SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Belasting en wao  (gelezen 3359 keer)

Offline Carlo

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 700
 • Plaats: Alhama de Granada
Belasting en wao
« Gepost op: 28 augustus 2019, 13:12:09 pm »
Ik krijg zojuist een mail van de VBNGB, vereninging belangenbehartiging nederlands gepensioneerden in het buitenland, met een belangrijke mededeling en wil daarom in het kort het hierover hebben omdat er wellicht hier veel leden en lezers zijn die het betreft.

Zoals de meesten weten neemt het spaans orgaan de door het uwv vastgestelde arbeidsongeschiktheidspercentage niet een op een over.
Bijna altijd is het resultaat vele malen lager na een spaanse "keuring" waardoor men bij de opgave inkomstenbelasting meer betaald dan wanneer het een op een zou worden overgenomen omdat de aftrekposten lager zijn bij een mindere vaststelling.

Nu heeft een poos geleden een lid van de VBNGN dit aanhanging gemaakt en is een beroepsprocedure gestart die uiteindelijk terecht is gekomen bij het Hoogerechtshof in Valencia.
Het VBNGB heeft vernomen dat dit lid succesvol is geweest en dat de argumentatie is overgenomen door het Hof.
Eind oktober hoopt het VBNGB meer informatie te kunnen geven.

Daar er naar mijn mening heel veel zo niet bijna alle wao-ers in spanje met deze problematiek kampen is dit een heel belangrijk item.

Het VBNGB verzoekt hun leden aan te geven of ze ook met deze problematiek te maken hebben en het zou zo maar kunnen dat dit later massaal aanhangig wordt gemaakt.

Doe er U voordeel mee zou ik zeggen !!
« Laatst bewerkt op: 28 augustus 2019, 13:32:32 pm door Carlo »

Offline nieuwenoord

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.978
 • Plaats: Macisvenda (Murcia)
Re: Belasting en wao
« Reactie #1 Gepost op: 28 augustus 2019, 20:30:46 pm »
Ga ik opzoeken Carlo, het zou ons elk jaar veel belasting schelen! Bedankt!Edit: ik zie dat je eerst lid van de vereniging moet worden om het verhaal te kunnen lezen. Ik weet niet of we dat direct willen, omdat we niet echt onder de noemer ´gepensioneerden´ vallen voorlopig.


Ik ga dit wel even doorsturen aan mijn gestor.
« Laatst bewerkt op: 28 augustus 2019, 20:34:47 pm door nieuwenoord »

Offline Carlo

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 700
 • Plaats: Alhama de Granada
Re: Belasting en wao
« Reactie #2 Gepost op: 28 augustus 2019, 21:55:18 pm »
Begrijp ik nieuwenoord, liep daar ook eerst tegen aan te hikken.

Heb t paar jaar geleden gewoon eens gedaan en dacht , ik probeer het eens.
Heb er veel gelezen en er zit ontzettend veel kennis.
Ook ik ben geen gepensioneerde maar wao-er.

Ik moet oppassen dat ik hier geen reclame maak haha, want dat is echt niet mijn bedoeling.

Ik zal je op de hoogte houden mocht er over dit onderwerp nieuws komen, het is inderdaad een onderwerp dat voor velen uiterst bruikbaar is.
« Laatst bewerkt op: 28 augustus 2019, 22:03:02 pm door Carlo »

Offline Jack

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 959
 • Plaats: Xabia / Javea
Re: Belasting en wao
« Reactie #3 Gepost op: 29 augustus 2019, 11:07:01 am »
Carlo, bedankt voor de info.

Offline nieuwenoord

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.978
 • Plaats: Macisvenda (Murcia)
Re: Belasting en wao
« Reactie #4 Gepost op: 29 augustus 2019, 16:46:28 pm »
Fijn Carlo! En wie weet worden we toch nog lid als het de moeite waard is. Bedankt!

Offline Carlo

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 700
 • Plaats: Alhama de Granada
Re: Belasting en wao
« Reactie #5 Gepost op: 20 oktober 2019, 13:13:22 pm »
Vervolg, de VBNGB schrijft het volgende op hun pagina:

Mededeling van het bestuur voor Nederlanders die in Spanje belasting plichtig zijn. Dit bericht is een vervolg op onze mededeling van 27 augustus 2019.

Eind september hebben wij jurisprudentie ontvangen van het Tribunal Supremo in Madrid. Dit het hoogste rechtsorgaan in Spanje en te vergelijken met de Hoge Raad in Nederland. Na een uitspraak van het Tribunal Supremo is verder beroep  niet meer mogelijk.

Het betreft hier een tweede zaak van het Tribunal Superior de Justicia in Galicia, Deze zaak is min of meer vergelijkbaar met de zaak van ons lid dat heeft gediend voor het Tribunal Superior de Justicia de la Comunidad Valenciana. In deze tweede zaak in Galicia is door de tegenpartij (belastingdienst)  wel hoger beroep aangetekend bij het Tribunal Supremo in Madrid.  De uitspraak van het Tribunal Supremo was dat de tegenpartij in het gelijk werd gesteld. Dit houdt  in dat hiermee de eerdere uitspraken van respectievelijk het Tribunal Superior de Justicia Galicië en die van de la Comunidad Valenciana weliswaar in stand blijven, doch dat nieuwe zaken beoordeeld zullen worden op basis van de uitspraak van het Tribunaal Supremo te Madrid.

Wij als VBNGB gaan, op basis van de motivatie van het Tribunaal Supremo, de mogelijkheden uitzoeken voor Nederlanders die arbeidsongeschiktheid zijn, en belasting betalen in Spanje. Wij verwachten u hierover eind november te berichten.


Jammer, dat het tribunal supremo de spaanse belastingdienst in het gelijk heeft gesteld, maar er zit beweging in een zaak die al lang "raar" wordt gevonden door veel mensen.
Eens afwachten wat de VNBGB publiceert eind november en/of wat ze daarna eventueel aanraden.


Ik zou erg graag die uitspraak willen kunnen lezen.
Misschien weet iemand hier aan te komen via zoiets als in nederland rechtspraak.nl
« Laatst bewerkt op: 20 oktober 2019, 13:25:09 pm door Carlo »

Offline Carlo

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 700
 • Plaats: Alhama de Granada
Re: Belasting en wao
« Reactie #6 Gepost op: 05 december 2019, 20:54:52 pm »
Vervolg, vandaag geplaatst op VBNGB,

Arbeidsongeschikt in Nederland en belasting betalen in Spanje III
5 december 2019

Arbeidsongeschikt in Nederland en belasting betalen in Spanje III

De uitspraak van het Tribunal Supremo in Madrid betreffende de mate van arbeidsongeschiktheid die is vastgesteld door een ander EU land zal de leidraad zijn voor personen die nu gebruik willen gaan maken van de belastingvoordelen die samengaan met de Incapacidad en de Discapacidad regelingen.

In het vonnis van 14 maart 2019 No. De Recurso: 6740/2017 No. De Resolutción  346/2019 staat op bladzijde 9 vermeld:

SEXTO.- Criterios interpretativos que se fijan en esta sentencia sobre el artículo 7.f) de la Ley 35/2006, de 28 de noviembre, del Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas.

Tomando como punto de partida lo que ha sido expuesto en el anterior fundamento de derecho, los criterios interpretativos que procede dictar son los que continúan:

1.- El reconocimiento de una pensión de invalidez en Suiza con un nivel del cien por cien no basta, por sí solo, para equiparar dicha pensión con una prestación de incapacidad permanente absoluta del sistema español de Seguridad Social; porque en aquel Estado, a diferencia de lo que acontece en España, no se distingue entre un grado de incapacidad que está referida sólo a la profesión que ejercía el interesado (aunque la impida en la totalidad de los cometidos de esa profesión) y otro grado superior que se proyecta también sobre otras profesiones.

2.- La calificación de si una situación merece la consideración de incapacidad permanente absoluta corresponde al Instituto Nacional de la Seguridad Social a través de los órganos reglamentariamente establecidos para examinar al interesado y emitir el correspondiente dictamen propuesta; y recae sobre el interesado la carga de aportar ante esos órganos todos los elementos que permitan probar cual fue la concreta situación que determinó la pensión extranjera cuya equiparación se pretenda con una pensión de invalidez absoluta del sistema español de Seguridad Social.

Dit betekent dat de vrijstelling van permanente invaliditeitspensioenen c.q. arbeidsongeschiktheidsuitkeringen uit het buitenland nadere beoordeling vereisen.

Met deze uitspraak geeft het Hooggerechtshof aan dat:

Voor iedereen die in Spanje woont (Spanjaarden en buitenlanders) dezelfde procedure en stappen gevolgd dienen te worden.
Permanente invaliditeitspensioenen c.q. arbeidsongeschiktheidsuitkeringen voor volledige arbeidsongeschiktheid uit het buitenland moeten eerst door een team van het Instituto Nacional de Seguridad Social in Spanje worden beoordeeld.
Het Instituto Nacional de Seguridad Social moet beoordelen of de arbeidsongeschiktheidsuitkering die vastgesteld is in het buitenland vergelijkbaar is met de categorie ¨absolute blijvende arbeidsongeschiktheid¨ zoals Spanje deze kent.
Het Instituto Nacional de Seguridad Social moet een verklaring afgeven aan de hand van inhoudelijke medische documenten.
 

Als het Instituto Nacional de Seguridad Social (INSS) verklaart dat het gaat om een arbeidsongeschiktheidsuitkering die valt onder de absolute blijvende arbeidsongeschiktheid, dan is de uitkering vrijgesteld van inkomstenbelasting.
De verklaring van het INSS moet ingeleverd worden bij de Spaanse belastingdienst. De Spaanse belastingdienst dient zich aan deze verklaring te houden.

We hebben vernomen dat de keuring door het INSS gebaseerd zal worden op het medisch dossier, maar we gaan onderzoeken hoe dit exact zal plaatsvinden. Voor Nederlanders zal dit in de regel het UWV dossier zijn.

De documenten uit Nederland moeten door een beëdigde vertaler, die in het Spaanse register voor vertalers is ingeschreven, worden vertaald.

In Spanje heb je de Incapacidad (arbeidsongeschiktheid) en de Discapacidad (minder valide zijn).

Incapacidad

Spanje heeft twee categorieën in de Incapacidad:

Categorie 1 Incapacidad permanente total – volledige blijvende arbeidsongeschiktheid

Je komt hiervoor in aanmerking als je arbeidsongeschikt bent voor je eigen werk, beroep of professie.
Deze categorie geeft recht op een verhoging van de belastingvrije voet van minimaal € 3000

Categorie 2 Incapacidad permanente absoluta – volledige absolute blijvende arbeidsongeschiktheid

Dit betekent dat je arbeidsongeschikt bent voor je eigen werk, beroep, professie én voor alle andere werkzaamheden. Je kunt absoluut geen enkel ander werk meer verrichten!

Alléén categorie 2 geeft recht op algehele belastingvrijstelling voor de arbeidsongeschiktheid uitkering.
Deze uitkeringen hoeven niet opgegeven te worden bij de aangifte inkomstenbelasting.

Discapacidad

In de procedure voor het aanvragen van Discapacidad is niets gewijzigd. Deze is voor Spanjaarden en residenten gelijk. Ook in deze procedure vindt er een keuring plaats. Men heeft drie maten van discapacidad, waaraan een belastingvrije voet is gekoppeld. Meer informatie vindt u hierover op de website van de Agencia Tributaria.

Moet Spanje de arbeidsongeschiktheidspercentages overnemen?

In het vonnis van het Tribunal Supremo in Madrid wordt de verordening V0883/2004 niet genoemd. Van verschillende leden hebben wij de vraag gehad, waarom Spanje het percentage arbeidsongeschiktheid van Nederland niet overneemt, gezien artikel 5 en 46 van deze verordening.

Artikel 5: Gelijkstelling van prestaties, inkomsten, feiten en gebeurtenissen.
Tenzij in deze verordening anders is bepaald en rekening houdend met de bijzondere uitvoeringsbepalingen, geldt het volgende:
a) indien de wetgeving van de bevoegde lidstaat bepaalde rechtsgevolgen toekent aan socialezekerheidsprestaties of andere inkomsten, zijn de betreffende bepalingen van die wetgeving ook van toepassing op gelijkgestelde prestaties die krachtens de wetgeving van een andere lidstaat toegekend zijn, alsmede op de inkomsten die in een andere lidstaat verworven zijn.
b) indien de wetgeving van de bevoegde lidstaat rechtsgevolgen toekent aan bepaalde feiten of gebeurtenissen, houdt die lidstaat rekening met soortgelijke feiten of gebeurtenissen die zich in een andere lidstaat voordoen alsof zij zich op het eigen grondgebied hebben voorgedaan.

Artikel 46 Personen die onderworpen zijn aan hetzij uitsluitend B- wetgevingen, hetzij A- en B-wetgevingen.

Lid 3. De door het orgaan van een lidstaat genomen beslissing omtrent de mate van invaliditeit van de betrokkene is bindend voor het orgaan van iedere andere betrokken lidstaat, mits in bijlage VII is vermeld dat de voorwaarden van de wetgevingen van deze lidstaten met betrekking tot de mate van invaliditeit met elkaar overeenstemmen.

In bijlage VII wordt Spanje niet vermeld. Dit houdt in dat Spanje niet gebonden is het arbeidsgeschiktheidspercentage over te nemen van een ander land in de EU, de EER en Zwitserland.

Hoe nu verder.

De VBNGB wil een nieuwe aanvraag voor incapacidad gaan begeleiden, en de ervaringen van dit proces met toestemming van de betreffende persoon op de website vermelden. Wij zullen dit samen doen met mevrouw Claudia van Egmond (JC Costa Blanca) en de fiscaal juristen van Dextra Asesores in Alicante.

Het inhoudelijke van het dossier zal niet geplaatst worden, alleen de ervaringen bij het indienen van het verzoek. Dit omdat elk dossier een op zich zelf staande casus is

Offline U2brutus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.218
 • Plaats: Sitges (BCN), ES
Re: Belasting en wao
« Reactie #7 Gepost op: 06 december 2019, 12:02:27 pm »
Carlo bedankt voor deze update. Voor mijn vrouw is er dus niets veranderd. Alhoewel volledig arbeidsongeschikt, is haar totale Discapicidad vastgesteld op 44%. Ik verwacht niet dat een herkeuring, die we volgende jaar zouden mogen aanvragen, haar kans op 65% of hoger doet toenemen. Voorlopig zien we daar dus maar vanaf, ook vanwege de emotionele impact van dit onderwerp.

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent