SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Welke olijfolie om te bakken.  (gelezen 14428 keer)

Offline Legendario

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 497
Re: Welke olijfolie om te bakken.
« Reactie #15 Gepost op: 20 juni 2015, 18:32:22 pm »
Virgen en Virgen Extra is hetzelfde proces, het verschil zit hem niet in de persing.

Beide olies worden als ze klaar zijn meegenomen voor tests en een olie mag Extra Virgen genoemd worden als die perfect is voor wat betreft smaak, zuurgraad etc. Is die dat niet dan wordt het een Virgen. Dat zijn olies die dus een defect hebben, bijvoorbeeld een hogere zuurgraad. Dit komt vaak door afwijkingen in het productieproces (de olijven waren bijvoorbeeld net te rijp).

Offline Don

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 269
  • Plaats: NL - Es
Re: Welke olijfolie om te bakken.
« Reactie #16 Gepost op: 20 juni 2015, 20:18:48 pm »
Moeilijk hoor. Extra virgin of virgin, suave, zuurgraad, testen enz. Het is een veelzeidig product. Feit blijft dat het gewoon bruikbaar is, toch?

@Roelant,
We hebben wel eens intenso gekocht. We wilden wel eens wat anders proberen. Lekker op de sla. Ja, balsamico is al heel lang in gebruik bij ons, yammie! :))

Groetjes,
Donald.

Offline Marcella

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 2.225
Re: Welke olijfolie om te bakken.
« Reactie #17 Gepost op: 20 juni 2015, 21:34:16 pm »
als je van de olijven smaak houd aan je vlees dan kun je intenso gerust kopen. Maar de neutraalste olie om te bakken is girasol olie en niet olijf olie. maar dat is een kwestie van smaak.

Mij is verteld dat je girasol heter kunt verhitten dan olijfolie,maar daar zijn de meningen over verdeeld.

Offline catalan

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 1.642
  • Plaats: Hoeilaart (België)
Re: Welke olijfolie om te bakken.
« Reactie #18 Gepost op: 20 juni 2015, 21:43:32 pm »
Hoe zuiverder de olijfolie, hoe lager de verbrandingsgraad.   Extra Virgen en zelfs Virgen zijn dus minst geschikt om te bakken.

Offline Don

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 269
  • Plaats: NL - Es
Re: Welke olijfolie om te bakken.
« Reactie #19 Gepost op: 20 juni 2015, 22:36:19 pm »
@Marcella,

Je zegt : "Mij is verteld dat je girasol heter kunt verhitten dan olijfolie,maar daar zijn de meningen over verdeeld."
 Ik weet het ook niet hoor. Ik ben geen wetenschapper.


@Catalan,
Waar heb je deze info vandaan?
Bijna heel Spanje gebruikt olijfolie om te bakken, welke olijfolie gebruiken die dan?

« Laatst bewerkt op: 20 juni 2015, 22:58:16 pm door Don »

Offline Juan el guapo

  • Sponsor
  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 5.301
Re: Welke olijfolie om te bakken.
« Reactie #20 Gepost op: 20 juni 2015, 23:17:20 pm »
Je kunt beter geen extra virgin gebruiken om te frituren daarvoor is gewone olijfolie geschikter.
Er is veel te vinden op internet en het is niet allemaal eenduidig wat nou wel of niet goed is.
 

Offline roelant

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 9.137
  • Plaats: Vic,BCN.
Re: Welke olijfolie om te bakken.
« Reactie #21 Gepost op: 21 juni 2015, 00:38:08 am »
Volgens mij staat er iets fout in deze draad:namelijk dat olie van virgen of extra virgen kwaliteit goedkoper zoe zijn...dat is juist niet zo.Ik gebruik de olijfolie die dus geraffineerd is,sabor "suave",en die kost rond de 3 euro per liter.
Als ik wel eens een enkele keer patat frite maak van voorgebakken patat,of kroketjes of andere voorgebakken lekkernijen klaarmaak,dan gebruik ik meestal zonnebloem olie,omdat dat veel goedkoper is.En kroketjes frituren betekend helaas meestal dat je de olie daarna meestal weg kan gooien,vanwege de residuos...Ook is mij verteld dat zonnebloem olie hogere temperaturen bereikt.

Offline Don

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 269
  • Plaats: NL - Es
Re: Welke olijfolie om te bakken.
« Reactie #22 Gepost op: 21 juni 2015, 08:16:40 am »
Er is veel te vinden op internet en het is niet allemaal eenduidig wat nou wel of niet goed is.
Inderdaad Juan.

Inmiddels ben ik er uit mensen. We blijven gewoon de "suave" variant gebruiken.
Olijfolie gebruiken we niet om te frituren, daar is girasol goed voor.

Allemaal dank voor je inbreng en tot ziens maar weer.

Donald.

(Mod, mag slotje op hoor.)

Offline olieman

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 2.176
Re: Welke olijfolie om te bakken.
« Reactie #23 Gepost op: 21 juni 2015, 13:14:27 pm »
Wat het bakken en braden in olijfolie betreft, zie de tekst hieronder:
 
"Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Bakken en braden in extra vierge olijfolie kan wel, maar is niet aanbevolen omdat de smaak grotendeels verloren gaat na verhitting. 

Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor frituren. Op deze temperatuur kunnen schadelijke stoffen, zoals PAK's, ontstaan. Hoe vaker of langer extra vierge olijfolie wordt verhit, hoe meer PAK's worden gevormd.

De gewone olijfolie is zuiverder en daardoor beter geschikt voor frituren. Omdat deze olijfolie voor het belangrijkste deel bestaat uit geraffineerde olie, verandert de olie niet van kwaliteit en smaak bij verhitting. Deze olijfolie kan beter tegen verhitting dan harde vetten".

Bron: Internet

Offline Juan el guapo

  • Sponsor
  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 5.301
Re: Welke olijfolie om te bakken.
« Reactie #24 Gepost op: 21 juni 2015, 15:51:48 pm »
Don, er worden geen slotjes op topics gezet, misschien weet jij wel genoeg, maar soms moddert zo´n topic lekker voort.....

@ Olieman, bron Internet is wel grappig, ik had niet verwacht dat je het uit de 20-delige  WinklerPrins had gehaald. Er is ook nog wel een verschil tussen het bakken van een uitje en groentes, dan zijn de temperaturen lager dan bij wokken en frituren.


Offline lucky

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 10.269
  • Good luck
  • Plaats: Alzira
Re: Welke olijfolie om te bakken.
« Reactie #25 Gepost op: 21 juni 2015, 16:45:38 pm »
:namelijk dat olie van virgen of extra virgen kwaliteit goedkoper zoe zijn

Er staat dat virgen goedkoper is dan extra virgen

Offline roelant

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 9.137
  • Plaats: Vic,BCN.
Re: Welke olijfolie om te bakken.
« Reactie #26 Gepost op: 21 juni 2015, 16:49:38 pm »
Verhip,ik heb eens op het etiket gekeken van mn olijfolie..en het staat er inderdaad precies zo op:aceite de oliva refinado mezclado con aceite virgen.Ik heb de suave,daarvan is de zuurgraad 0,4graden en van de variant"sabor intenso" is die 1 graad.

Offline Albert_63

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 975
  • Plaats: Gent ( - Vinaròs)
Re: Welke olijfolie om te bakken.
« Reactie #27 Gepost op: 21 juni 2015, 21:14:46 pm »
Wij gebruiken om frieten te bakken ook zonnebloemolie.

We bakken die dan voor op 140 graden en bakken ze af op 180 graden.

Groetjes,

   Albert

Offline roelant

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 9.137
  • Plaats: Vic,BCN.
Re: Welke olijfolie om te bakken.
« Reactie #28 Gepost op: 21 juni 2015, 22:23:21 pm »
Ik doe het in de koekepan,dus kunnen we die temperatuur niet zo controleren(wij hebben geen friteuse).Ook met zonnebloemolie,en gewoon op het gezicht,als de friten bruin kleuren gaat het goed..;-)

Offline lucky

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 10.269
  • Good luck
  • Plaats: Alzira
Re: Welke olijfolie om te bakken.
« Reactie #29 Gepost op: 22 juni 2015, 01:30:12 am »
We bakken die dan voor op 140 graden en bakken ze af op 180 graden.

Om op 140 graden voor te bakken moet je al een professionele friteuse hebben hoor ( die niet snel in temperatuur zakt) .
Wij deden het op die manier in onze frituur .....of het lukt om op 140 graden in een fritpot voor te bakken kan ik me niet goed voorstellen , hij koelt te snel af als je er koude petatten in legt en je frieten worden dan toch oliesponskes , of vergis ik me hier ?

 

Zoeken in het archief van 175.000 postings! Om te kunnen zoeken, dient u ingelogd te zijn.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleur



Forumstandaard

Permanent