SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: catalunya weer vastgelopen  (gelezen 630 keer)

Offline rix legene granada

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 4.464
  • rix legêne parijs
catalunya weer vastgelopen
« Gepost op: 04 maart 2018, 12:21:01 pm »

Opieuw hebben de Catalaanse politici het voor elkaar de boel vast te laten lopen. De verdeeldheid is zo compleet dat er waarschijnlijk weer nieuwe verkiezingen zullen worden uitgeschreven. Hoe lopen de hazen?


In Brussel zit Puigdemont die beetje bij beetje wordt uitgeschakeld. In Barcelona rollen ERC en JxCat over straat en ligt de CUP dwars en de meeste leiders zitten in de petoet. De details.


CUP, ERC en JxCAT hebben samen een nipte meerderheid in het Parlement en zijn dus, om te kunnen regeren, op elkaar aangewezen. Nu is het probleem, dat JxCat ten koste van alles de huid van Puigdemont wil redden en hem linksom of rechtsom als president wil laten kiezen. Daarvoor hebben ze zelfs een absurde constructie bedacht waarbij Puigdemont een soort van adviesraad vormt vanuit Brussel, zonder stemrecht of mogelijkheid besluiten te beïnvloeden.
Als zijn "tijdelijke" vervanger hebben ze Jordi Sánchez naar voren geschoven die ook geen potten kan breken omdat hij zakjes plakt in Madrid. Daarnaast heeft de nationale regering verklaard dat ze artikel 155 niet zal opheffen zolang er een kandidaat-president wordt gepresenteeerd die onder justitiële verdenking staat. Tot zover JxCat.


Dan ERC. Nooit gedacht dat ik nog eens bewondering zou hebben voor de realiteitszin van de  Republikeinen maar ze zijn verreweg de verstandigste van de independentistas. Ze weigeren de constructie van JxCAT te accepteren en torpederen daarmee de toekomstige samenwerking tussen beide partijen. Terecht merken de leiders van ERC op dat een dergelijk absurditeit niet zal werken en gaan nu een eigen kandidaat naar voren schuiven voor het presidentschap. Dat zal niet Junqueras zijn die nog steeds in de petoet zit maar waarschijnlijk Rovera, zijn nr. twee, die overigens ook in justitiële belangstelling staat.


Alsof dat allemaal niet verwarrend genoeg is, heeft het anti-kapitalistische CUP vanmorgen de bom laten ontploffen en haar steun aan de plannen van JxCAT ingetrokken waardoor er geen meerderrheid meer is voor de komende verkiezingen van een president.


Daarmee is de formatie van een Catalaanse regering nu verder weg dan ooit en zit de boel, zoals gezegd, muurvast. Er zal dan ook geen andere oplossing denkbaar zijn dan maar weer eens naar de stembusssen te grijpen en te hopen dat er deze keer een wat duidelijker verhouding uit rolt. Men mag echter vrezen dat dat nauwelijks te verwachten is sinds de loopgraven in Catalunya hun definitieve vorm lijken te hebben gevonden.


wordt (zonder twijfel) vervolgd.

Offline Altea53

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 121
  • Plaats: Altea
Re: catalunya weer vastgelopen
« Reactie #1 Gepost op: 04 maart 2018, 16:21:07 pm »
Goed zo. Laat ze elkaar maar afmaken, die separatisten. Stelletje mafkezen.
Vandaag was er trouwens ook een grote optocht van de Tabarnia aanhangers. Gewoon om even een tegengeluid te laten horen. Goed initiatief.

 


Zoeken in het archief van 175.000 postings! Om te kunnen zoeken, dient u ingelogd te zijn.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent