SpanjeForum

Fora => Spaanse politiek-en-economie => Topic gestart door: roelant op 27 april 2019, 22:56:45 pm

Titel: 28A
Bericht door: roelant op 27 april 2019, 22:56:45 pm
Nou mensen,we staan volgens mij aan de "valavond" van een historische gebeurtenis.Ik denk namelijk dat er een behoorlijke draai aan de huidige situatie gegeven zal worden,ten voordele van een partij die als extreem rechts wordt weggezet door de media maar waar ik anders over denk.
In ieder geval vind ik dat Pedro Sanchez uiteraard wél legaal aan de macht is gekomen dmv de motie van wantrouwen tegen Rajoy,maar hij had gewoon eerder verkiezingen uit moeten schrijven,en niet doen alsof hij door het volk verkozen was...
Mocht hij morgen verkozen worden dan heeft Spanje een serieus probleem:zowel financieel als humanitair.Ik hoop  en verwacht dater een coalitie uitkomt van Ciudadanos-PP-Vox;lees hun programmas het is de enige manier een solide basis van een natie te creeren.

Titel: Re: 28A
Bericht door: Carlo op 27 april 2019, 23:39:46 pm
Ik hoop en verwacht op een overwinning voor links en dat er een regering gevormd gaat worden met Psoe en Podemos.
Naar mijn mening is dit ook wat Spanje momenteel hoog nodig heeft.
Mijn voorspelling is dat Psoe en Podemos samen op 163 zetels uitkomen, maar hoop stiekum op 168

Titel: Re: 28A
Bericht door: roelant op 27 april 2019, 23:51:39 pm
Ik hoop niet dat Spanje een 2de Venezuela gaat worden.Met een een rechtse overwinning zal er oa meer buitenlandse steun verkregen worden.Voor mij is het ongelooflijk dat iemand nog op Poemos kan stemmen.Waarom dan toch?
Titel: Re: 28A
Bericht door: MalagaHenk op 28 april 2019, 07:41:57 am
Ik hoop  en verwacht dater een coalitie uitkomt van Ciudadanos-PP-Vox;lees hun programmas het is de enige manier een solide basis van een natie te creeren.

Om mij moverende redenen doe ik nooit mee met een discussie over politiek, ik volg het wel aandachtig. Te hopen dat vox aan de regering gaat deelnemen , sorry.

Het is of een duidelijk statement of om een discussie hier op te starten. Het betreft niet mijn voorkeur voor wat betreft vox.

p.s. Met nadruk niet met een hoofdletter geschreven.
Titel: Re: 28A
Bericht door: roelant op 28 april 2019, 09:05:01 am
..."doe ik nooit mee met een discussie over politiek"...Daarom ben ik een apart draadje gestart:wie niet mee wil doen,hoeft het niet te lezen,Toch?
Mijn mening is dat mensen slecht zijn voorgelicht en zelfs direkt gemanipuleerd door wat er in de pers geschreven wordt.Zo wordt bv als Vox ergens genoemd wordt ,er steevast het adjektief "extreem-rechts" voorgezet.Ik hoor al denken:"dat zijn ze toch ook" maar voor mij is dat nog maar de vraag.
Mensen wordt voorgehouden dat Vox de huidige wet mbt geweldsdelikten,vooral tussen partners of ex-partners,zomaar af zou willen schaffen zonder meer.Dit is beslist niet waar,Vox wil die wet verbeteren zodat hij minder discriminerend is jegens de man.
Er zitten verscheidene gekleurde mensen in de leiding,alsook homoseksuelen dus wat is er rascistisch of homofoob aan Vox?Verder zijn er véél dingen in het programma van Vox waar ik me beslist niet ik kan vinden,nét als bij de anderen het geval is.

Wat ik eerder zei over slechte info en dat mensen veelal gemanipuleerd worden door de pers etc,kan natuurlijk nét zo goed voor mij gelden,daarom ga ik ook beslist géén diskussie uit de weg want door uitwisseling van gedachten bouw je een beter beeld van een geheel op.
Wél moeten die geachten en meningen goed onderbouwd zijn met feiten:onderbuikgevoel leid nergens toe.
Titel: Re: 28A
Bericht door: Menno V op 28 april 2019, 09:55:59 am
Mijn verwachting, een hogere winst voor VOX en een rechtse regering met ook VOX daarin. Ik hoop het niet, met de PSOE wordt het ook geen succes maar ik prefereer ze boven de PP en VOX. Moet zeggen ik niet zou weten wat ik hier in Spanje zou moeten stemmen.
Titel: Re: 28A
Bericht door: Bob op 28 april 2019, 10:38:32 am
Ik erger me ook aan het feit dat de media ons wijs maakt dat VOX extreem rechts is.

Volgens mij is een partij extreem als ze de wet niet respecteren, geweld goedpraten of aanmoedigen en zichzelf als superieur zien. Ik vind daar niets over terug bij VOX. De eerste 2 punten zijn wel duidelijk aanwezig bij Podemos en dan met name in hun leider maar er wordt nooit over extreem links gesproken.

Er wordt dus met dubbele maat gemeten.
Titel: Re: 28A
Bericht door: rix legene granada op 28 april 2019, 11:40:00 am
VOX:
Sieg Heil.
Titel: Re: 28A
Bericht door: roelant op 28 april 2019, 11:51:17 am
Podemos:Heil Maduro
Titel: Re: 28A
Bericht door: Bob op 28 april 2019, 12:39:36 pm
VOX:
Sieg Heil.


Dit is due een volledig verkeerde vergelijking en had ik niet van jou verwacht. Los van het feit dat ze niets met nazi’s gemeen hebben, is dit steeds een goedkope truuk van tegenstanders zonder argumenten.

Nazis waren slecht, wil je zeggen dat aanhangers van VOX slechte mensen zijn? Ik heb veel meer angst voor extreem links. Vox zijn schapen en voor mij verdienen ze een eerlijke kans.
Titel: Re: 28A
Bericht door: JF op 28 april 2019, 13:40:52 pm
Dit is due een volledig verkeerde vergelijking en had ik niet van jou verwacht. Los van het feit dat ze niets met nazi’s gemeen hebben, is dit steeds een goedkope truuk van tegenstanders zonder argumenten.

Nazis waren slecht, wil je zeggen dat aanhangers van VOX slechte mensen zijn? Ik heb veel meer angst voor extreem links. Vox zijn schapen en voor mij verdienen ze een eerlijke kans.

Niets met nazis gemeen, daar ben ik niet zo zeker van
https://zurbau.eus/wp-content/uploads/2019/04/EZKABA1.jpg

En dit:
https://elcierredigital.com/investigacion/156301722/vox-pamplona-condenados.html
Titel: Re: 28A
Bericht door: Bob op 28 april 2019, 14:02:44 pm
Zucht... tja het is maar hoe gek je je wilt laten maken. Blijf gewoon bij feiten. Ik geef het verder op. Wij stemmen er niet op maar ik hoop net als Roelant op een rechtse overwinning.

Overigens wordt C’s zelfs af en toe als extreem rechts weg gezet en als je hun verhaal leest is het net een socialistische partij. Meer hulp voor grote gezinnen, minder belasting voor mensen in kleine dorpjes, gratis onderwijs op de concertados, etc etc etc.
Titel: Re: 28A
Bericht door: Bob op 28 april 2019, 15:17:28 pm
Ik zie net dat in sommige lokaties zoveel op Vox gestemd wordt dat de papiertjes op zijn!
Titel: Re: 28A
Bericht door: Carlo op 28 april 2019, 16:39:53 pm
De opkomst lijkt nu al erg hoog te zijn (vergeleken met andere jaren moet ik erbij zeggen) en alleen in 1993, toen Felipe Gonzalez met zijn Psoe won lijkt de opkomst nog hoger te zijn geweest.

"Onze" stem is uitgebracht en wel op Podemos, ten eerste om Psoe aan hun linkse idealen te houden.
Ciudadanos was geen echte optie met Rivera als leider. Hoop dat Ciudadanos in de toekomst van leider veranderd die echt het liberaal denken vertegenwoordigt.

De PP is helemaal geen optie omdat naar mijn mening deze partij al zowat verboden had moeten worden vanwege aangetoonde maffia-praktijken.

Wij zijn er ons van bewust dat vox een factor zal worden na deze verkiezingen maar hebben de hoop dat het aantal stemmen zal meevallen.
Over hun programma en uitspraken kan ik het volgende zeggen, "If it walks like a duck and it talks like a duck, it's most probably a duck"
Titel: Re: 28A
Bericht door: roelant op 28 april 2019, 17:50:23 pm
En noem dan eens een paar sterke punten uit het programma van Podemos,die jullie stem heeft beinvloed bijvoorbeeld.
By the way:ducks don’t talk...
Titel: Re: 28A
Bericht door: Carlo op 28 april 2019, 17:57:07 pm
Ik ga geen welles nietes spelletje spelen Roelant.

Ik weet dat je graag diepgaat op dit onderwerp, maar dat doe ik niet meer op een forum.
Daar is het forum naar mijn mening niet geschikt voor.Titel: Re: 28A
Bericht door: Carlo op 28 april 2019, 18:29:47 pm
Om 18.00, 60,75 % opkomst meer als 9 hoger als in 2016 !!! 9,54 om precies te zijn.

Is de "tegenstem" vanwege de opkomst van vox de reden van de hoge opkomst ?

Ben erg benieuwd en hoop het van Harte.
En als dat zo blijkt te zijn op hoeveel zetels gaat het links blok dan uitkomen ?

Titel: Re: 28A
Bericht door: Bob op 28 april 2019, 18:45:42 pm
Ik heb al drie mensen hier in mijn omgeving met een grote mond over de bedreiging van links die vandaag niet zijn gaan stemmen! Dus dat zijn alweer 3 stemmen minder voor rechts. Ze zeggen dat die ene stem toch niet uit maakt en hadden geen tijd!

En straks sturen ze me weer watsapps met politieke inhoud!
Titel: Re: 28A
Bericht door: roelant op 28 april 2019, 18:47:55 pm
In Catalonië is de opkomst hoger als ooit omdat men de separatistische mallemolen,bedrog en oeverloos gezeik nu gewoon echt zat is en daar een eind aan wil maken.
De rest van Spanje is nét als Andalucië toe aan iets écht vernieuwends,na diverse legislaturen afwisselend PP/PSOE die elkaar naar de kroon steken wie het meest corrupt kan zijn...
Ik vertrouw op een goede uitkomst.
Titel: Re: 28A
Bericht door: Carlo op 28 april 2019, 20:03:34 pm
De eerste exit-polls geven aan dat ik dicht in de buurt zat met mijn 163 voor links , maar ook dat 168 een heel goede mogelijkheid is

Links gaat winnen zo lijkt
Titel: Re: 28A
Bericht door: roelant op 28 april 2019, 20:31:40 pm
Het kan wel een feit zijn dat Vox enorm stijgt,maar als die stemmen afkomstig zijn van de PP schiet het rechtse "blok" er weinig mee op.
Maar het is pas half negen zeg,een beetje voorbarig om nu al iet zinnigs proberen te zeggen over de uitslag.De prognose van RTVE is wat ie is,net als de CIS,volledig onbetrouwbaar en gemanipuleerd door de zittende regering.
Titel: Re: 28A
Bericht door: Carlo op 28 april 2019, 20:35:25 pm
Ik denk ook dat het linkse blok nog ietwat stijgt, vnml Podemos en echt dicht tegen de 168 samen uitkomt
Titel: Re: 28A
Bericht door: roelant op 28 april 2019, 20:51:25 pm
Je bedoelt als PSOE met de exterroristenvriendjes en de catalaanse golpistas samenheult dat ze dan meerderheid kunnen halen?
Nou,als dat gebeurt dan moet dat maar,ik ga dan wel serieus uitkijken naar een beter land om te leven want zúlke dwaasheid schrikt me echt een beetje af...
Titel: Re: 28A
Bericht door: Carlo op 28 april 2019, 20:53:51 pm
Dat bedoel ik met dat het forum niet geschikt is voor een debat.

Ik laat het hier dus bij voor vandaag
Titel: Re: 28A
Bericht door: roelant op 28 april 2019, 21:10:11 pm
Carlo,ik heb duidelijk gemaakt dat ik met niemand wil diskusieren en dat ik deze draad begonnen ben om ieders belevenis van deze verkiezingen neer te zetten zoals je die zelf beleefd,zonder dat iemand daar comentaar op hoeft te leveren.Als de draad je niet aanstaat dan na het lezen ervan blijf je er weg,of als het je wel aanstaat kunnen we op een normale manier standpunten uitleveren.
Ik zie het probleem niet.
De reakties zowel van mij als van wie dan ook op posts van forummers kun je gewoon links(of rechts;-))laten liggen:het belangrijke voor mij is dat je je politieke gevoelens blijft publiceren want slechts op die manier krijgen we daar kennis van en kunnen we een beeld vormen van wat er speelt onder de mensen,zij het al jaren geleden geïntegreerde forumhollanders met misschien spaanse partners,of forummers die iets minder geïntegreerd zijn...
Titel: Re: 28A
Bericht door: nieuwenoord op 28 april 2019, 21:16:13 pm
Ik hoopte uit deze draad wat informatie te halen , als wat minder geïntegreerde forummei die het altijd nog eng vindt om om met Spaanse vrienden en dorpsgenoten over politiek te praten.

Maar hier vind ik ook alleen maar welles-nietes .. inhoudelijk word ik er niks wijzer van, eerlijk gezegd.
Titel: Re: 28A
Bericht door: Bob op 28 april 2019, 21:52:18 pm
Ik wil niet dramatisch doen en met de wolven meehuilen maar ik vind deze situatie wel zorgelijk.... ik ben bang dat het dan voorlopig toch niet goed komt met Spanje.
Titel: Re: 28A
Bericht door: roelant op 28 april 2019, 22:32:03 pm
Als de PSOE dan tenminste maar zónder de separatisten kan regeren dan gaat het nog .....
Titel: Re: 28A
Bericht door: roelant op 29 april 2019, 10:10:41 am
Het ziet er naar uit dat inderdaad de separatisten buiten spel zijn gezet,dat is een geluk bij een ongeluk.
Beetje domme ruzie tussen PSOE en Ciudadanos waarin iedereen zoals gewoonlijk hun poot stijf zal houden waardoor een veel evenrediger coalitie niet door zal gaan.Als Rivera nou eens opzij gezet zou worden door zijn eigen partij?Ze hebben behoorlijke winst gedraait maar volgens mij staat hij nóg betere resultaten in de weg.
Maar dat zal niet gebeuren.

Een voorbeeld van waarom het spaanse kiesstelsel(D´Hondt)niet goed werkt:
EH-Bildu ..258.840 stemmen=4 afgevaardigden.
Pacma..... 326.045 stemmen=0 afgevaardigden!?!?
Titel: Re: 28A
Bericht door: U2brutus op 29 april 2019, 10:19:05 am
Als de PSOE dan tenminste maar zónder de separatisten kan regeren dan gaat het nog .....

Dan vrees ik dat het van C's afhangt. Eens kijken hoe pragmatisch zij kunnen handelen, na toch een behoorlijk positief resultaat. Qua programma inhoud zou het moeten kunnen. Alleen jammer van die domme uitspraak van hun partijleider, dat hij met PSOE niet zou wensen te praten. Daar wordt niemand iets wijzer van en is in de huidige politiek, die altijd coalities nodig zal hebben, absoluut niet op zijn plaats. :o

En als PSOE ook maar een beetje serieus genomen wil worden, gaan ze nóóít in een coalitie met Catalaanse separatisten zitten, nu ze tijdens hun afgelopen regeerperiode al hadden duidelijk gemaakt dat onafhankelijkheid niet bespreekbaar is. ):D

We zullen het gaan zien.
Titel: Re: 28A
Bericht door: Bob op 29 april 2019, 10:19:23 am
Ik ben er van overtuigd dat Ciudadanos het beter zou doen zonder Rivera. Hij maakt te veel fouten en het op voorbaat uitsluiten van de PSOE is natuurlijk een enorme blunder.
Titel: Re: 28A
Bericht door: Jan MB op 29 april 2019, 11:32:05 am
Tja Roelant, die verschillen heb je nu eenmaal in een districtenstelsel, waarbij hier de provincies en Ceuta en Melilla als districten gezien kunnen worden. Maar ook hier is correctie gewenst, omdat de ontvolkte provincies nog steeds hetzelfde gewicht in zetels hebben als de provincies waar gedurende de democratie het bevolkingsaantal snel is gegroeid. Die kans hebben met name Podemos en Ciudadanos laten liggen, toen zij in 2016 zoveel zetels haalden, want deze partijen zijn met name sterk in de groeiprovincies. Uiteraard had de PP, die altijd goed scoorde in de leegloopgebieden hier geen belang bij.

Nu het tweede punt: Hopelijk komt er nu eindelijk eens een coalitie met de PSOE als leidende partij. De vraag blijft alleen met wie? Met UP in de regering en ERC als gedoogpartij loopt de regering zie ik twee scenario's. Het eerste is een overmatige pressie van de ERC met als resultaat dat het kabinet valt. Het tweede is een dialoog met de Catalaanse separatisten, die leidt tot een hanteerbaar conflict.


Een coalitie van de PSOE met Ciudadanos is een tweede optie. Op sociaal-economisch en ethisch (euthanasie, feminisme, rol kerk, etc.) terrein zouden deze partijen goed zaken kunnen doen. Het hete hangijzer blijft dan de Catalaanse kwestie. C's is opgericht door Catalaanse burgers die zich met Spanje verbonden voelen en in Catalonië als tweederangs burgers behandeld worden. Vandaar de eis voor een herinvoering van artikel 155. De PSOE daarentegen is voor een dialoog en ziet artikel 155 niet als een reële optie. Ook hier is er het gevaar dat de Catalaanse kwestie als een donderwolk boven de coalitie blijft hangen.


Wat betreft het smeden van een coalitie kan Pedro Sánchez misschien nog wat leren van Den Uyl, die na een grote verkiezingsoverwinning onder druk van zijn partijgenoten zijn eisen zo hoog opschroefde, dat Van Agt niet meer meedeed en met Wiegel in zee ging. Voor de jongeren onder jullie: Den Uyl was leider van de PvdA, Van Agt van het CDA en Wiegel van de VVD.
Titel: Re: 28A
Bericht door: roelant op 29 april 2019, 11:38:38 am
Het linkse blok:                                                             Het rechtse blok:
PSOE......7.480.000 stemmen=123 afgevaardigden          Ciudadanos4.136.000 stemmen=57 afgevaardigden
UP+ECP...3.700.000 stemmen= 42          "                       PP............4.356.000 stemmen=66         "
-------------------------------------------------------------+    Vox..........2.677.000 stemmen=24         "
             11.180.000                 165                                  --------------------------------------------------+
                                                                                                    11.169.000                147

Dus:met ongeveer 12.000 stemmen verschil,op een totaal van meer dan 22 miljoen stemmers,zoiets als ruwweg 0,33% méér stemmen heeft het linkse blok 18 zetels méér.
Dus met 0.33% van de stemmen 6% méér zetels;daar moet écht eens naar gekeken worden.
Titel: Re: 28A
Bericht door: rix legene granada op 29 april 2019, 11:56:57 am
slechts een grote grijns.
Titel: Re: 28A
Bericht door: U2brutus op 29 april 2019, 12:19:14 pm
De PSOE daarentegen is voor een dialoog en ziet artikel 155 niet als een reële optie.

de PSOE heeft wel degelijk herinvoering van artikel 155 overwogen, toen de separatisten zo eigenwijs bleven om alleen te willen komen praten als het over onafhankelijkheid ging.

Zoals je zelf al aangeeft zijn de verschillen tussen deze partijen vrij klein. Als Alberto Rivera nu eens netjes verontschuldiging aanbiedt en zegt dat hij het allemaal niet zo bedoelde, dan kan dit een breed gedragen coalitie worden. Maar ja, zeg dat maar eens tegen zo'n Spaanse stijfkop ...............
Titel: Re: 28A
Bericht door: U2brutus op 29 april 2019, 12:21:35 pm
Dus met 0.33% van de stemmen 6% méér zetels;daar moet écht eens naar gekeken worden.

Districten stelsels zijn niet meer van deze tijd. Ik vrees echter dat men dit in Spanje niet snel los durft te laten.
Titel: Re: 28A
Bericht door: Bob op 29 april 2019, 12:29:45 pm
de PSOE heeft wel degelijk herinvoering van artikel 155 overwogen, toen de separatisten zo eigenwijs bleven om alleen te willen komen praten als het over onafhankelijkheid ging.

Zoals je zelf al aangeeft zijn de verschillen tussen deze partijen vrij klein. Als Alberto Rivera nu eens netjes verontschuldiging aanbiedt en zegt dat hij het allemaal niet zo bedoelde, dan kan dit een breed gedragen coalitie worden. Maar ja, zeg dat maar eens tegen zo'n Spaanse stijfkop ...............

Precies! Helemaal mee eens.
Titel: Re: 28A
Bericht door: roelant op 29 april 2019, 12:39:27 pm
..."slechts een grote grijns."...
Ik grijns met je mee,Rix.Opeens uit het niets met 24 zetels beginnen is hoopvol!
Titel: Re: 28A
Bericht door: Legendario op 29 april 2019, 13:19:55 pm
..."slechts een grote grijns."...
Ik grijns met je mee,Rix.Opeens uit het niets met 24 zetels beginnen is hoopvol!
Podemos begon in 2015 uit het niets met 42 zetels.  :o
Titel: Re: 28A
Bericht door: JF op 29 april 2019, 16:34:29 pm
..."slechts een grote grijns."...
Ik grijns met je mee,Rix.Opeens uit het niets met 24 zetels beginnen is hoopvol!
Van groen lachen gesproken 🤢
Titel: Re: 28A
Bericht door: rix legene granada op 29 april 2019, 18:26:40 pm
Eerstens, mijn Sieg Heil opmerking was flauw, voorspelbaar en buiten de orde. Excuus. ik liet me gaan. Kritiek erop terecht

Onbegrijpelijk natuurlijk, dat geuren met een beweging die stinkt als een beerput door verstandige mensen… Tijdelijke verbijstering zullen we maar zeggen...

Dé grote teleurstelling in de Spaanse politiek is en blijft voor mij Cuidadanos. Wat hád ik een hoop op die club toen ze in 2016 doorbraken op landelijk niveau! Eindelijk een liberale middenpartij die begrijpt dat op de vleugels geen coalitiepolitiek te bouwen is. Een nieuw D66 leek opgestaan in het gepolariseerde Spaanse landschap! Rivera beantwoorddde mijn hoop met een coalitievoorstel met de PSOE. Daarna deden ze zaken met de PP. Heel goed. Zo hoort het met een liberale centrumpartij, die kan met links en met rechts door één deur.

Wat een afgang is dat uiteindelijk geworden! Wég liberalisme, een PP-light en soms niet eens zo heel light. Een liberale partij die samenwerkt met een politieke beerput is een schandvlek voor het begrip liberalisme dat ook allang niet meer past bij die partij.
Ook binnen zijn eigen partij is de conservatieve koers van Rivera bij sommigen heel slecht gevallen. Hij en zijn buikspreekpop in Catalunya, Arrimades, hebben een koers ingezet die, goddank, Sanchez aan zijn termijn gaat helpen maar wat een bittere pil dat de tweespalt in Spanje nog steeds springlevend is.
Schande over Cuidandanos, schande over Rivera...

Er volgt nu een interessant formatie. Mijn voorspelling is, dat UP en PSOE een accoord sluiten en dat er gedoogsteun van ERC op onderdelen bereikt wordt. Een fraaie constructie die UP de kans biedt te laten zien dat ze niet alleen gebakken lucht verkopen. Iglesia zei, dat de kiezer hem de kans moest geven zijn partij te bewijzen en dat ze hem er daarna op mogen afrekenen. ik ben benieuwd.
Met Iglesias en de zijnen betreden in elk geval een paar politici de arena die van een uitzonderlijk hoog intellectueel gehalte zijn, iets waarmee de Spaanse politiek niet vaak wordt verwend.

Zet `m op en stel ons niet teleur!
Titel: Re: 28A
Bericht door: roelant op 29 april 2019, 19:08:05 pm
Ga maar vast huilen...Podemos brengt ons alleeen maar ellende:zie Baleares,Madrid,Barcelona...heb het programma proberen te lezen maar apart dat het vol tegenstrijdigheden staat val je in slaap van het oeverloos ge....
Rix,je zegt steeds Iglesias en de zijnen maar het zijn nog altijs Sanchez en de zijnen,die heeft 3 x zoveel zetels,godzijdank,als de antidouchegroep van Staartman.
Ik hoop in ieder geval dat ERC er niet aan te pas gaat komen,het schijnt mogelijk te zijn door de eerste formatiepoging te laten mislukken.Bij deze eerste ronde is nm een absolute meerderheid van 176 zetels vereist,maar als ze het op een 2de ronde aan laten lopen hoeft men maar één zetel meer te hebben dan de "tegenpartij".Dan zou steun van Bildu en nog een paar kleintjes genoeg zijn en ERC buitenspel blijven.
Titel: Re: 28A
Bericht door: Bob op 29 april 2019, 19:31:56 pm
Rix, je bent naïef...

Iglesias en intellectueel? Ok hij is hoogleraar maar kan niet in het openbaar spreken zonder een pen vast te houden en naar de grond te kijken als een brugklasser. Ik ben er inmiddels achter dat het hebben van universitaire titels helemaal niets hoeft te zeggen. Die kale Catalaanse ‘minister van buitenlandse zaken’, ik ben zijn naam even kwijt, is ook hoogleraar maar zo dom als een konijn.
Titel: Re: 28A
Bericht door: roelant op 29 april 2019, 20:52:33 pm
Raül Romeva.
Hierbij een klein uittreksel van zijn politieke loopbaan als europarlamentariër...kortom :onbetrouwbaar.
https://www.elmundo.es/cataluna/2015/09/08/55ede34fe2704e4d268b45a9.html (https://www.elmundo.es/cataluna/2015/09/08/55ede34fe2704e4d268b45a9.html)
Titel: Re: 28A
Bericht door: Bob op 29 april 2019, 21:01:18 pm
Die ja. Ongelofelijk dat die zo hoog opgeleid is. Intellectuelen in de regering. Laat me niet lachen.
 Gezond boerenverstand. Dat is wat ik wil.
Titel: Re: 28A
Bericht door: Carlo op 29 april 2019, 21:04:02 pm
Ja Rix zei het al Campesino Cucu
Titel: Re: 28A
Bericht door: Legendario op 29 april 2019, 21:08:02 pm
Rix, je bent naïef...

Iglesias en intellectueel? Ok hij is hoogleraar maar kan niet in het openbaar spreken zonder een pen vast te houden en naar de grond te kijken als een brugklasser. Ik ben er inmiddels achter dat het hebben van universitaire titels helemaal niets hoeft te zeggen. Die kale Catalaanse ‘minister van buitenlandse zaken’, ik ben zijn naam even kwijt, is ook hoogleraar maar zo dom als een konijn.
Spreken in het openbaar heeft echt niets met intelligentie te maken.
Titel: Re: 28A
Bericht door: Legendario op 29 april 2019, 21:14:42 pm
Eens met Rix, Ciudadanos zou de sleutel moeten zijn. Helaas gaven zij meteen al aan in de oppositie te gaan. In Nederland zou men juist roepen dat het als tweede grote winnaar van de avond nu zou moeten onderhandelen over regeren. Het is tekenend voor de Spaanse politiek van de laatste jaren. Het twee partijenstelsel is niet meer, maar de twee kampen links en rechts zijn nog precies hetzelfde.
Titel: Re: 28A
Bericht door: Bob op 29 april 2019, 21:21:52 pm
Nee, maar een minister president die niet in het openbaar kan praten en onzeker is wordt internationaal natuurlijk uitgelachen en niet serieus genomen. Hij kan wel schreeuwen met zijn vuist omhoog als hij voor zijn aanhang staat en kritiek leveren het parlement maar discussiëren?

Hebben jullie hem gezien tegenover Aznar bij de enquête van de treinramp? Ik had bijna medelijden met hem.
Titel: Re: 28A
Bericht door: roelant op 29 april 2019, 22:35:12 pm
Pablo Iglesias (zoon van een veroordeelde terrosist overigens wat al enigszins aangeeft in wat voor milieu de man zal zijn groorgebracht) is géén intellect,maar een inmens grote demagoog met een enorm talent mensen in zijn draaikolk van waanideeën mee te slepen.Zoals blijkt zijn velen mét mij daar al achter gekomen en heeft zijn partij een enorm stemverlies geleden,mensen zijn wel goed maar niet gek.Wie nog steeds in hem geloofd is meestal omdat het te hard is de waarheid onder ogen te zien en die blijven dan maar liever hetzelfde stemmen wat ze de vorige keer óók gedaan hebben,anders moet er teveel gedacht worden...
Nu wil het noodlot ook nog eens dat ze nu wel degelijk de mogelijkheid in de schoot geworpen krijgen mede te gaan regeren met een "echte" partij met hun schamele 42 zeteltjes...iets wat hun niet eens lukte in 2016 met meer dan 70 zetels...
Het lot van een land en zijn volk is altijd afhankelijk van de omstandigheden,dat zien we nu maar weer eens duidelijk.
Titel: Re: 28A
Bericht door: rix legene granada op 29 april 2019, 22:49:58 pm
dat heb je zelf al, zo te zien. Ik wil niet onaangenaam worden mar anti-intellectualisme is één van de meest in het oog springende kenmerken van extreem rechtse bewegingen die alle redenen hebben om intellect te vrezen. Hun ontmaskering ligt erin opgesloten. Het is dan ook niet verbazend dat ook Vox deze houding omarmt. Het domhouden van de kudde is een buitengewoon belangrijke strategie van extreem rechts, kampioen in het bieden van simpele oplossingeen voor complexe problemen. Het heeft de wereld ontzettend veel leed en pijn bezorgd,
Titel: Re: 28A
Bericht door: roelant op 29 april 2019, 23:11:29 pm
Podemos is extreem links.
Titel: Re: 28A
Bericht door: Bob op 29 april 2019, 23:57:49 pm
Rix daar ga je weer met je extreem rechts. Doe dat nu niet. Je maakt een discussie dood en ik verlies interesse in je bijdragen. Podemos verdedigen dat ze intellectueel zijn is waanzin.


Het is heel elitair om te stellen dat op basis van een titel van een u universiteit men weet wat het beste is voor ons. Dat gebeurd veel in de ‘intelectuele wereld’.


Ik zie daar in diverse wetenschappen steeds meer voorbeelden van. Bewijs negeren omdat de expert ‘weet’ dat het toch niet anders is.


Kom nu eens met een echt argument waarom vox extreem rechts is. Vanwege die pistolen? Ik vind dat ook een heel slecht idee maar dan zou Amerika al generaties extreem rechts zijn. Ik vermoed dat ze anti EU zijn en dat vind ik ook een slecht idee maar maakt ze nog niet extreem rechts. Vanwege het stierenvechten?


Nogmaals ik stem er niet op maar ik wil niet door linkse media of massa histerie verteld worden dat Vox of Ciudadanos extreem rechts is. En sterker nog, ik wil niet als extreem rechts weggezet worden als ik zeg dat ik een idee van hun juist erg goed vind. Dat is profiling, dat is een stempel op mensen drukken.


If it walks like a duck and looks like a duck it’s probably not a wolf.
Titel: Re: 28A
Bericht door: roelant op 30 april 2019, 06:59:01 am
Dit bijvoorbeeld... :'( :'( :'(
https://www.huffingtonpost.es/2016/01/16/alberto-rodriguez-podemos_n_8990846.html (https://www.huffingtonpost.es/2016/01/16/alberto-rodriguez-podemos_n_8990846.html)
Titel: Re: 28A
Bericht door: rix legene granada op 30 april 2019, 10:48:50 am
hahaha, die laatste zin is grappig. Ik kom terug met de door jou gevraagde argumenten.
Titel: Re: 28A
Bericht door: rix legene granada op 30 april 2019, 11:24:49 am
goed, daar gaan we. Het voert te ver om hier alle details op te voeren maar ik al me beperken tot de grote lijnen. Extreem rechtse bewegingen hebben alle dezelfde grondtoon, nl:
- een sterk centraal gezag
- een grote hang naar nationalisme
- anti-internationalisme
- nadruk op traditionele familiepolitiek en -verhoudingen
- de neiging niet welgevallige politieke organisaties de nek om te draaien
- angst voor verlies nationale identiteit met bijbehorende vreemdelingenhaat
- grote hang naar nationale symbolen, tot aan de wettelijke bescherming ervan toe
- steun aan de kleine middenstander waar de stemmen vandaan komen
- aanwakkeren van angst voor het onbekende
- hang naar nationale zelfvoorziening op gebied van industrie, landbouw en energie
- sterke repressieve strafnormen
- in dit specifieke geval: bescherming van de historische rol van het franquisme.
- krachtige rol gewapende macht in de samenleving ter bescherming van de nationale eenheid en de symbolen.

Wie de politiek van het Franco-regime kent, zal in bovenstaande veel terugvinden dat onder de generaal tot standaard-politiek behoorde.Ook het Italië van Mussolini zou in dit programma veel herkennen.

Paradoxaal lijkt de sterke sociale paragraaf van VOX waarin Podemos of PSOE zich blind zouden kunnen vinden. Dat is niet vreemd, omdat de vijver waarin een partij als VOX vist, vooral bestaat uit economisch kwetsbare lagen van de bevolking die ontvankelijk zijn voor de oplossingen ndie zo'n partij lijkt te bieden.

Daarom is VOX extreem rechts en mag zo genoemd worden wanneer we de in de geschiedenis afgesproken kenmerken van extreem rechts hanteren. de extreme nadruk op nationalisme, traditionalisme en anti-internationalisme zijn daarbij de leidende principes.
Titel: Re: 28A
Bericht door: U2brutus op 30 april 2019, 12:54:56 pm
Een nieuw D66 leek opgestaan in het gepolariseerde Spaanse landschap!

Dat is niet te hopen Rix, want wat een demasqué beleeft deze partij de laatste jaren. Schandalen en miskleunen stapelen zich op en kiezers worden door hen weggezet als een stel domme Tokkies die je vooral geen stem(referendum) moet gunnen! ):D

Laatste grote stunt was de opvolging van, de toch niet zó integere, Pechtold door AI d.m.v. een sprekende pop. :o

Die arme Hans van Mierlo zit inmiddels helemaal vol met eelt, veroorzaakt door het zich telkens omdraaien in zijn graf sinds hij overleden is. :'( :-[ :-[
Titel: Re: 28A
Bericht door: rix legene granada op 30 april 2019, 17:15:40 pm
irrelevant, Brutus, of ze wel of niet handig manoeuveren. Het ging me erom, dat er met D66 als ideologisch voorbeeld een links-liberale middenpartij zou ontstaan in Spanje.
Titel: Re: 28A
Bericht door: Jan MB op 30 april 2019, 18:33:27 pm
Rix, helemaal akkoord met je opsomming van kenmerken van extreemrechts. Met jou betreur ik het dat Rivera in zijn verkiezingscampagne naar rechts is opgeschoven. Toch heb ik de hoop de komst van op een links-liberale à la D66 nog niet verloren. Immers, C’s is tegen corruptie en vriendjespolitiek, wil de overdreven rechtsbescherming van politici (duizenden aforados) afschaffen evenals de economische en juridische voordelen die de kerk nog steeds heeft. Ook de broodnodige modernisering van het onderwijs dat nog steeds veel weg heeft van het reciteren van de Koran, is een speerpunt in hun programma, zoals dat ook bij D66 het geval is. Er zijn nog meer overeenkomsten met D66 (pro-Europa, milieu, etc.), maar dat zou mijn verhaal te lang maken.

C’s zou een belangrijke factor kunnen zijn in de modernisering van het politieke landschap in Spanje. Daarom hoop ik dat Rivera nog eens bij zichzelf en zijn partijgenoten te rade gaat en zijn harde uitspraken tegen een pact met de PSOE, al of niet in de vorm van een coalitie, tegen het licht houdt.
Titel: Re: 28A
Bericht door: Bob op 30 april 2019, 20:30:23 pm
Bedankt Rix voor de reactie met argumenten.

In onze gemeente is Ciudadanos de meest verkozen partij. Ik vind het ook onbegrijpelijk dat Rivera op voorhand de PSOE uitsluit. Maar dat is niet de eerste keer dat hij zulke blunders begaat. Inderdaad zingt Arrimadas met hem mee. Ik hoopte dat ze misschien een goede opvolger van hem kon zijn maar het is van hetzelfde laken een pak. Men stemt toch op een partij zodat ze regeren, niet voor de oppositie.

Ook de PP heeft het volkomen verknalt en Casado doet ook vandaag weer domme uitspraken die hem niet gaan helpen. Ze zijn economisch vrij liberaal en dat is goed voor Spanje denk ik.

Ik hoop dat Spanje geen Portugal gaat worden. Risico gered te moeten worden door de EU, een belasting klimaat wat bedrijven en werknemers weg jaagt en de economie de das omdoet en mensen die dag en nacht moeten werken om een beetje rond te komen. Wat staat ons de komende jaren te wachten met een linkse regering?
Titel: Re: 28A
Bericht door: rix legene granada op 30 april 2019, 22:33:50 pm
die hoop deel ik van harte met je, Bob! Dat zou een vreselijk senario zijn! Er moet geen heksenjacht ontstaan tegen bedrijvigheid, dat is de dood in de pot. Een liberaal klimaat heeft twee gezichten: een sociaal en een economisch. Rechts liberaal tamboereert op de economische paragraaf: marktwerking, privatisering en individueel initiatief en persoonlijke verantwoordelijkheid. Links liberaal op de sociale kant: eigen initiatief maar beschermd door een vangnet van de overheid en bovenal een allergie voor bedisselarij en patriarchisme. Beide zijn me lief.
Titel: Re: 28A
Bericht door: Carlo op 30 april 2019, 23:46:49 pm
Beiden zijn mij ook meer als lief Rix, en heb daarom in mijn jonge jaren altijd op deze idealen gestemd.

Maar....ik zie het niet bij de partijen die dat hier zouden moeten vertegenwoordigen of heb ik het mis Rix ?

Ik zie alleen maar pogingen tot zelfverrijking en draaikonterij zoals nu ook weer snel na de verkiezingen een haakse bocht terug naar het centrum. Centrum ? Waren ze dat dan ?
Ik kan ze niet volgen, ik zie alleen een zoektocht naar de "stem" en daarbij verkopen ze hun ziel meerdere malen totdat de pot met goud weer in zicht is.
Titel: Re: 28A
Bericht door: rix legene granada op 01 mei 2019, 11:08:34 am
ik vrees, Carlo, dat je de spijker op de kop slaat. Ik geloof niet dat Spaanse politici erop uit zijn om zich direct te verrijken maar de verleidingen na de carrière ziijn voor velen te groot. De draai die de PP nu maakt is afgedwongen door de regionale baronnen die de zwiep naar uiterst rechts willen stoppen. Daar lag de oorzaak van het debacle. Het zal voor nu te laat zijn maar voor de toekomst voldoende om terug te keren.

Nee, een gematigd midden is in Spanje moeilijk te vinden. Het past ook niet bij wat ik voorzichtig de volksaard zou mogen noemen. De polarisatie zit de Spanjaarden in de genen met alle misère van dien.
Titel: Re: 28A
Bericht door: Bob op 01 mei 2019, 11:17:22 am
Ik ben het ook met Carlo eens.


Wat betreft de belasting druk, voor mij is het geen verrassing maar Sánchez heeft slim gewacht tot na de verkiezingen maar gisteren las ik het al in de krant en vanochtend weer. De belasting gaat omhoog.  Eerst het minimum loon verhogen als zoethoudertje en daarna de belasting omhoog...
Titel: Re: 28A
Bericht door: U2brutus op 01 mei 2019, 11:44:00 am
De belasting gaat omhoog.

Zoals zo vaak niet zinvol, als je niet eerst je belastingheffing efficiënter uitvoert. Daar valt veel meer uit te halen en het zou ook veel rechtvaardiger zijn.
Titel: Re: 28A
Bericht door: Bob op 01 mei 2019, 11:50:44 am
Zoals zo vaak niet zinvol, als je niet eerst je belastingheffing efficiënter uitvoert. Daar valt veel meer uit te halen en het zou ook veel rechtvaardiger zijn.

Precies! En als ik dan bij een garage kom met een poster van Podemos die vervolgens zonder factuur willen werken en plotseling de prijs willen verhogen als ik een factuur eis, dan vraag je je af hoeveel de staat wel niet misloopt...
Titel: Re: 28A
Bericht door: Matthias op 01 mei 2019, 15:02:42 pm
Misschien heb ik niet alle informatie, maar dit is een tweet van Rivera, die een anti-PSOE krant aanhaalt. Altijd goed om wat andere bronnen te bekijken. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de plannen die hij vorig jaar al had voor het presupuesto van 2019, is het nou toch ook niet heel erg verborgen en onverwacht: http://www.expansion.com/economia/2018/11/04/5bdf197e22601d2b378b4627.html

Titel: Re: 28A
Bericht door: Carlo op 01 mei 2019, 16:24:23 pm
Bob, ik ben al een tijd gestopt om geschreven tekst, van welke krant of sociale media dan ook blindelings te geloven, want veel blijkt gewoon niet te kloppen. Ook niet van gerenommeerde kranten als el mundo of elpais.

Als ik het uit de mond van de persoon in kwestie hoor of zie dan neem ik het op in mijn geheugen anders niet meer.

De "pijn" die al die leugens doen aan de democratie hier is zo groot dat het niet verwonderlijk is dat het zicht van velen vertroebeld is.
Als men zelf niet begint aan een filtering van de berichtgevingen dan is een eigen mening gebasseerd op geschreven teksten straks niks meer waard vrees ik.
Titel: Re: 28A
Bericht door: theomajoor op 01 mei 2019, 16:38:21 pm
Viva Catalunya.
Titel: Re: 28A
Bericht door: catalan op 01 mei 2019, 16:57:54 pm
Carlo : de media wordt niet voor niets de 4e macht genoemd (na de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke machten).  En staat misschien zelfs op plaats 1 in ons overgemediatiseerd en overgesocialized landschap en particratie-omgeving.
Titel: Re: 28A
Bericht door: Carlo op 01 mei 2019, 17:15:01 pm
Carlo : de media wordt niet voor niets de 4e macht genoemd (na de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke machten).  En staat misschien zelfs op plaats 1 in ons overgemediatiseerd en overgesocialized landschap en particratie-omgeving.

Daar ben ik me van bewust en ook dat de "kleine man" hier geen aandelen van bezit.
Titel: Re: 28A
Bericht door: roelant op 01 mei 2019, 18:38:17 pm
Er begint actie te worden ondernomen tegen fake-nieuws,oa door deze website,best interessant:
https://maldita.es/malditobulo/
Titel: Re: 28A
Bericht door: rix legene granada op 01 mei 2019, 22:19:04 pm

helemaal geen misdaad. Elk politicus van enige statuur houdt zijn kaarten tegen de borst wanneer er verkiezingen zijn. Daarenboven gaat het hier om belnstingverhogingen voor de meest verdienenden, een volstrekt legitieme en uitstekende zaak waar ook Nederland een punt aan zou kunnen zuigen.


de "media" is meervoud.
Titel: Re: 28A
Bericht door: Bob op 02 mei 2019, 00:04:07 am
helemaal geen misdaad. Elk politicus van enige statuur houdt zijn kaarten tegen de borst wanneer er verkiezingen zijn. Daarenboven gaat het hier om belnstingverhogingen voor de meest verdienenden, een volstrekt legitieme en uitstekende zaak waar ook Nederland een punt aan zou kunnen zuigen.


de "media" is meervoud.

Waarom kan Nederland daar een punt aan zuigen? In nl hebben ze al een hoge belasting. Dit soort belastingen zorgen er alleen maar voor dat het geen zin heeft veel te werken en bepaalde beroepsgroepen zoeken andere landen op. Ipv naar de uitgaven kant te kijken en de economie te stimuleren worden de werkende weer gepakt. Waarom is dat eerlijk?
Titel: Re: 28A
Bericht door: U2brutus op 02 mei 2019, 10:28:11 am
Dit soort belastingen zorgen er alleen maar voor dat het geen zin heeft veel te werken en bepaalde beroepsgroepen zoeken andere landen op.

Klopt Bob, als je dan eindelijk een hele goede baan of mooi eigen bedrijf(je)hebt, dan wordt jij dus gepakt omdat dat kan!

Grote bedrijven spelen handjeklap met de belastingdienst en dreigen met weggaan om dan uiteindelijk een tarief van 4 procent of zo af te spreken. Ook zijn er hordes buitenlanders met vermogen die dit op allerlei wijzes verbergen. Maar nee, dat is allemaal moeilijk enz., dus gaan ze voor degenen waarvan ze vermoeden dat die niet zo snel vertrekken. Maar er zijn grenzen aan wat mensen accepteren en die wordt op deze wijze snel bereikt. Eerlijk gezegd vind ik hier helemaal niets sociaal aan.

Gelijke behandeling, zoals elke belastingdienst propageert, moet eindelijk eens in de praktijk worden gebracht! Dit geldt overigens net zo hard voor Nederland,