SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Franco  (gelezen 6171 keer)

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.999
 • Plaats: Vic,BCN.
Franco
« Gepost op: 22 augustus 2018, 19:47:32 pm »
Dit begint weer aardig aktueel te worden ondermeer door de op handen zijnde grafschudding,waar vrijdag as over gestemd wordt.
Rix:als jij je gratis lidmaatschap van dit forum in stand wil houden,gebied(t?) ik je hier zsm één van je analitisch correcte/politiek incorrecte stukjes over te schrijven zodat we weten waar we aan toe zijn!
Please.

Offline rix legene granada

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.762
 • rix legêne almería
 • Plaats: almería
Re: Franco
« Reactie #1 Gepost op: 24 augustus 2018, 23:20:50 pm »
wordt aan gewerkt, Roelant. Zal het morgen plaatsen.

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.864
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Re: Franco
« Reactie #2 Gepost op: 25 augustus 2018, 00:13:06 am »
Ik vind het echt gezeur. Zo in de trand van jongeren die nooit de oorlog hebben meegemaakt maar roepen dat Duitsers de fiets van hun over over grootvader moet terug geven maar dan veel erger.

Heeft die regering nou echt niets anders of belangrijkers te doen? Ze zijn niet gekozen en zouden dus gewoon het regeringsprogramma uit moeten voeren maar willen meteen hun eigen dingetjes door drijven en weer oude wonden open maken.

Je kan van Franco zeggen wat je wil maar het is de geschiedenis en hij ligt daar nu eenmaal. En om dan uit pure principes hem nog even uit te draven na 43 jaar en ergens anders te dumpen vind ik nergens over gaan. Gaan ze dan ook de katholieken koningen uit de kathedraal van Granada halen? Want die hebben tijdens hun leven ook niet frisse dingen gedaan. In Nederland discussiëren ze over zwarte Piet, cow boys en indianen en de VOC. Maar hier kunnen ze er ook wat van.

Ik kan er niets aan doen maar erger me aan vrijwel alles wat Sánchez doet. Hoop dat er snel verkiezingen komen en dat we dan van hem afzijn.

Offline rix legene granada

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.762
 • rix legêne almería
 • Plaats: almería
Re: Franco
« Reactie #3 Gepost op: 25 augustus 2018, 13:44:31 pm »
Bob, ik vind dat je hier de plank goed misslaat. Het is zoveel meer dan het herbegraven van een dictator. Het is de voltooiing van en democratiseringsproces dat heel diep ingrijpt in de Spaanse ziel en het verleden. Dat onderschat je grondig. De vergelijking met Zwarte Piet gaat natuurlijk heel erg mank. Het is misschien voor niet-Spanjaarden onbegrijpelijk dat hier zo'n punt van wordt gemaakt maar wie de plaats van het recente Spaanse verleden in de volksziel kent, weet, dat het hier om iets zeer fundamenteels gaat.
Er is jaren geleden een wet aangenomen die de in de publieke ruimte zichtbare tekens van de dictatuur verbiedt. Dat is zoveel meer dan een symbolische handeling, het is de grote schoonmaak van een smerig verleden dat bleef dooretteren en als een veenbrand in de Spaanse samenleving bleef smeulen.
Het is van het grootste belang, belangrijker nog dan welke andere maatregel, dat er eindelijk een einde komt aan de anomalie dat overal zichtbare herinneringen van de Franco-jaren verdwijnen maar dat de man zelf nog steeds op de eretribune ligt, temidden van de tienduizenden slachtoffers die hij zelf op zijn geweten heeft.
Als je toch wilt vergelijken, denk er dan aan dat het zoiets is, als Adolf Hitler, die begraven ligt in Auschwitz, misschien dat de potsierlijkheid en de omvang ervan dan duidelijk zijn.
Natuurlijk wordt dit alles vergeleken met de andere dictatoren van de twintigste eeuw. Alleen Mao heeft nog zijn mausoleum behouden. Stalin is opgeruimd en op een non descripte plek in de muur van het Kremlj geschoven, Hitler is verdwenen, Mussolini ook en alleen Franco heeft nog zijn posthume ereplaats. Maar natuurlijk is het absurd om de dictators van de 20e eeuw met elkaar te vergelijken. Waar moet je beginnen?
Aantallen doden? Dat is een nek aan nek race tusseen Stalin en Hitler en alleen een cynisch persoon zal deze vergelijking willen trekken.

Laten we ons daarom alleen concentreren op Franco en zijn schuldenlast. Je haalt de Katholieke Koningen erbij, dat begrijp ik, maar gaat natuurlijk mank. In de vijftiende en zestiende eeuw golden andere maatstaven dan in de twintigste en bestonden er geen democratieën naast de dictatuur. Dat maakt Franco (en met hem Salazar in Portugal, zij het zonder burgeroorlog) juist zo absurd. Als enige die met gestrekte arm heeft gestaan naast Hitler, is hij op de bok gebleven terrwijl de Europese democratieën om hem heen tot grote bloei kwamen. Dat is een diepe wond in de Spaanse samenleving, ik hoop dat je dat begrijpt.
Franco was en is een restant van een gruwelijke tijd , een gruwelijke ideologie en een gruwelijke burgeroorlog.
Natuurlijk zijn van beide zijden afschuwelijke dingen gebeurd, gechiedenis van conflicten is nooit zwart-wit, maar wat blijft staan is dat Franco het levende relikwie is geworden van het fascisme/nationaal-katholicisme dat met een kleinburgerlijke en benepen, maar genadeloze geest de tegenstanders uit de weg heeft geruimd, nog los van de burgeroorlog waarvan men, historisch gezien, nog kan zeggen dat de uitbraak ervan begrijpelijk was, gezien de chaos in het land.
De verschrikkelijk wraakoefeningen na de oorlog zijn van een ander kaliber. Daarnaast heeft hij een groot deel van het land eigenhandig economisch naar de bliksem geholpen, mensen laten verhongeren, hele delen van Spanje voor decennia op achterstand gezet en een mentaliteit achterlaten die tot vandaag de dag doorwerkt in de Spaanse samenleving: de angst voor verantwoordelijkheid, de lakeienmentaliteit ten opzichte van superieuren, de lamme passiviteit tegenover het noodlot en een gespletenheid die nog steeds zichtbaar is.

Dat zó'n man niet meer op de ereplaats kan liggen waar hijzelf vond dat hij thuishoorde,  behoeft waarschijnlijk nu geen uitleg meer en dat het om oneindig veel meer gaat dan alleen het opduiken van een mummie, moge ook duidelijk zijn. De regering van Sánchez heeft juist en moedig gehandeld. Eindelijk kan Spanje nu écht verder op weg naar een goede en democratische toekomst!

Offline Irene W

Re: Franco
« Reactie #4 Gepost op: 25 augustus 2018, 19:16:33 pm »
Geweldige uitleg, maakt het voor mij ineens duidelijk waarom dit echt nodig is.
Bedankt Rix.

JF

 • Gast
Re: Franco
« Reactie #5 Gepost op: 25 augustus 2018, 19:44:05 pm »
Beste Rix,
Bedankt , ik ga dit artikel bewaren.
Groeten

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.864
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Re: Franco
« Reactie #6 Gepost op: 25 augustus 2018, 20:56:01 pm »
Ik denk dat ik aardig aanvoel hoe men hier over denkt. Ik begeef me tenslotte volledig tussen de Spanjaarden en die zijn over het algemeen verontwaardigd en denken er ongeveer zo over zoals ik dat hier verwoord heb.

Je kan Franco absoluut niet met Hitler vergelijken. Ze waren compleet verschillend. Hij heeft geen 6 miljoen mensen vergast.

Hij heeft toch van een rommeltje een land gemaakt. Degene die nu op hem jagen zijn zijn schijnheilig. Slechte bestuurders die met dit soort stoken willen scoren. Spanje is al 40 jaar een democratie, het is niet nodig om daar dit soort symbolen voor weg te halen.

Persoonlijk interesseert het me niet dat hij zijn persoonlijke standbeeld heeft, het was een harteloze wrede man. Maar hij is een historisch symbool en door dit soort acties worden alleen maar nationalistische gevoelens aangewakkerd.


Roelant, als initiatiefnemer van deze gevoelige discussie, hoe sta jij er zelf tegenover?
« Laatst bewerkt op: 25 augustus 2018, 21:31:06 pm door Bob »

Offline gallito

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.140
 • Plaats: Midden Nederland
Re: Franco
« Reactie #7 Gepost op: 25 augustus 2018, 23:48:49 pm »
Rix, bedankt voor je interessante toelichting op een stuk geschiedenis van Spanje.
Ik zou willen dat ik jou als geschiedenislerares had gehad, dan was er zeker meer van blijven hangen.

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.864
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Re: Franco
« Reactie #8 Gepost op: 26 augustus 2018, 11:13:17 am »
Rix, bedankt voor je interessante toelichting op een stuk geschiedenis van Spanje.
Ik zou willen dat ik jou als geschiedenislerares had gehad, dan was er zeker meer van blijven hangen.

Toevallig had ik het er gisteren nog over met mijn vrouw over hoe weinig geschiedenis er in Nederland onderwezen werd. Het onderwerp kwam op de Nederlanders in Indonesië en volgens mij is dat onderwerp, net als bv de Nederlandse rol in Zuid Afrika nooit aan bod gekomen. Nu is het lang geleden en misschien ben ik het gewoon vergeten net als 90% wat ik op school heb geleerd maar volgens mij hadden we het daar nooit over. Ik meen dat we überhaupt maar twee jaar, twee uur per week geschiedenis hadden als je het later niet in je feest pakket koos.

Geschiedenis is iets wat je later uit eigen interesse moet leren. En dan is de vraag welke geschiedenis schrijvers je moet geloven want op sommige punten lopen ze nogal uitéén.

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.999
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Franco
« Reactie #9 Gepost op: 26 augustus 2018, 13:09:31 pm »
Op DMAX kanaal vanavond vanaf 22:00 de serie :"España dividida,la Guerra Civil en color".
Het is een goed informatieve documentaire bestaande uit originele beelden in kleur!
En verder wil ik ook onderstaande link graag delen;sowieso de moeite waard om (gratis) in te schrijven op hun nieuwsbrief als je geïnteresseerd bent in geschiedenis...:
https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/6822/generaal-francisco-franco-1892-1975.html#

Offline catalan

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.755
 • Plaats: Hoeilaart (België)
Re: Franco
« Reactie #10 Gepost op: 26 augustus 2018, 13:17:59 pm »
Bob : niet enkel in Nederland wordt weinig geschiedenis onderwezen.  Tijdens mijn middelbare studies kreeg ik geschiedenis van de oudheid tot ergens eind 19e eeuw.  WO 1 & 2 kwamen nooit aan bod.  Mijn zoon kreeg eind jareen 80 nog een beetje geschiedenis, mijn dochter eind jaren 90 nog veel minder en mijn kleindochter vandaag niets meer.....

Offline rix legene granada

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.762
 • rix legêne almería
 • Plaats: almería
Re: Franco
« Reactie #11 Gepost op: 26 augustus 2018, 13:36:01 pm »
het geschiedenisonderwijs in Nederland is niet slecht. Met een team hebben we, in opdracht van het ministerie, begin 21e eeuw het hele geschiedenisonderwijs op de schop genomen, wat geresulteerd heeft in een gloednieuw eindexamen waarin een brede, algemene kennis van de geschiedenis gegarandeerd is.
In de redactie van de methode waartoe ik behoorde, hebben we van begin af aan (jaren '90) paragrafen geschreven over slavernij in Suriname, de geschiedenis van Nederlands Indië en de onafhankelijkheid  van Afrika. Dat gat is bij de vele gebruikeers van deze methode goed gevuld.
In Groot Brittannië, waar ik een paar weken heb gedoceerd, is het alles WO II wat de klok slaat, "omdat de kinderen daarom vragen"
In de examens in Nederland zijn, sinds onze ingreep, elk examen vragen opgenomen waarin historische gebeurtenissen in de juiste volgorde van tijd moeten worden gezet, iets, dat alleen kan wanneer je werkelijk overzicht hebt van de loop der dingen.
De grootste misstand is nog steeds, dat, vanaf de derde klassen HAVO en vierde VWO, geschiedenis een keuzevk is. We vulden echter de agenda's van de kinderen behoorlijk tot het keuzemoment. Hetzelfde geldt trouwens voor dat prachtige vak aardrijkskunde!

Offline rix legene granada

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.762
 • rix legêne almería
 • Plaats: almería
Re: Franco
« Reactie #12 Gepost op: 26 augustus 2018, 13:37:31 pm »
Dank voor de bedankjes. Het is steeds een genoegen om hierover te schrijven en met jullie te delen..

Offline rix legene granada

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.762
 • rix legêne almería
 • Plaats: almería
Re: Franco
« Reactie #13 Gepost op: 26 augustus 2018, 13:39:03 pm »
en, Bob, er is een mooi gezegde over je opmerking over de diversiteit van de geschiedschrijvers: "Il n'y a pas d'histoire, il n'y a que des historiens"

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.864
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Re: Franco
« Reactie #14 Gepost op: 27 augustus 2018, 10:30:48 am »
Even terugkomend op het onderwerp. Puidgemont en zijn cornuiten hebben persoonlijk Llarena aangeklaagd in België. De eerste reactie van onze heldhaftige regerering is dat ze zich er niet mee zouden bemoeien, hij moest zelf maar voor zijn verdediging zorgen. Later moesten ze daar op terugkomen maar het toont het ware gezicht van Sánchez die al heeft laten zien geen enkel respect te hebben voor bijvoorbeeld ETA slachtoffers door de terroristen toezeggingen te doen.
Hij pakt samen met de boeven van de Spaanse politiek maar wil de geschiedenis ingaan als degene die Franco nog even uit de geschiedenis verwijderd.

In mijn ogen een heel smerig spel van een slechte en onverkozen minister president. Ik hoop dat genoeg mensen het zien en de oppositie hier effectief gebruik van weet te maken en hij van het toneel verdwijnt voor hij teveel schade toebrengt.

We leven in 2018 tenslotte.

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent