SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Interessant artikel; Is er nog wel toekomst voor budgetmaatschappijen?  (gelezen 1475 keer)

Offline Paul Zagers

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 789
 • Paul Zagers
 • Plaats: Roosendaal (NL) Coveta Fuma (ES)
Interessant artikel; Is er nog wel toekomst voor budgetmaatschappijen?
« Gepost op: 03 oktober 2017, 11:26:29 am »
De Britse prijsvechter Monarch staat op de rand van faillissement.

Eerder dit jaar ging Air Berlin al failliet en ook Ryanair zit diep in de problemen. Is er wel toekomst voor budgetmaatschappijen? "Het is te goedkoop", denkt luchtvaarteconoom Hans Heerkens. "Maar het wordt nog goedkoper."

De bijna vijftig jaar oude Britse budgetmaatschappij Monarch Airlines had dit weekend slecht nieuws voor 110.000 reizigers die zijn gestrand in het buitenland. Het bedrijf zegt in de problemen terecht te zijn gekomen door externe factoren.

Veel vakantiegangers vlogen liever niet meer naar Monarch-bestemmingen in Egypte, Turkije en Tunesië vanwege de politieke onrust daar. En de Britse maatschappij zag zich geconfronteerd met fors hogere kosten vanwege de daling van de waarde van de Britse pond. Kerosine wordt namelijk afgerekend in dollars. De eigenaar, investeerder Greybull, deed vier reddingsacties in de afgelopen jaren. In september vorig jaar werd nog 165 miljoen pond in het bedrijf gestoken.

Teveel paarden
Monarch is niet de eerste met problemen. Vorige week werd duidelijk dat zeker 700.000 reizigers hun vlucht met Ryanair niet door zagen gaan. De Ierse maatschappij heeft er te weinig (laagbetaald) personeel voor beschikbaar.
Air Berlin ging in augustus failliet, de reddingspogingen van grootaandeelhouder Etihad ten spijt. De vliegmaatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten stak in april nog 250 miljoen dollar in de Duitse maatschappij. Volgens luchtvaarteconoom Hans Heerkens van de Universiteit Twente heeft Air Berlin op teveel paarden gewed. "Ze waren niet echt 'low cost' en wilden ook meteen langeafstandsvluchten aanbieden." 

Of Air Berlin een lowcostmaatschappij is, hangt volgens Eric Pels, luchtvaarteconoom van de Vrije Universiteit in Amsterdam af van met wie je het vergelijkt. "Niet in vergelijking tot Easyjet en Ryanair. Wel in vergelijking tot Lufthansa", laat hij via email weten. Hij denkt dat er nog vele faillissementen van goedkope en van traditionele maatschappijen zullen volgen. "De resultaten van veel maatschappijen zijn niet aansprekend. Alleen de sterksten overleven."

Low cost obsessie
De problemen bij Ryanair zijn volgens Heerkens zo groot omdat het bedrijf een te grote 'obsessie' heeft voor lage kosten. "Ze gaan echt tot het gaatje." Hij noemt de Easyjet-aanpak verstandiger: "Ze hebben een gevarieerd routenet, bieden meer service en hebben zo een gebalanceerd aanbod."

De strijd tussen vliegmaatschappijen zal volgens de luchtvaarteconomen verhevigen. "Er is een toenemende druk om capaciteit uit te breiden", zegt Heerkens. "En vervolgens de druk om de stoelen te vullen, door met lage prijzen te komen. De groei volgt zo de capaciteit. Zo is het jaren gegaan, en dat gaat maar door."

Twijfels
Toch zal ook de service van goedkope maatschappijen beter worden, denkt Heerkens. "Als je een keer een afgelaste vlucht hebt meegemaakt op een afgelegen vliegveld, wil je de volgende keer toch wat anders."
Ook Pels heeft zo zijn twijfels aan het businessmodel van zo goedkoop mogelijk vliegen. "Het is succesvol geweest, maar als de markt verandert moet de maatschappij mee veranderen. Dit geldt evenzeer voor de fullservicemaatschappij."

Net geen vijftig
Het Britse Monarch Airlines heeft 35 zogenaamde 'narrow body' vliegtuigen. En vloog vooral tussen het Verenigd Koninkrijk en bestemmingen in Zuid-Europa. Bij het bedrijf dat in 1968 is opgericht werken 2000 mensen. Het dreigende faillissement is de grootste in de Britse luchtvaartgeschiedenis. In 2014 bestelde het bedrijf nog dertig nieuwe toestellen. die hoeven nu niet meer te worden geleverd.

Bron: http://www.msn.com/nl-nl/reizen/nieuws/goedkoop-vliegen-is-t%C3%A9-goedkoop-en-het-wordt-nog-goedkoper/ar-AAsNuZB?li=BBDNU8x&ocid=spartandhp


Offline Kaatjeka

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 630
 • Plaats: Gelderland / Cádiar
Re: Interessant artikel; Is er nog wel toekomst voor budgetmaatschappijen?
« Reactie #1 Gepost op: 03 oktober 2017, 13:30:44 pm »
Ik denk (en hoop, eerlijk gezegd) dat er zeker wel markt voor is en blijft. Maar het moet wel in balans zijn. Niet té veel spelers die elkaar allemaal weg willen drukken en daardoor te ver onder de eigenlijk voor hun haalbare prijs gaan zitten. En dus ook niet zó goedkoop dat het eigenlijk niet kan.
Als er een paar failliet gaan, gaat het met de rest vast weer een stuk beter, hoe zuur ook.

Maar ook, je moet je beloften wel nakomen. Ik adviseer vrienden die iets willen gaan boeken om Ryanair de komende maanden te mijden, want de kans dat je ook daadwerkelijk vliegt met ze is een stuk kleiner geworden dan voorheen. Lijkt me ook niet goed voor een maatschappij, want er zijn vast meer mensen die Ryanair de komende tijd zullen negeren. Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat dat voor ze gaat doen...

Offline Paul Zagers

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 789
 • Paul Zagers
 • Plaats: Roosendaal (NL) Coveta Fuma (ES)
Re: Interessant artikel; Is er nog wel toekomst voor budgetmaatschappijen?
« Reactie #2 Gepost op: 03 oktober 2017, 14:01:16 pm »
Zo dacht ik er in het begin ook over, totdat ik vorige week de zeer lage "goedmaak" tarieven zag bij Ryanair, gelijk weer een hoop boekingen gemaakt.

Offline Jos van A.

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.493
 • Plaats: Orihuela Costa / Los Dolses
Re: Interessant artikel; Is er nog wel toekomst voor budgetmaatschappijen?
« Reactie #3 Gepost op: 04 oktober 2017, 04:22:22 am »
De laatste 3 jaar vloog ik ook bijna altijd met Ryanair. De afgelopen 3 maand 8 vluchten met  TuiFly (ex Jetair).
Voor volgend weekend had ik voor Brussel-Alicante de keuze uit Vueling, Iberia, Brussels Airways, TAP (Portugal), TuiFly of Ryanair.
Deze keer voor Vueling gekozen aan ongeveer de helft van het Ryantarief.
Ryan was deze keer duurste van allemaal, net of ze geen klanten willen.
« Laatst bewerkt op: 04 oktober 2017, 04:28:18 am door Jos van A. »

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.356
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Re: Interessant artikel; Is er nog wel toekomst voor budgetmaatschappijen?
« Reactie #4 Gepost op: 04 oktober 2017, 21:40:45 pm »
Er is al een tijd veel overcapaciteit in deze markt en het kan niet anders dan dat maatschappijen op moeten houden. Er zijn er teveel.
Het is ook erg te merken aan de vertragingen. Vliegvelden lopen tegen hun maximale capaciteit aan en alles loopt vast. Een kleine verstoring zoals mist in de ochtend laat een hele dag in de soep lopen en leidt uiteindelijk tot annuleringen in de middag. De vertragingen zijn enorm de laatste jaren.
En hoe er nog winst gemaakt wordt begrijp ik ook niet meer. Iedereen vliegt tegenwoordig overal naar toe, het is allang niet meer typisch vakantie of zaken vervoer. Even een vrijgezellenfeestje in Praag of shoppen in Milaan. En met air bnb wordt het nog makkelijker voor mensen.

Het verbaasd mij niets als er meer faillissementen volgen.
« Laatst bewerkt op: 04 oktober 2017, 22:33:53 pm door Bob »

Offline Jos van A.

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.493
 • Plaats: Orihuela Costa / Los Dolses
Re: Interessant artikel; Is er nog wel toekomst voor budgetmaatschappijen?
« Reactie #5 Gepost op: 06 oktober 2017, 17:34:48 pm »
De tarieven voor zondag BRU-ALC zijn weer dooreengeschud.

Brussels Airlines : 39€
TUI Fly :  50€
Vueling :  85€
Iberia :    105€
Ryanair : 131€

Eergisteren was Brussels Airlines nog 100€, maar vandaag zijn ze een budgetmaatschappij.
Op die manier is Ryanair zijn "budgetstatuut" ver te zoeken.
« Laatst bewerkt op: 06 oktober 2017, 17:38:13 pm door Jos van A. »

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.356
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Re: Interessant artikel; Is er nog wel toekomst voor budgetmaatschappijen?
« Reactie #6 Gepost op: 06 oktober 2017, 18:31:34 pm »
Dan zit Ryanair denk ik voller. De laatste tickets worden doorgaans duurder verkocht. Daar zitten computer programma's achter die met complexe berekeningen achter op basis van historische statistieken en dagen die over zijn tot de vlucht.

Overigens is 130€ om Europa over te vliegen natuurlijk nog steeds heel goedkoop. Jullie hebben geluk daar in Alicante.

Offline U2brutus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 564
 • Plaats: Sitges (BCN), ES
Re: Interessant artikel; Is er nog wel toekomst voor budgetmaatschappijen?
« Reactie #7 Gepost op: 14 oktober 2017, 13:10:03 pm »
Wordt het zachtjesaan geen tijd voor het instellen van minimum prijzen. Door de vele concurrentie ontstaan er aanbiedingen die weinig realistisch lijken (en ook zijn). Door al dat geknibbel ontstaan er vreemde situaties, zoals bij Ryanair waar piloten niet meer zelf kunnen beslissen wanneer zij eens verlof nemen. Als er dan vervolgens wel ruimte voor komt, nemen zij dit zo massaal dat er problemen ontstaan. Ook kun je jezelf de vraag stellen of men op deze wijze wel zorgvuldig aan alle veiligheidseisen kan blijven voldoen.
Persoonlijk heb ik liever iets duurdere tickets, duidelijkheid over bijkomende kosten en geringe kans op vertraging of annulering van mijn vluchten. Dat is in de huidige markt een utopie aan het worden en krijgen we met steeds meer maatschappijen te maken die op omvallen staan. Tja, en als we daardoor onze vluchten kwijt zijn, worden we vaak heel boos. Maar of dat helemaal terecht is ...........?

Offline Jos van A.

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.493
 • Plaats: Orihuela Costa / Los Dolses
Re: Interessant artikel; Is er nog wel toekomst voor budgetmaatschappijen?
« Reactie #8 Gepost op: 14 oktober 2017, 16:13:56 pm »
Woensdag vlieg ik weer Alicante-Brussel met TUI @ 110€.
Ryan pakt er weer naast met 262€. Dat is nu al een maand dat Ryanair de duurste is voor de directe vluchten tussen Brussel en Alicante. Ik ga waarschijnlijk voor de volgende vluchten al niet meer kijken bij Ryanair. Als iedereen zo redeneert, moeten ze maar bekijken of ze nog klanten vinden voor de honderden nieuwe vliegtuigen die ze hebben besteld.(en of ze er piloten voor kunnen vinden).

Offline U2brutus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 564
 • Plaats: Sitges (BCN), ES
Re: Interessant artikel; Is er nog wel toekomst voor budgetmaatschappijen?
« Reactie #9 Gepost op: 14 oktober 2017, 19:00:22 pm »
Verwijderd, was een duplicaat.
« Laatst bewerkt op: 14 oktober 2017, 19:04:39 pm door U2brutus »

Offline catalan

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.596
 • Plaats: Hoeilaart (België)

 


Zoeken in het archief van 175.000 postings! Om te kunnen zoeken, dient u ingelogd te zijn.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent