SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Resident worden (ooit)  (gelezen 20787 keer)

Offline Jack

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 938
 • Plaats: Xabia / Javea
Resident worden (ooit)
« Gepost op: 14 januari 2016, 16:24:22 pm »
 Een samenvatting van onze bevindingen bij het aanvragen van de residencia, misschien dat sommige mensen iets hebben aan deze informatie. Is nog al een lang verhaal geworden dus alleen voor die-hards en mensen met interesse in dit onderwerp
Wij wonen in Javea maar omdat het moeilijk is om een afspraak te maken bij buro van de Policia Nacional in Denia, of je moet op vrijdagochtend een paar uur in de rij gaan staan, zijn we naar Benidorm gegeaan. Je kunt hier op elke werkdag tussen 09:00 – 14:00 uur terecht  Het lokaal voor de inschrijvingen van de residencia is als je het kantoor binnen komt gelijk de deur aan de linkse kant. Om te weten wanneer je aan de de beurt bent is er niet een systeem met bonnetjes of zo maar je moet gewoon vragen aan de mensen die zitten te wachten wie de laatste (ultimo) is.
Mijn aanvraag:
Een aanvraagformulier (ex 18) bleek voldoende, de extra kopieën die we gemaakt hadden kregen we gelijk terug of beter gezegd werden achteloos in onze richting gegooid. Kopie van de padron was ok (zonder naar het origineel te vragen). Kopie paspoort was ok (zonder naar het origineel te vragen).
Een overzicht van mijn inkomsten, waarvan ik vooraf mijn twijfels had of deze zouden worden geaccepteerd omdat deze uit een Stamrecht BV komen in eigen beheer, werden goedgekeurd. Ik had  zelf een omschrijving gemaakt (in het Spaans) van de herkomst en gegarandeerde duur van de inkomsten en dit zelf ondertekend. Daarnaast de een kopie van de laatste 6 bijschrijvingen op onze Spaanse bank.
Van mijn privé zorgverzekering had in de eerste twee bladzijden van de polis gekopieerd waarop het type verzekering stond er alle administratieve gegevens. Ook een kopie van de laatste afschrift van de premie van onze bank. Dit bleek onvoldoende omdat het dame die ons te woord stond de originele polis wilde zien om te kijken of er exclusiónes waren. En laat ik nou die polis niet bij me hebben! We hadden een aktetas vol papieren en documenten bij ons waar je moeiteloos een wereldreis mee kan maken maar die polis niet dus. Ik heb niet gevraagd wat het gevolg is als er exclusiónes in staan, niet dat ik die heb, maar ik vermoed dat de privé verzekering dan niet voldoet aan de eis dat deze gelijkwaardig moet zijn aan de voorzieningen van de Seguridad Social en zal worden afgewezen. En dan te bedenken dat er hier in de Comunidad Valencia tienduizenden mensen gratis, zonder enig vooronderzoek, hun SIP kaart kunnen afhalen. Aanvullende informatie zoals kopieën van banksaldo´s, overzicht van binnenkort te ontvangen pensioen maakten allemaal de zelfde luchtreis terug naar ons omdat ze van een Nederlandse bank of instantie waren terwijl de tekst bruto / netto en een datum in het Spaans toch niet veel verschillen. Kopieën van mijn aangifte van belastingzaken in Spanje (modelo 100 en 720) idem dito. Dus einde oefening wat betreft mijn aanvraag.
De aanvraag van mijn vrouw:
Aanvraagformulier ex 18, kopieën Padron en paspoort geen probleem. Inmiddels was de stapel van terug geworpen papieren al van een volume dat Caritas er op de oud papier markt gemakkelijk een goed doel voor zou kunnen vinden.
Haar inkomsten werden gelijk geweigerd omdat de summiere toelichting in het Nederlands was (bruto / netto bedragen en datums) maar wat nog erger was dat deze werden gestort op een Nederlandse bankrekening. Was dit een Spaanse bankrekening geweest dan was het waarschijnlijk goed geweest. Over SEPA ben ik maar niet begonnen omdat dit denkelijk zou worden uitgelegd dat mijn uitspraak van Spaans onvoldoende is. Op onze vraag of mijn inkomsten niet voldoende waren aangezien we getrouwd zijn werd positief geantwoord dus haalden wij vol trots ons trouwboekje te voorschijn met een kopie. Mooi niet dus, dit moest een officieel Internationaal (met Spaans) document zijn om ons huwelijk te bevestigen. Dus ook einde oefening van de aanvraag van mijn vrouw. Wat betreft haar ziektekostenverzekering werd een E121 formulier geweigerd omdat dit niet origineel zou zijn terwijl het dat wel was. Ik had alleen het formulier apart gedaan los van de overige informatie die we ontvangen hadden van ZIN.
Ik denk met wat goede wil had alles geregeld kunnen worden maar het vrouwtje als doorgewinterde ambtenaar had de eerste les van haar opleiding goed onthouden: 1) handel een zaak nooit in een keer af want anders heb je morgen niets te doen. Dezelfde ervaring hebben we gehad bij de aanvraag van de NIE nummer waar we drie keer moesten terug komen voor iets wat in 2 minuten afgehandeld kon worden. We kregen nog twee formulieren mee (modelo 790) waarmee we tasa kunnen gaan betalen bij de bank voordat we de volgende poging gaan wagen voor de residencia.
Na afloop zijn we binnen gelopen bij het kantoor van de INSS om te kijken of een inschrijving in de Seguridad Socal met het formulier E121 mogelijk was. We hadden geen afspraak omdat we wilden af wachten hoe het zou gaan met de residencia omdat je het groene resident kaartje nodig hebt voor de SS maarja je weet nooit hoe een koe een haas vangt. We konden alleen een afspraak maken voor over een week terug te komen en er werd ons er al op gewezen dat we het groene kaartje moesten meenemen.
Een goede tip van een heel ander kaliber is dat we ´s avonds naar de show in Benidorm Palace zijn geweest en deze, evenals het eten aldaar, zeer goed is. Ook het hotel aan de overkant is redelijk goed.

 

Offline Janus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 3.292
 • Plaats: Benissa
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #1 Gepost op: 14 januari 2016, 17:14:18 pm »
Mij verbaasd het nog het meeste dat jullie in Benidorm in behandeling werden genomen..
Normaal wordt je naar Denia verwezen.

Offline Albert_63

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 975
 • Plaats: Gent ( - Vinaròs)
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #2 Gepost op: 14 januari 2016, 18:53:05 pm »
Bedankt voor het verslag Jack.

Man, man, heeft "Europa" nog werk met ons recht van vrij verkeer en verblijf van personen binnen de EU (de hoeksteen van het in 1992 met het Verdrag van Maastricht ingevoerde burgerschap van de Unie) werkelijkheid te maken !


http://www.europarl.europa.eu/aboutparliament/nl/displayFtu.html?ftuId=FTU_2.1.3.html

Dat recht struikelt blijkbaar nog op documenten afgeleverd in een andere taal dan de landstaal (trouwboekje,  bankafschrift van een Nederlandse bank, document van een Nederlandse instantie).
Laat ik "Europa" voorstellen om van het Engels de tweede binnen de EU te aanvaarden taal te maken
plus dat alle mogelijke documenten,... ook gratis in het Engels moeten worden afgeleverd binnen de EU.
Met een boete bij niet-naleving.

Deze manier van reageren nu vraagt eigenlijk om met documenten,... volop creatief te zijn.
Hoe eenvoudig is het dezer dagen niet om een Spaanse tekst digitaal te "kleven" op een officieel document. Het oogt dan officieel vanuit een ander EU-land te zijn en het is in het Spaans...

Ik ben al benieuwd naar wanneer Jos deze stap zal zetten in Vinaros.

Jack, veel succes bij het bekomen van alle nodige documenten in het Spaans én jullie residencia.

Groetjes,

   Albert
« Laatst bewerkt op: 14 januari 2016, 18:57:29 pm door Albert_63 »

Offline Josvinaros

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 246
 • Plaats: Vinaros
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #3 Gepost op: 14 januari 2016, 20:52:08 pm »
Jack, geweldig dat je dit zo uitvoerig op het forum hebt gezet.
Dat men de aangetoonde inkomsten weigert als inkomsten te zien omdat ze op een nederlandse rekening worden gestort, gaat mij te ver! Ik vind het schokkend, eerlijk gezegd. Dat kan gewoon niet!

Helemaal eens met jou Albert. Is dit Europa?
Spanje zou blij moeten zijn met al die gepensioneerden of bijna gepensioneerden. Kijk naar Marokko en naar Portugal: die doen er alles aan om met kado's  pensionado's te trekken. Ik geef ze gelijk, want deze mensen geven veel geld uit in het nieuwe woonland.

Jack, ik zou zeker een gestor in de arm nemen. Ik heb de ervaring dat dit wel heel veel werk en frustraties voorkomt. Ook is het vaak zo dat de autoriteiten vaak liever met een Spaanse gestor te maken hebben, dan met een buitenlander die moeite heeft met de taal.


Offline Jack

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 938
 • Plaats: Xabia / Javea
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #4 Gepost op: 15 januari 2016, 10:11:39 am »
Bij navraag bij ZIN over de originaliteit van het E121 formulier dat wij ontvangen hebben werd ons verzekerd dat het formulier origineel is en dat tegenwoordig stempels en handtekeningen geprint op het formulier staan in overeenstemming met de verdragslanden. Nu maar hopen dat we de volgende keer iemand krijgen die wel bekend is met deze regels. Wordt vervolgd..

Offline Reinier

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 221
 • Plaats: Vilajoyosa
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #5 Gepost op: 15 januari 2016, 11:17:49 am »
Wij hebben hetzelfde traject afgelegd in 2013 en ook in Benidorm, zonder ook maar een woord Spaans te spreken. Bij ons werd het reeds betaalde ex18 formulier afgewezen, dit moest een eigen ex18 van de Vreemdelingen Politie Benidorm zijn en wij moesten ons trouwboekje overleggen (niet bij ons). Het E121 werd wel geaccepteerd en ook de uit Nederland afkomstige overboekingen op de Spaanse bankrekening. Wel een getekende opgave van de bank zelf.
Omdat er een betaalstempel op het ex18 moest staan konden wij dus eerst terug naar de bank om het stempel op het andere formulier te verkrijgen en vervolgens naar huis om het trouwboekje op te halen. Binnen het uur waren wij weer terug aan het bureau van de beambte, dit werd met een grote glimlach gewaardeerd door hem en haar.
Het Nederlandse trouwboekje werd probleemloos geaccepteerd.
Onze ervaring is dat bij een eerste poging altijd wel iets gevonden wordt om je weg te sturen, maar als je daar meegaand op reageert verloopt de tweede poging meestal probleemloos.
Zeker geen Gestor inschakelen voor dit soort simpele zaken, geef alleen de info waarom gevraagd wordt en zeker niet meer. 

Offline Jack

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 938
 • Plaats: Xabia / Javea
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #6 Gepost op: 15 januari 2016, 13:16:29 pm »
@Janus,
is er dan een regeling dat afhankelijk waar je woont je bent aangewezen om naar een bepaald buro van de Policia Nacional te gaan? Nu ligt Denia uiteraard korter bij maar of je dan nergens anders terecht kunt/mag weet ik niet.

Het aanvragen van een Internationale huwelijksakte kan via internet, tenminste bij de gemeente Maastricht. Wordt in meerdere talen opgesteld waaronder Spaans. Kosten €12.80 en bij de on-line bezorging optie geleverd binnen 3 werkdagen.

Offline Janus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 3.292
 • Plaats: Benissa
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #7 Gepost op: 15 januari 2016, 13:35:21 pm »
Ik heb mijn info van iemand die elke week om 06:00 uur in de rij staat in Denia.
Als ze naar Benidorm konden zou haar werkgever daar flink op kunnen besparen lijkt mij.

Maar verwijzingen naar regels heb ik niet, sorry.

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.749
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #8 Gepost op: 15 januari 2016, 13:43:43 pm »
Ik weet niet of dit voor jullie van toepassing is maar ik ben voor het paspoort van mijn zoon niet alleen naar de politie in een andere gemeente maar zelfs andere communidad gegaan en heb me daarmee heel veel wachttijd bespaart.

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.760
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #9 Gepost op: 15 januari 2016, 14:32:26 pm »
Ja helaas:Je paspoort (en spanjaarden hun DNI) moet je vernieuwen in de provincie waar je woont...
« Laatst bewerkt op: 15 januari 2016, 14:34:43 pm door roelant »

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.749
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #10 Gepost op: 15 januari 2016, 14:46:59 pm »
Nou, het is ons zo goed bevallen dat we de dni van mijn vrouw ook daar gaan verlengen. We hadden zelfs tijd om een en ander te bespreken met de agent. Hij vertelde dat we dat gewoon daar konden doen ondanks dat we in een andere comunidad wonen. Ik geloof echter, dat ik zaken omtrent mijn NIE wel in Madrid moet doen dus dat zou in jullie geval denia zijn. Echter, het is zeker de moeite waard te kijken wat je wel in een gemeente kan doen met minder wachttijd.
« Laatst bewerkt op: 15 januari 2016, 14:50:04 pm door Bob »

Offline Jack

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 938
 • Plaats: Xabia / Javea
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #11 Gepost op: 15 januari 2016, 16:43:17 pm »
Als ik het me goed herinner heeft Piet Meijers een tijdje geleden gepost dat het vernieuwen van een NIE kan in elk kantoor van de Policia Nacional.

Offline pietmeijers

Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #12 Gepost op: 15 januari 2016, 16:56:31 pm »
Zowel de aanvrage van een NIE als het verkrijgen van een certificaat dat men een NIE bezit, kan in elk kantoor van de Policía Nacional, voor zover dat kantoor een afdeling extranjería heeft.
Een overzicht van deze kantoren staat hier.
http://www.policia.es/documentacion/oficinas/oficinas_extran.html

Offline Janus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 3.292
 • Plaats: Benissa
Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #13 Gepost op: 15 januari 2016, 17:03:38 pm »
Quote (selected)
Zowel de aanvrage van een NIE als het verkrijgen van een certificaat dat men een NIE bezit, kan in elk kantoor van de Policía Nacional, voor zover dat kantoor een afdeling extranjería heeft.

Nu weet ik wel 100% zeker dat je in Benidorm wordt weggestuurd als je niet uit de buurt ben en een NIE wilt hebben.
Onze gestor lost dat op door het adres van hun kantoor op te geven.


Offline pietmeijers

Re: Resident worden (ooit)
« Reactie #14 Gepost op: 15 januari 2016, 17:18:52 pm »
Er is een verschil tussen weggestuurd worden en je laten wegsturen.......

De vraag was of het bij elk kantoor kan. Het antwoord is ja.

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent