SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Zonnecollectoren voor vloerverwarming  (gelezen 823 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Patrick De Kesel

 • Standaard Lidmaatschap
 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 2
 • Plaats: Ekeren
Zonnecollectoren voor vloerverwarming
« Gepost op: 10 mei 2020, 11:32:41 am »
Ik zoek info of het rendabel is om mijn vloerverwarming en tapwater via zonnecollectoren te laten verlopen. We hebben gemerkt dat de vloerverwarming behoorlijk wat gasflessen verbruikt. Vermits vloerverwarming geen hoge watertemperaturen nodig heeft dacht ik eraan omdat via zonnecollectoren te doen.
Alle info en ervaring is welkom.

Offline Patrick De Kesel

 • Standaard Lidmaatschap
 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 2
 • Plaats: Ekeren
Re: Zonnecollectoren voor vloerverwarming
« Reactie #1 Gepost op: 10 mei 2020, 11:33:44 am »
Nog een belangrijke kanttekening uiteraard, wij wonen in Denia in de campo aan de Costa Blanca.

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 5.264
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Re: Zonnecollectoren voor vloerverwarming
« Reactie #2 Gepost op: 10 mei 2020, 11:47:49 am »
Geen idee, maar ik heb zonnenpanelen voor mijn warm water en het lukt me alleen maar in hartje zomer om geen gas te gebruiken. Op een zonnige dag produceer ik misschien 3kw. In de winter helemaal niets en dan heb je juist verwarming nodig. En vorig jaar heb ik er veel storing aan gehad en om een specialist te laten komen betaal ik 120€.

Offline juan pescador

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 99
 • Costabrava
Re: Zonnecollectoren voor vloerverwarming
« Reactie #3 Gepost op: 10 mei 2020, 12:20:10 pm »
Wij hebben voor 4 jaar terug een daikin altherma gekocht daarna stroom verbruik afgewacht voor aantal zonnepanelen.
echter bleek dat de daikin zomer en winter veeluren moest draaien 3 storingen gehad van ongeveer 600 euro per keer.
De daikin wil niks weten van enige compensatie omdat net buiten de garantie periode viel ,bij 1 storing 2 weken niet konden douchen.
KOOP GEEN DAIKIN neem een duits product.
later een airco bij geplaatst omdat bij vloerkoeling je in de praktijk 3 a 5 graden koeler kunt krijgen en het systeem veel te lijden heeft.
Als ik kijken naar de totale kosten vloerverwarming Daikin, en de zeer slechte sevice van de daikin , zou ik alleen losse airco's installeren 1 jaar stroomverbruik bijhouden dan zonnepanelen plaatsen.
Heb zelf nu 24 zonnepanelen en heb gemiddeld 15 kw per dag waardoor we iets energie betalen met elecr koken spa warmtepompdaikin warmtepomp zwembad  electra algemeen.
Maar zoek een installateur met ervaring en heel moeilijk een eerlijke prijs meesten zijn te duur.

Offline Roger Arcos

Re: Zonnecollectoren voor vloerverwarming
« Reactie #4 Gepost op: 10 mei 2020, 12:44:22 pm »
Ik ben al zeer snel gestopt met het verkopen van thermische zonnepanelen tbv verwarming. Het is een grote investering die erg weinig rendement geeft. Je hebt veel panelen nodig om iets te doen, minimaal 10. De warmte produceer je als je die niet nodig hebt dus heb je een grote opslag tank nodig van minimaal 1000 liter, een pomp installatie die de juiste temperatuur door je systeem pompt en nog steeds je gas ketel want met die 1000 liter van 70 graden water kom je in de winter niet de nacht door.

Aan je panelen heb je niets in de zomer en moet je die afdekken of leeg laten lopen om te voorkomen dat de panelen kapot gaan door oververhitting.

Ik adviseer een lucht water warmtepomp. In gebruik ben je ongeveer evenveel geld kwijt als de bovengenoemde installatie. De aanschaf is lager (zeker als je een gas ketel erbij moet kopen). Als je voor het verschil in prijs photovoltaic (elektrische) panelen koopt dan ben je goed bezig want die leveren in de zomer ook energie voor je airco bijvoorbeeld.

Bijkomend voordeel is dat je, mits goed aangelegd, je vloerverwarming kunt gebruiken voor koeling wat vaak voldoende is om je huis aangenaam te houden zonder de nadelen van droge lucht en tocht die een airco produceert.

In jouw geval zou ik gaan voor een (te) kleine warmtepomp zodat die het meest rendabel is. Voor de enkele dagen dat hij te klein zou zijn kun je de ketel kunnen gebruiken.


Ik zie net de reactie van Jan Visser. Ik verkoop nu 13 jaar de Daikin Altherma en over het algemeen werkt het goed. Ik ben wel met Jan eens dat de service van Daikin zelf matig is te noemen.


Ik begrijp zijn opmerking dat het systeem veel te lijden heeft bij vloerkoeling niet. Een goede installatie werkt zowel voor verwarmen als koelen zonder problemen. De Daikin warmtepomp komt van een producent die gewend is machines te maken om te koelen.


Ik ben het niet eens met Jan dat een Duits product in dit geval beter zou zijn. De meeste Duitse systemen komen van producenten van verwarmingsketels. Die hebben weinig ervaring met airco´s (wat een warmtepomp eigenlijk is) en kopen meestal de werkelijke warmtepomp in bij de Japanse/Koreaanse of Chinese fabrikanten. Ik vind zelf dat deze ketel specialisten te veel een kopie maken van een CV ketel terwijl een warmtepomp iets heel anders is. Tot mijn grote spijt is ook Daikin veel meer richting een kopie van een CV ketel aan het veranderen. Gelukkig kun je nog al de onzin die zogenaamd voor extra zuinigheid zorgt, eruit programmeren/configureren.

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 5.264
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Re: Zonnecollectoren voor vloerverwarming
« Reactie #5 Gepost op: 10 mei 2020, 13:34:26 pm »
Het is een grote investering die erg weinig rendement geeft

Ik had geen keus, hier is het verplicht.

Het geeft inderdaad niet veel rendement. Wat mij opvalt is dat in theorie het systeem eerst het warme water van je zonneboiler gebruikt voordat het de gas boiler gebruikt. In de praktijk zie ik dat onze Gad boiler toch steeds aanspringt als ik warm water gebruik en daarom zetten we het in de zomer maar uit.

Ook begrijp ik niet hoe een gas boiler bij water wat al lauw is van je zonnepanelen een beetje bij verwarmt. Hij springt aan of niet een een vlam is altijd heet en niet een beetje heet. Dat argument heb ik nooit begrepen dat het met een beetje zon toch helpt gas te bezuinigen.

Offline Roger Arcos

Re: Zonnecollectoren voor vloerverwarming
« Reactie #6 Gepost op: 10 mei 2020, 15:19:25 pm »
Hallo Bob,
Ik vrees dat verplicht niet helemaal de lading dekt. De regel is dat een bepaald percentage (afhankelijk waar je bent) van het warm tapwater gemaakt moet worden met energia renovable. Men heeft dat vertaald in een zonneboiler en iedereen denkt dus dat je een zonneboiler moet plaatsen. Er zijn echter ook andere manieren. Zeker nu, de regels zijn wat minder strikt waarschijnlijk omdat men er achter is gekomen dat de systemen toch niet zo efficient zijn.

Wat er waarschijnlijk bij jou gebeurt is dat het water uit de zonneboiler naar je gas apparaat loopt, het is me niet duidelijk of dat een geiser of een cv ketel is. Dat water heeft in de leiding gestaan naar de geiser toe en is dus koud. Vandaar dat je geiser aanspringt. Als er dan warmer water uit de zonneboiler komt dan gaat hij waarschijnlijk minder hard draaien. Tegenwoordig zijn deze dingen modulerend. Ze moeten echter wel 60 graden water leveren dus als het water uit je zonneboiler kouder is dan 60 graden dan zal de geiser blijven branden. Omdat de vlammen minder groot hoeven te zijn om naar de 60 graden te verwarmen bespaar je dus gas.

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 5.264
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Re: Zonnecollectoren voor vloerverwarming
« Reactie #7 Gepost op: 10 mei 2020, 16:00:27 pm »
Dank je voor de uitleg Roger!

Wat betreft vloerverwarming. Daar hebben wij destijds ook naar gekeken en was iets wat ik graag wilde. Maar de kosten waren absurd hoog. Ik meen me te herinneren dat het iets van 20.000€ was. En wij hebben geen groot huis. Dus we hebben toen voor de traditionele radiatoren in huis gekozen die altijd in de weg zitten als je een meubel wilt plaatsen.

Offline juan pescador

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 99
 • Costabrava
Re: Zonnecollectoren voor vloerverwarming
« Reactie #8 Gepost op: 11 mei 2020, 13:09:03 pm »
beste roger,
wij hier elkaar al eens eerder gesproken maar toen gebruikte ik mijn eigen naam nog, maar omdat google en het het internet in algemeen niet vertrouw communiceer ik alleen nog maar onder een alias,verder ben ik meer een lezer, maar reageer nu omdat ik mijn ervaring wil delen zodat anderen er van kunnen leren, maar goed dat even terzijde.
je hebt mij al eens eerder advies gegeven .
wij hebben ook op advies en ervaring van een kennis en van jou gekozen voor de daikin altherma met photovoltaic panelen en opzich werkt het prima, zomers koelen swinters verwarmen, heb er nu wel 1 airco van daikin bij gezet,en hebben geen opslag tank erbij geplaatst , wel extra gekozen voor in de daikin altherma 120lit boiler.
misschien waren de storingen gewoon pech de eerste storing viel trouwens wel binnen de garantie.
maar het vervangen van de printplaat voor de aansturing was best prijzig.
wel hebben wij gekozen voor voor een onderhoudscontract via de daikin madrid die dit weer uibesteed an de daikin girona die opzich goed hun best doen.
maar dat we 2 weken op de printplaat moesten wachten via daikin madrid vondt ik onacceptabel deze moest uit belgie komen omdat hij in spanje niet op voorraad was, echter had dit met de luchtpost moeten komen in plaats van een vrachtwagen die af en toe hier komt naar mijn mening.
wat betreft mijn duitse voorkeur voor apparatuur is misschien meer een algemene mening heb geen ervaring met duitse merken bv wiesman, heb toen ook de Chinese Sero over wogen deze was de helft goedkoper.
roger heb  jij ervaring met de  Sero types er was er toen een wat een copie was van de daikin altherma.

beste bob en patrick,
wij hebben daarom gekozen voor in de laatste 10 jaar alles naar electra om te zetten koken verwarmen enz dit kwam mede omdat we toen ons overdekte terras bij de woonkamer aangetrokken hebben en er toch een nieuwe vloer in moest en we hier permanent zijn gaan wonen.
als ik kijk naar de totale investering die ik nu al 3 jaar gebruik ga ik over 3 jaar geld verdienen.
dus afhankelijk van ieders situatie is het wel aan te bevelen want ik merk als je hier leeft zonder veel praktische vaste lasten dan komt het wel naar je toe.
en het leeft ook prettig want stroom en water worden overal op de wereld steeds duurder.
ps water vang ik op in een sisterna onder mijn terras ongeer 13000 lit.
wel moet erbij vertellen dat ik al heel lang hier mee bezig ben heb ons huis hier 20j terug laten bouwen in peseta tijd,maar heb verder aanpassingen in eigen beheer gedaan en veel vakantie's vrije dagen eraan besteed om de kosten in de hand te houden.

Offline juan pescador

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 99
 • Costabrava
Re: Zonnecollectoren voor vloerverwarming
« Reactie #9 Gepost op: 11 mei 2020, 13:16:22 pm »
kijk nu staan er 2 advertenties bij mij tussen de tekst via google profiteurs zijn het

Offline Janus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 3.453
 • Plaats: Benissa
Re: Zonnecollectoren voor vloerverwarming
« Reactie #10 Gepost op: 11 mei 2020, 23:49:36 pm »
Ook begrijp ik niet hoe een gas boiler bij water wat al lauw is van je zonnepanelen een beetje bij verwarmt. Hij springt aan of niet een een vlam is altijd heet en niet een beetje heet. Dat argument heb ik nooit begrepen dat het met een beetje zon toch helpt gas te bezuinigen.
Ik denk dat je niet helemaal snapt hoe het internet werkt Juan.
Spanje forum krijgt betaald als het Google de gelegenheid geeft om die advertenties te tonen, om die manier kunnen wij (bijna) gratis genieten van dit forum en heeft het Spanje forum er een zakcentje bij.

Offline Roger Arcos

Re: Zonnecollectoren voor vloerverwarming
« Reactie #11 Gepost op: 12 mei 2020, 06:50:43 am »
Hallo Juan,
Ik vind het vervelend dat je problemen hebt gehad met je Altherma temeer omdat je naar mijn advies hebt geluisterd. De enige printplaat die ik heb moeten vervangen was de plaat die de ventilatoren aanstuurt. Als je praat over de hoofd printplaat dan is dat nieuw voor mij.

Ik heb inmiddels zo´n 150 Althermas geplaatst en ze zijn niet zonder problemen. Ik heb er bij 3 de ventilatoren moeten vervangen. Tegenwoordig lijken de machines beter te zijn hoewel ik wel steeds vaker domme fouten in nieuwe machines ontdek. Gelukkig merkt de klant daar weinig van omdat ik het oplos voordat de machine echt in gebruik wordt gesteld. Voorbeeld, een machine sturen die alleen verwarmd en niet koelt, draden die verkeerd om zijn aangesloten in de fabriek en de laatste is een buitenmachine sturen die niet  past bij de bestelde binnenmachine.

Wat onderdelen betreft, die koop ik in Nederland. De service van Daikin Nederland is uitstekend. Ik moet toegeven dat Spanje nu ook wat beter gaat omdat ik gebruik maakt van een online catalogus om de spullen te bestellen. Dat gaat rechtstreeks en Spanje stuurt me alleen de rekening.

Ik ken het merk Sero niet. Theoretisch hoeft het niet slechter te zijn  dan de A merken. Meestal zijn de machines klonen van oudere A merk machines.

Ik ben wel blij dat je hebt gekozen voor photovoltaic panelen omdat die in het algemeen veel minder storingsgevoelig zijn dan thermische panelen en uiteindelijk economischer.

Succes, mocht je me persoonlijk willen bereiken moet je maar googlelen op roger en vloerverwarming.

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

Logos

Kies een kleurForumstandaard

Permanent