SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Recepten en culinaire wetenswaardigheden  (gelezen 11542 keer)

Offline Andres

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 5.104
Recepten en culinaire wetenswaardigheden
« Reactie #15 Gepost op: 10 maart 2010, 11:42:19 am »

Que rico Marieta, in Andalucía noemen wij die sepia chocos.

(ik hoop er niet per abuis nog een h tussen te plaatsen  :wink: )


« Laatst bewerkt op: 10 maart 2010, 18:42:19 pm door 18 »

Offline Florsita

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 1.321
Recepten en culinaire wetenswaardigheden
« Reactie #16 Gepost op: 10 maart 2010, 12:42:37 pm »

Quote (selected)
(ik hoop er niet per abuis nog een h tussen te plaatsen  )


Haha, maar Andres, met "h" wordt door veel mannen ook als lekkernij gezien en voor veel vrouwen is het zeker een genot dus mag het van mij bij de lekkernijen hoor...


« Laatst bewerkt op: 10 maart 2010, 19:42:37 pm door 57 »

Offline Andres

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 5.104
Recepten en culinaire wetenswaardigheden
« Reactie #17 Gepost op: 10 maart 2010, 12:55:37 pm »

:D


« Laatst bewerkt op: 10 maart 2010, 19:55:37 pm door 18 »

Offline gallito

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 4.115
  • Plaats: Mijas Costa en Midden Nederland
Recepten en culinaire wetenswaardigheden
« Reactie #18 Gepost op: 10 maart 2010, 15:50:28 pm »

Ik ben niet zo'n keukenprinses, maar als wij barbecuen zet ik de Courgette en de Berenjena eerst in een marinade van

Ketjap Manis, Sambal en een schepje bruine suiker.

Smaakt verrukkelijk.


« Laatst bewerkt op: 10 maart 2010, 22:50:28 pm door 422 »

Offline gallito

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 4.115
  • Plaats: Mijas Costa en Midden Nederland
Recepten en culinaire wetenswaardigheden
« Reactie #19 Gepost op: 10 maart 2010, 16:22:12 pm »

Nog een niet culinair recept, maar wel lekker en gemakkelijk, waar ik altijd mee scoor.  Wij zijn het Pilav gaan noemen, maar dat is vrij vertaald.


Benodigdheden:

Kipfilet, in kleine stukjes (kan ook met varkensvlees voor degene die niet van kip houden)

2 grote uien

Tomato Frito

Blik Perziken op sap

Rijst


Zet de kipblokjes een avond van tevoren in een marinade van ketjap manis, sambal met een schepje bruine suiker en een scheutje olie naar keuze (ik vind arachideolie lekker hiervoor).


Bereiding de volgende dag:

Klein beetje olie in de hapjespan. Voeg hier een bouillonblokje aan toe,  gevolgd door  2 of 3 grote in stukken gesneden uien

Als de uien zacht en bruinig zijn hevel deze dan even over in een schaaltje

Bak daarna de gemarineerde kipstukjes in de hapjespan zonder toevoeging van vet

Als de kip gaar is, de gebakken uien toevoegen

Een half pakje tomato frito of een blikje tomatenpuree toevoegen

Tot slot de in stukjes gesneden perzik

Afmaken met een eventuele toevoeging van het perziksap.


Eten met droge rijst.

Bijgerecht een salade


De combinatie van de smaak van de pittig gemarineerde kipstukjes en de perzik is onverwacht lekker.


« Laatst bewerkt op: 10 maart 2010, 23:22:12 pm door 422 »

Offline onb.

  • Nieuw
  • **
  • Berichten: 0
Recepten en culinaire wetenswaardigheden
« Reactie #20 Gepost op: 10 maart 2010, 16:45:14 pm »

Vorig jaar oktober ben ik 3 weken weg geweest. Tijdens mijn afwezigheid komt er een mannetje aan de deur die appels en aardappels verkoopt. Mijn vriend (die nooit fruit eet) wil hem niet teleurstellen en vraagt 10 appels, denkend die raak ik wel kwijt aan anderen. Vervolgens krijgt ie een zak met 10 KILO appels voor 5 euro. Ergens in december komt zelfde mannetje weer. Ik koop wat appels (verstop ze in de crumble en die eet vriend wel), maar hij dringt aan dat ik ook een zak aardappels neem voor 15 euro. Ik dacht slim te zijn en zeg ik heb niet genoeg geld in huis. Nou, dan komt dat volgende keer wel en vervolgens sleept mannetje, ik schat een jaar of 80, 50 kilo aardappels mijn huis in. Ik heb hem nooit meer teruggezien voor zijn geld, vrees dat ie bezweken is door het aardappelen sjouwen.

(beheerder, niet helemaal on topic, maar wel leuk verhaal, toch?)


« Laatst bewerkt op: 10 maart 2010, 23:45:14 pm door 208 »

Offline gallito

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 4.115
  • Plaats: Mijas Costa en Midden Nederland
Recepten en culinaire wetenswaardigheden
« Reactie #21 Gepost op: 10 maart 2010, 17:15:30 pm »

:D


« Laatst bewerkt op: 11 maart 2010, 00:15:30 am door 422 »

Offline marianne - moraira

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 374
Recepten en culinaire wetenswaardigheden
« Reactie #22 Gepost op: 10 maart 2010, 17:30:34 pm »

Bij mij zijn er weer heel veel citroenen aan de boom dus tijd voor:


citroenijs met sinaasappel[/u]

Voor de suikerstroop: 2,75 deciliter water,275 gram fijne kristalsuiker,

Voor het ijs:

Sap van een halve sinaasappel

 2 1/2 deciliter citroensap,

4 1/2 deciliter suikerstroop,

1 eiwit


Suikerstroop: Water en suiker in een pan doen en met een houten lepel vermengen. De suiker bij matige hitte al roerende oplossen.Bij schuimvorming deze laag met een schuimspaan verwijderen. Laat het suikermengsel ongeveer 1 minuut koken. Neem de pan van het vuur en laat de stroop afkoelen.

IJs: Roer het citroen- en sinaasappelsap goed door de suikerstroop. Klop het eiwit bijna stijf en roer het mengsel er doorheen. Zorg dat het geheel goed vermengd is. Doe het mengsel in de ijsmachine en laat deze 30 minuten draaien.

Laat het ijs in nog 3 uur invriezen in de diepvriezer.

Indien je geen ijsmachine hebt: doe het mengsel in een diepvriesdoos en laat het in 4 uur goed invriezen.

Prak tijdens deze 4 uur het mengsel ieder uur goed door elkaar.


De aardbeien komen er ook weer aan dus nog een recept met aairdbeien[/u]:

500 g aairdbeien, zonder kroontjes,

sap van 1 grote citroen

2 dl water

250 g fijne kristalsuiker

3 eetlepels glucosesiroop


Pureer de aardbeien met het citroensap in een keukenmachine.

Schep de puree in een pan en kook tot de helft in.

Laat de puree wat afkoelen en wrijf door zeef. Laat de puree verder afkoelen.

Verwarm water met suiker en glucosesiroop tot de suiker is opgelost ong.5min. Afkoelen.

Schep de siroop door de aardbeienpuree. Zet het mengsel afgedekt in de koelkast.

Draai het ijsmengsel in een ijsmachine tot het dik genoeg is, doe het in een diepvriesdoos en laat het in de diepvries opstijven. Of laat het ijsmengsel in de diepvries opstijven in een doos en schep het tussentijds 2 a 3x om.

Serveer de sorbet in bolletjes of schraap er krullen af.


Ja ik weet het: het is buiten al zo koud en dan ijs!! :D


@Hanny: Leuk verhaal! misschien komt er nog een vervolg1 :P


« Laatst bewerkt op: 11 maart 2010, 00:30:34 am door 53 »

Offline Jan CdS es

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 335
Recepten en culinaire wetenswaardigheden
« Reactie #23 Gepost op: 10 maart 2010, 18:19:38 pm »

Hier een recept voor als de zon weer volop zijn warmte laat voelen:


AARDAPPELSALADE:


Nodig:

- 1 kilo aardaappelen

- 2 kippeboulion blokjes opgelost in een ½ liter warm water


schil de aardappelen en snij ze in plakjes, kook ze bijna gaar en giet ze af.

Doe de aardappelen in een schaal en giet er de boulion over. Lekker laten     intrekken. Het overgebleven vocht afgieten.


- 1 middelgrote (rode) ui of 4 lente-uitjes

- 6 grote augurken

- 6 plakjes zeer fijn gesneden bacon (droog uitgebakken en af laten koelen)

- half bosje fijngesneden bieslook

- eetlepel mostard

- paar eetlepels mayonaise

- flinke theelepel paprikapoeder

- zout en peper naar eigen smaak


Snij de ui, augurken en de bieslook fijn en doe allen in een kom. Meng dit met de rest van de ingredienten. Voeg de uitgelekte aardappelen toe. Eventueel wat mayonaise toevoegen om het smeuïg te maken.


- 2 hardgekookte eieren


Meng er op het laatst de grof gesneden eieren door en laat het een paar uur in de koelkast goed intrekken.


Lekker met een shaslick.


Snij blokjes varkensvlees van ca 4 bij 4 cm. Marineer dit in een mengsel van een 2 dl zonnebloemolie, halve eetlepel paprikapoeder, theelepel comino en een theelepel cayennepoeder en wat zout.

Uurtje laten intrekken.

Rijg  daarna de stukken vlees aan een saté pen met na elk stuk vlees en stuk paprika, ui en een stukje van een plak gerookt spek. Ga zo door tot de saté pen vol is. Eindig wel met een stukje vlees.


Grillen op de BBQ, op een grill-plaat of met een beetje olie bakken in de koekepan.


Glas koude, goede witte wijn er bij!


« Laatst bewerkt op: 11 maart 2010, 01:19:38 am door 130 »

Offline Juan el guapo

  • Sponsor
  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 5.301
Recepten en culinaire wetenswaardigheden
« Reactie #24 Gepost op: 13 maart 2010, 07:56:28 am »

Lekker voor bij de koffie:


RECEPT KRUIDKOEK


BENODIGDHEDEN:

375 gr zelfrijzend bakmeel

2,5 dl melk

225 gr bruine basterd suiker

200 gr rozijnen

3 eetlepels stroop

mespunt zout

1,5 eetlepel koekkruiden


VOORBEREIDEN:

De cakevorm invetten met boter en met bloem bestuiven.


BEREIDEN:

Het zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, zout, stroop en koekkruiden in de keukenmachine (kom met deeghaken) mengen. Geleidelijk de melk toevoegen. Met de hand rozijnen door het deeg roeren. De vorm vullen met het deeg. De kruidkoek gaar bakken in de oven.


Soort oven:

Conventioneel: 160 C, 65-75 min.

Hetelucht: 140 C, 65-75 min.


Plaats in de oven: iets onder het midden.


Controleren met een prikker of het deeg gaar is.


De koek smaakt beter wanneer u minsten 24 uur wacht met aansnijden.


In Spanje kun je de bastersuiker vervangen door bijv. de bruine rietsuiker en de stroop door Miel de Caña.


« Laatst bewerkt op: 13 maart 2010, 14:56:28 pm door 19 »

Offline Gata

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 932
Recepten en culinaire wetenswaardigheden
« Reactie #25 Gepost op: 13 maart 2010, 08:49:25 am »

Ik zal van de week even een recept van Rabo de Buy hier schrijven. Ik ken het nog niet helemaal uit mijn hoofd en gebruik er altijd het kookboek nog bij en via internetsites.


« Laatst bewerkt op: 13 maart 2010, 15:49:25 pm door 314 »

Offline Wilm@ ES

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 42
Recepten en culinaire wetenswaardigheden
« Reactie #26 Gepost op: 13 maart 2010, 12:35:42 pm »

Dank jullie voor de lekkere recepten.


Ik heb ook iets voor bij de koffie


Appelbol met bladerdeeg.


Benodigdheden:


Appels

bruine bastard suiker

kaneelsuiker

kaneelpoeder

bladerdeeg

ovenschaaltjes aluminium waar de appelbol op past.


Bereidings wijze:


Oven voorverwarmen op 200gr.

Appels schillen en het klokkenhuis eruit halen.

Leg de apppel met de opening van het klokkenhuis

naar boven toe gericht op een velletje bladerdeeg.

Zorg ervoor dat het stuk bladerdeeg groot genoeg

is om de hele appel mee te bedekken.

Doe 1 theelepel basterdsuiker in het klokkenhuis

en vul de rest op met kaneelsuiker strooi wat

kaneel poeder over de apppel en pak deze in de

bladerdeeg zet hem op een schaaltje in de oven

en laat de appelbol 25 minuten in de oven garen.


« Laatst bewerkt op: 13 maart 2010, 19:35:42 pm door 55 »

Offline onb.

  • Nieuw
  • **
  • Berichten: 0
Recepten en culinaire wetenswaardigheden
« Reactie #27 Gepost op: 13 maart 2010, 16:19:31 pm »

Heerlijk al die recepten.

Onze tomatensoep:


1 kg tomaten

1 flinke ui

2 tenen knoflook

beetje bloem

klont boter

eetlepel honing

handje vermicelli

250 gr gehakt.


Snipper de ui en knoflook en fruit die even.

Fruit wat kruiden mee. Ik gebruik vaak kerriepoeder, maar vandaag heb ik er zoete paprika voor gebruikt.

Was de tomaten, snijd ze in grove stukken.

Als de ui glazig is voeg dan de tomaten toe.

Dek de pan af en laat het pruttelen tot tomaten zacht zijn.

Zeef dit boven een schaal. Ik heb zo´n zeef met draaiding, geen idee hoe dat heet.

In een flinke schone pan de boter laten smelten, strooi hier de bloem bij en roer tot een glad mengsel ontstaat.

Dan beetje voor beetje de tomatenpuree erdoor heen roeren. Let op, begin met kleine schepjes.

De basis is nu klaar. Ik maak hem graag af met wat honing en vul de soep met vermicelli en gehaktballetjes.

Tot slot lekker verse basilicum erover strooien.


Als je de soep te dik vindt kan je hem iets verdunnen met bouillon. Een scheutje room erbij op het bord is natuurlijk ook lekker. Zelf wil er nog wel eens wat ketjap manis doorroeren.

Eet smakelijk!


« Laatst bewerkt op: 13 maart 2010, 23:19:31 pm door 208 »

Offline marianne - moraira

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 374
Recepten en culinaire wetenswaardigheden
« Reactie #28 Gepost op: 13 maart 2010, 16:22:04 pm »

apart hanny die scheut honing. Staat op het programma tomatensoep van Hanny. Eerst morgen de kip van Moon


« Laatst bewerkt op: 13 maart 2010, 23:22:04 pm door 53 »

Offline onb.

  • Nieuw
  • **
  • Berichten: 0
Recepten en culinaire wetenswaardigheden
« Reactie #29 Gepost op: 13 maart 2010, 16:51:57 pm »

Marianne, dan heb ik voor jou nog "kip, the day after". Als ik kip overheb maak ik er een chickenpie van:


champignons in plakjes

doperwten, tuinbonen, mais kan allemaal.

bladerdeeg

ui, knoflook


Je begin weet met ui en knoflook, Kerrie gaat natuurlijk ook altijd goed met kip dus dat kan je meefruiten.

Dan de champignons meebakken.

Als deze gaar zijn een extra klont boter mee laten smelten en vervolgens een eetlepel bloem er over strooien.

Alles goed doorroeren. Dan wat bouillon er door mengen tot het de gewenste dikte heeft (is bij mij iets minder stevig dan bijv. ragout).

Tenslotte de gare kip en groentes erdoorheen. Proef en voeg naar smaak kruiden toe.

Alles overbrengen in een ovenvaste schaal en dit afdekken met bladerdeeg.

In de oven, ca 200 graden, tot het deeg mooi bruin is.


Met dit recept kan je eindeloos spelen en het is lekker voor restverwerking. Ik heb zelf een vreselijke hekel aan eten weggooien, dus bewaar restjes van een paar dagen in de koelkast om er daarna een pie van te maken.


« Laatst bewerkt op: 13 maart 2010, 23:51:57 pm door 208 »

 

Zoeken in het archief van 175.000 postings! Om te kunnen zoeken, dient u ingelogd te zijn.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleur



Forumstandaard

Permanent