SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Toekomst halve privé scholen.  (gelezen 1500 keer)

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.648
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Toekomst halve privé scholen.
« Gepost op: 26 oktober 2018, 07:24:11 am »
Ik las net dit artikel.


https://www.elmundo.es/espana/2018/10/26/5bd216fae2704e4f688b464f.html


Ik heb zelf in een andere discussie al gemeld dat je als ouder onder druk wordt gezet om het ‘pretpakket’ te nemen. (Onder andere 2 uur Duits voor een driejarige per week). Anders wordt jou kind buitengesloten...


Dat komt in dit verhaal dus ook naar voren.


Daarnaast vraag ik me af hoe veel toekomst de halve privé scholen hebben. Ik weet dat Ciudadanos bijvoorbeeld er van af wil. Maar of het alternatief dan publiek wordt of juist privé kan ik nergens uit opmaken. En gedwongen naar een privé school voor 600€ per kind per maand zie ik zeker niet zitten.


Wat denken jullie?

Offline Menno V

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 693
 • Plaats: Murcia
Re: Toekomst halve privé scholen.
« Reactie #1 Gepost op: 26 oktober 2018, 10:09:20 am »
Ik heb geen idee. Wat ik wel raar vind is dat de zogenaamde complentaire uren deel lijken uit te maken van het normale urenrooster? Ik zag dat de directrice van de concertado in Madrid stelde dat de leerling dan maar ipv 9 uur om 10 uur moet beginnen? Raar, die uren zouden na 2 uur moeten plaatsvinden. Lijkt me dat ze een normaal rooster hebben en extra uren of zijn het in plaats van uren.

Ik hoop dat al die concertados afgeschaft worden en publieke scholen worden. Ten eerste zijn ze bijna allemaal katholiek, iets wat niet bij onderwijs hoort in mijn opinie. Verder inderdaad de vrijwillige bijdragen die gevraagd worden. Ik krijg het idee dat ook de status een rol speelt, in ieder geval hier in de regio. Men is hier vrij statusgevoelig, men laat het graag breed hangen ook al zit men thuis op een kapotte bank. Beetje als de Italianen.

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.563
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Toekomst halve privé scholen.
« Reactie #2 Gepost op: 26 oktober 2018, 13:25:31 pm »
Dan zit ik nog niet eens zo slecht eigenlijk:we betalen 99€ per maand...Daar zit dan geen enkele aktiviteit bij in,dat doet ze buiten de school om namelojk.Eerst was het een dansakademie en nu volleybal.Het is mn jongste van 12 die wilde op de concerdado blijven om haar middelbare school te doen.Mijn oudste zit op een openbare school in de 4de ESO,dus hier hebben we van alles...🙃

Offline Pau

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 279
 • Plaats: Rotterdam
Re: Toekomst halve privé scholen.
« Reactie #3 Gepost op: 26 oktober 2018, 13:32:02 pm »
Ik snap het idee van un colegio concertado uberhaupt niet. Er zijn al publieke en prive scholen, waarom dan nog een halve prive school in het leven roepen/houden?

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.563
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Toekomst halve privé scholen.
« Reactie #4 Gepost op: 26 oktober 2018, 16:27:32 pm »
Er bestaan verschillende redenen waarom iemand voor concertado zou kunnen kiezen.Het leerplan is overal hetzelfde in Spanje,behalve dat in de gebieden die een co-officiele taal hebben naast het castelliaans,wordt een flink deel van de lessen in die taal gegeven.Dus dat is het punt niet.
Maar bv in een regio zoals waar ik woon heb je heel veel immigranten.Op zich niks mis mee,ik ben er zélf ook één tenslotte...
Maar ik bedoel natuurlijk op een "ander" soort immigrant,vooral diegenen die de Islam aanhangen.Als je naar een openbare school gaat,is de verhouding zodanig dat "westerse" kinderen in de minderheid zijn.
Diegenen die naar een "betaalschool" gaan,zijn meestal méér gemotiveerd,doordat hun ouders een behoorlijk offer moeten laten.
Op een privé school is het weer anders:immigranten zul je er niet veel zien.Maar veel westerse leerlingen komen uit gezinnen die grote economische kracht hebben,beide ouders werken in een belangrijke funktie en men stuurt het kind naar zo´n school om er lekker vanaf te zijn,een soort kostschool idee zeg maar.
De openbare en de concertado staan veel dichterbij de "echte" samenleving;de concertado filtert nét dat beetje eruit wat bv het lestempo in de klas omlaag zou kunnen brengen.
Het is maar  mijn idee hierover,uiteraard zijn er uitzonderingen en óók is het niet overal zoals ik schets.
Wat je overigens totaal niet kunt vergelijken is privéscholen in NL met spaanse privé scholen;in NL denk je bij privé al snel aan "byzonder" of aangepast onderwijs voor moeilijke leerlingen etc,maar in Spanje heeft dat er niets mee te maken.
Verder zijn niet alle concertados katholiek.Het hangt er gewoon vanaf met wie ze een "concierto" hebben:dat kán een religieuze orde zijn maar hier in catalonië kan het ook heel goed de Generalitat zijn.
(ik heb bijna 2 minuten naar het woord"religieuze"gekeken want ik had "religiueze" geschreven...ik voelde dat er iets niet klopte maar zag het niet meteen:als je hier al een tijdje zit krijg je dat soort dingen steeds vaker...;-))
« Laatst bewerkt op: 26 oktober 2018, 16:33:57 pm door roelant »

Offline Pau

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 279
 • Plaats: Rotterdam
Re: Toekomst halve privé scholen.
« Reactie #5 Gepost op: 26 oktober 2018, 17:00:32 pm »
Roelant, dank je voor de uitgebreide toelichting!

Als ik het goed begrijp is het 'enige' voordeel van un concertado, in jouw regio dan, dat er (tegen betaling) kans is dat het kind met minder immigranten van niet-westerse achtergrond in de klas zit en dat zodoende het lestempo een beetje op peil blijft.

Deze samenvatting is een beetje kort door de bocht en ik snap de achterliggende gedachte wel, want die is legitiem, maar het klinkt voor mij toch een beetje vreemd. Wij wonen in Rotterdam en alle kinderen gaan naar een school waarbij zij tot de 'minderheid' behoren en ook ikzelf ben naar een school gegaan waar relatief meer kinderen met een niet-westerse achtergrond op school zaten, zogenaamd het 'Zwarte Gymnasium'. Ik heb zelf niet ondervonden dat het lestempo of het niveau daar onder te lijden hebben gehad, maar dat kan natuurlijk erg verschillen van school tot school, stad tot stad etc.

In NL worden de kinderen met een niet-westerse achtergrond bij aankomst in NL eerst in 'internationale klassen' (ISK) geplaatst waar extra aandacht is voor de Nederlandse taal en cultuur. Zodra dat op peil is kunnen de kinderen 'meedoen' met het reguliere programma. Het probleem dat deze kinderen het lestempo zouden verlagen wordt daarmee 'opgelost' door de scholen en niet door de ouders die de keuze krijgen om tegen betaling hun kind naar een school te sturen waar dat probleem door 'filtering' al is opgelost. Feitelijk wordt het probleem in Spanje dus bij de ouders gelegd en daarmee niet opgelost. Ik snap dan wel dat sommige partijen af willen van de concertados.

Maar goed, er zijn blijkbaar nog meer of andere redenen om voor een concertado te kiezen.

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.648
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Re: Toekomst halve privé scholen.
« Reactie #6 Gepost op: 26 oktober 2018, 17:31:09 pm »
Wij gebruiken nu dus een concertado. Het is geen religieuze school maar verderop zit er één van de opus de waar men positief over spreekt. Primair hebben wij gekozen voor de school omdat het op loopafstand is. Ik begrijp dat de openbare school goed is hier maar de kwaliteit van het gebouw laat veel te wensen over. Ik heb overigens wel geneigd voor de openbare school te gaan. Het probleem van de minderheden hebben we hier niet echt. Er wonen hier vrijwel alleen maar mensen met goede banen.
Echter, ik zie af en toe wel wat verveelde hangjongeren en vermoed dat die naar de openbare school gaan.
Wat ik op ‘onze’ school zie zijn mensen die eruit zien ofdat ze prima leven of zelfs aan de deftige kant van de samenleving staan.
Ik weet nog steeds niet wat het ons nu kost, 128€ voor het pretpakket en 129€ voor het overblijven met eten, maar met kleine extras kom ik toch over de 300€ per maand. Dat is veel voor een Spanjaard, zeker als je meerdere kinderen hebt.

Mij is ook steeds verteld dat bij de selectie voor de openbare school ze naar je inkomen kijken en als je een beetje verdient je dus niet aangenomen wordt en dus automatisch op concertado of privé bent aangewezen. Ik weet niet of dat echt zo is en zou dat heel oneerlijk vinden maar iedereen zegt het hier als ik er over begin.

Er schijnen openbare scholen te zijn zonder airco enzo.

Verder spreken de privé scholen mij helemaal niet aan. Ze zijn belachelijk duur en veel te elitair. Het is vaak de Britse, Franse, Nederlandse of Montssori school die privé zijn. Er zitten vaak expats die na een paar jaar weer weggaan, dus vriendschappen maken valt niet mee, ze zijn voor mij lastig te bereiken en het is onze cultuur niet.

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.563
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Toekomst halve privé scholen.
« Reactie #7 Gepost op: 26 oktober 2018, 18:37:28 pm »
Pau en Dan,het is een gevoelig onderwerp want al gauw ben je xenofobo of iets ergers,maar ik waag me er tóch aan.
In Spanje bestaat zoiets als ISK cursus niet:er komen zelfs meer dan ééns midden in het schooljaar leerlingen rechtstreeks in de klas,bv uit China om niet maar niet altijd me tegen de Islamieten te uiten.Deze nieuwen spreken geen woord spaans,er wordt gewoon op gerekend dat ze zullen blijven zitten dat jaar en zich zo dan wel de taal eigen maken.Er zijn hier veel chinezen,alsook mensen uit Ghana,Senegal etc...Het is dus niet zozeer iets tegen de Islam,alhoewel ik géén voorstander ben van die sekte.
Nederlanders staan bekend om hun enorme tolerantie;hier is men tot nu toe ook behoorlijk open-arm achtig,maar het begint nu met de enorme aantallen vluchtelingen en gelukszoekers tóch een beetje te borrelen,maar dat is een ander verhaal.
Een andere reden te kiezen voor openbaar of concertado is het lesrooster:de concertados geven ´s middags óók les,terwijl de openbare aan één stuk door maar dan tot 14:30 les geven.Voor ouders zonder flexibele werktijden kan dit een punt zijn.
Nóg een ander punt,wat we hier al eens eerder besproken hebben,over de kwaliteit van het onderwijs in Spanje,misschien in vergelijking met NL maar ik heb het liever over het algemeen want ik zou nu echt niet weten hoe het in NL gesteld is.Allereerst is mijn ervaring dat het basis onderwijs enorm goed is;het gaat fout als de middelbare school begint.Het leerplan is voor openbaar,concertado en privéscholen gelijk,maar men mag er dingen aan toevoegen.Dit gebeurd hier bij ons op de openbare school véél meer als de concertado,er zijn talloze projekten,uitwisselingen en aktiviteiten.Mijn oudste is vorig jaar een week op uitwisseling geweest naar...Nederland,best speciaal toch?
Nog een punt:discipline en controle hierop en volgen van resultaten van de student.Verzuim en laatkomen is op de openbare scherp gecontroleerd en bestraft.Op de concertado zijn ze véél lakser.Maar ook dít zal van school tot school verschillen,het is echter mijn ervaring.
Oók het volgen van de studieresultaten vind ik véél effektiever op de openbare school.Zowel persoonlijk door tutoren als met behulp van moderne dingen,zoals de app "iEduca",die landelijk gebruikt wordt maar waar ze op de concertado nog niet van gehoord hebben.


Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.648
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Re: Toekomst halve privé scholen.
« Reactie #8 Gepost op: 26 oktober 2018, 18:47:30 pm »
Verzuim en laatkomen is op de openbare scherp gecontroleerd en bestraft.

Dat is ook interessant. Wat gebeurd er als je een leerplichtig kind niet naar school brengt? Het is voor veel mensen namelijk erg moeilijk of onmogelijk in de zomer vrij te krijgen tijdens de school vakantie in augustus. Als je dus toch met je gezin op vakantie wilt en dat dus in juni of september doet, kan je dan een boete krijgen?

Ik sprak iemand die gewoon de vakantie boekt met zijn kinderen als hij vakantie van zijn werk heeft. Hij zegt de boete gewoon als vakantie kosten te rekenen maar mijn vrouw denkt dat als je de situatie uitlegt aan de school er verder niets aan de hand is.

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.648
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Re: Toekomst halve privé scholen.
« Reactie #9 Gepost op: 26 oktober 2018, 18:57:01 pm »
Mijn oudste is vorig jaar een week op uitwisseling geweest naar...Nederland,best speciaal toch?

Het valt mij op dat er heel vaak als ik vanuit Spanje vlieg er wel een schoolklas aan boord is. Blijkbaar is het tegenwoordig heel normaal dat een schoolreisje per vliegtuig gaat. Dat was ondenkbaar in mijn schooltijd.

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.563
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Toekomst halve privé scholen.
« Reactie #10 Gepost op: 26 oktober 2018, 19:09:16 pm »
Nee,het was geen schoolreis,maar een uitwisselingsprogramma in het kader van engelse les.Ze ging een week bij een foster gezin en wij hebben ook een week een leerling hier in huis gehad.Ze draaien dan een paar dagen mee op school en er worden culturele uitstapjes gemaakt.Het vliegtuig is dan het goedkoopste.Vorig jaar gingen ze een paar dagen naar Carcassonne,dat was per trein.

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.648
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Re: Toekomst halve privé scholen.
« Reactie #11 Gepost op: 26 oktober 2018, 19:14:47 pm »
En dat dus via de openbare school, leuk.

Er is een instelling die Spaanse kinderen in de vakantie periode naar zuid Engeland haalt. Daar zitten verschillende vluchten dan vol mee vanuit Madrid en Alicante. Blijkbaar is het heel populair en ik ben ze meerdere malen tegengekomen en ze leggen me dan uit dat ze Engelse les krijgen daar. Geen idee welke organisatie het is maar ze zijn blijkbaar erg populair.

Offline Pau

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 279
 • Plaats: Rotterdam
Re: Toekomst halve privé scholen.
« Reactie #12 Gepost op: 26 oktober 2018, 19:19:03 pm »
De ISK klassen in Nederland zijn niet ingegeven door tolerantie, maar door puur pragmatisch denken. Het is een illusie dat Nederlanders tolerant zijn. Misschien ooit wel geweest, maar vandaag de dag kan dat echt niet gezegd worden.

Ik vind het echt belachelijk dat iedereen zomaar in de klas wordt gedumpt met de mededeling dat ze prima een jaartje over kunnen doen en zodoende de taal kunnen leren etc. Dat heeft niks te maken met een negatieve houding tegenover niet- westerse immigranten, maar gewoon met el sentido comun.

Goed om ook andere redenen te horen. Dat lesrooster lijkt mij best een puntje, maar daar hebben we in NL natuurlijk ook last van. Dan gaan kinderen naar de buiten schoolse opvang (betaald) of iets dergelijks, al hebben wij daar niet zoveel last meer van gezien de leeftijd van de kinderen.

Zeker als de kwaliteit van het onderwijs net zo goed of zelfs beter is dan op el concertado zie ik echt niet in waarom er nog concertados zouden moeten zijn. Als ze in ieder geval het probleem met de nieuwkomers weten op te lossen.

Bob, in NL kunnen ouders extra verlof aanvragen buiten de officiële school vakanties. Er zijn verschillende gronden waarop het verlof kan worden toegekend en de specifieke aard van het beroep is daar een van. Als ouders dus echt niet op vakantie kunnen binnen de schoolvakanties kan daar extra verlof voor worden verkregen. Al klinkt het nu makkelijker dan het is, maar toch. Misschien hebben ze daar in Spanje ook wel een bepaalde regeling voor.


Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.563
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Toekomst halve privé scholen.
« Reactie #13 Gepost op: 26 oktober 2018, 20:41:59 pm »
Volgens mij is de vraag of concertados moeten verdwijnen of niet helemaal niet aan de orde,hooguit zou per comunidad autonoma die daar zelfbeschikking over hebben,besloten kunnen worden géén publiek geld meer er aan uit te geven en dat zodoende dus alleen de religieus gegrondveste concertados over zouden blijven.Alhoewl iederéén zo’n voncierto zou kunnen beginen,er zou dus bv met dit systeem een Coca Cola college mogelijj zijn of een Audi-akademie...

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.648
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Re: Toekomst halve privé scholen.
« Reactie #14 Gepost op: 26 oktober 2018, 20:48:09 pm »
Ciudadanos had het in hun verkiezingsprogramma. Ze willen er vanaf maar ik weet niet of zo’n school dan publiek of privé moet worden volgens hun. Ook wilden ze het tweetalig onderwijs invoeren en daar hoor ik al helemaal geen goede geluiden over. Op sommige Spaanse scholen (Spanje is het enige land met dit systeem) worden bepaalde lessen in het Engels gegeven. Dus bijvoorbeeld wiskunde in het Engels. Het idee is dat ze zo meer gewend raken aan het Engels. In de praktijk echter, blijkt dat de vakken die in het Engels gegeven worden slechtere scores halen bij de leerlingen. Ciudadanos wil dat systeem voor zover ik begrijp vast invoeren op alle scholen.
Daarnaast is er ook druk tegen de concertados van andere organisaties zoals in het eerder genoemde artikel te lezen valt.
« Laatst bewerkt op: 26 oktober 2018, 21:16:24 pm door Bob »

 

Zoeken in het archief van 175.000 postings! Om te kunnen zoeken, dient u ingelogd te zijn.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent