SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: eindelijk wijs ...  (gelezen 5876 keer)

Offline rix legene granada

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.816
 • rix legêne almería
 • Plaats: almería
eindelijk wijs ...
« Gepost op: 20 juli 2019, 12:59:37 pm »

Eindelijk, op de valreep, heeft ook Sánchez begrepen dat een moderne democratie bestaat uit coalities, iets dat in Spanje bijna onmogelijk leek. Het woorden concessie en compromis leek uit het woordenboek van de PSOE verdwenen maar met de hete adem van de installatiediscussie volgende week in de nek, heeft hij eindelijk begrepen dat het onvermijdelijk is om UP tegemoet te komen. Een verstandig, zij het verdomd laat, besluit. Nu moeten ze in 48 uur een regeringsprogram in elkaar spijkeren, iets waar  ze maanden de tijd voor zouden hebben gehad als de PSOE niet zo eigenwijs had willen zijn.
Iglesias heeft de sierlijke wijsheid gehad zich als kandidaat-minister terug te trekken om een coalitie niet in de weg te staan. Dat is een groots gebaar waarvan we er in de politiek veel te weinig hebben. Complimenten, Pablo.


Ben heel benieuwd hoe dat gaat verlopen.Mijn tips voor een ministerschap uit de UP zijn Pablo Echenique en Irene Monteros. Veel zal ook afhangen van wat er uit de coalitiebesprekingen gaat komen en hoe het program eruit gaat zien.
Ik ben in elk geval opgelucht dat de kou uit de lucht is en dat er geen nieuwe verkiezingen hoeven te komen, een uiterst armoedige manoeuvre, die voor iedereen een verlies zou hebben betekend.


Succes met de nieuwe ploeg, Pedro! Laat ons niet zakken en maak er een mooie kabinetsperiode van. Het zal interessant zijn om te zien hoe Spanje's eerste coalitieregering sinds de invoering van de democratie zal gaan verlopen.
De Spaanse democratie is hiermee nu ook volwassen geworden. Gefeliciteerd en veel succes!

Offline Carlo

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 682
 • Plaats: Alhama de Granada
Re: eindelijk wijs ...
« Reactie #1 Gepost op: 20 juli 2019, 13:04:10 pm »
Ja, eindelijk. Inderdaad een ongekend gebaar van Pablo Iglesias, maar dat dit ervoor nodig was zegt toch nog veel over de verhoudingen hier in spanje.

Maar intens blij voor spanje dat het er nu waarschijnlijk gaat komen.

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.294
 • Plaats: Vich,BCN.
Re: eindelijk wijs ...
« Reactie #2 Gepost op: 20 juli 2019, 14:10:42 pm »
Ik hoop uit de grond van mijn hart dat er géén akkoord komt:een regering waar personen van Podemos aan delnemen is voor mij om te kotsen...
Veel beter nieuwe verkiezingen uitschrijven,zo zal Sanchez veel sterker terugkomen en Podemos weer gehalveerd worden.

Offline rix legene granada

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.816
 • rix legêne almería
 • Plaats: almería
Re: eindelijk wijs ...
« Reactie #3 Gepost op: 20 juli 2019, 18:39:24 pm »
Ook met nieuwe verkiezingen zal de PSOE Podemos nodig hebben, Roelant. Ze komen in geen eeuwen aan een meerderheid, dus het maakt niet uit of er nu een coalitie komt of na nieuwe verkiezingen. Het resultaat zal alleen maar zijn dat Spanje opgezadeld kan worden met een regering waarin VOX een stem heeft. Over kotsen gesproken…
Daarnaast is het natuurlijk vreselijke arremoei wanneer je als politieke partijen na een verkiezingsuitslag niet in staat bent een regering op te tuigen. Dat is een schande voor de democratie.


Laten we rustig afwachten wat deze komende regering totstand gaat brengen en daarna praten we verder, ok?
En .. maak je geen zorgen. De marges in de moderne democratie zijn smal en in een coalitieregring moet veel wáter bij de wijn worden gedaan. Dat heeft ook UP begrepen door op belangrijke punten de PSOE programmatisch tegemoet te komen, o.a. door af te zien van een voorgesteld referéndum over Catalunya en op sommige punten van de buitenlandse politiek.
Zo radicaal als een partijprogram wordt het dus nooit. Wél zal de sociale paragraaf scherper bewaakt gaan worden maar daar wordt niemand minder van. Geen koudwatervrees, dus.


Maar boven en buiten alles: of je het leuk vindt op niet, het is op dit moment de enige optie om een regering te vormen die recht doet aan de verkiezingsuitslag, en daar buigt de democraat nederig het hoofd.
« Laatst bewerkt op: 20 juli 2019, 18:47:28 pm door rix legene granada »

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.994
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Re: eindelijk wijs ...
« Reactie #4 Gepost op: 21 juli 2019, 11:44:58 am »
Iglesias heeft de sierlijke wijsheid gehad zich als kandidaat-minister terug te trekken om een coalitie niet in de weg te staan. Dat is een groots gebaar waarvan we er in de politiek veel te weinig hebben. Complimenten, Pablo

Iglesias is iemand die aangeeft de wet niet te respecteren als het hem niet bevalt, bekritiseert de enorme donatie aan de seguridad social, verdedigd Otegi publiek, is heel erg hypocriet, hij bekritiseert mensen puur op het feit dat ze in een duur huis wonen maar regelt dan zelf een casaplon. En dan de bewondering van Venezuela.

Die man mag nooit een compliment verdienen en het is zorgelijk dat zoveel mensen nog op hem stemmen. Hij zou nooit in de buurt van een bestuur mogen komen want hij zal het land letterlijk kapot maken.

Offline rix legene granada

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.816
 • rix legêne almería
 • Plaats: almería
Re: eindelijk wijs ...
« Reactie #5 Gepost op: 22 juli 2019, 11:32:57 am »
Alles wat je Iglesias nadraagt is ouwe koek, die je napapegaait van de eindeloze reeks verwijten die uit de conservatieve hoek komen. Natuurlijk was het idioot om een duur huis te kopen.

De "verdediging" van Otegi bestond eruit dat Iglesias duidelijk maakte dat iemand die zijn straf heeft uitgezeten en een legale partij leidt, ook een plek onder de zon verdient. Of dat respectueus is of niet, het is een democratisch recht. nooit heeft hij de gewelddadigheid van ETA, of welk politiek geweld dan ook, maar een seconde verdedigd!

In Venezuela zijn vele krachten aan het werk. Daarin een enige juist weg te vinden is bijna omnmogelijk. Wat Iglesias heeft verdedigd is dat zowel Hugo Sánchez als die idioot van een Maduro op legale wijze aan de macht zijn gekomen. Sánchez heeft veel aanhangers gehad onder de bevolking van Venezuela, dat is niet zomaar opzij te schuiven. het sanchisme steunen is geen politieke misdaad.

In welk opzicht repecteert Iglesias de wet niet?? ik kan me geen voorval herinneren.

De kritiek op de donatie aan de ss was deels terecht. Het is niet de taak van particulieren om een falende overheid bij te springen. Het is de taak van een fatsoenlijke overheid om een vangnet voor zijn burgers op te tuigen. Daarop was Iglesias´kritiek gebaseerd, natuurlijk onmiddelijk uit zijn verband getrokken, zoals gewoonlijk in Spanje.

en, nee, Iglesias, noch enige andere politicus, is feilloos. De conservatieve hoek zou de komende decennia zijn mond moeten houden vanwege de eindeloze opeenhoping van corruptieschandalen. wanneer ze hun eigen beerput hebben geleegd mogen ze weer meedoen. In feite zijn ze illegaal. Het hooggerechtshof heeft de hele partij als corrupt gebrandmerkt. Dat zouden ze zich aan moeten trekken in plaats van erop los te gaan tegen iemand die zo zijn blunders maakt, zijn fouten heeft, zijn inconsequenties kent maar die in elk geval oprecht betrokken lijkt bij een rechtvaardiger verdeling van de welvaart.

nee, ik ben geen socialiste maar gedrenkt in liberalisme, maar ik herken idealisme als ik het zie en ik bewonder het doorzettingsvermogen van politici waarvan ik denk dat ze een ideaal nastreven.

Offline Carlo

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 682
 • Plaats: Alhama de Granada
Re: eindelijk wijs ...
« Reactie #6 Gepost op: 22 juli 2019, 12:41:36 pm »
Je verwisseld de oud geweldige spits van real madrid met Hugo Chavez, Rix ..

« Laatst bewerkt op: 22 juli 2019, 12:46:01 pm door Carlo »

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.294
 • Plaats: Vich,BCN.
Re: eindelijk wijs ...
« Reactie #7 Gepost op: 22 juli 2019, 14:13:51 pm »
..."het doorzettingsvermogen van politici waarvan ik denk dat ze een ideaal nastreven."...
-Ja,hun eigen zakken vullen,nét zoals de rest.

..."De kritiek op de donatie aan de ss was deels terecht. Het is niet de taak van particulieren om een falende overheid bij te springen."...
-Die kritiek werd geuit door Isabel Serra,de portavoza in Madrid van Podemos,een meisje van 26/7 jaar die erg graag op de barricades staat te schreeuwen dat er méér gerechtigheid in de verdeling van rijkdommen etc moet komen.Haar vader is multi-miljonair,zijzelf én haar zus hebben altijd en zelfs verdienstelijk paard gereden(eigen paard uiteraard) en nog géén dag van hun leven gewerkt cq bijgedragen aan de seguridad social.Igleias probeerde haar te redden door enigszins gelijk proberen te geven maar dit is niet recht te praten.
Het is overigens helemaal niet zoals jij zegt een partikuliere bijdrage(álle werkende partikulieren én bedrijven betalen mee aan seg.soc.,en alles wat de Staat bijdraagt is óók van partikulier belastinggeld afkomstig,maar die bijdrage van Armancio Ortega is van zijn Stichting afkomstig,dat is iets héél anders en zeer gebruikelijk dat (steen)rijken dat doen,zie Bill Gates etc...

..."In welk opzicht repecteert Iglesias de wet niet??"...
-Hij is onder meer vóórstander van afscheiding van Cataluña en dat is op zich al niet volgens de grondwet.Hij respekteerd dan wel de wet tot nu toe,maar zijn ideologie is tóch nét even anders.

Iglesias heeft véél meer gedaan als alleen maar gezegd dat Chavez legaal aan de macht is gekomen.Zijn verkiezing kun je vergelijken met die van Hitler,óók democratisch maar onder zware omstandigheden.Iglesias en zijn kompanen hebben aktief deelgenomen oa als adviseurs van Chavez én Maduro voor een nieuw economisch plan:verder het daar over te hebben heeft weinig zin als je ziet hoe de toestand er nu is.Iglesias heeft nu zelf ook toegegeven dat de situatie nefast is.

..."De "verdediging" van Otegi bestond eruit dat Iglesias duidelijk maakte dat iemand die zijn straf heeft uitgezeten en een legale partij leidt, ook een plek onder de zon verdient. Of dat respectueus is of niet, het is een democratisch recht. nooit heeft hij de gewelddadigheid van ETA, of welk politiek geweld dan ook, maar een seconde verdedigd! "...

-Iglesias heeft wel degelijk meer dan dát gedaan,hij probeerde de moordaanslagen van ETA als "politiek uitlegbaar" te bestempelen.Lekker,zo´n vent in je regering en je doet iets wat hem niet aanstaat...

..." de eindeloze reeks verwijten die uit de conservatieve hoek komen."...
-Niet allée´n uit die hoek:kijk maar naar de leegloop van Podemos(Espinar,Errejón,Monedero etc...) én natuurlijk het stemmenverlies is óók een graadmeter van kritiek.

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.294
 • Plaats: Vich,BCN.
Re: eindelijk wijs ...
« Reactie #8 Gepost op: 22 juli 2019, 14:16:07 pm »
@Carlo,dat doet ze expres om te kijken of er nog meer oplettende lezertjes zijn behalve jij en ik...

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.994
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Re: eindelijk wijs ...
« Reactie #9 Gepost op: 22 juli 2019, 14:51:04 pm »
Rix, Iglesias zei zelf dat Otegi niet vast moet zitten voor het hebben van een mening. Met andere woorden, lid zijn van een terroristische organisatie is het hebben van een mening en verdient geen straf.

Podemos negeert voornamelijk de wet als het gaat om het organiseren van protesten. Iglesias riep mensen in Andalusië de straat op te gaan omdat de uitslag hem niet beviel.

Zijn kritiek op de donatie sloeg de plank volledig mis.

Dat komt niet uit rechtse hoek maar van hem zelf.

Offline Jan MB

 • Standaard Lidmaatschap
 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 124
 • Plaats: Salamanca
Re: eindelijk wijs ...
« Reactie #10 Gepost op: 22 juli 2019, 19:21:15 pm »
Rix, de debatten volgend in het parlement, denk ik dat je iets te optimistisch was over de vorming van een regering. Het heeft er alle schijn van dat we afstevenen op nieuwe verkiezingen. Misschien moeten de politieke leiders maar eens stage gaan lopen bij hun zusterpartijen in Duitsland en Nederland die deel uitmaken of uitmaakten van coalitieregeringen. De democratische transitie in Spanje was aanvankelijk een succes, waarbij partijen en andere maatschappelijke organisaties leerden hoe een democratie diende te functioneren. Nu lijkt het erop met wederzijdse uitsluiting het leerproces voorbij is. De moraal: democratie kan worden geleerd, maar ook verleerd. Het functioneren in een meerpartijenstelsel is voor de dames en heren politici blijkbaar te moeilijk.

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.994
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Re: eindelijk wijs ...
« Reactie #11 Gepost op: 22 juli 2019, 20:57:14 pm »
Daar moet ik wel bij zeggen dat in Nederland de partijen vaak zoveel water bij de wijn doen dat er weinig overblijf van hun karakteristieke stellingen en de kiezer zich er niet meer in herkent. Een beetje aan je principes vast houden is ook niet verkeerd denk ik. Ze moeten niet Nederland kopiëren maar een beetje een middenweg zoeken.

Het van te voren uitsluiten zoals Rivera deed is een klassieke fout. Maar dat rechts links wordt om maar te regeren is ook niet de bedoeling.

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.294
 • Plaats: Vich,BCN.
Re: eindelijk wijs ...
« Reactie #12 Gepost op: 22 juli 2019, 21:15:34 pm »
Als Podemos maar niet in de regering komt,ben ik al half blij.De terroristen zijn nu eenmaal doorde Basken gekozen en als die mee moeten doen,dan zij het zo...De separatisten tellen gewoonweg niet eens mee>:zelfs in Catalonië hebben ze geen meerderheid...
Ik hoop op nieuwe verkiezingen.Podemos zit in een neergaande spiraal en zal praktisch verdwijnen,;C´s en Vox zullen ook krimpen.PP iets omhoog.Waarschijnlijk gaan we weer terug naar het alom bekende en altijd,sinds de demokratie,bestaand hebbende 2 partijen sisteem.(links of rechts).
Ik aplaudeer trouwens de toespraak van Vox:niet veel politici zeggen de dingen zó duidelijk al deze partij.Sanchez weet gewoonweg niet hoe hier enigszins ongeschonden uit te komen.
« Laatst bewerkt op: 22 juli 2019, 21:23:36 pm door roelant »

Offline Carlo

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 682
 • Plaats: Alhama de Granada
Re: eindelijk wijs ...
« Reactie #13 Gepost op: 22 juli 2019, 21:23:27 pm »
Jouw analyses gaan ook bergafwaarts Roelant haha. Als er nieuwe verkiezingen komen voorspel ik een fikse daling van ciudadanos en pp zal er licht van profiteren en psoe ook, maar podemos zal zeker stemmen winnen van psoe door de onverklaarbaar harde opstelling van psoe op dit moment.

Maar dit alles zal niet gebeuren want er zal zeker een regering psoe-podemos komen en daar ben ik ontzettend blij om want die regering zal het zeker 4 jaar uithouden en het land zal er socialer en beter voorstaan na die tijd.
Hopelijk zullen duizenden jongeren die het land hebben moeten verlaten en vele malen meer kwaliteiten hebben als die oude generatie terug kunnen keren en kunnen ze meehelpen het land uit het slop te trekken waar die oude corrupte bende het land heeft ingestort.

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.294
 • Plaats: Vich,BCN.
Re: eindelijk wijs ...
« Reactie #14 Gepost op: 22 juli 2019, 21:25:43 pm »
Keep on dreaming,my friend...

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent