SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Energiesector Spanje  (gelezen 4660 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 5.132
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Energiesector Spanje
« Reactie #15 Gepost op: 09 september 2010, 10:15:18 am »

Spanje exporteert zijn kennis ook naar het buitenland. Iemand uit mijn kennissenkring is vorig jaar met een groep Spaanse windmolen ingineurs (kan dat woord nog niet schrijven..  :? ) naar een gebied in het voormalig oostblok gereisd om daar een windmolen park op te zetten en vooral om hun kennis over te dragen aan de lokale ingineurs.


Je kan overigens in Spanje al meteen zien dat ze daar groot in zijn als je door het land reist, overal zie windmolens en af en toe van die zonnespiegel generatoren.


Overigens begrijp ik niet dat een "energie expert" op een Spanje forum bij leken zijn informatie verzameld, het lijkt me dat hij daar wel andere bronnen voor kan vinden. Dit met alle respect natuurlijk... Bijvoorbeeld een vraag als wat de gemiddelde energie rekening is in Spanje lijkt me nogal zinloos. Dat is van zoveel factoren afhankelijk en wil je zou hier hooguit een formum leden gemiddelde kunnen krijgen.


« Laatst bewerkt op: 09 september 2010, 17:15:18 pm door 66 »

Offline Lobbes

 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 6
Energiesector Spanje
« Reactie #16 Gepost op: 09 september 2010, 10:43:26 am »

Ik begrijp de laatste reactie niet. Waarom val je mijn aan op mijn lijstje. Mijn lijstje is niet van belangrijk naar onbelangrijk samen gesteld. Ik heb de feiten aan de hand van de berichten op een rijtje gezet. Duurzame energie kwam als een van de latere berichten aan bod dus die staat onderaan in mijn rijtje. Overigens staat dat mensen zelf energie op wekken op plek twee, is ook duurzame energie toch?


'Rix legene granada' een vraag voor jou dan. Zijn mensen in spanje erg begaan met het milieu? Zijn ze bereid meer te betalen voor bijvoorbeeld groene stroom? Hoe denken ze over duurzame energie? Houdt het de mensen bezig?


In nederland had ook iedereen groene stroom, omdat het dezelfde prijs of zelfs goedkoper was. Toen het duurder werd gingen mensen weer over op grijze stroom.


Overigens is groene stroom in nederland meer een marketinginstrument dan dat het daadwerkelijk iets bijdraagt aan het milieu (96% is nog steeds grijs).


« Laatst bewerkt op: 09 september 2010, 17:43:26 pm door 1732 »

Offline Lobbes

 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 6
Energiesector Spanje
« Reactie #17 Gepost op: 09 september 2010, 11:50:20 am »

De vorige reactie had betrekking op het bericht van rix, niet van bob.


Bob, ik heb bij verschillende leveranciers gewerkt en ik weet veel van de energiemarkt voor consumenten. Ik weet precies hoe de markt in nederland in elkaar zit. Ik weet waar leveranciers in nederland problemen mee hebben. Ik heb feeling met consumenten, ik weet wat ze beweegt en ik weet wat werkt.


Ik ben geen ingenieur, ik ben een marketingman. Ik weet niets van energie opwekken. Ik weet wat er leeft in Nederland en ik ontwikkel producten en concepten die daar bij aansluiten.


Van spanje weet ik van de energiemarkt niet veel. Ik weet dat deze markt wordt gedomineerd door 3 partijen. Mensen kunnen overstappen, maar doen het niet, er is weinig prijsverschil en er is weinig tot geen concurrentie.


Ik wil juist informatie van 'leken'. Veel bedrijven gaan voorbij aan de informatie van de eindgebruiker. Het gaat om het halen van targets en winstmaximalisatie. Mijn visie is dat wanneer je een product ontwikkelt waar de eindgebruiker iets aan heeft (duurzame energie, lagere rekening, betere service, het idee serieus genomen te worden, et cetera) dan komt de rest vanzelf wel.


En wat betreft de gemiddelde rekening in spanje. Tuurlijk verwacht ik daar geen exact antwoord op. Maar is het 80 euro per maand voor een vrijstaand huis? Is het 200 euro per maand voor een klein apartement? Ik heb geen idee...


« Laatst bewerkt op: 09 september 2010, 18:50:20 pm door 1732 »

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 5.132
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Energiesector Spanje
« Reactie #18 Gepost op: 09 september 2010, 12:09:10 pm »

Lobbes, Ik woon een paar jaar in Spanje en weet echt heel weinig van de engergie markt hier. Ik weet eerlijk gezegd niet eens hoeveel ik betaal per maand. Ik krijg af en toe een rekening en die betaal ik automatisch en dat varieert van tussen de 30 en 50 euro maar ik zou moeten nakijken of ik dat maandelijks of tweemaandelijks betaal. (2 personen in een drie slaapkamer apartement) Maar van iemand anders kan je een heel ander antwoord krijgen. Ik heb bijvoorbeeld geen airconditioning en kijk niet veel TV. Ik probeer zo zuinig mogelijk met electriciteit om te gaan maar doe dat meer voor het millieu dan dat ik denk dat ik iets bespaar. Electriciteit valt bij ons nooit uit en dat geld ook voor waar ik eerder woonde.


Ik weet dat er meer aanbieders van gas zijn omdat ik wel eens aanbiedingen krijg om over te stappen naar een goedkopere aanbieder. En vanuit de media en via kennissen die er meer verstand van hebben weet ik dat Spanje voorop loopt op duurzame engergie en dat vind ik een prima ontwikkeling. Maar ik vind dat openbare gebouwen enorm veel verspillen. Om een voorbeeld te geven, op de luchthaven van Madrid is een terminal maanden afgesloten voor passagiers voor renovaties, echter alle TV's met aankomst en vertrek tijden staan gewoon 24 uur per dag aan terwijl er geen enkele passagier kan komen...


« Laatst bewerkt op: 09 september 2010, 19:09:10 pm door 66 »

Offline ahelfensteijn

 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 18
Energiesector Spanje
« Reactie #19 Gepost op: 09 september 2010, 12:14:11 pm »

Hoi Lobbes,


wat betreft de ingenieur kun je bij mij terecht. Geen probleem.

Waar je ook rekening mee moet houden zijn de volgende dingen.

Ten eerste is het de regelgeving. Er bestaan nationale regels m.b.t. electriciteit (Zowel hoogspanning als laag spanning en distributienetten), maar ook iedere comunidad kan afwijkende regels hebben. Endesa - Sevillana heeft daarnaast nog zijn eigen interne regelgeving die wel gehanteerd dient te worden. Deze regelgeving is vrijwel 100% overgenomen door Iberdrola.

Het geheel is ongeveer hetzelfde als de NL-spoorwegen. De infrastructuur is van één bedrijf en daarna kun je bij verschillende instappen.

Momenteel zitten we te wachten op een grote wijziging in de interne regelgeving van Endesa-Sevillana.


Ten tweede is het met betrekking van overstappen vaak moeilijk. Er heerst een grote monopolie positie binnen gebieden. Ze hanteren elkaars prijzen en die kennen ze ook van elkaar. Als men dus een nieuwe prijs aanvraagt van bv. Iberdrola, dan zal die vrijwel altijd hoger zijn dan die van Endesa-Sevillana, waardoor het niet interessant is om over te stappen. (ook viceversa)


Naar mijn mening zijn de mogelijkheden er wel, maar werken de energiemaatschappijen elkaar nog tegen. Hierbij bedoel ik op het niveau van de laatste afnemer.

Daarboven zal alles perfect mogelijk zijn.

Er zullen nog heel wat "kinderfoutjes" opgelost dienen te worden.


« Laatst bewerkt op: 09 september 2010, 19:14:11 pm door 1430 »

Offline H

 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 19
Energiesector Spanje
« Reactie #20 Gepost op: 09 september 2010, 12:24:21 pm »

Hallo Lobbes,


Ik heb 3 jaar in Spanje gewoond. Het afgelopen jaar toen de energie markt vrij kwam ben ik samen met een vriend die ook in de energie sector werkt (marketing) op het idee gekomen om dit ook deur aan deur te verkopen zoals dit al in Nederland word gedaan. Ik zei wel dat deur aan deur verkoop niet werkt in Spanje, mensen zijn er niet echt bekend mee en vertrouwen het niet in ieder geval niet in het gebied waar ik heb gewoond. We hebben het idee gezegd aan de de werkgever van mijn vriend en na 1 jaar van voorbereiding is hij nu in Barcelona aan de gang gegaan maar dan B2B. Over enkele maanden indien dit werkt ga ik misschien terug naar mijn huis in Spanje en gaan wij aan de slag met ons eigen kantoor maar dan weten we wel waar de kinderziektes liggen. Ook wij komen uit Eindhoven.


« Laatst bewerkt op: 09 september 2010, 19:24:21 pm door 684 »

Offline Lobbes

 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 6
Energiesector Spanje
« Reactie #21 Gepost op: 09 september 2010, 14:08:38 pm »

Bedankt voor alle informatie. Dit geeft me een steeds beter beeld van markt.


ahelfensteijn, is het zo dat het netwerk en leverancier zijn gescheiden, zoals in nederland?


En je geeft aan dat de energiemaatschappijen elkaar tegen werken, maar als ze elkaars prijzen weten en overnemen en niet concurrerent zijn of zelfs hogere prijzen neerleggen lijkt het wel alsof ze samenwerken/prijsafspraken maken. De huidige leveranciers zijn er bij gebaat dat er geen mensen overstappen.


Wordt concurrentie op de markt toegelaten? Ik heb zelf niet de kennis om een energiebedrijf op te zetten maar je zou zeggen dat daar kansen liggen. Al zul je je energie in moeten kopen bij de gevestigde partijen, die niet goedkoop aan je zullen leveren.


Is het zo dat de markt pas net open is en dat de concurrentie nog op gang moet komen? Of is dit de situatie en komt daar, waarschijnlijk, geen verandering in?


En H, waarom zou je deur aan deurverkoop willen proberen? Je geeft aan dat het niet werkt in spanje. En wat ik hoor is dat er geen concurrentie, wat kun je mensen dan bieden?


« Laatst bewerkt op: 09 september 2010, 21:08:38 pm door 1732 »

Offline rix legene granada

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.819
 • rix legêne almería
 • Plaats: almería
Energiesector Spanje
« Reactie #22 Gepost op: 09 september 2010, 14:12:43 pm »

Dat beeld had direct scherp gesteldkunnen worden als je de gegevens van hierboven meteen in je bericht had gestopt. Maar goed, je bent blijkbaar geland. Zo zie je, hoe belangrijk duidelijkheid is, als je schriftelijk communiceert. Ook een tip voor anderen met vragen: schets een zo scherp mogelijk profiel van wie je bent en wat je wilt of zoekt. Het scheelt onbegrip bij de lezer en irritatie bij de schrijver.


« Laatst bewerkt op: 09 september 2010, 21:12:43 pm door 24 »

Offline gallito

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.168
 • Plaats: Midden Nederland
Energiesector Spanje
« Reactie #23 Gepost op: 09 september 2010, 15:41:09 pm »

Verbruik    296 kWh (mei 2010)

0,1062553:    €36,48


Geen meterhuur. Comunidad levert, (heeft coöperatieve overeenkomst gesloten met Edesa) wel met je eigen meter voor je privé verbruik.


« Laatst bewerkt op: 09 september 2010, 22:41:09 pm door 422 »

Offline lucky

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 11.159
 • Good luck
 • Plaats: Alzira
Energiesector Spanje
« Reactie #24 Gepost op: 09 september 2010, 16:05:42 pm »

1.747,94 kWh x 0,11473 euro =200,54 euro per maand


Daarbij O,O1874 euro huur voor de meter per dag


Plus 18% btw


Maar ik krijg telkens een korting van maar liefst 0,94 euro per maand (bono social) :P


Of je nu met deze cijfers iets kan doen weet ik niet .

We zetten wel de airco aan en de zwembadfilter , beide een paar uur per dag maar niet constant .


« Laatst bewerkt op: 09 september 2010, 23:05:42 pm door 993 »

Offline Jack

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 977
 • Plaats: Xabia / Javea
Energiesector Spanje
« Reactie #25 Gepost op: 09 september 2010, 16:17:23 pm »

Lucky, 1750 kWh / maand dat is nogal een klap. Wij gebruiken hier in Nederland, ver boven het gemiddelde, 5000 kWh / jaar.

Dat is ong. 400 kWh / maand. Weet je zeker dat niet het halve dorp op jouw meter is aangesloten  :wink:


« Laatst bewerkt op: 09 september 2010, 23:17:23 pm door 32 »

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 5.132
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Energiesector Spanje
« Reactie #26 Gepost op: 09 september 2010, 16:31:02 pm »

Nu wilde ik het ook weten ook en heb even op mijn laatste rekening gekeken. 126 kWh verbruikt a 11,7759 cent = 14,84€


Zie je wel Lobbes, er zijn hele uiteenlopende antwoorden mogelijk. Dus ik begrijp nog steeds niet wat je er precies mee wilt...


« Laatst bewerkt op: 09 september 2010, 23:31:02 pm door 66 »

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.466
 • Plaats: Vich,BCN.
Energiesector Spanje
« Reactie #27 Gepost op: 09 september 2010, 17:25:18 pm »

Voor een groot deel wordt in Spanje stookolie gebruikt,zowel voor verwarming als voor warm water.Ook propaan en butaangas komt nog veel voor.Iberdrola en Endesa beginnen nu ook behalve stroom gas te verkopen;hoe dat precies werkt weet ik niet.Sinds kort woon ik in een huis met (stads)gas maar ik heb nog geen rekening gehad,ben benieuwd.Voorheen had ik een huis met eerst propaangas;omdat je daar óók op kookt,scheelt dat in je stroomrekening.Later stapte ik over op stookolie,maar dan moet je dus een kookplaat nemen,en die gebruiken best veel.


« Laatst bewerkt op: 10 september 2010, 00:25:18 am door 36 »

Offline lucky

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 11.159
 • Good luck
 • Plaats: Alzira
Energiesector Spanje
« Reactie #28 Gepost op: 09 september 2010, 18:25:34 pm »

Ja Roelant een electrische kookplaat verbruikt wel wat , als alle platen tegelijk verwarmen is het iets van 6400 watt

En als je dan elke dag een pot soep kookt en al de rest ...

We bakken ook veel , de vaatwasser draait alle dagen ,de diepvries ,boiler 200liter ,3 waterpompen en zwembadfilter , 2 airco 's ,alle apparatuur voor de homecinema ,sproeiinstalatie voor de bloemen ,enz ..

Verder zijn ze hier nog aan't werken de betonmolen draaid pak weg , 4 uur per dag , slijpschijven en ander materiaal ...

Ik vind het nog schappelijk ,allessins goedkoper dan vroeger in Vlaanderen  8)


« Laatst bewerkt op: 10 september 2010, 01:25:34 am door 993 »

Offline vigilina

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 984
Energiesector Spanje
« Reactie #29 Gepost op: 09 september 2010, 19:37:41 pm »

Denk dat je vergeten te vertellen bent dat je hele dag in bubbelbad zit.  :P  :P  Nee, serieus, dat is toch wel erg veel. Heb zelf ook maar ´n 200 kw per maand. Geen airco, hou ik gewoon niet van.


« Laatst bewerkt op: 10 september 2010, 02:37:41 am door 1277 »

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

Logos

Kies een kleurForumstandaard

Permanent