SpanjeForum

Fora => Overheid => Topic gestart door: pietjebell op 13 januari 2019, 10:39:09 am

Titel: Levensbewijs
Bericht door: pietjebell op 13 januari 2019, 10:39:09 am
Ik heb gisteren mijn eerste levensbewijs formulier ontvangen om te laten invullen om te bewijzen dat ik nog in leven ben. Gezien het feit dat mijn vrouw en ik verschillende aanvullende pensioenen hebben kunnen we er weer tegen aan om handtekeningen en stempels op te halen. Ik begrijp dat het voor de pensioenfondsen noodzakelijk is om een controle te hebben op de uitkeringen maar de wijze waarop erg amateuristich.
In het eerste jaar heb ik kontakt opgenomen met de pensioenfondsen en gevraagd of het niet op één centraal punt kan worden geregistreerd bv SVB of een standaard formulier die ik zelf één keer per jaar ingevuld naar allen uitkeringsorganen stuur, beide één keer handtekening en stempel ophalen.
Jammer genoeg is dit niet mogelijk. Elke keer heb ik het gevoel dat ik als Nederlander in het buitenland als tweede rangs burger wordt gezien
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: Jan MB op 13 januari 2019, 11:32:24 am
Sinds vier jaar stuur ik het bewijs van in leven zijn van mij en mijn vrouw op. De eerste keren met de post (niet aangetekend). Resultaat: na enige maanden een brief met de mededeling dat er niets is ontvangen. Daarna weer een levensbewijs gehaald bij het juzgado en maar aangetekend opgestuurd. De laatste twee keer het levensbewijs digitaal opgestuurd. De eerste keer een brief aan mijn vrouw dat het niet is ontvangen. Afgelopen jaar eerst een brief aan mijzelf dat het niet is ontvangen, waarna gebeld. Na verificatie blijkt dat het digitale bewijs toch is aangekomen. Na twee maanden weer een brief: nu blijkt mijn vrouw haar levensbewijs niet te hebben opgestuurd. De timing is verrassend: de bewijzen zijn namelijk dezelfde dag verstuurd. Weer gebeld en wederom blijkt dat haar bewijs toch is aangekomen. Er is dus nog iets meer aan de hand dan het de ingewikkeldheid waar P Bell op duidt. Er is iets binnen de SVB dat niet werkt, of iemand die zijn werk niet goed doet.
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: Jan Teepe op 13 januari 2019, 12:39:37 pm
Automatisering en mankracht gaan vaak niet samen. En dat is bij de SVB ook zo. Heel modern, SVB wil dat je het (nog niet ingevulde) levensbewijs download vanaf hun site en daarna uitprint ter invulling. Daartoe krijg je een bericht in de mailbox van mijn overheid. SVB, of mijn overheid, waren echter vergeten om een mailtje te sturen met de mededeling dat er post voor mij was in de mailbox van mijn overheid. Dus toen ik in begin oktober nog niets ontvangen had van SVB ben ik er zelf maar achteraan gegaan. Na invulling door de gemeente, formulieren gescand en ge-upload. Ook heel modern, werkt prima. Een paar weken daarna ingelogd op mijn SVB en ja hoor, in leven zijnde verklaring was verwerkt op 31 oktober. Rond 20 december berichtje in mijn mailbox, post in mijn overheid. Dreigende brief van SVB, waar mijn in leven zijnde verklaring bleef, en dat ik voor 14 januari moest insturen, anders geen uitkering meer. Direct gebeld, heel aardige mevrouw aan de lijn en na 5 minuten wachten, sorry meneer uw i.l.z.v. is op 30 oktober verwerkt. Ja, dat had ik u ook kunnen zeggen mevrouw. Ja sorry meneer, maar u zou eens moeten weten wat hier fout gaat. Prettige kerstdagen en een goed nieuwjaar zei ze bij de afsluiting. Blijf je toch achter met een positief gevoel.
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: George van de Rebelleclub op 13 januari 2019, 13:49:57 pm
In Duitsland kunnen ze er ook wat van. Ik krijg een klein weduwnaarspensioen en die sturen mij ieder jaar een formulier, dat mijn werkever moet invullen, met hoeveel ik verdien.
Maar de betaling wordt gedaan door de Deutsche Post en die sturen mij een maand later een formulier dat ik laat afstempelen bij een bank als bewijs dat ik nog in leven ben. Als ze die informaties zouden samenvoegen, dan zouden ze zelf wel uit kunnen vinden dat mijn werkgever mij geen loon zal betalen wanneer ik niet in leven ben.
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: lucky op 13 januari 2019, 14:47:35 pm
In Belgie was ( sinds kort is het verandert) het nodig om als gepensioneerde staatsambtenaar met een Spaanse bankrekening waarop het pensioen moest worden gestort ELK MAAND een levensbewijs op te sturen .
Als je een bankrekening had in Belgie moest je maar 2x per jaar een levensbewijs opsturen
Gelukkig zijn we daar nu sinds een paar maanden van verlost
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: Jan MB op 13 januari 2019, 18:57:18 pm
Jan Teepe, ik deel je ervaringen wat betreft de aardige SVB mevrouw(en) aan de telefoon. Wat overigens heel snel gaat in Salamanca, is het verkrijgen van het levensbewijs bij het Juzgado. Binnen vijf minuten sta je weer buiten met de nodige stempels. Efficiënt en ook daar aardige mevrouwen.
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: Lucia Annet op 14 januari 2019, 08:43:58 am
Een keer per jaar vul ik ook mijn Bewijs van Leven in voor de SVB en datzelfde formulier kopieer ik en stuur ik ook op naar de verschillende pensioenfondsen die er om vragen en nog nooit geen trammelant gehad. Mijn man en ik staan beide op mijn Bewijs van Leven omdat wij kort na elkaar jarig zijn en ik een jaar eerder AOW dan mijn man. Dus één formulier één keer per jaar zelf invullen en laten invullen op het Gemeentehuis en dat meerdere keren gebruiken. Commentaar van de pensioenfondsen: "het maakt ons niet uit als wij maar een geldig Bewijs van Leven hebben".
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: U2brutus op 14 januari 2019, 09:32:19 am
Typisch dat het levensbewijs van het UWV voor de WAO dan weer anders is.
Dat hoeft hier helemaal niet afgestempeld te worden. Alleen maar je gegevens controleren en ondertekenen is genoeg. Alleen stuurden ze het formulier het afgelopen jaar veel te laat op om op tijd te kunnen retourneren. Dus volop gezeur nu over de uitkering. Als ze nu eens verteld hadden dat je het zelf kunt downloaden van hun site ........... ):D
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: Jan Teepe op 14 januari 2019, 10:23:21 am
Hoi Lucia. Maar dan moet je wel steeds veel velletjes papier opsturen. Want de SVB kan er wat van wat vragen betreft. De anderen zijn een stuk beknopter wat betreft vraagstelling.
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: Marieke op 14 januari 2019, 14:25:49 pm
@Lucia Annet: dus je stuurt kopieën op ... als er met 1 van jullie iets gebeurt kan de ander dus nog steeds zo'n kopie opsturen :-)  mooi voorbeeld
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: Spike op 14 januari 2019, 17:19:44 pm
Voor pensioendienst in België sturen we 1 X per jaar levensbewijs op . Drie jaar per post , het vierde jaar hadden ze niks ontvangen en dus sturen we nu al enkele jaren digitaal op .
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: Jack op 14 januari 2019, 18:49:39 pm
Verleden week een telefoontje van UWV waarom het bewijs van leven niet was opgestuurd. We hadden geen formulier ontvangen! Als binnen 2 weken geen bewijs van leven bij het UWV is wordt de uitkering stopgezet. We kunnen het formulier downloaden en per post opsturen. Kregen wel een ander adres want het adres op het formulier is verkeerd?!
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: wadoman op 14 januari 2019, 20:27:48 pm
Spike, hoe moet dat digitaal opsturen, moet je dat eerst aanvragen?
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: Lucia Annet op 15 januari 2019, 08:39:11 am
@Jan, NEE wij krijgen een simpel formulier van de SVB toegestuurd van 2 A-viertjes. Zelf ondertekenen en kijken of alle gegevens kloppen en op het gemeentehuis een stempel en ondertekening halen. Dus geen vele papiertjes.
@Marieke, NEE want op het Bewijs van leven van de SVB zijn de juiste gegevens ingevuld en zodra een van ons overleden is krijgt alleen de levende persoon nog de vraag naar dat Bewijs van Leven. En uiteraard sturen wij alleen het laatst ingevulde Bewijs van leven op. Wij hebben ieder, naast onze AOW, nog een eigen pensioen en voor de beide pensioenfondsen is het oké op de manier waarop wij het doen.
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: Jan MB op 15 januari 2019, 10:01:04 am
Jack, wat betreft de SVB een soortgelijke ervaring. Een van de gegevens was niet correct (adres gelukkig wel). De correcties die ik had aangegeven waren het jaar daarop niet verwerkt. Ben benieuwd of ze wel verwerkt zijn in de nieuwe formulieren.
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: Spike op 15 januari 2019, 13:44:02 pm
@ Wadoman , gewoon ingevuld formulier doormailen naar pensioendienst ( RVP ) .

Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: wadoman op 15 januari 2019, 16:56:46 pm
Spike bedankt maar moet een officiële instantie je niet eerst zien? Consulaat,Politie, Gemeentehuis?
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: Spike op 15 januari 2019, 17:25:48 pm
Wadoman , natuurlijk , we hebben in te vullen document afgehaald van website " mypension.be " , zelf ingevuld en dan naar gemeentehuis Orihuela Costa geweest om te laten afstempelen . Ingescand en naar RVP pensioendienst gemaild .
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: JF op 15 januari 2019, 17:55:05 pm
Voor pensioendienst in België sturen we 1 X per jaar levensbewijs op . Drie jaar per post , het vierde jaar hadden ze niks ontvangen en dus sturen we nu al enkele jaren digitaal op .
Excuseer mijn onwetendheid. Ben resident in Spanje en krijg Belgisch pensioen op Spaanse rekening. Is men in dit geval verplicht dit formulier op te sturen zonder men je daar naar vraagt?
Of gaat deze draad over iets heel anders?
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: catalan op 15 januari 2019, 18:07:54 pm
https://www.onprvp.fgov.be/NL/futur/foreigner/paymentpension/paginas/default.aspx (https://www.onprvp.fgov.be/NL/futur/foreigner/paymentpension/paginas/default.aspx)

Misschien voegt Spanje zich ooit bij de 4 landen tussen dewelke reeds automatische gegevensuitwisseling bestaat (België, lNederland, Duitsland en Frankrijk) en dus geen levensbewijs meer nodig is.
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: wadoman op 15 januari 2019, 20:18:07 pm
Spike,Bedankt!!
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: pieterbreugel op 16 januari 2019, 04:21:54 am
ja Nederland doet moeilijk ik ben Belg en grens arbeider geweest in Holland bijna   alle jaren problemen met deze zaak aangetekend verstuurd maar zij beweren niets ontvangen dit jaar verstuur ik het met DHL kost wel wat maar geen dispuut  meer met de svb waarom kunnen ze niet hetzelfde doen
zoals in Belgie  verzenden per email/fax of per post alles is goed....  maar nee hoor Holland moet moeilijk doen het laatste bewijs heb ik 3 x verzonden naar 3 verschillende adressen in Nl
nU stuur ik het naar dit adres SVB postbus 18602  3501 CR Utrecht hopelijk geen problem meer.
 
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: Spike op 16 januari 2019, 10:10:46 am
@JF , wij worden jaarlijks verwittigd door " Mypension.be " dat er een formulier staat op hun site om te downloaden en te laten invullen .
Je kunt inloggen op Mypension.be met je IDkaart en kaartlezer .
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: jochem8 op 16 januari 2019, 10:15:42 am
alle jaren problemen met deze zaak aangetekend verstuurd maar zij beweren niets ontvangen

Als je het aangetekend hebt verstuurd dan heb je toch een handtekening van ontvangst?
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: JF op 16 januari 2019, 10:22:32 am
@JF , wij worden jaarlijks verwittigd door " Mypension.be " dat er een formulier staat op hun site om te downloaden en te laten invullen .
Je kunt inloggen op Mypension.be met je IDkaart en kaartlezer .
Bedankt Spike,  (vanuit Spanje zal ik dit doen met een idendificatiesleutel)
Groeten,
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: Jan Teepe op 16 januari 2019, 11:16:07 am
Hoi PieterBreugel. Kan jij een DigiD aanvragen? Als het antwoord ja is, vraag dan een DigiD aan via SVB. SVB regelt dan dat DigiD de acceptatiecode naar jouw adres in Spanje stuurt. Heb je een DigiD, dan kan je inloggen op de site van SVB. Doe je dat eind september/begin oktober dan staat er een  digitaal inlevenzijnde bewijs voor je klaar. Deze uitprinten, de gemeente laten ondertekenen en afstempelen, ingevulde verklaring scannen en daarna uploaden via de SVB site. Een paar weken daarna weer inloggen op de SVB site en dan kan je zien of de verklaring verwerkt is. 100% waterdicht traject, waarbij onze niet altijd perfect werkende "correios" geen roet in het eten kan gooien. Ja, het kan wel gebeuren dat een domme Miep, die bij de SVB werkt, het niet helemaal begrijpt en alsnog problemen veroorzaakt, maar dan heb je waterdicht bewijs dat de verklaring ingeleverd is.
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: Marieke op 16 januari 2019, 11:34:47 am
" een domme Miep, die bij de SVB werkt" ... :-(  en waarom geen domme Piet ??
lekker vooroordeel
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: lucky op 16 januari 2019, 12:19:12 pm
+1 Marieke !
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: George van de Rebelleclub op 16 januari 2019, 14:56:44 pm
en waarom geen domme Pie
Lange tenen?? Of is dat ook weer een vooroordeel??
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: U2brutus op 16 januari 2019, 15:29:11 pm
" een domme Miep, die bij de SVB werkt" ... :-(  en waarom geen domme Piet ??

Omdat een 'Domme Miep' een bestaande uitdrukking is en een 'Domme Piet' niet!? ;)
Maar misschien had Jan beter de term 'Tikgeit' gebruikt?
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: Jan Teepe op 17 januari 2019, 10:48:41 am
Het ging mij om de inhoud. Hopelijk heeft iemand iets aan deze informatie. En die Miep komt voort uit frustratie. Er worden vele miljoenen geïnvesteerd in de automatisering van administratieve systemen, vervolgens worden er mensen (M/V) op helpdesks en controle units gezet, die niet opgeleid zijn, waarschijnlijk te weinig betaald krijgen enz. Kortom die de (goede)automatisering volledig onderuit halen. Robert Doornbos had het gisteravond bij DWDD university over de inzet van robots bij de belastingdienst. Zou dat de oplossing zijn om de puinhopen bij de NL belastingdienst op te ruimen?
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: U2brutus op 17 januari 2019, 10:53:40 am
Robots zullen op zeker niet bij elke klacht beginnen te roepen van: "De computer heeft een fout gemaakt!" ):D ):D
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: Irene W op 17 januari 2019, 12:40:57 pm
Moeten dan wel de goede soort robots zijn, het gaat niet altijd goed.....

https://www.nu.nl/gadgets/5685914/helft-robotwerknemers-in-japans-robothotel-ontslagen.html
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: JF op 14 maart 2019, 15:25:47 pm
Wadoman , natuurlijk , we hebben in te vullen document afgehaald van website " mypension.be " , zelf ingevuld en dan naar gemeentehuis Orihuela Costa geweest om te laten afstempelen . Ingescand en naar RVP pensioendienst gemaild .
Heb het document gedownload van de website mypension.be, en zelf ingevuld.
Mijn route langs de verschillende instanties om een handtekening en een stempel te bekomen was:
Ayuntamiento > Padrón > Juzgados> Registro> Policía Municipal> Policía Nacional> Oficina del Alcalde de la Ciudad (wat een luxe)> naar huis zonder handtekening/stempel.
Is er een mogelijkheid dat een instantie dit dokument tekent zonder mij naar de ambassade in Madrid te moeten verplaatsen? (Die is 450 km ver.)
Groeten
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: lucky op 14 maart 2019, 15:53:00 pm
Op het gemeentehuis afdeling La clau (Registro Civil, )[/font][/size]wordt ons formulier al jaren ingevuld en afgestempeld ( wel soms trouwboekje meenemen) heb je dan ook het deel in het Spaans mee genomen ?


https://www.mjusticia.gob.es/cs/Satellite/Portal/es/servicios-ciudadano/tramites-gestiones-personales/certificado-vida-estado#como (https://www.mjusticia.gob.es/cs/Satellite/Portal/es/servicios-ciudadano/tramites-gestiones-personales/certificado-vida-estado#como)
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: JF op 14 maart 2019, 16:00:19 pm
Op het gemeentehuis afdeling La clau wordt ons formulier al jaren ingevuld en afgestempeld ( wel soms trouwboekje meenemen) heb je dan ook het deel in het Spaans mee genomen ?
Dankje Lucky,  ze hebben hier het recht niet dit te ondertekenen.Ik heb persoonlijk met de secretaria van burgemeester Asiron gesproken, ...wettelijk onmogelijk.
In het Registro wordt dit gedaan,   maar enkel voor Spanjaarden,  Duitsers, Turken,...
Groeten
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: lucky op 14 maart 2019, 16:06:09 pm
ze hebben hier het recht niet dit te ondertekenen.Ik heb persoonlijk met de secretaria van burgemeester Asiron gesproken, ...wettelijk onmogelijk.
Groeten
Hoe kan dat nu ...waarvoor dient het Registro Civil dan ? toch voor zulke zaken
Quote (selected)
Trámites para solicitar Fe de vida y Estado en el Registro Civil. El certificado de Fe de vida y estado es el documento que acredita que una persona está viva, así como su estado civil. La vida, estado de soltero, viudo o divorciado se acreditan por la correspondiente fe emitido por correspondiente Registro Civil.
Maar had je ook de Spaanse versie mee ?
Want enkel in deNederlandse taal  word geen document ondertekend in Spanje
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: JF op 14 maart 2019, 16:09:58 pm
Jawel, ze verstonden het perfect. Ze waren vriendelijk en behulpzaam, alleen kan het wettelijk niet. Ik ben de eerste die hier naar vraagt volgens de jefe de turno van de politie en ook volgens de burgemeester.!!
Wat ze wel kunnen geven is een bewijs van Padrón,  zou dit geldig zijn?
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: lucky op 14 maart 2019, 16:16:32 pm
Neen , niet geldig
Ze verstonden het wel ....ja maar  iets verstaan of een wettelijk formulier in een andere taal ondertekenen is niet hetzelfde .
Waar ben jij resident ?
Wil ik eens kijken of ik nog een Belgisch document heb waar ook de Spaanse vertaling opstaat ?


Je hebt nodig:
-Het ingevulde en ondertekende levensbewijs formulier
-je residentie formulier en NIE-nummer
-Belgisch paspoort ( ook van je vrouw)
-Padron inschrijving van heden
-Trouwboekje
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: JF op 14 maart 2019, 16:27:56 pm
Lucky, het dokument is in het Nederlands en Spaans. De uitleg in't Nederlands, Spaans en Engels. Dit is het probleem niet. Het probleem is dat ze geen bevoegdheid hebben.
Behulpzaam zijn ze ook, de burgemeester heeft zelfs geprobeerd contact op te nemen met de ambassade maar het was al 1.30h. k ga zelf bellen morgen.
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: lucky op 14 maart 2019, 16:47:39 pm
Maar wat een onzin ....hier staat het toch op site van de Spaanse justitie
Quote (selected)
El certificado de fe de vida y estado es el documento que acredita que una persona está viva, así como su estado civil.[/font][/size]
Puede ser solicitado por cualquier ciudadano que así lo requiera.

https://www.mjusticia.gob.es/cs/Satellite/Portal/es/servicios-ciudadano/tramites-gestiones-personales/certificado-vida-estado (https://www.mjusticia.gob.es/cs/Satellite/Portal/es/servicios-ciudadano/tramites-gestiones-personales/certificado-vida-estado)
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: JF op 14 maart 2019, 17:15:15 pm
Maar wat een onzin ....hier staat het toch op site van de Spaanse justitie
https://www.mjusticia.gob.es/cs/Satellite/Portal/es/servicios-ciudadano/tramites-gestiones-personales/certificado-vida-estado (https://www.mjusticia.gob.es/cs/Satellite/Portal/es/servicios-ciudadano/tramites-gestiones-personales/certificado-vida-estado)
Más claro que el agua
Maar lees hier: https://sedeelectronica.pamplona.es/FichaTramite.aspx?id=116958TA
"Ante notario" ,betalen dus. ..
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: lucky op 14 maart 2019, 17:34:35 pm
Wat gek ....op mijne website staat er niks van
https://sedeelectronica.pamplona.es/FichaTramite.aspx?id=20-15087 (https://sedeelectronica.pamplona.es/FichaTramite.aspx?id=20-15087)

Ach nu zie ik het ....wat een discriminatie zeg
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: JF op 16 maart 2019, 15:33:14 pm
Als je het formulier "Levensbewijs" download, en de instructies leest kan je het volgende zien:
"Als u een Belgisch onderdaan bent, laat dan de keerzijde van dit formulier invullen, hetzij door de Belgische ambassade of door het Belgisch Consulaat van het land waar u blijft, hetzij door de bevoegde lokale overheid (bijvoorbeeld de burgemeester  of de politie), hetzij bij de consulaire overheid van uw land"

In Spanje heeft noch de politie, noch de burgemeester de bevoegdheid dit te doen. Daarvoor is er het Registro Civil of in het geval dat je bv Belg of Nederlander bent een notaris.
Volgens de Belgische ambassade zijn enkel de Belgische overheidsdiensten hiervoor bevoegd, de ambassade, een consulaat, of een honorair consul.
Het is een misterie waarom in sommige plaatsen in Spanje de burgemeester zijn zegel/handtekening plaatst op een formulier "levensbewijs", en dat dit geaccepteerd wordt door de pensioendienst in de Zuidertoren in Brussel.

Groeten
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: lucky op 16 maart 2019, 15:58:38 pm
Het is een misterie waarom in sommige plaatsen in Spanje de burgemeester zijn zegel/handtekening plaatst op een formulier "levensbewijs", en dat dit geaccepteerd wordt door de pensioendienst in de Zuidertoren in Brussel.
Neen , andersom het is een mysterie waarom enkel in Pamplona het registro civil via een notaris handeld
Bij ons is dat register van de burgerlijke stand in een afdeling van het gemeentehuis
Quote (selected)
Certificados de fe de vida, o fe de vida y estado de soltería o divorciado:Debe acudir personalmente el interesado al Registro Civil, con D.N.I. y Libro de Familia.
Si el interesado está impedido, en su domicilio u hospital, podrá personarse otra persona, aportando certificado médico reciente (no más de 15 días), u otros documentos en casos especiales. No se expide fe de casado, pues basta para probarlo el certificado de matrimonio.
http://www.registrocivil.gva.es/en/fe-de-vida

Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: JF op 16 maart 2019, 16:20:16 pm
Lucky,
Ik heb enkel geciteerd wat de Belgische ambassade mij uitlegde.
Dit heeft niets te zien met Pamplona, dit is de wet.
Groeten
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: U2brutus op 16 maart 2019, 16:22:23 pm
Lang leve de EU die er voor zorgt dat de regels voor burgers gelijkluidend zijn zodat eenieder gelijk behandeld wordt!? ):D ):D ):D
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: lucky op 16 maart 2019, 16:32:07 pm

Sorry dat ik blijf doordrammen
En dit zegt onze pensioendienst en zo doen we het al al die jaren ( 7 jaar) ...op het gemeentehuis
Quote (selected)
Wie kan het levensbewijs legaliseren?
Het levensbewijs moet ook ondertekend en gelegaliseerd worden door een bevoegde lokale autoriteit (stempel).

Ambassade (wereldwijd)
Consulaat (wereldwijd)
Stad of gemeente waar de gepensioneerde woont
Politie (wereldwijd)
Justice of the peace (vooral Australië)
Centrelink (Canada)
Notary Public (USA)
Commissioner of oaths (wereldwijd, vooral Australië)
Town/Borough Council (Verenigd Koninkrijk)
Alcalde (Spanje)
Ayuntamiento (Spanje)
https://www.pdos-sdpsp.fgov.be/nl/faq/faq_2168.htm (https://www.pdos-sdpsp.fgov.be/nl/faq/faq_2168.htm)


Voor Nederlanders
Quote (selected)
Stempelen van een verklaring van in leven zijn Als u een verklaring van in leven zijn ontvangt van een Nederlandse uitkeringsinstantie kunt u deze laten ondertekenen bij de volgende instanties:
de gemeente waar u in Spanje staat ingeschreven (el registro civil)
de afdeling Sociale Zaken van de ambassade in Madrid
een notarisU moet altijd persoonlijk aanwezig zijn en een geldig identiteitsbewijs (paspoort of id-kaart) laten zien.
https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/spanje/wonen-en-werken/verklaring-van-in-leven-zijn-attestatie-de-vita (https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/spanje/wonen-en-werken/verklaring-van-in-leven-zijn-attestatie-de-vita)


@JF , wij zij beide Belgen , hebben een dosier bij de ambasade of consulaat en toch hebben we beide andere regels te volgen .....?  ?  ?  ?
Quote (selected)
Levensbewijs - Alicante en Madrid

Elke gepensioneerde die in het buitenland woont, dient geregeld een levensbewijs naar zijn pensioeninstelling op te sturen. Dit levensbewijs moet zowel door de titularis als door de bevoegde publieke overheid – die de identiteit van de titularis nakijkt - ingevuld en ondertekend worden.
De publieke overheid kan de lokale overheid zijn of het beroepsconsulaat of het ereconsulaat (enkel voor Belgische onderdanen).

Met de nieuwe elektronische identiteitskaarten (eID), is het nu ook mogelijk uw levensbewijs via http://www.mybelgium.be/ (http://www.mybelgium.be/) te drukken en op te sturen.
Meer info over het levensbewijs op de website van de FOD Financiën: http://www.pdos.fgov.be/pay/nl/faq/faq_010.htm (http://www.pdos.fgov.be/pay/nl/faq/faq_010.htm).

https://spain.diplomatie.belgium.be/nl/consulaire-diensten/diensten-spanje/alicante/levensbewijs-alicante (https://spain.diplomatie.belgium.be/nl/consulaire-diensten/diensten-spanje/alicante/levensbewijs-alicante)


Madrid
https://spain.diplomatie.belgium.be/nl/levensbewijs-madrid (https://spain.diplomatie.belgium.be/nl/levensbewijs-madrid)

Je mag je gelijk hebben , wij doen het al 7 jaar op onze manier en krijgen nog steeds onze centen
We wonen hier 14 jaar en als residenten hebben we dezelfde rechten als een geboren Spanjaard
En hiermee stopt voor mij de discussie  8)
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: JF op 16 maart 2019, 16:47:41 pm
Lucky,
Laten wij het niet nog ingewikkelder maken,
Op de website van Madrid staat er ook dat het enkel voor Spanjaarden is
https://www.madrid.es/portales/munimadrid/es/Inicio/Contacto/Direcciones-y-telefonos/Certificado-de-fe-de-vida-y-estado?vgnextfmt=default&vgnextoid=bbd0557585077510VgnVCM2000001f4a900aRCRD&vgnextchannel=bfa48ab43d6bb410VgnVCM100000171f5a0aRCRD

No se puede entregar Fe de Vida y Estado a las personas que no tengan inscrito su nacimiento en el Registro Civil Español.

No se entrega a extranjeros no nacidos en España y que todavía no tienen nacionalidad española


Maar dit doet er niet toe, laten wij het informatief en zo betrouwbaar mogelijk houden.
Ik geloof de ambassade, zelfs het zogezegde misterie is een citaat.

U2brutus@: volledig met je eens, poco a poco;)
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: Spike op 16 maart 2019, 17:14:23 pm
Wij doen hier hetzelfde als Lucky al 5 jaren gewoon laten invullen bij dienst in gemeentehuis , nooit problemen met gehad .
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: JF op 16 maart 2019, 17:35:41 pm
Wij doen hier hetzelfde als Lucky al 5 jaren gewoon laten invullen bij dienst in gemeentehuis , nooit problemen met gehad .
Spike,
Daar gaat het hem juist om
In de ambassade heeft men mij uitgelegd dat dit veel gedaan wordt maar dat dit niet wettelijk is.Daarom kan dit niet als norm beschouwd worden.
Volgens de Belgische wetgeving mogen dit enkel Belgische overheidsdiensten doen.(zelfs niet een Spaanse notaris)
Volgens de Spaanse wetgeving door het registro en enkel aan Spanjaarden.
Volgens de Belgische ambassade is het "raar" dat de pensioendienst dit aanvaard maar  het is zo. Dus zolang ze dit voor jullie zo doen, no problem.
Groeten!;)
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: lucky op 16 maart 2019, 18:08:26 pm
JF neem eens contact op met Solvit (het is gratis)
http://ec.europa.eu/solvit/problems-solved/index_nl.htm
Zij gaan je perfect kunnen helpen

Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: JF op 21 maart 2019, 20:46:17 pm
Om mijn verhaal af te ronden
Uiteindelijk heeft een notaris mijn levensbewijs opgesteld.: 6 páginas, 55 euros, dat valt dus nog mee. En 6 euros om alles aangetekend op te sturen.
Groeten 
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: lucky op 21 maart 2019, 22:19:03 pm
6 páginas,
Hopelijk gaat Brussel dat accepteren ...ze hebben namelijk hun eigen formulieren
1/4 van een A-4 blad groot
In elk geval succes gewenst en hopelijk komt het in orde
Titel: Re: Levensbewijs
Bericht door: lucky op 13 mei 2019, 17:09:40 pm
@JF is het nu in orde gekomen met je levensbewijs , heeft Brussel het geaccepteerd en moet je nu elk jaar terug naar die notaris om een nieuwe bevestiging ?