SpanjeForum

Fora => Spaanse politiek-en-economie => Topic gestart door: rix legene granada op 11 juni 2019, 11:40:55 am

Titel: geklungel
Bericht door: rix legene granada op 11 juni 2019, 11:40:55 am

Wat een beschamende vertoning nu weer in Madrid! Het wordt nooit iets met die Spaanse democratische machine. Wat volkomen normaal is in elke democratie, lijkt in Spanje iets van een andere planeet: een coalitie aangaan. Zelfs in Groot-Brittannië, waar nog nooit coalities haden geregeerd, hebben ze indertijd in twee weken een coalitie in elkaar geschroefd. Hiet is dat blijkbaar een brug te ver.
Eerst moet Iglesias vernederd worden tot op het bot en vervolgens wil Sñanchez ten koste van alles, zelfs van nieuwe verkiezingen!, alleen regeren. Hij gaat zijn gang maar. Als eer nieuwe verkiezingen komen, mag ik lijden dat de kiezer thuisblijft en dat-ie veertig zetels verliest, dat zal 'm lerén!
Wát een stupiditeit un weer...ik wòrd er doodziek van. Gewoon samenwerking is teveel gevraagd voor de dames en heren in de spaanse politiek. De burgeroorlog is nooit afgelopen, kennelijk.


De klucht zal zonder twijfel nog lang duren!.
Titel: Re: geklungel
Bericht door: Bob op 11 juni 2019, 13:29:23 pm
Je hebt gelijk maar ik denk dat Engeland nog erger is. Elke keer als ik denk dat ze niet lager kunnen gaan wordt ik weer verrast. Heb je al naar de Brexit partij gekeken? Of de persoon Boris Johnson gevolgd??

Spanje is een beetje brugklas niveau maar Engeland is kleuterklas.
Titel: Re: geklungel
Bericht door: roelant op 11 juni 2019, 13:48:48 pm
De stemming heeft bepaald wélke denkbeelden/partijprogramma´s bij de mensen in de smaak vallen.Daarom kijkt Sanchez nu niet meer daarnaar,maar hij denkt:"Podemos heeft weliswaar 40+ zetels,maar zitten in een enorme neergaande spiraal;als de PSOE met hun in zee gaat kunnen ze daarin meegesleurd worden".
Met de separatisten in zee gaan is ook toxisch,want die hebben alleen steun in catalonië,in de rest van Spanje 0,0...
Verder is Sanchez intelligent en snapt ook nog wel dat als Podemos op een sleutelpositie zoals wélk ministerie dan ook zou zitten,we als beschaafd en ontwikkeld land wel adios kunnen zeggen.
Vox is voor mij óók zo´n partij waarvan ik nooit zou willen dat ze belangrijk zouden zijn in de Regering,maar waarvan best goede ideeën te gebruiken zijn,zoals bv hun plan tegen corruptie(beloning voor verklikkers).
Titel: Re: geklungel
Bericht door: rix legene granada op 11 juni 2019, 19:12:11 pm
op dit momento wel, Bob, ik vrees dat ik je gelijk moet geven. Stiekem (maar niet verder vertellen!) heb ik een groot zwak voor Boris Johnson en ik vraag me in gerede af, wie de knoop beter zal kunnen doorhakken dan hij, zij het met de botte bijl maar dan gebérut er in elk geval iets!

Podemos heeft al ingebonden, Roelant, van een ministerie in de vijfhoek hebben ze al afgezien. Nu ambiëren ze een ministerie dat sociaal potten kan breken. Ik heb er wel vertrouwen dat ze dat zullen kunnen, mocht het ooit tot een coalitie komen. Denk ook niet dat Iglesias nog terug kan zonder totaal gezichtverlies.
Titel: Re: geklungel
Bericht door: rix legene granada op 13 juni 2019, 13:14:13 pm
Natuurlijk, nieuwe verkiezingen...altijd makkelijker dan een coalitie sluiten en, men krijgt het de bek niet uit, concessies doen. Ik word niet goed.
Titel: Re: geklungel
Bericht door: U2brutus op 14 juni 2019, 11:11:20 am
Soms blijken landen toch beter af met een dictator!
Titel: Re: geklungel
Bericht door: Carlo op 14 juni 2019, 13:45:13 pm
De kritiek op Albert Rivera vanuit zijn eigen gelederen neemt toe en meer als terecht denk ik.
Dit artikel sluit aan op wat Rix al een tijd schrijft hier over het onderwerp.

https://www.msn.com/es-es/noticias/espana/un-fundador-de-cs-pide-a-rivera-que-rectifique-y-pacte-con-s%c3%a1nchez-no-entiendo-que-ahora-nos-falles/ar-AACS80a?li=BBpmbhJ&ocid=mailsignout
Titel: Re: geklungel
Bericht door: U2brutus op 14 juni 2019, 14:41:42 pm
Voor Albert Rivera geldt nu nog slechts één credo:
Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!


Laat hij nu eens gewoon excuses maken en een pact met PSOE sluiten, want anders zijn de rapen gaar. Dit land zit bepaald niet te wachten op een regering waas pro-separatistische partijen deel van uitmaken. De meerderheid ligt er en een betere kans zal zich echt niet voordoen.
Titel: Re: geklungel
Bericht door: roelant op 14 juni 2019, 16:28:40 pm
Partijen als Podemos,PSOE en C´s worden in weze al geleidt door dictatortjes.
De PP ontspringt een beetje die dans omdat Casado te sullig is en nog goed beínvloedbaar is,vooral na het enorme stemmenverlies.
In geval van C´s zou het partijorgaan in moeten grijpen:het gaat om het landsbelang,niet om de eer van het vriendje van Malu...
Titel: Re: geklungel
Bericht door: rix legene granada op 15 juni 2019, 18:49:28 pm
Op het laatste punt, Roelant, zijn we het grondig eens. De verloedering van wat ooit Spanje's hoop op een liberaal midden had moeten zijn is totaal. Rivera is het nooden kwijt en dronken van machtswellust, vreet hij alles wat hij door de strot geworngen krijgt. Een politicus in verval. Moge hij snel verrdwijnen. Zelfs Macron roert zich en terecht. De hypocrisie druipt van de man af, een kontenkruiper en een draaitol die de duvel en zijn ouwe moer dient om aan de top te komen. Een zak zonder karakter.
Titel: Re: geklungel
Bericht door: Bob op 15 juni 2019, 19:35:45 pm
Op het laatste punt, Roelant, zijn we het grondig eens. De verloedering van wat ooit Spanje's hoop op een liberaal midden had moeten zijn is totaal. Rivera is het nooden kwijt en dronken van machtswellust, vreet hij alles wat hij door de strot geworngen krijgt. Een politicus in verval. Moge hij snel verrdwijnen. Zelfs Macron roert zich en terecht. De hypocrisie druipt van de man af, een kontenkruiper en een draaitol die de duvel en zijn ouwe moer dient om aan de top te komen. Een zak zonder karakter.


Zo, die kan hij in zijn zak steken!

 Op vallend dat jullie hem en Dictator noemen. En misschien lijkt het daar nu inderdaad wel op. Maar ik vroeg me altijd af wie er nou eigenlijk achter hem stond en hem in zijn oor fluisterde wat hij moest doen. Want ik vond het een echte advocaat die voor andere werkt zonder eigen initiatief.  En ik vroeg me altijd af waar het geld vandaan komt dat er achter zit.

 Ik vond het bijvoorbeeld een enorme blunder toen hij in een keer tegen zijn eigen partij in  ging beloven dat hij de pensioenleeftijd op 65 jaar zo houden. En dat kan hij natuurlijk helemaal niet waarmaken.

 Zijn ex was een kennis van mijn vrouw. Ik kende haar zelf niet maar blijkbaar was zij een heel aardig lief en volgzaam meisje. Aan de kant gezet voor Malu.

Dus Rix, ik denk dat je gelijk hebt rond zijn persoon.
Titel: Re: geklungel
Bericht door: Jan MB op 16 juni 2019, 09:48:20 am
Wat is het gevolg van al dit geklungel? De grote problemen van Spanje blijven onopgelost en worden steeds groter. De Seguridad Social (o.a. pensioenen, gezondheidszorg, etc.) is inmiddels onbetaalbaar geworden, de Catalaanse kwestie ettert voort, het onderwijs blijft ouderwets en slecht functionerende overheidsdiensten kunnen blijven bestaan. Jammer, Ciudadanos had een aantal goede punten, waar nu niets van terecht komt. Tijdens de democratische transitie was de democratie een leerproces, dat aanvankelijk succesvol was. Democratie valt te leren, maar ook te VERleren. Dat laatste is nu het geval.
Titel: Re: geklungel
Bericht door: rix legene granada op 16 juni 2019, 11:54:46 am
dictators zijn de politieke leiders natuurlijk niet. Dat ze een stempel drukken op hun partij is inherent aan hun functie.
Titel: Re: geklungel
Bericht door: roelant op 16 juni 2019, 23:09:21 pm
Het zijn géén dictators maar ik vind wél dat ze veels te veel invloed hebben.Het is het oude liedje wat altijd in Spanje heeft gespeeld:men stemt op een persoon ipv op een partij.Laat staan dat men zich interesseerd voor partij programmas oid...
Titel: Re: geklungel
Bericht door: Carlo op 16 juni 2019, 23:20:19 pm
Ik vind het niet eens zo vreemd dat men telkens minder naar die partij programmas kijkt.

De partijen en hun leden zijn de eerste die het laten varen, van partij veranderen zoals het (financieel) hun het beste uitkomt en vaak hun eigen programma niet eens kennen.

Hoe kan je nu van bijv. die Albert Rivera en zijn ciudadanos nog garen spinnen, dat kan toch helemaal niet meer.

Ik ben trouwens na de laatste nationale verkiezingen gestopt met de politiek te volgen.
Heb het jaren gedaan, kon zowat iedere governor van de usa, tot aan lokale bestuurders, ik volgde zowat alles.
Ben het langzaam gaan afbouwen en nu naar ongeveer nul.

Het kan me gestolen worden, puur tijdverlies is het geworden,

Titel: Re: geklungel
Bericht door: lucky op 16 juni 2019, 23:52:56 pm
Heb het jaren gedaan, kon zowat iedere governor van de usa, tot aan lokale bestuurders, ik volgde zowat alles.
Goh , Carlo net nu het ginds interessant aan het worden is .....er gaan daar zeer binnenkort koppen rollen , van diegene waar men het in Europa niet van had verwacht ....let op mijn woorden !
Titel: Re: geklungel
Bericht door: rix legene granada op 17 juni 2019, 12:25:10 pm
Laat de politiek schieten, Carlo, maar het probleem is dat de politiek jou niet laat schieten. We zitten er middenin.

Er dient zich een elegante oplossing aan voor de vorming van een regering. het voorstel van de PSOE is om het kabinet met drie extra ministeries uit tee breiden. Het is niet zo kunstmatig als het lijkt. Een ministerie voor energie of ontwikkelingssamenwerking kent ook Nederland. Deze portefeuilles zijn onder Rajoy bij andere ministieries ondergebracht en sindsdien redelijk onzichtbaar geworden. Deze portefeuilles kunnen dan door Podemos worden bezet. Zo blijft de PSOE op sterkte en heeft Podemos zijn begeerde ministeries Ik ben benieuwd en voorzichtig optimistisch, ook al omdat ERC langzaam bijdraait en zijn ramkoers laat varen. Dat zou goed nieuws moeten zijn voor iedereen.
Titel: Re: geklungel
Bericht door: roelant op 17 juni 2019, 16:31:13 pm
Als Sanchez met communisten in zee gaat is hij meteen ál zijn stemmen kwijt,let maar op.
Die passen in moderne landen niet in een regering,ze mogen natuurlijk wel een partij hebben,maar afstand is geboden.De verkiezingsnederlaag van Podemos is veel groter als het zetelverlies aangeeft,de mensen zijn écht  het vertrouwen in hem kwijt(logisch).
Titel: Re: geklungel
Bericht door: rix legene granada op 17 juni 2019, 18:24:15 pm
Podemos, in de eerste plaats, bestaat helemaal niet uit "communisten" dat is een term die uitgevonden is door de oppositie als tegenhanger van het even holle "fascisten." Het is een inhoudsloze kreet die getuigt van het geringe politieke besef dat onder de meeste Spanjaarden heerst: de wereld van de politiek kan slechts bestaan uit "communisten" en "fascisten" daartussen zit niets, zoals gewoonlijk in dit land. Doe daar niet aan mee, Roelant, dat is beneden je waardigheid. Noem Podemos hoe je wilt, maar kies een term die de lading dekt. "Uiterst links" zou iets kunnen zijn. Je mag ze vergelijken met de SP in Nederland, die in dat land dan ook door niemand met verstand "communistisch" wordt genoemd.


Alle bezwaren tegen de politieke doelen van Podemos mogen terecht zijn maar laat ze in hun waarde. Ze hebben een agenda die erop gericht is de groot-kapitalistische monopolies van banken en grote industrieën beter te vrijwaren van reddingen met publiek geld (ook het jouwe), het tegengaan van uitzettingen van mensen die geen nagel hebben om aan hun kont te krabben, van het ophogen van pensioenen (in Spanje rond de 700 euro per maand, gefeliciteerd!), van een goede gezondheidszorg voor iedereen die geen centen heeft, van het bevorderen van groene energie, van het doorbreken van het vervoekte monopolie van Endesa met zijn absurde tarieven en nog wat stooigoed meer.  Wie daar bezwaar tegen heeft, mag dat van mij hebben maar ik vraag me dan in gerede af, wat voor agenda je dan moet voeren voor een rechtvaarddige samenleving….


en, nee, bij een alternatief zou ik niet op Podemos stemmen, maar bij gebrek daaraan hebben ze mijn stem van harte vanwege bovenstaande.
Titel: Re: geklungel
Bericht door: Bob op 17 juni 2019, 18:51:42 pm
Is dit niet naïef Rix? Tussen een romantisch en idealistisch programma en de werkelijkheid zit zo’n groot verschil. En de vergelijking met de SP die wel degelijk voor de armere mens gaat vind ik ook scheef.
Titel: Re: geklungel
Bericht door: U2brutus op 17 juni 2019, 19:40:32 pm
Je mag ze vergelijken met de SP in Nederland, die in dat land dan ook door niemand met verstand "communistisch" wordt genoemd.
Al zijn ze dat wel een beetje met hun eis om het salaris van een kamerlid in de partijkas te willen zien belanden!
Titel: Re: geklungel
Bericht door: U2brutus op 17 juni 2019, 19:46:08 pm
Podemos heeft, gelijk andere linkse partijen, een programma dat velen aan moet spreken. Maar het loopt altijd fout op de financiële onderbouwing. En als daar dan naar gevraagd wordt, komen er niet-realistische suggesties op tafel. Als ze dit heikele punt aanpakken, is de kans op succes gegarandeerd groter.
Titel: Re: geklungel
Bericht door: roelant op 17 juni 2019, 21:18:00 pm
Rix,dat van een goede gezondheidszorg voor ieder die geen centen heeft:dat bestaat al in Spanje volgens mij...
Het tegengaan van uitzettingen is compleet mislukt,althans volends het plan van Podemos en consorten...Gelukkig is er over het algemeen,altijd uitzonderingen daargelaten,momenteel een veel humanere politiek tov mensen die écht geen huur/hypo meer kunnen opbrengen,maar tegelijker tijd wordt bv door Vox aangedrongen op het feit dat als "langharig werkloos tuig" jouw flatje kraakt,al woon je er zelfs!,dat dan de uitzettingsprocedure ten minste iets verkort wordt...
Titel: Re: geklungel
Bericht door: Bob op 25 juni 2019, 09:31:07 am
https://blogs.elconfidencial.com/espana/mientras-tanto/2019-06-24/toni-roldan-ciudadanos-rivera-psoe-valls-elecciones-garicano-de-la-torre-upyd-rosa-diez-conthe-pp-sorpasso-liberal_2085802/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=ECNocheAutomatico&fbclid=IwAR2RBoetYfYFFdQ8T0PONmQjY9DmVuCNB-pJnraH-cEQsQWR8hgJ2HLDMj0
Titel: Re: geklungel
Bericht door: rix legene granada op 25 juni 2019, 12:58:42 pm
ja, ik heb het gelezen. De grote leegloop maar de directie kijkt de andere kant uit, hoe dan ook van plan om politieke zelfmoord te plegen. Ze gaan hun gang maar. Ik betreur slechts het verlies van een kans.
Titel: Re: geklungel
Bericht door: Carlo op 29 juni 2019, 20:27:35 pm
De new york times beschrijft Albert Rivera in een artikel als iemand die zowat iedere week van ideologie veranderd met als uitgangspunt om meer macht te vergaren.

Wat zou er gebeuren als hij die macht ooit eens in handen krijgt .....

Hij zal zijn eigen graf wel graven mag ik aannemen, toch ?


https://www.nytimes.com/es/2019/06/27/albert-rivera-vox/?fbclid=IwAR2w_FQoXSiX5xFN3utAEFB6_-FqwN0AE9Cx_cjZjv1TYH4hVJYA71hhi3U
Titel: Re: geklungel
Bericht door: Bob op 29 juni 2019, 21:20:35 pm
Ik kan me niet voorstellen dat hij nog macht in handen gaat krijgen. Ik denk dat hij alleen nog maar ‘down hil’ gaat vanaf nu. Ik heb nooit het vertrouwen gehad in hem en altijd gedacht dat hij niet gekwalificeerd is voor zijn positie. Hij maakt domweg te veel fouten.


Maar goed, ik dacht ook ooit dat we Sánchez nooit meer terug zouden zien en kijk waar hij nu zit.


Ik heb het artikel niet gelezen maar ik zag een tweet van Rivera langskomen waaruit ik op maakte dat hij er zelf wel trots op was.
Titel: Re: geklungel
Bericht door: Carlo op 29 juni 2019, 21:27:46 pm
Wat een ezel.

Ik heb de link naar het artikel geplaatst Bob
Titel: Re: geklungel
Bericht door: Bob op 29 juni 2019, 21:32:42 pm
Dank je. Ik heb het net gelezen. Dit is een ander artikel dan waaraan Rivera refereert maar het is beide de ny times.
Titel: Re: geklungel
Bericht door: Carlo op 29 juni 2019, 21:39:01 pm
Of Rivera doet net of zijn neus bloed en manipuleert de massa weer eens op weg naar macht waar alles geoorloofd is.
Gevaarlijk menneke als je het mij vraagt.
Titel: Re: geklungel
Bericht door: roelant op 29 juni 2019, 21:58:55 pm
Er is ook ergens een ironisch artikel te lezen,met een foto dat hij een fles vasthoudt, wat zegt:"Nieuwe wijn op de markt:Rivera del Duero,de éne dag is ie wit en de volgende rood..."


Hoe dan ook:als Sanchez ófwel met terroristen samenheult,van Bildu etc ófwel met de separatisten een akkoord aangaat,de schuldige hiervan is Rivera.De meerderheid van de stemmers wil géén van deze 2 situaties maar C´s dwingt deze situatie af door de halsstarrigheid van een kompleet onvolwassen en doorgedraaide "lijder"(expres met lange ij)" .
De som van stemmen op PSOE en Ciudadanos is een overgrote meerderheid die géén enkel compromis wil met Podemos noch catalaanse separatisten,en dat zou dus ook nergens voor nodig zijn als die oetl*l gewoon eens normaal zou doen.
Het is op zich al erg genoeg dat Sanchez aan de macht is,maar ik kan daar mee leven want hij is eerlijk verkozen.Maar personen zoals van Podemos,totaal losgeslagen terroristen aanbidders en communistische ideeen aanhangers die nota bene hun eigen zakken al aan het vullen zijn zónder zelfs van de regering deel uit te maken...kijk naar Iglesias/Montero of Rufian of die Echenique...¡que asco!
Wegens de hoeveelheid stemmen zou Ciudadanos gewoon met PSOE moeten regeren en that´s it
Titel: Re: geklungel
Bericht door: U2brutus op 30 juni 2019, 15:12:09 pm
Die partijraad van Ciudadanos moet die Ribera eens een flinke trap tegen zijn ballen geven en hem dan vertellen dat hij eens heel snel heel erg volwassen moet worden en gewoon de wil van de kiezers uit moet voeren. Wie denkt die eikel wel niet dat hij is om op persoonlijke titel de PSOE uit te gaan sluiten. Wordt dan verdorie geen partijleider, of sterker nog, blijf helemaal weg uit de politiek. Dit soort figuren ondermijn thet vertrouwen van de kiezers toch steeds verder!?
Titel: Re: geklungel
Bericht door: rix legene granada op 03 juli 2019, 11:05:54 am
Je onorthodoxe taalgebruik slaat de spijker op de kop, Brutus. De man is de route kwijt. Gaat ook niet beter worden.
Iglesias heeft een mooi plan voorgesteld: coalitie bij de stemming op 22 juli, wordt die weggestemd, (wat niet waarschijnlijk sinds de ERC de installatie van Sánchez niet gaat blokkeren) dan neemt hij genoegen met een cooperatieve samenwerking via het parlement. Lijkt me een slimme zet. Nu zien of Sánchez wakker wordt en begrijpt dat in een volwassen democratie een coalitie tot de routines behoort.