SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: het Parlament heeft gestemd  (gelezen 513 keer)

Offline rix legene granada

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 4.752
  • rix legêne almería
  • Plaats: almería
het Parlament heeft gestemd
« Gepost op: 24 januari 2013, 12:06:39 pm »
Temidden van graaiende bankiers en stelende, liegende en bedriegende politici heeft het Catalaanse Parlament gisteren, bijna onmerkbaar, gestemd. De inzet was het recht van de Catalanen op een referendum (of een consult, dat klinkt minder provocerend) aangaande een eventuele onafhankelijkheid van het gebied.
De oorspronkelijke tekst van de coalitie-genoten CiU en ERC was voor de andere vertegenwoordigende partijen te straf: er werd direct aangestuurd op onafhankelijkheid. Deze tekst is afgezwakt en het woord "onafhankelijkheid" is eruit gehaald en er is slechts de formule "Catalunya is een potentiële politieke soevereiniteit" overgebleven.
Dit was voldoende voor de eco-partij ICV om mee te stemmen met de beide opstellers van de tekst. Daardoor konden de voorstanders 85 zetels binnenhalen, een tamelijk ruime meerderheid. Driekwart van de socialisten, de PP en de "españolistische" partij Ciutadans stemden tegen.

Wat is nu de betekenis van deze stemming? In feite geen. Er zijn vier of vijf eerdere zulke stemmingen geweest. Het is slechts een aanname dat het Catalaanse volk recht heeft op zijn eigen toekomst en een volkspeiling daaromtrent.
De centrale regering heeft besloten niet te reageren op deze stemming omdat ze geen enkele politieke of juridische maar slechts een symbolische betekenis heeft.

Wat is de volgende stap? De voorbereiding van zo'n referendum en daarmee komen we in ander vaarwater terecht. In de Spaanse grondwet, door alle regio's ooit ondertekend en aangenomen, staat dat het uitschrijven van een referendum alleen aan de centrale regering is voorbehouden en voor heel Spanje moet gelden. Dat is met een Catalaans referendum niet het geval en dus is hier de grondwet in het geding.
De regering in Madrid zal zo'n referendum afwijzen en de Cortes (de Spaanse Tweede Kamer) ook. Is het referendum daarmee van de baan? Nee, dat niet. Catalunya kan het gewoon doen, onwettig welliswaar maar vooruit, het kán. Alleen heeft het verder geen rechtsgeldigheid en dus kan het geen verdere consekwenties hebben dan een frontale aanvaring met de centrale regering en loopt het spoor verder dood.

Wat kan Catalunya dan doen om wél binnen de wettelijke kaders te blijven? Enkele opties:

1. Overleggen met de centrale regering over een te houden referendum en proberen de toestemming van 'Madrid' daarvoor te krijgen. Daarvoor kunnen de Catalaanse leiders proberen een verandering van de grondwet te bedingen, een onwaarschijnlijke optie.
2. Gewoon doorgaan met wat ze van plan zijn en zichzelf marginaliseren
3. Proberen het oorspronkelijke verzoek om (meer) financiële autonomie en een evenwichtiger betalingsbalans met de rest van Spanje alsnog ingewilligd te krijgen en zo de Catalaabnse kiezers te 'verkopen' dat ze tóch hun zin hebben gekregen. De ERC zal daar geen genoegen mee nemen maar is een minderheid in het Parlament.
4. Bij het Europese Hof van Justitie (die altijd het laatste woord heeft, ook in nationale kwesties) de zaak aanhangig maken en kijken of daar iets te bereiken valt.

Wat kan de centrale regering doen om de kou uit de lucht te halen? Enkele opties:

1. Catalunya de financiële positie geven die het verlangt. Hier ligt mijns inziens de beste kans op een doorbraak in het dilemma. Beide partijen kunnen dan een zeker succes vieren zonder af te gaan. Madrid heeft het referendum voorkomen en Barcelona heeft een evenwichtige financiële verhouding binnengehaald.
2. Een referendum laten houden over de Catalaanse kwestie in heel Spanje onder alle Spanjaarden, een referendumd dat zeker negatief zal worden beantwoord en dus niet aantrekkelijk is voor Catalunya
3. De Catalanen hun zin geven en een referendum toestaan waarvan de uitslag onzeker is en dus een groot risico in zich draagt voor de centralisten.
4. Rustig afwachten tot de boel in Catalunya vanzelf implodeert. Dit is de stijl die we van onze premier kennen en die zal ook wel gevolgd worden. De harde koers van CiU en ERC heefft tot immense tweedracht geleid in Catalunya en de Catalanen zowel als hun leidende gremia tot op het bot verdeeld.
Hoe liggen de kaarten momenteel? Een (kleine?) meerderheid van de Catalanen is (nu) voor onafhankelijkheid. Een minderheid is tegen. Een waarschijnlijk grote meerderheid is voor aanpassing van het Estatut dat Catalunya en de rest van Spanje bindt.
De werkgevers enn industriëken van Catalunya zijn mordicus tegen onafhankelijkheid. De PP, waarschijnlijk de ecologisten van ICV en Ciutadans ook. De socialisten zijn onderling verdeeld. De CiU dreigt te breken: de 'independentistas' van de CDC en de christen-democratische Unió dreigen uit elkaar te gaan over deze kwesties.

Dit alles biedt geen rooskleurig beeld en geeft een overzicht van de onafzienbare schade die de ommezwaai van Artur Mas heeft berokkend: keiharde en haatdragende verdeeldheid, dreigende leegloop van industrieel potentieel, wantrouwen van het buitenland over het vermogen van de centrale regering om het eigen huishouden te runnen, onrust onder de bevolking en een loden bal aan de voeten van elke economische herstelpolitiek.
Politiek aventurisme heeft altijd zijn vernielende werking gehad en dat zal in dit geval niet anders zijn. Opportunisme is een splijtzwam eerste klas. Onbuigzaamheid en het gebrek aan bereidheid om elkaar tegemoet te komen ook

Moge het conflict snel worden opgelost. Het kent tot nu toe alleen verliezers....
« Laatst bewerkt op: 24 januari 2013, 19:06:39 pm door 24 »

Offline pietmeijers

Reageer op: het Parlament heeft gestemd
« Reactie #1 Gepost op: 24 januari 2013, 12:10:57 pm »
Bedankt voor de analyse Rix. Zeer verhelderend.
« Laatst bewerkt op: 24 januari 2013, 19:10:57 pm door 835 »

Offline jan

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 415
Reageer op: het Parlament heeft gestemd
« Reactie #2 Gepost op: 24 januari 2013, 12:30:51 pm »
Rix,

Sluit me volledig aan bij Piet.
« Laatst bewerkt op: 24 januari 2013, 19:30:51 pm door 483 »

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent