat heeft vanaf 1917 geleid tot de zgn. Pacificatie: het uitruilen van principiële standpunten en het vermijden van ideologische debatten waarin men het toch niet eens kan worden.
Deze practische vorm van samenwerking heeft een totaal verscheurd land (want geheel verzuild) in staat gesteld vreedzaam te leven en politiek te bedrijven en heeft een vervolg gehad in het Poldermodel.

In landen zonder een dergelijke politieke versplintering z¡jn absolute meerderheden wél mogelijk en hier is de traditie van onderhandelen en uitruilen nooit zo in ontwikkeling gekomen.
De gewelddadige botsingen die de Spàanse politiek heeft ondergaan hebben de wil om elkaar te begrijpen en tegemoet te komen nog verder afgesneden.
Mede hierdoor is alles wat in de Spaanse politiek wordt besloten direct omstreden en wordt meteen hoog ingezet, ramkoers is nooit ver weg. De huidige tendens naar afscheiding in Catalunya en Euskadi kan daaruit ook mede verklaard worden.
Afscheiding is het ultieme drukmiddel om politiek voordeel te behalen en wordt nu, onder deze benarde omtandigheden, maximaal uitgebuit. De kiezer met het water vaak aan de lippen ziet er wel iets in. Niet omdat het een wenkend perspectief is maar omdat het beleid van de centrale regering niet bevredigt.

Bizar detail daarin is dat de speratisten zwaar inzetten op "Europa" alsof daar het heil vandaan zou moeten komen. De Welshe en Schotse separatisten doen dat ook: ze springen als het ware over de eigen regering heen in de hoop gehoor te vinden in Brussel, quod non.
Saillant daarin is het dat juist Brussel (tot nu toe) niet in staat is gebleken om de crisis van de euero te keren waardoor ook nationale regeringen aan handen en voeten zijn gebonden. Het heil dáárvan verwachten is dus nogal kort- en doorzichtig.
Wanneer een oplossing in nationaal verband niet lukt, zal het in supranationaal verband al helemaal niet lukken en omgekeerd. Men geraakt dan van de regen in de drup.

Over Bildu heb ik me al eerder uitgelaten: ik vind het een doodeng, radicalistisch, fundamentalistisch, onbuigzaam, anti-democratisch doordravend clubje dat ik ervan verdenk een Sowjet-model in te willen voeren in Euskadi. Ze zijn daar nog niet klaar met die bende. Als die secte ooit de meerderheid krijgt zullen de Basken het weten: hun fundamentele rechten zullen worden beknot en er zal een centralistisch, bijna stalinistisch bewind worden ingesteld.
Bildu: Hu! Hoed U voor lieden zonder humor!

De PNV daarentegen lijkt een heel redelijke, democratische partij en voor een deel klopt dat ook wel. We moeten echter niet vergeten dat we hier met een wolf in schaapskleren te maken hebben. De wens tot afscheiding leeft bij de PNV net zo sterk als bij Bildu alleen zou ik ze als Bask de democratie oneindig veel meer toevertrouwen dan aan dei engerds van Bildu.

Hun beider overwinningen kunnen natuurlijk niet worden genegeerd. Wanneer er niets gebeurt (en elke dag niets doen is er één te veel) voorzie ik rampen en ellende op het Iberisch schiereiland en zal de bestrijding van de crisis (voor zover die te bestrijden valt) voor jaren in de ijskast gaan om plaats te maken voor de strijd tegen separatisme. Fijn vooruitzicht!
Ik kan met de starre posities die dit land traditioneel inneemt bij conflicten niet veel anders zien dan......nee, ik schrijf het niet op het is te erg voor woorden.  
« Laatst bewerkt op: 29 oktober 2012, 03:54:16 am door 24 »

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent