SpanjeForum

Fora => Huis en haard => Topic gestart door: Ron_den_Hollander op 26 december 2018, 12:15:29 pm

Titel: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: Ron_den_Hollander op 26 december 2018, 12:15:29 pm
Beste allen,
Natuurlijk heb ik ook al gekeken bij de oudere posts in huis en haard...We zijn heel vroeg-gepensioneerden en hebben een eigen huis in het noorden van Castilla y León (vlakbij Espinosa de los Monteros). Het huis is hypotheekvrij en we willen dit liefst in de loop van volgend jaar (wat er best vrij snel aankomt) verkopen. Volgens de makelaar moet dit makkelijk kunnen.
In principe kunnen we dan 'overal' gaan wonen, maar de voorkeur gaat voorlopig (althans, dat denken we) uit naar de streek tussen pakweg Valencia en Alicante en dan tot pakweg 30 km landinwaarts. We hebben geen kinderen (wel twee Rhiodesian ridgeback-honden) en maar weinig familie, zodat afstand tot Nederland ook geen issue is. Ik las iets over 'pensionistas met twee koffers', nou wellicht kun je ons daarmee vergelijken. We hoeven ook niet aan de kust te wonen (liefst zelfs wat rustiger), maar openbaar vervoer naar een wat grotere plaats is eigenlijk wel een must.
Het liefst willen we lange-termijn gaan huren, ongemeubileerd en we hebben nu voor 3 maanden in Oliva een appartement gehuurd, zodat we ons alvast kunnen gaan oriënteren. En toch wil ik heel graag de mening horen van de forumleden omdat veel van hen al lange(re) tijd in die regio (en natuurlijk ook elders) wonen.
Ik kijk al uit naar de reacties.Groeten, Ron.Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: Ron_den_Hollander op 26 december 2018, 19:14:07 pm
Misschien moet ik het iets anders verwoorden, omdat het zou kunnen dat de vraagstelling wat negatief overkomt, terwijl dat absoluut niet de bedoeling is...

Wat raden jullie bijvoorbeeld aan als woonplaats en wat zouden jullie eerder afraden (niet naar bedoeld, maar ik zou niet graag in Benidorm boven een Ierse pub in een appartementje willen wonen). Misschien dat er nu een reactie komt... :)
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: Bob op 26 december 2018, 20:03:29 pm
Ik zou personlijk nergens gaan wonen wat in de zomer overspoeld wordt met toeristen, maar dat is persoonlijk.
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: lucky op 26 december 2018, 21:13:43 pm
Hetzelfde idee als Bob ,
ik zou zelfs nog verder gaan en ook nergens willen wonen waar het in de winter overspoeld word door toeristen  :)   ;)

Voor ons bestaat er maar 1 goede , rustige plaats om te wonen in "Alzira" op de campo
We vinden het hier (volgende week) al 14 jaar perfect !!
20 km van de zee , 3 km van een natuur gebied " La Murta" , 3 km van het hospitaal , 4 km van alle winkels en shopping gelegenheden en geen  geburen dichtbij .
Je kan gewoon in je blote kont gaan zwemmen , geen kat die het ziet  ;D

Het heeft echter ook een nadeel ....als we willen verreizen hebben we altijd een huissitter nodig , niet alleen voor de honden maar op de campo laten we het huis niet graag langere tijd alleen , we hebben wel een goede verzekering ....maar je weet  nooit
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: roelant op 26 december 2018, 22:35:48 pm
Ik vind de vraagstelling behoorlijk relatief,want:wonend in Nederland,woon je dan ook precies op de plek die je het meeste aantrekt?Ik wil hiermee zeggen dat wonen in NL nét zo plaats gebonden kan zij als dat dat in Spanje het geval is...
Een verandeing van leefplek binnenNL kan soms nét zo radikaal zijn als een emigratie van NL naar Spanje
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: Janus op 26 december 2018, 22:38:39 pm
Is waar je wilt wonen niet een zeer persoonlijke keuze?
Iemand anders kan die vraag nooit voor jouw beantwoorden, gelukkig maar anders woonde iedereen op die plek.
Ik zou bv. nooit voor Olivia kiezen :-)
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: lucky op 26 december 2018, 23:01:49 pm
Oliva .... is enkel leuk als je drugs verslaafd of drugs handelaar bent
Ken vele Engelsen die over dit probleem klagen en hun huis niet verkocht krijgen door deze problemen 


https://www.google.com/search?ei=YfkjXKfzIJGAzgOl44ewDw&q=drogas+en+oliva&oq=drogas+en+oliva&gs_l=psy-ab.12..33i22i29i30.313099.318786..323881...0.0..0.165.1864.2j14......0....1..gws-wiz.....0..0j0i67j0i131j0i22i30j0i22i10i30.8g8JcpFpLc8
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: Ron_den_Hollander op 27 december 2018, 11:00:07 am
@Roelant en @Janus.

Ik snap jullie antwoord, dat men niet voor mij kan beslissen, maar goede raad is nu eenmaal altijd welkom. We hopen in elk geval in de toekomst daar te gaan wonen waar het ons wel het meest ideaal lijkt...

Ik wist niet dat Oliva last heeft van drugsgerelateerde criminaliteit bijvoorbeeld. Ik had al wel eens wat gelezen over Torrevieja. Nou snap ik ook waarom er (relatief) goedkope huizen in Oliva staan...
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: Janus op 27 december 2018, 12:03:37 pm
Quote (selected)
maar goede raad is nu eenmaal altijd welkom.

We kunnen pas raad geven als jij precies omschrijft wat je wilt.Openbaar vervoer is een must schrijf je b.v. maar is een bus die 2x daags op 3km van je huis komt dan voldoende?Of beter in de buurt van een station?Hou je van (zicht op) bergen, wandel je graag of liever fietsen, wil je ziekenhuis in de buurt of een sportschool, zo zijn er honderden zaken die op jouw verlanglijstje kunnen staan waar wij alleen maar naar kunnen raden.
Op de basis die je nu geeft jouw info geven is totaal zinloos lijkt mij.
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: Ron_den_Hollander op 27 december 2018, 12:50:39 pm
@ Janus: daar heb je wel gelijk in.
Oké, ik zal het wat duidelijker omschrijven. Het zou fijn zijn wanneer er een bus op loopafstand (tot pakweg 1,5 - 2 km) van de woonplek zou stoppen. We wonen nu in de bergen en dat bevalt ons op zich goed, maar we zouden wel wat dichter bij een (wat grotere) stad willen wonen. Als we nu weg willen moeten we altijd de auto gebruiken om de berg af te gaan en de dichtstbijzijnde plaats waar een busstation is, waar meerdere bussen vertrekken o.a. naar Bilbao en/of Burgos bijvoorbeeld, ligt op 30 km. afstand.
Ja, we wandelen en fietsen allebei wel graag, en we zijn géén echte strandmensen in de betekenis dat we alle dagen willen liggen bakken. We hebben onlangs wel 3 weken in een appartement gezeten met zeezicht en dat was op zich wel mooi. Maar ik vind op zich een half uur rijden naar een strand geen enkel bezwaar.
Een ziekenhuis, sportschool, winkelcentrum enzovoort op pakweg 10-15 km zou prachtig zijn. Nu moeten we voor al deze zaken naar Bilbao (70 km / een uur autorijden).
En omdat we twee honden hebben wonen we ook liever niet in een flat.
Ongetwijfeld  is dit nog lang niet genoeg en ben ik blij dat we straks drie maanden hebben om ons te oriënteren. En als dat niet genoeg is gaan we later volgend jaar gewoon nog een keer kijken. Maar aanraders zijn altijd welkom, natuurlijk.
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: Janus op 27 december 2018, 13:04:28 pm
Kom dan eens bij mij in de buurt kijken, hier is alles wat nu op je lijstje staat :-)
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: Ron_den_Hollander op 27 december 2018, 13:58:29 pm
Hallo Janus,

Benissa is helemaal niet zo ver, dus willen we zeker eens gaan kijken. Als je/jullie dan ook nog ergens koffie willen doen ben je van harte welkom.
Je mag altijd een PM sturen.
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: U2brutus op 28 december 2018, 12:06:18 pm
Kennissen van ons zijn onlangs in Gandia gaan wonen en zijn daar behoorlijk enthousiast over. Zeer zeker voldoende mogelijkheden om een huis met tuin voor de honden te vinden en redelijke huurprijzen. Zelf kende ik het niet, maar met wat ge-Google en met behulp van Google Earth kun je al redelijk wat info bij elkaar rapen. Strandliefhebbers kiezen overigens eerder voor Gandia-Playa, een beetje een buitenwijk aan de zee.
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: rix legene granada op 28 december 2018, 12:17:24 pm
je hebt een heel andere hoek van Spanje uitgezocht mar op jouw wensenlijstje past een stad als Almería perfect: rustig, aan zee, geen toerisme, alle voorzieningen, een schitterend achterland, heerlijke stranden, veel cultuur, goedkoop.
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: Ron_den_Hollander op 28 december 2018, 12:19:20 pm
Ik weet niet of er nóg meer info wordt gegeven, maar ik ben nu al blij met hetgeen er is geschreven... en ook de tip om met Google Earth te gaan kijken. Ik keek tot nu toe daarmee alleen maar om te zien of er 'natuur' aanwezig was, maar heb nu ook al een paar keer streetview gebruikt.
Bij Gandia zou er trouwens ook een mooi hondenstrand zijn en een mooi hondenpark in Oliva. We gaan het hopelijk allemaal ontdekken.
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: Ron_den_Hollander op 28 december 2018, 12:39:00 pm
@Rix legene Granada: Ik ken Almeria alleen van naam en ik had al wel begrepen dat het redelijk goedkoop is, maar is het niet een heel groot deel van het jaar verschrikkelijk warm?
Sowieso ben ik wel van plan om er te gaan kijken....
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: rix legene granada op 29 december 2018, 12:01:16 pm
dat, Ron, is één van de grote voordelen van Almería. Het klimaat is juist heel gematigd, veel meer dan Málaga en oneindig veel meer dan Granada. ´s Winters schommelt het rond 17 à 18 graden overdag met nachten rond de 7 of 8 en ´s zomers rondom de 30, zelden meer. Er is altijd wind uit zee. Het is trouwens de enige plek in Europa waar de temperatuur nooit onder nul is geweest.
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: Ron_den_Hollander op 29 december 2018, 16:30:29 pm
Hoi Rix, dat klinkt eigenlijk best als ideaal. Geldt dat alleen voor de directe kuststrook (laten we zeggen 1 km) of geldt dat ook voor iets meer landinwaarts?

Enne, waarom kun je beter niet in Mojácar zitten (volgens een andere post)?
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: lucky op 29 december 2018, 17:12:43 pm
Kom aan Rix leg het nog eens uit  ::)   ;)
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: rix legene granada op 29 december 2018, 18:02:14 pm
hahaha. Dat is een lopende grap op dit fórum, mijn diepgewortelde haat tegen Mojácar Costa, één van de meest verschrikkelijke plaatsen langs de kust van Spanje. Mojácar zelf is een kitschwinkel. Al tien jaar voer ik campagne tegen Mojácar, oudgedienden, zoals Lucky, vangen nu aan te gapen.

Het is de kuststrook die zo'n klimaat meebrengt, als gevolg van de hoge temperatuur van het zeewater. l
Landinwaarts verandert dat snel in een meer gevarieerd klimaat, ook afhankelijk van de hoogte natuurlijk.
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: pieterbreugel op 30 december 2018, 01:45:11 am
Aguadulce en roquetes del mar beide maken deel uit van Almaria beide liggen aan de kust
Agudulce is de kleinste gemeenschap doch zeer leuk en aangenaam om te wonen, je vind er alles wat je nodig hebt,aguadulce behoort to Roquetes del mar deze is groter ook hier vind je alles wat je nodig hebt  heb hier een tijdje verbleven en ik keer na enkel weken terug,grt
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: Annevandermolen op 30 december 2018, 09:44:51 am
Goedemorgen Ron en overige Spanjevrienden,

Lees geregeld over het 'verschrikkelijke Benidorm'. Begrijp dat wel maar vraag me af om welke reden velen op deze zo verfoeide badplaats afkomen. Met name de ter plaatse uitstekende gezondheidszorg is toch fijn nietwaar? Rondom Benidorm is het fantastisch toeven. Pak dan het beste van twee werelden. Dan hoef je geen 70 kilometer voor wat service te rijden. Nergens voor nodig. Zelf zit ik tegenwoordig in het nabij gelegen Albir. Ook leuk en als ik gezelligheid wil ga ik met het fietsje naar Benidorm. Wil ik in de winter op het strand zonnen? Dan ga ik naar Benidorm. Scheelt soms 5 graden en meer zonzekerheid. Uit eigen waarneming weet ik dat 's winters die hele Spaanse kust uitgestorven is. Behalve dan Torrelominos en Benidorm. Wil je rust? Ga dan niet naar deze oorden.

Ben benieuwd naar jullie reacties.

Groetjes Anne.

Groetjes Anne.
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: Bob op 30 december 2018, 10:04:58 am
Te veel mensen op een te klein stukje grond en er is verder weinig Spaans aan.
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: nieuwenoord op 30 december 2018, 10:12:57 am
Dat laatste geldt voor veel plekken aan de Costa Blanca, het trekt mij ook totaal niet. Maar je hoeft inderdaad niet zo heel veel verder te kijken om nog wel echt Spaans te wonen en toch binnen een uur alle voorzieningen te vinden waar men voor naar dat soort plekken gaat. Zie mijn ode aan mijn geliefde dorpje, van waar ik toch binnen een klein uurtje alle drukte van het toerisme vindt en graag eens ga mensen kijken. Benidorm is trouwens nog een kwartier verder, maar dat trekt me dan inderdaad echt niet. Dat is té, maar toen ik dat onlangs op een Facebookgroep durfde zeggen, werd mijn kop eraf gebeten. Er zijn gewoon ook Nederlanders die het daar wel fijn vinden.
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: Menno V op 30 december 2018, 10:31:08 am
En Mojacar, dat is echt niet zo verschrikkelijk. Als je buiten het seizoen zit is het gewoon een toeristische badplaats, niet mooi, maar ook niet zo lelijk. Het strand is prima. Volgens mij heeft Rix er een verloren liefde zitten.
Ik zag net een post van iemand die in het achterland ging wonen in de buurt van Albox. Daar zou ik dus niet willen wonen. Mooie provincie, prachtige landschappen, goedkoop, maar ver van alles. De zee is niet dichtbij, er is geen stad in de buurt noch voorzieningen. En dan wonen in een klein gehucht, leuk om er eens te kijken, een hapje te doen in de vaak goede lokale eetgelegenheid, maar niet om te wonen. Het lijkt me een conservatieve gemeenschap waar dorpsroddel en het jaarlijkse dorpsfeest erg belangrijk zijn. Albox is trouwens een lelijk plaatsje met vrij veel Britten.
Binnenkort weer eens naar die regio, want het is wel fraai.
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: Bob op 30 december 2018, 10:46:00 am
Er zijn gewoon ook Nederlanders die het daar wel fijn vinden.

Ja, er zijn heel veel mensen die het daar heerlijk vinden. Gelukkig maar. Stel dat we allemaal hetzelfde zouden willen.

Overigens dat dorpsgevoel, heb je ook in wijken van Madrid of in de urbanisaties. Iedereen kent elkaar, vieren verjaardagen samen en hangen dagelijks samen buiten te kletsen. Daar hoef je niet voor naar een dorp.
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: U2brutus op 30 december 2018, 10:59:32 am
Zelf zit ik tegenwoordig in het nabij gelegen Albir.

Albir, is dat niet de laatste Nederlandse kolonie die we nog hebben?
Het meeste personeel daar schijnt zeer goed Nederlands te spreken.
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: Annevandermolen op 30 december 2018, 11:33:45 am
Geen enkele positieve reactie. Had niet anders verwacht. Desalniettenmin dank voor jullie inbreng.
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: Janus op 30 december 2018, 11:43:16 am
Geen enkele positieve reactie. Had niet anders verwacht. Desalniettenmin dank voor jullie inbreng.


Anne, het belangrijkste is toch dat jij het naar je zin hebt in Albir, de mening van mensen die er vermoedelijk noch nooit geweest zijn doet er dan toch niet toe?

Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: Ron_den_Hollander op 30 december 2018, 12:08:33 pm
Zo al lezend doe je wel veel info op...ik ben héél blij dat we straks 3 maanden hebben om ons te oriënteren, want ik geloof dat we die tijd volledig kunnen opgebruiken als we overal willen gaan kijken.
@Anne: ik ben vroeger wel een aantal keren in Benidorm geweest (als toerist) en om er zo heel af en toe een paar uur door te brengen, oké, maar ik zou er niet echt willen wonen. En ik wil zeker ook in Albir gaan kijken...
Natuurlijk kun je al gauw roepen: van die of die plaats heb ik gehoord dat het er minder leuk is, dus ga ik er sowieso niet kijken, maar dat lijkt me zelfbedrog. Ik wil zelfs even gaan kijken in het door Rix zo geliefde Mójacar ;)

Groeten, Ron.
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: U2brutus op 30 december 2018, 12:20:50 pm
Geen enkele positieve reactie.

Anne, een vleugje humor moet toch af en toe kunnen? ;) :D
Trek je niets aan wat anderen er van vinden, als je het zelf naar je zin hebt.
Ik weet zeker dat er behoorlijk wat Forumleden zijn, die onze keus voor Sitges niet zullen vatten.
En dat geeft niets, want wij zouden ons bijvoorbeeld in de campo ontheemd voelen.
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: Bob op 30 december 2018, 12:26:12 pm
Ik krijg altijd te horen dat Madrid in de zomer te warm is en in de winter zo koud en dat het in de Middle of nowhere ligt. Vind ik prima, ik weet wel beter. Ieder zijn voorkeur en mening.
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: Ron_den_Hollander op 30 december 2018, 12:33:35 pm
@Bob
Bij mij heeft ook een Madrileen een cabaña gekocht en ik ga morgenavond bij een echtpaar uit Bilbao en hun  Madrileense vrienden hier op onze berg oudjaar vieren... Zij zeggen letterlijk: In de zomer is het een oven en in de winter een vrieskast. Het fijnst is het in de lente en de herfst, maar ja, we hebben er werk en we wonen er in een koophuis, dus verhuizen is sowieso geen optie. We zijn er trouwens na 40 jaar wel aan gewend...
Ik denk dat het afhankelijk is van wat je gewend bent, de een vindt 40 graden absoluut niet om uit te houden terwijl een ander zegt dat het ietwat aan de warme kant is...
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: Janus op 30 december 2018, 12:40:17 pm
En laten we eerlijk zijn, ook bij mij in het dorp zijn er straten/wijken waar ik niet zou willen wonen, Bob zal dat zeker met Madrid ook wel hebben.
Benissa is zelfs extreem lelijk als je er met  wagen via de N-332 doorheen rijdt.
Maar als je even parkeert en naar de Kathedraal wandelt krijg je een heel andere kijk op het dorp.
Wat meer buiten het dorp kun je prachtig wandelen in de bergen of als de andere kant op gaat richting kust is het ook adembenemend mooi.
Wil je echter ook eens een iets specialer restaurant dan de Spaanse keuken of een pizza moet je naar het dichtbij gelegen Calpe of Moraira.
En ik weet het, de noordelijke Costa Blanca is niet de meest mooie plek op de aarde, en er zullen ook best wel ergens nog vriendelijker mensen zijn, en een nog mooiere kustlijn en nog beter klimaat en nog mooiere feesten.
Maar ik weet zeker dat de combinatie van al die dingen op zeer weinig plaatsen in de wereld te vinden zijn.
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: Bob op 30 december 2018, 12:42:36 pm
Daar hebben ze gedeeltelijk gelijk in. In de zomer kan het er bloedheet zijn. Vooral de afgelopen 2 jaar. Maar het wordt ook vaak overdreven. De temperatuur komt namelijk zelden boven de de 36-38 graden. De verhalen over 40+ kloppen vaak niet. Madrid ligt op 600 meter hoogte en de lucht is heel droog dus het is prima te doen. Ik heb persoonlijk meer moeite met 30 graden in Valencia met 90% vochtigheid. Dan zweet ik me kapot.

Koud in de winter valt heel erg mee. Soms is het fris in de morgen. Maar tot nu toe heb ik in december vrijwel dagelijks zonder jas rondgelopen en een enkele dag is het echt warm als je een trui aan hebt.

En ja, het voorjaar en najaar zijn de beste jaargetijden in Madrid.

Koud is het in Burgos!!
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: Bob op 30 december 2018, 12:44:22 pm
En laten we eerlijk zijn, ook bij mij in het dorp zijn er straten/wijken waar ik niet zou willen wonen, Bob zal dat zeker met Madrid ook wel hebben.

Ik zou zowieso niet in het centrum willen wonen. Dat is me te hectisch en lawaaig. De zuid kant van Madrid vind ik heel lelijk.
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: rix legene granada op 30 december 2018, 12:54:41 pm
Cetero censeo Mojacar esse delendam. Het is een vieze dump met de stank van frietvet en goeikope vis. Blijf er weg en wees gelukkig. Wat er tegen Benidorm is in te brengen is, dat het een travestie is van wat er zoal langs de kusten is neergegooid. Ik snap, dat je er wilt wonen als je verder geen ambities hebt en genoegen neemt met een cabaretnummer van een badplaats, maar vooruit, waarom niet? alles is er, vooral in lelijkheid maar in schoonheid kan je niet wonen. wisten jullie dat Benidorm alleen meer hotelbedden heeft dan heel Griekenland?


Ja, Aguadulce is aangenaam en (C)roquetas de mar ook, niet ambitieus maar ontspannen. Ik kijk ernaar vanaf mijn terras en de zon gaat er onder.


een grappige uitspraak over Madrid is: "4 meses invierno, 8 meses infierno" Niettemin vind ik Madrid éen van de meest aantrekkelijke steden in Europq, kosmopolitisch, compleet en prachtig met enorme hoeveelheden groen en een cultuuraanbod om te zoenen. Makkelijke verbindingen met de rest van de wereld zijn een bonus.
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: lucky op 30 december 2018, 12:58:24 pm
Ach , wat maakt het uit wat anderen zeggen of denken ....zolang we zelf gelukkig zijn in/op/met onze woonplek is toch alles prima .
Wij houden van een kluizenaars leven op 160 meter hoogte met overzicht op verschillende dorpen , vooral als de lichtjes branden in de dorpen rond ons voel ik me .... een koning(in) te rijk
Af en toen mengen we ons onder de toeristen en na 6 weken verlof zijn we altijd dolblij dat we weer in ons
campo huisje zitten in de rust en de natuur , zonder hectic , zonder lawaai en volledig stressvrij .


En morgen zonder vuurwerk geknal ...onze honden blijft dat tenminste gespaard en wij hebben dat al dikwijls genoeg gezien .
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: Janus op 30 december 2018, 13:12:55 pm
Iedereen kijkt altijd naar de wolkenkrabbers in Benidorm en de drukte op het strand maar zeer weinig mensen weten dat je 1km verderop in de bergen zit waar je niemand tegenkomt, zelfs niet in het hoogseizoen.
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: rix legene granada op 30 december 2018, 16:43:23 pm
natuurlijk, dat is duidelijk maar ja, we hadden het over wonen in Benidorm of iets dergelijks. Bijna elke lelijke badplaats heeft wel een mooi achterland maar daar ging het hier niet om.
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: roelant op 30 december 2018, 20:06:15 pm
Hé,Rix:ik heb vroeger óók Griek en Latijns gehad,dus ik wil je effe corrigeren alhoewel dat eigenlijk niet mag met schrijffouten op dit forum,maar vooruit,één keertje:in die context (latijn) zou het "Moxacar" moeten zijn...
Maar nu,na overmaat van ramp,nog even het volgende citaat uit Wikipedia:
"Desde enero de 2013, Mojácar forma parte de la red Los pueblos más bonitos de España."

Op foto´s zien de  stranden er niet verkeerd uit,ik ben er wel geweest maar meer als 20 jaar geleden en niet als toerist.Kan het zijn dat jij meer de achterlanden,de "mares de plastico" veracht?
Ja,walmende frietolie overal kan hinderlijk zijn,maar dat geld ook voor als er churros gebakken worden,of om wél over een culinair hoogstandje te spreken:sardinas en la barbacoa en de windrichting veranderd plotsklaps...Dat heb ik vaak in Pais Vasco meegemaakt en je moet dan écht opstaan van tafel om je in veiligheid te brengen,maar de smaak van de sardinen maakt later álles weer goed in het kwadraat!;-))
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: lucky op 30 december 2018, 21:34:00 pm
Ja,walmende frietolie overal kan hinderlijk zijn,
Ja maar met nieuw of zuiver ( proper)vet walmt het niet ...neem dat maar aan van een expert  ;D   ;)
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: rix legene granada op 31 december 2018, 13:37:09 pm
De stranden, Roelant, zijn allemaal gefotografeerd in baaien NAAST Mojácar. Ze kennen zichzelf maar al te goed. Als je alle toeristenmisère uit het dorp zelf wegdenkt en de kitschwinkels sluit, blijft er natuurlijk een prachtig dorp over, mar dat geldt ook voor Mijas, Frigilanas en al die andere verdronken dorpen. Mojácar Playa echter blijft een dieptepunt aan de Spaanse kust. Vandaar dat ze geen foto's van de ellende zelf plaatsen, het is bedrog.
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: MalagaHenk op 31 december 2018, 14:02:44 pm
Rix, ik verdenk Mojácar er ook van, dat zij de eerste gebruikers waren van het programma Photoshop.
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: Menno V op 31 december 2018, 16:52:38 pm
http://2.bp.blogspot.com/-Kg1QxOWz7Wo/T39B1Pygk5I/AAAAAAAADb4/IAVkt0tOVSk/s1600/20120405_112945.jpg Zo ziet het eruit in mei. Kan me voorstellen dat het een overspoelde hel is in juli en augustus, maar dat is de halve Spaanse oostkust.

Zo beroerd is het niet, de schoonheidsprijs zal het niet winnen, maar ik ken lelijkere gebieden. Gebieden als Mar Menor, en ten noorden richting Alicante, ook omdat het achterland niet fraai is.
Mojacar ligt leuk op de heuvel, maar verder is er niet veel aan. Paar straatjes met toeristenkitsch, 10 euro  restaurants en in het hoogseizoen waarschijnlijk zo druk dat je over de hoofden kunt lopen.
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: rix legene granada op 31 december 2018, 20:37:17 pm
Gewoon een keer doorheen rijden en je bent overtuigd. over de afgrijselijke monsters van hotels hebben we nog niet gesproken. maar goed, het is niet voor niets een running gag.
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: Ron_den_Hollander op 31 december 2018, 21:53:46 pm
@Rix: Ik ga er zeker een keer doorheen rijden, maar durf nu al niet meer te bekennen dat ik regelmatig naar 'Tussen Kunst en Kitsch' kijk en het nog leuk vind ook ;)
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: U2brutus op 01 januari 2019, 13:01:22 pm
ik ken lelijkere gebieden. Gebieden als Mar Menor, en ten noorden richting Alicante

Of L'Estartit aan de Costa Brava ............... brrrrrrrrr! :o :o :o
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: rix legene granada op 01 januari 2019, 13:13:29 pm
ik ook, Ron, ik ook….
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: Jan-Willem op 01 januari 2019, 16:13:48 pm
Ik kom Rix nog wel eens tegen in Almeria.

De kustplaatsen zijn rustig, en in hoofdzaak Spaans-toeristisch. Zelf woon ik iets verder in het binnenland, in de Alpujarras - het deel in Almeria. Het Granada deel is behoorlijk (Engels) toeristisch, maar het Almeriense deel niet. Ook Spaans toeristisch.

Ik woon op 1000m hoog. Altijd 20 graden verschil tussen dag en nacht. Altijd windje, en droge lucht. Heerlijk klimaat. Heerlijk Spaans. Heerlijke gastronomie. Nou ja - plek gevonden dus ....
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: JF op 01 januari 2019, 16:17:14 pm
Dag,
Na bijna 30 jaar in Spanje te wonen heb ik het nog niet gewaagd om de kusten te bezoeken van Valencia naar het zuiden toe. Het zelfde overkomt mij met Lourdes in Frankrijk, ik rijd er steeds in een wijde bocht omheen. Wel ben ik eens voor  een week in Las Negras, Cabo de Gata, geweest. Het was mei en het was heel goed ginder. Het is een plaats waar ik wil terugkomen.
Groeten
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: rix legene granada op 02 januari 2019, 11:56:19 am
maar las Negras is een gat.
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: Bob op 02 januari 2019, 12:02:17 pm
In Spanje kan je prachtige dorpjes vinden, soms met oude gebouwen of kastelen die geheel in tact zijn waar geen toerist te bekennen is. Geniet van de stilte en verbeeld je hoe het daar een paar honderd jaar geleden was.

In Frankrijk kom ik alleen maar ruïnes tegen, Italië loopt over van de toeristen en Portugal is wat leger wat dat betreft.
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: JF op 02 januari 2019, 13:40:19 pm
Inderdaad Bob.
Sigüenza is een van mijn favorieten, monumentaal en je hoort de mussen op straat.
Groeten
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: Menno V op 02 januari 2019, 13:53:54 pm
Siquenza is inderdaad een mooi plaatsje, de hele streek tussen Madrid en Soria heeft leuke plaatsjes en natuurlijk Sierra de Guadalajara.
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: Janus op 27 januari 2019, 10:33:44 am
En zijn jullie al in de streek?
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: Ron_den_Hollander op 21 maart 2019, 21:40:43 pm
Beste allen,

In elk geval bedankt voor alle info. We hebben ons helemaal sufcgereden, zelfs tot aan Roquetas de Mar toe, maar we hebben toch besloten dat onze verder toekomst niet in het ZO van Spanje ligt. Misschien ben ik toch teveel gewend / gehecht geraakt aan de rivieren en de loofboomossen daar waar we nu wonen. We willen ons nu op Galicia gaan richten en dan met name op A Coruña en Pontevedra. Mocht ik daarheen verkassen, dan laat ik het natuurlijk even weten...
Titel: Re: Waar wil je wel en waar ook vooral liever niet wonen?
Bericht door: rix legene granada op 27 maart 2019, 11:55:55 am
een wijs besluit!