SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: excuses?  (gelezen 743 keer)

Offline rix legene granada

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 4.762
  • rix legêne almería
  • Plaats: almería
excuses?
« Gepost op: 27 maart 2019, 20:56:30 pm »

Interessant inkijkje in de Spaanse nationale trots biedt het verzoek van de Mexicaanse president Lopez Obrador aan de Spaanse koning om excuses aan te bieden voor de verovering van wat later Mexico werd, nu 500 jaar geleden.
In België woedt een soortgelijke discussie over het Congolese verleden of de rol van Koning Leopold tijdens de Tweede Wereldoorlog en in Nederland hebben we het slavernijverleden in Suriname en de politionele acties in Nederlands Indië zomede de straatnamen en standbeelden van omstreden historische helden als moeilijk verteerbare kost op het bord liggen.
In beide landen wordt deze discussie serieus gevoerd en is men zich bewust van de verantwoordelijkheid die het verleden nu eenmaal vraagt van het heden, met inachtname van de veranderde maatstaven die het moeilijk maken om helder te oordelen over het eigen verleden.


In Spanje schiet de natie volledig in een kramp en iedereen die er iets over te zeggen heeft loopt te hoop in heilige verontwaardiging over dit vermeende onrecht. De imbeciel die Casado nu eenmaal is, heeft hem ertoe gebracht de verovering van Latijns Amerika als een stralende episode voor de indianen af te schilderen, je moet maar durven...Ook Cuidadanos en, niet verwonderlijk, Vox, hebben hun woede over deze brutaliteit geventileerd.
Het is typerend voor de nog steeds bestaande Spaanse frustraties over het verleden, dat de hele natie, behalve Podemos, struikelt over dit brutale verzoek van een persident die direct wordt weggezet als linkse idioot.
Het verlies van de koloniën is in Spanje nooit echt verwerkt en de natie staat op haar achterste benen wanneer er aan het glorieuze verleden wordt getornd op een negatieve manier. De zgn. Zwarte Legende (de beestachtige  manier waarop de veroveraars het continent hebben onderworpen) wordt in brede kring nog steeds ontkend of afgezwakt.


Minister van buitenlandse zaken Borell heeft gezegd dat het evenzeer onzinnig zou zijn om van Frankrijk excuses te vragen voor de Napoleontische bezetting of een Frans excuus te eisen van Italië voor de bezetting van hun land door Julius Caesar.
Toch wringt het daar. We spreken in beide voorbeelden toch van een ander kaliber dan de stelselmatige onderdrukking en uitmoording - we zouden nu van genocide spreken -  van hele bevolkingsgroepen langs de Andes, een systeem dat honderden jaren instand is gehouden en geperfectioneerd.


Het voert me hier te ver om een oordeel over de actie van Obrador te vellen, er is veel te zeggen voor de Spaanse weigering, maar ik wilde het syndroom van Spanje onder de aandacht brengen, een historische wond, die nooit geheeld is en die af toe wordt opengekrabt.
Een volwassen democratie weet zich nederig op te stellen ten aanzien van het eigen verleden, en de lijken die daarbij uit de kast plegen te vallen, Nederland en België hebben dat, niet altijd van harte, gedaan en doen dat nog, in Spanje is die weg nog niet echt ingeslagen.
wordt vervolgd.

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent