SpanjeForum

Fora => Spaanse politiek-en-economie => Topic gestart door: Lobbes op 08 september 2010, 07:02:16 am

Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Lobbes op 08 september 2010, 07:02:16 am
<p>Ik werk op dit moment in de energiesector en ik overweeg om naar spanje te vertrekken. Omdat ik veel kennis heb opgedaan over de energiesector (marketing) in nederland wil ik kijken of het mogelijk om in de spaanse energiesector te gaan werken of iets op te gaan zetten. Echter ik weet vrij weinig van de energiesector in spanje. </p>

<p>Kan iemand mij vertellen hoe de energiesector in elkaar zit?<br />

Wat betalen mensen in spanje gemiddeld per jaar aan energie? (bijvoorbeeld in Barcelona)<br />

Kun je in spanje besparen op je energiekosten?<br />

Is er veel concurrentie?<br />

Stappen spanjaarden over van leverancier, en gaat dit goed? Of zijn er veel klachten?</p>

<p>Ik hoop dat iemand mij antwoord kan geven op dit soort vragen...

</p>

Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Gabriella op 08 september 2010, 07:36:48 am

Ik weet echt heel weinig hierover. Alleen dit kan ik je zeggen: zonne-energie wordt steeds meer gebruikt, over komen steeds meer van die panelen (of hoe dat ook mag heten). Ik ken veel mensen die het thuis hebben en op die manier aan warm water komen. En ook van die windmolens, die zie je hier ook steeds meer.


Klachten zijn er veel, naar Fecsa-Endesa. Maar concurrentie is er volgens mij niet (veel).


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Juan el guapo op 08 september 2010, 07:43:08 am

Voro heel Spanje is dat vast te vinden bij de Spaanse CBS:

www.ine.es (ook in het Engels)


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Andres op 08 september 2010, 08:11:16 am

De kw prijs kun je zo opvragen en er is ook een laagtarief alsook een speciale voor gepensioneerden, werkelozen e.d. met lage inkomens.


Normaal gesproken zijn er veel minder stookkosten maar daarentegen veel airco.


En natuurlijk kun je hierop besparen en worden steeds vaker spaarlampen gebruikt. Als ik het me goed herinner is er laatst een wet aangenomen die per ¿? de ouderwetse gloeilampen verbiedt.


De spaanse energiemarkt is net open dus officieel is er wel concurrentie maar in de praktijk (nog) nauwelijks.


Je kunt dus overstappen maar vrijwel niemand doet het (nog).


Het spaanse net is op piekuren in de zomer en winter overbelast maar nog meer gebrekkig met veel achterstallig onderhoud, oude lijnen en trafohuisjes etc. m.a.w. in bepaalde delen vaak korte stroomonderbrekingen tijdens die piekmomenten, dit wordt o.a. deels opgelost door steeds meer internationale netkoppelingen en stroomuitwisselingen.


Een belangrijk deel komt van kern- en windenergie, individuele zonnepanelen en ook zie je steeds meer van die zonnepanelenparken.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Juan el guapo op 08 september 2010, 09:16:50 am

Quote (selected)
Kun je in spanje besparen op je energiekosten


Ik denk het wel, huizen zijn vaak slecht geïsoleerd, tochtende ramen, geen spouw, geen vloerisolatie etc. Er valt denk ik veel te besparen.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Ruud op 08 september 2010, 09:47:55 am

Op het gebied van elektriciteit is Spanje net een bananenrepubliek.... eh, koninkrijk, althans bij ons in het binnenland van de Costa Blanca, elke week valt wel weer een keer de stroom uit. Met onweer: stroomstoring, met wind: stroomstoring, als het regent: stroomstoring, als het erg warm is: stroomstoring.

En dan heb ik nog niet over gas: 3 maal duurder dan in Nederland.

Maar verder is het hier fantastisch hoor!!


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: rix legene granada op 08 september 2010, 20:23:55 pm

Dat bestrijd ik van harte, Ruud! Op het gebied van energie loopt Spanje behoorlijk voor de Europese muziek uit. Bijna dertig procent (¡!) van de energie in dit land komt uit natuurlijke bronnen: wind, water, zon en bio. Daarin is Spanje het enige land ter wereld, dat de Kyoto doelen al heeft bereikt en daar is het land, terecht, trots op. Als je in Spanje in de energie-industrie wilt werken zijn dát de vier terreinen waarop je denk ik je sporen kunt verdienen. Er wordt stevig geïnvesteerd in schone energiebronnen en een goeie ingenieur is hier goud waard. Steek je licht op bij het Spaanse ministerie en laat je zo goed mogelijk voorlichten over Spanje's zeer vooruitstrevende energiepolitiek. Een prachtige sector met een zeer sterk moreel en een grote technologische expertise.

Succes!


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Ruud op 08 september 2010, 20:26:04 pm

Is dit wel een grap?  :wink:


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Ruud op 08 september 2010, 20:31:16 pm

Wat bestrijd je, Rix? Dat bij ons om elke scheet de stroom uitvalt of dat de gasprijzen idioot hoog zijn?

Is er in het Kyoto verdrag iets afgesproken over onderhoud aan het netwerk?


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: rix legene granada op 08 september 2010, 20:32:24 pm

Geenszins, Ruud, geenszins. Het feit dat in de Campo de stroom af en toe wegvalt heeft niets te maken met de Spaanse energiepolitiek maar alles met het onderhoud van het netwerk. De vraagsteller is geïnteresseerd en gespecialiseerd in energie en daarin is, echt waar, Spanje een heuse koploper.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Ruud op 08 september 2010, 20:34:23 pm

Misschien een gat in de markt: netwerk-onderhoud.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Juan el guapo op 09 september 2010, 06:27:56 am

De door Ruud genoemde stroomstoringen waren hier ook aan de orde tot -volgens zeggen- een jaar of 10 geleden. Nu valt de stroom zelden uit, soms een kort moment bij erg slecht weer in de winter, nooit lang.


Butaangas in Spanje is niet duur vergeleken met butaangas in NL, maar zover ik begrepen heb is het vergeleken met aardagas zo'n 35% duurder.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Lobbes op 09 september 2010, 06:54:23 am

Bedankt voor alle informatie. Wat ik hier uit kan concluderen is:

- Dat er veel klachten zijn over bijvoorbeeld endesa

- Mensen zelf energie opwekken

- Mensen hebben minder stookkosten dan in nederland, wel meer kosten door gebruik airco.

- Dat het netwerk te wensen over laat

- Dat de markt pas open is

- Dat er gebrek aan concurrentie is

- Dat er veel duurzame energie is (dit had ik al gelezen omdat Spanje minder afhankelijk wil worden van energie uit het buitenland).


Anders jij geeft aan dat nu nog weinig mensen overstappen. Denk je dat daar verandering in gaat komen. Zal de markt ooit los komen of hebben de grote partijen de markt al 'verdeeld'?


En weet iemand wat de gemiddelde energierekening per jaar is?


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Andres op 09 september 2010, 09:07:24 am

Over de markt en het overstappen: daar lijkt het wel op, er is immers op dit moment nog geen duidelijke prijsprikkel om over te stappen.


Je hoort en ziet hier niets over in de media/reklame of tussen de mensen/afnemers aanroeren.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: rix legene granada op 09 september 2010, 09:56:57 am

Zonder me met je micro-economietje te willen bemoeien, vind ik dat je voor een energie-man de duurzaamheid op een opvallend lage plaats zet en vooraf laat gaan door een vrij lange rij negatieve berichten. Is dat de tijdgeest of ben je niet 'in' duurzame energie? Het is het prijspaard van dit land en verdient een heel wat hogere plaats op je lijstje. Het is overigens niet duidelijk, wát voor connectie je met energie hebt, waardoor er veel algemeenheidheid is in de overdracht van kennis en antwoorden. Als je 'vonkentrekker' bent (zoals dat in Delft heet) zou die machtige schone energie-industrie je aan het hart (moeten) gaan.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Bob op 09 september 2010, 10:15:18 am

Spanje exporteert zijn kennis ook naar het buitenland. Iemand uit mijn kennissenkring is vorig jaar met een groep Spaanse windmolen ingineurs (kan dat woord nog niet schrijven..  :? ) naar een gebied in het voormalig oostblok gereisd om daar een windmolen park op te zetten en vooral om hun kennis over te dragen aan de lokale ingineurs.


Je kan overigens in Spanje al meteen zien dat ze daar groot in zijn als je door het land reist, overal zie windmolens en af en toe van die zonnespiegel generatoren.


Overigens begrijp ik niet dat een "energie expert" op een Spanje forum bij leken zijn informatie verzameld, het lijkt me dat hij daar wel andere bronnen voor kan vinden. Dit met alle respect natuurlijk... Bijvoorbeeld een vraag als wat de gemiddelde energie rekening is in Spanje lijkt me nogal zinloos. Dat is van zoveel factoren afhankelijk en wil je zou hier hooguit een formum leden gemiddelde kunnen krijgen.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Lobbes op 09 september 2010, 10:43:26 am

Ik begrijp de laatste reactie niet. Waarom val je mijn aan op mijn lijstje. Mijn lijstje is niet van belangrijk naar onbelangrijk samen gesteld. Ik heb de feiten aan de hand van de berichten op een rijtje gezet. Duurzame energie kwam als een van de latere berichten aan bod dus die staat onderaan in mijn rijtje. Overigens staat dat mensen zelf energie op wekken op plek twee, is ook duurzame energie toch?


'Rix legene granada' een vraag voor jou dan. Zijn mensen in spanje erg begaan met het milieu? Zijn ze bereid meer te betalen voor bijvoorbeeld groene stroom? Hoe denken ze over duurzame energie? Houdt het de mensen bezig?


In nederland had ook iedereen groene stroom, omdat het dezelfde prijs of zelfs goedkoper was. Toen het duurder werd gingen mensen weer over op grijze stroom.


Overigens is groene stroom in nederland meer een marketinginstrument dan dat het daadwerkelijk iets bijdraagt aan het milieu (96% is nog steeds grijs).


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Lobbes op 09 september 2010, 11:50:20 am

De vorige reactie had betrekking op het bericht van rix, niet van bob.


Bob, ik heb bij verschillende leveranciers gewerkt en ik weet veel van de energiemarkt voor consumenten. Ik weet precies hoe de markt in nederland in elkaar zit. Ik weet waar leveranciers in nederland problemen mee hebben. Ik heb feeling met consumenten, ik weet wat ze beweegt en ik weet wat werkt.


Ik ben geen ingenieur, ik ben een marketingman. Ik weet niets van energie opwekken. Ik weet wat er leeft in Nederland en ik ontwikkel producten en concepten die daar bij aansluiten.


Van spanje weet ik van de energiemarkt niet veel. Ik weet dat deze markt wordt gedomineerd door 3 partijen. Mensen kunnen overstappen, maar doen het niet, er is weinig prijsverschil en er is weinig tot geen concurrentie.


Ik wil juist informatie van 'leken'. Veel bedrijven gaan voorbij aan de informatie van de eindgebruiker. Het gaat om het halen van targets en winstmaximalisatie. Mijn visie is dat wanneer je een product ontwikkelt waar de eindgebruiker iets aan heeft (duurzame energie, lagere rekening, betere service, het idee serieus genomen te worden, et cetera) dan komt de rest vanzelf wel.


En wat betreft de gemiddelde rekening in spanje. Tuurlijk verwacht ik daar geen exact antwoord op. Maar is het 80 euro per maand voor een vrijstaand huis? Is het 200 euro per maand voor een klein apartement? Ik heb geen idee...


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Bob op 09 september 2010, 12:09:10 pm

Lobbes, Ik woon een paar jaar in Spanje en weet echt heel weinig van de engergie markt hier. Ik weet eerlijk gezegd niet eens hoeveel ik betaal per maand. Ik krijg af en toe een rekening en die betaal ik automatisch en dat varieert van tussen de 30 en 50 euro maar ik zou moeten nakijken of ik dat maandelijks of tweemaandelijks betaal. (2 personen in een drie slaapkamer apartement) Maar van iemand anders kan je een heel ander antwoord krijgen. Ik heb bijvoorbeeld geen airconditioning en kijk niet veel TV. Ik probeer zo zuinig mogelijk met electriciteit om te gaan maar doe dat meer voor het millieu dan dat ik denk dat ik iets bespaar. Electriciteit valt bij ons nooit uit en dat geld ook voor waar ik eerder woonde.


Ik weet dat er meer aanbieders van gas zijn omdat ik wel eens aanbiedingen krijg om over te stappen naar een goedkopere aanbieder. En vanuit de media en via kennissen die er meer verstand van hebben weet ik dat Spanje voorop loopt op duurzame engergie en dat vind ik een prima ontwikkeling. Maar ik vind dat openbare gebouwen enorm veel verspillen. Om een voorbeeld te geven, op de luchthaven van Madrid is een terminal maanden afgesloten voor passagiers voor renovaties, echter alle TV's met aankomst en vertrek tijden staan gewoon 24 uur per dag aan terwijl er geen enkele passagier kan komen...


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: ahelfensteijn op 09 september 2010, 12:14:11 pm

Hoi Lobbes,


wat betreft de ingenieur kun je bij mij terecht. Geen probleem.

Waar je ook rekening mee moet houden zijn de volgende dingen.

Ten eerste is het de regelgeving. Er bestaan nationale regels m.b.t. electriciteit (Zowel hoogspanning als laag spanning en distributienetten), maar ook iedere comunidad kan afwijkende regels hebben. Endesa - Sevillana heeft daarnaast nog zijn eigen interne regelgeving die wel gehanteerd dient te worden. Deze regelgeving is vrijwel 100% overgenomen door Iberdrola.

Het geheel is ongeveer hetzelfde als de NL-spoorwegen. De infrastructuur is van één bedrijf en daarna kun je bij verschillende instappen.

Momenteel zitten we te wachten op een grote wijziging in de interne regelgeving van Endesa-Sevillana.


Ten tweede is het met betrekking van overstappen vaak moeilijk. Er heerst een grote monopolie positie binnen gebieden. Ze hanteren elkaars prijzen en die kennen ze ook van elkaar. Als men dus een nieuwe prijs aanvraagt van bv. Iberdrola, dan zal die vrijwel altijd hoger zijn dan die van Endesa-Sevillana, waardoor het niet interessant is om over te stappen. (ook viceversa)


Naar mijn mening zijn de mogelijkheden er wel, maar werken de energiemaatschappijen elkaar nog tegen. Hierbij bedoel ik op het niveau van de laatste afnemer.

Daarboven zal alles perfect mogelijk zijn.

Er zullen nog heel wat "kinderfoutjes" opgelost dienen te worden.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: H op 09 september 2010, 12:24:21 pm

Hallo Lobbes,


Ik heb 3 jaar in Spanje gewoond. Het afgelopen jaar toen de energie markt vrij kwam ben ik samen met een vriend die ook in de energie sector werkt (marketing) op het idee gekomen om dit ook deur aan deur te verkopen zoals dit al in Nederland word gedaan. Ik zei wel dat deur aan deur verkoop niet werkt in Spanje, mensen zijn er niet echt bekend mee en vertrouwen het niet in ieder geval niet in het gebied waar ik heb gewoond. We hebben het idee gezegd aan de de werkgever van mijn vriend en na 1 jaar van voorbereiding is hij nu in Barcelona aan de gang gegaan maar dan B2B. Over enkele maanden indien dit werkt ga ik misschien terug naar mijn huis in Spanje en gaan wij aan de slag met ons eigen kantoor maar dan weten we wel waar de kinderziektes liggen. Ook wij komen uit Eindhoven.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Lobbes op 09 september 2010, 14:08:38 pm

Bedankt voor alle informatie. Dit geeft me een steeds beter beeld van markt.


ahelfensteijn, is het zo dat het netwerk en leverancier zijn gescheiden, zoals in nederland?


En je geeft aan dat de energiemaatschappijen elkaar tegen werken, maar als ze elkaars prijzen weten en overnemen en niet concurrerent zijn of zelfs hogere prijzen neerleggen lijkt het wel alsof ze samenwerken/prijsafspraken maken. De huidige leveranciers zijn er bij gebaat dat er geen mensen overstappen.


Wordt concurrentie op de markt toegelaten? Ik heb zelf niet de kennis om een energiebedrijf op te zetten maar je zou zeggen dat daar kansen liggen. Al zul je je energie in moeten kopen bij de gevestigde partijen, die niet goedkoop aan je zullen leveren.


Is het zo dat de markt pas net open is en dat de concurrentie nog op gang moet komen? Of is dit de situatie en komt daar, waarschijnlijk, geen verandering in?


En H, waarom zou je deur aan deurverkoop willen proberen? Je geeft aan dat het niet werkt in spanje. En wat ik hoor is dat er geen concurrentie, wat kun je mensen dan bieden?


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: rix legene granada op 09 september 2010, 14:12:43 pm

Dat beeld had direct scherp gesteldkunnen worden als je de gegevens van hierboven meteen in je bericht had gestopt. Maar goed, je bent blijkbaar geland. Zo zie je, hoe belangrijk duidelijkheid is, als je schriftelijk communiceert. Ook een tip voor anderen met vragen: schets een zo scherp mogelijk profiel van wie je bent en wat je wilt of zoekt. Het scheelt onbegrip bij de lezer en irritatie bij de schrijver.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: gallito op 09 september 2010, 15:41:09 pm

Verbruik    296 kWh (mei 2010)

0,1062553:    €36,48


Geen meterhuur. Comunidad levert, (heeft coöperatieve overeenkomst gesloten met Edesa) wel met je eigen meter voor je privé verbruik.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: lucky op 09 september 2010, 16:05:42 pm

1.747,94 kWh x 0,11473 euro =200,54 euro per maand


Daarbij O,O1874 euro huur voor de meter per dag


Plus 18% btw


Maar ik krijg telkens een korting van maar liefst 0,94 euro per maand (bono social) :P


Of je nu met deze cijfers iets kan doen weet ik niet .

We zetten wel de airco aan en de zwembadfilter , beide een paar uur per dag maar niet constant .


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Jack op 09 september 2010, 16:17:23 pm

Lucky, 1750 kWh / maand dat is nogal een klap. Wij gebruiken hier in Nederland, ver boven het gemiddelde, 5000 kWh / jaar.

Dat is ong. 400 kWh / maand. Weet je zeker dat niet het halve dorp op jouw meter is aangesloten  :wink:


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Bob op 09 september 2010, 16:31:02 pm

Nu wilde ik het ook weten ook en heb even op mijn laatste rekening gekeken. 126 kWh verbruikt a 11,7759 cent = 14,84€


Zie je wel Lobbes, er zijn hele uiteenlopende antwoorden mogelijk. Dus ik begrijp nog steeds niet wat je er precies mee wilt...


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: roelant op 09 september 2010, 17:25:18 pm

Voor een groot deel wordt in Spanje stookolie gebruikt,zowel voor verwarming als voor warm water.Ook propaan en butaangas komt nog veel voor.Iberdrola en Endesa beginnen nu ook behalve stroom gas te verkopen;hoe dat precies werkt weet ik niet.Sinds kort woon ik in een huis met (stads)gas maar ik heb nog geen rekening gehad,ben benieuwd.Voorheen had ik een huis met eerst propaangas;omdat je daar óók op kookt,scheelt dat in je stroomrekening.Later stapte ik over op stookolie,maar dan moet je dus een kookplaat nemen,en die gebruiken best veel.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: lucky op 09 september 2010, 18:25:34 pm

Ja Roelant een electrische kookplaat verbruikt wel wat , als alle platen tegelijk verwarmen is het iets van 6400 watt

En als je dan elke dag een pot soep kookt en al de rest ...

We bakken ook veel , de vaatwasser draait alle dagen ,de diepvries ,boiler 200liter ,3 waterpompen en zwembadfilter , 2 airco 's ,alle apparatuur voor de homecinema ,sproeiinstalatie voor de bloemen ,enz ..

Verder zijn ze hier nog aan't werken de betonmolen draaid pak weg , 4 uur per dag , slijpschijven en ander materiaal ...

Ik vind het nog schappelijk ,allessins goedkoper dan vroeger in Vlaanderen  8)


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: vigilina op 09 september 2010, 19:37:41 pm

Denk dat je vergeten te vertellen bent dat je hele dag in bubbelbad zit.  :P  :P  Nee, serieus, dat is toch wel erg veel. Heb zelf ook maar ´n 200 kw per maand. Geen airco, hou ik gewoon niet van.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Lobbes op 10 september 2010, 08:35:29 am

Het zijn uiteenliggende getallen en uiteraard is het niet representatief, maar ik heb wel een beetje een beeld van het verbruik. Gemiddeld ligt het verbruik tussen de 2500 en 3500. Als je weinig verbruikt kun je met 1500 per jaar af en met een groot huis, luxe apparatuur, zwembad, airco kun je uitkomen op 20.000 KWh.


Hoe zit het met warmte, cv en warm water? In Nederland is dat veruit het duurste. Van de leveringskosten maakt gas ruim 70% uit. Daarnaast betaal je in Nederland netwerkkosten voor het gebruik van het netwerk. Deze kosten zijn ongeacht de leverancier gelijk en maken ongeveer 20% van de rekening uit.


Nu zal in spanje minder gestookt worden dan in nederland, maar in de winter zal een woning toch verwarmd moeten worden.


Wat wordt in Spanje gebruikt om de woning te verwarmen? Ik hoorde stookolie, maar ik heb ook gehoord dat mensen gas hebben. Weet iemand hoe dat zit? En verschilt dit per regio?

En is het net zoals in Nederland dat de kosten doorvoor het hoogst zijn?


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Bob op 10 september 2010, 10:15:17 am

Wij gebruiken gas. We zijn gewoon aangesloten op het netwerk en geven af en toe de meterstand door of ze komen langs om de meterstand te lezen. Dat kan in de winter best wel prijzig zijn aangezien we hier de verwarming toch wel een groot deel van de dag hebben aanstaan.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Ruud op 10 september 2010, 10:25:55 am

We hebben reeds eerder een draadje gehad over Gasprijzen zoek maar even op, we kwamen er toen al vergelijkend achter dat het gas bijna 3x zo duur is hier in Spanje:

In Nederland kost 1 m3 gas ongeveer 1,05 euro

Er is 4 liter vloeibaar gas nodig voor 1 m3.

In Spanje kost dus 1 m3 gas ongeveer 2,88 euro (prijsniveau okt. 2008)Lees dat draadje maar eens Lobbes.

Wij hebben gas in een tank die regelmatig gevuld moet worden, we moeten een bepaalde hoeveelheid per jaar afnemen, verbruik je meer dan krijg je geld terug maar doe je wat zuiniger aan, zoals afgelopen jaar dan krijg je een extra rekening vanwege te weinig verbruikt. Ben er nog pissig over. Ik heb nu even niet de tijd om alle details precies hier neer te zetten maar als daar behoefte aan is kan ik dat wel uitzoeken.

Verder ben ik van mening dat het vragen om een gemiddeld verbruik niet echt zinnig is, de gegevens zeggen niets omdat je het gehele plaatje niet kent.

Wij hebben een goed geïsoleerd huis met dubbel glas in kleine ramen en dubbele muren, met degelijke verwarming, is ook nodig vanaf oktober tot en met april.

Ik ken heel wat andere situaties van uit de grond gestampte vakantie huizen vaak nog zonder verwarming ook.

Hoe wil je dat vergelijken??


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: lucky op 10 september 2010, 11:33:44 am

Wij hebben één open haard in de living , de andere plaatsen worden electrisch verwarmd .

Als het niet heel koud en vochtig is verwarmen we met de airco ,als het het heel vochtig is word de electrische verwarming aan gezet .


Even een rechtzetting !!!!!

Lobbes , ik schreef dat ik elke maand 200,54 euro betaal , het moet zijn alle 2 maanden .

Heb nu de rekening gekregen van deze maand :0,56 euro excl. btw .(Alquiler equipos de medida)huur van de meter .

Ze lezen pas om de 2 maanden de meter af .


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: ahelfensteijn op 10 september 2010, 20:02:10 pm

Goed ik heb weer ff bijgelezen en wil graag nog een aantal dingetjes zeggen.

Om te beginnen heb ik het gevoel dat sommige mensen dingen door elkaar halen.

Niet iedereen, maar ik voel me beter als ik het probeer uit te leggen.


Het verschil tussen Kilowatt (KW) en Kilowattuur (KWh).

Als men een lamp heeft van 60 Watt, betekent dit dat wanneer je deze aanzet er 60 Watt electra nodig is om die lamp brandende te krijgen.

Als deze lamp nu 1 uur brand, dan verbruikt deze lamp 60 Kilowattuur (kwh).

Op basis van deze eenheid worden kosten in rekening gebracht.

Een electra rekening is dus gebaseerd op het continue uit- en aanzetten van electrische appartatuur gedurende de tijd.

Vandaar dat er gesproken kan worden over dagtarief en nachttarief. In Spanje kent men voor de gewone huizen slechts een tarief. Nachttarief bestaat alleen voor de industrie.


De regelgeving in spanje kent oficieel twee basis verbruiken: een basis installatie en een uitgebreide installatie. Dit heeft ook te maken met het type installatie in de woning. (Airco of geen airco, oppervlakten van meer dan 150 m2.)

De basis installatie wordt berekend met 5,6 kW en de uitgebreide wordt berekend op 9,2 kW. Deze waarden zijn basiswaarden. Vanaf deze waarden kan men afsluiten wat men wil, maar meestal hoger.


Concurrentiemarkt:

Omdat de electra markt open dient te zijn voor concurrentie, gaat Endesa-Sevillana dus klanten kwijt raken. Alles was eerst van hun alleen en nu moeten ze deze kunnen overdragen aan bv. Iberdrola.

Hierdoor zijn er diverse problemen ontstaan. Omdat de infrastructuur van Endesa is en blijft, moet deze in heel veel plaatsen in Spanje verbeterd worden.

De wetgeving regelt verplichte stroomvoorziening. Bij stroomuitval kunnen de klanten schadeclaims indienen. Als Iberdrola dus de aanbieder is en de stroom valt uit door een kabelbreuk, wie betaalt de schade?

Doordat er heel veel oude infrastructuur bestaat, zijn er veel circuits in Spanje niet in gesloten cirkels aangelegd. Dit betekent dat als de stroom uitvalt, er geen backup mogelijkheid is vanuit andere trafohuizen.

Bedenk bijvoorbeeld wat er in Barcelona is gebeurd. Oude infrastructuur en hele trafohuizen afgebrand en uitgevallen. Geen backup en een maanden op generators in de straat.

Endesa is dus alle regelgeving aan het wijzigen om verplichte verbeteringen aan te brengen in de infrastructuur.

Tevens zijn het grote dieven naar mijn mening. Iemand die een nieuwe aansluiting nodig heeft moet alles eerst zelf betalen en daarna automatisch overdragen aan Endesa. Hierdoor betaalt de klant alle kosten en hun bouwen er daarna op verder.

Hier is veel piraterij in, maar dat een andere keer.


Omdat Endesa dus de energielevering moet garanderen zodat Iberdrola niet de dupe wordt, heeft Endesa aan alle klanten brieven gestuurd met de vermelding dat het verplicht is een maximeter te hebben in de installatie. Door alle jaren heen is dit nooit gecontroleerd en dus door de vingers gezien. Nu echter is het belangrijk omdat de netwerken overbelast raken.


Met deze brieven hoopt Endesa extra inkomsten te winnen door de klant te verplichten tot inspectie en installatie die gelijk duur betaalt moet worden indien dit door Endesa gebeurt.

Ik raad iedereen aan om het door een installateur te laten doen en alleen het afzegelen door Endesa te laten doen.


Wat nu ook gebeurt is dat bv. Iberdrola bekent is met de slechte infrastructuur en daarom gebieden nog niet wil bedienen.

De klanten weten dit niet en denken dus goedkoper te kunnen zijn bij een concurrent.

Wat gebeurt er: Iberdrola biedt duurder aan dan Endesa, zodat het niet interessant is om over te stappen.


Om het verhaal te beeindigen, geef ik hierbij mijn eigen mening.

Endesa heeft door vele jaren heen alleen maar geld afgetroggeld van mensen en niets aan het onderhoud gedaan. Doordat alle netwerken van hun waren en er ontzettend veel spanning beschikbaar was, heeft men niets gedaan.

Door de laatste jaren met de “boom” in de bouw, is het verbruik exponentieel toegenomen. Veel airco´s en electrische kookplaten.

Nu hebben ze dus problemen. Veel trafohuizen zitten aan hun maximum en de kabels kunnen het nog maar net aan.

Doordat er niet overal gesloten netwerken zijn, kan bij stroomuitval iemand gedurende lange tijd zonder stroom komen te zitten. Wie betaalt de schadeclaim i.v.m. concurenten.

Bijvoorbeeld: Wat doen we nu met een doodlopende straat waarin diverse huizen staan. De electrakabel in de straat dient heen en terug te gaan. Het terug is nooit aangelegd.


De laatste jaren zijn er heel veel wetswijzigingen geweest. Alleen maar omdat Endesa zichzelf moet indekken tegen toekomstige problemen.

Nog steeds zitten er wijzigingen in de lucht.


Sorry voor deze prosa, maar ik kon het niet laten.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Harry nederland op 11 september 2010, 11:13:36 am

Quote (selected)
Als men een lamp heeft van 60 Watt, betekent dit dat wanneer je deze aanzet er 60 Watt electra nodig is om die lamp brandende te krijgen.

Als deze lamp nu 1 uur brand, dan verbruikt deze lamp 60 Kilowattuur (kwh).

volgens mij is het een tikkie anders;

1000 w = 1 kw, afname van 1uur/1000 w = 1kwh

kosten in NL ongeveer 0,15ct

de lamp van 60 watt een uur laten branden kost derhalve

0,06 x 0,15=0,009 ct

bij uw berekening zou dat 60 x 0,15= 9 euro zijn, en dat is,

zelfs voor spaanse begrippen ,nogal veel


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: ahelfensteijn op 11 september 2010, 14:28:40 pm

Harry Nederland,

Je hebt gelijk hoor, maar na zoveel schrijven heb ik het over het hoofd gezien. Het had namelijk wattuur moeten zijn en geen kilowattuur.


sorry voor de tikfout

Voor de rest is het correct wat je zegt en precies hetzelfde als wat ik vermelde.

Alleen de schrijfmetode klopt echter niet.

kwh = kw x h en niet h / kw

dus je deelt niet een uur door het aantal watt.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Jan CdS es op 11 september 2010, 16:57:19 pm

@ Rix,

Hallo Rix,

Graag zou ik van je vernemen waar je de info vandaan hebt dat Spanje aan het Kyoto verdag voldoet en 30 % van zijn energie uit natuurlijke bronnen haalt. Ben reuze geinteressserd in dit gegeven.

Hartelijk dan voor de moeite voor het beantwoorden van deze vraag.

Vriendelijke groeten

Jan CdS es


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: rix legene granada op 11 september 2010, 20:18:30 pm

EL PAÍS. Geen idee meer wanneer die publicatie er kwam maar er was een keurig schemaatje bij waarin uitgetekend was waar de Spaanse stroom vandaan kwam. Ik denk dat hun archief op onderwerp zeker de informatie weer kan bovenhalen maar waarschijnlijk heeft het ministerie van energie de gegevens óók beschikbaar. Hoop dat je het vindt.

Succes.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Marcella op 11 september 2010, 20:31:23 pm

@Ruud, wij hebben ook een gastank naast ons huis staan (een erfenis van de vorige eigenaar) en we betalen daar een maandelijks bedrag voor voor onderhoud. daarnaast natuurlijk het gas dat we verbruiken. Wij hadden hetzelfde probleem een afname verplichting van minimaal xxxx. Dus toen we netjes zuinig waren geweest werden we gestraft!Want we moesten bijbetalen. Heel vervelend ! Nu hebben we ons contrakt kunnen aanpassen en minder verbruik afgesproken.Misschien kun jij dit ook regelen.

Succes Marcella


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Jan CdS es op 11 september 2010, 21:35:41 pm

@ Rix,

Hartelijk dank, ik ga surfen om het te vinden.

Prettig weekeinde

Jan CdS   es


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Ruud op 12 september 2010, 09:59:18 am

Het is wel degelijk mogelijk om in Spanje dag/nacht tarief te hebben op een gewoon woonhuis, familie van mij heeft het in La Marina urb. pas laten aanleggen en zij waren niet de eerste hoor.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Juan el guapo op 12 september 2010, 10:06:07 am

Quote (selected)
In Spanje kent men voor de gewone huizen slechts een tarief. Nachttarief bestaat alleen voor de industrie.


Nee hoor, wij hebben gewoon vorig jaar piek/daltarief aangevraagd, de opvolger van dag-/nachtstroom.


Ruud, het is niet helemaar juist om butaangas met aardgas te vergelijken, ze hebben een verschillend rendement, daar zou je ook rekening mee moeten houden. Maar het blijft duurder hier in Spanje.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Ruud op 12 september 2010, 11:12:35 am

Ja Juan, klopt.

Marcella, ging toen de literprijs contractueel omhoog? Hoewel.... die prijs gaat toch wel omhoog met of zonder contract. :(


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Marcella op 13 september 2010, 11:40:15 am

@Ruud, Nee de prijs voor gas blijft de dagprijs. Maar men probeerde wel de maandelijkse bijdrage te verhogen. Maar dat heeft mijn man weten te voorkomen :D

Overigens zo stimuleert men NIET dat mensen zuinig met gas omgaan :?


Repsol controleerde vroeger altijd elk jaar de instalatie ,maar dat is nu terug gebracht naar 1 keer in de 15 jaar! vind ik ook idioot!zo,n verschil.


Groeten en succes Marcella


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Ruud op 13 september 2010, 12:04:53 pm

Marcella weet jij toevallig waar je iets over die dagprijs kunt vinden, ik kan er bij Repsol niets over vinden maar misschien zoek ik op de verkeerde plaats. In december 2009 laatste keer bijgevuld voor 1,20 de liter ex.

Overigens ik betaal geen maandelijkse huur, tank is gratis geplaatst, maar ergens zal dat natuurlijk wel doorberekend worden.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Marcella op 13 september 2010, 12:38:30 pm

@Ruud, als je ze belt met je bestelling( je hebt als het goed is een speciaal tel nummer voor bestellen) vertellen ze je meteen de prijs van dat moment. Overigens is het zo ,dat je de prijs betaald van de dag dat ze leveren. Dus de prijs die ze je door de telefoon geven is vaak toch niet de exacte prijs die je uiteindelijk op de rekening krijgt.Het kan wat varieren.

Betaal je niks per maand? als vastrecht ofzo?

succes Marcella


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Ruud op 15 september 2010, 21:23:06 pm

Nee wij konden gebruik maken van een actie in 2007, voor het eind van het jaar besteld dan werd de tank gratis geplaatst. Weet niet of dit nu nog zo is.

Wat betaal jij voor een liter gas?


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Marcella op 16 september 2010, 06:46:04 am

@Ruud , dat varieert dus,de laatste keer betaalden we geloof ik zoiets van 1,24 maar dat was in januarie van dit jaar. Nu kan het zijn dat het gas in de winter wat duurder is dan zomers . Het kan de moeite zijn om NU te bestellen als je toch weet dat je het straks nodig hebt.


Marcella


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: olieman op 16 september 2010, 06:53:16 am

@Ruud:


In de prijsverschillen tussen Nederland en Spanje heb jij toen rekening gehouden met het verschil in Calorische waarde van Nederlands Aardgas en Propaan?


Lees even mee:

Calorische waarde Nederlands aardgas is 8300 Kcal/m³

Calorische waarde Propaan 24000 Kcal/m³

4 liter vloeibaar propaan = 1m³ propaangas.


Samengevat: je hebt minder dan 1.4 liter vloeibaar propaan nodig om dezelfde Calorische inhoud te krijgen als voor 1 m³ Nederlandse aardgas.

Op dit moment kost Nederlands aardgas ongeveer € 0.63 m³

dus, indien jij voor 1.4 liter Propaan meer betaald dan €0.63 ben je duurder uit.


Edit: Houd ook rekening met het feit dat Propaan vaak in Kilogram afgerekend wordt in plaats van volume/liters.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Ruud op 16 september 2010, 08:22:53 am

Nee met het verschil in calorische waarde is geen rekening gehouden, ik sta ervan te kijken dat dit zo'n groot verschil maakt, dat maakt het plaatje in Spanje toch wel weer even geheel anders.

Zoals gezegd betaalde ik bij de laatste vulling per liter 1,20 euro ex. zou voor 1.4 liter op 1.68 uitkomen.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: olieman op 16 september 2010, 11:45:24 am

@Ruud:

Prima, nu nog even vermelden hoeveel liter propaan per jaar verstookt wordt, dan pas kunnen we echt vergelijken.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Ruud op 16 september 2010, 12:09:55 pm

Van februari tot eind december 2009: 1500 liter (765 kg), ben nu weer aan een vulbeurt toe.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Marcella op 16 september 2010, 13:22:37 pm

Het grote voordeel is dat het stookseizoen veeeeel korter is dan in Nederland. Voor de rest kun je weinig aan die prijs doen,en vergelijken met Nederland is weinig zinvol.We wonen nu eenmaal in Spanje.


Marcella


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: olieman op 16 september 2010, 13:53:58 pm

@Macella:

Aan de prijs kan men inderdaad weinig veranderen, maar door het stookgedrag kritisch te beoordelen, eventueel nagaan waar energie bespaard kan worden, ook al doet men het niet voor de centjes, doe het dan voor het milieu.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Ruud op 16 september 2010, 15:10:51 pm

Nou Marcella, in oktober beginnen we toch al weer te stoken tot zeg maar april, wel eerst met de houtkachel, maar het is verleidelijk om de cv/vloerverwarming lekker het huis te laten verwarmen. Toch probeer ik het op een laag pitje te houden, voor de eigen portemonnee en voor het milieu natuurlijk.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Marcella op 16 september 2010, 15:22:25 pm

Wij letten altijd erg op het verbruik en niet alleen het gas ,maar ook het electriciteits verbruik.Voor het milieu helpen alle kleine beetjes!

gelukkig ligt onze woonkamer op het zuiden en hoef ik meestal pas in november s,avonds wat bij te verwarmen.Overdag blijft het hier met de dubbele beglazing en de grote ramen heerlijk warm.


Marcella


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: olieman op 16 september 2010, 15:59:29 pm

Worden in Spanje ook energie zuinige verwarmingketels geinstalleerd, of heeft dat geen prioriteit?


Ik stel de vraag omdat het gasverbruik van @Ruud, best wel hoog is, afgaande op de voor Nederlandse begrippen erg milde winters hier.


De laatste generatie ketels hebben een rendement waarvan men 20 jaar geleden slechts kon dromen, tot 1/3 minder gasverbruik bij hetzelfde comfort.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Marcella op 16 september 2010, 19:33:05 pm

@olieman,of het prioriteit heeft ligt natuurlijk aan jezelf. Maar er worden wel degelijk hoog rendements ketels verkocht.

Maar het grootste probleem in Spanje is dat de huizen nagenoeg niet geisoleerd worden. Dus om je huis in de winter echt lekker warm te stoken......

Maar ook daar kun je natuurlijk zelf wat aan doen.


Marcella


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Ruud op 17 september 2010, 11:16:22 am

Onze c.v. ketel, een Vaillant TurboTec, aangeraden door de installateur, is geen HR ketel, het verschil in prijs was volgens de installateur zo groot dat het geen zin had een HR ketel te plaatsen. Heb er spijt van dat ik dat     toen niet zelf onderzocht heb.

Maar goed, ik heb een 1000kg contract bij Repsol wat volgens zeggen normaal is voor een groot vrijstaand huis dat het hele jaar bewoond is. Het huis op 600 meter hoogte!, is aan alle kanten geïsoleerd dubbele muren met iso in de spouw, dak en de vloeren en dubbel glas.

Het eerste jaar meer verbruikt omdat er alleen al bij het vullen van de tank 1000kg in ging. Tweede jaar (afgelopen winter) meer met de houtkachel gestookt en dus minder gas verbruikt. Overdag is de verwarming nauwelijks aan. Overigens het gas wordt ook gebruikt voor warm water en koken. Ik kan niet goed beoordelen of het verbruik hoog is, we hebben een groot huis dus alles is navenant.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: olieman op 17 september 2010, 11:59:13 am

Ruud, met die informatie kunnen we misschien berekenen of er wat en waar te besparen valt.

Maar ik ga eerst trachten wat info te vinden over de ketel.


Ik kan je wel vertellen dat met vloerverwarming men een slok gas kan besparen door de ketel te stoken op een lage (<50 c) ketelwatertemperatuur.

Je hoort nog van me, wat een Forum zeg..!


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Marcella op 17 september 2010, 13:19:07 pm

@Ruud wat noem je groot? hoeveel vierkante meter huis ,hoeveel kub inhoud heb je het over?

Stook je het hele huis in de winter inclusief alle slaapkamers?Heb je een verdieping op je huis of is alles (zoals bij ons )op de begane grond?Dat scheelt ook allemaal.

Wij hebben een vrijstaand huis in een dorp dat scheelt ook nog. Als je op de campo woont op de kale vlakte met in de winter veel wind.....

Wij hebben een vrij zuinige ketel in dit huis( junkers euroline) Spaanse loodgieters zijn dol op duitse merken, en  Junkers is heel goed ingevoerd hier.

Wij verbruiken zo,n 500kg per jaar,ons huis is 160 vierkante meter groot.We zijn maar met z,n 2en en stoken de ongebruikte slaapkamers niet de hele winter.

Wij hadden een 1200kg kontrakt nu hebben we er een voor 700kg.

Marcella


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: olieman op 17 september 2010, 13:43:04 pm

@Ruud:

Ben er even ingedoken, heb ook wat (Duitse gebruikers handleiding) informatie gevonden over de ketel.

Jammer dat het geen condenserende/modulerende ketel is, daarmee bedoel ik dat je afgas temperatuur altijd rond of boven de 100 graden ligt.


Maar treur niet, je verbruik valt nog redelijk mee nadat je verteld hebt dat ook gas gebruikt wordt voor koken en sanitair water.

Voor dat laatste heb je voor twee personen ongeveer 250 kilo/500 liter propaan per jaar nodig.


Wat de vloerverwarming betreft: het is niet de ideale vorm van verwarmen indien je daarnaast een houtkachel gebruikt, onmiddelijk nadat jij die ontstoken hebt gaat je thermostaat de verwarmingsketel uitschakelen, met nogal traag reagerende vloerverwarming duurt het daarna weer wat langer om de boel weer comfortabel te maken.


Zelf heb ik ook vloerverwarming, thuis in Nederland, wanneer wij thuiskomen van Spanje eind December, gaat de verwarming aan, pas eind april of begin mei gaat hij uit.

Dag en nacht dezelfde thermostaat instelling bleek zuiniger te stoken dan steeds aan en uit.

Groot vier slaapkamer vrijstaande woning inhoud 550 kuub.

verbruik per jaar incl heet water 2100m³ aardgas = 2900 liter/1450kg Propaan


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Ruud op 17 september 2010, 14:41:39 pm

Marcella: opp. huis twee etages 294 m2, inhoud weet ik niet maar de woonkamer is bijvb. op z'n hoogst 5 meter. Vrijstaand in de campo, we kunnen van elke ruimte de vloerverwarming d.m.v. een thermostaat apart regelen, dus uiteraard zijn er ruimten die we niet gebruiken en die worden ook niet verwarmt.

Olieman, bedankt voor de genomen moeite, ja dit is een geweldig forum, moet er nog om lachen, maar ben waarschijnlijk de enige, maar goed, de houtkachel verwarmt hoofdzakelijk de woonkamer en inderdaad slaat daar de thermostaat dan uit, maar dat geldt ook als de zon 's morgens binnen schijnt. Maar vanwege de aparte aansturing van de verdeler heeft dit geen gevolg voor koudere ruimtes.

De cv-ketel verwarmt een boiler en dat is ook niet altijd de meest gunstige oplossing, als je geen warm water verbruikt wordt dat toch constant op temperatuur gehouden. De slangen liggen dicht bij elkaar in de vloer, de vloer wordt ook redelijk snel, na 2 uur, merkbaar warm. We hebben geen radiatoren. De verwarming de hele dag op dezelfde temperatuur houden kan goed in Nederland, maar in Spanje gaat dat niet op denk ik, bij normaal zonnig weer hoef ik overdag niet te verwarmen, en slaat de verwarming ook niet aan. Het is een ander verhaal als het echt koud is.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: olieman op 18 september 2010, 06:10:19 am

Ruid, de voor en nadelen van een tapspiraal of een los staande door de ketel verwarmde boiler, zijn te verwaarlozen.

Zoals jij opmerkte, de boiler wordt steeds op temperatuur gehouden door de ketel.

Wat dacht je, dat doet de ketel óók met een ingebouwde tapspiraal, daarbij de boiler is van isolatie voorzien, de tapspiraal niet.

Dus de keuze voor een boiler is een wijs(ze)advies/ beslissing geweest.

Dan spreken we nog niet over het verhoogde comfort, zoals constante watertemperatuur.


De regeling van de vloerverwarming is niets verkeerd mee, misschien dat jij de (ketel)aanvoerwater temperatuur wat kan verlagen.

Vroeger werd bijna altijd 90 graden ge-adviseerd, ik weet niet hoe hoog deze nu afgesteld is op Vaillant, maar door deze temperatuur enkele tientallen graden te verlagen zou je zeker energie kunnen besparen.


Met aanvoerwater temperatuur bedoel ik de watertemperatuur dat naar de vloerverwarming VERDELER gaat, dus NIET de temperatuur van het water dat in de vloerverwarming gepompt wordt.


Edit: Heb je al eens overwogen om een zonneboiler aan te schaffen, of nog beter zelf een te bouwen.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Ruud op 18 september 2010, 07:27:10 am

Ach ja dat vergat ik nog aan te geven, de cv temp staat op 50 graden ingesteld.

Ja over zonne-energie en dan met name warm water voor de vloerverwarming en zomers om het zwembad te verwarmen heb ik vaak nagedacht, dat moet er ook een keer gaan komen, het kosten aspect houdt dit vooralsnog tegen.

Over zelfbouw zou ik graag alles willen weten, maar ben bang dat we nu wel heel erg off-topic gaan, hoewel voor veel mensen interessant natuurlijk, heb jij ervaring met zelfbouw?


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Roger Arcos op 18 september 2010, 09:10:08 am

Hallo Ruud,


Mijn ervaring met zonnepanelen tbv vloerverwarming zijn niet geweldig. Ik raad mijn klanten aan dat niet te doen omdat het gewoon niet economisch is. De panelen zijn relatief duur en leveren in de winter erg weinig op. Je zult daarnaast altijd een backup heater nodig hebben (in jouw geval al aanwezig)


Als je panelen aanschaft voor het zwembad en het zwembad in de winter niet gebruikt zal het natuurlijk wel een beetje schelen maar het is minimaal dus reken jezelf niet rijk.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Ruud op 18 september 2010, 11:41:02 am

O.K. duidelijk, het is natuurlijk iets anders dan een zonneboiler waaruit je wat warm water haalt om te douchen. Het vloerverwarmingscircuit (in ons geval 1200 meter aan slangen) gebruikt natuurlijk veel warm water en hoofdzakelijk 's avonds als de zon niet schijnt.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: olieman op 18 september 2010, 12:44:12 pm

Ruud, een zonneboiler, zelfs zelfbouw is rendabel, vooral in Spanje.

in 1982 heb ik een kompleet zonneboilersysteem zelf gebouwd, 1000 werkuren.

Ik heb een link bijgevoegd vooral de schema tekening is duidelijk. mijn panelen heb ik iets anders gebouwd dan de persoon in deze link.


Voor de ketel heb ik een afgedankte 120 liter electrische boiler gebruikt, het electrische element verwijderd en daarvoor inplaats een warmtewisselaar bundel gemaakt van 15 meter 15mm diameter koper waterleiding.

Lees de link maar eens helemaat door. http://home.zonnet.nl/zonneboiler/index.html


Na 20 jaar gebruikt te hebben heb ik mijn hele boeltje cadeau gedaan aan de lokale milieu federatie, voor een test project.


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: lucky op 18 september 2010, 13:26:10 pm

Ik ken niks van dit alles ,ik vraag me alleen af of Ruud wel echt in Spanje woont ?

Quote (selected)
en zomers om het zwembad te verwarmen

Op warme dagen is het zwembadwater +/-30° in Spanje , wat wil je hier nog aan warmen ?

Ik zou eerder mijn zwembadwater willen koelen in de zomer . :P   :!:


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: Ruud op 18 september 2010, 14:50:02 pm

Olieman, ik zal het eens aandachtig bekijken.

Lucky, heb ik me nu toch versproken, ha ha. Maar inderdaad het water was in augustus soms wel 32 graden, maar nu komt het al weer 2 weken nauwelijks boven de 22 graden omdat het 's nachts bij ons in de ''bergen'' al weer flink afkoelt. Bovendien is het zwembad nog niet klaar en doen we het met een opzetzwembad. Het water moet toch echt wel minstens 26 graden zijn anders krijgen ze mij er niet in. Dus vandaar de wens om het zwemseizoen te verlengen door de aanvoer van verwarmt water, snappie??


Titel: Energiesector Spanje
Bericht door: lucky op 18 september 2010, 15:54:24 pm

Gesnapt ! :wink:

Ik hou van een frisse duik , daarom  8)

Persoonlijk vind ik het water nu opperbest , maar ja zoals al zo dikwijls geschreven ...gelukkig verschillen we .