SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Zonneboiler en vloerverwarming  (gelezen 7713 keer)

Offline Janus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 3.333
 • Plaats: Benissa
Re: Zonneboiler en vloerverwarming
« Reactie #15 Gepost op: 26 augustus 2017, 10:32:01 am »
Mijn ervaring betreft een zonneboiler, die echter alleen voor warm sanitair water wordt gebruikt.

De winst hiervan is volgens mij verwaarloosbaar en ik denk niet dat ik hem vervang als hij ooit defect geraakt.
Moet er wel bij zeggen dat dit gedeeltelijk komt omdat de helling waarin het paneel staat niet juist is.
Resultaat, in de winter vaak te weinig warm water en in de zomer,herfst en het voorjaar veel te veel.

Verder moet je altijd een backup voorzien, dus je koopt gewoon 2 installaties die beide onderhoud nodig hebben en die beide ook samen moeten kunnen werken (wat hier ook niet het geval is omdat de cv ketel niet moduleert)

Verder run ik al 10 jaar een forum over pv installaties en zonneboilers dus lees erg veel over dit soort installaties..

Offline Ruud

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 605
Re: Zonneboiler en vloerverwarming
« Reactie #16 Gepost op: 26 augustus 2017, 10:56:29 am »
Ok duidelijk, dan weet je vast een goed adres die mij kunnen helpen met de juiste apparatuur, zoals ik al zei die Japanse benedenbuur reageert niet op mijn aanvraag, zal het wel niet belangrijk vinden. Augustus is natuurlijk een lastige maand, misschien komt er nog iets. Ik weet niet of je mij een persoonlijk bericht kunt sturen vanwege de reclameregels, maar dat is welkom! Bedankt!

Offline Roger Arcos

Re: Zonneboiler en vloerverwarming
« Reactie #17 Gepost op: 26 augustus 2017, 11:03:49 am »
Hallo Ruud en Pretender,

Ik kan jullie afraden om (thermische) zonnepanelen voor verwarming. Eigenlijk is het heel logisch, als de zon schijnt heb je geen verwarming nodig, als je verwarming nodig hebt is er geen zon. Natuurlijk kun je werken met buffervaten maar die maken de boel duurder en nemen veel plaats in. Net als Janus al zegt, je zult altijd een backup nodig hebben.

Ik verkoop geen thermische zonnepanelen meer omdat ik alleen maar ontevreden klanten er aan over heb gehouden.

Voor 7.000 euro en 85 meter kun je een installatie aanschaffen met een warmtepomp. in de praktijk zijn je gebruikskosten gelijk of lager dan met een zonneboiler system maar je hebt veel minder zorgen. Een zonneinstallatie is erg kwetsbaar voor oververhitting en andere lekkages. Mocht je nog geld overhouden kun je PV panelen plaatsen om het elektra gebruik te verminderen.

Succes beiden.

Offline Janus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 3.333
 • Plaats: Benissa
Re: Zonneboiler en vloerverwarming
« Reactie #18 Gepost op: 26 augustus 2017, 11:05:26 am »
Sorry geen adressen, ik run een Vlaams/Nederlands forum en mijn installateur hier in ES is ermee gestopt.

Offline Pretender

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 67
 • Plaats: Sella
Re: Zonneboiler en vloerverwarming
« Reactie #19 Gepost op: 26 augustus 2017, 19:07:21 pm »
Hallo Ruud, Janus en Roger,

Ruud, we zijn bijna buren hemelsbreed, ik woon aan de andere kant van de berg Aitana in de campo nabij het dorpje Sella. Lijkt me leuk om samen op te trekken in dit project. Ik ben nu nog bezig met een ander verbouwing en hoop begin volgend jaar hier aan te kunnen beginnen.
Ik ben ook geïntereseerd in jou onderzoek en blijf ook graag op de hoogte.
Mijn aanvraag heb ik in een persoonlijk gesprek gedaan en 2 weken later de offerte per mail ongvangen.
Het probleem wat Roger schetst over oververhitting was ook het advies uit Calpe om hier iets aan te doen ter voorkoming. Of een zwembad mee verwarmen of de nieuwe panelen te nemen van Viessman type Vitosol 200FM, deze schakelen zich zelf uit indien het buffervat op temperatuur is. Doordat er vaak geen rekening met oververhitting wordt gehouden, ontstaat het probleem van lekkage.
Mijn vraag aan Roger is, welke ervaring had je in het verleden met ontevreden klanten? Had je destijds ook panelen die zich zelf uitschakelen? Wat waren de klachten over het algemeen?
Voor een warmtepompinstallatie heb ik inderdaad meer pv panelen nodig maar omdat ik niet aangesloten ben op het electriciteitsnet heb ik ook weer meer accucapaciteit nodig. Zodoende leek mij thermisch een goede oplossing. Wellicht voor jou Ruud een mogelijkheid.
Het bedrag van €7.000,- wat je aangeeft Roger is dat compleet met installeren of komt dat er nog bij en zo ja waar moet je dan ongeveer aan denken?

Voor de backup van warmtapwater was het advies een "speciale geiser" die in serie staat. Deze meet de temeratuur en schakeld automatisch in zodra de temeratuur te laag is. En zoals eerder vermeld de backup voor de vloerverwarming is een houtkachel.


Offline Ruud

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 605
Re: Zonneboiler en vloerverwarming
« Reactie #20 Gepost op: 26 augustus 2017, 20:15:13 pm »
Ja Henk ik woon aan de ene kant van de Aitana, haha. Laten we eens kijken of we contact kunnen krijgen buiten het forum om, kun je mij een PB sturen, heb geen idee of dat kan.
Wat Roger zegt is zeer waardevol, maar ik kom op veel sites de genoemde zelf uitschakelende of leeglopende collectors tegen waarmee het gevaar van oververhitting is geweken, lijkt mij. Dat de zon overdag het water verwarmd kan goed van pas komen om de vloerverwarming op temperatuur te houden een tijd kan de warmte in het voorraadvat worden gebruikt voordat de cv ketel bijspringt, dat moet een behoorlijke besparing op de gasrekening opleveren.
Ik 'krijg' electriciteit van Iberdrola en wat ik er van gehoord en gelezen heb staan die niet te juichen als ik zelf electriciteit op ga wekken, staan zelfs boetes op, te gek voor woorden natuurlijk en zeker niet lang houdbaar mag ik hopen.
Het warmtepomp verhaal heb ik nog niet goed uitgezocht maar als ik Roger mag geloven dan moet ik dat toch maar doen.

Offline Roger Arcos

Re: Zonneboiler en vloerverwarming
« Reactie #21 Gepost op: 27 augustus 2017, 11:31:16 am »
Hallo Ruud en Henk,

De beste oplossing als je thermische panelen neemt is inderdaad het zogenaamde drain back systeem. Niet alleen Viessman verkoopt die hoor dus kijk eerst rond. Viessman is relatief duur.

Ik heb ervaring met zowel drainback als met het ¨normale¨ systeem. Zoals Janus al zegt is de opbrengst gewoon minimaal zeker ten opzichte van de investering. Bovendien blijft de boel storingsgevoelig.

Ik heb de draad nog even goed doorgelezen en zal eerst iets schrijven wat voor Ruud bestemt is en daarna voor Henk. De situaties verschillen veel van elkaar. Overigens zitten jullie te ver van mij vandaan en ben ik niet echt geintereseerd om aan jullie te leveren. Beschouw dit dus gewoon als advies van iemand met ervaring. Mochten mensen in Andalucia dit lezen dan kan het me alsnog klanten opleveren, vandaar.

Ruud,
Jij wilt geld besparen op je gas rekening. Je gebruikt 1.200 kg per jaar wat volgens mij neer komt op ongeveer 1.800 euro inclusief IVA. Je zal daarvan ongeveer 1.200 euro gebruiken voor de verwarming. Als je 50% zou besparen verdien je dus 600 euro per jaar inclusief IVA. Naar mijn mening zou je terugverdien tijd niet boven de 5 jaar moeten zitten en kun je dus 3.000 euro besteden om die 50% terug te verdienen. Je kunt natuurlijk meer investeren maar dan moet je dat doen uit milieutechnisch oogpunt vind ik.

Als je thermische panelen neemt kun je inderdaad ook je zwembad in het voor- en najaar verwarmen voor erg weinig elektra verbruik. Ik denk dat je moet denken aan 12 panelen en 1.000 liter opslag om de 50% te besparen. Heel grof kom je dan op minimaal 6.000 euro.

Een warmtepomp kan ook de rekening met 50% omlaag brengen. Als je hiermee het zwembad gaat verwarmen gebruik je wel veel elektra. Je kunt dit systeem (meestal) ook gebruiken voor een basis koeling. Deze oplossing zal minimaal 4.500 euro kosten.

Je ziet dat beide oplossingen niet binnen 5 jaar zijn terug te verdienen.

Inderdaad is het gebruik van zonnepanelen (PV) nu nog onduidelijk in Spanje. In de  praktijk is het minder lastig dan het lijkt. Men is zich blijkbaar bewust dat de regels die nu gelden idioot zijn en er is een nieuwe wet in de maak. Misschien dat Janus op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen.

Henk,
Jouw situatie komt redelijk overeen met mijn persoonlijke situatie. Ik zit ook op alleen PV, 2 inverters van 2.400 watt, 800 Ah aan accu´s (24 volt) en 3 kWp aan panelen. Mijn huis met vloerverwarming is 110 m2. Ik zit weleens waar zuidelijker maar meer van de zee af op 300 meter hoogte. Hier moet ik regelmatig mijn ramen van de auto krabben.

Ik heb een CV ketel voor de verwarming en douchewater. Ik gebruik ongeveer 600 kg gas per jaar.

Omdat ik veel te veel stroom heb in de zomer heb ik een kleine warmtepomp aangeschaft die in de zomer enige koeling via de vloerverwarming geeft. Ik kan hem niet 24 uur laten draaien maar zet hem uit als de zon verdwijnt. In de winter lukt het me op een zonnige dag de WP enige uren te laten draaien.

Ik zit met het dilemma wat te doen om de hoeveelheid gas te verminderen. Ik denk dat ik uiteindelijk ga naar meer PV panelen en een tweede set accu´s. Voor mij is het allemaal een stuk goedkoper natuurlijk en interessant om meer te leren in de praktijk.

Voor jou zou dat wel betekenen dat je meer kwijt bent dan de 7.000 euro. Met name de accu´s maken het duur. Je hebt accu´s nodig die snel kunnen laden en ontladen. De standaard accu´s voor zonne-energie geven de stroom maar langzaam af. Lithium Ion batterijen zouden beter zijn. Ik ben zelf nu aan het onderzoeken of lead crystal batterijen een goed alternatief zijn. Ik weet nog geen prijzen.

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben,

Roger

Offline Janus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 3.333
 • Plaats: Benissa
Re: Zonneboiler en vloerverwarming
« Reactie #22 Gepost op: 27 augustus 2017, 12:20:38 pm »
Voor mensen die op hun gasrekening willen besparen en over onvoldoende stroom beschikken voor een Warmtepomp kan een pelletkachel nog een interessante oplossing zijn.

Neem dan wel een goedkoop model van onder de 1000€ anders wordt de terugverdientijd ook weer veel te lang (+5jaar)
Pellets kosten ongeveer 0,06€/kWh dus een derde van de gasprijs
Je vloerverwarming moet je dan wel opgeven, want die pelletkachel modellen zijn  te duur om ze terug te verdienen.
De jaarlijkse onderhoud kosten zijn ongeveer even hoog als van de zonneboiler/cv/airco als je het niet zelf kan/wil

De nadelen van een pelletkachel moet je er ook bijnemen, stockage pellets/stof/lawaai/dagelijks vullen

Offline Jack

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 955
 • Plaats: Xabia / Javea
Re: Zonneboiler en vloerverwarming
« Reactie #23 Gepost op: 27 augustus 2017, 16:01:04 pm »
Kwam toevallig een website tegen: autosolar


Offline Ruud

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 605
Re: Zonneboiler en vloerverwarming
« Reactie #24 Gepost op: 27 augustus 2017, 16:21:16 pm »
Bedankt Roger voor de uitgebreide bijdrage, ik heb zelf geprobeerd om wijzer te worden m.b.t. het WP verhaal, heb vele aanbieders bekeken, complimenten overigens voor jouw Site en mooi 'Confort' aanbod. Ook enkele fora bekeken, ben die van Janus ook tegengekomen, maar ben er nog niet veel wijzer van geworden. De algemene indruk die bij me is blijven hangen is dat veel mensen voor de aanschaf willen weten wat een WP nu eigenlijk in het gebruik kost en dat veel mensen zich het apenzuur schrikken als ze een WP hebben gekocht en dan de eerste electriciteits afrekening krijgen. Ik begrijp dat het haast onmogelijk is om een indicatie te geven wat een warmtepomp verbruikt en oplevert omdat elke situatie anders is met teveel variabelen. Ook omdat mijn Spaans niet toereikend is moet ik het hebben van informatie in het Nederlands, Engels of Duits en daar wordt meestal niets over Spanje gezegd.
Ik heb nog geen vergelijkings Site gevonden die bijvoorbeeld een vergelijking maakt van de nu bestaande verwarmingssystemen. Zou mogelijk moeten zijn om een soort gemiddelde te berekenen met gegevens zoals goed geïsoleerde eengezinswoning, aantal m2 vloerverwarming, gemiddelde buiten temperaturen, aantal zonuren, etc.
« Laatst bewerkt op: 27 augustus 2017, 16:44:46 pm door Ruud »

Offline Roger Arcos

Re: Zonneboiler en vloerverwarming
« Reactie #25 Gepost op: 27 augustus 2017, 17:08:29 pm »
Ik ging altijd uit van ongeveer 5 euro per jaar per m2 voor een warmtepomp met vloerverwarming, alleen verwarmen. Dat zal inmiddels iets hoger zijn want de prijs van elektra is flink gestegen.

Mijn schatting in jouw geval zou ongeveer 600 tot 700 euro per jaar zijn. Je moet wel rekening houden dat je hier per maand je werkelijk gebruik betaalt dus het is niet zoals in NL zou zijn, 50 euro per maand. In de koude maanden kan het oplopen tot 150 euro tot nul in de zomer.

Offline Janus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 3.333
 • Plaats: Benissa
Re: Zonneboiler en vloerverwarming
« Reactie #26 Gepost op: 27 augustus 2017, 19:16:44 pm »
Quote (selected)
Ik heb nog geen vergelijkings Site gevonden die bijvoorbeeld een vergelijking maakt van de nu bestaande verwarmingssystemen.

Dat is ook zeer lastig omdat brandstof prijzen nogal wisselen;
Alleen het feit of je dag/nacht tarief hebt en hoe je daar gebruik van maakt bepaalt de kosten van de wp enorm.

En in Spanje zijn enorme klimaat verschillen vaak op zeer kleine afstand, wat het moeilijk tot onmogelijk maakt om vergelijkingssites te maken.

Offline Pretender

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 67
 • Plaats: Sella
Re: Zonneboiler en vloerverwarming
« Reactie #27 Gepost op: 27 augustus 2017, 22:17:21 pm »
Dank je Roger voor je uitgebreide informatie. Het blijft een lastig traject. Ik heb ook overwogen om een extra accuset aan te schaffen maar wil deze oplossing op dit moment niet doen. Zoals je al aangeeft zijn accu's erg kostbaar en ik verwacht dat de wereld van opslag totaal gaat veranderen en duurt volgens mij niet eens zo lang meer. Mijn accubank is nu bijna 2 jaar oud en heb bewust gekozen voor de oude vertouwde "natte 2 volt  loodcellen" Zodra deze aanvervanging toe zijn verwacht ik dat de techniek behoorlijk veranderd is en de prijzen een stuk aantrekkelijker zijn. Voor mijn situatie lijkt mij zonnecollectoren de beste oplossing met een opslagvat. Het principe is vrij simpel en ik kan het zelf goed onderhouden. Ook de investering lijkt mij gunstiger.  Met een WP installatie komt toch iets meer bij kijken.

Janus, ik heb ook naar pelletkachels gekeken en zelfs naar rocket mass stove heaters maar deze vallen bij mij ook af vanwege de nadelen die je noemt.

Offline Royb

 • Standaard Lidmaatschap
 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 12
 • Plaats: Blanes
Re: Zonneboiler en vloerverwarming
« Reactie #28 Gepost op: 06 februari 2018, 16:52:17 pm »
Hallo,

Ik vroeg me af wat inmiddels de status is van jullie project? Zelf ben ik aan het verbouwen in Blanes, leuke tussen woning aan de rand van het centrum waarbij ik alles grondig aanpak. Ben op dit moment aan het orienteren op het gebied van verwarmen/verkoelen en ventileren. Vandaar mijn intresse in je topic!

Ervaren jullie ook problemen met de kwaliteit/manier van denken van lokale renovatie bedrijfjes? Ik erger me vooral aan het feit dat ze van heel veel dingen weinig verstand hebben. Haha! Het is niet zo als in Nld waarbij je bedrijven hebt die zich gespecialiceerd hebben.

Groeten Roy

Offline Ruud

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 605
Re: Zonneboiler en vloerverwarming
« Reactie #29 Gepost op: 29 juni 2018, 11:36:20 am »
Hallo,
Nou eindelijk de kogel door de kerk, we hebben zonne collectoren op het dak die zorgen nu voor warm water, volgens een geautomatiseerd systeem worden de tanks voor douchewater e.d. en de tank voor de vloerverwarming verwarmd, overtollige warmte gaat m.b.v. een warmtewisselaar naar het zwembad. Het lijkt goed te werken, maar de winter moet nog komen natuurlijk.
Als back up voor de verwarming staat er een warmtepomp en als back up voor het warm water zit er een electrisch element in de tank dat desgewenst aan gezet kan worden.

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent