SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Wist jij dit al over Olijfolie...?  (gelezen 2099 keer)

Offline nicolette

  • Sponsor
  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 2.752
Re: Wist jij dit al over Olijfolie...?
« Reactie #15 Gepost op: 02 december 2019, 21:21:19 pm »
Olijfolie; zoon woont in NL en mist de Spaanse olijfolie enorm. Als hij met koffer reist neemt hij paar liter mee naar NL. Want echt goede olie is in NL moeilijk verkrijgbaar.

Offline catalan

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 1.759
  • Plaats: Hoeilaart (België)
Re: Wist jij dit al over Olijfolie...?
« Reactie #16 Gepost op: 03 december 2019, 07:15:54 am »
Dan is het gamma (extra virgen) olijfolie toch iets uitgebreider in België.  Hier vindt men, zonder probleem, zowel spaanse, franse, italiaanse als zelfs griekse olijfolie.  In grootwarenhuizen en in gespecialiseerde winkels waar specifieke landproducten verkocht worden.  Heb zelfs enige tijd geleden een groothandel met 2 filialen ontdekt die quasi uitsluitend spaanse wijnen en likeuren verkoopt en waar ik de favoriete manzanilla van mijn echtgenote ( La Guita) heb gevonden voor 8,95 euro.
« Laatst bewerkt op: 03 december 2019, 07:38:41 am door catalan »

Offline Even68

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Plaats: Haarlem/Burriana
Re: Wist jij dit al over Olijfolie...?
« Reactie #17 Gepost op: 04 december 2019, 13:46:52 pm »
Wij (roer) bakken meestal met olijfolie want dit leek ons gezonder dan roomboter. Het bevalt zeer goed en ik doe ook een beetje olijfolie op brood. Olijfolie door de sla heerlijk.
Je moet er misschien even aan wennen, maar dit is wel gezonder dan boter producten.

Offline Bob

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 4.891
  • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Re: Wist jij dit al over Olijfolie...?
« Reactie #18 Gepost op: 04 december 2019, 14:56:36 pm »
Toch bak ik vlees toch liever in de boter. Zeker een goede biefstuk, een beetje spekjes, uitjes en champignons erop en smullen maar. Dat is als ik de BBQ niet gebruik.


En ook op brood blijf ik vaak voorkeur voor margarine houden. Maar goed, hagelslag met extra virgen olijf olie werkt ook niet goed.

Offline catalan

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 1.759
  • Plaats: Hoeilaart (België)
Re: Wist jij dit al over Olijfolie...?
« Reactie #19 Gepost op: 04 december 2019, 15:27:03 pm »
Ik ontbijt regelmatig met een pan con tomate, en al zeker als ik in Spanje ben.  Stuk geroosterd (lekker) brood, laagje olijfolie, gehakte/gemalen tomaat, zeezout en eventueel een snuifje knoflook.  Heb ik leren eten in Catalonië maar vindt men zowat overal in Spanje.

Offline Bob

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 4.891
  • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Re: Wist jij dit al over Olijfolie...?
« Reactie #20 Gepost op: 04 december 2019, 15:41:34 pm »
Ik ontbijt regelmatig met een pan con tomate, en al zeker als ik in Spanje ben.  Stuk geroosterd (lekker) brood, laagje olijfolie, gehakte/gemalen tomaat, zeezout en eventueel een snuifje knoflook.  Heb ik leren eten in Catalonië maar vindt men zowat overal in Spanje.

Dat doe ik ook als ik buiten de deur ontbijt. Thuis ontbijt ik met creusli of geroosterd brood met ham/kaas en meestal olijf olie maar soms margarine. Ik vind het nadeel van olie dat het lastiger te doceren is, op één plek te veel en een andere te weinig. En als ik brood meeneem in een zakje voor later gaat het druppelen. Maar olijf olie vind ik vaak ook wel erg lekker.

Offline roelant

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 10.060
  • Plaats: Vic,BCN.
Re: Wist jij dit al over Olijfolie...?
« Reactie #21 Gepost op: 04 december 2019, 16:23:35 pm »
Bij de "chino´s" verkopen ze speciale flesjes,die je dus bij vult elke keer,die héél goed de olie dosificeren.Ik heb er eentje met 2 gaatjes,de grootste is ideaal bv om mee te koken en de kleinere geeft een echt flinterdun straaltje,wat weer ideaal is om op het brood niet te morsen of teveel te doen.
Hier in catalonië zit op álle belegde broodjes "tumaca" zoals dat heet,het maakt het zooo speciaal.Ik snap niet dat ze dat niet overal ter wereld doen...
Het voordeel van in olie bakken is gewoon dat olie veel heter wordt,dus bv vlees schroeit eerder dicht en blijft sappiger.Maar inderdaad bij kogelbiefstuk(solomillo hier,maak ik nooit thuis klaar trouwens) smaakt roomboter misschien beter,kwestie van wennen denk ik.

Offline lucky

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 10.780
  • Good luck
  • Plaats: Alzira
Re: Wist jij dit al over Olijfolie...?
« Reactie #22 Gepost op: 04 december 2019, 22:26:11 pm »
Roelant , kogelbiefstuk is het goedkope(re) alternatief voor solomio (rundsfilet).
Steak bak je nooit in een pan met "tefal" bekleding

Offline Carlo

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 569
  • Plaats: Alhama de Granada
Re: Wist jij dit al over Olijfolie...?
« Reactie #23 Gepost op: 04 december 2019, 22:39:03 pm »


Lucky, ik heb dit ding en het werkt fantastisch voor steak.

Na jouw bericht vraag ik me af over wat jij zegt betreffende tefal.
Heeft dit ding dat ook of heb je het over wat anders (die laag in de pannen)
« Laatst bewerkt op: 04 december 2019, 23:00:11 pm door Carlo »

Offline lucky

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 10.780
  • Good luck
  • Plaats: Alzira
Re: Wist jij dit al over Olijfolie...?
« Reactie #24 Gepost op: 04 december 2019, 23:04:41 pm »
Ik spreek over pannen met een anti aanbaklaag ,
antiaanbaklagen, zoals teflon, keramisch of de nieuwe Tefal lagen, kunnen niet goed tegen de hoge temperatuur die nodig zijn voor het bakken van het vlees. Tussen de 300 en 400 graden beschadigen die lagen en neemt de kwaliteit af
Quote (selected)
Wat is teflon eigenlijk?
Teflon is een andere benaming voor polytetrafluoretheen. Het wordt onder meer gebruikt als isolatiemateriaal voor kabels, maar ook in de bemande ruimtevaart. Tegenwoordig, sinds 1959, vinden we teflon in met name pannen en fungeert het als anti-aanbaklaag.

Temperatuur
Bij pannen met een teflonlaag is de factor 'temperatuur' belangrijk. Zodra de pan een temperatuur van 260 graden heeft bereikt gaat de kwaliteit van de teflonlaag achteruit. Bij 327 graden heeft de teflonlaag het smeltpunt bereikt en bij 350 graden begint teflon te ontleden
Lees het hele artikel
https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/zo-schadelijk-is-een-beschadigde-anti-aanbakpan/


Een echte lekkere steak bak je in een edelstahl pan (18/10)of in een gietijzeren pan die kunnen heel hete temperaturen verdragen .


Offline Carlo

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 569
  • Plaats: Alhama de Granada
Re: Wist jij dit al over Olijfolie...?
« Reactie #25 Gepost op: 04 december 2019, 23:11:58 pm »
Bedankt voor de duidelijke uitleg Lucky.

Vraag me trouwens af Roelant waarom je nooit thuis steak eet.
Is daar een reden voor ?

Ik vind bij de spaanse, argentijnse en ook bij de islamitische slagers heerlijke stukken vlees die gemakkelijk en lekker thuis zijn klaar te maken

Offline U2brutus

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 1.109
  • Plaats: Sitges (BCN), ES
Re: Wist jij dit al over Olijfolie...?
« Reactie #26 Gepost op: 05 december 2019, 09:13:01 am »
Maar inderdaad bij kogelbiefstuk(solomillo hier,maak ik nooit thuis klaar trouwens) smaakt roomboter misschien beter

Normaal gesproken is roomboter hier inderdaad zeer geschikt voor, maar helaas moet ik nog de Spaanse roomboter zien te vinden die, net zoals de Nederlandse of Belgische boter, zeer weinig water bevat. En als er te veel water in zit schroeit het niet lekker dicht en zit je hele kookplaat onder de spetters.
Daarom prefereer ik voor vlees de vloeibare bak/braadmiddelen van Remia of Becel. Verkrijgbaar bij winkels met Nederlandse producten of gewoon in de koffer mee uit Nederland.

Offline Don

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 274
  • Plaats: NL - Es
Re: Wist jij dit al over Olijfolie...?
« Reactie #27 Gepost op: 05 december 2019, 14:41:56 pm »
Solomillo, dat is toch biefstuk van de haas? Rund- kalfs- en varkenshaas?

Offline lucky

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 10.780
  • Good luck
  • Plaats: Alzira
Re: Wist jij dit al over Olijfolie...?
« Reactie #28 Gepost op: 05 december 2019, 19:48:16 pm »
Solomillo, dat is toch biefstuk van de haas?
Quote (selected)
Ossenhaas, ook wel tournedos, biefstuk van de haas, filet, tenderloin. Wordt gesneden uit de lende van het volwassen rund (zie afbeelding). Het heeft geen bot. Er is nogal wat verwarring over “gewone” biefstuk en ossenhaas. Toch is het simpel: een koe is een dier, niet elk dier een koe. Zo ook de ossenhaas: elke ossenhaas is biefstuk, lang niet elke biefstuk is ossenhaas. De ossenhaas is een vrij klein stuk in de koe, en in elk beestje zitten er maar 2 (links en rechts van de wervelkolom). Het is uitermate zacht vlees en daarom erg geliefd. Schaars en geliefd, iedere econoom weet het….dat drijft de prijs op.
https://www.meerdanvlees.nl/page/71/welk-deel-van-de-koe-is-ossenhaas
In B. noemen we het (onder het gewone volk) rundsfilet

Offline Don

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 274
  • Plaats: NL - Es
Re: Wist jij dit al over Olijfolie...?
« Reactie #29 Gepost op: 05 december 2019, 19:57:52 pm »
Zo is dat lucky. Nooit weg zo'n stuk solomillo. Maar dan niet bakken in een teflon pan.

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleur



Forumstandaard

Permanent