SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Recepten en culinaire wetenswaardigheden  (gelezen 11558 keer)

Offline Juan el guapo

  • Sponsor
  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 5.301
Recepten en culinaire wetenswaardigheden
« Gepost op: 08 maart 2010, 10:31:52 am »
<p>Gezien de postings over morcilla, pimentón, stieren (rabo de toro, je moet iets met dat beest doen) etc. leek het me wel leuk en nuttig een topic te openen met de favoriete Spaanse recepten alsmede culinaire wetenswaardigheden. </p>

<p>(gaarne culinaire discussies in een andere topic)</p>

<p>gezien de vragen over pimentón de la Vera zal ik zelf daar mee beginnen

</p>

« Laatst bewerkt op: 08 maart 2010, 17:31:52 pm door 19 »

Offline Juan el guapo

  • Sponsor
  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 5.301
Recepten en culinaire wetenswaardigheden
« Reactie #1 Gepost op: 08 maart 2010, 10:36:59 am »

Er zijn vele recepten te vinden, maar hierbij (tot nu toe) mijn favoriet:


Patatas bravas


Patatas bravas zijn gebakken aardappelen met een pittige tomatensaus, die traditioneel als tapa worden gegeten of als bijgerecht bij vlees, zoals bijv. gegrild lamsvlees.

In dit gerecht is de saus pikant door toevoeging van 1 of 2 pepertjes en chilipoeder, uiteraard kunt u het ook minder of niet pikant maken.  De saus wordt bereid met 2 pannen aangezien dit sneller gaat.


Voor 4 personen


Gebakken aardappelen

- 1,5 kg. vastkokende aardappelen, geschild, in blokjes gesneden en licht gezouten

- 1 liter zonnebloemolie

- zeezout

- gerookte zoete Spaanse paprikapoeder


Bravas-saus

- 2 blikken à 400 gr. pruimtomaten op eigen sap

- 6 eetlepels olijfolie om in te bakken

- 4 teentjes knoflook, in dunne plakjes

- 1 (of 2 als u van pittig houdt) klein gedroogd Spaanse pepertje, verkruimeld

- 2 laurierbladeren

- 1/2 theelepel gedroogde tijm

- 1/3 theeleper gedroogde oregano

- 1 grote ui, fijngesnipperd

- 1 groene paprika, kleingesneden

- 100 ml. droge witte wijn

- ½ theelepel kristalsuiker

- 1 theelepel hete Spaanse paprikapoeder (of 1 theelepel zoete Spaanse paprikapoeder en een mespuntje chilipoeder (of naar smaak))

- zeezout en zwarte peper


Bereiding

Saus

- Stort de tomaten met sap in een schaal en maak ze fijn, verwijder daarbij de harde stukjes en schilletjes.

- Doe 3 eetlepels olijfolie in een grote steelpan en bak daarin de knoflook op een matig vuur goudkleurig

- Voeg dan de verkruimelde Spaanse peper toe en roer even door elkaar.

- Doe er nu de tomaten en kruiden bij (laurier, tijm oregano) en breng aan de kook.

- Draai het vuur wat lager en laat ongeveer 20 à 30 min. pruttelen tot het tomatensap vrijwel geheel is verdampt.

Neem de pan van het vuur.

- Bak intussen in een ander pannetje de gesnipperde ui en paprika zachtjes in de rest van de olijfolie gedurende ca. 20 min. tot ze zoet en zacht zijn en lichtjes gekarameliseerd.

- Voeg de witte wijn aan het ui/paprikamengsel toe, breng aan de kook en doe er de tomaten uit de andere pan bij.

- Voeg de suiker en paprikapoeder (en iets chilipoeder naar smaak indien u zoete paprikapoeder gebruikt) toe en breng op smaak met zout en peper.

- Kook nog 5 minuten zachtjes door, voeg wat water toe als de saus te dik is. Zet even apart.


Aardappelen

(u kunt dit bereiden in een grote braadpan (niet meer vullen met olie dan 1/3) of in een frituurpan)

- Bak de aardappelen in de olie op een laag tot matig vuur, zodat ze gaar worden zonder te verkleuren (in ca. 7 minuten). Dit kan van te voren gedaan worden.

- Frituur ze daarna in hete olie, die niet mag dampen, tot ze goudbruin zijn.

- Laat uitlekken en bestrooi zonodig met zout.

- Lepel de warme saus over de aardappelen en bestooi met een beetje extra paprikapoeder.

-U kunt evt. ook nog alioli bij serveren.


« Laatst bewerkt op: 08 maart 2010, 17:36:59 pm door 19 »

Offline Juan el guapo

  • Sponsor
  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 5.301
Recepten en culinaire wetenswaardigheden
« Reactie #2 Gepost op: 08 maart 2010, 10:41:22 am »

Kabeljauw-bonenstoofschotel met gerookte paprikapoeder[/u]


(hoofdgerecht voor 4 personen)


- 1 grote rode paprika

- 3 el. olijfolie

- 4 dikke plakken ontbijtspek

- 4 teentjes knoflook, fijn gesneden

- 1 ui, in ringen

- 1 tl. paprikapoeder, zoet

- 1 tl. pimentón de la Vera, zoet (dulce)

- 1 tl. pimentón de la Vera picant (gerookte paprikapoeder, pikant)

- grote pluk saffraandraadjes, in 3 el. heet water geweekt

- 400 gr. limabonen of witte bonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt (of lekkerder, gedroogde bonen, geweekt en gekookt)

- ca. 6 dl. visbouillon

- 6 romatomaten, in kwarten

- 400 gr. verse, ontvelde kabeljauwfilet, in stukken (of andere stevige witvis)

- 3 el. fijn gesneden verse koriander + takjes ter garnering

- zout en vers gemalen zwarte peper


Bereiding:

- Verwarm de grill voor.

- Paprika doormidden snijden, zaadlijsten verwijderen en 10/15 min. grillen tot schil zwart is.

- Gegrilde paprika in plastic zak doen, goed afsluiten en 10 min. laten stomen. Ontvellen en in grote stukken snijden.

- Olijfolie verhitten. Ontbijtspek en knoflook 2 min. bakken en uiringen toevoegen. 5 min. bakken met deksel op de pan tot de ui zacht is.

- Voeg paprikapoeders, saffraan, zout en peper toe.

- Bonen erdoor roeren en net zoveel bouillon tot alles onder staat.

- 15 min. zachtjes stoven zonder deksel.

- Paprika, tomaat en kabeljauw toevoegen en afgedekt nog 10 minuten laten sudderen tot vis gaar is.

- Roer de koriander erdoor.


Serveren met veel knapperig brood.


« Laatst bewerkt op: 08 maart 2010, 17:41:22 pm door 19 »

Offline maartenenmoon

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 91
Recepten en culinaire wetenswaardigheden
« Reactie #3 Gepost op: 08 maart 2010, 11:23:06 am »

Nou juan,

Het staat genoteerd, zal het deze week uitproberen. Ikzelf kook ook ontzettend graag, zal ook een makkelijk receptje typen.

Hier komt ie:


Benodigheden: 1 kip, citroen, knoflook, ui, peper en zout, olijven zonder pit, veel peterselie verse, roomboter.


Kip reinigen.

Vel los maken van het vlees, met je hand. Inwrijven met knoflook, citroen en zout. De gesnipperde ui bakken. Een vierde deel van de citroen heel fijn snijden, inclusief schil, en mengen met de peterselie (3 zakken van de mercadona) Olijven erbij en wat peper en zout. De kip met dit mengsel vullen ( touwtje losmaken en weer vastmaken aan de pootjes) Roomboter en peper de kip mee insmeren aan de bovenkant, dan in de oven 200 graden ong. 45 min.

Dan omdraaien en nog eens 15 min. de onderkant laten bruinen. Als het klaar is de vulling per bordje opmaken met een stuk kip. HEERLIJK que aproveche!


« Laatst bewerkt op: 08 maart 2010, 18:23:06 pm door 128 »

Offline marianne - moraira

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 374
Recepten en culinaire wetenswaardigheden
« Reactie #4 Gepost op: 08 maart 2010, 12:18:41 pm »

Moon, even een vraagje betreft je recept

Je schrijft vel losmaken. Wrijf je nu knoflook, zout en onder het vel?

Gesnipperde ui bakken, komt dit bij het mengsel?

Lijkt me heerlijk recept, maar moet wel even bovenstaande weten.

Marianne


« Laatst bewerkt op: 08 maart 2010, 19:18:41 pm door 53 »

Offline maartenenmoon

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 91
Recepten en culinaire wetenswaardigheden
« Reactie #5 Gepost op: 08 maart 2010, 12:24:16 pm »

Hoi Marianne,

Je maakt inderdaad het vel los van de huid, dat gaat heel gemakkelijk. En dan laat je knoflook achter tussen vel en huid. Lekker insmeren met het zout en de citroen. Als je de uien gebakken hebt, dan zet je het van het vuur af en dan meng je de peterselie erdoor etc.

Succes, laat je me iets weten als je het gegeten hebt?

gr. Monique


« Laatst bewerkt op: 08 maart 2010, 19:24:16 pm door 128 »

Offline paco

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 113
Recepten en culinaire wetenswaardigheden
« Reactie #6 Gepost op: 08 maart 2010, 14:18:24 pm »

Lekkere recepten, hieronder onze favoriet, de amandeltaart. Na een leuke kookworkshop met de lokale kok en andere culinaire ervaringen zijn we ook gestart met een culinaire website met daarop recepten, adresjes etc. Liefhebbers kunnen prive mailen voor het emailadres.


Tarta de Santiago (amandeltaart)


Benodigdheden:


Taartbodem          Taartvulling:

-280 gram bloem              - 175 gram ongezouten boter

-150 gram suiker            - 175 gram suiker

-1 tl fijngeraspte citroenschil   - 175 gram fijngemalen

                                    amandelen

-150 gram ongezouten boter   - 3 eieren

-1 ei (losgeklopt)       - 2 tl bloem

-zout             - 0,5 tl amandelessence

-1 el koud water      - 1 el fijngeraspte

                                  sinaasappelraspel


- poedersuiker


1)   Doe de bloem met de suiker, het citroenraspel en het zout in een kom. Maak de boter klein tot er een kruimelig deeg ontstaat. Roer het water door het ei en voeg dit mengsel toe aan het deeg, dat je met een vork tot een rulle massa roert. Kneed het deeg tot een bal en leg die minstens 1 uur in de koelkast.


2)   Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot een lap van 3 mm dik. Bekleed een springvorm van 25 cm doorsnede. Zet de vorm minstens 15 minuten terug in de koelkast.


3)   Bedek het deeg met aluminiumfolie en vul de springvorm met droge bonen. Zet de vorm in een voorverwarmde oven (220 °C) en bak gedurende 12 minuten. Haal de bonen en de folie weg en zet de deegvorm nog 4 minuten in de oven. Haal de vorm uit de oven en temper de temperatuur tot 200°C.


4)   Maak de vulling. Klop de boter met de suiker tot een schuimige massa. Klop één voor één de eieren er doorheen. Voeg de amandelen, bloem, sinaasappelraspel en amandelessence toe en klop tot alles goed gemengd is.


5)   Schep de vulling in de deegvorm en strijk het oppervlak glad. Bak de taart 30-35 minuten tot de bovenkant goudbruin is. Laat de taart afkoelen en bestrooi de bovenkant met poedersuiker (gebruik hiervoor de sint-jakobsschelp).


Totale doorlooptijd   2,5 uur

Materialen      kom / springvorm 25 cm / droge bonen / garde / sint-jakobsschelp

Aantal personen   8 – 12 porties


« Laatst bewerkt op: 08 maart 2010, 21:18:24 pm door 319 »

Offline lucky

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 10.275
  • Good luck
  • Plaats: Alzira
Recepten en culinaire wetenswaardigheden
« Reactie #7 Gepost op: 08 maart 2010, 14:27:06 pm »

@ Paco , wat moet dat met die bonen? Waarom horen die erbij ?Want je verwerkt ze niet ,hé


« Laatst bewerkt op: 08 maart 2010, 21:27:06 pm door 993 »

Offline onb.

  • Nieuw
  • **
  • Berichten: 0
Recepten en culinaire wetenswaardigheden
« Reactie #8 Gepost op: 08 maart 2010, 14:35:10 pm »

die bonen gebruik je als substituut vulling om de bodem te bakken.


Onze favoriet en oh zo simpel:

Pangafilet droogdeppen en insmeren met kruiden naar wens, ik gebruik peper en zout. Dan met bloem bestrooien en in goed hete olie in ca 10 minuten bruin bakken. Voor ons hoeft daar dan alleen nog maar sla en brood bij.


Ook lekker:

tilapia filet. Maak een pasta-achtige substantie van olijfolie, paneermeel, knoflook naar smaak, kruiden naar smaak en grofgehakte pijnboompitjes. Smeer de filets hiermee in. In voorverwarmde over van ca 180 graden zo´n 20 minuutjes bakken. Je kunt koriander door de pasta doen, maar ik vind het lekkerder om die er vers vlak voor het opdienen overheen te strooien.


@Juan el guapo. Volgende keer probeer ik dit recept met pimenton de la vera.


« Laatst bewerkt op: 08 maart 2010, 21:35:10 pm door 208 »

Offline Juan el guapo

  • Sponsor
  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 5.301
Recepten en culinaire wetenswaardigheden
« Reactie #9 Gepost op: 08 maart 2010, 14:38:55 pm »

@ lucky, die gebruik je om blind te bakken zoals dat heet, dat is voorbakken met een vulling van bonen, zodat je een goede vorm krijg. Die bonen kun je steeds weer opnieuw gebruiken.


« Laatst bewerkt op: 08 maart 2010, 21:38:55 pm door 19 »

Offline Gata

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 932
Recepten en culinaire wetenswaardigheden
« Reactie #10 Gepost op: 09 maart 2010, 22:54:21 pm »

Hey, Leuk draadje.....hier een paar makkelijke en eenvoudige recetas.


Gambas o Cigallas a la Plancha manera Gata


Rauwe gambas of/en Cigallas (zoveel als jezelf wilt)

Grof zout

Olie

Citroen

Fijn zout


Je hebt nodig een plancha, ik weet niet meer hoe dat heet in NL. Zo'n electtrische plaat war je je eten op gooit.


Leg de Cigallas o gambas op de bakplaat

Spuit een beetje olie over het geheel

en bestrooi met grof zout, mag best flink wat zijn.

Ik begin altijd met de temperatuur op de hoogste stand en zet het pas laag als het te snel gaat.

Draai de gambas na een paar minuten om en doe dit zo een paar keer ook met de Cigallas.

Ik spray altijd nog wat olie erover, ik heb zo'n spuitflesje hiervoor.

Ik heb niet echt een vaste tijd ervoor, maar doe het echt op gevoel, maar de tijd zal ca. 10 minuten zijn. Hangt ook van de grote van de gambas en Cigallas af.

Als je het te lang doet, dan worden ze droog.


Leg ze dan op een bord en serveer met stokbrood en citroen en zout.


De zout en de citroen zet ik altijd apart op een klein bordje. Besprenkel de gambas met citroen en bestrooi met zout.In feite heb je voldoende aan het grove zout wat aan de gambas en cigallas achterblijft, maar ik eet nogal erg zout altijd.


De Gambas en cigallas breek je open met je handen. De cigallas heb je soms echt een mesje voor nodig om hem overlangs open te snijden. Haal dan het vlees eruit.

Gambas breek je bij de kop open, je zuigt de inhoud uit de kop en de rest van de gamba pel je open en je eet het vlees.


« Laatst bewerkt op: 10 maart 2010, 05:54:21 am door 314 »

Offline Gata

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 932
Recepten en culinaire wetenswaardigheden
« Reactie #11 Gepost op: 09 maart 2010, 23:02:10 pm »

Dan nog een met groente....


Verduras a la plancha


Je hebt nodig.


Asperges

Tomaten

Ui

Courgette

Berenjena


Was de groente en snij alles in grove plakken, behalve de asperges, deze leg je in zijn geheel op de plancha.


Leg de groente allemaal op de plancha en bestrooi met grof zout. Niet te veel, je kan het ook aan het einde het grove zout erover stooien, maar ik doe het vanaf het begin.


Spray een beetje olie over het geheel en keer de groente om en om. Ik hou er zelf van als het knapperig blijft, dus bak het kort altijd. Asperges hebben langer tijd nodig om gaar te worden. Je zou deze ook als eerste op de plancha kunnen leggen. Berenjenas en tomaat gaat het snelst.


« Laatst bewerkt op: 10 maart 2010, 06:02:10 am door 314 »

Offline Gata

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 932
Recepten en culinaire wetenswaardigheden
« Reactie #12 Gepost op: 09 maart 2010, 23:13:05 pm »

Nog een dan, een heerlijke salade:


Je hebt nodig:


Sla, neem een mix van diverse sla, zoals rucola en veldsla.

Gedroogde tomaat in olie (koop je in potje)

Appel

Rozijnen

Vijgen

pijnboompitten


Sla wassen en in kleine stukjes scheuren of snijden (behalve de rucola en veldsla en of andere variades die klein zijn)

Appel schillen en in platte kleine schijfjes snijden

Rozijnen alleen wassen

Vijgen in kleine stukjes snijden

Tomaat in stukjes snijden


Doe de sla in een schaal en gooi de appel, rozijnen, tomaat en vijgen erover.

Beetje zout naar smaak en dan olie en azijn erover.

Strooi als laatste de pitjes erover.


« Laatst bewerkt op: 10 maart 2010, 06:13:05 am door 314 »

Offline sarvam

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 1.832
Recepten en culinaire wetenswaardigheden
« Reactie #13 Gepost op: 10 maart 2010, 07:46:16 am »

Een zomerrecept.


Gemarineerde zalm,


Zalmfilet (moet echt vers zijn)

Dille

Geraspte citroenschil

Citroensap

Sesamolie

Grof zeezout

Zwarte peper


Ontgraat de filet en snij hem in dunne plakken.

Leg de plakken in een schaal en tussen de lagen iets van de overige ingrediënten.

Afdekken en 2 dagen onder druk in de koelkast (0 graden vak) laten staan.


Eten met sla en mierikswortelsaus.


« Laatst bewerkt op: 10 maart 2010, 14:46:16 pm door 827 »

Offline Marieta

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 832
Recepten en culinaire wetenswaardigheden
« Reactie #14 Gepost op: 10 maart 2010, 11:00:22 am »

Dan kom ik maar weer eens met een eenvoudig Spaans recept, lekker met de verduras (a la plancha of gegrild in de oven) en/of de salade van Gata.

Sepia a la plancha.



« Laatst bewerkt op: 10 maart 2010, 18:00:22 pm door 97 »

 

Zoeken in het archief van 175.000 postings! Om te kunnen zoeken, dient u ingelogd te zijn.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleur



Forumstandaard

Permanent