SpanjeForum

Fora => Spaanse politiek-en-economie => Topic gestart door: pietmeijers op 26 mei 2010, 07:51:19 am

Titel: Invloed nieuwe NL-regering op residenten in Spanje.
Bericht door: pietmeijers op 26 mei 2010, 07:51:19 am
<p>Degenen die het geregeld hebben kunnen deze week weer per brief stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer.<br />

Ik vroeg mij werkelijk af welke invloed een nieuwe nederlandse regering op het leven van residenten in Spanje zou kunnen hebben.<br />

Wie heeft daar meer ideën over?

</p>

Titel: Invloed nieuwe NL-regering op residenten in Spanje.
Bericht door: Corberana op 26 mei 2010, 08:05:46 am

Of andersom, welke invloed hebben residenten in Spanje op een regering in NL?


Ik persoonlijk hou me daar absoluut niet mee bezig. Ik woon in Spanje en dat is wat me dus aangaat, het enige wat nog nederlands is, is mijn paspoort.

En de invloed van de NL regering op mijn leven is 0 en blijft 0.


Titel: Invloed nieuwe NL-regering op residenten in Spanje.
Bericht door: Ruud Pellegrom op 26 mei 2010, 08:41:37 am

Als je met een paspoort uit Nederland in Spanje wilt gaan wonen blijft er natuurlijk vanuit Nederland invloed bestaan. Al zouden het alleen maar de legeskosten voor dit paspoort zijn. :)

Gelukkig is het bij de Nederlanders niet zo gesteld als bv de mensen uit landen als Marokko. Ik weet trouwens niet of er ook nog veel invloed is vanuit Marokko op de Marokkanen in Spanje.

Men kan natuurlijk, bij de bepaling van het stemgedrag, eens kijken naar partijen die meer of minder AOW willen betalen en natuurlijk ook naar het fiscale regime in verschillende situaties. De kieswijzers bieden in deze specifieke zaken geen uitkomst en iedereen dient zijn eigen plaatje te relateren aan zijn stemgedrag.

Veel Nederlanders in Spanje hebben een bankrekening en een postadres in Nederland om de meest uiteenlopende redenen en dan zou een politieke keuze wel eens belangrijk kunnen worden.


Titel: Invloed nieuwe NL-regering op residenten in Spanje.
Bericht door: George van de Rebelleclub op 26 mei 2010, 10:34:32 am

Ik heb vandaag het stemformulier teruggestuurd.

Ik heb gestemd op een partij die tegen de verhoging van de AOW-leeftijd is, omdat ik helaas al op een leeftijd ben dat dat voor mij belangrijk gaat zijn. Aangezien ik in NL toch ook heel wat jaartjes heb gewerkt, moet ik tegen die tijd daar dus ook mijn gedeelte gaan krijgen.

Ik vind dat ze de kosten daarvan dan maar moeten gaan halen uit het WW-potje, omdat de jongeren dan eerder een baan kunnen krijgen als de ouderen er gewoon met 65 mee op kunnen houden.


George


Titel: Invloed nieuwe NL-regering op residenten in Spanje.
Bericht door: Dianmolinos op 26 mei 2010, 12:16:50 pm

Om dezelfde reden als George heb ik ook op dezelfde partij gestemd.


Titel: Invloed nieuwe NL-regering op residenten in Spanje.
Bericht door: Bob op 26 mei 2010, 15:02:51 pm

Ik voel me toch erg betrokken bij de politiek. Ten eerste vind ik stemrecht erg belangrijk en aangezien ik niet in Spanje kan stemmen stem ik dan maar in Nederland. Ten slotte is Nederland wel een speler in Europa en woon ik in Europa. Daarnaast heb ik bankzaken in Nederland en een heel klein beetje pensioen opbouw. En ik heb er familie waarvoor ik hoop dat Nederland nog een beetje leefbaar blijft. Of ik er ooit weer zal gaan wonen betwijfel ik. Het zou kunnen maar beroepsmatig liggen andere landen meer voor de hand als ik Spanje zou verlaten. Daarnaast heb ik geen interesse in NL als woonland. Overigens volg ik de politiek van een aantal andere landen, waaronder Engeland, ook nauwlettend. Daarbij vind ik dat de Nederlandse politiek het nog net iets beter doet.


Om objectief te kiezen doe ik altijd de stemwijzer via het internet. Bij mij komt daar altijd dezelfde partij uit waar ik mijn hele leven al op stem. Ook het recente verkiezingsdebat op TV bevestigde die keus weer voor mij. Zodra ik thuis ben (ik zit nu in Engeland) stuur ik mijn stempapieren meteen op!


Titel: Invloed nieuwe NL-regering op residenten in Spanje.
Bericht door: dianense op 26 mei 2010, 19:07:54 pm

Quote (selected)
Om dezelfde reden als George heb ik ook op dezelfde partij gestemd.

Voor zover ik weet zijn er twee partijen die de AOW-leeftijd op 65 willen houden. Blijkbaar heb je inside-informatie over de politieke voorkeur van George...


Voor mijn gevoel is alleen de AOW-leeftijd wel een erg mager argument voor je stem, want er spelen toch nog wel wat meer zaken in Nederland. Maar ja, het welbegrepen eigenbelang mag best doorklinken.

Ik vind overigens het PvdA-standpunt, namelijk in 2020 beginnen met verhogen van de AOW-leeftijd, realistisch en rechtvaardig. Dat ook mensen die nu tussen 55 en 60 al weer gepakt worden, zoals bv. CDA wil, gaat er bij mij ook niet in. Veel mensen in die categorie worden namelijk ook al gepakt door het afschaffen van het partnerpensioen (voor mensen na 1/1/1950 geboren).


Titel: Invloed nieuwe NL-regering op residenten in Spanje.
Bericht door: Dianmolinos op 26 mei 2010, 19:25:49 pm

Inderdaad ja, het partnerpensioen, voor mij nog een reden om op die partij te stemmen.


Titel: Invloed nieuwe NL-regering op residenten in Spanje.
Bericht door: Fire op 26 mei 2010, 21:22:00 pm

Ik ben nu 38 en ik denk niet dat ik nog op een pensioentje kan rekenen...  :evil:  :(


Titel: Invloed nieuwe NL-regering op residenten in Spanje.
Bericht door: Bob op 27 mei 2010, 10:20:45 am

Soms moet een regering onpopulaire maatregelen nemen, maar ze moeten genomen worden, of mensen het leuk vinden of niet. Ik vind zelf de verhoging van de pensioenleeftijd heel erg logisch. Voor mij is dat gewoon 1+1=2.


We leven langer dus we zullen langer moeten werken. Een aantal jaren geleden maakten we gemiddeld 5 jaar gebruik van het pensioen, nu gemiddeld 15 jaar. Dat is toch gewoon niet meer op te brengen. En wat is nu 2 jaar? Ik zou zelf durfen zeggen dat we naar de 70 moeten.


Los van de economische noodzaak, lijkt het me voor ons individueel ook nog gezond. Zo blijven we scherp. Ik heb in mijn leven een aantal mensen ontmoet die doorwerkte op die leeftijd, één persoon was zelfs al 75 en werkte full time, en dat zijn altijd hele energieke, fitte scherpe mensen. Zo will ik ook oud worden!!  :D


...nee, ik kan me veel vervelendere bezuinigingen voorstellen. Ik denk dat een overheid nu hard moet zijn en de maatregelen neemt die nodig zijn. Volgens mij is er geen één overheid in Europa die dat ook aan durft uit angst kiezers te verliezen.


Titel: Invloed nieuwe NL-regering op residenten in Spanje.
Bericht door: lucky op 27 mei 2010, 10:35:27 am

@Bob stel je eens voor een leraar van 67 jaar die in de middelbare school les moet geven ????

Een bouwvakker die op zijn 67 coufrage(bekisting) moet zetten

en die ook vullen met beton ???

Een poetsvrouw van 67 die op de ladder plafonts moet afwassen ???

Dat alles 7 uur per dag , 5 dagen in de week ??

Awel voor mijn part moogt ge het doen .   :wink:


Titel: Invloed nieuwe NL-regering op residenten in Spanje.
Bericht door: Bob op 27 mei 2010, 10:38:57 am

Stel je voor dat iedereen op zijn 65e moet stoppen met auto rijden en van de overheid dan een chauffeur toegewezen krijgt. Dat zou de overheid dus heel veel geld kosten. Dan heb je een groep mensen die zeggen;"ik wou dat ik 65 was, dan kon ik eindelijk stoppen met autorijden". En je hebt een groep die zeggen;"maar ik wil helemaal niet stoppen met autorijden, ik heb juist nu veel ervaring en kennis in het besturen van een auto en als ik zelf stuur hou ik mezelf scherp en het is goed voor mijn eigenwaarde, ik kan nog wel een paar." En dan besluit de overheid dat we nu door moeten rijden tot onze 67e want die chauffeurs zijn toch wel erg duur en dat kan niet meer opgebracht worden door de hedendaagste autobestuurders. Dan heb je een grote groep die daar tegen zullen protesteren wellicht een grotere groep die het zal begrijpen.


En als je al wil stoppen met werken, dan spaar je daar toch voor en neem je eventueel genoegen met een lager pensioen. Maar volgens mij zit het allemaal tussen de oren.


Soms moet ik heel vroeg op en heel lang werken, zonder ongestoorde pauze. Daar kan ik heel erg tegenopzien van te voren en dan word het ook een lange dag. Of ik kan gewoon doen wat ik moet doen en dan komt het eind van de dag vanzelf inzicht en valt het achteraf allemaal reuze mee.


En ik neem aan dat zwaar werk op een gegeven moment word afgebouwd en bedrijven oudere mensen een plek in het bedrijf geven waarin ze wellicht meer doen met hun kennis en ervaring.


Bedenk: mensen stoppen niet met werken omdat ze oud worden, mensen worden oud omdat ze stoppen met werken!  :wink:


Titel: Invloed nieuwe NL-regering op residenten in Spanje.
Bericht door: lucky op 27 mei 2010, 10:46:43 am

@Bob in theorie heb je gelijk ,en voor sommige jobs zal dat ook best haalbaar zijn .

Maar wat voor degenen die het niet aankunnen ? Dan word het probleem toch gewoon verlegd ,want die mensen kunnen (lichamelijk of psychisch)hun job niet meer doen en moeten dan op ziekenkas ,wat ook van de staat word betaald (of in nl.

niet ?)


Titel: Invloed nieuwe NL-regering op residenten in Spanje.
Bericht door: Bob op 27 mei 2010, 11:00:22 am

Ja, dat kan. Maar dat is in weze toch niet anders dan dat nu het geval is met mensen die de 65 niet halen? Daar zullen ook afspraken over gemaakt worden. Maar gemiddeld neemt de levensverwachting toe dus gemiddeld kan (moet) het aantal jaren dat we werken ook toenemen.


...een andere vraag is of er wel genoeg werk is voor mensen in die leeftijd. Op dit moment kan heel moeilijk zijn voor 50+ om nog aan een baan te komen ondanks dat ze soms zeer indrukwekkende CV's hebben.


Titel: Invloed nieuwe NL-regering op residenten in Spanje.
Bericht door: campesino op 27 mei 2010, 11:14:43 am

Beste Bob,

De gemiddelde leeftijd stijgt. Dat komt door een lagere

kinderstrefte.

Elk jaar dat een mens langer werkt daalt de levensverwachting.

Laat je niks wijs maken, een mens leeft echt niet langer.


Titel: Invloed nieuwe NL-regering op residenten in Spanje.
Bericht door: lucky op 27 mei 2010, 11:29:11 am

Men zou beter een flexibele pensioenleeftijd vooropstellen .

Wil je op 50 stoppen dat kan , heb je wel een veel lager pensioen .Wil je werken tot je 92 mag ook heb je een groot pensioen .Dan zal de kans voor de jongeren serieus stijgen .

En het zal de staat niet meer kosten .


Titel: Invloed nieuwe NL-regering op residenten in Spanje.
Bericht door: Bob op 27 mei 2010, 11:37:22 am

@Lucky, Dat zou een oplossing kunnen zijn. Als mensen indivudueel invloed hebben hierop en eigen keuzes kunnen maken zal het beter geaccepteerd worden.


Maar met alleen de pensioenleeftijd zijn we er nog niet. Er zullen nog heel veel andere maatregelen genomen moeten worden. Zelf zie ik liever geen bezuinigingen op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs. En ik zou graag initiatiefen zien om mensen aan het werk te helpen en de export te bevorderen. En minder verspilling. Die enorme subsidie voor kunst en cultuur, is dat nu bv nog echt nodig?? En heropvoedingsprojecten voor probleemjongeren in de alpen? En betere efficientie van het ambtenaren apparaat zou welkom zijn.


En om terug te komen bij de vraag van Piet, dat zijn dus redenen dat ik nog graag van mijn stemrecht gebruik maak. Ondanks dat ik stem in een ander land dan waar ik woon, beinvloed ik toch een klein beetje een economie die deel uit maakt van de Eurozone...


Titel: Invloed nieuwe NL-regering op residenten in Spanje.
Bericht door: onb. op 27 mei 2010, 11:44:42 am

Heb zojuist mijn oranje stemnveloppe op de bus gedaan. Als je alleen alkijkt hoe omslachtig en geldverspillend deze procedure is.

Gisteravond via uitzending gemist gekeken naar het lijsttrekkersdebat. Ik vond er de bevestiging van mijn keuze.

Wil wel even kwijt hoe genânt de sexistische opmerking van JPB was richting interviewster. Over normen en waarden gesproken. De interviewster was even van haar stuk gebracht, het beste bewijs dat het ongepast was.

Zolang wij in vrijheid onze stem kunnen uitbrengen, zal ik het doen.


Titel: Invloed nieuwe NL-regering op residenten in Spanje.
Bericht door: Marcella op 27 mei 2010, 12:00:09 pm

@Piet,

Allereerst vind ik dat de democratie een groot goed is.

Je stem moet/mag  je nooit verloren laten gaan.Dus ook wij hebben vanmorgen onze stembiljetten op de bus gedaan. Ik denk wél op wie je ook stemt er MOET bezuinigt worden dus of je door de hond of de kat gebeten word?? ik vraag me af of het veel uitmaakt. We weten allemaal hoe de vlag erbij hangt!Om nog énige invloed te hebben op onze aow vind ik in dit geval stemmen in ons vaderland nóg belangrijker!Hier in Spanje stem ik ook altijd (al is het maar lokaal).


Marcella


Titel: Invloed nieuwe NL-regering op residenten in Spanje.
Bericht door: Marieta op 27 mei 2010, 12:03:53 pm

Ik ben het in grote lijnen eens met Bob, toch is er iets uit Bob zijn verhaal waar ik het niet mee eens ben, namelijk de subsidies voor kunst en cultuur, ik vind kunst en cultuur juist wel héél erg belangrijk.


Titel: Invloed nieuwe NL-regering op residenten in Spanje.
Bericht door: pietmeijers op 27 mei 2010, 12:14:33 pm

Inderdaad Marcella, democratie is een groot goed.

Ik zal ook altijd stemmen.

Mijn leven lang op de eerste vrouw die op de lijst staat van de partij van mijn keuze.

Meer vrouwen in de politiek zorgt voor evenwichtigere politiek, althans dat is mijn bescheiden mening.

Ik ben het met de kapper eens dat het echt erg was hoe Balkenende zich gedroeg ten opzichte van de vrouwelijke interviewer.


Titel: Invloed nieuwe NL-regering op residenten in Spanje.
Bericht door: Bob op 27 mei 2010, 19:26:22 pm

Dank je Marieta. Ik ben het ook met jou eens dat Kunst en Cultuur belangrijk is. Ik bezoek zelf regelmatig musea en af en toe een theater. Alleen mijn gedachten gang is dat als er dan toch bezuinigd moet worden, dat Kunts en Cultuur voor mij minder prioriteit heeft dan Onderwijs en Gezondheidszorg. Er stond laatst namelijk in de krant dat NL nogal veel geld uitgeeft hieraan. Vandaar.


Uiteraard zijn er veel mensen het niet met mij eens en dat is het mooie van de democratie en het stemrecht. Dat we allemaal een beetje invloed kunnen uitvoeren.  :-)


Titel: Invloed nieuwe NL-regering op residenten in Spanje.
Bericht door: Andres op 01 juni 2010, 16:19:00 pm

Specifiek voor residenten in Spanje? ...tja niet zoveel eigenlijk, al helemaal omdat de partijen hier niets over zeggen.


Maar in het algemeen denk ik dat de fiscale- en zorgregels en de evt wijzigingen voor geemigreerden het meeste impakt hebben.


Die dure rit voor een nog eens duur paspoort is al gewoon geworden toch?