Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Algemeen / Re: The day after (2 oktober 2017)
« Laatste bericht door Teun van Rooyen Gepost op Vandaag om 01:33:13 »
Wat maak jij mee Roelant? Merk je dat gematigde 'nationalisten' opschuiven naar een meer stevig standpunt inzake de 'onafhankelijheid'? Of juist andersom? Ben benieuwd naar wat je om je heen hoort.. Hier in mijn dorp in Asturias komen ze niet veel verder dan: 'son idiotas, que quieren ellos?'. Morgen ga ik eerst naar Gijon en daarna naar Oviedo. In Oviedo heb ik de Spaanse vlaggen al uitbundig op appartementsgebouwen gezien, maar in Gijon zou het wel eens kunnen dat de vlaggen zich beperken tot de blauwe met het Asturische kruis.
2
Algemeen / Re: The day after (2 oktober 2017)
« Laatste bericht door Teun van Rooyen Gepost op Vandaag om 01:22:24 »
Zal je meemaken, Cas, dat je straks een groep Duitsers krijgt die zegt: "Herr Cas, damals haben unsere Grossvaeter ins Condor-Legion gekaempft. Jetzt sind wir hier fuer die Wiedergutmachung..". Sorry, sick joke. Maar één tip: 'don't mention the war..'.
3
Algemeen / Re: The day after (2 oktober 2017)
« Laatste bericht door Teun van Rooyen Gepost op Vandaag om 01:04:20 »
Een keiharde confrontatie lijkt nauwelijks meer te vermijden. Als Putschdemon de onafhankelijke republiek uitroept en direct erna nieuwe verkiezingen uitschrijft, zijn de rapen gaar. In Catalonie en in Spanje. De regering Rajoy moet wel dan wel ingrijpen. Elke dag wachten schaadt de economie en zal de gemoederen in de achterban van de PP en C's doen oplopen. Bovendien zou het zwichten voor anti-democratisch gedrag zijn. Wachten (tot de uitslag van nieuwe verkiezingen) lijkt dus geen optie. Maar ingrijpen betekent dat de nationalistische kaart van de separatisten volledig uitgespeeld kan worden. De nieuwe republiek kent dan immers 'martelaren'. Het is geenszins uit te sluiten dat er dan wel eens een echte meerderheid voor een onafhankelijkheid -die in zijn betekenis overeen zal komen met maximale autonomie- gaat ontstaan. Een onmogelijke situatie.

Behoeft een al klaar liggende onafhankelijkheidsverklaring 'slechts' geimplementeerd te worden? Het besluit lijkt immers al genomen, alleen ontbreekt de uitvoering nog. Een fatsoenlijke demissionaire regering neemt geen omstreden besluiten en voert geen omstreden (al genomen) besluiten meer uit, maar op fatsoen hoeven we hier niet te rekenen. Gaan we donderdag a.s. alleen de uitschrijving van nieuwe verkiezingen door de Catalaanse regering meemaken? En wordt de implementatie van het genomen onafhankelijkheidsbesluit pas genomen als de speciale arrestatie-eenheden van de Spaanse regering door een cordon van uiterst opstandige separatisten moet breken om artikel 155 tot uitvoer te brengen? Dat zou zo maar de voorlopige apotheose in een afschuwelijk drama kunnen zijn. Of niet?

En zou de Spaanse regering het geduld kunnen oefenen om de verkiezingen ook werkelijk op de door de Catalaanse regering aangekondigde termijn te laten plaatsvinden? Je mag er vanuit gaan dat de separatistische regering voor verkiezingen op zo kort mogelijke termijn zal gaan. Het momentum pakken. Als de Spaanse regering dat proces gaat wijzigen, komen de argumenten van de democratische rechtsorde dan niet aan de zijde van de separatistische regering te liggen? Ook is een variant mogelijk waarbij die implementatie eerst wordt uitgevoerd en vervolgens wordt teruggetrokken. Omdat 'gezwicht' voor de demonstranten die tegen de afscheiding van Spanje zijn, die we dan ongetwijfeld met honderdduizenden in de straten van Barcelona gaan zien. 'Want we hebben in een democratie begrip voor een belangrijke 'minderheid' (leugen, maar wat bomt het?). De 'casus belli' zou dan verdwenen zijn, maar de martelaren zijn nog springlevend. Niets lijkt te dol in dit dramatische pokerspel. Vervolgens formuleer je de onafhankelijkheid zo dat het eigenlijk een maximale autonomie betreft. Ook dat verenigt. Je wint de verkiezingen er mogelijk mee. En dan moet de Spaanse regering wel gaan praten over maximale autonomie, zou je denken.

Hoewel. Rajoy schijnt een man met een groot geduld te zijn. Misschien houdt hij ook dan de kaarten tegen de borst en laat het aankomen op de druk van veroordelingen van buitenaf. Die we trouwens ook in de verkiezingstijd volop zullen gaan meemaken. Jordi en Anais kunnen daar niet ongevoelig voor blijven.

Hoe dit pokerspel ook uitpakt, de laatste ronde is voorlopig nog niet in zicht. Dat weten de separatisten (behalve die van de CUP), dat weet de Spaanse regering. De PSOE zou zichzelf nog wel eens op een goed getimed moment in een comfortabele bemiddelingspositie kunnen brengen. En er met het been (de redding van de nationale eenheid) vandoor kunnen gaan. Want ook dat speelt mee in dit Spaanse spaghetti-spektakel. Misschien vormt dit zelfs wel de werkelijke inzet van het pokerspel: Catalonie: 180! PSOE: 180! España unido: 180!
PP: aahhh..

España, a donde va?

 

 
4
Algemeen / Re: The day after (2 oktober 2017)
« Laatste bericht door Cas Gepost op Gisteren om 21:31:27 »
Cas gekscherend het klapvee noemt


Ere wie ere toekomt, want ik heb deze omschrijving van Rix geleend, uit een 2014 posting van haar ivm de "volksraadpleging" van Mas.

Verder veel interessant leesvoer voor de komende uren. Daarna eens kijken of ik mijn complot theorie nog wat  kan uit- en onderbouwen. Staan weer veel nieuwe ontwikkelingen op El Pais.


Eerst maar wat eten, net gzd een last minute van een groep Duitsers voor dit weekend. Met een beetje geluk komen ze middenin een bloederige revolutie terecht! Maar ach, die zijn wel wat gewend  O:-)
5
Algemeen / Re: The day after (2 oktober 2017)
« Laatste bericht door roelant Gepost op Gisteren om 20:15:30 »
De boeren zijn idd grote fans van afscheiding.Over het algemeen is het zo dat de stemmen voor de separatistische partijen van het afgelegen binnenland komen.Doordat het de Comunidad verdeeld is in heel veel kleine kiesdistricten,die bij winst zetels opleveren,zit nu oa de CUP met 10 zetels in het Parlament,en heeft de coalitie Junts pel Si,ERC en CUP meerderheid aan zetels in het Parlament,zónder dat hun samengetelde stemmen een meerderheid optellen.
Maar hún hinderd dit feit uiteraard allerminst.
Teun,Rix,en uiteraard alle andere die interesse tonen in wat er gaande is hier:ik ben het praktisch 100% eens met jullie betogen,maar ben van mening dat we het vanuit de optiek van een spanjaard moeten zien om het te kunnen begrijpen.Dus niet vanuit de optiek van een nuchtere hollander,en ook niet vanuit de optiek van een geletterde geschiedenis kenner die bovendien buiten dat een nog véél breder denkraam heeft.
Wij bijten ons vast in de kopstukken van dit drama:Puigdemunt,Junqueras,Forcadell en Trapero etc aan de éne kant en Rajoy en consorten aan de andere.De eersten liegen en bedriegen,de tweeden reageren inadequaat waardoor er nu geen weg meer terug is.
Maar er zijn natuurlijk véél meer personen in het spel:wat Cas gekscherend het klapvee noemt.Als we de typische raddraaiers en beroepsonruststokers daar even uitschiften,blijft er nog steeds een enorme grote groep mensen over die daadwerkelijk overtuigd zijn van het vrijheidsideaal zoals dat door die eerste groep geschetst wordt.
En daar heb ik nou dagelijks mee te maken.
Zij zien de dingen gewoon anders;ik zou kunnen schrijven dat ze van hun gelijk zijn overtuigd,maar dat heeft weinig zin want dat ben ik óók...Het is soms gewoon moeilijk rationeel te blijven denken,vooral als zoals hier in de eerder genoemde binnenlanden de propagandamachine en adoctrinatiesystemen op topsnelheid draaien en je ziet gewoon dat dat succes oogst.
Al deze mensen,een meerderheid dus van de separatisten en bovendien van álle lagen van de bevolking,hoog,middelbaar of laag opgeleid ,valt straks gewoon in een enorm vacüum,en dat is triest.
Ik zou wel een manier willen weten om op zn minst de andere kant (mijn kant) van het verhaal op zn minst te laten weten,maar dat lijkt onbegonnen werk,de oogkleppen zitten aardig vastgeroest...
6
Emigratie / Re: Kindergeld
« Laatste bericht door catalan Gepost op Gisteren om 17:15:56 »
7
Emigratie / Re: Kindergeld
« Laatste bericht door Eindhovenaar Gepost op Gisteren om 17:15:01 »
Als dat het geval is zou ik het schandalig vinden. In Nederland betalen we ons blauw aan weet ik niet hoeveel kinderen in Marokko, Turkije en weet ik niet hoeveel landen. Betaal je in het land loonbelasting en alle andere sociale lasten dan is het ok maar alleen geld ophalen vind ik persoonlijk echt niet kunnen. Aow, en andere uitkeringen is iets heel anders daar hebben mensen jaren lang voor betaald.
8
Emigratie / Kindergeld
« Laatste bericht door Gwen Gepost op Gisteren om 17:01:26 »
Hallo,Vraagje ,behoud men kindergeld (Belgie) als men emigreert naar Spanje?(resident)Alvast Bedankt !Groetjes
9
Algemeen / Re: The day after (2 oktober 2017)
« Laatste bericht door U2brutus Gepost op Gisteren om 15:53:16 »
Even wat updates.

Catalaanse boeren zien goede toekomst, zelfs buiten Spanje en de Europese Unie De grootste boerenbond van Catalonië is Unió de Pagesos en zij zijn, weliswaar niet officieel, voorstanders van een afscheiding van Spanje. Ook denken zij dat, mocht Catalonië niet meer bij de Europese Unie horen, er nog steeds niets aan de hand is want dan zal Catalonië gaan handelen met andere landen zoals Rusland en China.

President van de Europese Commissie benadrukt nogmaals: een zelfstandig Catalonië wordt niet geaccepteerd. De Duitse bondskanselier en de Franse president hebben hun uitlatingen al gedaan maar nu zegt ook de Britse (Brexit premier) Theresa May dat Catalonië ook van Groot Brittannië geen steun en erkenning zal krijgen.

Catalaanse studentenverenigingen kondigen staking aan op donderdag 26 oktober in Barcelona om 12 uur, uit protest tegen de invoering van artikel 155, welke de dag daarna op vrijdag in het Spaanse senaat aangenomen of in ieder geval bediscussieerd zal worden.

Idee van Puigdemont: eerst unilaterale afscheiding en dan regionale verkiezingen aankondigen. Hij zal op donderdag 26 oktober, de dag vóór de Spaanse Senaat beslist over wat te doen met artikel 155, aankondigen dat Catalonië een republiek zal zijn, om meteen daarna vervroegde verkiezingen aan te kondigen en zo de uitvoering van artikel 155 te voorkomen. Madrid heeft al aangegeven dat ongeacht wat Puigdemont zal doen, de regio onderworpen zal worden aan artikel 155 waarbij Puigdemont, Junqueras en de rest van het Catalaanse parlement, in het geval van het uitroepen van de onafhankelijkheid, gevangenisstraffen tot wel 30 jaar boven het hoofd hangt.

Antikapitalistische partij CUP wil eerst uit Spanje en dan de Europese Unie en de eurozone stappen
Leden van de CUP partij, de extreem linkse antikapitalistische politieke partij, die met 10 parlementariërs in het Catalaanse parlement zit, wil alles op alles zetten om uit Spanje te verdwijnen en een eigen republiek te worden. Dat is voor hun slechts het eerste deel van het plan want ze willen ook uit de Europese Unie stappen en daarnaast ook uit de eurozone.
10
Algemeen / Re: The day after (2 oktober 2017)
« Laatste bericht door U2brutus Gepost op Gisteren om 15:34:12 »
Wat de volgende stap van het Clubje is ….. zich snel van ontdoen van die rasta en bebaarde CUP-ers, want die worden met hun ongeduldig gedram toch wel vervelend.
 Verder ….. ik heb nog geen flauw idee want mijn brein is niet zo verknipt. Dus maar weer afwachten met de wetenschap dat dit is allemaal geen toeval kan zijn, doch zeer zorgvuldig geplande acties!

Tjonge Cas, Dan Brown heeft aan jou een concurrent erbij. Maar laat mij even voortborduren op jouw complotdenken. Het Clubje zou zomaar de oude adellijke Catalaanse families kunnen zijn. En niet geheel toevallig zijn die in het nauw gekomen, nu Andorra in 2018 opening van zaken moet geven over rekeningen van buitenlanders. En raad eens wie daar vooral hun centjes hebben staan.

Het is vandaag ook bekend geworden dat de CUP niet alleen maar zelfstandig wil worden, maar ook uit de EU en uit de Eurozone wil stappen! Ze denken daarna zelfstandig overeind te blijven o.a. door belastingfaciliteiten te gaan verlenen aan grote bedrijven. Dat zou dubbel handig zijn voor het Clubje, want ze kunnen nu met een gerust hart hun centjes in de republiek Catalunya stallen en ook nog voordeel halen uit hun aandelen in grote bedrijven die faciliteiten krijgen in hun Catalunya. Ik denk daarom dat ze het CUP voorlopig nog even blijven gebruiken, tot hun doel bereikt is.

Goh, dat is eigenlijk best wel leuk, een beetje gezamenlijk fantaseren. Of zouden we misschien dichter bij de waarheid zitten dan we zelf kunnen vermoeden?
Pagina's: [1] 2 3 ... 10

Zoeken in het archief van 175.000 postings! Om te kunnen zoeken, dient u ingelogd te zijn.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Sponsor lidmaatschap

Kies een kleurForumstandaard

Permanent