SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Kooktips  (gelezen 3046 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline lucky

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 11.133
  • Good luck
  • Plaats: Alzira
Kooktips
« Gepost op: 20 december 2019, 10:24:42 am »
Vanmorgen werd er via PB gevraagd het recept van aardappel kroketjes te delen ...dus hier komt het
Je hebt nodig
-1 kilo aardappelen
-3 eieren
-zout , peper en muskaatnoot
-paneermeel
-een friteuse met arachideolie

Kook de aardappelen met een snuifje zout , als ze gaar zijn giet ze af en laat ze op een heel klein vuurtje volledig uitdampen , roer af en toe tegen aanbranden .
Als ze niet goed uitgedampt zijn en er nog vocht aanwezig is in de puree barsten de kroketten gemakkelijk open .
Voeg de dooiers van ( enkel de dooiers) van 2 eieren door de aardappelen en stamp ze goed fijn , voeg zout peper en muskaatnoot toe .
Goed laten afkoelen , best een nachtje laten staan
Je kan de puree in een spuitzak doen en er een "sliert" mee spuiten , nadien op maat snijden met een mes of je kan met de hand bolletjes draaien .( niet te groot )
Klop het wit van de eieren los , draai de kroketjes erdoor en daarna rol je ze in het paneermeel
 
TIP : gebruik je linkerhand om ze door het eiwit te halen en je rechterhand om ze door het paneermeel te halen om te voorkomen dat je dikke klonters aan je vingers krijgt .

Daarna bakken op 180-190 graden
Succes en smakelijk  !






Offline catalan

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 1.845
  • Plaats: Hoeilaart (België)
Re: Kooktips
« Reactie #1 Gepost op: 20 december 2019, 10:35:40 am »

Offline Spike

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 435
  • Plaats: Orihuela Costa
Re: Kooktips
« Reactie #2 Gepost op: 20 december 2019, 11:17:46 am »
Dank je Lucky , zal je weten te zeggen of ze gelukt zijn  :)

Offline U2brutus

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 1.277
  • Plaats: Sitges (BCN), ES
Re: Kooktips
« Reactie #3 Gepost op: 20 december 2019, 14:47:35 pm »
het recept van aardappel kroketjes

Lucky, denk je dat het geslaagd zou zijn om, als er een restje zuurvlees over is van de stoofpot, om dit door de aardappelen te mengen voor een aardappel-rundvlees kroket?

Offline lucky

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 11.133
  • Good luck
  • Plaats: Alzira
Re: Kooktips
« Reactie #4 Gepost op: 20 december 2019, 14:57:51 pm »
Geen idee ....weet niet wat zuurvlees is   :-\   :-[ , als het vochtig vlees is gaat het niet lukken . Aardappelkroketten barsten tijdens het frituren open als er een beetje vocht in zit .
Vleeskroketten worden niet met aardappelen gemaakt , maar met een hele vaste roux van bloem . boter en wat bouillon van het vlees

Als je wil kan ik je (later , moet nu even weg) een heel lekker recept geven voor de echte vleeskroket gemaakt volgens het oude recept van VanDongen
Ik maak ze al jaren op deze manier ....ze zijn een echt succes bij iedereen die ze hier al geproefd heeft

Offline U2brutus

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 1.277
  • Plaats: Sitges (BCN), ES
Re: Kooktips
« Reactie #5 Gepost op: 20 december 2019, 15:31:44 pm »
Zuurvlees(zoervleisj) is het stoofvlees wat, vooral in Limburg, samen met frites gegeten wordt. Daar noemen ze dit echter zo, wellicht vanwege het scheutje azijn er door. Dit vlees is zo goed als helemaal droog gestoofd om ook de frites niet gelijk te week te maken. Zelf ben ik er ook gek op en maak het nog regelmatig met dan heerlijke rode kool met appeltjes erbij. Meestal blijft er weinig over, maar misschien kan het ook in de kroket dacht ik.

Offline catalan

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 1.845
  • Plaats: Hoeilaart (België)
Re: Kooktips
« Reactie #6 Gepost op: 20 december 2019, 16:46:02 pm »
In België wordt dat stoofvlees of stoverij genoemd.  Bij de bereiding wordt er inderdaad een scheutje azijn bijgevoegd.  Maar ook een boterham met mosterd en een do ker bier of gueuze.

Offline lucky

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 11.133
  • Good luck
  • Plaats: Alzira
Re: Kooktips
« Reactie #7 Gepost op: 20 december 2019, 17:06:20 pm »
In België wordt dat stoofvlees of stoverij genoemd.  Bij de bereiding wordt er inderdaad een scheutje azijn bijgevoegd.
Azijn in stoofvlees ...nog nooit gehoord , maar smaken verschillen
Als men stoofvlees voor de frituur bereid word er als de uien gestoofd zijn , een hele kwak suiker gekarameliseerd , zodat men heel veel saus kan maken die toch nog bruin ziet .
Belgisch stoofvlees word (thuis)op veel verschillende manieren klaargemaakt, heb al wel gehoord van boke met mosterd of donker bier erbij , zelf doe ik dat nooit .



Zelf gebruik ik stoofvlees van de "endvogel" is wel rundsvlees hoor en komt ook van de schouder van het rund , misschien is het hetzelfde als in NL. de sukade .....maar weet dit niet zeker
« Laatst bewerkt op: 20 december 2019, 17:17:18 pm door lucky »

Offline catalan

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 1.845
  • Plaats: Hoeilaart (België)
Re: Kooktips
« Reactie #8 Gepost op: 20 december 2019, 17:27:35 pm »
Jeroen Meeus maakt ook stoofvlees zoals door mij beschreven.  Waarschijnlijk verschilt de bereiding inderdaad van streek tot streek (of van moeder tot moeder....😉).

https://dagelijksekost.een.be/gerechten/stoofvlees-friet


Offline Carlo

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 824
  • Plaats: Alhama de Granada
Re: Kooktips
« Reactie #9 Gepost op: 20 december 2019, 17:54:11 pm »
Zoervleisj uit nl-limburg bevat uien, appelstroop (bij voorkeur van het merk canisius oet sjinne), peperkoek, rundvlees of paardevlees (je kan het ook met konijn maken), appel-azijn (voor ieder glas water een gelijke hoeveelheid azijn), laurier, kruidnagel.

Het wordt normaal gesproken niet helemaal drooggekookt, maar ja laat hem ook niet erg vochtig

Er zijn natuurlijk verschillende manieren, maar zo maakt onze hele familie het al eeuwen .

Dit recept kan me ook bekoren,

https://www.culy.nl/recepten/limburgs-zuurvlees-zoervleisj/

of dit  :D ;)

Recep:
Vrief 't vleis in mèt zaajt en peper en snij 't in stökker vaan oongeveer 3 bijj 3 centimeter. Marineer 't minstens 24 oor in d'n azien gemink mèt 't water, 't zaajt, de peperbölkes, 't lawweleerblaad en de groffelsnegel. Smoor in 'ne braodketel de unne in boter goudgeel en lègk ze eve opzij.
Hool 't vleis oet de marinade, druug 't en bak 't in die zelfde boter broen. Doeg de unne bijj 't vleis en zoeväöl marinade tot 't vleis zjus oonder steit. Reur de sjroep dedoor, de fien gemaakde peperkook, de sókker en laot 't vleis op e lieg vurke pruttele tot 't gaar is, d.w.z. tot 't bekans oeterein vèlt. Op smaak aofmake mèt peper en zaait.
Laot 't uuch smake!

De ingrediënte
1 kilo runderlepkes of hachee (runderlapjes of hachee)
1/4 kilo unne, groof gesnooje (Uien, grof gesneden)
2 tot 3 tasse azien (kopjes azijn)
2 tot 3 tasse water (kopjes water)
4 groffelsnegel (kruidnagels)
1 lawweleerblaad (laurierblad)
1/2 eetlepel sjroep (stroop)
2 sjijve peperkook ( schijven ontbijtkoek)
1 theelepelke sókker (suiker)
10 peperbölkes (perperbolletjes)
2 steke magrien ( "steek"= 25 gram margarine)
get zaajt en get peper (beetje zout en peper)
(oet: Ierste Mestrechter Kookbook)
« Laatst bewerkt op: 20 december 2019, 18:04:38 pm door Carlo »

Offline catalan

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 1.845
  • Plaats: Hoeilaart (België)
Re: Kooktips
« Reactie #10 Gepost op: 20 december 2019, 18:28:17 pm »
Lijkt een beetje op 't recept van eend met whisky.....

https://www.moppensite.be/mop/5625/eend-met-whisky.html

Offline roelant

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 10.458
  • Plaats: Vich,BCN.
Re: Kooktips
« Reactie #11 Gepost op: 20 december 2019, 18:40:21 pm »
Ik weet dat azijn de vleesvezels stukmaakt waardoor het vlees boterzacht wordt.Dat het wordt toegevoegd voor de smaak hoor ik ook van op...

[/font][/size]
"'t recept van eend met whisky....."[/font][/size]
Was ik net van plan vanavond te bereiden,laat ik nou vergeten zijn eend te kopen...Wat nu?
« Laatst bewerkt op: 20 december 2019, 18:42:28 pm door roelant »

Offline Carlo

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 824
  • Plaats: Alhama de Granada
Re: Kooktips
« Reactie #12 Gepost op: 20 december 2019, 18:46:11 pm »
Was ik net van plan vanavond te bereiden,laat ik nou vergeten zijn eend te kopen...Wat nu?

Ik heb uit betrouwbare bron dat je de eend mag vervangen voor een restje nutella, nou zeg Roelant, komt dat ff goed uit of niet !!

Offline Pau

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 456
  • Plaats: Nigüelas Granada
Re: Kooktips
« Reactie #13 Gepost op: 20 december 2019, 19:10:29 pm »
Ik gebruik sinds kort ook azijn bij het bereiden van stoofvlees en het is echt heerlijk! Niet alleen wordt het vlees er lekker zacht door, maar het geeft het ook net wat extra diepte.

De tortilla maak ik zelf altijd met ui en ik heb gehoord dat die van mij erg lekker is ;).

Sinds we in Spanje wonen heb ik erg moeten wennen aan andere ingrediënten, waardoor ik ook anders ben gaan koken. Had niet verwacht dat er zoveel verschil zou zijn, maar het is erg leuk om steeds nieuwe recepten te ontdekken op deze manier.

Heeft iemand tips wat te doen met: walnoten, granaatappels en sinaasappels? Niet perse in combinatie natuurlijk.
Dacht zelf aal walnoten spijs, grenadine en sinaasappel jam. Iemand ervaring daarmee?

Offline nieuwenoord

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 2.009
  • Plaats: Macisvenda (Murcia)
Re: Kooktips
« Reactie #14 Gepost op: 20 december 2019, 21:10:53 pm »
Ik heb vorig jaar veel sinaasappeljam gemaakt, erg lekker maar heel veel werk. Al het vruchtvlees moet je uit de velletjes peuteren. Wat ook erg lekker is en veel minder geknoei, is sinaasappelcurd. Zo lekker!! Van de overgebleven eiwitten maak ik merengues.

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

Logos

Kies een kleur



Forumstandaard

Permanent