SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: in de tussentijd...balans van een mislukte installatie.  (gelezen 3760 keer)

Offline rix legene granada

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.749
 • rix legêne almería
 • Plaats: almería
in de tussentijd...balans van een mislukte installatie.
« Gepost op: 05 september 2016, 19:10:23 pm »
Nu het stof van de mislukte installatie van een nieuwe regering is neergedaald, is het tijd om de balans op te maken en naar de toekomstmogelijkheden te kijken.
De schuldvraag – centraal in het onvolwassen optreden van veel Spaanse politici – is niet van belang. Natuurlijk had de PSOE een gouden kans om een stevige en succesvolle oppositie te voeren tegenover een minderheidsregering en op die manier veel punten kunnen binnenhalen maar nu ze dat niet gedaan heeft is het tijd om de wonden te likken en die zijn diep. Het is niet alleen de oude socialistische garde die begrepen heeft dat hier persoonlijke weerzin de hoofdrol heeft gespeeld en nog speelt: PSOE’s Sanchez en PP’S Rajoy kunnen elkaar niet luchten of zien.
Ik kan niet anders dan bij mijn oude voorspelling blijven dat de PP uiteindelijk zal regeren in een minderheidregering. Andere mogelijkheden zijn er niet, zie maar:
-   PSOE-Unidos Podemos-Cuitadans zou getalsmatig een mogelijkheid zijn maar dat is dan ook alles. Niet alleen UP en C’s zijn erfvijanden – niet persoonlijk maar programmatisch, heel gezond – maar ook de combinatie PSOE-UP loopt niet. Het grote struikelblok is hier de wens van de UP om de Catalanen (en wie het ook maar wil) het recht op een onafhankelijkheidsreferendum (mooi woord voor galgje) te gunnen. Daar zit geen beweging in.
C’s en UP hebben elkaar inmiddels, zoals te verwachten, uitgesloten.
-   Dan is er een theoretische combinatie mogelijk van PSOE-UP (als men over de bovenstaande blokkade weet heen te springen) en de „independistas:“ ECR (een radicaal republikeinse, wat trotskistische onafhankeljkheidpartij in Calatunya), de PNV (de gematigde Baskische nationalistische partij die streeft naar meer autonomie voor Euskadi) en de nieuwe, uit de Convergència voortgekomen liberale partij in eveneens Catalunya.
De voormalige socialistische voorman Rubalcaba heeft dat, geestig, een Frankenstein-combinatie genoemd, naar het in elkaar geflanste monster)
De enige en absolute voorwaarde voor steun van die kant is het referendum in Catalunya en daar haakt de PSOE af. Mogelijkheid uitgesloten.
-   Wat blijft dan over? Een personele wisseling zou al heel wat schelen: Sanchez en Rajoy douchen en twee frisse gezichten aan de onderhandelingstafel. Toch is dat slechts een cosmetische ingreep die de fundamentele verschillen niet overbrugt.
-   Getalsmatig zijn we dan uitgepraat en kan er geen regering gevormd worden zonder naar meer exotische mogelijkheden te grijpen en die zijn er.
Een referendum over Catalaanse onafhankelijkheid zou bijvoorbeeld in heel Spanje kunnen worden georganiseeerd (Rajoy: de eenheid van Spanje is een zaak van alle Spanjaarden“ hoewel hij deze optie nadrukkelijk niet in gedachten had) volgens een bepaalde verdeelsleutel.
Een andere mogelijkheid is een zakenkabinet, niet politiek gebonden en onder een neutrale premier(e). Ik denk hier meteen aan de formidabele Carmena, burgemeester in Madrid.
Te vrezen valt echter dat de politieke fantasie van de leidende elites een dergelijke oplossing niet zal begrijpen of toestaan.
-   Dan is er een oplossing die allang geëffectueerd had moeten en kunnen worden: de PP stelt een aantal hervormingen voor die ook de PSOE kunnen behagen en komt zo dichterbij een stemonthouding van die club. Maar concessies, veranderingen in het algemeen en politieke flexibiliteit zijn aan de dynosauriërs van de PP nooit besteed en zullen ook niet snel worden ingezet.

Nieuwe verkiezingen dus. De jongste poll laat zien dat de PP (Gods wonderen zijn groot en onnavolgbaar) een lichte winst boekt en uitkomt op 140 tot 142 zetels. De PSOE zakt licht naar 82 à 83, C’s is vrijwel cosntant met 30 tot 31 zetels en de UP verliest licht.
Tel uit je winst. Opnieuw lijkt er geen werkbare meerderheid uit te komen hoewel het verschil met de absolute meerderheid van 176 zetels verschrompelt tot een luttele 3 à 4.
Ik denk dat die overbrugd zullen worden en we een PP-regering krijgen met gedoogsteun van C’s, wanneer tenminste zeker is, dat er een meerderheid in het verschiet ligt, een basisvoorwaarde voor C’s.
Er moet dan wel nog even opnieuw tussen die twee onderhandeld worden en dat zal er heter aan toegaan dan nu het geval is geweest.
Is zo’n regering erg? Allang niet meer; alles is beter dan deze schandvlek en er zal een formidabele oppositie in de Cortes zijn, goed voor een gezonde democratie!
 

Offline Irene W

Re: in de tussentijd...balans van een mislukte installatie.
« Reactie #1 Gepost op: 05 september 2016, 19:57:09 pm »
Bedankt Rix voor de uitgebreide toelichting. Zelf heb ik het allang opgegeven om de Spaanse politiek te volgen, het lijkt alleen om de poppetjes te gaan en het spel van de politici. Het welbevinden van tientallen miljoenen Spanjaarden is slechts bijzaak.

Jouw stukjes lees ik echter graag, in een paar regels ben ik weer bijgepraat :)


Offline Carimar

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 188
Re: in de tussentijd...balans van een mislukte installatie.
« Reactie #2 Gepost op: 05 september 2016, 20:24:45 pm »
Dank Rix duidelijk en begrijpelijk geschreven. Nieuwe verkiezingen zullen echt geen grote verschillen maken zoals jij ook al
Stel weggegooid geld dat beter  aan gezondheidszorg en onderwijs besteed zou kunnen worden. Ik begrijp de Spanjaarden niet meer. Zou toch verwachten dat ze tegen 3e verkiezingen zijn.
Spaanse echtgenoot wil ook niet meer gaan. Het is  een schande maar er gaat zo te zien niets veranderen.
Zie ook geen combinaties die een nieuwe regering zouden kunnen vormen.
Jammer voor Spanje toch een land met veel toekomst maar niet op deze wijze.
Ben niet zo goed om mijn gevoelens neer te pennen maar maak me wel zorgen,

Offline sarvam

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.832
Re: in de tussentijd...balans van een mislukte installatie.
« Reactie #3 Gepost op: 06 september 2016, 08:17:43 am »
Het failliet van het democratische systeem,en niet alleen in Spanje.
Het wordt tijd voor iets intelligenters anders kunnen we kiezen tot we een ons wegen en krijgen we gekken als Trump,Wilders,Le Pen enz die de macht grijpen.

Offline rix legene granada

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.749
 • rix legêne almería
 • Plaats: almería
Re: in de tussentijd...balans van een mislukte installatie.
« Reactie #4 Gepost op: 06 september 2016, 10:49:19 am »
voor wie Spaans leest, in EL PAIS van gisteren schrijft de grote historicus Santos Juliá een dergelijke analyse over de failliete boedel in de Spaanse politiek.
de mogelijkheid die voor Spanje veruit het beste zou zijn, heb ik buiten mijn overzichtje gelaten omdat het verder weg is dan ooit: een grote coalitie tusssen PP en PSOE, zoals in Nederland en Duitsland lopen.
Santos provoceert zelfs in de richting van een kiezersstaking. Op zich een aantrekkelijk idee, alleen zullen beduidend meer kiezers van links de boel de boel laten dan die van rechts wat een voordeel is voor de PP; misschien moet dat dan maar....

Anderzijds kookt mijn bloed na de benoeming van ex-minister Soria bij de Wereldbank. Hij trad af omdat hij gelogen had over geheime reekeningen en nu gaat hij geheime rekeningen aanpakken.....
Hiermee toont Rajoy dat hij slechts cynisch is de corruptiebestrijding en die aan zijn laars lapt. Men zij gewaarschuwd..

Offline MalagaHenk

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 513
Re: in de tussentijd...balans van een mislukte installatie.
« Reactie #5 Gepost op: 06 september 2016, 11:01:28 am »
Mariano Rajoy is een slimme oude vos, die de komende maanden opnieuw zal gebruiken om bewijzen in zake corruptie, zwart geld en andere wantoestanden te verduisteren of te laten verdwijnen.

p.s kon het niet laten.


ES_001

 • Gast
Re: in de tussentijd...balans van een mislukte installatie.
« Reactie #6 Gepost op: 06 september 2016, 13:07:00 pm »
Rix, als je bloed kookt over de benoeming van Soria (wat heel begrijpelijk is) dan word het tijd voor een complete bloedspoeling want er zijn wel veel ergere zaken gebeurd de laatste jaren.
Dat de minkukel het voor elkaar krijgt de benoeming 2 minuten nadat zijn eigen benoeming heeft gefaald kenbaar te maken zegt alles over de minachting naar het spaanse volk.
Zijn goede vriend Soria moest ruimen voor zijn verkiezingscampagne maar hij heeft hem willen vergoeden door hem dat baantje aan te bieden.
De Guindos heeft zelf ook al twee van zijn familieleden een mooi baantje bezorgd in het buitenland voor een klein jaarlijks fortuin.
Het houdt echt nooit op als ze in het zadel worden gehouden op welke manier dan ook of met welke andere partij dan ook. Ze hebben zichzelf al jaren geleden boven alle partijen verheven en hebben nu trekjes die heel beangstigend zijn

Zo iemand mag echt nooit meer een regering leiden.
Een regering PP-PSOE zou een nog grotere minachting zijn.

Eigenlijk is het van de zotte dat we het er nog over hebben, want alles zo'n beetje wat ze doen of laten is een grote leugen of bedrog.
« Laatst bewerkt op: 06 september 2016, 13:11:54 pm door carlo »

Offline rix legene granada

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.749
 • rix legêne almería
 • Plaats: almería
Re: in de tussentijd...balans van een mislukte installatie.
« Reactie #7 Gepost op: 06 september 2016, 18:05:47 pm »
je hebt gelijk, Carlo, het is doodeng en onbegrijpelijk dat iemand zover losgezongen is van wat er in het land omgaat. je kunt het je als burger bijna niet voorstellen maar deze mensen leven op een andere planeet en hebben werkelijk geen idee dat wat ze uitvreten ertoe doet. De totale minachting voor de kiezer druipt er aan alle kanten vanaf en er is geen manier om dat tegen te gaan.

het enige wat we kunnen doen is het nauwgezet te blijven volgen en dat is wat ik al doen, met vele anderen.

Offline Carimar

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 188
Re: in de tussentijd...balans van een mislukte installatie.
« Reactie #8 Gepost op: 06 september 2016, 20:45:20 pm »
Wat ik nog steeds niet begrijp dat de Spaanse burgers het allemaal gelaten over zich heen laat gaan.
Ik mag niet stemmen maar goed ook want ik zou het echt niet weten.
Vermoed dat de Spanjaarden er ook klaar mee zijn maar hierdoor komt er nooit een nieuwe regering pp psoe dat zal waarschijnlijk hopelijk niet gebeuren de deuren zijn niet breed genoeg voor deze heren.
Wanneer laten de Spaanse burgers eens een duidelijk signaal horen en op de barricades.
Misschien een landelijke staking? Zou dat helpen?.

ES_001

 • Gast
Re: in de tussentijd...balans van een mislukte installatie.
« Reactie #9 Gepost op: 06 september 2016, 23:38:23 pm »
Carimar, ik durf de stelling aan dat onder normale omstandigheden Spanje momenteel een absolute meerderheid zou halen op links vlak.

Waarom dit niet zo is en waarom nog altijd zovelen rechts stemmen is omdat velen gemanipuleerd worden, veel anderen worden in de watten gelegd en mogen licht meeprofiteren in ruil voor hun stem (onderschat dat aantal niet want een baan die meer als 1200 euro oplevert kost je wel je stem). De rechtse volkspartij heeft een klimaat geschapen waar de cosa nostra jaloers op zou zijn geweest, het web gaat veel verder als menigeen denkt.
Als ik je daarnaast uitleg dat een van de armste dorpen in spanje waar wij binnenkort gaan wonen en iedereen afhankelijk is van de landbouw ....rechts stemt !!
Ze stemmen op de persoon en niet op de partij maar doen zich eigenlijk zelf schade aan maar ook hier geld weer vaak , de grootgrondbezitters hebben alles zo afgestemd dat je weinig keus hebt.

Spanje profiteerde op vele vlakken van europa, de subsidies etc maar als je het mij vraagt zijn veel zaken te snel gegaan en op politieke kennis van de burger op het platteland is de achterstand zo groot dat je soms discussies hoort en denkt, "carlo stil, niks zeggen, alleen luisteren" want de tegenstellingen die je vaak hoort zijn tenenkrommend. Velen zijn gewoon onwetend.

Daar komt nog altijd de fraude bij die ook niet onderschat mag worden, de stemmen van de spanjaarden die in het buitenland verblijven die vooral voor links zouden zijn maar het stemmen wordt hun zo goed als onmogelijk gemaakt. Op de barricades staan er nog wel een aantal maar sinds de ley mordaza moet je wel goed uitkijken wat je doet bij een protest, want je kan zo een fikse boete oplopen.

Ik zou niet durven te voorspellen hoe dit alles verder gaat maar ik heb weet van vele zaken die op de achtergrond zich afspelen op politiek vlak. De "strijd" op de achtergrond tussen rechters, wetenschappers, politici etc die ook inzien dat de corruptie het land heeft ontwricht is enorm, dat geeft me hoop maar is ook gevaarlijk.
Hopelijk wint deze laatste groep het vertrouwen van het volk uiteindelijk.

Offline sarvam

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.832
Re: in de tussentijd...balans van een mislukte installatie.
« Reactie #10 Gepost op: 07 september 2016, 09:59:17 am »
Hebben jullie het adres van Rajoy? Ik moet maandag in Madrid zijn om mijn paspoort te verlengen en kan dan wel even tijd maken voor een stevig en constructief gesprek.

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.860
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: in de tussentijd...balans van een mislukte installatie.
« Reactie #11 Gepost op: 07 september 2016, 10:24:41 am »
Paleis van Moncloa,3hoog achter;2xbelllen.(Hij zit meestal op de plee).

Offline rix legene granada

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.749
 • rix legêne almería
 • Plaats: almería
Re: in de tussentijd...balans van een mislukte installatie.
« Reactie #12 Gepost op: 07 september 2016, 12:44:44 pm »
De aperte politieke stupiditeit van de leider van de PSOE gaat een nieuwe fase in. Meneer gaat gesprekken voeren met elke politieke partij (behalve Bildu) maar beslist niet om er een regering mee te vormen of haar nieuwe leider te zijn. Interessant! Zeker wanneer men bedenkt dat Cuitadans én met de PP én met de PSOE een accoord wist te bereiken dat 80% overlappingen kent.
Vraag een 11-jarige wat voor de hand ligt en je krijgt een duidelijk antwoord. Niet zo in de Spaanse politieke top waar lógica aan de WC-rol hangt.

zelden heb ik een politieke partij zo openlijk zelfmoord zien plegen. Gaat U eens na:
een coalitieregering van PSOE en PP - met gedoogsteun óf actieve steun/deelname van C's geeft alledrie de partijen een riante kans minstens een deel van hun programma te verzilveren. Als C's de nieuwe premier levert staat de deugd in het midden en kan iedereen zijn kiezers uitleggen dat hiermee te werken valt zonder al teveel gezichtsverlies.
Nee, niet iedereen kan zijn verlanglijstje afvinken, zo gaat dat in een veelpartijendemocratie. Werkelijk, het zou iedereen opgelucht doen ademhalen wanneer de Grote Blokkade Rajoy-Sánchez het veld zou ruimen en plaats zou maken voor de enige politicus die tonutoe heeft begrepen hoe het werkt in een dergelijk - voor Spanje nieuw - systeem: Albert Rivera.

De traditionele partijen proberen koste wat het kost de oude orde van twee partijen te handhaven en storten Spanje daarmee in een fatale afgrond. Hoe schandalig dit is, laat zich maar moeilijk beschrijven. Een totaal gebrek aan politieke intelligentie en minachting voor de kiezers komt het dichtst in de buurt.

Even onbegrijpelijk is het, zoals Carimar aanstipt, dat het lamme kiesvolk het zich allemaal laat aanleunen. Ook Carlo's rake uiteenzetting van het Spaanse cliëntelisme verklaart het niet helemaal. De giftige erfenis van het Franquisme hangt nog steeds dampend boven het Spaanse politieke en sociale landschap: de angst en weigering om enige betrokkenheid te voelen of tonen met wat zich aan de top afspeelt.

Dit land heeft nog een lange, lange weg te gaan voor het zich een volwassen democratie mag noemen. Dat geldt voor de politieke elite zowel als voor de kiezers.

Offline Albert_63

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 975
 • Plaats: Gent ( - Vinaròs)
Re: in de tussentijd...balans van een mislukte installatie.
« Reactie #13 Gepost op: 07 september 2016, 18:42:47 pm »
Zou Pedro Sánchez iets gortigs weten over de PP wat wij nog niet weten ?


Albert Rivera heeft ons Belgisch konijn Verhofstadt ten tonele gevoerd, dat was voor mij vele stappen te ver om Albert Rivera nog au sérieux te kunnen nemen als politicus.
« Laatst bewerkt op: 07 september 2016, 18:45:57 pm door Albert_63 »

ES_001

 • Gast
Re: in de tussentijd...balans van een mislukte installatie.
« Reactie #14 Gepost op: 07 september 2016, 22:34:42 pm »
Pedro Sanchez heeft ook naar mijn mening nog niks bijzondrs laten zien waardoor ik zou zeggen, ja dat kan wat worden maar hij heeft het eerlijk gezegd ook niet gemakkelijk.
Waar Rix toch een zekere blijk geeft van verstandhouding met de huidige Felipe Gonzalez, ben ik een groot tegenstander van de huidige Felipe en juist daar prijs ik Pedro Sanchez wel om.

Zijn eigen partij maakt het hem moeilijk en het is juist zijn partij die de sleutel heeft, draaien ze de sleutel linksom dan hadden we al lang een regering gehad met podemos, maar Felipe en ook Susana Diaz van de psoe-andalucia geven er de voorkeur aan om de sleutel rechtsom te draaien, Felipe uit angst van wat hem allemaal te wachten staat en Susana uit pure machtswellust.

Kortom de sleutel ligt bij de psoe, maar niet bij Pedro Sanchez maar vooral bij de ouwe vos Felipe.
Krijgt Felipe zijn zin dan zal de psoe grote verliezen leiden in de toekomst, wie daar aan twijfelt begrijpt, nogmaals naar mijn mening, weinig van de huidige spanningsvelden in de spaanse politiek.
« Laatst bewerkt op: 07 september 2016, 22:36:43 pm door carlo »

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent