SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Resident worden (ooit)  (gelezen 20786 keer)

Offline Jan Teepe

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 197
 • Plaats: Torreblanca Castellon
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #105 Gepost op: 16 juni 2018, 18:12:44 pm »
Roelant. Is het echt zo, dat je maar 1 domicilie adres mag hebben?  Er wordt de mensen die een huis hebben in Spanje geadviseerd om zich in te schrijven in de betreffende gemeente. Mede op deze site is dat al een aantal keren aan de orde geweest. Dit zou goed zijn, om het voorzieningen peil op orde te houden in die gemeentes. De non Residentes zouden daarmee in overtreding zijn, als ze bijv. in Nederland of België ook een huis hebben en daar in die gemeentes ingeschreven staan. Is het niet zo, dat je maar in 1 land van de EU jouw Residentie mag hebben? Als dat zo is, dan is dit door de aanvraag van het Residentschap in Spanje dichtgetimmerd. Je moet immers met de uitschrijving uit Nederland op de proppen komen bij de aanvraag. En mocht men dit niet accepteren, dan moet je zelfs een "certificado consular"  kunnen overleggen.

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.760
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #106 Gepost op: 16 juni 2018, 18:40:09 pm »
-Is het echt zo, dat je maar 1 domicilie adres mag hebben?
Ja,dat is echt waar.
-Er wordt de mensen die een huis hebben in Spanje geadviseerd om zich in te schrijven in de betreffende gemeente
Dat klopt óók.Maar diegene diedat adviseren zijn de Gemeentes zélf,die erop vooruit gaan bij een hoger aantal ingeschrevenen.Als je er verder over leest,zul je zien dat er juist door juristen tegen gewaarschuwd wordt,omdat het automatisch uitschrijving in het thuisland kan betekenen,vooral nu alles steeds meer gedigitaliseerd is en bestanden gekoppeld etc...
-Je moet immers met de uitschrijving uit Nederland op de proppen komen bij de aanvraag.
Dit is dan misschien zoiets wat ik eerder beschreef:op de verschillende politiebureaus en verschillende ambtenaren voegen hun eigen regeltjes toe,maar sta erop met een meerdere te spreken want zoals je ziet staat hier niets over in de richtlijnen die het Ministerie heeft opgesteld.
Bij het indienen van aanvraagformulier EX18 is het nog niet zeker(vrijwel altijd wél natuurlijk) dat je ook de residentie toegewezen krijgt.Daarom,tot je die echt hebt,is het beter ingeschreven te blijven in je thuisland.
Bij mijzelf en anderen die ik wel geholpen heb werd er bij inschrijving in een Padrón nooit naat een uitschrijvingsbewijs gevraagd,en bij indienen van EX18 al helemaal niet.
Wel werd bij mij begin dit jaar toen ik in NL mijn paspoort vernieuwde speciaal gekeken of ik wel ben uitgeschreven daarzo en sinds wanneer.Maar ja,mijn residentie is uit ´93 toen alles nog handmatig ging met doorslagvelletjes in de typemachine...

Offline Jan Teepe

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 197
 • Plaats: Torreblanca Castellon
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #107 Gepost op: 16 juni 2018, 23:27:20 pm »
Ik ben door deze discussie nog maar eens wat gaan opzoeken op het internet en dan blijkt dat Spanje nog behoorlijk clement is. Dit is de EU bepaling: EU-burgers met een geldige identiteitskaart of paspoort:
mogen naar een ander EU-land reizen, net als hun familieleden (of die EU-burger zijn of niet), zonder inreis- of uitreisvisum;mogen in een ander EU-land wonen gedurende maximaal drie maanden zonder enige voorwaarde of formaliteit;
In Spanje hoef je dan alleen maar naar de vreemdelingenpolitie te gaan en je krijgt er zo 3 maanden extra bij.
Dit is de Nederlandse bepaling: Inschrijven Basisregistratie Personen (BRP)
Iedereen die in een half jaar minimaal 4 maanden in Nederland verblijft, moet zich laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP).
Niets nogmaals 3 maanden, of 2 maanden erbij - inschrijven in het BRP !( ik dacht dat het nog het GBA was)
Dit is wat "Spanje vandaag" schreef over het Padron: https://www.spanjevandaag.com/09/05/2017/inschrijven-bij-de-spaanse-gemeente-waar-je-woont-wel-of-niet-doen/
Inschrijven is zowel belangrijk als je permanent of definitief in Spanje gaat wonen maar ook als dit niet permanent is maar tijdelijk. Dat geldt dan ook mocht je nog een adres in Nederland/België hebben. Het inschrijven bij jouw nieuwe Spaanse gemeente is slechts een formaliteit welke ook geldt in eigen land,
In hetzelfde artikel dit over het NIE nummer:Dit is een uniek nummer voor buitenlanders die in Spanje wonen of verblijven en is vaak essentieel van belang bij zo’n beetje alle administratieve zaken in Spanje. Het NIE is te vergelijken met het Nederlandse Burger Service Nummer al is het niet helemaal hetzelfde. Het voordeel van het NIE nummer in Spanje is dat dit één nummer is wat voor alles geldt, van belastingzaken tot medische zorg etc - Een NIE nummer is verplicht voor alle buitenlanders die langer dan drie maanden in Spanje verblijven.

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.760
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #108 Gepost op: 16 juni 2018, 23:45:25 pm »
Jan,"spanje vandaag" is geen erg goede bron...

Offline MalagaHenk

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 513
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #109 Gepost op: 17 juni 2018, 09:00:32 am »
geen erg goede bron...

Dat is nogal een statement. Wie of wat is dan wel een goede bron?. Zelf vind ik Sp.vandaag informatief. Zie het probleem dan ook niet.

Waar je ook woont of verblijft in Spanje, overal is het anders en wordt er op een andere manier naar gekeken of mee omgegaan. Residentie hier is totaal anders dan in andere gedeeltes van Spanje, om maar een klein voorbeeld te noemen.

Dan heb ik het nog niet eens over het aankopen van een "finca" in het buitengebied hier, waar in een straal van 20 km er door de desbetreffende ayuntamiento's er andere vergunningen nodig zijn voor het aankopen van.

Offline lucky

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.688
 • Good luck
 • Plaats: Alzira
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #110 Gepost op: 17 juni 2018, 09:11:34 am »
inschrijven in het BRP !( ik dacht dat het nog het GBA was)
Als ik het goed begrijp maakt men in NL geen verschil tussen een padron en het certificado de registro de ciudadano de la Unión , zoals dat hier in Spanje wel word gedaan .
https://translate.google.es/translate?hl=nl&sl=es&u=http://extranjeros.empleo.gob.es/es/InformacionInteres/InformacionProcedimientos/CiudadanosComunitarios/hoja102/index.html&prev=search
Quote (selected)
Voorheen GBA
De gemeentelijke basisadministratie voor persoonsgegevens (GBA) is opgevolgd door de BRP. Eén verschil met de GBA is dat in de BRP ook gegevens worden bijgehouden van niet-ingezetenen (mensen die niet in Nederland wonen). De BRP is vastgelegd in de Wet BRP. Deze wet is op 6 januari 2014 ingegaan.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/privacy-en-persoonsgegevens/basisregistratie-personen-brp

Offline lucky

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.688
 • Good luck
 • Plaats: Alzira
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #111 Gepost op: 17 juni 2018, 09:18:25 am »
Dat is nogal een statement. Wie of wat is dan wel een goede bron?. Zelf vind ik Sp.vandaag informatief. Zie het probleem dan ook niet.
Is dit dan de juiste info ? ...ik denk het niet
Moet men in Malaga betalen om in de gemeente worden ingeschreven ? en/of een attest te verkrijgen ?
Quote (selected)
Daarnaast vragen veel gemeenten een bepaald bedrag voor het bewijs van inschrijving ofwel het “certificado de empadronamiento”.
https://www.spanjevandaag.com/09/05/2017/inschrijven-bij-de-spaanse-gemeente-waar-je-woont-wel-of-niet-doen/


Update:
Quote (selected)
Inschrijven bij de gemeente moet niet verward worden met het NIE of “Numéro de Identificación de Extranjeros”. Dit is een uniek nummer voor buitenlanders die in Spanje wonen of verblijven en is vaak essentieel van belang bij zo’n beetje alle administratieve zaken in Spanje. Het NIE is te vergelijken met het Nederlandse Burger Service Nummeral is het niet helemaal hetzelfde. Het voordeel van het NIE nummerin Spanje is dat dit één nummer is wat voor alles geldt, van belastingzaken tot medische zorg etc.Vroeger was dit een blauw plastic kaartje met een foto erop, iets wat erg makkelijk was indien men zichzelf moest legitimeren. Dat systeem werd afgeschaft en men kreeg daarvoor in de plaats een groen A4tje zonder foto. Dat is ook weer anders geworden (want dat was erg lastig meenemen natuurlijk) naar een klein kaartje wat in de portefeuille past, groen van kleur maar opnieuw zonder foto. Het voordeel nu is echter wel dat dit niet (zoals het oude blauwe kaartje) om de zoveel jaren vernieuwd hoeft te worden en voor altijd geldt. Je moet het helaas wel zelf plastificeren zodat het niet kapot gaat.

https://www.spanjeweetjes.nl/wonen/inschrijven-bij-de-gemeente-in-spanje/
Henk is deze info dan ook juist ? ....ik denk het niet het gaat hier niet over het NIE -nummer maar om een certificado de registro de ciudadano de la Unión [/font]
Je kan altijd beter de originele website gebruiken om "DE" juiste info over iets te zoeken [/font]
« Laatst bewerkt op: 17 juni 2018, 09:43:56 am door lucky »

Offline nieuwenoord

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.914
 • Plaats: Macisvenda (Murcia)
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #112 Gepost op: 17 juni 2018, 09:26:23 am »
Ik heb gisteren op een artikel van Spanjevandaag gereageerd. Het ging over het NIE en nergens werd gesproken over een NIE krijgen als niet-resident en de foto liet een dame zijn met een groene residentiekaart. Duidelijk: je hoeft geen resident te worden om een NIE te krijgen.

Offline MalagaHenk

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 513
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #113 Gepost op: 17 juni 2018, 09:58:58 am »
Lucky, met al mijn respect, en dat meen ik.  Mijn argumentatie is dat er overal een andere regel- c.q wetgeving wordt gehanteerd. Daarom is het voor een ieder een groot doolhof. De een zegt dit en de ander komt met een andere reactie.

Eensluidende wet- en of regelwetgeving is ver te zoeken in Spanje. Ja, natuurlijk is er de overheid, maar waar dan ook in Spanje, dat wordt op een andere manier geïnterpreteerd, opgevolgd en nageleefd. Het lijkt Amerika wel...50 staten met andere wet- en regelwetgeving.

De quote die je plaats " Daarnaast vragen veel gemeenten " is op zichzelf juist. Veel gemeenten zijn niet alle gemeenten, dus taalkundig gezien is dat volledig juist.

Voorbeelden ten over hier op het forum hoe simpele zaken anders worden opgelost, dus zoals vaker gecommuniceerd op het forum er is geen eenduidige wet- c.q regelwetgeving. Daardoor verzaken veel topics in een welles/nietus Babylonische spraakverwarring.

Klein voorbeeld, al eerder aangehaald. Het kopen van een finca in het buitengebied (Campo). Leg de vraag neer bij 3 verschillende advocaten welke werkzaam zijn in dat gebied, en je krijgt 3 verschillende antwoorden c.q. oplossingen. Welcome in Spain.


Offline Janus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 3.292
 • Plaats: Benissa
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #114 Gepost op: 17 juni 2018, 10:06:43 am »
Verschillen in regels zijn er niet alleen in Spanje, ook in NL was er 2 jaar geleden nog een behoorlijk verschil tussen de papierwinkel voor een  paspoort verlengingsaanvraag. (Schiphol en den Haag)
Zelfs in die mate dat ik voor de zekerheid maar naar Madrid ben gereden, daar werd bijna nergens naar gevraagd  ;) Het ging over het feit dat ik geen BSN nummer heb.

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.760
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #115 Gepost op: 17 juni 2018, 10:28:19 am »
Janus,wat was dan het probleem?Ik heb óók geen BSN en eind vorig jaar mn paspoort vernieuwd zonder problemen in Den Haag.
@Malagahenk,als jij Spanjevandaag informatief vind,dan ben ik blij voor je maar als jij zelfs met goede argumentatie daar in blijft geloven dan houd het op,en dan krijg je de onzekerheden die jij nu hebt.
Je vraagt wat dan wél een goede infobron bron is:een betere als de website van het ministerie is er niet.
Alleen al in het korte stukje uit "Spanjevandaag" wat Lucky copieert staan diverse tegenstrijdigheden en gewoon onwaarheden.Gé´n enkele Gemeente vraagt geld voor een inschrijving.
Olé Spanjevandaag dus.
Over het kopen van een finca kunne verschillende advocaten verschillend denken,omdat die in hoofdzaak aan hun eigen portemonee zullen denken,waardoor de één dít zegt nodig te zijn en de ander dát,zodat het meer geld kost.Geloof me,ik ken dat wereldje goed.
Hier is de énige juiste bron de gemeente waar de finca toe behoort en het cadaster.Er kunnen kleine verschillen in lokale regels bestaan zoals recht van overpad etc,maar dat blijkt vanzelf uit de copia simple.
Al wat schot in je clausula suelo zaak?
@Lucky,dat een certificado de inscription wordt gezien als een padrón lijkt me sterk,want bv op mijn A4tje staat mijn adres in Madrid nog steeds.Ik heb navraag gedaan en het is niet verplicht dit te wijzigen bij verhuizing.
« Laatst bewerkt op: 17 juni 2018, 10:32:21 am door roelant »

Offline Janus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 3.292
 • Plaats: Benissa
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #116 Gepost op: 17 juni 2018, 10:38:56 am »
Quote (selected)
Janus,wat was dan het probleem?Ik heb óók geen BSN en eind vorig jaar mijn paspoort vernieuwd zonder problemen in Den Haag.
In den Haag zou er inderdaad geen probleem zijn maar op Schiphol (gemeente Haarlemmermeer) moest ik een geboorte akte meenemen.In de  gemeente waar je geboren bent online aan te vragen met behulp van je BSN nummer  ::)

Offline MalagaHenk

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 513
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #117 Gepost op: 17 juni 2018, 10:39:38 am »
dan krijg je de onzekerheden die jij nu hebt.

Sorry..zelf heb ik geen onzekerheden, dus begrijp niet waar je deze nonsens vandaan haalt.

Geloof me,ik ken dat wereldje goed.

En dat geldt ook voor mij, vandaar mijn opmerking. Zie veel praktijk voorbeelden om mij heen. Niet van horen zeggen, maar van de bron. Dus met andere woorden de personen die hier mee te maken hebben.

Al wat schot in je clausula suelo zaak?

Ja, opnieuw "Welcome in Spain. Rechtzaak staat gepland op 15 November 2018. Een gedeelte van de kosten met betrekking tot de hypotheek zijn uitbetaald. Dit heeft te maken met een nieuwe uitspraak. De daadwerkelijke Clausulo Suelo zaak heeft nog niet plaatsgevonden.

Gisteren het volgende artikel gelezen, wat het een en ander verduidelijkt.

BRON: http://www.theolivepress.es/spain-news/2018/06/16/malaga-courts-struggling-to-cope-with-number-of-floor-clause-cases/

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.760
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #118 Gepost op: 17 juni 2018, 10:48:40 am »
@Malagahenk,met onzekerheden bedoel ik géén persoonlijke gevoelens oid maar onzeker over hóe de dingen moeten gedaan worden,dit door foutieve info én voor een deel gebrek aan kennis.
Je zegt." Zie veel praktijk voorbeelden om mij heen. Niet van horen zeggen, maar van de bron."...Daar maak je weer zo´n denkfout."Mensen om je heen" zijn géén goede bron,ieder heeft zo zijn eigen wissewasjes en interpretaties.Maw:jij hoort verhalen van de klanten van de advocaten,ik echter zit in die 2 werelden dus heb een ruimer gezichtsveld.
Het klopt dat de rechtbank van Malaga om komt in het werk,maar je advokaat zou nu al kunnen onderhandelen met de bank om kosten voor hun te voorkomen.In 95% van de gevallen gaan ze daarmee akkoord.

Offline MalagaHenk

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 513
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #119 Gepost op: 17 juni 2018, 10:56:48 am »
dus heb een ruimer gezichtsveld.

Laat ik nu ook contact hebben met advocaten en het notariaat hier in Spanje. Dus begrijp niet het continue bewijzen van je kunde. Inderdaad je weet veel, maar laat een ander ook in zijn of haar waarde. Dat komt het Spanje Forum alleen maar ten goede.   

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent