SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Resident worden (ooit)  (gelezen 20703 keer)

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.734
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #45 Gepost op: 07 februari 2016, 17:34:25 pm »
Haha,hoeft niet ,Jack,ik lees graag wat je bevindingen zijn!
Over wat Jos betreft toch nog even dit:
Zij hebben gelijk,in hun link(die volledig oficieel is) staat de procedure beschreven zoals zij die gedaan hebben.
In mijn link,wat de echte wet is,staat iets wat hier niet mee overéénkomt,nm dat je fiskal resident moet zijn om in Spanje autonomo te kunnen(of beter gezegd mogen) zijn.
Dat is op zijn minst vreemd te noemen.
Maar het is blijkbaar dus goedgegaan,ik zal er verder dus niet meer over door blijven drammen,want dat heeft weinig zin.Laat een ieder zijn eigen coclusie maar trekken en daarnaar handelen.
Wél bedenken dat de positie van hun niet de meest voorkomende is(rentenier).

Offline lucky

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.681
 • Good luck
 • Plaats: Alzira
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #46 Gepost op: 07 februari 2016, 19:19:05 pm »
Roelant ik wil even opmerken dat ik geen partij kies ....ik plaatste enkel deze link met info
http://europa.eu/youreurope/citizens/residence/documents-formalities/registering-residence/index_nl.htm
Triest eigenlijk dat de hier gegeven raad dan toch niet volgens de ( Europese)wet zou zijn .

Offline pietmeijers

Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #47 Gepost op: 07 februari 2016, 20:02:55 pm »
http://extranjeros.empleo.gob.es/es/informacioninteres/InformacionProcedimientos/CiudadanosComunitarios/hoja102/index.html

Hier staat precies de weg die wij bewandeld hebben.

Tot op heden was dit dus nieuw voor alle forumleden ! ? ! ?

Gelukkig dat ik dit dan heb kunnen bijdragen. Veel europeanen zijn mij voorgegaan en hebben de wet toegepast in geval van autonomo. Maar die waren dus beter geinformeerd dan de Nederlandstalige immigranten.

Dat was zeker niet nieuw voor de meeste forumleden die hiermee te maken hebben/hadden.

Ik ben en blijf (evenals anderen zo blijkt) uit deze specifieke discussie gebleven omdat je steeds meer op de persoon aan het spelen was en bleef spelen.





Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.734
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #48 Gepost op: 07 februari 2016, 21:01:19 pm »
Lucky,ik wil niet zeggen dat de ene tekst fout is en de andere niet,maar misschien zijn ze incompleet.
Ik heb zo´n gedachte dat er misschien een bepaalde termijn is waarbinnen je je inschrijving als fiskaal resident in orde kunt maken,zónder dat dat problemen opleverd als je al autonomo bent geworden eerst.
Zoiets.
Er gebeuren wel vreemdere dingen,zoals bij Jack bij wie eerst wordt gezegd dat de polis niet klopt,terwijl gepensioneerden die niet nodig hebben.

Offline lucky

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.681
 • Good luck
 • Plaats: Alzira
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #49 Gepost op: 07 februari 2016, 21:57:16 pm »
Ja dat is zo

Offline El Burro

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 678
 • Rebuzné una vez y ya por burro me quedé.
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #50 Gepost op: 07 februari 2016, 23:57:47 pm »
Toen ik in 1990 voor het eerst in Spanje arriveerde, had ik de grootst mogelijke moeite om een permiso de residencia aan te vragen, omdat ik nog geen openingsvergunning voor mijn bedrijf had. Maar ja, zonder verblijfsvergunning was er ook geen openingsvergunning. La pez se mordía la cola.....
Ik kan me niet meer herinneren hoe ik uiteindelijk uit de impasse ben gekomen, maar waarschijnlijk is de gemeente uiteindelijk gezwicht voor mijn vriendelijke gezicht en vleierij.  ::)


Vandaag de dag hebben we gelukkig geen toestemming meer nodig om ons in Spanje te vestigen en ons brood te verdienen. We moeten ons weliswaar aan een aantal regels houden, maar het recht op vrij verkeer en vrije vestiging hebben EU-onderdanen nu eenmaal. De lidstaten stellen er echter wel prijs op te weten waar we dan precies uithangen. Wanneer we ons langer dan 3 maanden aaneengesloten op Spaans grondgebied bevinden, worden we geacht ons te melden en ons in te laten schrijven in het Registro de Extranjeros. Zo werkt dat in Nederland ook voor Spanjaarden die er langer dan 3 maanden verblijven.
Nu gebeurt er echter iets raars. Ondanks het feit dat we ons vrij mogen bewegen en vestigen binnen de zogenaamde Europese Ruimte, lijken er aan die vrije vestiging ineens toch voorwaarden verbonden te zijn. We kunnen ons namelijk alleen in laten schrijven bij het Registro de Extranjeros wanneer we aantonen in ons eigen onderhoud te kunnen voorzien. Lijkt logisch, want Spanje zit er niet op te wachten om de potverteerders van andere lidstaten te moeten tolereren op haar grondgebied. Aan de andere kant, wanneer we niet in ons eigen onderhoud kunt voorzien worden we ook het land niet uitgezet. Dat mag namelijk niet, ténzij we een aantoonbare bedreiging vormen voor de fysieke integriteit van andere burgers. Wanneer we ons echter niet in weten te schrijven bij het Registro de Extranjeros, dan krijgen we ook geen certificaat van inschrijving en tóch lijken we dit document voor allerhande administratieve handelingen nodig te hebben. Die inschrijving verwordt daarmee tot een inperking van ons recht op vrij verkeer en vrije vestiging waar iedereen blijkbaar mee instemt.


Fiscaal resident in Spanje wordt je niet alleen omdat je langer dan 183 dagen aaneengesloten op Spaans grondgebied verblijft, Roelant. Je kunt ook fiscaal resident worden door je af te melden bij de fiscus in het land van herkomst en jezelf aan te melden als belastingbetaler bij de Spaanse belastingdienst en dat is nu precies wat Josvinaros volgens zijn eerdere bijdragen in een ander draadje gedaan heeft. Nagenoeg gelijktijdig heeft Josvinaros zich ingeschreven bij de Seguridad Social als autónomo omdat hij (al dan niet gemeend) als zelfstandig vertaler aan de slag gaat. Vanaf dat moment betaalt Josvinaros dus de maandelijkse premie voor zijn Seguridad Social en die van zijn gezinsleden en kan hij zich aanmelden bij de lokale Centro de Salud.


Door deze handelingen voldoet Josvinaros aan de gestelde "eisen" voor inschrijving in het Registro de Extranjeros en nee, naar mijn mening hebben hij en zijn vrouw niets in de verkeerde volgorde gedaan. Je zou hooguit kunnen zeggen dat ze een beetje misbruik hebben gemaakt van de mogelijkheden als ze niet echt van plan zijn ondernemersactiviteiten te ontplooien, maar hé, als ze volgende maand de autónomo niet meer betalen, dan zijn ze binnen de kortste keren ook hun dekking onder Seguridad Social weer kwijt.


Als ik zou besluiten om mijn stutten hier te trekken en terug te keren naar Spanje om daar de draad weer op te pakken, dan zou ik exact dezelfde weg volgen als Josvinaros. Het is namelijk de enige lógische weg. Je denkt toch zeker niet dat ik dan eerst een half jaar op mijn handen ga zitten?
« Laatst bewerkt op: 08 februari 2016, 00:00:23 am door El Burro »

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.734
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #51 Gepost op: 08 februari 2016, 01:28:07 am »
Het lijkt erop dat je gelijk hebt,Ezel.Maar het blijft vreemd.
Je kunt slechts fiskaal resident zijn in één land.Je kunt je niet zomaar uitschrijven in één land zonder je in te schrijven in een ander...
Op Jos´manier is dat wél gebeurd.Is hier op 1 januarie begonnen,en pas een maand later resident geworden....Ik vraag me af hoe die tussenliggende tijd wordt gezien,vooral door NL.De tijd zal het leren.
Hoe dan ook:zowel voor gepensioneerden als voor personen die met een arbeidskontrakt hier komen,of werk komen zoeken,is deze manier géén alternatief vanwege de kosten.

Offline Josvinaros

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 246
 • Plaats: Vinaros
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #52 Gepost op: 08 februari 2016, 07:43:43 am »
@ El Burro:
Bedankt voor de intelligente bijdrage en vooral iemand die weet wat het onderscheid is tussen de inschrijvingsplicht in Spanje (langer dan 3 maanden) en de vaak genoemde 183 dagen.
Dit wordt vaak door elkaar gebruikt omdat men gewoon die criteria eens gehoord heeft en dat te pas en te onpas gebruikt.

Met name de laatste opmerking van El Burro. Dat is WAAROM de "alta" als autonomo niet de eis stelt om ingeschreven te zijn als resident. Autonomo worden doet men bijv op de dag van aankomst, als (NOG) niet resident. De inschrijving ex 18 volgt pas later.

En de zelfstandige kan legaal aan de slag (verkopen, café openen, bouwvakken etc).
Blijft men langer dan 3 maanden, dan moet men zich inschrijven.

Dus de volgorde voor een zelfstandige die direct aan de slag wil,  is:
1 inschrijving als autonomo
2 binnen 3 maanden inschrijving in het register

Het is m.i. een zeer logische en duidelijke wetgeving.

Veel europeanen vestigen zich in Spanje enkele jaren voor pensionering. Sommige genieten van het spaanse leven en anderen willen toch iets doen. In Spanje is de fiscus zeer streng ten aanzien van autonomo. De geringste activiteit waarmee geld verdiend wordt, moet al als autonomo, of je nu veel of weinig ermee verdiend. Spanje wil ook hele kleine nevenactiviteiten als autonomo zien!

Als de premie, die als hoog wordt beschouwd, niet wordt betaald, blijft de ziektekostenverzekering nog 3 maanden doorlopen en dan is het over. De rest van de seguridad stopt onmiddellijk.



Offline Josvinaros

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 246
 • Plaats: Vinaros
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #53 Gepost op: 08 februari 2016, 07:52:04 am »
Het lijkt erop dat je gelijk hebt,Ezel.Maar het blijft vreemd.
Je kunt slechts fiskaal resident zijn in één land.Je kunt je niet zomaar uitschrijven in één land zonder je in te schrijven in een ander...
Op Jos´manier is dat wél gebeurd.Is hier op 1 januarie begonnen,en pas een maand later resident geworden....Ik vraag me af hoe die tussenliggende tijd wordt gezien,vooral door NL.De tijd zal het leren.
Hoe dan ook:zowel voor gepensioneerden als voor personen die met een arbeidskontrakt hier komen,of werk komen zoeken,is deze manier géén alternatief vanwege de kosten.

Sorry, Roelant, jij haalt het weer door elkaar.
Dat is jammer.

Ik reageer hier niet vaak op, maar ik ben lang geleden verantwoordelijk geweest voor de fiscaliteit van honderden directeuren van een grote multinational, die over de hele wereld werden uitgezonden. De zgn expats en impats. Ik was werkzaam als jurist en fiscalist bij dat bedrijf.
Ik begrijp ook wel dat het voor leken moeilijk is de begrippen uit elkaar te houden.


Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.734
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #54 Gepost op: 08 februari 2016, 10:05:27 am »
Misschien is het dan toch te lang geleden...;-)
Vreemd dat een auto kopen dan een nieuwe ervaring voor je is,na zo´n hoge vlucht.Welcome back to earth!
Ergens vind ik het jammer dat het goed is verlopen bij jullie(althans dat neem ik aan:je hebt het nog niet willen bevestigen én we zullen nog wat maanden moeten wachten),want eerst tel je (vaak zeer eenvoudige)vragen,en in volgende posts lijkt het alsof je de wijsheid in pacht hebt,vooral door zo´n laatste opmerking.Die is echter best grappig:je hebt het over mensen die in loondienst zijn,over terminologie door elkaar halen gesproken...
Het zal wel niet voor niets zijn dat je dat werk hebt gelaten voor wat het is.

Offline lucky

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.681
 • Good luck
 • Plaats: Alzira
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #55 Gepost op: 08 februari 2016, 11:07:34 am »
Jongens toch ...hier heeft niemand wat aan , ( al vind ik het stiekem ook wel grappig)

Offline pietmeijers

Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #56 Gepost op: 08 februari 2016, 11:58:33 am »
Er wordt wel eens vergeten dat de praktijk van alledag in Spanje zeer weerbarstig kan zijn. Als funcionarios op hun strepen gaan staan is het heel onaangenaam om je gelijk te halen ook al heb je het of lijk je het te hebben.

Met name rond de Seguridad Social is men erg op zijn hoede om oneigenlijk gebruik tegen te gaan, ook en juist zelfs dat de alta onderdeel uitmaakt van het autónomo zijn.
Zo speelde zo'n tien jaar geleden hier het fraude-onderzoek naar de activiteiten van de stichting "mutualis" waarbij zo'n 120 nederlanders onderwerp van onderzoek waren naar oneigenlijk gebruik van de Seguridad Social. Namenlijk ingeschreven te worden met het doel dekking te krijgen op een manier die men als frauduleus ervoer. Men ging via "mutualis" bij elkaar het gras maaien, etc. Sommigen hebben een zware pijp gerookt, ook forumleden.

De INSS en Hacienda gingen op scherp staan toen een van de consuls prominent aanwezig was en ook het woord voerde op een promotiebijeenkomst.

Ik heb eruit geleerd dat, als de overheid gaat wroeten, men nooit ophoudt en je alle funcionarios in je nek krijgt. Dan zijn spaanse ambtenaren opeens zeer ijverig. Als men in Spanje de slimpie wil zijn, wordt je vroeg of laat ambtelijk gejonast, brusselse regels ten spijt.

Ik zeg niet dat dit in het onderhavige geval zal gebeuren. Ik zou het niet durven, zeker niet als het betreffende lid argumenteert dat haar/zijn kennisniveau van een dermate niveau is, dat zij/hij eigenlijk niets zou hoeven te vragen. En dat de vragen meer bedoeld zijn het forum in zijn algemeenheid en forumleden in het bijzonder op een hoger kennisniveau te brengen, waarvoor mijn dank.

Zo zijn de laatste bijdragen op mij overgekomen.

Offline Menno V

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 739
 • Plaats: Murcia
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #57 Gepost op: 08 februari 2016, 20:51:12 pm »
Ik heb de kennis niet van de Spaanse regel- en wetgeving, maar als de overheid je tegenstander is op wat voor vlak ook, verliezen doe je altijd. Hetzij of financieel of psychisch, je krijgt een douw.
Laatst ook de klokkenluiders bij het ministerie van Justitie in Nederland met de bonnetjes affaire, die worden in schaal verlaagd, gepest etc. Maar goed, discusieer verder, ik volg het graag  :)

Offline pietmeijers

Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #58 Gepost op: 08 februari 2016, 21:00:55 pm »
Evenals jij Menno, volg ik het ook en neem niet deel.

Offline Jack

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 938
 • Plaats: Xabia / Javea
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #59 Gepost op: 08 februari 2016, 21:52:21 pm »
Ik kom zo´n 6 jaar op dit forum en ik heb er veel van geleerd en hulp van gehad maar sinds langere tijd voel ik me niet prettig bij de sfeer die voornamelijk tegen nieuwkomers wordt geuit. Ik wil niet in detail treden maar hoeveel nieuwe leden zijn er de afgelopen twee jaar bijgekomen en gebleven? Nagenoeg geen, ze zijn allemaal weggejaagd of geschrokken van de overmatige ruwe en botte reacties zodra ze ook maar iets niet meteen begrepen of dat ze probeerden een alternatieve weg te bewandelen als die hun was geadviseerd. Natuurlijk proberen mensen hun weg te vinden op de voor hun goedkoopste / makkelijkste manier en dat zal idd niet altijd in lijn zijn met hoe het behoort te gaan maar toch... Ik kan me goed voorstellen dat de harde kern hier op het forum daar wel eens moedeloos van wordt. Uiteraard zijn er betweters maar dat heb je al snel in de gaten en die kun je aan hun lot overlaten.
Het geval van Jos, als ik het zo mag noemen, vind ik van een heel ander kaliber. Ik heb haar posts nog eens er op na gelezen en ik vind dat ze zeer correct gehandeld heeft. Zij zou een aanwinst voor dit forum kunnen zijn. Dat roelant er op het laatst achter kwam dat hij Messi aan het uitleggen was hoe hij moet voetballen en dan een bericht neerzet dat hij het jammer vindt het goed is gegaan en nog een opmerking over haar werk in het verleden vind ik buiten alle proporties,

 

Zoeken in het archief van 175.000 postings! Om te kunnen zoeken, dient u ingelogd te zijn.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleur



Forumstandaard

Permanent