SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: 'Spaanse gastarbeider is terug'  (gelezen 3555 keer)

Offline Don Esteban

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 2.618
'Spaanse gastarbeider is terug'
« Gepost op: 14 januari 2012, 09:54:09 am »
<p>Spaanse gastarbeider is terug<br />

VENRAY – De Spaanse gastarbeider, die midden vorige eeuw zijn geluk al eens beproefde in Nederland, is terug. Uitzendbureau OTTO Workforce is sinds kort begonnen met de werving van technische vakmensen in dit land.</p>

<p>Algemeen directeur Frank van Gool verwacht dit kwartaal 25 tot 30 mensen in Nederland te plaatsen, oplopend naar 100 eind dit jaar. Als andere landen, zoals Duitsland, worden meegerekend, hoopt OTTO 300 tot 400 werklozen uit Spanje aan de slag te helpen. Spanjaarden zoeken hun heil weer in het buitenland vanwege de hoge werkloosheid. Eén op de vijf inwoners zit zonder werk. Bij de jongeren (tot 25 jaar) is dat zelfs 40 procent. Van Gool is gecharmeerd van de Spaanse arbeiders omdat ze niet alleen beschikken over kennis en ervaring, maar meestal ook een buitenlandse taal beheersen. „Ze moeten goed Engels, Duits of Nederlands spreken. Als dat niet geval is, nemen we ze niet aan”, aldus de topman van OTTO, het grootste  uitzendbureau van buitenlandse werknemers<br />

in Nederland. Van Gool geeft te kennen dat OTTO voor deze technische functies bewust geen gebruik maakt van Polen en andere Oost-Europeanen, omdat die vaak gebrekkig Engels of Duits spreken.</p>

<p>Hij wijst erop dat Spanjaarden bereid zijn ver van huis aan het werk te gaan omdat ze geen uitkering<br />

ontvangen als ze langer dan een halfjaar werkloos zijn. De motivatie van Oost-Europeanen is vooral<br />

het grote verschil in salaris vergeleken met West-Europa. Van Gool:„ Daarom blijven de Polen nog wel<br />

even komen. De Spanjaarden keren terug naar hun eigen land als het economisch weer beter gaat, maar de verwachting is dat dat zeker nog drie tot vier jaar zal duren.”</p>

<p>De kans dat de Spanjaarden zich hier zullen vestigen, acht Van Gool juist wel groot. „Het verschil met de Polen is dat Spanjaarden goed opgeleid zijn en hier op hun niveau werken. Als het land hen bevalt,<br />

is de kans groot dat zij hun gezin meenemen en hier blijven. Oost-Europeanen zijn ook goed opgeleid,<br />

maar doen juist werk dat onder hun niveau ligt. Er staan veel academici aan de productielijn.”</p>

<p>De Spanjaarden worden veelal geworven met contracten van zes tot twaalf maanden. Ze gaan aan<br />

de slag in sectoren waar veel vacatures zijn, zoals de metaal. OTTO  is niet op zoek naar personeel in de gezondheidszorg, omdat de vraag nog gering is. „Dat speelt pas over een jaar of twee.” OTTO is evenmin van plan personeel te werven in andere Zuid-Europese landen, zoals Griekenland en Portugal. „We richten ons op Spanje, omdat die cultuur het best past bij die van Nederland.<br />

(Bron: Limburgs Dagblad)</p>

<p>Nu lees ik:  &gt;&gt; Van Gool is gecharmeerd van de Spaanse arbeiders omdat ze niet alleen beschikken over kennis en ervaring, maar meestal ook een buitenlandse taal beheersen.&lt;&lt;<br />

Dan moet het buitenlands van de Oosteuropeanen wel HEEEL erg slecht zijn. Maar ik vind het leuk weer eens bevestigd te zien dat Spanjaarden en Nederlanders (ik denk ook Belgen) over het algemeen prima samen door een deur kunnen!

</p>

« Laatst bewerkt op: 14 januari 2012, 16:54:09 pm door 28 »

Offline Spectator

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 551
'Spaanse gastarbeider is terug'
« Reactie #1 Gepost op: 14 januari 2012, 13:45:33 pm »

Ik ken persoonlijk een tweetal Spanjaarden die het geprobeerd hebben in België, en die teleurgesteld terug gekeerd zijn, bestolen, belogen en bedrogen.

Ze werken meestal in de interimwereld, slechtsbetaalde banen.

Hun geld zien ze meestal alleen na dreigen met advokaten.


Ik vrees dat het artikel hierboven net hetzelfde Spaanse publiek over de streep wil trekken.


Ik vraag mij af waar deze man voor dit soort jobs als " metaal " vlot Europese talen sprekende Spanjaarden zou gevonden hebben.


Ik vrees dat hij de Polen, Roemenen en anderen niet meer gek kan maken met beloftes, vandaar zijn uitkijken naar Spanjaarden.


« Laatst bewerkt op: 14 januari 2012, 20:45:33 pm door 31 »

Offline moreno

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 267
'Spaanse gastarbeider is terug'
« Reactie #2 Gepost op: 14 januari 2012, 16:04:09 pm »

„Ze moeten goed Engels, Duits of Nederlands spreken. Als dat niet geval is, nemen we ze niet aan”.

Haha, die topman van het grootste uitzendburo voor buitenlandse arbeiders. Zullen wij hen helpen zoeken?


« Laatst bewerkt op: 14 januari 2012, 23:04:09 pm door 268 »

Offline Ana

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 513
'Spaanse gastarbeider is terug'
« Reactie #3 Gepost op: 14 januari 2012, 16:23:17 pm »

Ik weet niet met wat voor Spanjaarden jullie omgaan, er wordt door jullie beweert dat wij geen andere talen willen leren en hebben geleerd, als jullie over mijn generatie en die van mijn ouders spreken hebben jullie zeker gelijk, maar dat is hun schuld niet, de nieuwe generatie geschoolde Spanjaarden domineren wel andere talen, ook het engels, misschien is onze uitspraak niet zo perfect als die van de Nederlanders en Belgen, maar dat ze het niet spreken is niet waar, het enigste wat ons ontbreekt is experiencia

Het artikel heeft het over geschoolde Spanjaarden, hier zit een groot verschil tussen de ongeschoolde gastarbeiders van 50 jaar geleden.


« Laatst bewerkt op: 14 januari 2012, 23:23:17 pm door 58 »

Offline casalena

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 387
'Spaanse gastarbeider is terug'
« Reactie #4 Gepost op: 14 januari 2012, 16:32:47 pm »

@Ana, begrijp je irritatie maar hier in andelusia kom ik inderdaad heel weinig (ook ) jongeren tegen die een andere taal spreken, ik vind dat niet verwonderlijk als het niet onderwezen is op school.

Ik kijk naar mezelf nooit spaans op school gehad en nu met mijn 53 jaar er vreselijk moeilijk mee.


« Laatst bewerkt op: 14 januari 2012, 23:32:47 pm door 2340 »

Offline Bob

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 4.804
  • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
'Spaanse gastarbeider is terug'
« Reactie #5 Gepost op: 14 januari 2012, 16:45:19 pm »

In Engeland zie je heel veel Spaanse gastarbeiders. Ook Spanjaarden die niet goed Engels spreken komen in Engeland te werken. Maar die komen dan bijvoorbeeld op de achtergrond in een hotel keuken terecht bijvoorbeeld, met het idee hun Engels al werkend te verbeteren, en eventueel uiteindelijk in de bediening of receptie terecht te komen.


Het zijn meestal tijdelijke contracten en ze krijgen heel erg weinig betaald. Het is zowieso opvallend dat je in Engelse hotels bijna geen Brits personeel meer ziet. Ook Oost Europese immigranten zie je veel.


En dan heb je nog de Spaanse expats. Wat ikzelf eigenlijk bijna ben..  :wink: Spanjaarden in een internationaal bedrijf. Ook ik heb diverse Spaanse collegas die hier werken en graag terug zouden willen naar Spanje. Elke week als ik heen en weer reis tussen Madrid en London zitten er daar genoeg van in het vliegtuig en af en toe knoop ik dan een gesprekje aan. En zo heb ik al diverse verhalen gehoord.


Verder heb ik Spaanse kennissen waarvan hun baan op de tocht staat en die als ze hun baan verliezen naar het buitenland zullen gaan. Naast Engeland is Dubai een stad die veel genoemd wordt.


« Laatst bewerkt op: 14 januari 2012, 23:45:19 pm door 66 »

Offline lucky

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 10.705
  • Good luck
  • Plaats: Alzira
'Spaanse gastarbeider is terug'
« Reactie #6 Gepost op: 14 januari 2012, 17:11:47 pm »

Wat doen jullie toch altijd zo kleinerend over Spanjaarden en hun "andere" talen .


Mijn Spaans is rot slecht , ik ben er zeker niet fier op maar als ik hier naar een universitair ziekenhuis ga word ik in 't Engels , Frans of Duits geholpen .


Zelfs een deel van het carrefour personeel spreekt Engels , soms "met haar op" ...maar best te verstaan .


Bij onze verzekering spreekt men goed Duits , evenzo in de meubelwinkel , de bouwmaterialen firma en een fereteria uitbater spreken Engels.

De meeste Spanjaarden die aangesloten zijn bij de getuigen van Jehova spreken meerdere talen .

Dan heb je ook nog diegene die een andere taal goed begrijpen maar niet durven spreken .

(Valenciaanse) Spanjaarden zijn toch niet achterlijk !


« Laatst bewerkt op: 15 januari 2012, 00:11:47 am door 993 »

Offline Don Esteban

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 2.618
'Spaanse gastarbeider is terug'
« Reactie #7 Gepost op: 14 januari 2012, 17:22:56 pm »

Quote (selected)
Haha, die topman van het grootste uitzendburo voor buitenlandse arbeiders. Zullen wij hen helpen zoeken?

Waar wou je gaan zoeken Moreno?  8) Niet in Spanje want dat bedoelt meneer Frank van Gool van OTTO dus niet. Het staat er een beetje verwarrend maar hij bedoelt m.i. juist te zeggen dat hij Spanjaarden prefereert boven de Oosteuropeanen mede vanwege kennis van de buitenlandse taal.


Er staat dus: >>Van Gool geeft te kennen dat OTTO voor deze technische functies bewust geen gebruik maakt van Polen en andere Oost-Europeanen, omdat die vaak gebrekkig Engels of Duits spreken.<<

Nu moet ik toegeven, het Engels van de Spanjaard is gemiddeld onder de maat maar onder hoger geschoold personeel -en daar blijkt OTTO Workforce met name naar op zoek- is dat gelukkig een stuk beter. Moet ook wel want als je in de IT geen Engels leert, kom je niet ver.


Quote (selected)
het enigste wat ons ontbreekt is experiencia

Ana, een waarheid als een koe maar als de Spanjaarden nu eens net zoals de Mexicanen en andere Latinos de Engelse/Amerikaanse films gingen ondertitelen en ook de drang lieten varen om internationaal bekende woorden in het Engels - noem bijvoorbeeld downloaden, freelance, input, updaten enz.- direct te gaan vertalen in het Spaans, dan moet je eens kijken hoe hun Engels zich snel zou verbeteren.


« Laatst bewerkt op: 15 januari 2012, 00:22:56 am door 28 »

Offline Vonne

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 368
'Spaanse gastarbeider is terug'
« Reactie #8 Gepost op: 14 januari 2012, 17:30:16 pm »

Internationaal bekende woorden zijn ook bij de Spanjaarden bekend, als wij Nederlanders nu eens ons superioriteitsgevoel lieten varen? Dat lijkt me een veel beter idee. De talenkennis van de Spaanse jongeren is zo slecht nog niet, maar wij Nederlanders zijn natuurlijk altijd overal beter in  :(


« Laatst bewerkt op: 15 januari 2012, 00:30:16 am door 1225 »

Offline casalena

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 387
'Spaanse gastarbeider is terug'
« Reactie #9 Gepost op: 14 januari 2012, 17:32:38 pm »

@lucky, das niet kleinerend bedoeld  mijin iedergeval, gaf al aan hoe moeilijk het is een vreemde taal te leren als je er geen dagelijks onderricht in heb gehad, maar de ervaring hier leert me dat er hier heel weinig buiten de deur gesproken wordt, bij huisartsen van de SociaalS of ziekenhuis nog nooit tegengekomen, maar das niet erg we zijn tenslotten in spanje maar zij die naar andere landen trekken zullen de zelfde problemen ondervinden die (ik) wij ook hebben hier in spanje.


« Laatst bewerkt op: 15 januari 2012, 00:32:38 am door 2340 »

Offline lucky

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 10.705
  • Good luck
  • Plaats: Alzira
'Spaanse gastarbeider is terug'
« Reactie #10 Gepost op: 14 januari 2012, 17:52:15 pm »

Quote (selected)
bij huisartsen van de SociaalS of ziekenhuis nog nooit tegengekomen,

Al eens geprobeerd in't Frans ? Vele dokters kunnen of Engels of Frans zelfs die van het center de salut , onze eerste huisarts sprak Frans had 3 jaar daar gestudeerd en stage gelopen , onze huidige huisarts was 10 jaar in England gaan werken , de oncoloog studeerde in Köln aan de universiteit .


Een dokter die regelmatig op spoed staat komt uit India (dus) .

De arts die de nucleare scan doet heeft in Brussel gestudeerd , hij was er fier op dat hij ook mijn taal sprak (dat dacht hij dan toch )'t was Frans natuurlijk .


Deze mensen ken ik persoonlijk ...hoeveel mensen die ik niet ken zouden er nog een andere taal spreken .

Waarschijnlijk vele .


Er zijn ook Spanjaarden die vlakaf zeggen , "we zijn in Spanje en hier spreken we Spaans" , ergens kan ik ze geen ongelijk geven en dan doe ik gewoon mijn best met mijn babyspaans .Deze mensen zijn nog nooit uit Spanje geweest en zullen Spanje ook nooit verlaten .(denk ik)


« Laatst bewerkt op: 15 januari 2012, 00:52:15 am door 993 »

Offline Don Esteban

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 2.618
'Spaanse gastarbeider is terug'
« Reactie #11 Gepost op: 14 januari 2012, 18:11:42 pm »

@Vonne, Nederlanders met superioriteitsgevoel zullen bestaan maar alsjeblieft.... daar hoor ik bepaald niet bij, ook al stel ik dat het Engels van de gemiddelde Spanjaard onder de maat is. Ik zal de laatste zijn die er denegrerend over doet want het is niet hun onwil maar de veelal de povere mogelijkheden en nog meer het gebrek aan *het in praktijk kunnen brengen* waar hem de kneep zit.

Het is bij de jeugd gelukkig internationaal aan het verbeteren. Internet draagt daar voor een belangrijk deel aan bij.


« Laatst bewerkt op: 15 januari 2012, 01:11:42 am door 28 »

Offline Spectator

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 551
'Spaanse gastarbeider is terug'
« Reactie #12 Gepost op: 14 januari 2012, 18:37:25 pm »

Er is hier geen sprake van denigrerend te doen over de anderstaligheid van Spanjaarden.

Voor de arbeidsplaatsen die er al zouden zijn binnen zijn organisatie, zoekt hij echt niet de hogeropgeleide Spanjaard, eerder mensen voor " lagere " jobs, alhoewel die bij mij niet bestaan. Elk heeft zijn waarde en plaats in de maatschappij, en ook niet iedereen kreeg dezelfde kansen om te starten.


Het punt dat ik wilde aanstrepen was dat ze BEDUVELD zullen worden, UITGEZOGEN. Niets meer, niets minder.

Ik heb zelf medewerkers in dienst gehad, weet dus precies hoe het moet en sociaal kan, doch dit verhaal van die man doet mij het ergste vrezen.


Moesten er in mijn vroegere woonplaats plotseling een kolonie buitenlanders aankomen die hun eigen taal opdringen, hun eigen netwerk van zwartwerk beginnen, dan zou ik ook niet gelukkig geweest zijn.

En dat is exact wat de Engelsen deden en nog doen, en de Spaanse bevolking is zeer tolerant op dit gebied, en spreekt ze in zo goed mogelijk Engels aan.

Ik weiger zelfs pertinent om een andere taal dan Spaans te praten in Spanje, ik ben hier gast, en ik heb mij aan te passen.

Ik spreek mij ook niet uit over stierengevechten of  arbeidspauzes over de middag. Ik wist hoe het zat alvorens te komen, dus hoef ik er nu niet over te klagen.

Het staat mij vrij om hier weg te gaan indien de Spaanse manier van leven mij niet zou aanstaan.

Uit niets van mijn posting bovenaan blijkt dat ik denigrerend zou doen ten opzichte van gelijk wie, al heb ik wel moeite met die tussenpersonen in het arbeidscircuit, die alleen op hun eigen winst uit zijn en daarvoor geen scrupules hebben in hoe ver zij denken te kunnen gaan.


« Laatst bewerkt op: 15 januari 2012, 01:37:25 am door 31 »

Offline olieman

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 2.193
'Spaanse gastarbeider is terug'
« Reactie #13 Gepost op: 14 januari 2012, 18:56:45 pm »

Naar het schijnt hebben de Polen hun buik vol van OTTO.


"Problemen met het uitzendbureau OTTO met Poolse uitzendkrachten en medewerkers


06 februari 2011 – geschreven door Poolse uitzendkrachten en de Poolse vakbond.

In de afgelopen jaren zijn er enorme hoeveelheden klachten over het uitzendbureau OTTO binnen gekomen, het gaat om Poolse uitzendkrachten die van Polen naar Nederland zijn gekomen om via OTTO te gaan werken. OTTO uitzendkracht (AKA OTTO workforce) bevindt zich ten minste op één zwarte lijst van werknemers. Een aantal huidige en voormalige Poolse werknemers OTTO contact op met de AGA en de ZSP en vertelde over hun problemen, en vragen om advies. Veel werknemers voelen zich bedrogen door Otto, met niet nagekomen beloftes en hoge neven kosten .

Aan de hand van verschillende brieven, klachten en meldingen op ons online forum en op basis van privégesprekken, hebben een lijst opgesteld van de meest voorkomende problemen. We zijn momenteel in gesprek met andere mensen en binnenkort zullen we meer informatie te presenteren. Binnenkort zullen we beginnen met een voorlichtingscampagne gericht op de huidige en toekomstige medewerkers en uitzendkrachten, voor het agentschap OTTO."


Hieronder het volledige verhaal


http://poolseuitzendkrachten.com/poolse-uitzendbureaus.htm


« Laatst bewerkt op: 15 januari 2012, 01:56:45 am door 1497 »

Offline M@rtIn

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 775
  • Plaats: Barcelona
'Spaanse gastarbeider is terug'
« Reactie #14 Gepost op: 14 januari 2012, 19:57:05 pm »

@Olieman; uit eigen ervaring weet ik, dat veel Poolse werknemers in de fruitteelt minder ontvangen dan het minimum-cao-loon, terwijl het vaak harde werkers zijn. Uitbuiten noem ik dat. Ik denk niet, dat zij nog vele jaren naar Nederland zullen komen om hun brood te verdienen.


« Laatst bewerkt op: 15 januari 2012, 02:57:05 am door 1425 »

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent