SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Het salaris in Spanje  (gelezen 1692 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Rupert

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 355
Het salaris in Spanje
« Gepost op: 09 april 2010, 15:11:17 pm »
<p>Bestaat er een website waarin de salarissen per leeftijd en doelgroep worden aangegeven in Spanje? </p>

<p>En hoeveel werkuren is nu de standaard in Spanje. Daar ik constateer dat bijv. in supermarkten werknemeners lange dag maken.

</p>

« Laatst bewerkt op: 09 april 2010, 22:11:17 pm door 263 »

Offline Marieta

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 832
Het salaris in Spanje
« Reactie #1 Gepost op: 09 april 2010, 16:23:35 pm »

De salarissen  worden geregeld vía de convenios van iedere sector.

http://convenios.juridicas.com/convenios-sectores.php

De werkuren in het Art. 34 van el Estatuto de los Trabajadores.

http://www.ccoo.es/comunes/temp/recursos/1/287356.pdf


La duración máxima de la jornada ordinaria de trabajo será de cuarenta horas semanales de trabajo efectivo de promedio en cómputo anual.

Mediante convenio colectivo, o, en su defecto, por acuerdo entre la empresa y los representantes de los trabajadores, se podrá establecer la distribución irregular de la jornada a lo largo del año. Dicha distribución deberá respetar en todo caso los períodos mínimos de descanso diario y semanal previstos en esta Ley.

Entre el final de una jornada y el comienzo de la siguiente mediarán, como mínimo, doce horas.

Los trabajadores menores de dieciocho años no podrán realizar más de ocho horas diarias de trabajo efectivo, incluyendo, en su caso, el tiempo dedicado a la formación y, si trabajasen para varios empleadores, las horas realizadas con cada uno de ellos.

El trabajador tendrá derecho a adaptar la duración y distribución de la jornada de trabajo para hacer efectivo su derecho a la conciliación de la vida personal, familiar y laboral en los términos que se establezcan en la negociación colectiva o en el acuerdo a que llegue con el empresario respetando, en su caso, lo previsto en aquélla.


« Laatst bewerkt op: 09 april 2010, 23:23:35 pm door 97 »

Offline Andres

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 5.106
Het salaris in Spanje
« Reactie #2 Gepost op: 09 april 2010, 16:45:21 pm »

Er zullen wel meer sites zijn maar zo te zien kun je bij Infojobs de salaris per (vak)groep/functie en stad/provincie bekijken:


http://salarios.infojobs.net/


« Laatst bewerkt op: 09 april 2010, 23:45:21 pm door 18 »

Offline Jur

 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 23
Het salaris in Spanje
« Reactie #3 Gepost op: 10 april 2010, 19:44:56 pm »

Leuk en aardig maar de realiteit is dat (in mijn ervaring) mensen flink uitgebuit worden in Spanje, bv. mijn laatste baan als taxi chauffeur was OP PAPIER inderdaad voor 40 uur per week. In werkelijkheid werkte ik 6 dagen per week van 06:45 ´s morgens tot 19:00 ´s avonds, dus ruim 12 uur per dag (of ruim 72 uur per week) voor het schappelijke bedrag van € 840 per maand.


« Laatst bewerkt op: 11 april 2010, 02:44:56 am door 177 »

Offline Marcella

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.308
Het salaris in Spanje
« Reactie #4 Gepost op: 10 april 2010, 19:49:25 pm »

Ik heb ook de ervaring dat autonomos vaak op hun geld moeten wachten. Van bv geleverd werk aan opdrachtgevers.

Een half jaar is geen uitzondering, ik heb het gevoel dat de crisis soms wordt misbruikt hiervoor.


Marcella


« Laatst bewerkt op: 11 april 2010, 02:49:25 am door 154 »

Offline Gata

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 932
Het salaris in Spanje
« Reactie #5 Gepost op: 10 april 2010, 19:59:04 pm »

Ja, het is soms echt lachen die lonen hier.

Sorry, maar wat dat betreft vind ik dat Spanje zich rot moet schamen met de lonen. Wel bij de EU willen en er van alles voor doen en laten, maar de lonen zijn bijna slavendrijverij.


Ik heb ooit eens gesolliciteerd hier en ze boden me 600 euro aan. Ik dacht dat ik niet meer bij kwam. Dat geef je nog niet aan een ongeschoolde van 18 jaar.


Ik ken een aantal Spaanse mensen die ook een vaste baan hebben en erg veel overuren draaien, eigenlijk dagelijks en er wordt gewoon van je verwacht dat je dit doet en ze krijgen er niks extra voor betaald. En je hebt het maar te doen, want voor jou 10 andere.


Wat ik ook niet snap, en nu maak ik even een zijsprongetje. Ik ken Spaanse mensen die jaren lang gewerkt hebben en nu zonder werk zitten en  geen uitkering  krijgen en echt niks, nul komma nul...geen bijstand niks niet..ik snap dit echt niet en denk nog steeds dat ik hiermee in de maling genomen word.


« Laatst bewerkt op: 11 april 2010, 02:59:04 am door 314 »

Offline Stefan - Madrid

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 405
Het salaris in Spanje
« Reactie #6 Gepost op: 10 april 2010, 20:08:01 pm »

Naar mijn ervaring zijn de verschillen in salaris vrij groot. Verder zijn er in dezelfde sectoren grote verschillen. In mijn vorige bedrijf zaten er op mijn afdeling verschillen van EUR 8000,- op jaarbasis in het loon van mensen die hetzelfde werk deden. Voor het bedrijf waren Fransen makkelijker te vinden in Madrid dus die kregen minder betaald. Nederlanders en Duitsers waren lastiger dus die kregen meer. Echt volgens vraag en aanbod ipv ervaring en kwaliteit.

Daarnaast is het geluk hebben. Ik werk nu bij een bedrijf die in zijn sector ver boven gemiddeld betaalt, en zo zijn er ook bedrijven die zwaar onder het gemiddelde zitten. Houd er rekening mee dat je wanneer je begint in Spanje meestal een laag loon hebt, maar dat je ook sneller groeit dan in Nederland (uiteraard met de juiste opleding(en), talenkennis etc). Ik werk hier nu 4 jaar en mijn loon is bijna verdubbeld. Natuurlijk is dit helemaal afhankelijk van ieders situatie. Leeftijd is bij de bedrijven waar ik gewerkt heb geen reden meer om het salaris te verhogen. Er zijn genoeg collega´s die 20 jaar ouder zijn dan mij en minder verdienen, en daarnaast ook al jaren langer bij het bedrijf werken.


Mijn contract zegt 40 uur, maar zoals Jur al aangeeft komt daar in de praktijk weinig van terecht. Meestal is het meer. Maar goed, met een werkeloosheid van 20 procent kan je maar beter blij zijn met te veel dan te weinig  :wink:


Op sites als infojobs en monster.es worden er soms indicaties gegeven van het loon. In dat opzicht is monster.es en michael page nauwkeuriger. Infojobs biedt veel ´mil eurista´ banen aan met schrikbarend lage lonen. Let daarnaast ook op andere ´beneficios.´ Veel bedrijven bieden restaurant tickets aan die per maand tussen de 150 - 200 euro op kunnen leveren. Daarnaast wordt er soms een prive ziektekostenverzekering betaald die meestal zo rond de 50 euro per maand ligt. Tenslotte: In Spanje worden de lonen op jaarbasis weergegeven, en meestal in 14 betalingen, waarvan er twee ´extra´zijn waarover je geen seguridad social betaalt (wel IRPF) waardoor je dus twee keer een voordeel van ongeveer 6 procent hebt.


« Laatst bewerkt op: 11 april 2010, 03:08:01 am door 986 »

Offline Stefan

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 28
Het salaris in Spanje
« Reactie #7 Gepost op: 10 april 2010, 20:35:23 pm »

Hola muy buenas, op de website van het Spaans nationaal instituut voor de statistieken (INE) worden elk kwartaal data geupload, zoals bijvoorbeel de Encuesta trimestral de Coste Laboral. Ik weet dat het INE ook de details in gaat omdat ik die paginas ooit onder ogen heb gezien, een exacte link kan ik me echter niet voor de geest halen.

Overigens vindt ik 840 euro voor taxiwerk in Andalucía nog redelijk, ook gezien de overkill aan taxis die er vaak in Spanje heerst. Toch zou ik het snel zat zijn met een leven van half zes op staan en tot zeven uur 's middags werken.

Verder maken winkeliers idd lange dagen, dit zijn naar mijn idee vooral diegene waar het altijd rustig is en hun winkel als huiskamer zien; buurtwinkels, barretjes, locutorios. Spanjaarden zijn in tegenstelling tot nederlanders gewend 's avonds winkels te bezoeken. Hier in de buurt is de ijszaak bijvoorbeeld tot 23U open, de broodjeszaak tot 1/2U, de bloemenwinkel tot 22U en de kledingwinkel tot 21:30. Ik heb veel respect voor dergelijke ondernemers.

Vaak zijn ze ininterrumpido open, het kan haast niet anders of men werkt in shifts.


Mijn vriendin werkt momenteel als camarera in Madrid, ze verdient 950 € netto in de maand en denkt erover van restaurant te switchen, haar vriendin verdient in dezelfde functie namelijk een paar honderd euro meer. Dan heb ik het niet over een functie als encargada. Het salaris wat die verdiende zou ik gelijk voor tekenen.

Verder werkt mijn vriendin op werkdagen van 1-5 en van 8-12/1, waarvan ze van tevoren altijd de mogelijkheid krijgt op comida gezien het restaurant niet gelijk open gaat. Normaal gesproken is ze twee dagen per week vrij, en minimaal één keer in de maand een puente van drie dagen. Het verkrijgen van vrije dagen gaat naar mijn idee minder gemakkelijk, ze heeft nog twee weken staan voor dit jaar en een aantal dagen die ze met collegas uitgewisseld heeft.


Om en lang verhaal kort te maken hangt het salaris van een hoop zaken af: de regio, grootte van het bedrijf, leeftijd, werkloosheid. Het minimumloon staat in Spanje erg laag. In bijvoorbeeld het Baskenland is er echter niemand die 600/700 euro p/m verdient.


Sla de website van het INE er even op na.


Overigens Gata: wat dacht je van Andalucía en de Comunidad Valenciana om eens twee van de belangrijkste regios te noemen. Er gebeurt op economisch gebied weinig vernieuwends en wat er gebeurt is op kleine schaal. De mentaliteit is erg "pluk de dag" gericht en wordt niemand vrolijk van, behalve de Nederlandse en Britse gelukszoekers die de mensen "zo vriendelijk" vinden en veelal een eigen bedrijf beginnen om aan geld te komen. De doorstroming van talent is er amper, de salarissen zijn laag, buitenlandse investeringen zijn er niet, er wordt geen research verricht en als dan de crisis komt zit 25/30 procent zonder baan. Ik houdt m'n hart vast of er daadwerkelijk wat gaat veranderen. Ik heb een vriend uit Sevilla. Hij heeft bijna een dubbele licenciado-titel op zak en gaat na het afronden van de studie weer thuis wonen in Cadiz. Als hij eenmaal een bedrijfsfunctie heeft is hij dertig jaar en zit een mooie carriere er ook niet meer in. Wil hij dat wel dan is Madrid of Barcelona een optie. Het versterkt alleen de braindrain en rendabiliteit van dergelijke regios maar.

Madrid redt zich wel, maar je moet toch er toch niet aan denken dat Cataluña en Pais Vasco zich daadwerkelijk afscheiden.

Het is in mijn ogen ongelooflijk dat bovenstaande twee regio's zo op de landbouw en het toerisme leven en er maar niet in slagen om de stap vooruit te maken. Wat de rol van de overheid daarin is? In Andalucía groot!

Het werkt alleen de positie van de bestaande economische polen maar in de hand.


« Laatst bewerkt op: 11 april 2010, 03:35:23 am door 1165 »

Offline Gata

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 932
Het salaris in Spanje
« Reactie #8 Gepost op: 10 april 2010, 20:51:50 pm »

@ Stefan: Ik wil even opmerken dat ik je postings altijd zeer uitgebreidt en goed vind.


@Marcella: Ja, dat kan wel kloppen, heb dezelfde ervaring, maar ook dat ze opeens geld korten als ze je betalen.


« Laatst bewerkt op: 11 april 2010, 03:51:50 am door 314 »

Offline Stefan - Madrid

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 405
Het salaris in Spanje
« Reactie #9 Gepost op: 10 april 2010, 20:59:49 pm »

Thanks Gata, er van uitgaande dat je mij bedoelde :-) Ik lees die van jou ook altijd graag!


« Laatst bewerkt op: 11 april 2010, 03:59:49 am door 986 »

Offline Gata

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 932
Het salaris in Spanje
« Reactie #10 Gepost op: 10 april 2010, 21:03:25 pm »

Si, ik bedoelde jou, ik vind je bijdragen altijd zeer waardevol.


« Laatst bewerkt op: 11 april 2010, 04:03:25 am door 314 »

Offline Stefan - Madrid

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 405
Het salaris in Spanje
« Reactie #11 Gepost op: 10 april 2010, 21:16:39 pm »

Leuk om te horen! Thanks! Over wat je zegt dat ze je 600 euro aanboden, wat is in jou/jullie mening de relatie tussen de kwaliteit in dienstverlening en het salaris in Spanje. Ik vind dat het in veel winkels, hotels etc ronduit schandalig is qua service, en na wat rondgereisd te hebben in Spanje loopt naar mijn mening Madrid echt voorop in het ´carol beer´ (little britain) gehalte. Ik erger mij hier zeer aan, maar ik kan me ook voorstellen dat als je 800 euro per maand verdient, 65 uur per week werkt zonder enig uitzicht op vooruitgang, dat je je er dan ook totaal niet meer voor inzet. Is dat de makkelijk gedacht van mij of ligt hier een van de redenen dat het qua service vaak droevig gesteld is? (Lees bijvoorbeeld eens de meningen over de grootste luchtvaartmaatschappij van Spanje op Skytrax)


« Laatst bewerkt op: 11 april 2010, 04:16:39 am door 986 »

Offline Stefan

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 28
Het salaris in Spanje
« Reactie #12 Gepost op: 10 april 2010, 21:45:46 pm »

Heey Stefan,


Ik gun je de eer van harte. Het niveau hier op het forum ligt en stuk hoger als op websites als Nujij.nl en Fok.nl. Iets waar ik blij om ben.

Om verwaring te voorkomen zal ik een profielafbeelding uploaden zodat men het onderscheid kan maken.

Wanneer je het hebt over service zijn mijn ervaringen toch anders. Ik zie de verschillen met Rotterdam. Bij het boodschappen doen vult de cassiere altijd mijn boodschappentas, tevens heeft zij tijd voor een praatje ook al is ze vaak de enige kassa die open is en staat er een rij.

Verder heb ik ook meegemaakt dat ik mijn keuze had gemaakt in de kledingwinkel en de dienstdoende medewerker mijn keuze mee naar de kassa nam zodat ik verder kan kijken.

Afgelopen Semana Santa was ik een paar dagen in Alicante en heb ik wel een negatieve ervaring gehad. Mijn vriendin en ik hadden een diner gehad en de rekening betaalt + fooi. Wij gingen er van uit dat de ober de fooi wel weer terug zou brengen en wij vervolgens konden vertrekken. Een kwartier later na het leegdrinken van ons glas wijn en nog steeds wachtende zijn we maar vertrokken. Het spreekt voorzich dat ik daar nooit meer terugkeer.


Iig als echte colchonero wordt het tijd om een paar drankjes te doen op de overwinning van Barcelona!! Een fijn weekend a todos!!


« Laatst bewerkt op: 11 april 2010, 04:45:46 am door 1165 »

Offline Gata

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 932
Het salaris in Spanje
« Reactie #13 Gepost op: 11 april 2010, 07:06:54 am »

Anda ya, de verwarring is nu wel groot, nog een Stefan en beiden uit Madrid. Hele mooie avatar Stefan. Maar in dit geval doel ik op jullie beiden dan.


Ik zeg altijd, ze werken naar hun salaris hier en achter de kassa heb ik het idee dat ik voornamelijk Z-Amerikaanse dames tegenkom en in restaurants en vele andere bedrijven ook.

De vriendelijkheid is gemengd, maar over het algemeen vind ik het een stel sjagerijnen, er kan geen glimlach af.

Als je met dat Carol Beer de barretjes bedoeld, dan vind ik Madrid wel meevallen. Was laatst even in Torremolinos, dacht dat ik gek werd van de Engelse barretjes, althans was bijna alleen maar Engels. Maar mijn persoonlijke mening is dat je dit veel erger hebt aan de kust dan andere steden.


Maar ik denk dat er een grote kern van waarheid inzit met wat je zegt over salaris en vriendelijkheid.


Stefan??? Op de overwinning van Barca?? Dat kan echt niet in Madrid.  :wink:


« Laatst bewerkt op: 11 april 2010, 14:06:54 pm door 314 »

Offline Andres

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 5.106
Het salaris in Spanje
« Reactie #14 Gepost op: 11 april 2010, 08:31:15 am »

Natuurlijk wordt er veel geshoemeld met half illegale contracten, niet uitbetalen van overuren etc., dat is altijd al zo geweest maar nu verergerd door de crisis en de honderden bij de deur die op jouw pkekkie staan te asen waardoor nu veel meer geslikt wordt dan voor de crisis tijdens de laatste hoogconjuntuurjaren.


Ook is er een groot verschil tussen de stedelijke gebieden en die regios/rurale gebieden waar weinig of grotendeels alleen maar ´laag´ werk bij autonomos en kleine bedrijfjes voorhanden is.


Maar bovenal werkt de overgrote meerderheid gewoon volgens de cao bepalingen hoor.


« Laatst bewerkt op: 11 april 2010, 15:31:15 pm door 18 »

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

Logos

Kies een kleurForumstandaard

Permanent