SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Zonneboiler en vloerverwarming  (gelezen 8782 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Janus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 3.453
 • Plaats: Benissa
Re: Zonneboiler en vloerverwarming
« Reactie #30 Gepost op: 29 juni 2018, 13:34:01 pm »
 ;D   Het zou wel erg zijn als het nu niet werkte.Zwembad is al warm en het leidingwater komt ook al warm uit de kraan.

Offline Pretender

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 69
 • Plaats: Sella
Re: Zonneboiler en vloerverwarming
« Reactie #31 Gepost op: 04 oktober 2018, 08:50:38 am »
Goedemorgen,


We zijn alweer een jaartje geleden met z'n allen behoorlijk actief geweest naar een goede investering voor verwarming etc. Door eerst een appartement aan mijn huis te bouwen heb ik voor mijn verwarmingsysteem wat vertraging opgelopen. Inmiddels veel gezien en geleerd (o.a. bij Ruud). Nu ben ik bezig met de renovatie van ons oude huis en kijk ik met frisse blik wat er nu te verkrijgen is. Een warmtepomp daar zie ik nog steeds een groot voordeel in, echter het opgenomen vermogen blijft een heet hangijzer voor mijn accubank. Nu heb ik het e.e.a. gelezen over TD panelen oftewel Thermische Dynamische panelen. Deze panelen worden als buitenunit geplaatst. Het zou goedkoper en energie zuiniger zijn.
Is er iemand onder ons die ervaring heeft met TD panelen of wellicht nu in gebruik heeft en er iets meer over kan vertellen?
« Laatst bewerkt op: 04 oktober 2018, 08:56:57 am door Pretender »

Offline Pretender

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 69
 • Plaats: Sella
Re: Zonneboiler en vloerverwarming
« Reactie #32 Gepost op: 04 oktober 2018, 08:55:59 am »
Nog heel even; ik bedoel dus niet de thermische warmte zonnecolectoren.

Offline Roger Arcos

Re: Zonneboiler en vloerverwarming
« Reactie #33 Gepost op: 04 oktober 2018, 19:43:54 pm »
Hallo Pretender,
dit gaat je accu bank niet helpen. Als er geen zon is en je dus moet verwarmen, is dit systeem zeker niet beter dan een warmtepomp met ventilator. Je zou zuiniger kunnen produceren tijdens de zon uren maar dan moet je die warmte gaan opslaan. Niet handig want de warmte die een warmtepomp levert is niet hoog dus heb je meer volume nodig.

Ik heb een warmtepomp (7 kW) op zonnepanelen en accu´s geïnstalleerd op Mallorca met 24 kWh aan accu´s maar hij redt het niet de nacht door. De generator moet een paar uurtjes draaien.

Misschien is een pellet wkk iets voor je. Dat is een soort generator op pellets die ook warmte produceert. Wel nog erg duur.

Offline Pretender

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 69
 • Plaats: Sella
Re: Zonneboiler en vloerverwarming
« Reactie #34 Gepost op: 05 oktober 2018, 09:03:42 am »

Beste Roger,


Je geeft aan voor je installatie op Mallorca dat  de warmtepomp van 7 kW i.c.m. een accubank van 24kWh het niet redt om de nacht door te komen. Wat wordt er zoal verwarmt? Is dat bijvoorbeeld door radiatoren met heet water of alleen vloerverwarming met warmwater tot maximaal 35 graden? Zo ja wat is de oppervlakte totaal? Wordt de warmtepomp ook gebruikt voor warmtapwater? Het zou mij een goed beeld geven in vergelijking met mijn te kiezen systeem.
Zoals je weet heb ik zelf heb ik ook een accubank van 24kWh en ik heb uitgerekend dat het oppervlak voor de vloerverwarming  75 m2 is. Mijn warmtapwater blijft uit de gyser komen. Bij een huis wat goed geïsoleerd is heb ik me laten vertellen dat je uit mag gaan van 50 Watt per M2 aan vermogen voor vloerverwarming. Dus 50 x 75m2= 3.75 kW of naar boven afgerond 4 kW. Of is 50Watt teveel/te weinig? Zelf heb ik hier geen kaas van gegeten. Ik zou dan een kleinere warmtepomp kunnen toepassen zodat er minder elektriciteit gevraagd wordt. Door vervolgens te kiezen voor TD panelen die geen elektriciteit verbruiken doordat ze geen ventilator nodig hebben en blijven werken met bewolkt weer en in de nacht, lijkt dit voor mijn situatie de ideale oplossing of maak ik een denkfout? Heb je zelf ervaring of ken je iemand die de TD panelen heeft?
De pellet wkk lijkt mij ook wel een mooi systeem maar zoals je al aangaf nu nog een behoorlijke investering zowel in geld als kennis.
Sorry dat ik nog veel vragen heb maar voor mij begint het er op aan te komen wat voor systeem het eindelijk moet gaan worden.
« Laatst bewerkt op: 05 oktober 2018, 09:44:09 am door Pretender »

Offline Roger Arcos

Re: Zonneboiler en vloerverwarming
« Reactie #35 Gepost op: 06 oktober 2018, 17:00:35 pm »
Hallo Pretender,

Mijn klant heeft vloerverwarming ongeveer 200 M2. Hij maakt ook warm water maar alleen op de dag dus niet van belang voor de accu´s.  24 kWh zou dus voldoende voor je moeten zijn maar pas op is het 24 kWh als je naar 20% gaat of 50%. Loodaccu´s gaan langer mee als je ze niet te ver leeg trekt.

Ik reken voor een warmtepomp berekening 40 watt per M2 aan ze tot 60 in de bergen (Zuid Spanje). Je zou dus voldoende moeten hebben aan een 4 kW. Meestal zit er een fluister stand op de WP die zou je kunnen gebruiken om het afgenomen vermogen wat te dimmen tegen het einde van de nacht.

Ik heb het niet zo op die TD panelen. Ik vind zelf alles waar koelmiddel in zit een crime. Toch vaak mini lekken en ook de koperen leidingen en dus ook de panelen zijn niet helemaal gas dicht. Uiteindelijk ontsnappen er toch moleculen.Ik moet er niet aan denken dat je een echte hagelbui krijgt die de panelen beschadigd. Bijvullen is erg duur en wordt met de dag duurder vanwege milieu maatregelen. Ik zelf gebruik bij voorkeur de zogenaamde monobloc warmtepomp. Daar komt alleen water uit en al het koelmiddel zit in de machine.

Succes,

Roger

Offline Pretender

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 69
 • Plaats: Sella
Re: Zonneboiler en vloerverwarming
« Reactie #36 Gepost op: 06 oktober 2018, 21:18:24 pm »
Dank je wel Roger voor je duidelijke informatie hier kan ik wat mee. Je hebt me weer aan het denken gezet. Ik ga uit van een waterpomp van 4 kW en ga me verdiepen in de monoblock want daar had ik nog niet eerder van gehoord. Het lijkt mij ook wel zeer vriendelijk dat het koelmiddel in de machine zit en voor de rest water wordt toegepast.


Nogmaals bedank👍

Offline Pretender

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 69
 • Plaats: Sella
Re: Zonneboiler en vloerverwarming
« Reactie #37 Gepost op: 12 mei 2020, 18:56:41 pm »

Het heeft even geduurd maar ik ben nog een antwoord op deze topic schuldig en vooral aan Roger. We hebben namelijk eerst ons huis grondig verbouwd en goed geïsoleerd, zodat een warmtepomp het beste uit de verf komt.


En hij staat er uiteindelijk de 4,4kW Daikin Monobloc en doet het ook nog ;D . En om deze aan de praat te houden  6 extra zonnepanelen van 280Wp per stuk geplaatst. Ik had me na het advies van Roger over een monobloc eens goed verdiept en raakte steeds meer enthousiast over het principe. Vooral dat het koelmiddel alleen maar in de machine zit en het daarom vrij eenvoudig is om zelf alles te installeren en geen geëmmer met lekkages van collectoren en of leegloopsystemen etc.
De plavuizenvloer ligt er ook in met daaronder 500 meter buis (verdeeld over 5 groepen) voor de vloerverwarming en daar weer onder 8cm geperst XPS isolatie. In Spanje vinden ze 3 cm standaard tempex al veel! Uiteindelijk is het oppervlak terug gebracht tot 60 m2 en ga ik ervan uit dat het huis goed verwarmt zal worden tijdens de volgende winterperiode. En mocht er dan toch een keer een langere periode zijn zonder zon dan kunnen we ook nog de houtkachel aan doen of wat extra diesel in het aggregaat doen. We hebben niet gekozen voor de optie koelen  voor de  warmtepomp omdat we op 750 meter hoogte wonen en dan is het in de zomer best goed uit te houden in een oude finca met dikke muren en niet al te grote ramen.
Tot slot, ik hoop dat de Daikin het goed blijft doen want in een andere topic lees ik dat er nog wel eens wat problemen zijn met een Daikin warmtepomp! Maar dat zal wel geen monoblok zijn ???
« Laatst bewerkt op: 12 mei 2020, 18:59:56 pm door Pretender »

Offline olieman

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.239
Re: Zonneboiler en vloerverwarming
« Reactie #38 Gepost op: 15 mei 2020, 11:35:03 am »
@Pretender: Maak je geen zorgen over je Daikin Monobloc,
In 2014 heb ik een 7 Kw Monobloc aangeschaft voor het verwarmen van ons vrijstaand huis in Nederland, de pomp wordt jaarlijks onderhouden door de installateur.
De waterfilter van het water dat door mijn vloerverwarming circuleert wordt dan gereinigd, verder wordt alles gecontroleerd, ook het koelmiddel.

De Warmtepomp heeft al die jaren van eind oktober tot begin april continue en probleemloos gedraaid.
Wij hebben een vrijstaande 1972 woning, redelijk geisoleerd, incl. dak ,spouwmuren en dubbel glas rondom.

De thermostaat is ingesteld op weer's-afhankelijk-stoken, dit houdt in dat de pomp zelf (afhankelijk van de buitentemperatuur) de watertemperatuur regelt.
Als de buiten-temperatuur daalt wordt het circulatie-water warmer, bij ferme vorst tot rond de 35 a 40 graden.

Het perfect inregelen heeft wel enige maanden geduurd, nu, na 5 winters werkt het systeem perfect, gemiddeld stroomverbruik per jaar ligt tussen 2500 en 3000 Kwh afgezien van de aantal dagen met nachtvorst.

Wij hebben 26 Zonnepanelen die wekken voldoende energie op voor ons totaal jaarlijks verbruik.

Offline Pretender

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 69
 • Plaats: Sella
Re: Zonneboiler en vloerverwarming
« Reactie #39 Gepost op: 15 mei 2020, 20:02:20 pm »
Bedankt voor je reactie Olieman. Het klinkt super en ik hoop dat ik dat straks ook kan zeggen :D

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

Logos

Kies een kleurForumstandaard

Permanent